agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Egzotik Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni49Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-12-2011, 11:13   #1
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Hala resim yüklemediniz

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2011, 18:22   #2
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Hala resim yüklemediniz
Bugün evde değildim,yarın sabah çekip yükleyeceğim

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2011, 18:41   #3
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

İşi geçe bırakmayım dedim şimdiden taze taze çektim.Bu bitki anladığım kadarıyla akşamları biraz solgun oluyor ancak yaprakları açıldığında da pek bir ihtişamlılar.Sabah çekeceklerimi de yüklerim.Filizler 4 aylık,resimler buradan görüntülenebilir,http://imageshack.us/g/502/025he.jpg/

Eski 25-12-2011, 21:47   #4
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux Mesajı Göster
İşi geçe bırakmayım dedim şimdiden taze taze çektim.Bu bitki anladığım kadarıyla akşamları biraz solgun oluyor ancak yaprakları açıldığında da pek bir ihtişamlılar.Sabah çekeceklerimi de yüklerim.Filizler 4 aylık,resimler buradan görüntülenebilir,ImageShack Album - 5 images
Fotoğraflar hakkındaki yorumları bekliyorum

Eski 25-12-2011, 22:47   #5
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Sn.Charlaux resimler net değil.
Yine de daha aydınlık bir ortama koysanız bitkileriniz daha güçlü olur.
Siteye resim yüklemek çok kolay, öğrenebilirsiniz.

Name:  Gliricidia sepium.jpg
Views: 519
Size:  41.9 KB

.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2011, 22:53   #6
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Sn.Charlaux resimler net değil.
Yine de daha aydınlık bir ortama koysanız bitkileriniz daha güçlü olur.
Siteye resim yüklemek çok kolay, öğrenebilirsiniz.

Eklenti 261213

.

Sabah bir kez daha hava güneşliyken çeker,tahminimce 12 gibi paylaşırım Bu arada peki hala bu boyda olmaları normal mi bir de bu halde bile saksı değiştireyim mi ? Ben koçtaştan koca koca saksılar almıştım ama kopar mı kopar mı bitkiler bilemedim

Eski 22-01-2012, 10:26   #7
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Merhaba arkadaşlar,
Yeni gliricidia sepium fotoğrafları koydum,incelemeye açıyorum.Resim boyutundan dolayı direk ekleyemiyorum,nasıl değiştireceğimi de bulamadım;o yüzden affedin beni. ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

Bir tane bitki hariç büzüşme genel sorun,gövde altı sertleşmesi neredeyse hepsinde var.Yaprakların çoğu lekeli.

Not:Resimleri telefondan yüklerken mutlaka bir sorun çıkarıyor ama büzüşme ve gövde sertliği gözüküyor.Hepsinde durum aşağı yukarı öyle genel izleniminiz oluşsun diye söylüyorum.

Eski 28-01-2012, 20:42   #8
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Ağacınızı seçin başlığında da aynı bölüm yer almaktadır ancak siz arkadaşlarımın kolay bilgilenmesi açısından buradan da yazıyorum.

Gliricidia sepium Türkiye'de adı pek duyulmamış bir tropikal,subtropikal meyve/sebze ağacıdır.Bu sebepten ötürü bir adı olmasa da Kakao bekçisi olarak çevirdiğim bir bitki türü;çünkü bu bitki boyu sebebiyle kakao ve kahve ağaçlarının korunmasını sağlamaktadır.Genel olarak madre de cacao adıyla anılsa da Mata Ratón,Cacao de nance, Cachanance,Madre cacao,madero negro olarak ta bilinir.Fabacae ailesine mensuptur ve dünyada 2. önemli multifonksiyonel meyve/sebze ağacı olarak bilinir.Kakao bekçisinin ateşe,üşütmede,uyku sorunlarında ve baş ağrısında kullanıldığı bilinmektedir.Böcek kovuculuğu özelliği de içerdiğinden doğal köpek şampuanı olarak kullanılmaktadır.(Yapılan araştırmalar gliricidia sepium özütünün bu konuda toksik özellik oluşturmadığını kanıtlamıştır.)Kakao bekçisinin kullanım alanlarını bölgelere ayıracak olursak Latin Amerika'da böcek kovucu,Filippinlerde meyve suyu ,Guatemala da ise cilt hastalıklarında kullanılır.Anavatanı Belize'dir.Kakao bekçisi ayrıca azot bakımından da zengindir ki bu bitkinin önemli bir avantajıdır.Bitki kolayca yetiştirilebilir ve pek fazla hastalık gözükmez.Gliricidia sepium'u 6 aydır yetiştirdiğimden sadece şu ana kadar kendi bitkimin geçirdiği hastalıkları anlatabilirim.Bu hastalıkları sıralayacak olursam;
1)Bitki,sanki cam kesmiş gibi ikiye ayrıldı.(sebepleri olarak Nuri Mürvet şunu söyledi;"yere doğru yatarak zorlanmıştır veya o kısımda sizin farketmediğiniz bir yara vardır, ya da bir zararlı kesmiştir."

2)Bitki tek yapraklı kalıp soldu.
3)Bitki gövdesini yara kabuğumsu bir madde bağladı;bunun bir yan etkisini şu ana kadar gözlemleyemedim ama 1 ve 2 nin sebepleri olabilir.(Benim düşüncem toprağa yakınlığı sebebiyle oluşmuş olabileceğidir.)

Kakao bekçisinin ortalama boyutu 10-12 m'dir.Filizlenme ve daha sonraki dönemlerde yaprağı alttaki gibidir.
Resimlerine bakıldığında çok hoş çiçeklere sahip olduğu görünmektedir fakat kokusu benim kendi filizimden edindiğim kadarıyla okaliptüs gibidir,fakat keskin değil tam tersine tatlımsı ve rahatlatıcı bir kokusu olduğunu söyleyebilirim.20 derece sıcaklığı idealdir ve Nisan-Eylül dönemlerinde gelişmesi hızlanır.Arsız yetişen bir ağaç türüdür;erozyon kontrolünde kullanılır ve hızlı gelişim gösterir.Bitkisi fasulye gibidir ve tohumları mercimek gibidir;tohumların tazeliği önemlidir.Nuri bey (Nuri Mürvet)ten edindiğim bilgiler doğrultusunda öğrendim ki bu bitki İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nde yer almaktadır.Kendisinden edindiğim bir başka bilgiye göre filizlerin dengesini sağlamak için örgü şişi gibi bir çubuk kullanılabilir,gerekilirse pamuk iple bağlanılabilirmiş.

Çimlenme özellikleri önceki mesajlarda yer almaktadır.

Düzenleyen Charlaux : 28-01-2012 saat 20:43 Neden: yanlış kelime kullanımı
Eski 31-01-2012, 10:47   #9
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux Mesajı Göster
Bugün evde değildim,yarın sabah çekip yükleyeceğim
Merhaba arkadaşlar,
İstanbul Üniversitesi botanik bahçesini gezdim ve Sn.Erdal bey'le tanışma fırsatını edindim.Gliricidia sepium hakkında bilgi ve ekim sorunları hakkında ayrıntılı bilgi edindim.Gliricidia yayılıcı bir bitki olduğundan birisinin kökleri diğerlerini sıkıştırıyormuş.Kendileri bir tanesini vermem koşuluyla bitki bakımını yapıp bu meseleyi halledeceklerini söyledilir ancak benim en erken gidebileceğim tarih Mart,Nisan.Karşımda iki seçenek var;
1) Çiçek toprağı olduğu için bol su vermem gerekiyormuş.Sonrasında da filizler kendini yukarıya atacakmış.Bunun nasıl olacağından emin değilim lütfen bol detay verebilir misiniz ?

2) Bir de Nisan ayına kadar kalmayı seçersem bitkilerin eşit kalması için ne yapabilirim ? Ölmesinler ve dayansınlar yeter diye düşünüyorum.

Hepinize sevgiler,saygılar.
Bir de ben düzgün fotoğraf çekemiyorum bu bitkilerde,bir yöntem önerir misiniz ?

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025