agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni451Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-07-2010, 12:11   #1
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

izzeterisen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 66
Sn.hsivakci,
cemo'nun da derdi aynı. Ve bu zararın olduğu domates çeşitleri her ikinizde birbirine benziyor. çeşitlerden kaynaklanabileceğini düşündürüyor bu durum.
( http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=cemo&page=26 )

Mikropların neden olduğu bir şeye benzemiyor.
Bir yayında, iç kararmalarının (sizde halen yok) sebebinin belirsiz olduğu yazıyor.
Bitkileriniz çok hızlı gelişmiş, bunun da etkisinin olması ihtimali yüksek.
Bu gibi meyveleri bekletip ileriki aşamalarını buraya fotoğraf çekerek eklermisiniz?

Ayrıca Ziraatçı arkadaşlarımdan bu sorun konusunda yardım bekliyorum.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2010, 15:00   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-01-2010
Izzet Bey,
Hizli cevabiniz icin tesekkurler. henuz sebebini anlayamadigim icin koparmadim. asagi yukari 7-8 meyvede gorebiliyorum. hepsini muhafaza edip gelismeleri kayit altina alacagim.
Bilkiler cok hizli gelismis derken neyi kasdettiniz ? Londra'da yazlar kisa oldugu icin dar zamanda hasadi tamamlamam gerekiyor. Sasirttigim tarih Mayis ortasi. Eylul basi burada yaz bitiyor. Cok az su verdim. sasirma sirasinda verdigim fosforlu gubre haricinde meyveler goruldukten sonra potasyumlu gubre uyguladim. cok az miktarda azot almalarina calisiyorum dusuk azotlu gubreler kullanarak. bir miktar da tavuk gubresi paleti kullandim.
Azotu almislarsa bir miktar bundan almislardir. asagi yukari 55 civari fidan sasirttim sadece bahcenin bir bolumunde 4-5 bitkide bu goruluyor ve dediginiz gibi Beefsteak turlerinde diyecegim ama bir italyandan aldigim kirmizi cherry tipindekinde de 2 tane meyveyi bu durumda gormustum. Onlari Mildiyo zannedip panikten topladim Acaba dallara ve yapraklara surtunmeden ve ezilmeden dolayi mi oluyor diyorum. Tam anlam veremedim. Salkim ucundaki meyvelerde de mevcut.

Huseyin SIVAKCI

hsivakci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2010, 21:18   #3

izzeterisen's Avatar

Mildiyönün meyve lekelerine benziyor ama değil. Mildiyö vurdu mu çok kötü vurur.
Ayrıca dal sürtmesi gibi bir şey olsa bu kadar fazla yeri yaralamaz ve iz bırakır , çürümeye neden olmaz. Kalsiyum noksanlığına da benzemiyor.
Yine de sadece potasyumlu gübreleri toprağa vererek,
Ayrıca yeni oluşmuş nohut iriliğindeki meyvelere Kalsiyum içerikli gübrelerden birisini bularak 10 gün kadar arayla püskürtüp sonucu bize burada verebilir misiniz ?
--------------------------------------------------------------------
Bilkiler cok hizli gelismis derken neyi kasdettiniz diye sormuşsunuz:
Örneğin kışın seralarda oluşan salkımdan sonra devam eden salkımın oluşması 2-3 hafta sürer (ısıtılmayan seralarda), ilkbahar-yaz aylarında ise bu süre 1 haftadır (açıkta ve serada) Bitki normal gelişiyorsa tabii.
Hızlı gelişme şartlarında boğum araları uzun olur, yapraklar kocaman kocaman olur,
Alt yapraklarda gölge nedeniyle sararma erken olur.
Salkımlar normale göre küçük olur, tomurcuklar uzun uzun olur. bir çoğu meyve bağlamayabilir.
Meyveler küçük olur, uzun süre yeşil kalır. Kızarınca tadı olmaz.
Salkımlar kırılgan olur, salkımlar meyve yükünü alınca kırılıverir.

Kastım budur.

Kastım budur.

Eski 19-07-2010, 23:01   #4
Ağaç Dostu

Müjgan Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 11-06-2008
Galeri: 11
Sayın İzzeterişen,
Sanırım HSıvakcı,Cemo ve benim de salçalık domateslerimde ki sorun aynı.Diğer türlerde bir sorun yok.Bu nedenle herhangi bir şey yapmadım sadece bozuk meyveleri hemen topluyorum.HSıvakcı gibi tavuk gübresi kullandım acaba bir bağlantı kurulabilir mi?

Müjgan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2010, 09:40   #5

izzeterisen's Avatar

Sn. Müjgan Yılmaz , cemo ve Hsıvakcı,.
Tavuk gübresinin geçici olarak PH'ı yükselttiğini biliyorum. Bu da kısa sürede ne etki eder bilmiyorum. Önemli bir etkisi olmaması lazım.
Çeşitleriniz ıslah çeşidi değiller. Islah edilmiş çeşitlerle aynı şekilde yetiştirmeniz aşırı gelişmeye neden olmuştur.
Ben bu yıl 6 tane giant tomato diktim. Gübre de verdim. Meyvesinin tadı çok bozuktu. Havaların serin gitmesi meyve şeklini bozdu ve kediyüzü (catface) hastalığına neden oldu (sizde de aynı durumlar var. Sadece çiftlik gübresi+ toprak % torfa diksem ve başka gübre vermesem çok iyi olacaktı.
Belki sebep bu.

Eski 20-07-2010, 10:59   #6
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Bir kaç gündür delik domatesler görüyordum, suçüstü yakaladım. Aynı zararlıdan geçen gün kabak çiçeğinde görmüştüm.

Name:  DSC09965.JPG
Views: 15229
Size:  60.6 KB

Name:  DSC09968.JPG
Views: 15507
Size:  69.5 KB

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2010, 14:05   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-07-2010
Öncelikle hepinize merhaba ben yeni bir üyeyim ve bu benim ilk mesajım. Hayatımda ilk defa bu sene toprağa bir şeyler diktim (20 kök domates , 20 kök salatalık, 30 kök biber ve 20 kök patlıcan) hepsinden de meyve aldım ve bu bana korkunç bir mutluluk verdi. Sormak istediğim husus şu domateslerim yerli iki günde bir suluyorum golf topu büyüklüğüne ulaşıyor daha sonra alt kısmı kahverengi oluyor ve içi bozuluyor. Kimisinde de yeşil halde iken iki adet delik açılıyor kurt deliği gibi daha sonra içi boşalıyor. Domatesler le salatalıklar yan yana salatalıklarım zannedersem kırmızı örümcek hastalığına yakalandı daha sonra resimlerini koyacağım bu kırmızı örümcekten nasıl kurtulabilirim domateslere de bulaşacak diye çok korkuyorum. lütfen bana yardımcı olun şimdiden teşekkür ederim

lewend Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2010, 17:46   #8

izzeterisen's Avatar

sn.lewend.
domates meyvelerinizdeki zarar yeşilkurt olabilir.
Domates meyvelerinin altında olan kararma Kalsiyu m noksanlığı ile ilgilidir. o kadar sık sulamayın. kalsiyum içerikli preparatlardan edinin, bunları uygun dozda, meyveler nohut iriliğinde iken sadece meyvelere püskürtün.
Kalsiyum Nitrat terkipli gübre bulabilirseniz hem toprağa, hemde meyvelere püskürtün. Bunu bulursanız başka kalsiyumlu bir şeye gerek yoktur.
Yine de resimleri bekliyoruz.
Sebze zararlılarına ruhsatlı ilaçları liste yapmıştım. yeni bazı ilaçlar bulunmayabilir listede. Bu ilaçları kullanabilirsiniz zararlılara karşı. Bir bakın bakalım.
http://rapidshare.com/files/40801915...ae_la__lar.xls

Veya ev yapımı ilaçlara bakınız.

Eski 21-07-2010, 15:45   #9
Yeni Üye

Izzet bey,
Fotograflarimdaki yapraklarin kocaman kocaman olusundan hareketle bunu soylediyseniz belirtmek isterim ki fotograf gonderdigim turun yapraklari zaten bu sekilde oluyor. Patates yaprak dedikleri turden. Yetistirdiklerim arasinda 2 turun yapraklari bu sekilde. Dedigim gibi fotograftaki Beefsteak turu olan Brandywine pink. Diger turun adi Azoychka. Degisik fotograflar alip gondermeye calisacagim. Gercekten yanlis yaptigim birsey var ise bilmek isterim. Bu arada Kararma gorunen domatesle gelistikce kendilerini toparlamis gorunuyorlar. 1 hafta kadar sonra netlesir zannediyorum. Simdiye kadar yaptigim sey cok az miktar kalsiyum karbonat ve potasyumlu gubre karisimini kok yakinlarina ilave ederek beselemek ve topragin drenajini sira boyu kanal acarak arttirmak oldu. yeni olusan meyve gorursem dediginiz gibi kalsiyum icerikli bir gubre temin edip puskurtmeye calisirim.

Eski 26-07-2010, 08:03   #10
Ağaç Dostu

AgacSevdalisi's Avatar

Giriş Tarihi: 12-11-2008
merhaba arkadaşalar;
izzet bey;
bahçemde ve seramda ki domateslerin dibinden mumsu mor çiçekli dik bir bitki çıkıyor.Bunun sebebi ne olabilir ? Birde domateslerimin bazılarında delikler var?sanırım domates kurdu? Nasıl mücadele edebilirim bunlarla?Tavsiyelerinizi bekliyorum.Teşekkürler.

Düzenleyen AgacSevdalisi : 26-07-2010 saat 09:27 Neden: düzeltme
AgacSevdalisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2010, 08:44   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Dediğiniz bitki şu olabilir mi?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9694

Asalak bir bitki, tohum dökmeden yok etmek gerek. Mine Hanım'ın üstüne pet şişe kapatma tekniği güzel bir yöntem, çünkü tam sökülemezse tekrar çıkıyormuş.

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2010, 09:55   #12
Ağaç Dostu

AgacSevdalisi's Avatar

Giriş Tarihi: 12-11-2008
Evet sayın verdoque aynen bu canavar bitki.pet şişe kapatma yöntemi belki etkili olabilir ama sayı çok olunca mücadele için daha etkili ve kolay olan bir yol bulmak gerekiyor.yinede teşekkür ederim.kolay gelsin.

AgacSevdalisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 12:01   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-03-2009
Hocam Rapithare link kırık eror diyor

hakancihangir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 15:26   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-08-2007
kiraz ;bu zararlı domates güvesi **** domates kurdu olabılır..

feyyazk ve hsivakcı arkadaslarım
sizin sorununuzda bu sene epidemi yapan domates mildiyösü hstalıgıdır..
nemden kaynaklı ve hızlı yayılan bır hastalıktır..dal ve yapraklarda ve meyvelerde k.rengı bır renk olur ,kenarları ise beyazdır..bıtkı yavaş yavaş çöker be kahverengı kavruk bı gorunum alır ve mantarımsı kokmya başlar..

tornado Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 15:28   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-08-2007
mor renklı bıtkı ise canavar otudur.yöresel ismi yumurcak.
mucadelesı elle yolma **** toprak izalasyonu yapılark önune gecılebılr.kımyasal mucadelesı yoktr!

tornado Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2010, 01:25   #16
Yeni Üye

1 Hafta sonra domateslerin durumu

İzzet Bey,
söz verdiğim gibi 1 hafta sonraki domatesin fotoğrafını gönderiyorum. sanki kabuk bağlamış gibi bir hal aldı domates.
Başka bir kökten bir tane daha domatesin son durumunu gönderiyorum. Onda da aynı etki oluştu.

Olumsuz yönde bir gelişme olursa tekrar buradan güncellerim.
Sorun acaba geçiçi bir fiziksel bozulma mıydı merak ediyorum.

Eklenen Resimler

Eski 29-07-2010, 12:04   #17
ene
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-06-2010
merhabalar. benim de balkonda 4 adet rr ve 2 adet sırık cherry domatesim var. dün sularken çiceklerinin kuruduğunu ve bir kısmının da döküldüğünü fark ettim. sulama biçimi ve yerleri ile ilgili herhangi bir değişiklik yapmamıştım ve fazladan bir gübre ya da takviye de yapmamıştım. bu çicek kurumasının nedeni ne olabilir ve nasıl çözerim. yardımcı olursanız sevinirim

ene Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2010, 13:55   #18
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ene Mesajı Göster
merhabalar. benim de balkonda 4 adet rr ve 2 adet sırık cherry domatesim var. dün sularken çiceklerinin kuruduğunu ve bir kısmının da döküldüğünü fark ettim. sulama biçimi ve yerleri ile ilgili herhangi bir değişiklik yapmamıştım ve fazladan bir gübre ya da takviye de yapmamıştım. bu çicek kurumasının nedeni ne olabilir ve nasıl çözerim. yardımcı olursanız sevinirim
Cicekler dollendikten sonra da kurur gibi olurlar ve bir sure sonra meyve olusumundan sonra ucundan siyrilip dokulebilirler. Sizinkiler de dollenmis olmasinlar? Bence biraz bekleyin(1 hafta) ve meyvelerin cikip cikmayacagina bakin.

koliva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2010, 14:32   #19
ene
Yeni Üye

inşallah öle olmuştur. 1 hafta bekleyeyim eğer bir gelişme olmazsa yine burdan sizi rahatsız ederim. teşekkürler.

Eski 30-07-2010, 21:09   #20
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Domateste çiçek tripsi var.

Domates yetiştiriyorsanız mutlaka elinizin altında;

spnosat 48/sc. 20 ml. olmalı. Kesin çözümdür.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 12:34   #21
ene
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Domateste çiçek tripsi var.

Domates yetiştiriyorsanız mutlaka elinizin altında;

spnosat 48/sc. 20 ml. olmalı. Kesin çözümdür.
yardımınız için teşekkür ederim. inşallah spnosat 48/sc yi bulabilirim.

Eski 31-07-2010, 21:07   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-07-2010
Alıntı:
yardımınız için teşekkür ederim. inşallah spnosat 48/sc yi bulabilirim.
Spinosad 48 SC

Ticari adı: Laser veya Spintor,ikiside aynı ilaç.

Laser: 100 lt ye 25 ml dozunda kullanılır.
Spintor:100 lt ye 50 ml dozunda kullanılır.

Oranlama yaparsanız kaç litreye ne kadar kullacağınızı bulabilirsiniz.

Ayrıca çiçeklerde trips olacağınıda düşünmüyorum..

Düzenleyen sadopolo : 31-07-2010 saat 21:22 Neden: Trips
sadopolo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2010, 19:38   #23

izzeterisen's Avatar

Sn.hsivakcı.
Çok uzun yıllar domateste çalıştım, hem de yoğun olarak, böyle bir belirti sürtünme izine benziyor.
Ama böyle geniş alanda sürtünme izi de oluşmaz.
Örtüaltında yetiştirilen domateslerde bazan hiç açıklama getirilemeyen sorunlar çıkabiliyor. domatesleriniz örtüaltında mıdır?
Başka arkadaşlar ne diyor acaba? Bir de onların bilgilerini alabilseydik.

Eski 29-07-2010, 19:45   #24
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Bu izler ve kabuk bağlamış gibi görüntü, tek bir domateste mi var, yoksa aynı kökteki bir çok domateste mi?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2010, 01:04   #25
Yeni Üye

Domatesler örtü altı değil İzzet Bey. Açıkta yetiştiriyorum.
Meyvelitepe;
55 kadar kök var 16 farklı çeşit. Bu belirtileri hep aynı bögedeki birden fazla kökte ve 3 farklı domates çeşidinde görebiliyorum. Aynı kök üzerinde birden fazla domateste görülebiliyor.
Acaba olgunlaşana kadar devam edecekler mi merak ediyorum. Bekleyip göreceğiz.

Eski 30-07-2010, 14:12   #26
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-10-2007
aşağıdaki resimler ildı cinsi sarı salkım domateslerimin resmi üzerinde bir sürü çiçek olmasına rağmen meyve tutmuyor
nedenini sizlere sormak istiyorum . fideleri interneten aldığım tohumlardan çimlendirmiştim. iki kök var biri daha küçük onun üzerinde 2 adet meyve var büyük olanda 1 adet ben çiçekleri ilk gördüğümde nasılda sevinmiştim üzüm salkımı gibi domateslerim olacak diye ama dahalık pek sebze gibi değilde mevsimlik çiçek gibi duruyor.
diğer cins domateslerimde az meyve tutuyor

Name:  IMG_6281.jpg
Views: 6466
Size:  71.1 KB
Name:  IMG_6280.jpg
Views: 4309
Size:  44.2 KB
Name:  IMG_6302.jpg
Views: 4179
Size:  71.2 KB
Name:  IMG_6308.jpg
Views: 4140
Size:  69.5 KB

sibelbozo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2010, 14:19   #27
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-10-2007
Name:  IMG_6299.jpg
Views: 4170
Size:  71.0 KB

sibelbozo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 21:19   #28
Yeni Üye

Düzeltme...

Düzenleyen sadopolo : 31-07-2010 saat 21:20 Neden: Alıntı yapmamışım.
Eski 31-07-2010, 21:20   #29
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sibelbozo Mesajı Göster

Evet, bu sıcaklarda malesef domateste döl tutturma da yetiştiriciler güçlük çekebiliyor.Benim size tavsiyem aminoasitli ve fosforlu yaprak gübreleri kullanmanız ve bitkiyi sıcağa karşı dirençli hale getirmeniz.Ayrıca suyuda gereğinden fazla vermemenizi öneririm.
BNOA etkili maddeli bitki gelişim düzenleyicide bulabilirseniz,fısfıs yardımıyla çiçeklere 1 lt ye 1 ml gelecek şekilde uygulayınız.Unutmayın sadece çiçeklere gelecek şekilde uygulayınız.Uygulamaları serin saatte yaparsanız daha olumlu sonuçlar alırsınız.
Bunun yanında bitkinizi yakıcı güneş ışınlarından korumaya çalışınız.

Eski 21-08-2010, 17:08   #30
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-08-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sibelbozo Mesajı Göster
aşağıdaki resimler ildı cinsi sarı salkım domateslerimin resmi üzerinde bir sürü çiçek olmasına rağmen meyve tutmuyor
nedenini sizlere sormak istiyorum . fideleri interneten aldığım tohumlardan çimlendirmiştim. iki kök var biri daha küçük onun üzerinde 2 adet meyve var büyük olanda 1 adet ben çiçekleri ilk gördüğümde nasılda sevinmiştim üzüm salkımı gibi domateslerim olacak diye ama dahalık pek sebze gibi değilde mevsimlik çiçek gibi duruyor.
diğer cins domateslerimde az meyve tutuyor

Eklenti 163414
Eklenti 163415
Eklenti 163416
Eklenti 163417
sibelbozo sizin domateslerinizde yeterince döllenememe ve bunun sonucu meyve bağlamama sorunu var BNOA etkili Reflex isimli bitki gelişim düzenleyiciyi bir püskürtme aletiyle ilaçta belirtilen dozlarda hazırlayarak bitkilerinizin çiçeklerine püskürtmenizi tavsiye ederim netice alacağınıza eminim

bonzai_32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
balkon, balkon bahceciligi, domates, domates hastalığı, kuruma, yaprak biti, yaprak kıvrılması, zararlı, zararlılar

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025