![]() |
İyi cinslerin tohumlarını saklamalıyız.
Merhaba.
Herkesin domates yetiştirme çabaları çok güzel. Demek ki dış güçler tohumculuğumuzu bitiremeyecekler. Konuya böyle girmemi mazur görünüz. Söylediklerim abartı değil. Bazı ülkeler uluslararası karteller aracılığıyla tohumculuğumuzu bitirmeye çalışıyor.Artık sömürü eskisi gibi yapılmıyor. Herşeyin sömürüsü ayrı yapılıyor. Savaşı askerler değil artık firmalar yürütüyor.Bizim gibi şekerpancarını bol üreten bir ülkenin şeker üretimini mısıra çevirmeleri de bu yüzden. Çünkü Mısırı hangi ülkelerden ithal ettiğimiz ortada. Sadece domates değil bütün eski tatlarımızı korumalıyız. Kanada,Norveç ve İngiltere şimdiden tohumlarını güvenceye almak için kıyamet ambarları yaptırmış. Kendileri tarımlarını geliştirip destekleri artırırken, bize tam tersini yapmamız için baskı yapıyorlar. İster hormonlu tohumları bedavaya dağıtsınlar, isterse toprağı şifreleyen ve birkaç yıl içinde verimsizleştiren hibritler geliştirsinler, Biz izin vermediğimiz sürece Çanakkale Domatesini,Amasya Elmasını,Tokat Yaprağını,Gönen Pirincini,Diyarbakır Karpuzunu ve Kavununu Trabzon Hurmasını ve buna benzer tadlarımız asla yok edemeyecekler. Balkonumuzda yetiştirip, yine de yok olmalarına izin vermeyeceğiz. Saygılar. |
4 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba ben 2 senedir kıl sivri biber yetiştiriyorum verimleride gayet iyi bu sene pembe domates ve kemalpaşa dometeside ektim hayırlısı bakalım resimlerini gönderiyorum yorumlarsanız sevinirim
|
İlk 2 fotoğrafta boğazlama yapmışsınız sanırım ama biraz erken yapmışsınız gibi, kaç kez toprak eklediniz?
|
toprak eklemedim sadece gübre attım. Boğazlama yapmam evet erken fakat su fidenin kök boğazına gidince hem gövde kalınlaşıyor hemde çiçek döküyor.Zaten okuduklarıma göre ilk çiçeklenmeye kadar can suyu hariç su vermek iyi değilmiş.Domates çok su sevmezmiş diyorlar. ayrıca ilgine çok teşekkür ederim
|
Evet haklısınız gövde gelişimi için fazla sulanmamalı. Ama artık boğazlama da yapamayacaksınız zira saksılarda boğazlama için toprak ekleyecek yer kalmamış.;)
|
Pembe domates
2 Eklenti(ler)
Bir iki pembe resmide ben ekliyeyim.Ufaklar değişik pembelerden Pink Accordion,Black Krim,Reisentraube vs.
|
Pembe domates
1 Eklenti(ler)
Buda sevgili Envor'dan gelen ve ilk meyvasını veren..
|
Cehaletimi bağışlayın ama boğazlama ne demektir ve nasıl yapılır? Bilgi verebilir misiniz?
Teşekkürlerimle. |
:) Domatesin toprağın üstünde kalan kısmına toprak ekleyerek desteklemek. Ben fideyi saksıya alırken saksının yarısına kadar toprak koyuyorum. Fide büyüdükçe toprak ekliyorum. 2-3 defa aslında çok ama yinede uğraşıyorum işte. Saksı dolunca duruyorum:D
|
Sn.turco
Pink Accordion,Black Krim,Reisentraube domatesleri saksıda mı yetiştireceksiniz? |
1 Eklenti(ler)
Malbman, kısaca anlatmaya çalışayım.
Boğazlama, domatesin daha fazla kök çıkarıp, daha sağlam(kalın) bir gövdeye sahip olması için yapılan bir işlem. Bitkinin uzayıp giden gövdesinin etrafına toprak doldurularak yapılıyor. Genelde 4 aşamada tamamlanıyor işlem. Saksı boyunun 1/4'lük kısmına doldurulan toprağa dikilen fide, boyu uzadıkça, önce kalan saksı boyunun 2/4'ü, sonra 3/4'ü ve son olarak da 4/4'ü dolduruluyor toprakla. Aşağıya çizdiğim kabataslak şekil daha açıklayıcı olacaktır .;) Eklenti 296851 Dilerseniz bu işlemi 3 aşama halinde de yapabilirsiniz. Saksının yarısına toprak ekleyip kalan yarısına da 2 aşamada eklersiniz toprağı. Kolay gelsin.:) |
sevgili penelophe ben heralde boğazlamayı tam bilmeden erken yapmışım.Peki fideyi usulca söküp toprağı azaltsam sonra gene eksem ve fide büyüdükçe boğazlama yapsam? herhangi bir zararı olurmu fideye? (çizdiğin şeklindeki anlatımın için *** çünkü boğazlamanın tam olarak ne olduğunu anladım)
|
1 Eklenti(ler)
Fbçekirge, Eğer köklere zarar vermeden sökebileceğinize kanaat ederseniz sökmenizde bir sakınca yok. Saksılarınız alttan üste doğru genişlediğinden ben olsam boğazlamayı eklediğim şekildeki gibi 3 aşamada yapardım. Rica ederim.:)
Eklenti 296849 |
ilgin için tşekkürler Penelophe
|
Sevgili Tuba ve Penelophe, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Sizler sayesinde bu işi yavaş yavaş öğreneceğim.
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar saksılarınızı kök ortamoının aşırı ısınmasından (çok sıcak olunca bitki çiçek döküyor) koruyunuz mesela beyaza boyayabilirisiniz, strofor köpükle kaplayabilirsiniz.
Bunun dışında boğazlamanın faydası doldurulan boza kısımlarının toprak altında kalan kısmının köklenmesini sağlamak suretiyle daha fazla köklü yüzey elde etmek ve topraktaki besinlerden bitkinin daha fazla faydalanmasını sağlamaktır. Eklenti 296850 |
pembe domates
Alıntı:
|
İşte ben Selahattin hocanın tarif ettiği gibi yapıyorum. Ama zamanla toprak çöktüğü için 3 defa yapmış oluyorum ben.
|
1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim ikinci boğazlamalarını yaptığım pembe domateslerim. Koltuk almalarını da yaptım, sürgün vermeye başladılar bile, umarım doğrudur Hocam.:) Bir ara birini başka bir saksıya almam lazım..
Eklenti 37333 |
fbçekirge benim fikrim fidenizi daha büyük bir saksıya toprağını dağıtmadan almanız
(Buna da şaşırtma deniyor). Mevcut saksının 2 katı bir saksıya. Böylece şu anki toprağı da yeni saksının yarısını kaplayacaktır. Doğal olarak boğazlama yapmak için yeriniz olacak. Domates için ne kadar büyük saksı o kadar iyi :) |
4 Eklenti(ler)
penelophe benim fidelerin toprağını biraz azalttım köklere zarar vermeden büyük bir mala yardımıyla fideyi çıkarttım hayırlısı bakalım.koyuyeşil eğer saksıyı bundanda büyük tutarsam varya hanım beni fide diye eker can suyumu verir :) Arkadaşlar benim iki balkonum var biri kuzeybatıya 7mkare biride güneydoğuya bakıyor 6mkare büyüklüğünde . Benim saksılar güneydoğuya bakan yerde yani öğlen 13:00 kadar güneş alıyor.Ön balkona koyamıyorum çünkü cam kapatma var. (zaten hanımda dırdır ediyor.)Güneş alma süresi uygunmudur?Bir sorumda 25 gün kadar iş seyahatinde olacam. Sulama yapamam çünkü evde kimseler olmayacak.Bol su versem gitmeden olurmu?
|
Domates bol güneş sever diye biliyorum ama deneyerek öğreneceksiniz anlaşılan.;)
İlk çiçekleri görene kadar bol sulama yapmamalısınız, hem bol sulasanız bile 25 gün dayanması çok zor.. |
Sayın fbçekirge, nerede olduğunu bulamadım ama forumda sizin derdinize çare olabilecek uzun süreli sulama çözümleri vardı. Bir göz atarsanız bulursunuz sanırım.
|
|
teşekkürler arkadaşlar baya fikir sahibi oldum
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
heirloom - tarihi domates ekmeyi deneyin. Ne yazik ki hic bir turk tohum sirketi bulamadim tarihi domates tohumu satan. Ama posta ucreti oldukca ucuz olan bu sirketlerden bulabilirsiniz. Ilki en buyuk heirloom tohum satan sirketlerden biri, tum dunyadan tohumlar var. Digeri italya'dan heirloom satiyor. http://rareseeds.com/seeds/ https://growitalian.com/Qstore/Qstor...edsofItaly.asp |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025