agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Egzotik Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni42Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-08-2010, 15:41   #1
Ağaç Dostu.
 
Romantik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
Sayın Mutlu Bey,

Birçok tropikal bitkiyi ülkemize kazandıran kişiler olarak her zaman yeniliğin simgesi olmalıyız diye düşünüyorum. İnsanlar bizlerin sayesinde artık evlerinde birçok tropikal bitkiyi yetiştirip meyve alıyorlar ( Sarı Guava, Maruçya, Granadilla, Çilek Guavası, Papaya v.b )

Bizde arkadaşlarımızın, müşterilerimizin çiçek açtıramayacağı, meyvesini göremeyeceği imkansız bitkilerden hep uzak durmuşuzdur. Mesela ( Acai Berry, Rambutan, Mangosteen ve Longan v.b )

Ama özelikle yabancı weblerde, saksıda yetişip çiçek açıp ve meyve veren bitkileri görünce bu bitkileri bizde zahmetlide olsa üretebiliriz diye düşünüyorum. Bunlardan biride Carambola, ben iyi bir bakımla bitkimden 2 yıl sonra meyve alabileceğimi düşünüyorum. Bu yıl tropikallarden azda olsa 2. Yaşlarında Surinam Cherry ve Avustralya Fırça Kirazından meyve aldım. Daha düne kadar adını, sanını bilmediğimiz bitkilerdi bunlar.

Sizin tropik e sattığınız bitkinin tropik bana durian olduğunu söylemişti bi ara. Eğer gerçekten Karambola ise tropike sattığınız bitki ya toprağında veya bitkinizin kendisinde bir sorun var. Çünkü sizin dediğiniz gibi bu kadar uzun zaman sizde kaldıysa, meyve vermesi lazımdı. Bitkinizin toprağında hastalık olabilir. Kendisi sorunlu olabilir dediğim gibi bitkiniz durian olabilir.

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2010, 17:37   #2
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Etik olarak davranmak gerekirse bir bitkiden meyve almak, gerekirse fotoğraflarla belgelemek sonrasında bu şekilde şu yöntemlerle meyve alırsınız demek daha doğru olur.

Şu sürede meyve alabileceğimi düşünüyorum gibi söylemler havada kalır.

Granadilla dan meyve alabilen bir kişinin olduğuna da inanmıyorum. Şayet siz meyve almışsanız mutlaka fotoğraflamış olmalısınız. Pawpaw konusuda aynı durumda, bitki kolay yetişebilir ama önemli olan sonuç. Sonuç alınamayacak türleri yaygınlaştırmak alan kişilerin hem parasına, hemde zaman zayiatına neden olur.

Durian olarak Cumhur bey ve Tropik'e verdiğim fidanlar 200 cm civarındaydı, tropik fidan üretmeye meraklı bir arkadaştan almıştım ve bu iki arkadaşa vermiştim. Aldığım kişide ismini tam telafuz edemediğinden ismide acabalı oldu.
Bu bitkiyi zaten satışa çıkarmamıştım, ısrar sonucu almışlardı.

Carambola'lar sağlıklıydı ve carambola olduğuda %100 doğruydu. O ayrı bir konu, dediğim gibi bendeki carambolalar 10 yıldır yaşıyor, toprakta olmasından dolayı geçen sene ve bu yıl ancak çiçeklerini görebildim. Meyve yok bakalım orta yerde.

Hala fotoğraf yükleyemiyorum, bugün çekilenleri.

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2010, 23:12   #3
Ağaç Dostu.
 
Romantik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
Avrupa Sitelerinde 2 yaşında, saksı içinde meyve alınan Karambolalar var ve saksılı, meyveli olarak satışı yapılıyor. Ayrıca Karambola saksıya uygun bitkiler listesinin içinde yer alıyor. Passifloradan meyve alan herkes isterse Karamboladan da meyve alabilir.

Benimkisi söylemden ziyade, Dünyanın değişik ülkelerini tarayıp, bazı özelliklere uygun bitkiler bulup bunları üretmek. Yetiştirdiğim bitkilerde aradığım genel şartlar,
1. Saksıya uygun olması,

2. Erken yaşta meyve vermesi,

3. Belli bir derece soğuklara dayanabilmesi,

Bu 3 Özellik Karambolada var.

Sizin erken yaşta çiçek açtırıp, meyve alamamanız bir etken değil. Bu bitkiyi benden alan, benim kadar bilgisi olan bitki severlerdir. Ha deyince bir bitki alınmıyor. Bilmeyen müşteri yeri geldimi Kamkat hakkında bile yüzlerce soru sorabiliyor.

Pawpaw saksıya uygun değil ama soğuklara dayanıklı bir bitki. Ayrıca satarken zaten tohumdan yetiştiğini ve ortalama 5-7 yıl arasında meyve verdiğini söylüyoruz. Türkiyede daha düne kadar ben çeviri yapana kadar Pawpaw hakkında açıklama bile yoktu. Şimdi hakkında en azından yetiştirilmesi için yeterli bilgide var.

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024