![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
|
Benim düşünceme göre sağlıklı değil yetiştirdiğiniz saksıdaki toprakta (bence o torf) azot ve mangan eksikliği var o yüzden sararma söz konusu. Torfa besin takviyesi yapılmazsa o domates çiçek ve meyveye durmaz. Eğer azot eksikliği filan yoksa o sararma şaşırtma yeni yapıldığı için stres kaynaklı da olabilir. Bunu ilerleyen dönemde anlayabilirsiniz. Yaprakların uç kısımlarında sarkma ve sararma devam ederse azot ve mangan eksikliği söz konusudur besin takviyesinde bulunmalısınız. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-06-2016
|
Üzüldüm şimdi iyiki sormuşum o zaman, peki azot ve manganı nasıl verenilirim nerden temin edeceğim bu besinleri? Kullanım şekilleri nasıl? |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim düşünceme göre; o saksıdaki torfsa saksıdaki toprağı değiştirin güzel bahçe toprağı, hayvan gübresi az miktarda torf karıştırarak bir karışım oluşturun sonrasında o domatesinizi o karışma ekersiniz, ektiğiniz saksı da en az 8-10 litrelik olsun. Bu şekilde sağlıklı domatesler elde edersiniz, baktınız aynı şekilde sararma bozulma söz konusu olursa sıvı besin eriği alabilirsiniz ya da hayvan gübresini sulandırıp azar azar sulama suyu şeklinde takviye edebilir, ayrıca şunu da söyleyeyim bitkinizin su ihtiyacı ortaya çıktığında suyunu verin. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2016
|
Domateslerimin keyfi yerinde gibi. Yaprak biti vb. haşere gözlemlemedim. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-07-2014
|
Çiçek Açmaması
Merhaba, Domateslerim büyüdü kocaman oldu ancak çiçek açmıyor. İlk defa yetiştirdiğim için konunun acemisiyim. Konu ile ilgili yorumlarınızı rica ederim .Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Aşırı gölge yüzünden boyu uzamış o yüzden çiçeğe geçmemiş bence güneşlenme süresini arttırın çiçeklenmeye başlayacağını düşünüyorum ^_^ |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-11-2015
|
Sayın obigo aşırı sulamadan dolayı çiçeğe geçmiyor diye biliyorum. yeterince büyüdüğü zaman suyunu azaltıyorum ben sonra normal sulamaya devam ediyorum. çiçekleri gayet güzel şu anda bir sorunu yok. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Domatesler olgunlaşmaya başladı. Öğlene kadar evin gölgesi altında kalanlar henüz yeşil ama gölgenin etkilemediği kısımlardakiler kızarmaya başlamışlar. Fotoğraftakiler geçen yıldan tohum aldığım yerli domateslerden üretilen fidelerden yetişenler. Lezzetleri henüz orta kalitede. Bundan sonrakilerde lezzetin artmasını bekliyorum ( geçen sene öyle oldu çünkü...). İkinci fotoğraftakiler Taşlıbahçeden gelen tohumlardan üretilen Bursa Dağlı domatesleri. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Balık sepeti mi o? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Hayır. Buzdolabının olmadığı zamanlarda yumurtalar bu tel sepete konarak evin veya bahçenin serin yerine asılırdı. Bunları ören yaşlı kişinin Kemeraltında hırdavatçı dükkanı vardı, rahmetli oldu. Oğlu babasının ördüklerinden kalanları sattı bir zaman (sepet- kapan-balık sepeti vb.) sonra bir gün geçerken baktım ki dükkan giyimci olmuş oğlu da bırakmış işi. Hala üzülürüm önünden geçerken dükkanın... Not : Sizin köy domatesleri de sırada. Haftaya koparırım onlardan da tahminim. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Benimkilerde bir tane yumurta kadar meyve gördüm Buralarda da hayıttan yaparlardı özellikle. Bana bir tane hediye eden amca geçen sene vefat etti, devam ettiren yok. Bir tane de bu sene hediye geldi, amca sağ daha ve devam ediyor. Antin-kuntin şeyleri sevdiğimi bildikleri için geliyorlar, Allah ömür versin, bu tip şeyleri yapan yok artık, yapsa kim alacak o da ayrı konu ya, amca anlatırdı sokaklar dolusu aileler yapıp birbirleriyle yarışırlarmış hangimiz önce bitirecek diye, küçük sepetten büyük sepete (daha çok yemiş toplamak için) daha da büyük küfelere kadar. Koca şehirde üç-beş kişi varsa o kadar şimdilerde. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
|
İlginç Cherokee
Cherokee' ler bildiğim kadarıyla orta büyüklükte meyve oluşturuyorlar. Zamanında muhtemelen viral bir hastalık kapmış ve gelişememiş (boyu 50 cm falan kaldı) bitkiyi ne olacağını görmek için sökmemiştim. Bu bitki sadece üç adet domates verdi. Ağırlıkları her birinin 400-450 gram kadar. Ne dersiniz bundan tohum alıp şansımı deneyeyim mi yoksa hiç risk almayayım mı? ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu hafta %50 daha fazla domates topladım. Sulamada sıkıntı başladı ( şebeke suyunda sorun var) o sebepten damlamayı hergüne çevirdim ki bir gün bulamasam ertesi gün bulabileyim suyu diye. Kabaklarda hiç ürün yok diye sıkılırken bu hafta atağa geçtiler hepsi. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2017
|
Saksıda Oturak Cherry Domates
Saksıda Oturak Cherry Domates yetiştirmek istiyorum. Elimde 15 adet tohum var. İçinden çıkan kılavuzda hepsini saksıya serpiştirerek ekin yazıyordu. Sizce tek tek bardaklarda çimlendirip fide haline geldiğinde her saksıya tek bir fide halinde dikmek daha verimli olmaz mı? Yardımlarınızı bekliyorum Görseldeki resim vardı tohumun üzerinde.![]() |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-08-2016
|
Foruma yeni üye oldum ve bu kadar geniş kapsamlı bir konu olması gerçekten çok faydalı. Emeği geçen ve benim gibi bir çok acemiyle sıkılmadan ilgilenen ve her mesaja tek tek cevap veren herkese çok teşekkürler. Konuya gelecek olursam; Konya'da yaşayan bir akrabamdan 3 adet domates fidesi edindim. Daha önce nasıl bakıldığını ya da sulandığını bilmiyorum fakat ben fideleri cuma günü karton bardaktan bu saksılara aldım ve forumda okuduğum kadarıyla neler yaptığımı anlatayım, hatalarımı öğreneyim istiyorum. -Elimdeki fideler bodur çeri domatesi fidesi. İsrail tohumundan üretimini başardığını söyleyen akrabam, bunu nasıl yaptığını söylemedi ![]() -Cuma günü fideleri direkt olarak resimdeki küçük saksılarına aktardım ve sulama sistemi kurmaya çalışırken biraz kontrolsüz ve fazla suladım. -Yine forumda okuduğum kadarıyla meyveye durana kadar fazla sulamanın iyi olmadığını öğrendim ve bir daha sulama yapmadım buna rağmen toprak halen aşırı nemli. Bir-iki gün daha sulama yapmamayı planlıyorum. -Günde 4 ya da 5 saat kadar anca güneş alıyor fidelerim. Bugün baktığımda yapraklarında beyaz lekeler, kısmi kurumalar ve sararmalar mevcut. Elimde bir miktar güvercin gübresi mevcut fakat sulama yapmadığım için fidelere vermedim. Bu duruma nasıl bir çözüm bulabilirim? Ayrıntılı fotoğraf istenirse tekrar paylaşabilirim. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-04-2016
|
Ekersen bag ekmezsen dag olur )bu domatesten sene icin tohum yapmak istiyoruz ama nasil? |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-04-2016
|
bahceden |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-05-2016
|
Topraksız Domates
Merhaba Arkadaşlar Ben de topraksız domates ve salatalık yetiştiriyorum. Ama ben bahçede tarlada değil evimin 10 m2 lik terasında şu ana kadar 60 kg ürün aldım sanırım bu 100 kg ı bulur. Artık tüm gelişmiş ülkeler toraksız tarıma geçmişler ve hızla geçmeye devam ediyorlar. Küçük bahçeleri olanlar balkonu terası olanlara tavsiye ederim. Çalışmalarımı http://www.agaclar.net/forum/topraks...im/39604-7.htm dan izleyebilirsiniz. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Son iki haftada üretimde büyük artış oldu. Toplamaya yetemiyorum demeye başladım. Lezzet olarak sandalyeye sıraladığım " yerli domatesler " biraz üstte gibiler. Ancak Heybetli- Hafize Baliç- Bursa dağlı- Maniye de son derece lezzetli domatesler. Yerlileri daha çok sevmenin sebebi ince kabuklu olmaları ve hafif ekşimsi tadları sanırım. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2016
|
Sayın HOSSEDA elinizdeki o domateslerin değerini inşallah unutmak zorunda kalmazsınız lezzet konusunda resimde paylaştıklarınızın tartışılması imkansız. pazarların % 98' i F1 hibrit tür ve Allahın gücüne gitmesin ama iğrenç kokmak ile kalmadıkları gibi yemek neredeyse imkansız birde 10 gün kenara koyun kendi içinde filizlenip yenilmez hale geliyor. yerli türlerde bu güne kadar hiç denk gelmedim filizlenme olayına domates bekleyince. pazarda bulduğumda fiyatına bakmaksızın aldığım tek ürün bu yetiştirdiğiniz türdeki domates yıldız diye geçiyor bir çok yerde. Mustafa Tepe beyin bahsettiği tarım tipini bilmek öğrenmek evet çok önemli ama hiç bir şey hiç bir şekilde doğanın kendi yapısına özgü büyüyerek toprakta yetişen sebze ve meyvenin verdiğini veremez. Kıtlık durumu ve özel durumlar için düşünülmüş alternatif tarım tipi yaptığınız. lezzeti ve tadı nasıl bilemem ama gördüğüm kadarı ile resimden F1 türü kullanmışsınız. F1 türüne halen karşı olmak ile birlikte doğanın ve Allahın mirasının biz insanlar tarafından nasıl yok edildiğini gördükçe içim parçalanıyor. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Domatesler iyice azaldı. Çevreye dağıtıma son verdik ancak kendimize yetiyor. Bir komşunun bol zamanda verdiğimiz domatlar için dediklerini aynen yazayım : " Nasıl bir domates arkadaş bunlar...İnan yemeğe kıyamadık sadece toruna yedirdik çoğunu..." Üstteki fotoğraflardan beyaz sandalye üzerine dizilmiş olan domateslerin ortada kalan dört adedinin lezzetini tarif zor. Bu domatlarda en belirgin özellik çekirdeklerini kaplayan jelimsi oluşumun rengi koyu yeşil, kabuk yok denecek kadar ince. Bol miktarda tohum almaya devam ediyorum. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-03-2017
|
Domates fidelerim
Merhabalar, Tohumlarını geçen sene yetiştirdiğim domatesten aldım 13-14 gün önce ektim son durumları resimdeki gibidir. Bu işi ilk defa yaptığım için herşey yolundamı sizlere danışmak istedim. Toprak olarak torf + solucan gübresi kullandım. Evde camın kenarındalar öğleden sonra 2-3 saat direk güneş alıyorlar bu yeterli olur mu yoksa minik bir sera yapıp balkonamı alayım. Renkleri henüz koyu yeşil değil. Sadece birinde gerçek yapraklar biraz büyüdü digerlerindede ufak ufak geliyor resimdeki gerçek yaprağın 3 günlük hali. Bundan sonraki sulama suyuna hümik asit eklemek istiyorum uygun mudur? Nasip olurda fide haline gelirse don koruma örtüsü altında nisan 15 gibi bahçeye almayı düşünüyorum uygun olur mu? |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-03-2017
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Fidelerin boylarına bakınca ışık yetmiş gibi duruyor, yoksa daha uzun olurlardı. Oysa evin içinde bir kaç saat ışık yeterli gelmemesi gerekir. 15 nisana kadar büyümezler herhalde daha, dolayısıyla bahçeye aktarmaya gerek yok gibi, bence biraz daha bekleyin. Yaklaşık iki haftada anca kökleri ayıracak büyüklüğe erişirler diye düşünüyorum. Bence biraz daha büyüsünler kökleri ayırın daha büyük bir yere geçirin ve mayıs başı gibi toprağa aktarın, soğuk vs. erken toprağa aktarırsanız çok da gelişemezler. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-02-2017
|
Merhabalar, 24 şubatta pet bardaklarda 5li torfa ekerek çimlendirliğim domates, biber ve salatalıklarım var. 2 gün önce bardaklara 1'erli olacak şekilde toprak,torf,keçi gübresi eşit karşımına şaşırttım. 1 ayda ancak bu kadar büyütebildim (erken çimlendirdim sanırım). gerçek yapraklar çıktığından beri gündüzleri balkona direk güneş altına bırakıyorum, (yaklaşık 5 saat). akşamları içeri alıp peteğin yanına koyuyorum. Saksı harcında kullanacağım torf (kalitesiz), bahçe toprağı (sitede duvar diplerinden aldım), yanmış keçi gübresi(simsiyah yumuşak torf formunda) ve sıvı solucan gübresi. Sebzelerin beslenmesi için bunlar yeterli midir? ek olarak TKİ hümas almayı düşünüyorum, gereksiz mi olur ? |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|