agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni472Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-05-2008, 23:45   #1
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Galeri: 72
Çiçeklenme döneminde toprağa karıştırılan yumurta kabuğunun faydası var diye duymuştum, o gün bu gündür yumurta kabuklarını atmam.

Ama bu yaptığımın bilimsel bir açıklaması var mı?, bu uygulamanın bitkiye hakikaten bir faydası olabilir mi?

Ben kalsiyum takviyesi olarak düşündüm ama tabi uzman değilim.

Bilgisiyle aydınlatana şükranlar.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 08:41   #2
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

izzeterisen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 66
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Çiçeklenme döneminde toprağa karıştırılan yumurta kabuğunun faydası var diye duymuştum, o gün bu gündür yumurta kabuklarını atmam.

Ama bu yaptığımın bilimsel bir açıklaması var mı?, bu uygulamanın bitkiye hakikaten bir faydası olabilir mi?

Merhaba

Hiç sanmam, çünkü bitkilere verilen besin maddelerinin toprakta çözünebilir, bitkiler tarafından alınabilir formda olması veya bu forma dönüşebilir olması gerekir. konuyu bu açıdan düşünmek gerekir.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 09:06   #3
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster

Bildiğim kadarıyla:
"Blossom end rot" (Türkçe karşılığını bilmiyorum) domates meyve gelişiminin ilk başlarında ortaya çıkan, meyvenin alt kısmından kahverengi doku oluşumuyla başlayan fizyolojik bir hastalıktır. Bu hastalık kalsiyum eksikliğinden kaynaklanır. Düzensiz sulama, topraktaki yüksek tuz oranı gibi bazı olaylarda bu hastalığı artırır.

Yumurta kabuğu organik bahçecilikte bu hastalık için kullanılan bir yöntemdir. Fakat yumurta kabuğu geç çözündüğü için (süresinden emin olmamakla beraber domates ekilecek yere sonbaharda ufalanmış yumurta kabuklarının atılması gerekir) hastalık göründüğü zaman yumurta kabuğu kullanmak sorunu hemen çözmez. Eğer bu hastalık görünürse, hastalıklı domatesler toplanıp, (boşuna bitkiyi yormasın diye) dibine bir miktar kireç konulur.

Benim bildiklerim bunlar, umarım yanlış bir şey söylememişimdir.

Sonbaharda yerini hazırlamadığım için ve toprağımda kireç eksikliği olduğunu bildiğimden her bir domatesin dibine 1 yemek kaşığı kadar kireç atacaktım. Unutmuştum. Sizin yazınızı görünce hatırladım; bugün, yarın yaparım. Teşekkürler.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
domates

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025