![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
|
Tamam teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2008
|
Bu Fideleri Asıl Yerlerine Nasıl Dikeceğim?
Domates ve biber tohumlarını daha ilk deneyimim olduğu için her bir pet bardağa kaçar tane ekeceğimi bilemediğimden 3 er tane ektim. Şİmdi tüm pet bardaklar tıka basa fide oldu. Boyları yaklaşık 5 santim.Üstelik 3.ve 4.yapraklar da çıkmaya başladı domateslerden. Ölecekler diye korkuyorum. 1-Acaba her bir pet bardağı kesip, fideleri toprağıyla beraber asıl yerlerine şaşırtma yapsam olur mu? 2-Elimde kalan fazla tohumları da ufak bir leğene ekmiştim.Resimde de göreceğiniz gibi bütün leğen fideyle doldu hala da fide çıkmaya devam ediyor. BOyları yaklaşık 5 cm. Şaşırtmayı zarar vermeden nasıl yaparım. Leğenden nasıl çıkarmam gerekiyor bu fideleri? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler... Not: 5 cm şaşırtma için yeterli midir? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Kökleri henüz çok yayılmamıştır. Düz saplı bir çaykaşığının sapıyla birbirinden ayırabilirsiniz. Ban karısa toprak biraz kuruyunca elinizle pet bardağı hafif hafif sıkıştırıp bırakın. Toprak bardaktan ayrılınca parmaklarınızla toprak yüzeyinden tutarak bardağı dikkatlice ters çevirin ve toprağıyla beraber masanın üstüne koyun. Elinizde bardak şeklinde toprak ve fideler kalır. Çay kaşığı sapı yardımıyla toprağı birbirinden ayırıp her bir fide 1 bardağa olacak şekilde dikkatlice ekin. Filizler fide olunca asıl yerlerine alırsınız. Çok fideniz var. Hepsini kullanmayacaksanız çok uzamış veya zayıf görünenleri söküp atabilirsiniz. Benim gibi kıyamayanlardansanız bulabildiğiniz tüm pet bardaklara 1 fide olacak şekilde dağıtın. Kırmızı kurdale bağlayıp eşe dosta hediye edin Yakın zamanda ayırmazsanız özellikle leğendekiler oraman gibi olur uğraşamazsınız. Yakın zamanda bardaklara alın. 4-6 yapraklı olunca Ankara'da balokonda gece kalabiliyorlar. Zannederim İstanbul'da daha iyi olur hava nemli olduğundan. Boyları çok uzamış. Yeni bardaklara alırken boynunu 1-2 cm açıkta kalacak şekilde gömerseniz daha uzun ömürlü olurlar. Bütün kış öldürdüğüm onlarca filizden sonra öğrendim bu yöntemi, çok işime yaradı. Son bir şey: Domatesle ilgili konu var zaten oraya yazsaydınız daha iyi olurdu. Hem orada geniş bilgi de var. Bu sorunuzun cevabı da var. İyi günler, iyi çalışmalar... Düzenleyen Tuba : 29-04-2008 saat 14:29 Neden: kelime hatası |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2008
|
Tuba çok teşekkürler... Çok yardımı oldu bu dedikleriin. Telaştan konuyu nereye yazacağımı bile düşünemedim...Sevgiler |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-04-2008
|
domates fideleri aldım ancak güneş gören bir yeremi yoksa gölgelik bir yeremi ekeceğime karar veremedim bahçemde güneş almayan tek yer asmamın altı diğer yerlerde direkt güneş ışığı alıyor forma ilkkez yazıyorum domatesle ilgili olan tüm yazıları okudum fakat kafam çok karıştı.toprağımızı nisan başında gübreledik fideleri ekerken tekrar gübre gerekiyormu.aydınlatırsanız çok sevineceğim çünkü bahçe sebzeciliğinde soğandan başka tecrübem yok şimdiden çok teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-11-2007
|
Arkadaşlar domateslerimin döllenip döllenmediğini nasıl anlarım. Evdeki cherry domateslerim çiçek açıyor sonra yavaş yavaş kuruyup dökülüyor. Çiçeğin dibinde küçük bir dometes var gibi. Ama 15-20 gün önce dökülen çiçeğin dibindeki domates hiç büyümüyor. Havalar soğuk gidiyor etkisi olurmu balkonda içeri alayımmı? Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Domates
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-04-2008
|
Selahattin Bey, Bu sorumu balkonda sebze yetiştirme başlığında da sormuştum.Ama konu domates olunca belki de doğru yer burasıdır diye düşündüm ![]() Domatesler için 1 tek fidenin kaç litrelik bir saksıya ihtiyacı vardır?12 numaralı bir saksıya 3 fide ektim.Ama acaba çok mu sıkışık oldular?Ayrıca biber için de geçerlidir sorum. Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
/
Giriş Tarihi: 07-05-2008
|
saksıda herşey olur domatta olur bbier de olur patlıcanda olur
123 Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-11-2007
|
Selahattin bey teşekkürler. Saksılar fide yetiştirmek için haftaya asıl saksılara alacam. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2008
|
sayın selahattin hocam forumu baştan aşağı inceledim ancak iyiden iyiye kafam karıştı benim birkaç sorum olacak dikkate alıp cevaplarsanız beni gerçekten çok mutlu edersiniz; 1-manavdan domates ve salatalık fidesi aldım ve dün itibariyle hacimce büyük bir kasaya diktim ve bolca su verdim ancak bugün baktımki domates fidelerinin en alttaki yaprakları sararmış bir sıkıntı olabilirmi aceba,ayrıca havalar soğuk diye içeri aldım bu doğru bir davranışmıdır,bu salatalık ve domates fidelerini kaç günde bir ne kadar sulamam lazım. 2-yine kasada roka ve tere yetiştirmeye çalışıyorum 10 gün içerisinde 3-4 cm boya ulaştılar ve birkaç gündür hiçbir hareket yok roka ve terelerim içinde kaç günde bir sulama yapmam gerektiğini bir izah edebilirseniz çok sevinirim.ayrıca bahsi geçen bitki ve sebzeler için ben acemi kardeşinize faydası olacak ek bilgiler verebilirseniz çok çok mutlu olacağım....saygılar |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-05-2008
|
Merhaba herkese, ben tohumdan domates fidesi yetiştirmeye çalışıyorum. Fidelerim önce çok sağlklıydılar, 10-15 cm olduktan sonra saksılara ektim. 3 tane saksıya torf kullandım. saksılardan birindeki fidelerim çok sağlıklı büyüyorlar ancak diğerlerinin yaprakları solup kuruyor, ilk başta rüzgardan olduğunu sandım, hatta kuruyan yaprakları kestim, ama sadece 1 saksıdaki 3 fidem sağlıklı görünüyor, aslında ilk başta onda da yapraklarında kuruma vardı. sonra o fideler hızlıca büyüdüler ama diğerleri aynı boyda aynı gövdede kaldılar, çıkan yapraklarıda kuruyor, ben de onları sanırım fazlaca kestim sadece tepelerde yaprak kaldı, bu daha kötü oldu sanırım. aynı tohum aynı toprak aynı gübre ama diğerleri neden büyümedi anlamadım ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-04-2007
|
domateslerde benekler
Merhaba; tohumdan çıkan domates fidelerimin 4 tanesinde yaprakları üzerinde ufak benekler farkettim. Bugün de fidelerin üstünde 1 - 2 küçük sirke sineği benzeri sinek gördüm. Bir de yaprak altında 1 tane ufacık açık kahverengimsi kurtçuk gibisinden bir yaratık gördüm. Elimle uzaklaştırayım derken uçtu kaçtı. Şimdilik ne olur ne olmaz diye bu fideleri diğerlerinin yanından uzaklaştırdım. Acaba bunlarla ilgili ne yapılabilir? Yaklaşık 25 fidem daha var. Uğraşmaya değmez derseniz eğer bunları atıp diğerlerine koruyucu ilaçlama mı yapmalı? |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-04-2007
|
Domatesler meyve vermeye başladıktan sonra ne kadar sürede kızarırlar? |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Envor/domates
Bunlar'da Sn. Envor'dan gelen domates fideleri. 4 tane domates ve bisürü çiçek var. Topraksız kültür içindi bunlar da ama nasip olmadı. Bakalım artık bu arkadaşların tohumlarına nasip olur belki... |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaçsever
|
Selam arkadaslar Ben bu sene ilk defa balkonumda domates yetistiriyorum. Bu konuda da biraz acemiyim. Domateslerim cok boylandilar, durumlarida gayet iyi görünüyor. Cicege basladilar bile, ama cicekleri dökülmeye basladi bu neyden kaynaklaniyor olabilir. Cicekler baslayana kadar fazla su vermedim, cicekler baslayinca suyunu arttirdim acaba hatami yaptim ki neden döküyor anlamadim. Acayip panikledim, ne yapcami sasirdim. Halbuki ben nekadar hevesliydim cicekler basladi yakinda domatese dönerler diye Yaklasik 4-5 gündür havalar biraz sogudu burda, bende domatesler soka girmesin diye üstlerini büyük bir posetle kapattim üsümesinler diye. hatami ettim acaba.![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2008
|
merhaba herkese, ben de soru olarak bunu sormak istiyorum, çiçeklenme döneminde sulamayı nasıl yapmalıyız? ayrıca benim domatesler biraz güçsüz kaldılar ama çiçek açtılar yine de, çiçekleri koparıp bitki güçlenmesine yönelse nasıl olur? |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn.Muhikan, Güçsüz derken zayıf demek mi istiyorsunuz? Zayıfsa boğazlama yapıp yarım bardak yağsız sütün üstünü suyla tamamlayıp 20 günde bir verebilirsiniz. İyi geliyor.Geçen sene çok çelimsiz olan pembe domatesimde tavsiye üzerine kullanmıştım iyi gelmişti.Bir de destek yapın zamanla toparlar. Hocalarımız daha iyi bilir ama bırakın hep beraber büyüsünler. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2008
|
teşekkürler Tuba hanım, deneyeceğim söylediğiniz şeyleri, ama boğazlama yapmak için fazla yer bırakmamışım, ilk yılın acemiliği işte ![]() |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaçsever
|
Peki cicekleri neden dökülüyor olabilir |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Sıcaklık 15 derecenin altına düşünce verim de düşüyor elbette. Bu sıcaklık değişikliği domatesinizi strese sokmuş anlaşılan. Sulamayı sık yapmayın. Ama susuz da bırakmayın. Domates böyledir işte nem sever ama sık sulanmayı sevmez. Üst toprak kurumaya başlayınca ikinci suyu verin. Domates zaten susuzluğunu yapraklarını düşürerek hemen belli eden bir bitkidir. Balkonunuz rüzgar alıyor mu bilmiyorum. Çünkü rüzgardan da hoşlanmaz… Ama gördüğüm kadarıyla çok sağlıklılar… Mavi saksıda olanları ayırmanız gerekecek. Çünkü o saksı iki kök için yetersiz… (Petunyada da aynı hatayı yapmıştınız sanırım) . Saksıyı suladıktan sonra kökü topraktan ayırmadan, blok halde taşıyın. Toprağın dağılmaması için bir poşete sararak çıkardıktan sonra başka bir saksıya dikebilirsiniz... Bir de domates hakkında bu sitede yazılanların hepsini okuyun. Çok önemli bilgiler var. ( Not: Üzerlerini örtmeniz hata değil…) |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Boğazlama için yer yoksa yer yapın. Şöyleki, 5 lt yağ tenekesinin altını ve üstünü kesin. 4 yanını da birbirinden ayırın. Kestiğiniz kenarlardan üstte ve yanda kalacak olanlar elinizi kesmesin diye minicik içe kıvırıp çekiçle iyice dövün. Saksını iç kısmına bükerek çevreleyin. Sonra üstte kalan kısmı parmaklarınızı incitmesin diye ya silikonlayın silikon yoksa da (**** kullanmayı bilmiyorsanız benim gibi) koli bandı ile çevreleyin. Hem plakalar ilk etapta birbirinde ayrılmaz hem de eliniz incinmez/çizilmez. 15-20 cm kadar yeriniz olur. Bunu 2 yağ tenekesiyle yaparsanız yan plakaları dik kullanırsınız 35 cm kadar yer olur ama o kadarına ihtiyacınız olurmu bilmiyorum Hadi kolay gelsin ![]() Çiçekler hakkında da bir bilgim yok ama zaten Sn.Hasosman cevaplamış ![]() Düzenleyen Tuba : 23-05-2008 saat 11:05 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaçsever
|
Cevabiniz icin cok tesekkür ederim hassoman. Bu benim ilk kez evimde sebze yetistirmem, biraz acemiyim evet, ama cok arastirdim aldiktan sonra. Domastesle ilgili de pek cok sayfada bilgi edindim. Ama yinede basima gelince panik yaptim Aslinda saksim cokta kücük sayilmaz ama yerince de büyük degil dogru Resimde ki gibi kücük göründügüne aldanmayin o aslinda bir plastik kasa Ilk baslardan baya yerleri vardi, büyüdükcede 2 kere bogazlama yaptim ama hala büyüyorlar 3. bogazlamaya yer kalmadi ama tuba hanimin yazdigi gibi bir bogazlama daha yapabilirim. Domateslerim evin encok günes alan ve rüzgar almayan arka balkonumdalar. Öglen 1.30 kadar günes aliyorlar acaba domatesler icin yeterlimi. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| domates |
|
|