agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Red Robin Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/8853.htm)

malbman 30-12-2008 09:56

Arkadaşlar sanırım domates yetiştirme işini bahara erteleyerek kolaycılık yapıyoruz. Zira RR' ler ile yola çıkışımızın nedeni kışın evde domates yetiştirmekti. RR' ler bu dönemde yetiştirilebilecek en uygun domatesler olduğu için almıştık. ama görüyorum ki (ben de dahil olmak üzere) hepimiz işi bahara bırakma taraftarıyız. O zaman RR ile hiç uğrşamasaydık da baharı bekleyip sırık domateslerimizi ekseydik siyorum.

Bırakın bu yılgınlığı, daha bahara üç ay var. Üç ay domates yemeyecek miyiz?:D:D

denizakvaryumu 30-12-2008 09:57

Ben Şubat sonu gibi RR leri afiyetle yemeyi planlıyorum :) Şu anda gelişmeleri çok iyi olmasa bile iyi.

Hiç bir şey olmasa bile kışın yapraklardaki domates kokusunu almak muhteşem bir duygu.

kuzen38 30-12-2008 11:31

malasef benimkiler pek büyümüyor

yolac 30-12-2008 12:55

Arkadaşlar,
Ben maalesef torfa ektiğim Red Robinlerimin sonuncusunu da kaybettim.En fazla 3,5 ila 4 cm. kadar büyütebildim.O kadar ki ,bir kısmını da iki yapraktan sonra (1cm.boyda iken) iyi beslensinler diye toprak saksılara almıştım.
Ancak şimdi direkt olarak toprak dolu saksıda ürettiklerim takriben 1 ila 2 cm. boya ulaştı.
Bakalım bunları başarabilecekmiyim.

denizakvaryumu 30-12-2008 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 337900)
Şu anda 9. yaprağını çıkartıyor.

RR de malbandan sonra rekor sizde...

nevsune 30-12-2008 13:22

Teşekkür ederim, teveccühünüz:)Belli olmaz, yine bir yanlış yapıp öldürmeyeyim de.

Saksıya aldıklarıma, organik gübreden son derece temkinli (20 cm çapındaki bir saksıya yaklaşık bir avuç kadar) ilave ettim. Saksıyı da, gübreyi de abartmamışımdır umarım. Ne dersiniz?

denizakvaryumu 30-12-2008 13:35

20 cm ye bir avuç mu?

Eğer toprağa karıştırmayıp üste atmışsanız, 2/3 ünü hemen alın derim.

nevsune 30-12-2008 13:48

Eyvah. Ben bilirim, yaptım yine yapacağımı:)

Köklerin altına gelecek şekilde toprağa serpiştirmiştim. Hadi bir avuç olmasın, yarım kadar falandı galiba.

Neyse bunlar çürürse, yedekte 2 tane daha var. İşte böyle deneme yanılmayla olacak bu iş.

malbman 30-12-2008 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gülbeşeker (Mesaj 337895)
Sevgili malban annenizin fideleri kaç günde o hale geldi tohumların toprağa atılış tarihi nedir? Domatesler kızarmak üzere diyorsunuz.Ben 12 kasımda tohumlarımı toprağa atmıştım şu an nefsunenin 36 nolu mesajındaki gibi.

Sevgili Gülbeşeker, toplam sekiz tane tohumu da 9 Ekim günü ekmiştim. Hepsinin gelişimi farklı farklı oldu. Ama kendi yetiştirdiğim ve annemin yetiştirdiği harika gelişmişti. Diğerlerini eşe dosta hediye etmiştim ama hiçbirisi bizim ikili gibi gelişmedi.

Ben bizimkileri ilk gerçek yapraklarını çıkarmalarından itibaren sevgili Kudret Tezel' den aldığım besin eriyikleri ile suluyorum. Belki bu fark ettirmiştir. Ya da sevgili Gürtunca' nın RR' lerinde olduğu gibi torf ya da toprak çok sıkıdır ve kök gelişimini engellemiştir.

Bir çok nedeni olabilir. Ama en önemlisi, bitkiler soğukta kalmasınlar. Soğukta (ya da 15-18 derecelerin) altındaki sıcaklıklarda gelişmeleri son derece yavaşladığı gibi, çiçek açanlar bile döllenemiyor.

Dediğim gibi bir çok neden olabilir. Bitkinizi siz daha iyi tanıyorsunuz. Ona göre bir değerlendirme yaparsanız, neyin yanlış olduğunu bulabilirsiniz.

Gülbeşeker 30-12-2008 16:30

sevgili malban bugün fidelerin resimlerini incelerken farkettim fidelerinizin resmini kalürüfer peteğinin üzerinde çekmişsiniz red robinler sürekli kalürüferin üzerindemi duruyor çok sıcak olsa zarar vermezmi

malbman 30-12-2008 16:43

O sırada kalorifer yanmıyordu. Kalorifer yanınca annem aşağıya alıyor.

kahyanur 31-12-2008 10:57

2 Eklenti(ler)
16 Kasımda ektiğim RR fideciği. Yanındaki büyük olan F1 domates fidesi.

malbman 31-12-2008 11:07

Her ikisini de tohumdan ve aynı zamanda mı ektiniz sayın kahyanur?

kahyanur 31-12-2008 12:32

2 Eklenti(ler)
Hayır aynı zamanda ekmedim. F1 tohumunu 30 Ekimde ekmiştim. RR tohumunu da 16 Kasımda ektim. Aralarında 15 gün fark var. RR fazla büyümedi maalesef.
Bu resimde de tohumunu 27 Ekimde ektiğim chery domates fidesi var.

malbman 31-12-2008 14:39

Ben bu işten bir şey anlamadım. Yarın denemek için üç dört tane daha RR tokumu ekeceğim. Bir buçuk ay sonraki hallerini sizinkilerle karşılaştırayım. İklim koşulları vs. mutlaka bitkinin gelişimini etkileyecektir ama en azından aradaki farkı ölçmek adına yararı olur.

kahyanur 31-12-2008 15:20

Sayın Malbman;
Ben de bir şey anlamış değilim. Tohum ekme zamanlarımı PC deki bir dosyaya kaydediyorum. Yani ekim tarihlerinde bir yanlışlık yok. Hayatımda ilk defa tohum ektim. Son derece tecrübesizim. Ama ağaçlar.net ve internetten durmadan araştırma yaptığım gibi hasat yayıncılığın sebze ile ilgili kitaplarını okudum. Çok yanlış bir şey yaptığımı sanmıyorum bu konuda. Ama nedense ithal tohumlardan elde ettiğim fideler gelişmedi. Bir çoğu öldü. Yerli tohumlardan elde ettiğim fideler ise ışık ve ısı yetersizliğine rağmen gelişti. Bende anlam veremiyorum buna.

Gülbeşeker 01-01-2009 13:11

4 Eklenti(ler)
29 aralıkta şaşıttığım RR lerim.

kahyanur 01-01-2009 13:19

Sayın Gülbeşeker;
29 Aralıkta şaşırttığınızı yazmışsınız. Tohumları hangi tarihte ekmiştiniz acaba?

Gülbeşeker 01-01-2009 13:19

Bu domates cinsi gerçekten cüce galia 12kasımda tohumu toprağa attım. Bugün 50. gün oldu hala 2 parmak boyları var. B irtamesi diğer ikisinden daha gelişmiş 6. yaprağını çıkardı.Biri 5 yapraklı digeri 4 yapraklı.

kahyanur 01-01-2009 13:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 338547)
Ben bu işten bir şey anlamadım. Yarın denemek için üç dört tane daha RR tokumu ekeceğim. Bir buçuk ay sonraki hallerini sizinkilerle karşılaştırayım. İklim koşulları vs. mutlaka bitkinin gelişimini etkileyecektir ama en azından aradaki farkı ölçmek adına yararı olur.

Sayın Malbman;
Eğer tohum ekecekseniz ben de aynı günde ekeyim RR tohumunu..Şartları aynı tutmaya çalışalım.. Torfa mı ekeceksiniz? Ekmeden suda bekletecek misiniz? Hangi ortamda büyüteceksiniz ? vs şartlarını eşit tutabilirsek daha iyi bir karşılaştırma olur..Geriye ısı ve ışık farkı kalır..

Gülbeşeker 01-01-2009 14:51

red robin

12 kasımda tohumları toprağa atmıştım. Yorumlarınız beklıyorum.Fidelerımin gelişimi nasıl?

kahyanur 01-01-2009 18:39

Çok sağlıklı görünüyorlar. Ben 16 Kasımda ekmiştim RR tohumlarını. Kotilon yaprakları haricinde 3 yaprakları var henüz. Sizin RR cikleriniz daha iyi gelişmiş ama 50 gün için fazla bir gelişme sayılmaz sanırım.

malbman 01-01-2009 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gülbeşeker (Mesaj 338888)
12 kasımda tohumları toprağa atmıştım. Yorumlarınız beklıyorum.Fidelerımin gelişimi nasıl?

Sayın Gülbeşeker, RR' leriniz sağlıklı görünüyor ama yaşlarına göre küçük kalmışlar sanki. Zaten bu da bu başlıktaki arkadaşların ortak ve en büyük sıkıntısı. Bir türlü nedenini bulamadık.

malbman 01-01-2009 20:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kahyanur (Mesaj 338868)
Sayın Malbman;
Eğer tohum ekecekseniz ben de aynı günde ekeyim RR tohumunu..Şartları aynı tutmaya çalışalım.. Torfa mı ekeceksiniz? Ekmeden suda bekletecek misiniz? Hangi ortamda büyüteceksiniz ? vs şartlarını eşit tutabilirsek daha iyi bir karşılaştırma olur..Geriye ısı ve ışık farkı kalır..

Sayın kahyanur, yarın ekeceğim tohumları. Dediğiniz gibi aynı gün ekip, şartları da eşitleyelim. Böylece yararlı veriler elde edebiliriz. Ben plastik bardaklara torf doldurup, her bardağa bir tane tohum ekeceğim. İsterseniz ekeceğimiz tohumların yarısını suda bekletelim, diğer yarısını da bekletmeden ekelim. Bunları işaretleriz. Böylece suda bekletmenin ne kadar fark yarattığını (yaratıyorsa) gözlemlemiş oluruz. Sanırım şu anda sitedesiniz. Eğer mutabıksanız bu akşamdan suya koyalım derim RR' leri.

kahyanur 01-01-2009 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 339014)
Sayın kahyanur, yarın ekeceğim tohumları. Dediğiniz gibi aynı gün ekip, şartları da eşitleyelim. Böylece yararlı veriler elde edebiliriz. Ben plastik bardaklara torf doldurup, her bardağa bir tane tohum ekeceğim. İsterseniz ekeceğimiz tohumların yarısını suda bekletelim, diğer yarısını da bekletmeden ekelim. Bunları işaretleriz. Böylece suda bekletmenin ne kadar fark yarattığını (yaratıyorsa) gözlemlemiş oluruz. Sanırım şu anda sitedesiniz. Eğer mutabıksanız bu akşamdan suya koyalım derim RR' leri.

Tamam Sayın Malbman, Ben hemen iki adet RR suya koyuyorum. Yarın akşam aynı şekilde köpük bardaklara torf doldurup 4 adet RR ekeceğim. ikisi suda bekletilmiş ikisi bekletilmeden.

malbman 01-01-2009 21:04

Tamamdır. Ben de iki taneyi suya koydum. Yarın akşama kadar beklesinler. Bakalım ne sonuçlar elde edeceğiz.

envor 02-01-2009 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kahyanur (Mesaj 339024)
Tamam Sayın Malbman, Ben hemen iki adet RR suya koyuyorum. Yarın akşam aynı şekilde köpük bardaklara torf doldurup 4 adet RR ekeceğim. ikisi suda bekletilmiş ikisi bekletilmeden.

Alıntı:

Tamamdır. Ben de iki taneyi suya koydum. Yarın akşama kadar beklesinler. Bakalım ne sonuçlar elde edeceğiz.

Peki tohum yatağı derinliği aynımı olacak? Onu nasıl ayarlamayı düşünüyorsunuz?

Benden hatırlatması :p

malbman 02-01-2009 17:45

Doğru demişsin envor ama ben bunu, tohumların tohum boyutu kadar derinliğe ekilmesi konusunun standart hale geldiğini düşündüğüm için hiç dert etmemiştim.

nariçi 02-01-2009 17:48

Çimlendirme

Yaş kum üstüne, ıslak beze tohumları yatırmıyormusunuz?

malbman 02-01-2009 17:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 339339)
Kum üstüne ıslak bez yatırmıyormusunuz?

Biraz açabilir misiniz sorunuzu?

kahyanur 02-01-2009 18:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 339337)
Doğru demişsin envor ama ben bunu, tohumların tohum boyutu kadar derinliğe ekilmesi konusunun standart hale geldiğini düşündüğüm için hiç dert etmemiştim.

Hatırlatmanız için teşekkür ederim. Köpük bardağı torfla dolduracağım. Tabii ki 1 cm boşluk bırakarak. Sonra RR tohumcuğunu cedvelle bardağın çapını ölçüp tam merkezine yerleştireceğim. Sonra azıcık torfu tohum kapanana kadar üzerine serpip su damlatarak tohumun üzeri açılmadan sulayıp, bardağın üzerini de streçleyip sıcak bir köşeye kaldıracağim. Bardak çapı 7 cm, derinliğide 8 cm. :p:D:D:D

nariçi 02-01-2009 19:14

Anlatım bozukluğu olmuş düzelttim. Bazı arkadaşlar viyol araçlarından önce benim söylediğim gibi çimlendirilmesini öneriyorlardı.

kahyanur 02-01-2009 21:31

1 Eklenti(ler)
Sayın Malbman;
RR tohumlarını ektim. Dosyama da ekim tarihini yazdım. Fideleri sayın Envor'un bu gün kargoya verdiği besin çözeltisi ile, cocopeat ve perlit karışımında beslemeyi düşünüyorum. Bir terslik olmaz ise. Bardak üstlerine ıslak tohum olanlara işaret koydum. Sanırım siz de aynı besin çözeltisi ile besleyeceksiniz. Bakalım sonuç ne olacak.

malbman 03-01-2009 07:50

Sayın kahyanur, bu kadar ölçüp biçmeye sizin RR' ler uçak mühendisi olarak başlayacaklar hayatlarına:D:D:p:p:p

Tohumları ben de ektim. Ama yalnızca torfa ektim ve yalnızca su vereceğim. Zira fideler ilk gerçek yapraklarını çıkarıncaya kadar besine ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle gerçek yapraklar çıkıncaya kadar yalnızca su vereceğim ve sonrasında da Kudret Bey' den aldığım besin eriyiği ile sulayacağım. Zira envordan besin eriyiği almadım henüz.

Birlikteliği sağlamak açısından size de aynı şekilde sulamanızı tavsiye ederim. Ya da şöyle yapabilirsiniz: iki tohuma dediğiniz gibi en baştan itibaren besin eriyiği, diğer ikisini de su verelim. Böylece deneyimize bir ayrıntı daha katmış oluruz.

Hatta bir kuru bir de ıslak tohumu besin eriyiği, diğer kuru ve ıslak tohumu da suyla sulayarak bu şekilde bir detay daha gözlemleyebiliriz.

Bu arada saynı nariçi' nin sorusunu da cevaplamış olayım: Bardakların üzerine birer parça kağıt havlu ya da peçete koyarsanız, hem nemli kalmalarını sağlarsınız, hem de sularken torf dağılıp tohum ortaya çıkmaz.

Son olarak da: fidecikler gerçek yapraklarını çıkardıktan sonra çok az (neredeyse toprak kuruyunca bir kaç çay kaşığı kadar) sulayacağım. Zira geçen yaz sırık domateslerim ve bu kış RR' lerim ile yaptığım bu uygulama sonucu, bitkilerin son derece sağlıklı bir kök yapısı oluşturduğu ve uzun süre desteksiz olarak ayakta durabilecekleri bir gövde geliştirdiklerini gözlemledim.

Çok sulayınca, bitki bir makara ipliği kalınlığında bir gövde üzerinde boy uzatıyor ve bir süre sonra da ölüme kadar gidiyor.

C.Mustafa 03-01-2009 11:42

Selam arkadaşlar.Fideciklerimi kaybetmenin verdiği hayalkırıklığı ve isteksizlik sebebiyle forumu bir süredir sadece okumakla yetindim.Elimde kalan son fideciğim de bu halime üzülmüş olmalı ki son iki gündür "bitkisel" hayatan çıkma belirtisi gösterdi.

Büzüşüp küçülen yaprakları çok az da olsa canlandı.Bakalım hayata tutunabilecek mi...

denizakvaryumu 03-01-2009 14:23

Ben de haftada 1 suluyorum, pencere önünde durdukları için su kaybı olmuyor.

nevsune 03-01-2009 14:37

Fotoğraf yüklemeyen bir siz kaldınız.

Ne alemdeler?

kahyanur 03-01-2009 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 339513)
Sayın kahyanur, bu kadar ölçüp biçmeye sizin RR' ler uçak mühendisi olarak başlayacaklar hayatlarına

Sayın Malbman;
Hele bir büyüsünler de. Artık ne olmak isterlerse okutacağız :p:D
Tohumları sadece torfa ektim. Fidecik olduktan sonra besin çözeltisi ile besleyeceğim. Şaşırtmayı da cocopeat+perlit ortamına yapmayı düşünüyorum. Siz de Sayın Envor'dan çözelti istemişsiniz. Aynı besinin kullanılması şartları eşitlemek açısından önemli.
Yine de dediğiniz gibi yapacağım. İki tohumu besin çözeltisi ile, ikisini de sadece suyla sulayacağım. Bir ıslatılmış, bir kuru olmak üzere iki gruba ayırdım. Bakalım hangi grup daha iyi gelişecek.

denizakvaryumu 03-01-2009 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 339639)
Fotoğraf yüklemeyen bir siz kaldınız.

Ne alemdeler?

Küçük bir saksıda yedi küçük kardeş olarak 3. yapraklarını büyütmekle meşguller :)

Henüz ayırma yapmadım, köklerin biraz daha gelişmesini bekliyorum. Biz bu RR lerden Şubat sonu domates yeriz :D

nevsune 04-01-2009 13:40

Bence biraz fazlaca bekleyin:)

Benim 5-6 yapraklıyken ayırdıklarımda gördüğüm köklenme oldukça azdı. Ben ilk kez bir cherry domatesi tohumdan yetiştirdiğim için bu kadar az köklenmeye şaşırdım. Siz bu yıl neredeyse cherrylerin bütün çeşitlerini (aslında tatları ve kabuk kalınlıkları konusundaki fikirlerinizi öğrenmek istiyordum) denediğiniz için benden çok daha iyi biliyorsunuzdur. Ne kadar güçlenirlerse, şaşırtmadan sonraki sıkıntılar o kadar azalıyor.

Şubat sonu derken herhalde 55 gün hesabını yapıyorsunuz ama ne kadar az gereksinmesi olsa da yine güneş istiyor bence. Yukarıda da yazdığım gibi güneşli günlerdeki gelişmeleri, kapalı havaya göre oldukça farklı. Bu yüzden ben meyve dönemini biraz daha Mart ortası veya sonu gibi düşünüyorum.

Yine de bekleyip görelim bakalım, kim haklı çıkacak:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025