![]() |
|
![]() |
#153 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-01-2009
|
Ya arkadaşlar bu mango şu akvaryumlara suyu yumuşatsın diye koyduğumuz mango mu oluyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
|
mango denemelerine ben de başladım ![]() Bu kez başarı şansımız nasıl olacak bakalım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 | |
Ağaç Dostu
|
mango çimlndirme
Alıntı:
Kusura bakma Sevgili Turco, Mesajını şimdi farkettim 1-Kesinlikle mangoyu suda falan bekletmeye gerek yok 2-Sert kabuğu temizleyip bir-iki gün normal oda sıcaklığında kuruttuktan sonra iç tohuma zarar vermeden çıkartıp bir mantar ilacına batırıp çıkardıktan sonra önceden nemlendirilmiş torfa daha önceki mesajlarımda belirttiğim şekilde dikin NOT:Torfu saksıya almadan bir kapta su püskürtüp karıştırarak nemlendirmeniz tavsiye edilir.Sulama yapmayın |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Ağaç Dostu
|
Çekirdeği topraklı saksıya koymuştum, üstünü streş filmle ötmüştüm, Bir baktım içine bir tporak parçası düşmüşsandım açıp dokununca kahverengi bir tüf gibi dağılıverdi. Acaba bakteriler çürüttümü! Ne dersiniz? Açıp bir bakayım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-04-2008
|
selamlar, Mango ile ilgili çimlendirme denememi aktarmak istiyorum. Mangonun çekirdeğinin kabuk kısmını kenarından keserek içerisinden tohumu çıkardım. Sonra denen gibi su içerisinde 1 hafta kadar bekletip daha sonra çoğunlukla denemelerimizde başarı gösteren saklama kabımızın içerisine nemli kağıt havlu arasına yerleştirdik. yaklaşık bir hafta sonra kök vermeye başladı şuan 1 aylık kadar ve filiz veriyor. Fotoğrafı ektedir. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Ağaç Dostu
|
İki haftadır ıslak kumda gömülü olan mango hala canlı filizinin ucu gözüküyor ama bugün çıkarıp bakayım dedim, bir ucunda siyah bir çıkıntı(kök filizi olabilir)koptu herhalde bir ses duydum gibi, tekrar kuma gömdüm bakalım ne olacak. Bir mango da yedekte bekliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-11-2007
|
Ben de annemin umrede yiyip de bana getirdiği mangoların çekirdeklerini, 2-3 hafta önce bir yoğurt kabının içine torf doldurup dikmiştim ve hergün suladım. Dün akşam merak ettim ve çekirdekleri torfdan çıkardım. Bir de baktım ki, çekirdekler kenarından açılmıştı. Hepsini açıp içindekileri çıkardım ve tekrar torfa gömdüm. Çok sevinçliyim, birkaçı çimlenmişti çünkü ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2008
|
arkadaşlar mangoyu çimlendirmek konusunda suya koymak kabukla ekmek vs. gibi pek çok yöntem denediğinizi okuyorum. kardeşim güney afrikada yaşıyor ve geçen yaz tatile geldiğinde getirmişti. çimlemmesi için hiçbir çaba gerekmiyor. çekirdek sağlıklı ise balkonda güneş alan bir yere yatık şekilde bırakın 2-3 günde kendiliğinden kabuğunu çatladıp filizi çıkacaktır. sanırım zaman olarak avrupa mayıs başıydı... kolayca dış kabuğu söküldü filiz yukarı gelecek şekilde hazırladığım gübreli toprağa gömdüm ve az sulayarak yaz sonuna kadar 30 cm uzamasını sağladım. şunu belirtmeliyim ki; soğuktan özellikle genç fideyken çabuk etkileniyor. ekim ayı gibi saksıyla güneş alan kapalı bir odaya taşımak lazım.cape town da yetiştiğine göre don görmeyen bölgelerimizde yetişeceğini ve ürün alınabilineceğini düşünüyorum. cape town iklimi özellikle kışları aşağı yukarı izmir gibi. yani izmirlilerin açık havada bitki ağaç formuna erişince yetiştirebilmesi uygun görünüyor. akdenizliler için zaten sorun yok. fazla suyu sevmiyor. hafif nemli toprak gayet ideal. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Ağaç Dostu
|
![]() Birisi çimlendi ama kotiledon yapraklarla birlikte ilk sürgün ucu köreldi (tahrip oldu-herhalde) sürgün gövdesi bir aydır duruyor! Diğer tohumdan bir ses yok, bir aydan fazla oldu yarı gölgeli alanda, devamlı nemli tutuyor-suluyordum. Onun suyunu azaltıp, güneşli bir ortama koymalıyım öyleyse. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-10-2009
|
yurtdışından getirdiğim bir çok tropikal meyve tohumuyla birlikte ilk kez bir mango tohumunu çimlendirmeye karar verdim 2.5 ay kadar önce... kalın ve tüylü sert kabuğunu uzaklaştırdıktan sonra kök oluşturana kadar suda beklettiğim mango tohumunu toprağa ektim... tohumun yeşil kısmından filiz vereceğini düşünerek yeşil kısım yukarı, kök kısmı aşağı gelecek şekilde toprağa ekip sulamaya devam ettim... zamanla yeşil kısmın kahverengileştiğini ve tohumun kurumakta olduğunu düşünerek tohumu topraktan çıkarmaya karar verdim... dikkatli bir biçimde topraktan zarar vermeden çıkardım ve üzerindeki toprağını yıkadım... tohum çeneklerinden ayrılmış ve serbest halde çimlenmiş, kazık şeklinde tüylü bir kök oluşturmuştu ayrıca gövde olduğunu düşündüğüm kısım toprağın altında yüzeye çıkmadan yılankavi kıvrılmalarla yaklaşık 20-25 cm boya ulaşmıştı... şu anda bu vaziyette kökü su içerisinde olacak şekilde bardakta bekletiyorum... doğru yapıp yapmadığımdan emin değilim ama kök kısmını tekrar toprağa gömüp gövde kısmını dışarıda bırakmayı düşünüyorum... umarım gelişimiyle paralel olarak gövde dik ve düz bir hale gelir ve yaşatabilirim zamanla... şimdiye kadar ki gördüğüm mango çimlenmesi fotoğraflarında bu şekilde bir gelişmeye rastlamadım... ilk fırsatta fotoğrafını da yüklemeye çalışacağım ve ilerleyen evrelerde gelişiminden ilgilenenleri haberdar edeceğim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#170 |
Ağaç Dostu
|
Bugün mango aldım, afiyetle yedik. anormal koku da yoktu, oldukça olgunlaşmış avakadonun normal durumunu (tam olmamış) andırıyordu. Tohumunu çimlendirmek istiyorum. Önceki mesajları okudum ama tümünü özetleyek bir öneri varsa bekliyorum. (Kullanacak kimyasal bir materyal yok.) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-02-2008
|
*** bende iki tane aşılı mango var inşallah bu sene meyve alacam meyve ağızları var ne gibi gübre vermem gerekli ben kombi2.deniz yosunu.süper 1515 veriyom bilğisi olan arkadaşların cevaplarını bekliyom |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-10-2009
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#178 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-02-2008
|
*** evet fidelerim aşılı yanlız özürdiliyerek diyeyim resim nasıl ekleniyor bilmiyorum kendi hobi sitem den bakabilirsiniz http://site.mynet.com/tropikalfide/ mango meraklısı arkadaşlara baharın fide temin edebilirim arkadaşım vasıtasıyla iyi akşamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Ağaç Dostu
|
![]() Mango ekiminde dikkatimi çeken, tohum (çekirdek) nasıl toprağa koyulacak! Çekirdek çok büyük, toprağa büyüklüğü oranında gömülecek mi? Çekirdek bir sert dış kabukla kaplı, bunu ıslatarak ayırıp çıkarıyoruz. Bunun altından ikinci bir ince kabuk çıkıyor. Çekirdek iyi ıslanmışsa bu da kolayca soyuluyor. Bu sırada çekirdek içi zaten kısmen yeşile yakın bir renkte gözüküyor. Bu aşama da toprağa dikmek için bu koca bebek nasıl gömülecek? Yan mı yatacak, dikey mi dikilecek eğer öyleyse ne taraf alta veya üste gelecek.? Bu soruların yanıtını bulmamız lazım ki! Çekirdekler çimlense bile daha sağlıklı güversin.!! ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|