![]() |
Zaman ayirdiginiz icin ve bu domatesi paylasima acacaginiz icin tesekkurler. Onceki mesajinizi okudum fakat http://www.agaclar.net/forum/attachm...im_domates.jpg adresindeki meyvelerle http://www.agaclar.net/forum/1187585-post1832.htm adresindeki meyveler gorunus itibariyle farkli gorunuyor, onun icin sordum. Ikinci resimde ondeki meyveler bogumluyken, ilk resimdekilerin yuzeyi daha duz ve meyveler daha basik. Ikinci resmi daha sonra mi cektiniz? Bogumlari hasata yakin mi belirginlesiyor? Tipik sekilde hasat asamasinda meyvelerin bir kismi bogumlu, bir kismi duz de olabilir tabii.
Dediginiz gibi domateslerinizin verimi cok iyi gozukuyor. Oldukca kucuk bir alanda bitkiler birbirine degecek sekilde cok sayida cesit yetistirdiginiz icin bir tavsiyede bulunmak isterim: Capraz tozlasmaya karsi onlem olarak tohum alacaginiz, ozellikle yerli cesitlere ait olan, meyveleri onceden bohcalamanizin yarari olabilir. Diger sebze cesitlerine gore cok daha az olmasina karsin, domateslerde de %5'e kadar cikan oranlarda capraz tozlasma soz konusu olabiliyor. Cesit sayisi arttikca tozlasma olasiligi da artiyor. Bir diger onlem de, hasat zamani birden cok meyveden tohum almak olabilir. Meyvelerden birinde capraz tozlasma olsa bile, bu meyveden alinacak tohumlar, ayni bitkinin diger meyvelerinden alinan tohumlarla karistiginda, capraz tozlasmis tohumlar bastirilmis oluyor. Alıntı:
|
Sn ciroz,
Ustten 3. ve 4. resimlerdeki iri meyveler, Lice Pembesi'ne mi ait? Alıntı:
|
Alıntı:
o pembe' ler geçen seneki takas etkinliğinde Sn Tekin' den gelen pembe' lerden. Sizden gelen Lice pembesinde de 250-300 gr lık meyveler var. Yeni renklenmeye başladılar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Ankara'nın Ayaş Domatesi
Eklenti 433071 Rouge D'Irak Eklenti 433072 Sub Arctic Plenty Eklenti 433073 Sub Arctic Plenty Eklenti 433074 |
4 Eklenti(ler)
Pink Oxheart
Eklenti 433075 Pink Vernissage Eklenti 433076 Roma Eklenti 433077 Christopher Columbus Eklenti 433078 |
4 Eklenti(ler)
Black Krim
Eklenti 433079 Black Russian Eklenti 433080 Black Prince Eklenti 433081 Cherokee Purple Eklenti 433082 |
Sn bahcedenn,
Ayas Domatesi'ni 2012 Agaclar.net Tohum Takas Etkinligi'nde Sn asiye'nin gonderdigi, yaklasik 50 yillik tohumun devami olan tohumlardan mi urettiniz yoksa kaynagi baska mi? Sizin gosterdiginiz resimdeki meyveler sanki bildigimiz Ayas Domatesi'ne gore biraz daha basik ve duz kabuklu degil, eger kaynak dedigim gibiyse sonuc ilginc. Bir de tek bir bitki mi yetistirdiniz yoksa baska tohum da ektiniz mi? Rouge D'Irak domatesi yetistirmenize cok sevindim. Bu domates, Nineveh, Al Kuffa ve Abu Rawan ile birlikte piyasada bulunan ve tohumu, Fransa'da yasayan Aziz Nael isimli bir Irak'li tarafindan ABD'ye tanitilan cok nadir dort cesitten birisi. Ayni kisi, Ali Baba isimli cok cok kaliteli Irak Karpuzu'nu da hepimizin begenisine sundu. Bu cesitlerin hepsi, Guneydogu Anadolu'da yetistirilen desti cesitlerle benzerlik gosteriyor. Vernissage Pink de onemli bir cesit. Bildigim kadariyla, Ukrayna'da gerceklestirilen cizgili domates uretim projesi kapsaminda ortaya cikan bir seri cizgili cesitten birisi. Diger bir ifadeyle, cesit adi Ingilizce ama Vernissage Pink, aslinda bir Ukrayna domatesi. Hic yetistirmedim ama buyuk ihtimalle, soguk dayanimi da yuksektir. Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Black Giant, baska bir siyah domates cesidi. Aslinda siyah cesitler sizin bolgenizde iyi yetisir diye dusunurum. Bu cesitlerin icinde anavatani Karadeniz'in kuzeyi ve Rusya olanlar var. Iklim acisindan benzerlikler mevcut. Black Krim cesidini denemenizi tavsiye ederim.
Bu arada yeri gelmisken sormak isterim: Karadeniz Bolgesi'nde geleneksel olarak yetistirilen, bolgeye has yerli siyah domatesle hic karsilastiniz mi ya da bu konuda bir bilginiz var mi? Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
2. resim, Ayas Domatesi'ne ait diyebilirim. Normalde emin olamazdik ama tohumlar Ayas tohumu olarak gonderildigi icin ve ikinci resim sekil itibariyle dogru gozuktugu icin bunu soyleyebiliyorum.
Bir baska kistas da meyvelerin tadi. Ayas Domatesi, bana gore cok cok lezzetli bir cesit. Dolu dolu, bir yandan tatli, bir yandan da isirildiktan sonra agiz icinde asidik bitim birakan bir tadi var. Tabii, tat, mevsimden mevsime, iklim kosullarina, verilen su miktarina, bitkinin aldigi/alamadigi minerallere vs bagli olarak degisebiliyor. Bununla birlikte, tat algimiz subjektif oldugu icin sizin dusunceniz farkli olabilir. Ilk resimdeki meyvelerle ilgili aklima ilk gelen olasiliklar soyle: 1) Capraz tozlasma olmus olabilir. Bu durumda Sn asiye, bahcesinde baska cesitler de yetistirmis miydi bakmak gerek. 2) Paketleme sirasinda baska bir cesidin tohumlari karismis olabilir. 3) Iklim farkliligindan dolayi meyvede sekil degisimi olmustur diyecegim ama ikinci resim dogru ceside ait, olmasi gerektigi gibi buyumus; iklimle ilgili bir sorun yasamamis gibi gozukuyor. Tavsiyem, Sn asiye'den gelen orjinal paket icindeki butun tohumlari onumuzdeki yetistirme mevsiminde ekip sonuca bakmaniz. Sanirim 10-15 bitkiyi gecmez. Bir de 1. resimdeki meyvelerden topladiginiz tohumlari ayri sekilde paketleyip ondan da seneye yeniden ekmenizi tavsiye ederim. Alıntı:
|
Tahminimce esinizin begenmesinin nedenlerinden birisi, bu cesidin Turk damak tadina yakin olmasi. Su ana kadarki gozlemime gore, bizde ozellikle ulkenin batisindan dogusuna dogru gidildikce asidik domatesler agirlik kazaniyor. Yemeklerde de genel olarak bu domatesler kullaniliyor.
Nineveh de bence desti domateslere yakin bir tada sahip. Eger desti domates tadip sevdiyseniz, Nineveh'i de seversiniz diye dusunuyorum. Bir dahaki sefere, az su vererek yetistirip bir de oyle denemenizi tavsiye ederim. Bitkiyi kaybettiginize uzuldum ama tohum aldiginiza sevindim. Irak'ta geleneksel tarim bitti maalesef... Dunyanin bitki cesitliliginin korunmasi adina onemli bir katkiniz oldu. Alıntı:
|
Bildigim kadariyla kucuk meyveli bir cesit ama ceri degil. Buyuk ihtimalle caprazlamada kullanilan ana bitkilerden birisi ceri cesittir.
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Hepsi bahcedenn...
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Sizi yakalayamasak ta ya % 15 eksi ile yaklaşmışım size. :) Bu da Cherokee Purple. Eklenti 433361 |
4 Eklenti(ler)
Eklenti 433935
Eklenti 433936 Çılgın italyan gelenekseli. İkinci senesinde yerelleşmede iyi performans gösteriyor. Çok dayanıklı, dalında iyice olgunlaştığında aroma ve lezzet bakımından başka bir çok çeşidi geçiyor. Verim arttığında sanırım kalsiyum ihtiyacı da artıyor. Bir kaç domateste dip çürüklüğü oldu. Dikim öncesi ona göre tedbir almalı. Eklenti 433937 Bu da sessiz sedasız devam eden projelerden biri. Sarı santini'den türedi. Dördüncü senesinde seleksiyonlar sonrası ortaya çıkan böyle bir şey oldu. Her bir domates yaklaşık yumurta iriliğinde. Bir salkımda kaç tane var sayamadım. Üç yıl daha seleksiyona devam. Bu bitkiden devam edeceğim. Eklenti 433938 Bu yerli bir çeşit. Bendeki ilk senesi, köydeki bir komşudan almıştım. Domatesler muhteşem. Çok dayanıklı, lezzetli ve kokulu. Kökenini henüz araştıramadım. Her bir domates ortalama 600gr geliyor. |
Alıntı:
Seleksiyon derken, elle mi dollemi yapiyorsunuz? Yoksa domateslerde degisim olmuyor diye biliuorum:(. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 434133
Kadroyu sayıyorum... Soldan sağa, Ayaktakiler; Black Prince, Black Prince, Ayaş, Ayaş, Ayaş, Black Krim. Oturanlar; Pembe, Yellow Brandywine, Black Russian, Black Russian, Sivas Koyulhisar. Çömelenler; Pachino, Black Cherry, Sub Arctic Plenty, Principe Burghose. Yatanlar; Sarı Santini ve Alis' Pembe Kiraz. |
Alıntı:
ayaktakiler ve oturanlarla bi lezzet testi yaptınız mı (söğüş)? tabi ki zevkler renkler meselesi.. ama sizin görüşünüzü merak ettim.. bir de tula black =? black russian =? black krim =? Solanum lycopersicum google da bunlarin herbirine Solanum lycopersicum diyenler var da.. |
Alıntı:
Şaka bir yana hepsi gerçekten çok lezzetli. Ama Pembenin yeri her zaman ayrıdır. Yellow Brandywine çeşidini de çok beğendim. Süper lezzetli çıktı. Black Prince'i da beğendim. Bol çekirdekli, sulu, etli, lezzetli bir çeşit. Pembeye göre daha diri bir yapısı var. Arkalarından Black Krim, Sivas Koyulhisar ve Ayaş geliyor. Sadece sanki Black Russian ı beğenmedim gibi. Yalnız meyvelerini hasat edeli 2 gün oldu. Biraz beklediler. Onların tadına tekrardan bakıcam. Müsait yeriniz varsa ve tohum talebinde bulunacaksanız kahvaltılık olarak Black Cherry yi ve özellikle MeyveliTepe'nin Alis' Pembe Kiraz'ını tavsiye ederim. Solanum lycopersicum ise tüm domates çeşitlerinin genel adıdır. |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 434416
Bu günkü domates ve patlıcan hasatından. Eklenti 434417 İrice bir pembeyi tarttım, 1074 gr geldi. |
Sn bahcedenn,
Ayas Domatesi'nin rengini nasil tanimlarsiniz? Sizce kirmizi mi yoksa koyu pembe/bordomsu mu renk tanimina daha cok uyar? Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
sorumu şoyle sorayım o zaman, Tula Black sizin siyahlardan herhangi biriyle aynı cins olabilir mi? gerçi tip olarak sizin siyah çocuklarlardan hiçbirine benzemiyor..sadece oturanlardan en sağdaki Sivas Koyulhisar'a çok benziyor.. ve çok lezzetli. |
Alıntı:
|
Rica etsem, kizardigi zaman, meyvenin yakindan cekilmis bir resmini ekleyebilir misiniz?
Alıntı:
|
Sn. birnefestoprak, cristopher columbus çeşidi hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz(gelişimi, sırık mı, oturak mı ,meyve şekli ,tadı) ? Mümkünse fotğraflarla lütfen.
|
Alıntı:
Black from Tula için geleneksel siyah domatesler içerisinde en lezzetlilerinden birisi olduğu söylenir. Bakalım, dedikleri kadar var mıymış? :) |
bu hafta
3 Eklenti(ler)
bu sene hasılat çok iyi değil yozgat ta havalar geceleri çok soğuk oluyor pembelerimizi tek tük toplayabiliyoruz.
|
Christopher Columbus, sirik bir cesit. Boy atan, iri bir bitki. Meyveler kirmizi renkli, sekil olarak birornek degil; kimisi biraz daha basik, kimisi daha uzun ve irice. Et orani yuksek. Genelde bu sekle ve meyve eti oranina sahip cesitler konservelik/sosluk olarak kullanilirlar ve taze yemeklik olarak pek lezzetli sayilmazlar; ancak Christopher Columbus, Ludmilla's Red Plum'la birlikte taze yemeklik bakimindan da bence gayet iyi bir domates.
Resmini bulabilirsem (ve tabii eger cekmissem) paylasirim. Her cesidi her sene yetistirmiyorum. Yetistirdiklerimden begendiklerimi dagitima sokup yeni cesitlerle devam ediyorum. Sn ciroz surda resimlerini gostermis (yukardan asagiya 1., 2, ve 3.): http://www.agaclar.net/forum/1179854-post1800.htm Sn bahcedenn'inkiler de surda (en altta): http://www.agaclar.net/forum/1188788-post1851.htm. Alıntı:
|
Selamlar,
trip-L-crop cinsi domateslerim çiçek açıp durdu ama hiç mevya tutmadı. İki adet dikmiştim, etrafındaki her çeşit domates az çok meyva verdi. Neden olabilir? teşekkürler |
Costoluto Genovese mi acaba?
1 Eklenti(ler)
Merbaha arkadaslar,
Bu tip domates cinsini bilen var mi acaba? Capi yaklasik 5-8cm arasinda degisiyor. Agirligida herhalde 100gr civarindadir. Internetten "Costoluto Genovese" cinsi en yakin olani olarak buldum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025