agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Hastalık ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/domates/8767.htm)

Yemanja 10-06-2014 20:42

Merhabalar, bu soruyu sormak için doğru yer mi bilmiyorum ama şöyle bir sorunum var. Balkonda saksıda yetiştirdiğim salkım domateslerimde Nisan'dan beri üçüncü kez yeşil kurt istilası oluyor.İki defa 15 gün arayla Decis ile ilaçlamama rağmen bugün yine yeşil kurtlar ve nokta kadar beyaz sinekler (larva sanırım) buldum.İzmir'de yaşıyorum ve işin kötüsü günlerdir sağanak yağışlı hava.İlk istilada ilaca karşı olduğum için elle toplamaya çalıştım ve üç gün bekledim ancak domateslerim delik deşik olup dökülünce başka çarem olmadığını anlayıp da ilaçladım.Sorum şu, bu derdin ilaç dışında çaresi var mı, bu ilacı (decis) yağışlı havaya rağmen uygulamalı mıyım? Başka bitkilere de atlar mı yeşil kurt?(biber, nane, sardunya, melisa,mayer limon vs)Gözüm gibi baktığım domateslerimin delik deşik olmasını göze alamıyorum, acil yardım bekliyorum, teşekkürler.

MeyveliTepe 10-06-2014 21:05

Decis, siz dahil tüm canlılara zehirli olan deltametrin isimli aktif maddeyi içeriyor. Balkonunuzda kendi eliniz ile yetiştireceğiniz domatesin akut ve kronik etkileri olan bir içerikle zehirlenmiş olmasını istemeyeceğinizi düşünüyorum.

Bu tırtıl ile (genel olarak tüm tırtıllar ile) Delfin ticari isimle satılan BT bakterisi içeren biyolojik ve zehirsiz ilaç ile zehirden daha da etkili olarak baş edebilirsiniz. BT bakterisi tırtılın hastalanıp ölmesini sağlar ve tırtıldan başka (tırtılı yiyen kuşlar da dahil) hiç bir şeye etki etmez.

danışman_32 10-06-2014 21:07

Sinbas fotolardan anladigim kadariyla patetes vmeirusi yapraklarda ve dala ve gövdede mor rekte lekelenmeler virüs olduğuna işaret bitkileri söküp atmak son çare fakat ilk önce dezenfektan daha sonra bakirli bir ilacla mücadele etmek gerekiyor 100 lt suya 250 ml dezenfektan huwasan ile yapraklara püskürtmek 1-2 gün sonrada bakirli bir ilaçı yapraklara uygulamak ayni sekilde 100 lt suya 750 ml karistirip damlamadan cektirmek ven sonra damlamadan cetirmek bu uygulama ile bitkideki etmeni ilk önce temizlemek daha sontada bitkiyi tedavi etmis oluruz

sinbas 10-06-2014 21:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi danışman_32 (Mesaj 1294391)
Sinbas fotolardan anladigim kadariyla patetes vmeirusi yapraklarda ve dala ve gövdede mor rekte lekelenmeler virüs olduğuna işaret bitkileri söküp atmak son çare fakat ilk önce dezenfektan daha sonra bakirli bir ilacla mücadele etmek gerekiyor 100 lt suya 250 ml dezenfektan huwasan ile yapraklara püskürtmek 1-2 gün sonrada bakirli bir ilaçı yapraklara uygulamak ayni sekilde 100 lt suya 750 ml karistirip damlamadan cektirmek ven sonra damlamadan cetirmek bu uygulama ile bitkideki etmeni ilk önce temizlemek daha sontada bitkiyi tedavi etmis oluruz

Teşekkürler @danışman kardeşim onlara 10 gün süre tanıyorum 10 günün sonunda ölmezde sağ kalırlarsa dediğinizi uygulamaya çalışırım zira 10 gün şehir dışında olacağım.

danışman_32 10-06-2014 21:28

cevap

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yemanja (Mesaj 1294373)
Merhabalar, bu soruyu sormak için doğru yer mi bilmiyorum ama şöyle bir sorunum var. Balkonda saksıda yetiştirdiğim salkım domateslerimde Nisan'dan beri üçüncü kez yeşil kurt istilası oluyor.İki defa 15 gün arayla Decis ile ilaçlamama rağmen bugün yine yeşil kurtlar ve nokta kadar beyaz sinekler (larva sanırım) buldum.İzmir'de yaşıyorum ve işin kötüsü günlerdir sağanak yağışlı hava.İlk istilada ilaca karşı olduğum için elle toplamaya çalıştım ve üç gün bekledim ancak domateslerim delik deşik olup dökülünce başka çarem olmadığını anlayıp da ilaçladım.Sorum şu, bu derdin ilaç dışında çaresi var mı, bu ilacı (decis) yağışlı havaya rağmen uygulamalı mıyım? Başka bitkilere de atlar mı yeşil kurt?(biber, nane, sardunya, melisa,mayer limon vs)Gözüm gibi baktığım domateslerimin delik deşik olmasını göze alamıyorum, acil yardım bekliyorum, teşekkürler.

Yemenja sadece decis degil baska ilaclarda bulunmakta altacor voliam targo gibi yesil kurt ilaclarinin yaninda takumi ve istenildigi takdirde sayabilecegim zarasiz ilaclar bulumakta

birnefestoprak 11-06-2014 03:16

Sn danışman_32, sizin de bildiginiz gibi, bu tip ilaclar konusunda cok az sayida Turkce kaynak var. "Bu ilaci su sekilde kullanacaksiniz" demeden once lutfen tavsiye ettiginiz urunlerin icerikleri hakkinda bilgi verir misiniz?

Ornegin Chlorantraniliprole hakkinda bizleri bilgilendirebilir misiniz?

Bir de Abamectin icin US Environmental Protection Agency (ABD Cevre Koruma Kurumu) tarafindan hazirlanmis toksikoloji raporu hakkinda bilginiz varsa aydinlatabilir misiniz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi danışman_32 (Mesaj 1294404)
Yemenja sadece decis degil baska ilaclarda bulunmakta altacor voliam targo gibi yesil kurt ilaclarinin yaninda takumi ve istenildigi takdirde sayabilecegim zarasiz ilaclar bulumakta

danışman_32 12-06-2014 01:26

Domates bitkisinde suyun gec verilmesi ile ilgili olusabilecek sıkıntı bitkinin yapraklarini özellikle genç yapraklarin solmuş izlenimi vermeidir bu yogun grlen mesajlarla birlikte solgunluk ve fusarium hastaliginin belirtileriyle cok karistirilmakta bunu anlamak icin püf noktaseger fusarium **** solgunluk hastaligindan süpheleniyorsak bitkinin köklerini **** gövdesinin icini acarak kok iletimlerinde ve gövde iletimlerinde herhangibi lekelenme ve koyu renkli lekeler ve bunun sonucunda cürüksü yapinin olusup olusmadigi kontrol etmedir bu bulgular mevcut degilse bitkinin kok bolgesine humik fullvik iceten bir koklendiriciyi suyla vetdigimiz takdirde bitki kendini toparlayacaktir

danışman_32 12-06-2014 01:38

Gubreleme programi [ seralar icin ] 1000 m2
map - 2.5 kg
Magnezyum nitrat - 2 kg
18-18-18 (dengeli) - 1.5 kg
cinko - 100 gr
demir - 80 gr
koklendirici (humik fulvik) - 1.5 lt
Nitrik asit - 250 ml

bu gubreleme programi ilk cicekler gorununceye kadar devam edilir

danışman_32 12-06-2014 01:43

Cicekler goruldugunde ise yukaridaki gubreleme programindaki gubreleri a tanki yapip 2 bir b tanki yaparak a tankina karistirilmadan b tanki araziye verilir

B tanki
kalsiyum nitrat - 2 kg
bor - 100 gr

zidowen 23-06-2014 13:08

Merhaba 2-3 yıldır böyle bir sorunla karşılaşıyoruz ara ara artıyor , captan ilacıyla biraz azalıyor gibi oluyor , meyve döneminde tamamen kurutuyor . Mantar diye düşünüyorum başka birşey olabilir mi ?
Teşekkür ederim.

http://s10.postimg.org/p2nv83ad5/image.jpg
http://s4.postimg.org/xcgk3oyzx/image.jpg
http://s8.postimg.org/h5m8t4khx/image.jpg

sallaso 26-06-2014 14:11

Öncelikle Merhaba,

Tam 32 sayfa olmuş. Ben daha 10. sayfaya geldim. Sanırım yolum da uzun. Ama bu arada aklıma gelen soruları unutma tehlikesi var. Bu yüzden bir taraftan okumaya devam ederken, ilk sorumu sormak istiyorum.

Oturak Domateste Koltuk almak gerekir mi?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

bahcedenn 26-06-2014 15:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sallaso (Mesaj 1299614)
Öncelikle Merhaba,

Tam 32 sayfa olmuş. Ben daha 10. sayfaya geldim. Sanırım yolum da uzun. Ama bu arada aklıma gelen soruları unutma tehlikesi var. Bu yüzden bir taraftan okumaya devam ederken, ilk sorumu sormak istiyorum.

Gerekmez.

danışman_32 01-07-2014 22:04

cevap

Alıntı:

Öncelikle Merhaba,

sallaso oturak domateste liar tomato uygulaması yapmak istiyorsanız yani oturak domatesi bizzat sırık domatese çevirmek istiyorsanız gereklidir böylece bitki koltuklara vereceği büyüme enerjisini sürgün uçlarına verecek böylece oturak domatesi sırık domates gibi yetiştirme imkanına kavuşursunuz

danışman_32 01-07-2014 22:11

cevap

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zidowen (Mesaj 1298645)
Merhaba 2-3 yıldır böyle bir sorunla karşılaşıyoruz ara ara artıyor , captan ilacıyla biraz azalıyor gibi oluyor , meyve döneminde tamamen kurutuyor . Mantar diye düşünüyorum başka birşey olabilir mi ?
Teşekkür ederim.

http://s10.postimg.org/p2nv83ad5/image.jpg
http://s4.postimg.org/xcgk3oyzx/image.jpg
http://s8.postimg.org/h5m8t4khx/image.jpg

zidowen mantar hastalığından ziyade bitki sulamaya bağlı olarak az **** çok sulamaya bağlı olan vede son dönemlerde sıcaklığında etkisiyle meydana gelen bir stres faktörü bitkilerinize yapraklardan vede imkan varsa **** kök bölgesine civarına bardakla dökmek vasıtasıyla deniz yosunu ile birlikte humik fulvik köklendirici verebilirsiniz böylece bitki rahatlar

yapraktan 100 lt suya 50 cc deniz yosunu
100 lt suya 200 cc humik fulvik köklendirici
karıştırıp uygulayın

birnefestoprak 01-07-2014 22:19

Gereklilikten neti kastettiginize bagli. Eger verim artisini ve meyve buyuklugunu kastediyorsaniz, koltuk almanin oturak domateste de sirik domateste de bu iki parametreden herhangi birisine katkisinin oldugu, bir sehir efsanesinden ibaret.

Bitkinin yaprak ortusu cok yogunsa, hastaliklarla mucadelede yardimi olmasi bakimindan sirkulasyonu arttirmak icin koltuk alabilirsiniz.

Alıntı:

Öncelikle Merhaba,

danışman_32 05-07-2014 18:37

domateste demir eksikliği

1 Eklenti(ler)
sayın üreticilerimizin dikkattine artan sıcaklıklar ile örtüaltı yetiştiriciliği (sera üretimi yaylada ) domates yetiştiriciliği yapan üreticilerimizin yetiştirdiği bitkilerde bitkilerinin büyümesine paralel olarak demir eksikliği meydana gelmeye başlamıştır.

demir eksikliğinin domates bitkisinde belirtileri
genç yapraklarda ve bitkinin gövdesinde yeşilden açık sarıya doğru renk açılmasıdır

demir eksikliğinde sadece 1-2 uygulamada araziye demir takviyesi yapılarak giderilebilir

danışman_32 05-07-2014 18:50

domates hasadı yapan üreticilerimizin dikkatine

1 Eklenti(ler)
sayın üreticilerimiz özellikle hasada başlayan üreticilerimizin dikkatine kalsiyum ve bor kullanması önemlidir çünkü bor ve kalsiyum kullanılmadığı vakit meyvede meyve duvarının gevşek yapıda olması nedeniyle kalsiyum kullanılmaması durumunda meyvede çatlamalar olur eğer bor kullanılmazsa meyvede renk açılmaları meydana gelir şunu unutmamak gerekir kalsiyum ve bor gübreleri birbirlerini tamamlayıcı gübrelerdir beraber kullanıldıkları vakit çok büyük etki yapmaktadırlar

esen-akasya 06-07-2014 19:39

1 Eklenti(ler)
Arkadaslar fograftaki domateslerdeki sorun ne olabilir.
Kalsiyum eksikligi desem domatesin tam ortasinda olmasi gerekmiyor mu ?
Yorumlarinizi bekliyorum

zidowen 07-07-2014 06:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi danışman_32 (Mesaj 1301415)
zidowen mantar hastalığından ziyade bitki sulamaya bağlı olarak az **** çok sulamaya bağlı olan vede son dönemlerde sıcaklığında etkisiyle meydana gelen bir stres faktörü bitkilerinize yapraklardan vede imkan varsa **** kök bölgesine civarına bardakla dökmek vasıtasıyla deniz yosunu ile birlikte humik fulvik köklendirici verebilirsiniz böylece bitki rahatlar

yapraktan 100 lt suya 50 cc deniz yosunu
100 lt suya 200 cc humik fulvik köklendirici
karıştırıp uygulayın

yine çok Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için . Gerçekten tüm mesajlarınızı okuyup bunları uygulamaya çalışıyoruz.
Bu sorunla ilgili olarak yağmurlar bittikten sonra bu hastalık oluyor diye düşündük ve kuyu suyundan olabileceğini düşündük ve normal içme suyu uyguluyoruz yaklaşık 3 haftadır , gelişimleri bir hayli düzeldi ve sorun ortadan kalktı. Muhtemelen içerisinde zehirli madde veya atık karışıyor olabilir. Bununla ilgili olarak su analizi nasıl yaptırılabilir fikir verebilir misiniz ?

oz26 10-07-2014 15:05

3 Eklenti(ler)
Merhaba.
Yirmi gün kadar önce domateslerime beyaz sinekler dadandı. Ev yapımı ilaçlarla biraz azalsalarda tamamen çözemedim. Bir hafta önce NeemAzal-T/S (1 Lt / 3,5 cc) kullandım fakat hala uçuşuyorlar. Bugün ikinci kez uygulamayı düşünüyorum. Bu kez 1 Lt / 5 cc uygulayacağım.

Beyaz sineklerden önce hiçbir sorunu olmayan domateslerin yapraklarında kuruma ve lekeler görünmeye başladı. Bunlara sebep beyaz sinekler mi, yoksa başka bir hastalık mı?

Eklenti 507992

Eklenti 507993

Eklenti 507994

MeyveliTepe 11-07-2014 00:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oz26 (Mesaj 1304572)
Merhaba.
Yirmi gün kadar önce domateslerime beyaz sinekler dadandı. Ev yapımı ilaçlarla biraz azalsalarda tamamen çözemedim. Bir hafta önce NeemAzal-T/S (1 Lt / 3,5 cc) kullandım fakat hala uçuşuyorlar. Bugün ikinci kez uygulamayı düşünüyorum. Bu kez 1 Lt / 5 cc uygulayacağım.

Beyaz sineklerden önce hiçbir sorunu olmayan domateslerin yapraklarında kuruma ve lekeler görünmeye başladı. Bunlara sebep beyaz sinekler mi, yoksa başka bir hastalık mı?

Yapraklarda belli bir oranda thrips beslenme etkileri görünüyor. Resimlerde galeri sineği zararı göremedim. 5-6 günde bir neemazal uygulamaya devam etmenizde yarar var. Gerekirse bir çok thrips türüne karşı etkili olan beauveria bassiana içerikli bio-insektisit de kullanılabilir.

Meyvelerini yemek üzere yetiştirilen bitkilerde merkezi sinir sistemini etkileyen nerotoksinlerin, genel olarak da hedef gözetmeyen tüm sentetik zehirlerin kullanılmasını önermem, ayrıca bu gibi içeriklerin forumda tavsiye edilmesini de maalesef uygun bulmuyorum.

oz26 11-07-2014 10:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozanemre (Mesaj 1304682)
Sayın oz26,

Yaygın olarak Thrips, lokal olarak da yaprak galeri sineği arazı mevcut.

1.İlaçlama : 1 L el pompasına 1 çay kaşığı ilave. Deltamethrin ya da aynı oranda Primicarb 2 tekerrürlü uygulayın.

3 gün sonra

2.İlaçlama : 1 L el pompasına 1 çay kaşığı ilave. Abamectin 2 tekerrürlü uygulayın.

Hasattan 14 gün önce ilaçlamaları kesin (hasada yakın uygularsanız)

Esen kalın.

Sayın ozanemre; ilginiz için teşekkür ederim. Fakat zehir içerikli kimyasal ilaç kullanmayı düşünmüyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1304758)
Yapraklarda belli bir oranda thrips beslenme etkileri görünüyor. Resimlerde galeri sineği zararı göremedim. 5-6 günde bir neemazal uygulamaya devam etmenizde yarar var. Gerekirse bir çok thrips türüne karşı etkili olan beauveria bassiana içerikli bio-insektisit de kullanılabilir.

Sayın MeyveliTepe; tavsiyeniz için teşekkür ederim. Uygulamaya başlayacağım.

esen-akasya 11-07-2014 23:21

Arkadaslar 948 Nolu mesajıma cevap verecek kimse yok mu .
Domateslerim curuyor.

MeyveliTepe 11-07-2014 23:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen-akasya (Mesaj 1305099)
Arkadaslar 948 Nolu mesajıma cevap verecek kimse yok mu .
Domateslerim curuyor.

Çiçek burnu çürüklüğü değil.

Yaprakların da yakın çekim üst ve alt resimlerini yayınlayabilirmisiniz?

Problemli bir domatesi çürüğün bulunduğu yerden ortadan kestiğinizde ne görüyorsunuz?

Bitkinin gelişimi nasıl? Gövdede herhangi bir çürüklük veya renk değişimi var mı?

Birden fazla hastalıkta benzer görüntüler olmakla beraber erken yanıklığa daha çok benziyor.

esen-akasya 13-07-2014 16:10

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1305109)
Çiçek burnu çürüklüğü değil.

Yaprakların da yakın çekim üst ve alt resimlerini yayınlayabilirmisiniz?

Problemli bir domatesi çürüğün bulunduğu yerden ortadan kestiğinizde ne görüyorsunuz?

Bitkinin gelişimi nasıl? Gövdede herhangi bir çürüklük veya renk değişimi var mı?

Birden fazla hastalıkta benzer görüntüler olmakla beraber erken yanıklığa daha çok benziyor.

Suyu cekilmis koyu kahverengi bir yapi goruyorum
Gelisimi fena degil ama cok cicek dokuyor
Cinsi iri pembe domates

MeyveliTepe 13-07-2014 20:27

Yaprak görüntüsü de erken yanıklık semptomları gösteriyor.

Bitkiler yeterince havalanamıyor olabilir. Geçen yıl da aynı yerde domates yetiştirilmiş miydi? Aşırı nem, yaprakların ıslanması fungusun çimlenip hızla yayılmasına sebep olur.

Hastalıklı yaprakları ve belirti gösteren meyveleri kopartıp yakın. Bakırlı bir ilacı (labicuper, mastercop vb.) ya da bulabilirseniz %0,5 potasyum bikarbonat bir kaç kez 7 günde bir uygulayın.

esen-akasya 13-07-2014 23:39

Sn meyvelitepe tesekkurler

danışman_32 14-07-2014 12:15

cevap

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zidowen (Mesaj 1303199)
yine çok Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için . Gerçekten tüm mesajlarınızı okuyup bunları uygulamaya çalışıyoruz.
Bu sorunla ilgili olarak yağmurlar bittikten sonra bu hastalık oluyor diye düşündük ve kuyu suyundan olabileceğini düşündük ve normal içme suyu uyguluyoruz yaklaşık 3 haftadır , gelişimleri bir hayli düzeldi ve sorun ortadan kalktı. Muhtemelen içerisinde zehirli madde veya atık karışıyor olabilir. Bununla ilgili olarak su analizi nasıl yaptırılabilir fikir verebilir misiniz ?

toprakta fungal virüs etmenleri olabileceği gibi sudada bu etmenler olabilir ayrıca bir çok hastalık özellikle durgun sularda meydana gelir gelişerek bitkilere taşınır herhangibi toprak tahlili yapan laboratuvarda su tahlilide yapma ikmanı bulur ayrıca belediyelerin ilgili birimlerindeki kuruluşlarındada su tahlili yapılır size en büyük önerim kuyu suyunu klorlamanız ,dezenfektan dökmeniz suya klordioksit veya hidrojen peroksit dökerek bu sorunu kendinizde çözebilirsin içme suyunda zaten mevcut klorlama işlemi yapılmakta ve bu sularda büyük bir sıkıntı çıkmamakta size tavsiyem kuyu suyunu ilaçlamak

danışman_32 14-07-2014 12:32

cevap

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen-akasya (Mesaj 1303063)
Arkadaslar fograftaki domateslerdeki sorun ne olabilir.
Kalsiyum eksikligi desem domatesin tam ortasinda olmasi gerekmiyor mu ?
Yorumlarinizi bekliyorum

esen akasya alterneria solani erken yaprak yanıklığı mevcut bitkinizde ilk önce bu rahatsızlık yapraklarda olur daha sonraki süreçte bitkilerin çiçekleri sanki güneş görmüş gibi nemsiz kalarak dökülür tutan meyvelerde ise en son olarak görülür 3 dönemde şiddetine göre görülür en şiddetli ve hemen müdahale edilmesi gereken zaman 3 dönemdir yani yaprakta görülmesi 1. dönem çiçeklerde görülmesi 2. dönem çiçekte görülmesi
3. dönem tutan meyvede çürükler şeklinde iz yaparak görülmesidir meyve olgunlaşıp kızarsa bile meyveyi enine doğru 4-5 dilim kestiğinizde çürük tabakanın kat kat meyve duvarının dışından içine doğru gittiğini görürsünüz bu hastalığa karşı mücadele uygulanmış ve denemesini yaptırdığım mücadele programında

kesinlikle bakırlı ilaçlar uygulamalısınız

tavsiyem mastercop veya cupravittir hatta bakırlı bir sıvı gübre ile dekara 1.5 litre civarında damlamadan uygulayıp mastercop veya cupravitide yapraktan uyguladığınızda kesinlikle netice alırsınız

( çünkü neden bakırlı ilaç ilk dönemlerde olda quadris , m-45 gibi ilaçlar tavsiye edebilirim fakat tabiri caizse bitkiniz anjiyo safasında hemen müdahale şart)

3 fotoda ise çürüğün üstünde hafif bir beyaz leke var 1-2 tane buda külleme hastalığı bunada yapraktan luna , topas,shavit gibi ilaçları kullanabilirsiniz

görüldüğü gibi 2 hastalık varsa bu ortamda aşırı derecede sıcaklık oluştuğuna nemin olmadığına sulamanın yetersiz kaldığına işaret bitkinizin toprağını ve yaprağını topraktan boş su vermemek kaydıyla yani gübre , başka bir ürün verilebilir yapraklara ise sürekli düzenli olarak boş su vererek nem oluşturun

esen-akasya 14-07-2014 14:30

Sn. danışman_32 teşekkür ederim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025