agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Egzotik Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni135Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-11-2006, 19:00   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-12-2005
Ananas üretimi

marketlerde satılan ananasları nasıl ekebiliriz.Bunlqardan tohum elde edip yetiştirme şansımız varmıdır.

SEFA49 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2006, 22:45   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SEFA49
marketlerde satılan ananasları nasıl ekebiliriz.Bunlqardan tohum elde edip yetiştirme şansımız varmıdır.
Evet Var . kısaca anlatayım . Ben bir tane köklendirmeyi başardım.

1 ) Marketten yaprakları en yeşil olan ananası seçmeniz gerekiyor , ayrıca en ortadaki yaprakları hafif asılarak kopup kopmadığını kontrol edin.kopmuyorsa uygun bir ananas seçtiniz demektir.

2) Yaşil kısmı meyvenin bir parmak altından kesin ( meyva ile birlikte) , sonra etli kısımları temizleyin.alt taraftaki fazla yaprakları temizleyin ( resim 1 )ve kısa bir süre kuruması için bekletin , 3-4 saat kadar

3 ) daha sonra suya koyun ve köklenmesini bekleyin ( suya oksijenli su ve çok azda köklendirici koydum )( resim 2 )

4 ) köklenince topraga dikin.(resim 3-4)

5 ) sular iken yaprakların üstüne de biraz su dökün
Name:  1.jpg
Views: 75477
Size:  25.2 KB
Name:  2.jpg
Views: 60847
Size:  29.6 KB
Name:  3.jpg
Views: 57302
Size:  30.8 KB
Name:  4.jpg
Views: 53237
Size:  21.4 KB

Düzenleyen bilgekaan : 21-11-2006 saat 22:54 Neden: resimleri görünür hale getirdim
bilgekaan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2008, 12:16   #3
Yeni Üye

dontfat's Avatar

Giriş Tarihi: 08-01-2008
Bu güzel bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.Bugün ben de deneyeceğim.Şu an kurutma safhasındayım.Eğer başarırsam sizlere bir fotoğraf gönderirim.

dontfat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2008, 01:04   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-09-2008
bilgekaan arkadaşımızın konusuna affına sığınarak ekleme yapmak istiyorum.

Ananas çok ilgimi çeken ve yemekten büyük zevk aldığım bir meyve bende yetiştirmeyi düşündüm. Çekirdekten yetiştirmeyi düşünüyordum ama buradaki durumu görünce iki türlü de denemeye karar verdim. Ananas hakkında kısa bir araştırma yaptım. Buraya yazan arkaşların bazılarında ısı ve iklim sorularıyla karşılaştım belki cevap veren olmuştur (bütün cevapları okuyamadığım için bilmiyorum) yine de araştırmamadan kısa bilgiler vermek isterim.

Ananas ilk Güney Amerikada bulunmuş sonra İngiltere ve Fransaya taşınmış oralarda da yetiştirilerek yayılmış. Buradan da anlaşılacağı üzere ananas için sıcak bir iklime gerek yok. Çekirdektende yetiştiği bilinmektedir, fakat bilgekaan'ın ve diğer arkadaşların deneyimleri gösteriyor ki çillendirerek yetiştirmek daha pratik ve hızlı bir yol.

Bende başarıya ulaşacak olursam sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım. Sağlıcakla ve esen kalın ağaç dostları...

babilkusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2008, 14:22   #5
Ağaç Dostu

hexus's Avatar

Giriş Tarihi: 19-07-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi babilkusu Mesajı Göster
bilgekaan arkadaşımızın konusuna affına sığınarak ekleme yapmak istiyorum.

Ananas çok ilgimi çeken ve yemekten büyük zevk aldığım bir meyve bende yetiştirmeyi düşündüm. Çekirdekten yetiştirmeyi düşünüyordum ama buradaki durumu görünce iki türlü de denemeye karar verdim. Ananas hakkında kısa bir araştırma yaptım. Buraya yazan arkaşların bazılarında ısı ve iklim sorularıyla karşılaştım belki cevap veren olmuştur (bütün cevapları okuyamadığım için bilmiyorum) yine de araştırmamadan kısa bilgiler vermek isterim.

Ananas ilk Güney Amerikada bulunmuş sonra İngiltere ve Fransaya taşınmış oralarda da yetiştirilerek yayılmış. Buradan da anlaşılacağı üzere ananas için sıcak bir iklime gerek yok. Çekirdektende yetiştiği bilinmektedir, fakat bilgekaan'ın ve diğer arkadaşların deneyimleri gösteriyor ki çillendirerek yetiştirmek daha pratik ve hızlı bir yol.

Bende başarıya ulaşacak olursam sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım. Sağlıcakla ve esen kalın ağaç dostları...
Sıcak iklime gerek duyar ; Ananas bitkisi 33 C sıcaklıkta optimum gelişir. 40 C ve yukarısı sıcaklıklar güneş yanıklarına sebep olur . 18 C derece hava sıcaklığının altında dormant hale geçer. 13 C sıcaklıkta gelişimi tamamen durur. -1 C sıcaklıkta ise ölüm noktasıdır.

hexus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 11:08   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-07-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bilgekaan Mesajı Göster
Evet Var . kısaca anlatayım . Ben bir tane köklendirmeyi başardım.

1 ) Marketten yaprakları en yeşil olan ananası seçmeniz gerekiyor , ayrıca en ortadaki yaprakları hafif asılarak kopup kopmadığını kontrol edin.kopmuyorsa uygun bir ananas seçtiniz demektir.

2) Yaşil kısmı meyvenin bir parmak altından kesin ( meyva ile birlikte) , sonra etli kısımları temizleyin.alt taraftaki fazla yaprakları temizleyin ( resim 1 )ve kısa bir süre kuruması için bekletin , 3-4 saat kadar

3 ) daha sonra suya koyun ve köklenmesini bekleyin ( suya oksijenli su ve çok azda köklendirici koydum )( resim 2 )

4 ) köklenince topraga dikin.(resim 3-4)

5 ) sular iken yaprakların üstüne de biraz su dökün
Eklenti 5450
Eklenti 5451
Eklenti 5452
Eklenti 5453
köklendiricinin ismi ne ve nerede bulabilirim

yesil-60 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2011, 23:55   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-02-2011
Arkaşlar nereye yazacağımı bılemedıgım buraya yazmaya karar verdım kusura bakmayın artık ama ananasla ilgili bütün yazıları okudm ve kısa bır arastıma yaptım bugun üzerine bazı arkaşlarımız 2 **** 3 meyve alabılırız dıye yazılar yazmıslar ama '' Bir ananas bitkisi hayatı süresince yalnızca bir meyve üretmektedir.'' diye bir bilgiye ulaştım paylaşmak istedim sadece. forumda acemi oldugum ıcın buraya yazmak istedim tekrar kusura bakmayın.

topaloglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2006, 19:33   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-12-2005
teşekkürler hemen deniyeceğim

SEFA49 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 08:06   #9
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Bilge süpersin.Meyveleri yeriz inşallah.)Ben de hemen deniyecem ..

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 12:49   #10
Ağaç Dostu

Teşekkürler Elfogi,
Kök çıkması 1-1.5 ay sürdü benimkinde.Toz hormon sürüp doğrudan torfa dikersen köklenmemin daha hızlı olacağını düşünüyorum. Daha denemedim ama torfa dikmeyide deneyeceğim insallah en yakın zamanda

Eski 12-07-2007, 16:11   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-06-2007
teşekkürler harikasınız dilek

dilekyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2007, 16:32   #12
Ağaç Dostu

COYOTE's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2007
Galeri: 1
Ben dayanamayıp baktım tutup tutmadığına minik minik (1mm)beyaz kurtcuklar oluşmuştu bilmem neden? Başka bahara artık.....

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 14:16   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-08-2006
Galeri: 33
Ellerine sağlık Bilge.
Şu an tek hedefim ananas yetiştirmek.

some_at Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2006, 19:55   #14
Ağaç Dostu

lokmanbahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 29-12-2006
sanırım ananasta ısı önemli

lokmanbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2007, 13:58   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-11-2006
ananasın içinde kabuğa yakın bölümde küçük çekirdekler var sanki , bunlardan da üretmek mümkün olurmu acaba

eyanik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 14:36   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-01-2006
ananasta yeni oluşum

aldığım ananaslar nedense (muhtemelen soğuk depolarda uzun süre kaldığı için) biraz geçmiş oluyor ve tepe yaprakları iyice gevşemiş oluyor.köklendirmek için diktiğimde iyice kendinden geçti ve merkezdeki yapraklar çürüdü.daha sonra ben de kalan yaprakları sağlıklı 2 tane kalana kadar söktüm.yeni kök oluşumu var ve kalan 2 yaprak da iyi görünüyor.yeni oluşumun gövdenin yanlarından gelmesini bekliyorum ama ne kadar beklemeliyim ve beklemeye değer mi? (aslında bu soruyu belkide ananas başlığına yazmalıydım ama emin olamadığım için buraya yazdım)

öztuğ önal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 15:39   #17
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi öztuğ önal Mesajı Göster
aldığım ananaslar nedense (muhtemelen soğuk depolarda uzun süre kaldığı için) biraz geçmiş oluyor ve tepe yaprakları iyice gevşemiş oluyor.köklendirmek için diktiğimde iyice kendinden geçti ve merkezdeki yapraklar çürüdü.daha sonra ben de kalan yaprakları sağlıklı 2 tane kalana kadar söktüm.yeni kök oluşumu var ve kalan 2 yaprak da iyi görünüyor.yeni oluşumun gövdenin yanlarından gelmesini bekliyorum ama ne kadar beklemeliyim ve beklemeye değer mi? (aslında bu soruyu belkide ananas başlığına yazmalıydım ama emin olamadığım için buraya yazdım)
bence beklemelisiniz.Ortasında ki yapraklar varken bile kök çıkarması uzun zaman alıyor.1,5 ay kadar.Zaten kök çıkramış , kökler biraz büyüyünce toprağa geçirin. benimde aynı durumda bir ananasım var hiç kök çıkarmadı ama ben bekliyorum

Eski 25-01-2007, 15:52   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-01-2006
aslında zaten toprakta şu anda.kök gelişimi olduğuna göre bir süre sonra yanlardan yeni bir sürgün verebilir diye düşünüyorum ama yine de bir bilene sormak lazım.

öztuğ önal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 00:03   #19
fln
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-05-2007
ananaslarınızı yetiştirdiniz mi.
bilgi verirseniz sevinirim.

fln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2007, 13:25   #20
Ağaç Dostu

bahcıvan's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2006
Arkadaşlar benimde dikkatimi çeken çekirdekler daha olgun, sararmış tarafta var. Ben 4-5 taneyi ektim bakalım ne olacak

Düzenleyen bahcıvan : 04-02-2007 saat 22:38
bahcıvan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2007, 21:45   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Bugün yeşil bir ananasa denk gelince hemen aldım. Deneyeyim bakalım.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2007, 14:23   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-01-2007
Arkadaşlar bende taze ananas aldım, anlatıma göre alt yaprakları temizleyip birkaç saat kurumaya bıraktım. acaba suyun içerisinde ne kadar beklemesi gerekiyor? kökleninceye kadar deniyorda acaba bu süre çokmu uzun yoksa 1 hafta gibi kısamı? toprağı geçirgenmi olmalı az geçirgenmi? bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlermi?
Şimdiden çok teşekkür ederim.

karaman76 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2007, 14:46   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-02-2007
Maalesef adresini kaydetmediğim yabancı bir sitede ananasın tam yaprak bülümünün bitişinden değil 1 - 2 santimetre kadar daha aşağıdan(meyva kısmından) keskin bir bıçakla kesilerek toprağın üzerine oturtulması yöntemiyle üretimi fotoğraflı olarak gösteriliyordu. Ben niyetlenmiş ancak taze görünüşlü yapraklara sahip bir ananas o dönemde bulup alamamıştım, sonra da konuyu unuttum. Ananas yetiştirmeye çalışan arkadaşlar bu yöntemi de deneyip bilgi verebilirlerse sevinirim.

tore0001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2007, 16:08   #24
Ağaçsever

Meksika's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2007
Galeri: 48
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tore0001 Mesajı Göster
Maalesef adresini kaydetmediğim yabancı bir sitede ananasın tam yaprak bülümünün bitişinden değil 1 - 2 santimetre kadar daha aşağıdan(meyva kısmından) keskin bir bıçakla kesilerek toprağın üzerine oturtulması yöntemiyle üretimi fotoğraflı olarak gösteriliyordu. Ben niyetlenmiş ancak taze görünüşlü yapraklara sahip bir ananas o dönemde bulup alamamıştım, sonra da konuyu unuttum. Ananas yetiştirmeye çalışan arkadaşlar bu yöntemi de deneyip bilgi verebilirlerse sevinirim.
Ben bu yöntemi denedim. Bahçede küçük bir saksıda. 10 gün kadar oldu. Yapraklar sararmaya başladı. Yaşayacağını hiç sanmıyorum. Bugün içeri alacağım. (Bahçede olmaz deniyor diye.) Güneş ve su ilişkisini nasıl kuruyorsunuz peki arkadaşlar?

Meksika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2007, 16:38   #25
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Meksika Mesajı Göster
Ben bu yöntemi denedim. Bahçede küçük bir saksıda. 10 gün kadar oldu. Yapraklar sararmaya başladı. Yaşayacağını hiç sanmıyorum. Bugün içeri alacağım. (Bahçede olmaz deniyor diye.) Güneş ve su ilişkisini nasıl kuruyorsunuz peki arkadaşlar?
ananası kök sistemi oluşmadan güneşe koymamanız gerekiyor(diğer bütün çelikle köklendirilecek bitkiler içinde geçerli).Çünkü güneş doğrudan geldiğinde bitki çok su kaybediyor ve kök sistemi oluşmadığı için su ihtiyacını karşılayamıyor ve ölüyor.Ama dolaylı olarak mutlaka ışık almalı , fotosentez yaparak besin üretip kök oluşturması gerekli.
Ben genelde ananası suda köklendirip (2 ay kadar sürüyor) sonra toprağa dikiyorum.Şu anda elimde iki tane toprakta dikili , iki tanede suda bekleyen var(kökleri yeni çıkmya başladı).Kök oluşumu başlayınca suyuna gübre karıştırıyorum az miktarda,kök oluşumunu hızlandırıyor. Ayrıca yabancı sitede yazdığı gibi ananasın üst kısmını kesip bir gün bekletilince başarı şansı çok düşüyor.Ben keser kesmez bekletmeden suya koyuyorum.Bekletilince yapraklar hemen yeşilliğini , canlılığını kaybediyor.

Yaz ayında havalar iyice ısınınca bahçeye koyabilirsiniz.Yeter ki gece sıcaklık çok fazla düşmesin.

Yaprakları spreyle sulayabilirsiniz, ama çok fazla sularsanız yapraklar arasında su kalırsa bitki köklenmemişken göbekte çürümeye neden oluyor.

Düzenleyen bilgekaan : 05-06-2007 saat 16:41 Neden: ekleme
Eski 05-06-2007, 17:50   #26
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bilgekaan Mesajı Göster
ananası kök sistemi oluşmadan güneşe koymamanız gerekiyor(diğer bütün çelikle köklendirilecek bitkiler içinde geçerli).Çünkü güneş doğrudan geldiğinde bitki çok su kaybediyor ve kök sistemi oluşmadığı için su ihtiyacını karşılayamıyor ve ölüyor.Ama dolaylı olarak mutlaka ışık almalı , fotosentez yaparak besin üretip kök oluşturması gerekli.
Ben genelde ananası suda köklendirip (2 ay kadar sürüyor) sonra toprağa dikiyorum.Şu anda elimde iki tane toprakta dikili , iki tanede suda bekleyen var(kökleri yeni çıkmya başladı).Kök oluşumu başlayınca suyuna gübre karıştırıyorum az miktarda,kök oluşumunu hızlandırıyor. Ayrıca yabancı sitede yazdığı gibi ananasın üst kısmını kesip bir gün bekletilince başarı şansı çok düşüyor.Ben keser kesmez bekletmeden suya koyuyorum.Bekletilince yapraklar hemen yeşilliğini , canlılığını kaybediyor.

Yaz ayında havalar iyice ısınınca bahçeye koyabilirsiniz.Yeter ki gece sıcaklık çok fazla düşmesin.

Yaprakları spreyle sulayabilirsiniz, ama çok fazla sularsanız yapraklar arasında su kalırsa bitki köklenmemişken göbekte çürümeye neden oluyor.

Bilgekaan siz hiç meyve alabildiniz mi?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2007, 21:48   #27
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Bilgekaan siz hiç meyve alabildiniz mi?
Kendi yetiştirdiklerimden alamadım çünkü en yaşlısı 8 aylık.Ama yıllar önce evimizde bir tane vardı ve portakal büyüklüğünde meyve oluşmuşken taşınırken taşıyan adamlar kırmıştı.

Eski 19-06-2010, 14:54   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-06-2010
ananas yetiştirme

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tore0001 Mesajı Göster

bu sitede ayrıntılı bir şekilde her aşamasıyla anlatılıyor. sanırım yardımcı olur
http://www.rickswoodshopcreations.co.../pineapple.htm

tdemirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2007, 15:29   #29
Ağaç Dostu

anilozer112's Avatar

Giriş Tarihi: 23-06-2005
Galeri: 45
İlk işim bir ananas bulunca üretmeyi denemek

anilozer112 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 16:59   #30
Yeni Üye

Erhan_ceteci's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2007
selam ! ben ananası 3 gün önce dediğiniz şekilde yaptım. inanamıyorum ama 3 günde kök vermeye başladı haftaya hemen dikeceğim.

Erhan_ceteci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
ananas

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025