agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Hastalık ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/domates/8767.htm)

mavibahçe 28-07-2020 16:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayca88 (Mesaj 1592958)
Merhaba, domateslerimde resimdeki gibi üst yapraklarda küçülme, büzüşmeler oldu ve hızlıca diğer domateslerime yayıldı. Bu durum yeni çıkan üst yan sürgünlerde bu şekilde çıkıyor.şuan neredeyse yaprak kalmadı üstünde hepsi kurudu. Bu hastalıkmıdır nedir ? çözümü nedir çok araştırdım bulamadım bişey.
https://hizliresim.com/9zdcTT
https://hizliresim.com/5gmKWb

Domateslerde uç kısmında kavrulmalar kalsiyum eksikliği nedeniyle olur, yapraklardakilerde sizdeki gibi çinko eksikliğidir.

Fide dikiminde veya ilk çiçeklenmeye kadar, havanda dövülmüş yumurta kabuklarının toprağa karıştırılması bu şekildeki kavrulmaların ve meyvelerdeki çiçek burnu hastalığının önüne geçmektedir.

TCM 01-08-2020 14:42

2 Eklenti(ler)
Hızlıca dolaştım nete de baktım ama pek benzeyen durum göremedim, biraz viral hastalığa biraz böcek zararına benziyor ama fikri olan var ise;

Üst uç kısımlarda (yeni çıkan küçük yapraklarda) içe ve dışa kıvrılma şeklinde.
Mildiyö sebebiyle ilaç kullanıyorum. Yaylada gece-gündüz arası çoksıcaklık farkı yok. Damlama sulama ile üç günde bir suluyorum, su miktarını az önce ölçtüm tek delikten saatte yaklaşık 1.6 lt. su akıyor ve 1,5 saat açık kalıyor. solucan gübresi leonardit harici ilave gübre yok.

Eklenti 711861

Eklenti 711862

TCM 01-08-2020 23:57

Sorunumuz aynı ancak dediğim gibi sayfalarca domates hastalıklarına baktım hiç birine benzemiyor. hayır en sevdiğim ve özen gösterdiğim sebze domates ama iki üç yıldır verim yok. Sonunda bakliyat ve biber yetiştirip kalan yerlere de çiçek dolduracam herhalde.

Portakal Rengi 02-08-2020 06:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şehirliköylü (Mesaj 1593544)
Aynı sorunu uzun süredir yaşıyorum. Buraya yazmıştım, bir arkadaş gübre yanığı dedi. O sıralar yapraktan sıvı solucan gübresi vermiştim, öyle zannettim ama sorun devam etti. Hatta biberlerin bazılarında da benzer kıvrılmalar var. Fotoğraftaki sağlıklı satın alıp ektiğim, altta sağlam yaprakları, sonra üstten kıvrılan yapraklı bir fide. Damla sulama borularımdaki delikler kireç nedeniyle tıkanmış, oldukça geç farkettim sorunu. Bu sıcaklarda sulama süresini akşam 20:00de 30 dakikaya çıkardım, daha önce 10 dakika idi. Her fideyi dikerken katı solucan gübresi koyuyorum. Geçen sene kocaman çalılar halinde olan domatesler bu sene son derece cılız ve böyle kıvrık kıvrık. Sorun virüs ise ben baş edemem herhalde :(

Eklenti 711869

Siz toprağın yüzeyini nemlendiriyorsunuz. Eğer, az sulama ile yetiştirme düşüncesinde iseniz, farklı bir yöntem denemenizde yarar var. Kumlu toprakta 20-30 dak içinde su köke ulaşır. Su tutma kapasitesi olan toprak çeşitlerinde 30-60 cm derinliğe ulaştırmanız neredeyse olanaksız. Hiç olmazsa arada bir toprağı suya doyurmanızı öneririm.
Benim biberlerde buna yakın kıvrılma sorunum oluyor. Diğer bitkilerde yok. Biber verimi de düşüyor. Küçük meyve şeklinde iken kuruyorlar. Hastalık olduğunu düşünüyorum ama ne olduğunu bulamadım.

TCM 02-08-2020 19:47

Domatesleri dikkatlice kontrol ettim tekrar. Neredeyse tamamının genel durumu iyi, kimi sıralarda tüm domateslerin tepe noktaları aynı, nem ölçer ile baktım akşam üzeri bir buçuk gün geçmesine rağmen bir karış aşağıda nem fazla. Sanırım su fazlalığından böyle benimkiler, suyu keseceğim dört - beş gün bakalım ne olacak. Virüs ise tohum da alınmaz ona üzülürüm.

mavibahçe 05-08-2020 09:32

Gübre yanığı, böcek veya fazla sulama olduğunu düşünmüyorum, bende de bir kaç domateste görüldüğü için tespitlerim: virüs- bakteri esaslı ve topraktan değilde tohumdan kalmış olabilir, etrafındaki diğer farklı türlerde olmadığı için (eşdeğer şartlarda: aynı toprak,aynı sulama ve aynı bakım) türün hassasiyeti de olabilir, ayrıca uzun bir süre bekletince bu bitkiyi diğerlerine bu hastalık bulaşmadığı için bulaşıcı değil, çiçeklenme olsa bile meyveyi büyütemeyecek,sonuç olarak söküp atıyorum.

Robinson Crusoe 12-08-2020 09:54

1 Eklenti(ler)
Eklenti 712062

Yapraklarda delikler oluşmaya başladığında önlem almadım. İlk domatesimi yediklerinde de öldürdüm sadece, kökünü kurutmadım. Anladım ki ben bir şey yapmazsam domateslerden fındık büyüklüğünü geçenleri komple yeyip bitirecek bunlar.

Önceki sayfalarda bir ilaç önerilmiş ama sonra zararlı olduğundan bahsedilmiş. Doğal çözümler nelerdir bu yeşil kurtlara karşı?

Dutlubahçe 12-08-2020 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Robinson Crusoe (Mesaj 1593929)
Eklenti 712062

Yapraklarda delikler oluşmaya başladığında önlem almadım. İlk domatesimi yediklerinde de öldürdüm sadece, kökünü kurutmadım. Anladım ki ben bir şey yapmazsam domateslerden fındık büyüklüğünü geçenleri komple yeyip bitirecek bunlar.

Önceki sayfalarda bir ilaç önerilmiş ama sonra zararlı olduğundan bahsedilmiş. Doğal çözümler nelerdir bu yeşil kurtlara karşı?

Mühendis tırtılına benzettim.

Robinson Crusoe 13-08-2020 07:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe (Mesaj 1593935)
Mühendis tırtılına benzettim.

Yandaki salatalıkta da benzer bir canlı var.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...813_074134.jpg

Marul saksısında zararlı bir ot çıkmıştı, onun üzerinde de gördüm. Başım belada bunlarla.

MeyveliTepe 13-08-2020 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Robinson Crusoe (Mesaj 1593929)
Eklenti 712062

Bacillus thuringiensis

SUNASUNA 13-08-2020 13:41

Domateslerimdeki bu böcek nedir?

1 Eklenti(ler)
Merhaba, domatesimin yaprağının altında yaklaşık oEklenti 712095

SUNASUNA 13-08-2020 13:42

Kene mi, örümcek mi?

Domates ve biberlerimde bu böcekten bolca var. Kene olmasından korkuyorum. Ne olduğunu bilen varsa söylesin lütfen.

Robinson Crusoe 14-08-2020 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1593976)
Bacillus thuringiensis

Teşekkürler bilgi için.

Amazon'da şöyle bir ürün buldum.
https://www.amazon.com/Monterey-B-T-...00HU7RMFC?th=1

Görünüşe göre insana zararsız, yorumlarda meyveye sıkıp direk tüketebilirsiniz diyor. Ama Türkiye'de satışı yok gibi. Eşdeğer bir ürün bulmaya çalışacağım.

MeyveliTepe 14-08-2020 12:10

Delfin wg, dipel, agree 50

Robinson Crusoe 14-08-2020 16:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1594048)
Delfin wg, dipel, agree 50

Delfin wg sipariş ettim. Teşekkürler tekrar.

Ayca88 17-08-2020 18:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavibahçe (Mesaj 1593450)
Domateslerde uç kısmında kavrulmalar kalsiyum eksikliği nedeniyle olur, yapraklardakilerde sizdeki gibi çinko eksikliğidir.

Fide dikiminde veya ilk çiçeklenmeye kadar, havanda dövülmüş yumurta kabuklarının toprağa karıştırılması bu şekildeki kavrulmaların ve meyvelerdeki çiçek burnu hastalığının önüne geçmektedir.

Çok teşekkürler fakat yumurta kabuğu ve muz kabuğu var toprakta hatta ara ara eklemede yapıyorum. Netteki araştırmalarımda sarı yaprak kıvırcık virüsü olduğunu buldum. Fakat çok geç kaldım şuan 1 tane domatesim bile yok malesef :( önlemleri alarak seneye devam etcez inşallah.

Ayca88 17-08-2020 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1593537)
Hızlıca dolaştım nete de baktım ama pek benzeyen durum göremedim, biraz viral hastalığa biraz böcek zararına benziyor ama fikri olan var ise;

Üst uç kısımlarda (yeni çıkan küçük yapraklarda) içe ve dışa kıvrılma şeklinde.
Mildiyö sebebiyle ilaç kullanıyorum. Yaylada gece-gündüz arası çoksıcaklık farkı yok. Damlama sulama ile üç günde bir suluyorum, su miktarını az önce ölçtüm tek delikten saatte yaklaşık 1.6 lt. su akıyor ve 1,5 saat açık kalıyor. solucan gübresi leonardit harici ilave gübre yok.

Eklenti 711861

Eklenti 711862

Merhaba benim domateslerdeki ile aynı sizinkilerde. Sarı yaprak kıvırcık virüsü ile birebir benziyor mesaj #1410

TCM 17-08-2020 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayca88 (Mesaj 1594143)
Merhaba benim domateslerdeki ile aynı sizinkilerde. Sarı yaprak kıvırcık virüsü ile birebir benziyor mesaj #1410

Ben bir hafta suyu kestim tüm bahçede, şimdi daha iyi gibi, belirgin düzelme var diyebilirim, ilave bir şey yapmadım.

MeyveliTepe 17-08-2020 23:20

Durumu bozuk olan domateslerden birinin dikkatlice kökünü söküp bakın, nematod zararı da böyle bir şey yapabiliyor.

vivaceminor 10-03-2021 19:12

merhabalar,
Geçen sezon terasta büyük saksılarda yetiştirdiğim domateslerimde bir süre sonra bir sorun oluştu. Önce bir bitkide başlayan sorun sonra hepsine yayıldı. Bitkinin yaprakları içe doğru yuvarlak olacak şekilde külah gibi kıvrıldı sonra bu yapraklar canlılığını yitirerek sertleşti ve öldü. Sonra bütün bitki böyle öldü. Dalda yeni çıkan filizler de çok kısa süre sonra böyle oldu.
Aynı saksıya daha sonra yeni diktiğim fideler de aynı sorunla öldü.
Ziraatçiye gittiğimde mantar bu dedi ve bakır içerikli bir mantar ilacı verdi. Mavi renki bu sıvıyı uyguladım ancak kurtaramadım.
Bu sene de bu sorunla karşılaşmak istemiyorum.
Bu hastalığın ne olduğunu bilen ve bundan nasıl korunacağımı bilen var mı acaba ?
Mevcut saksılardaki toprağı değiştirmem gerekir mi acaba ?
Teşekkür ederim.
[IMG]https://www.linkpicture.com/q/IMG_20200705_161008.jpg[/IMG]

[IMG]https://www.linkpicture.com/q/IMG_20200704_111812.jpg[/IMG]

ecs 18-06-2021 11:53

Merhaba, domateslerimde daha önce görmediğim bir renk değişikliği oldu? Tecrübesi olan var mı acaba? https://i.hizliresim.com/hpfqr4b.jpeg

its_just_a_ride 18-06-2021 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ecs (Mesaj 1608365)
Merhaba, domateslerimde daha önce görmediğim bir renk değişikliği oldu? Tecrübesi olan var mı acaba?

Yapraklarda da benzer belirtiler varsa "alternaria solani" olabilir.

ecs 18-06-2021 16:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1608368)
Yapraklarda da benzer belirtiler varsa "alternaria solani" olabilir.

Teşekkür ederim, yapraklar sağlıklı onlarda sorun yok.

its_just_a_ride 18-06-2021 20:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ecs (Mesaj 1608373)
Teşekkür ederim, yapraklar sağlıklı onlarda sorun yok.

Çürüme dip kısımlarla karakterize ise "dip çürüklüğü"(blossom end rot) olabilir.

Şuraya bir göz atın.

ecs 19-06-2021 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1608381)
Çürüme dip kısımlarla karakterize ise "dip çürüklüğü"(blossom end rot) olabilir.

Şuraya bir göz atın.

Siteyi inceledim, tarife göre kireç uygulaması yaptım, umarım iyileşecekler.
Tekrar teşekkür ederim.

sernur 20-06-2021 14:47

Merhaba arkadaşlar bahçemde bazı cins domatesler üç yıldır çiçek burnu çürüklüğü oluyor,geçen yıl kalsiyum uygulamakta geç kaldım.Bu yıl aklıma bir fikir geldi dut yaprağında sütten 25 kat fazla kalsiyum içerdiği söyleniyor.Bende dut yapraklarını topladım ve bir çuvala doldurdum ve çuvalı da su dolu bir büyük kovaya daldırdım.Akvaryum motoruyla hava verip sıvı gübre gibi işlem yapıyorum.Sonra bu sıvıyı sulandırıp yapraktan domateslere vereceğim hem gübre olacak hem kalsiyum ne dersiniz işe yarar mı?

MeyveliTepe 20-06-2021 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sernur (Mesaj 1608409)
Merhaba arkadaşlar bahçemde bazı cins domatesler üç yıldır çiçek burnu çürüklüğü oluyor,geçen yıl kalsiyum uygulamakta geç kaldım.Bu yıl aklıma bir fikir geldi dut yaprağında sütten 25 kat fazla kalsiyum içerdiği söyleniyor.Bende dut yapraklarını topladım ve bir çuvala doldurdum ve çuvalı da su dolu bir büyük kovaya daldırdım.Akvaryum motoruyla hava verip sıvı gübre gibi işlem yapıyorum.Sonra bu sıvıyı sulandırıp yapraktan domateslere vereceğim hem gübre olacak hem kalsiyum ne dersiniz işe yarar mı?

Kalsiyum olmasa bile her durumda işe yarar.

MeyveliTepe 20-06-2021 20:44

Dip çürüklüğü çeşit ile de çok alakalı. Bazı çeşitler hassas. Sebebi çoğu zaman toprakta kalsiyumun az olmasından değil. sulama rejiminin bir sonucu olabiliyor. Sulamayı her gün azar azar yapmak daha iyi.

ecs 25-06-2021 19:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1608381)

Şuraya bir göz atın.

https://i.hizliresim.com/1xto7vu.jpeg

Tekrar teşekkür ederim, yeni büyüyen domateslerde birkaçı hariç sorun yok .

edremit zeytin 28-06-2021 15:43

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Bu sene ilk defa domates ektim. İlk fotoğraf di lucca domates ikinci fortoğraf alakır etlisi cinsine ait. Yapraklarında kıvrılma var. Neden olmuş olabilir? Ne yapmam gerekir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025