agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Pembe Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/1759.htm)

Oğuz Karsan 12-05-2008 17:28

İyi cinslerin tohumlarını saklamalıyız.

Merhaba.

Herkesin domates yetiştirme çabaları çok güzel. Demek ki dış güçler tohumculuğumuzu bitiremeyecekler.

Konuya böyle girmemi mazur görünüz. Söylediklerim abartı değil. Bazı ülkeler uluslararası karteller aracılığıyla tohumculuğumuzu bitirmeye çalışıyor.Artık sömürü eskisi gibi yapılmıyor. Herşeyin sömürüsü ayrı yapılıyor.

Savaşı askerler değil artık firmalar yürütüyor.Bizim gibi şekerpancarını bol üreten bir ülkenin şeker üretimini mısıra çevirmeleri de bu yüzden. Çünkü Mısırı hangi ülkelerden ithal ettiğimiz ortada.

Sadece domates değil bütün eski tatlarımızı korumalıyız. Kanada,Norveç ve İngiltere şimdiden tohumlarını güvenceye almak için kıyamet ambarları yaptırmış.

Kendileri tarımlarını geliştirip destekleri artırırken, bize tam tersini yapmamız için baskı yapıyorlar. İster hormonlu tohumları bedavaya dağıtsınlar, isterse toprağı şifreleyen ve birkaç yıl içinde verimsizleştiren hibritler geliştirsinler,

Biz izin vermediğimiz sürece Çanakkale Domatesini,Amasya Elmasını,Tokat Yaprağını,Gönen Pirincini,Diyarbakır Karpuzunu ve Kavununu Trabzon Hurmasını ve buna benzer tadlarımız asla yok edemeyecekler.

Balkonumuzda yetiştirip, yine de yok olmalarına izin vermeyeceğiz.

Saygılar.

fbçekirge 13-05-2008 12:45

4 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba ben 2 senedir kıl sivri biber yetiştiriyorum verimleride gayet iyi bu sene pembe domates ve kemalpaşa dometeside ektim hayırlısı bakalım resimlerini gönderiyorum yorumlarsanız sevinirim

Penelophe 13-05-2008 12:59

İlk 2 fotoğrafta boğazlama yapmışsınız sanırım ama biraz erken yapmışsınız gibi, kaç kez toprak eklediniz?

fbçekirge 13-05-2008 19:47

toprak eklemedim sadece gübre attım. Boğazlama yapmam evet erken fakat su fidenin kök boğazına gidince hem gövde kalınlaşıyor hemde çiçek döküyor.Zaten okuduklarıma göre ilk çiçeklenmeye kadar can suyu hariç su vermek iyi değilmiş.Domates çok su sevmezmiş diyorlar. ayrıca ilgine çok teşekkür ederim

Penelophe 14-05-2008 04:03

Evet haklısınız gövde gelişimi için fazla sulanmamalı. Ama artık boğazlama da yapamayacaksınız zira saksılarda boğazlama için toprak ekleyecek yer kalmamış.;)

Süha Şendoğan 14-05-2008 10:45

Pembe domates

2 Eklenti(ler)
Bir iki pembe resmide ben ekliyeyim.Ufaklar değişik pembelerden Pink Accordion,Black Krim,Reisentraube vs.

Süha Şendoğan 14-05-2008 10:47

Pembe domates

1 Eklenti(ler)
Buda sevgili Envor'dan gelen ve ilk meyvasını veren..

malbman 14-05-2008 12:54

Cehaletimi bağışlayın ama boğazlama ne demektir ve nasıl yapılır? Bilgi verebilir misiniz?
Teşekkürlerimle.

Tuba 14-05-2008 16:39

:) Domatesin toprağın üstünde kalan kısmına toprak ekleyerek desteklemek. Ben fideyi saksıya alırken saksının yarısına kadar toprak koyuyorum. Fide büyüdükçe toprak ekliyorum. 2-3 defa aslında çok ama yinede uğraşıyorum işte. Saksı dolunca duruyorum:D

denizakvaryumu 14-05-2008 16:48

Sn.turco

Pink Accordion,Black Krim,Reisentraube domatesleri saksıda mı yetiştireceksiniz?

Penelophe 14-05-2008 17:23

1 Eklenti(ler)
Malbman, kısaca anlatmaya çalışayım.

Boğazlama, domatesin daha fazla kök çıkarıp, daha sağlam(kalın) bir gövdeye sahip olması için yapılan bir işlem.

Bitkinin uzayıp giden gövdesinin etrafına toprak doldurularak yapılıyor. Genelde 4 aşamada tamamlanıyor işlem. Saksı boyunun 1/4'lük kısmına doldurulan toprağa dikilen fide, boyu uzadıkça, önce kalan saksı boyunun 2/4'ü, sonra 3/4'ü ve son olarak da 4/4'ü dolduruluyor toprakla. Aşağıya çizdiğim kabataslak şekil daha açıklayıcı olacaktır .;)

Eklenti 296851

Dilerseniz bu işlemi 3 aşama halinde de yapabilirsiniz. Saksının yarısına toprak ekleyip kalan yarısına da 2 aşamada eklersiniz toprağı. Kolay gelsin.:)

fbçekirge 14-05-2008 22:20

sevgili penelophe ben heralde boğazlamayı tam bilmeden erken yapmışım.Peki fideyi usulca söküp toprağı azaltsam sonra gene eksem ve fide büyüdükçe boğazlama yapsam? herhangi bir zararı olurmu fideye? (çizdiğin şeklindeki anlatımın için *** çünkü boğazlamanın tam olarak ne olduğunu anladım)

Penelophe 14-05-2008 23:09

1 Eklenti(ler)
Fbçekirge, Eğer köklere zarar vermeden sökebileceğinize kanaat ederseniz sökmenizde bir sakınca yok. Saksılarınız alttan üste doğru genişlediğinden ben olsam boğazlamayı eklediğim şekildeki gibi 3 aşamada yapardım. Rica ederim.:)

Eklenti 296849

fbçekirge 14-05-2008 23:23

ilgin için tşekkürler Penelophe

malbman 15-05-2008 04:20

Sevgili Tuba ve Penelophe, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Sizler sayesinde bu işi yavaş yavaş öğreneceğim.

Selahattin Yılmaz 15-05-2008 07:51

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar saksılarınızı kök ortamoının aşırı ısınmasından (çok sıcak olunca bitki çiçek döküyor) koruyunuz mesela beyaza boyayabilirisiniz, strofor köpükle kaplayabilirsiniz.

Bunun dışında boğazlamanın faydası doldurulan boza kısımlarının toprak altında kalan kısmının köklenmesini sağlamak suretiyle daha fazla köklü yüzey elde etmek ve topraktaki besinlerden bitkinin daha fazla faydalanmasını sağlamaktır.

Eklenti 296850

Süha Şendoğan 15-05-2008 11:52

pembe domates

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 236097)
Sn.turco

Pink Accordion,Black Krim,Reisentraube domatesleri saksıda mı yetiştireceksiniz?

Yeterince büyüdüklerinde tarlaya ekmek üzere Selahattin hocaya vermeği düşünüyorum.

Tuba 15-05-2008 11:59

İşte ben Selahattin hocanın tarif ettiği gibi yapıyorum. Ama zamanla toprak çöktüğü için 3 defa yapmış oluyorum ben.

Penelophe 15-05-2008 11:59

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim ikinci boğazlamalarını yaptığım pembe domateslerim. Koltuk almalarını da yaptım, sürgün vermeye başladılar bile, umarım doğrudur Hocam.:) Bir ara birini başka bir saksıya almam lazım..

Eklenti 37333

Koyu yeşil 15-05-2008 14:55

fbçekirge benim fikrim fidenizi daha büyük bir saksıya toprağını dağıtmadan almanız
(Buna da şaşırtma deniyor). Mevcut saksının 2 katı bir saksıya. Böylece şu anki toprağı da yeni saksının yarısını kaplayacaktır. Doğal olarak boğazlama yapmak için yeriniz olacak.
Domates için ne kadar büyük saksı o kadar iyi :)

fbçekirge 15-05-2008 23:59

4 Eklenti(ler)
penelophe benim fidelerin toprağını biraz azalttım köklere zarar vermeden büyük bir mala yardımıyla fideyi çıkarttım hayırlısı bakalım.koyuyeşil eğer saksıyı bundanda büyük tutarsam varya hanım beni fide diye eker can suyumu verir :) Arkadaşlar benim iki balkonum var biri kuzeybatıya 7mkare biride güneydoğuya bakıyor 6mkare büyüklüğünde . Benim saksılar güneydoğuya bakan yerde yani öğlen 13:00 kadar güneş alıyor.Ön balkona koyamıyorum çünkü cam kapatma var. (zaten hanımda dırdır ediyor.)Güneş alma süresi uygunmudur?Bir sorumda 25 gün kadar iş seyahatinde olacam. Sulama yapamam çünkü evde kimseler olmayacak.Bol su versem gitmeden olurmu?

Penelophe 16-05-2008 01:22

Domates bol güneş sever diye biliyorum ama deneyerek öğreneceksiniz anlaşılan.;)

İlk çiçekleri görene kadar bol sulama yapmamalısınız, hem bol sulasanız bile 25 gün dayanması çok zor..

malbman 16-05-2008 14:07

Sayın fbçekirge, nerede olduğunu bulamadım ama forumda sizin derdinize çare olabilecek uzun süreli sulama çözümleri vardı. Bir göz atarsanız bulursunuz sanırım.

Tuba 16-05-2008 16:17

aradığınız bu zannedersem

http://www.agaclar.net/forum/showthr...ghlight=SULAMA

fbçekirge 16-05-2008 22:37

teşekkürler arkadaşlar baya fikir sahibi oldum

YorkerJenny 19-05-2008 00:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42 (Mesaj 36889)
Komşum kendi yetiştirdiği bir kaç pembe domatesi bize verdi ve ilk işim tohumlarını almak oldu. Ancak bunlar sizin resminizdekiler gibi düzgün değil, yamrı yumru şeyler. Güzel bir domates ama çook dayanıksız. Ancak taze tüketime elverişli.

Belki sadece o komsunuzun sahip oldugu dunyada baska hic bir eyrde bulamayacaginiz heirloom - tarihi tohumdur. O domates hakkinda bilgi almaya calisin, ve turk tohum bankasina gonderin. Heirloomlar dunya hazinesi.

YorkerJenny 19-05-2008 00:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemada (Mesaj 37032)
Evet. Meşhur pembe domatesler.

Bir cok heirloom - tarihi pembe domates turu var. Bu meshur dediginiz hangi cins? bir ismi var mi? yoksa sadece pembe domates mi? bu arada F1 hybrid mi yoksa tarihi mi?

YorkerJenny 19-05-2008 00:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eskimo (Mesaj 37153)
Komşu ile birlikte bende domates ektim.
Kalın kabuklu, içi damarlı ve sarı.
Yaz boyunca çirkin dometes yemekten bıktım, geçen gün gittim pazara kocaman, kıpkırmızı
Çanakkale domateslerinde aldım afiyetle yedim.

Sanirim F1 hybrid domates ekmistiniz. Veya pazardan alinan F1 hybrid domatesin tohumlarini biriktirip ektiyseniz, sonuc boyle olmustur. Devletden buyuk birkac tohum sirketinin ne guzel bir oyunu degil mi.
heirloom - tarihi domates ekmeyi deneyin. Ne yazik ki hic bir turk tohum sirketi bulamadim tarihi domates tohumu satan. Ama posta ucreti oldukca ucuz olan bu sirketlerden bulabilirsiniz. Ilki en buyuk heirloom tohum satan sirketlerden biri, tum dunyadan tohumlar var. Digeri italya'dan heirloom satiyor.
http://rareseeds.com/seeds/
https://growitalian.com/Qstore/Qstor...edsofItaly.asp

YorkerJenny 19-05-2008 00:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fbçekirge (Mesaj 235430)
kemalpaşa dometeside ektim

tohumlarini kaybetmemeye calisin ve turk tohum bankasina gonderebilirseniz ayrica harika olur. Hic duyamadigim bir cesit, yokolmadan guvenceye almak lazim.

YorkerJenny 19-05-2008 00:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fbçekirge (Mesaj 236637)
Bir sorumda 25 gün kadar iş seyahatinde olacam. Sulama yapamam çünkü evde kimseler olmayacak.Bol su versem gitmeden olurmu?

pet sise veya cam sise, buyuk boy olan, icine su doldurun ve topraga gomun, ihtiyaci olan kadarini alacaklardir. Veya eger buyuk plastik havuz gibi bir seyiniz varsa icine su doldurun, saksilari da icine koyun, altindaki deliklerden ihtiyaci olan suyu alacakdir. "Birazcik" da golgeye dogru tasirsaniz saksilari, su cabuk tukenmez.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025