agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Eğitim Çalışmaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-10-2009, 22:21   #61
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sayın Mine Hanım çok teşekkür ederim. Siz böyle bir özveride bulunacaksınız da ben boş durur muyum, hemen kolları sıvarım.
Yeter ki bir tarih belirleyin, hemen arkadaşlarla irtibat kurarım.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2009, 20:23   #62
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sn. Ayşenur Hanım da zararlılar ile mücadelede bize dostumuz, yardımcımız yararlı böcekler ile ilgili bilgileri anlattı ve bunları toplayacağı, slaytlarla siteye yükleyeceği için o konuyu hiç not etmemişim. Sn.Mine Hanımın bilgilerinden not alıp, buraya aktarabildiklerim aşağıdakilerdir. Sevgili Yayla hanım da ya da başka arkadaşlarım eksiklerimi tamamlarsa çok sevinirim.

Tüm hastalıklarda erken mücadele çok önemli, geç kalırsak ev ilaçlarıyla yapacağımız mücadelede başarı şansımız düşer.

Pamuklu bitler genelde bitkinin yan kollarının çıktığı, koltuk bölgesinde oluşuyor, gördüğümüz an, elle (yani mekanik temizleme) o kısmı temizliyeceğiz daha sonra yıkayacağız. Ayrıca eczanelerde satılan beyaz alkol, suyla karıştırılıp, bir fırça yardımıyla o bölgeye sürülür.

Yaprak bitleri için acı biber, sarımsaklı solüsyonu uygulayacağız.

Pek çok zararlılar ile mücadele yapışkan , sarı tuzaklar kullanılabilir. Sarı renk bir çok böceği kendisine çekeceği için, bu yöntem kullanılıyor. Bildiğimiz sarı, plastik dosyalar ufak ölçülerde kesilip, tiner inceltilip, sürülerek hazırlanır. Mavi tuzaklar da tripslerle mücadelede kullanılıyor.

Kırmızı örümcek tozu çok sever. Erken mücadele burada da önemli. Saksı toprağının üstünden 1 cm.kadar toprak alınıp, uzaklaştırılır, ayrıca bitkiyi 10 dak. su dolu bir kovada tutmak örümceklerin ölmesi için bir yöntemdir. Islanabilir kükürt uygulaması da yapılır.

İlaçlamalarda kullanılan suyun ph oranı çok önemlidir ve kireçli su da kesinlikle kullanılmamalıdır( limon tuzu Ph düşürür).

Sümüklü böceklerle mücadelede yine mekanik uygulama, yani elle toplayıp uzaklaştırma, ayrıca toprağa (ağzı daralan kutularda) bira gömmek, bunların o kutuların içine toplanmasını sağlamak, acı biberli solüsyon uygulamak, tarçın serpmek belli yöntemler.

Karıncalar için boraks ve tarçın uygulanabilir.

Mantari hastalıklarla yağsız süt, su ile karıştırılıp uygulanır.Ayrıca karbonat külleme ve mantari hastalıklarda uygulanabilir.
Tüm zararlılarla ve hastalıklarla mücadelede tesbih ağacı tohumu çok etkilidir. Tesbih ağacı tohumları blendırda çekilip, suda bekletilir ve uygulanır. Streptomisinli antibiyotikler, B vitamini, aspirin, oksijenli su mücadelelerde etkilidir.

Bitkiyi satın alırken sağlıklı olmasına dikkat edersek, diğer bitkilerimizin de sağlığı güvencede olabilir.

Evlerimizde daha önceden kullandığımız toprakları zararlılardan, hastalıklardan temizlemek için; toprak tepsiye yayılır, kaynar suyla iyice ıslatılır, aliminyum folyo ile üstü ve kenarları iyice sıkıştırılıp kapatılır,daha önceden ısıttığımız fırında 80 derecede 20 dak. bekletilir ,toprağın fırının içinde soğuması sağlanır, çıkardıktan sonra havalandırılır.

Bitkilerden çelik alma tepe sürgünleri ya da yan sürgünlerden olur.Yarı odunsu çelikler daha elverişlidir. Tepeden aldığımız sürgünle yapılan çelik boyuna, yan sürgünlerden aldığımız çelik de yanlara yayılma şeklinde gelişim gösterir.
Hazırlıyacağımız çeliklerde 3-4 göz ya da boğumun olaması gerekir, 4. gözün hemen altından keskin bir makasla kesilir. Sürgünün tepe ucu çok az alınır, yapraklar makasla kesilerek küçültülür. Çelikde iki göz ya da boğum mutlaka toprak altında bırakılarak dikilir.


Düzenleyen acemifüsun : 24-10-2009 saat 20:48 Neden: imla hatası
acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2009, 09:46   #63
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Teşekkürler acemifüsun.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024