agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/domates/14832.htm)

hanımeli 29-03-2013 21:03

bugün havanın 24 derece olmasını fırsat bilip filizlerimi balkonda şaşırttım.ama gece içeri aldım tekrar çünkü 14 dereceye düştü.fark çok fazla bişey olmasın.

tohumdan sorunsuz çıktılar umarım sorunsuz da büyürler.

attar 30-03-2013 09:59

1 Eklenti(ler)
sayın sihirli toprak tekzende satılıyor 20 lt sadece web'den satılıyor Eklenti 383377
.
sayın ipektuğçe denemiş
.
http://www.agaclar.net/forum/balkon-...gi/2737-36.htm

zebra 30-03-2013 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1129594)
bugün havanın 24 derece olmasını fırsat bilip filizlerimi balkonda şaşırttım.ama gece içeri aldım tekrar çünkü 14 dereceye düştü.fark çok fazla bişey olmasın.

tohumdan sorunsuz çıktılar umarım sorunsuz da büyürler.

14 derecede birsey olacaklarini sanmiyorum tersine ideal sicaklik 14 derece. Yanlis biliyorsam ustalar duzeltsin lutfen. Ama ruzgardan kirilma riskleri varsa o baska tabi ki.

attar 30-03-2013 11:17

büyüme için gece sıcaklığı minumum 14 derece gündüz sıcaklığı ise 7-8 derece daha fazla olması iyidir

zebra 30-03-2013 11:58

14 derece teoremi :D

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi attar (Mesaj 1129833)
büyüme için gece sıcaklığı minumum 14 derece gündüz sıcaklığı ise 7-8 derece daha fazla olması iyidir

En asagi 14 derece demissiniz burada aklima bir soru takildi. Benim domates fideleri geceleri ve gunduzun belli kismini 11-13 derece arasinda geciriyor ve buyumede bir sorun gozukmuyor(Fideler diri, yapraklar yesil ve genis). Acaba 14 derece altinda tuttugum icin, buyumeleri gecikme olur mu? Ya da daha baska sorunla ileride karsilasir miyim?

Sonucta sadece gecikme sorunu olursa, ben de onu istiyorum cunku bu sene erken cimlendirdigim icin domatesleri, ne kadar gec gelisirlerse o kadar benim icin iyi diye dusunuyorum.

Tecrubesi ve bilgisi olan arkadaslara ufak bir soru :p.

ciroz 30-03-2013 13:21

Sn zebra,

Burada tohum üzerine faydalı bilgiler var.

zebra 30-03-2013 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciroz (Mesaj 1129896)
Sn zebra,

Burada tohum üzerine faydalı bilgiler var.

Ne yazik ki aradigim cevap burada yazmiyor Sayin Ciroz. Ben cimlendikten sonra, fideciklerin buyumesini belli oranda geciktirdigini dusundugum 10-11 derece sicakliktan bahsediyorum. Belki alakasi yoktur ama Sayin Attar'in fideleri ile benimkileri kiyaslayinca bu kaniya varmis bulunmaktayim (Onun tohumlari benimkinden sonra cimlenmesine ragmen, benimkilerden daha cok yapraga sahip)

Tabi ki gunes isigi alma suresi, toprak farki da var ama bence ortalama 10-11 derecede fidecikler daha yavas gelisiyorlar. Ama bu haftasonu da bunun uzerinde arastirma yapayim bari :o Daha bilmedigim neler bulacagim:rolleyes:.

hanımeli 30-03-2013 13:53

ozaman ben artık içeri almıyorum fidelerimi zaten okadar çok ekmişim ki şaşırtırken anladım 28 gözlü viyolden 10 adet aldım ama yetmeyecek gibi daha biberlerin bi kısmı var büyümedi.hepsi balkonda kalsın lodos çıkarsa alırım içeri.

himone 30-03-2013 14:03

ankara'da fideleri şaşırttıktan sonra camlı balkona alsam sorun olur mu? burada gece sıcaklığı 6-7 derece oluyor.

attar 30-03-2013 14:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zebra (Mesaj 1129847)
En asagi 14 derece demissiniz burada aklima bir soru takildi. Benim domates fideleri geceleri ve gunduzun belli kismini 11-13 derece arasinda geciriyor ve buyumede bir sorun gozukmuyor(Fideler diri, yapraklar yesil ve genis). Acaba 14 derece altinda tuttugum icin, buyumeleri gecikme olur mu? Ya da daha baska sorunla ileride karsilasir miyim?

Sonucta sadece gecikme sorunu olursa, ben de onu istiyorum cunku bu sene erken cimlendirdigim icin domatesleri, ne kadar gec gelisirlerse o kadar benim icin iyi diye dusunuyorum.

Tecrubesi ve bilgisi olan arkadaslara ufak bir soru :p.

.
ileride bir sorun olmaz, sadece yavaşlama olur, saygılar

zebra 30-03-2013 14:47

*****Fide gelisimi*****

Super bir sayfa buldum domates fideleri icin (hatta tum sebze fideleri icinde gecerli). Her turlu fide bilgisini iceriyor (Detaya kacmadan, biz acemiler icin neredeyse aklimiza takilan tum sorularin cevabi var diyebilirim, en azindan benim aklima takilanlari yanitlamis durumda). Ayrica asagida bahsettigimiz gibi, 7 derece fideler icin en asagi sicaklik olarak belirtilmis bu sitede. 7 ila 11 derece arasi gelisim oluyor ama yavas, 11-15 arasi ideal olan olarak belirtilmis.

Daha bircok yararli bilgiler var fideler hakkinda. Ama ne yazik ki ingilizce bu yuzden ingilizcesi olmayan arkadaslar, google translate kullanarak anlamaya calisabilirler diye dusunuyorum.

growing tomato seedlings

antihistaminik 30-03-2013 15:37

http://forum.fotografturk.com/domate...-t20266p3.html
ilk şaşırtma sirasinda köklerden birini koparma mevzusu burada hic konusulmus muydu bilmiyorum ama deneyen oldu mu?? başka hicbir yerde bulamadim bu konuyla ilgili herhangi bir bilgi.
bu arada daha once linki burada veren oldu mu bilmem ama yeni baslayanar icin de guzel bir anlatim..

duzeltme: pardon :( 2 sayfa geride bu konu konusulmus.. link te verilmis..
gerçi kök koparma hk net bilgi hala yok gordugum kadariyla..

h_dogan 30-03-2013 20:12

Ben söyleyeyim o zaman kök koparma hakkında.
Yeni fidelerde kök koparmanın amacı bitkinin kazık kök yerine saçak kök geliştirmesini teşvik etmektir. Bu sadece domates için değil fidan üretilen ve kazık kök yapan meyvelerde de kullanılır. Örneğin badem normalde kazık köktür. Tohumları çimlendirip kök ucu kesilir ve bu şekilde dikilirse saçak kök için teşvik edilmiş olur. Tabi siz bitkiyi kurak koşullarda bırakırsanız bitki genetik olarak yine kazık kök geliştirmeye başlar. Eğer saçak kök yaptıracaksanız iyi de bakacaksınız bitkiye.

tk646 30-03-2013 20:30

Bugün domateslerim bahçe toprağıyla buluştular. Yarın fotoğraflarım geliyor.

tk646 30-03-2013 20:34

3 Eklenti(ler)
Dün fideciktiler :):p Yarın bahçe fotoğrafını ekleyeceğim.

15 şubatta ekildi.

21 şubatta patladılar topraktan.

Şaşırtma tarihimi hatırlamıyorum ,fide poşetlerine alınmışlardı.

himone 30-03-2013 22:52

çok sağlıklı gözüküyorlar. 45 günde bu hale gelmeleri çok iyi...

adneser 30-03-2013 22:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tk646 (Mesaj 1130177)
Dün fideciktiler :):p Yarın bahçe fotoğrafını ekleyeceğim.

15 şubatta ekildi.

21 şubatta patladılar topraktan.

Şaşırtma tarihimi hatırlamıyorum ,fide poşetlerine alınmışlardı.

Sayın tk646

Sağlıklı gelişmişler anlaşılan bu sene bol bol domates yiyeceksiniz:D, emeğinize sağlık.

Selamlar

zebra 31-03-2013 01:44

Ne kadar dogru oldugunu bilmiyorum ama yabanci kaynaklarda genellikle, fidelerin yerlerine dikmeden birkac gun once (veriliyorsa) gubre ve su kesilmesi tavsiye ediliyor.

Fidelerin yerlerine dikilme zamani ise bulutlu (serin hava kastediliyor herhalde) veyahut sabah erken saatler tavsiye ediliyor.

Zeki Bey'in tohumdan cimlendirme konusunda belirtildigi gibi, yerlerine dikilecek fidelerin dikilmeden 2 hafta kadar onceden, hergun saat sayisi arttirilirak, ruzgara ve direk gunes isigina alistirmak onemli bir kavram.

Ayrica sizin bahcenizde de kedi gibi kucuk yaramazlar varsa, %95 ihtimalle taze ve incecik fidelerinizi kiracaklardir(Gecen yil basima gelmisti). Bunun onlemini, pet siselerini ust ve alt kisimlarini keserek silindir seklinde fidenin etrafini gecirmistim, hafif topraga saplamak ise yariyor (sabit durmasi icin).

Baska bilgiler buldukca sizinle paylasacagim arkadaslar.

antihistaminik 31-03-2013 16:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1130144)
Ben söyleyeyim o zaman kök koparma hakkında.
Yeni fidelerde kök koparmanın amacı bitkinin kazık kök yerine saçak kök geliştirmesini teşvik etmektir. Bu sadece domates için değil fidan üretilen ve kazık kök yapan meyvelerde de kullanılır. Örneğin badem normalde kazık köktür. Tohumları çimlendirip kök ucu kesilir ve bu şekilde dikilirse saçak kök için teşvik edilmiş olur. Tabi siz bitkiyi kurak koşullarda bırakırsanız bitki genetik olarak yine kazık kök geliştirmeye başlar. Eğer saçak kök yaptıracaksanız iyi de bakacaksınız bitkiye.

degerli bilgileriniz icin tesekkurler sn. h_dogan.
ancak bizim gibi hayli amator yetistiricilerin (en azindan benim gibilerin:) saçak kök kazık kök farkinin bitkiye etkilerini bilemeyecegini dusunurseniz; pratikte domateste nasil bir etkiye neden olabilir, aydinlatirsaniz sevinirim.. ..

h_dogan 31-03-2013 19:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1130463)
degerli bilgileriniz icin tesekkurler sn. h_dogan.
ancak bizim gibi hayli amator yetistiricilerin (en azindan benim gibilerin:) saçak kök kazık kök farkinin bitkiye etkilerini bilemeyecegini dusunurseniz; pratikte domateste nasil bir etkiye neden olabilir, aydinlatirsaniz sevinirim.. ..

Bitki ilerdeki olumsuz koşullara karşı kazık kök oluşturur.
Bitki besinleri genelde saçak köklerle alır. Biz de bitkilere el bebek bakıp fazla verim almak istediğimize göre kazık kök bizim için gereksiz kök durumunda.

Tabi iyi bakmazsanız ve susuz bırakırsanız da bitkinizi kaybedebilirsiniz.

tk646 01-04-2013 12:37

5 Eklenti(ler)
Bahçedeki yeriimizi aldııkk...

zebra 01-04-2013 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tk646 (Mesaj 1130941)

Masallah kardesim, fidelerin guzel gozukuyor. Fideleri ariklarin yani basina ekmissin ve iki fide arasini hafif tumsek gibi yapmissin. Birkac konuda okumustum bu sekilde dikilmesini ama mantigini anlayamamistim.

Acaba zamanla ariklari tumseklerle kapatip, tumsekler arik seklini mi alacak? Yoksa boyle mi birakacaksin?

nkutsay 01-04-2013 13:18

15 gun once ayni gun ekilmis domates tohumlari:

(Fotograf sonraki mesajda)

Soldakiler 4 gunde %tamami cimlenen pembeler, sag ondeki 3/6'si cimlenen red robin, sag arkadaki 4/6'si cimlenen choalate cherry.

ve sorular:

1- Pembeleri sasirtmak icin gec mi kalmisim?
2- Isiksiz kalmadiklari halde cok uzayan pembeleri sasirtirken ne kadarini topraga gommeliyim?
3- cherryleri sasirtirken resimdeki viyolun aynisini kullanabilir miyim?

Not: Sasirtmayi balkonda saksilara yapacagim. Ay sonunda bahceye almayi dusunuyorum.

nkutsay 01-04-2013 13:19

http://c1304.hizliresim.com/18/1/lp4rl.jpg

Defnem08 02-04-2013 10:45

2 Eklenti(ler)
Eklenti 384604
Eklenti 384605
merhaba arkadaşlar bende hayatımda ilk defa tohumdan birşey yetiştirmeyi deniyorum. domatesle başladım. bu resimlerdekiler ne ben tam anlayamadım domates fidesimi yoksa çimenmi çıkmış:)

h_dogan 02-04-2013 16:21

1. fotoğraftaki beyaz olanlar domates olabilir ama o yeşil olan domates değil. 2. fotoğraftaki de benzemiyor domatese.

h_dogan 02-04-2013 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tk646 (Mesaj 1130941)

Biraz sık dikmişsiniz. Bana mı öyle geldi yoksa?

cherry 02-04-2013 17:20

Herkese bol hasatlı bir yaz diliyorum. Resimlere baktıkça içim açıldı valla kıskanmadım değil. Kırk bir kere maşallah ;) Bir sorum olacak çimlenen domateslerimin gövdeleri kıl gibi ve bu sabah baktığımda tam toprağın üstünden çürüme gibi gövdeden kopmalar var. Ayakta durmaya çalışanlar da bir o yana yatıyor bir bu yana :( Sizce sorun ne olabilir?

himone 02-04-2013 18:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1130970)

15 günde domatesler o hale geldiyse çok iyi gelişmişler...

hanımeli 02-04-2013 19:01

bu kök koparma ve kanca tekniğiyle denemek için şaşırttığım 20 adet domatesimi malesaf kaybettim :( üstelik bol suladığım halde ama beraberinde direk toprağıyla ve fazla gömmeden şaşırttığım domateslerim gelişmeye devam ediyorlar,

ya ben yanlış yaptım ya da biz acemiler için uygun bir yöntem değil arkadaşlar.

nkutsay 02-04-2013 19:08

Sn. himone 4 gunluk halleri de burada :

http://www.agaclar.net/forum/1123458-post1445.htm

Ev sicak diye hemen filizlendiler sanirim. Bu kadar uzun boy da pembe domatesin bir ozelligi sanirim. Diger cinsler normal duruyor.

Sn. hanimeli ben de bugun bir fideyi sasirtayim diye guya nazikce cikardim topraktan ama gelen citir citir kok kopma sesleri moralimi bozdu. Bugun nihayet buldugum koyun gubresiyle karisim hazirlayip yarin sasirticam digerlerini. Ama 1'er tanesini topragiyla aktaricam fide saksisina. Cok yeteneksiz buldum kendimi.

Sizin denediginiz yontemi bilmiyorum. Bir de onu ogreneyim. Iyice aciz hissedeyim :))

zebra 02-04-2013 19:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1131684)
bu kök koparma ve kanca tekniğiyle denemek için şaşırttığım 20 adet domatesimi malesaf kaybettim :( üstelik bol suladığım halde ama beraberinde direk toprağıyla ve fazla gömmeden şaşırttığım domateslerim gelişmeye devam ediyorlar,

ya ben yanlış yaptım ya da biz acemiler için uygun bir yöntem değil arkadaşlar.

Domates ve biber fidelerin icin uzuldum, gecmis olsun. Ben baya bir gelismedikce ellememeyi dusunuyorum. Ucuncu ve dorduncu yapraklar belirginlesmeye basladi ama altinci ve yedinciye kadar sasirtmayacagim yoksa ne koyacak yerim var ne de havalar elverisli. Insallah beklemekten sikilmazlar.

nkutsay 03-04-2013 12:54

Bugun nihayet domates fidelerimin sasirtma topraklarini hazirladim. yuzde 40 milli toprak yuzde 40 torf ve yuzde 20 koyun gubresi. biraz da toprak costuran diye bir sey almistim ondan koydum. Perlit falan almayi unuttum. Artik bahce topragina eklerim kismetse. Toprak da bana fazla yumusak gorundu.

Koklere zarar verecegim diye korka korka sasirttim. Bu arada tohumlari ekerken torfun elenmesinin onemini de anlamis oldum. Torfun lifleri ile kokler birbirine giriyor. Chocalate cherryleri cikarirken pembe ve red robinlerin zarar gormus olmasindan iyice endiselendim. Zira cherrynin salkim sacak kokleri digerlerinde yoktu. Umarim koparmamisimdir.

Iste benim saskinlar. Soldan saga 2'ser: Chocalate cherry, pembe, red robin.

http://d1304.hizliresim.com/18/3/lr3pb.jpg

MeyveliTepe 03-04-2013 13:28

Tohumları ekerken doğrudan viyollere veya sonradan şaşırtma yapacağınız küçük saksılara, her viyol gözüne ya da saksıya tek bir tohum olacak şekilde ekerseniz ayrıca şaşırtma zahmetine girmenize gerek kalmaz, bulunduğu yerde toprağa dikilecek fide haline gelir.

nkutsay 03-04-2013 13:57

Yanit icin tesekkurler sn. meyvelitepe,

Zaten viyollerde tek tohum seklinde ekmistim ama fidelerin sasirtilmasi, fidenin saglam kok olusturmasi ve piskinligi icin gerekli diye anlamistim. Hatta dune kadar sasirtmayi, viyolden saksiya ya da saksidan bahceye "topragiyle yer degistirme" zannederken "topragindan arindirilarak ciplak kokleriyle aktarilmasi" oldugunu okudum. Hatta Sn. hanimeli kok koparma ve kanca teknigi uygulayarak zayi etmis fidelerini. Benimkilerin de akibeti mechul su safhada.

Daha sasirtilacak baska domates ve salatalik fideleri var. Onlari topragiyla aktarayim o zaman.

MeyveliTepe 03-04-2013 14:32

Şaşırtma esnasında kökleri tamamen topraktan arındırıp tekrar dikilen domateste bitkinin kök gelişiminin teşvik edildiği düşünülür. Muhtemelen de doğrudur. Söküldüğünde ister istemez bazı kılcal kökler kopmuş oluyor, bu da bitkiyi uyarır. Fakat bu işlemin domates yetiştiriciliğinde kayda değer bir önemininin olduğunu düşünmüyorum.

Esas dikkat edilmesi gereken fideyi toprağa dikerken toprağın yapısı ve dikilme şeklidir. Bu ikisi bitkinin esas kök gelişimini, dolayısıyla da bitkinin gelişimini belirleyen faktörler.

Tohumdan çimlendirerek fide yaparken hiç bir zaman şaşırtma yapmıyorum, yetiştirdiğim domatesler de hep çok güzel büyüdüler. Zaten çoğu zaman şaşırtma yapmak pratik olarak da mümkün olmayabilir. 3-5 fide ile uğraşılabilir belki ama sayı bini geçtiğinde çok zor. Bu yüzden hep tek bir fideye yetecek ortamda (viyol gözlerine), tek bir tohum ekiyorum.

Fideleri pişkin hale getirme, toprağa dikilmeden 3 gün önce yapılabilir bir işlem. Tek yapılması gereken de viyolleri 3 gün açık havada bırakmak.

attar 03-04-2013 14:39

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1131688)
Sn. himone 4 gunluk halleri de burada :

http://www.agaclar.net/forum/1123458-post1445.htm

Ev sicak diye hemen filizlendiler sanirim. Bu kadar uzun boy da pembe domatesin bir ozelligi sanirim. Diger cinsler normal duruyor.

Sn. hanimeli ben de bugun bir fideyi sasirtayim diye guya nazikce cikardim topraktan ama gelen citir citir kok kopma sesleri moralimi bozdu. Bugun nihayet buldugum koyun gubresiyle karisim hazirlayip yarin sasirticam digerlerini. Ama 1'er tanesini topragiyla aktaricam fide saksisina. Cok yeteneksiz buldum kendimi.

Sizin denediginiz yontemi bilmiyorum. Bir de onu ogreneyim. Iyice aciz hissedeyim :))

. domateslerin kökleri kopuyor diye endişelenmeyin, hatta ince köklerin kopması ona daha iyi gelecektir, dayanıklığını artıracaktır, akşamdan dikin boynu bükük olsada can suyunu verin sabaha hepsi canlanır, üzülmeye gerek yok domates arsızdır her taraftan kök salar. saygılar
Eklenti 384993
Eklenti 384994
Eklenti 384995

hideline 03-04-2013 15:25

Arkadaşlar pembe domatesleri ektim çimlenmesini bekliyorum ancak yardımınızı istediğim bir konu var aşağıda vermiş olduğum linkteki kasa 2 adet domates fidesini yetiştirmek için yeterli olur mu?

http://www.agaclar.net/forum/balkon-...tm#post1130853

Safranlı 03-04-2013 15:35

yeter ancak bosluklarını kağatmanız gerekir

nkutsay 03-04-2013 16:08

Anladigimdan degil ama ben pek yakistiramadim onu pembeye. pazardan 20 litrelik siyah kova alsaniz (1 adet icin) daha mi iyi ne? buna da 2 biber dikersiniz :))

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025