agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni2609Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-08-2012, 13:21   #1
Ağaçsever

old_platanus's Avatar

Giriş Tarihi: 03-07-2012
Süper süper süper

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci Mesajı Göster
Hasat zamanı

Sayın mrduran'dan aldığım deşti tohumlarından çıkan domateslerim.

Şekilleri biraz bozuk gibi geldi ama müthiş bir lezzete sahip.

Ayrıca ilk defa tohumdan yetiştirdiğim domates olduğu için benim için çok değerliler.
Selamlar sayın Mandalinci buna süperden başka birşey denmez bırakın şekli bozuk olsun. domatesin hası işte bu ne o öyle fabrikadan tek bir kalıpta çıkmış gibi domatesler işte böyle şekilsiz olacak domates vallah bunun tohumundan isterim bu sene zaten hüsrana uğradım bir türlü alamadım domates
afiyet olsun güle güle tüketin

old_platanus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 12:38   #2
Moderatör

Giriş Tarihi: 08-05-2012
Balkon Bahceciligi

Merhaba

Tohumdan yetistirdigim domateslerimin uzeri cicek dolu ancak cicekler bir sure sonra kuruyup dokuluyor. 15 gun kadar once bahce topragi ve yanmis koyun gubresini karistirip bogazlama yaptim ama yazliga gittigim hafta esim tarafindan duzensiz sulama oldu. Bir de ben yokken buyuyen koltuklari yeni aldim.

Bir onceki gece yine saksidaki patlicanimi saran yaprak biti ve kirmizi orumcekler icin arapsabunu-zeytinyagi-sarmisak puskurtmesini domateslerime de yaptim birkac tane gormustum uzerlerinde ama bu sabah patlicana yakin iki domatesimin alt yapraklari oldukca kararmisti, fotograflari ekliyorum. Acaba sabun fazla kacip yakti mi yoksa pas vb gibi bir hastalik mi anlayamadim.

Diger bir sorum da cok saglikli gorunen bir diger domatesimin govdesi acik ve koyu iki tonda yesil olmus. Bu domateste de cicekler kavrulup dokuluyor.

Eger bakip degerli yorum ve tavsiyelerinizi paylasirsaniz cok sevinirim.

Iyi gunler..

Düzenleyen Ozlem A : 03-08-2012 saat 12:43 Neden: resimler yuklenemedi
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 12:47   #3
Moderatör

Ek bilgi: Tohumlarim kaybolmaya yuz tutmus olan ince kabuklu ve yesilli kirmizili Sivas Sarkisla Ortakoy domatesi tohumu. Bir kismi da Tokat domatesi tohumudur.

Eski 03-08-2012, 12:53   #4
Ağaç Dostu

TaşevliBahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 09-03-2011
Resimlerin boyutları çok büyük ise hata vermiş olabilir önce resim boyutlarını küçültün ve bir daha deneyin..

TaşevliBahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 13:49   #5
Moderatör

Bakon Bahceciligi

Resimleri kuclterek tekrar yukluyorum, tesekkurler.
Name:  2012-08-03 08 57 16.jpg
Views: 1500
Size:  45.2 KB

Name:  2012-08-03 08 59 57 kavruk cicek.jpg
Views: 1542
Size:  37.2 KB

Name:  2012-08-03 09 19 24.jpg
Views: 1465
Size:  43.9 KB

Name:  2012-08-03 09 19 43.jpg
Views: 1453
Size:  41.9 KB

Name:  2012-08-03 09 21 36.jpg
Views: 1486
Size:  70.8 KB

Eski 03-08-2012, 13:52   #6
Moderatör

Balkon Bahceciligi

Patlicanim ve daha yakin planda domates yapragi, kirmizi orumcek sanirim gorulebiliyor.

Eklenen Resimler

Eski 03-08-2012, 17:03   #7
Ağaçsever

old_platanus's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Resimleri kuclterek tekrar yukluyorum, tesekkurler.
Eklenti 323168

Eklenti 323169

Eklenti 323170

Eklenti 323171

Eklenti 323172
Selamalar Özlem hanım domateslerede bende sizink igibi sorun yaşıyorum inşallah düzelir sayın mandalincinin domatesleri çok güzel eğer o tohumlardan gönderirse seneye onlardan dikmek istiyorum

Eski 04-08-2012, 20:45   #8
Ağaçsever

old_platanus's Avatar

SELAMLAR

Sn. Deniz akvaryumundan alıdığım bilgi

Domatesten Tohum Alınması

Domateste izolasyon mesafesi 0 m dir.

Kendine döllendiğinden mesafeye gerek yoktur. Domates bahçemizde gezip beğendiğimiz domateslerden hastalıksız bitkileri tespit ediyoruz. Şekilsiz, hastalıklı, çeşidin beğenilen görüntüsünü vermeyen meyveler koparılıp atılır. Genelde ilk meyvelerin tohumluğa ayrılması gibi bir kanı vardır. Bunun nedeni ilk meyvelerin tohumlarından elde edilecek ileriki yıllardaki bitkilerin erkencilik özelliğinin olmasıdır. Tohum ekstra aradığımız bir özellik yoksa çeşit özelliğini gösteren her meyve tohum almaya müsaittir. Bu şekilde şekilsiz ve hastalıklı meyveler dışında tohumluğa beğendiğimiz domatesleri bir işaretle belirliyoruz ve bu domatesleri hasat etmeyip iyice olgunlaşmasını bekliyoruz. Zamanla iyice kızaran domates de tohumlar iyice olgunlaşır. Koparılan meyve yarı gölge, kuru, rüzgar tutmayan bir yerde sap tarafları aşağı gelecek şekilde bir hafta kadar bekletilir. Daha sonra ortalarından kesilerek başparmağın yardımıyla veya bir kaşıkla tohumlar et kısmından ayrılırlar. İnce bir elek üzerinde temiz su ile yıkanarak havalı, gölge bir yere serilen bez üzerinde kurutulur, ovalanarak torbalara konur, etiketlenir. Etiket üzerine tohumun çeşidi, alındığı tarih, tohum miktarı gibi bilgiler yazılır.

Burada bir konuya izah getirmek gerektiğini düşünüyorum, domates de salçaya işlendiğinde elde edilen posadan alınan tohumlar daha kolay ve pratik tohum elde etme yöntemi gibi görülse de seçme tohum olmadığından bu tohumlardan iyi fide ve bu fidelerden de istenilen kalitede mahsul almak mümkün olmayabilir.

Eski 05-08-2012, 22:25   #9
Ağaç Dostu

çiftçi5234's Avatar

Giriş Tarihi: 29-01-2011
Ben normal yerli domates diye aldım çeri domatesi çıktı.
Yarı gölge bir yerde.Uzun zamandır kızarmak bilmiyorlar 3 saat sabah güneşi alıyorlar.

çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 01:55   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Halil Bey,
siz gülleci bulamacı attığınız domateslere ayrıca toz kükürt atıyormusunuz?
Ya da gülleci bulamacı atılan domateslere ayrıca toz kükürt atmaya gerek var mı?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 12:00   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Halil Bey,
siz gülleci bulamacı attığınız domateslere ayrıca toz kükürt atıyormusunuz?
Ya da gülleci bulamacı atılan domateslere ayrıca toz kükürt atmaya gerek var mı?
Eğer külleme başlamışsa ve durdurulamıyorsa ya da kırmızı örümcek saldırısı yoğunsa takviye olarak toz kükürt kullanıyorum. Gülleci bulamacı düzenli kullanılamadığı dönemlerde toz kükürt atılmasına gerek vardır...

Külleme, mildiyo ve kırmızı örümcek bazı dönemler çok yoğun saldırıyor, gülleci bulamacı uygulamasından bir kaç gün sonra toz kükürt uygulaması gerekiyor...

Bu hastalıklar topraktan da geliyor, toz kükürt toprağın yüzeyini de kaplamalı. Börtü böceği uzaklaştırmasının yanında toprağa da çok faydalı...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 02:25   #12
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-07-2007
santiniler

bir kaç resimde benden sayın meyvelitepe den geçen sene gelen santiniler bu arada bazı santiniler yuvarlak şekilde meyve veriyor geçen senede öyle idi acaba açınımmı yapıyor **** tohumlarmı karıştı gerçi tadı ve verimi aynı haftaya yürek domates ve turuncularıda ekliycem bu arada bu seneki sırık domateslerimden bazıları ince kabuk ve yerli diye tabir edilen dilim domatesden çıktı ilk defa sırık domateste dilim domatese rastladım

Eklenen Resimler

avcı66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 02:26   #13
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-07-2007
resimi ufaltmayı bir türlü beceremedim rezil olmuş resimler

avcı66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 05:53   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-08-2012
Sevgili dostlar, ben de Almanya'da kücük bir bahcede domates yetistirmeye calisiyorum. Buranin iklimi Türkiye'ye hic benzemedigi icin sartlar cidden zor( nem ve hava sicakligi domates icin namüsait bir mahiyette tezahür ediyor Bircogu kücük seralar yapiyor ama ben sadece üstünü kapattim asit yagmurundan korumak icin, yanlar acik. Domatesler cherry sirik domates, kizaranlar var, en cok korktugum bahsettigim iklim sartlarindan dolayi mildiyö hastaligi, bütün domatesler olgunlasti, tepedeki domateslerin kizarmalari tahminen kac hafta sürer ? Yaklasik 100 salkim domates var, cok endiseliyim

OguzUgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 21:38   #15
Ağaçsever

old_platanus's Avatar

Selamlar

bir şey sormayı unutmuştum benim saksıdaki çiçek açıpta dökülen domateslere şeker gübresini sulandırıp versem uygun olurmu ve ne oranda vermem gerekir teşekkürler
aynı şekilde salatalıkarımda var 5 kök ilk 2 kökten 1 er adet aldım onlar daha hala vermedi
sonradan şaşırtma eklediğim 3 kökün 1 tanesinde ufacık var şu an çiçekleride çok

teşekkürler şimdiden

Eski 07-08-2012, 14:04   #16
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi old_platanus Mesajı Göster
Selamlar

bir şey sormayı unutmuştum benim saksıdaki çiçek açıpta dökülen domateslere şeker gübresini sulandırıp versem uygun olurmu ve ne oranda vermem gerekir teşekkürler
aynı şekilde salatalıkarımda var 5 kök ilk 2 kökten 1 er adet aldım onlar daha hala vermedi
sonradan şaşırtma eklediğim 3 kökün 1 tanesinde ufacık var şu an çiçekleride çok

teşekkürler şimdiden
Olur...

Şeker gübresini sulandırıp verebilirsiniz. Aslında şeker gübresine bir o kadar map ve bir o kadar 18.18.18. gübre karıştırıp, eritip verseniz daha iyi olurdu...

Eski 07-08-2012, 14:33   #17
Ağaç Dostu

Dengeli gübreler ya da kompoze gübrelerde dolgu maddesi konusu önemli...

Genelde kimse dolgu maddesini sorgulamaz.

PDF2FlashPageFlip Book

Eğer 18-18-18 ya da 20-20-20 gibi kompoze gübre kullanılacaksa ben retardo gübre öneririm.

Eski 07-08-2012, 22:13   #18
Ağaçsever

old_platanus's Avatar

Selamlar

bugun ankara bala ilçesinin köyünden komşum domates getirdi bana kendi bahçesinden domatesler gayet güzel seneye bana fide getirecek akrabası çimlendirip fide veryormuş bunlara tohum istedim getirecek

sn.halil önen bey şeker gübresini ne oranda veryim sakısadaki şu benim çiçek açıpta dökülen domateslere domateslere elimde sadece şeker gübresi var bahsettiğiniz map ve 18 18 18 yok

Düzenleyen old_platanus : 07-08-2012 saat 22:14 Neden: yanlış yazdım
Eski 08-08-2012, 00:46   #19
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi old_platanus Mesajı Göster
Selamlar

bugun ankara bala ilçesinin köyünden komşum domates getirdi bana kendi bahçesinden domatesler gayet güzel seneye bana fide getirecek akrabası çimlendirip fide veryormuş bunlara tohum istedim getirecek

sn.halil önen bey şeker gübresini ne oranda veryim sakısadaki şu benim çiçek açıpta dökülen domateslere domateslere elimde sadece şeker gübresi var bahsettiğiniz map ve 18 18 18 yok
5 lt. suya bir yemek kaşığı kadar eritilip_ bir boş bir dolu, yani bir gübreli su , bir sadece su_ su istediğinde verebilirsiniz...

Eski 08-08-2012, 01:11   #20
Ağaç Dostu

...nokta's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Galeri: 16
Arkadaşlar geçen sene biz de pazardan bir kaç domates fidesi almıştık...bahçemiz yok fakat çatı katında onlar için bir alan oluşturmuştuk...o kadar lezzetli olmuşlardı ki...bir sorun veya hastalık da olmadı...gerçekten kendiniz yetiştirdiğiniz zaman daha bir hoş geliyor...kokusu,tadı...güzel şeyler... Hatta bir kaç fotoğrafını çekmiştim o zamanlar...

Name:  DSCN3580.jpg
Views: 3363
Size:  38.8 KB

Name:  DSCN3573.jpg
Views: 2989
Size:  40.9 KB

Name:  DSCN3959.jpg
Views: 3342
Size:  35.5 KB

...nokta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 11:46   #21
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
Sayın osbar'ın ampul domatesi

Name:  sari_ampul_domates.jpg
Views: 6728
Size:  60.4 KB

Sarı ampul domates oldu. Geçen hafta özelden mesaj atmıştım ve cevap gelmedi. Son Hareketi: 16-07-2012 13:17 olarak görünüyor. Bahçede hiç kırmızı ampul domates yok. Ya ben tohumları karıştırdım. Ya da zaten bunlar sarı ampul domatesti. Sayın osbar'ın ampul domates tohumlarını, ben kırmızı gibi düşünmüş olduğum için böyle bir kafa karışıklığıda olmuş olabilir Eğer mesajıma cevap verirse nedenini anlamış olacağız.

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 12:33   #22
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Neredeyse her gün domates hasatı yapıyorum.

Name:  domates_hasati.jpg
Views: 3486
Size:  36.3 KB

Siyah domatestende 5-6 kök tohumdan yetiştirmiştim. Verimi de gayet güzel. Ama nedense dalında hiç fotoğraf çekmediğimi fark ettim. Dün ilk defa salatada yedik. Akrabalar salataya sirke mi kattınız tadı harika dediler. Bahçenin domatesi deyinceye kadar salata tabakları silinip süpürüldü İlk defa bu kadar hızlı salatanın tüketildiğine şahit oldum

Eski 22-08-2012, 17:11   #23
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Sayın osbar'ın ampul domatesi

Eklenti 324091

Sarı ampul domates oldu. Geçen hafta özelden mesaj atmıştım ve cevap gelmedi. Son Hareketi: 16-07-2012 13:17 olarak görünüyor. Bahçede hiç kırmızı ampul domates yok. Ya ben tohumları karıştırdım. Ya da zaten bunlar sarı ampul domatesti. Sayın osbar'ın ampul domates tohumlarını, ben kırmızı gibi düşünmüş olduğum için böyle bir kafa karışıklığıda olmuş olabilir Eğer mesajıma cevap verirse nedenini anlamış olacağız.
Bu mesajımda söylediğim gibi Sayın osbar'ın ampul domatesi sarı renkliymiş. Bugün mesaj geldi. Bir karışıklık olmuş. Üzgün olduğunu söyledi. Kırmızı ampul domates tohumlarını bulursa bana göndereceğini söyledi. Ben de etkinliğe göndermesini söyledim.

Eski 08-08-2012, 17:11   #24
Ağaç Dostu

şeker gübresi her derde deva mı :)

ŞEKER GÜBRESİ

...Tuzluluk koşullarında olası elektriksel kondüktivitenin artışına engel olmak için klor ve sülfatlı (KCl, amonyum sülfat ve potasyum sülfat) gübre veya organik madde kullanımı önerilmemektedir...

DRT TARIM | Aylk E-Blten: Domates Bitkisinin Genel stekleri

Amonyum Sülfat; Beyaz renklidir ve toz şekere benzediği için halk arasında şeker gübre olarak da bilinir. Kimi zaman açık yeşil, açık mavi veya grimsi yeşil renkli de olabilir. Terkibinde %21 azot bulunan amonyum sülfat, asit reaksiyonlu topraklarda uzun süre kullanılırsa asitleşme yapabilir, alkali topraklarda bu istenen bir durum olmakla birlikte artı yükünden dolayı bazı bitki besin elementleriyle rekabete girmesi, bitkiye göre bazı hastalıkların oranını arttırması gibi istenmeyen yan etkileri de vardır. Bu nedenle birçok bitkide amonyum sülfat yerine amonyum nitrat tercih edilmelidir.

Bitki Besleme Ürünleri | DRT TARIM

Düzenleyen denizakvaryumu : 09-08-2012 saat 12:08
Eski 08-08-2012, 17:15   #25
Ağaç Dostu

çiçek ucu çürüklüğü

ÇİÇEK UCU ÇÜRÜKLÜĞÜ...

KALSİYUMDAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Özellikle amonyumdaki aşırı artış çiçek uç çürüklüğü problemini beraberinde getirir ve sonuç olarak besin solüsyonunda kalsiyum olsa dahi meyvelerde kalsiyum azalmasına neden olur.

DRT TARIM | Aylk E-Blten: Domateste Gbreleme

Kuraklık (Resim 4) genel gelişimde gerilemelere yol açar ve özellikle kalsiyum alımını azaltarak kalsiyum noksanlığı ile ortaya çıkan Çiçek Ucu Çürüklüğünü beraberinde getirir ve direkt olarak meyveye zarar verir (Resim 5).

DRT TARIM | Aylk E-Blten: Domates Bitkisinin Genel stekleri

Yani aşırı şeker gübrelemesi ya da bitkilerin susuz kalması çiçek uç çürüklüğüne yol açabiliyor , toprakda kalsiyum olsa bile...

Düzenleyen denizakvaryumu : 09-08-2012 saat 12:07
Eski 09-08-2012, 15:19   #26
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Nuri Murvet'in salkım domatesleri

Name:  salkim_domates.jpg
Views: 3456
Size:  55.4 KB

Name:  salkim_domates_1.jpg
Views: 3445
Size:  67.5 KB

Eski 09-08-2012, 15:20   #27
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Etkinlikteki siyah domates. Asıl adı kırım siyah domatesi.

Name:  siyah_domates.jpg
Views: 3221
Size:  37.9 KB

Eski 09-08-2012, 15:27   #28
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Bunlarda mantar domates

Name:  domateste_sekil_bozuklugu_1.jpg
Views: 3040
Size:  27.1 KB

Çok değişik değil mi?

Name:  domateste_sekil_bozuklugu_2.jpg
Views: 3041
Size:  39.5 KB

Yeni bir çeşit.

Name:  domateste_sekil_bozuklugu_3.jpg
Views: 2967
Size:  33.1 KB

Diyeceğim ama değil

Domateslerde şekil bozukluğu. Daha önce bir arkadaş yılana benzeyen bir biber eklemişti. Yemeden çöpe atmışlar. Ama bu şekil bozukluğu yakından bildiğimiz pembe domateslerde daha çok var. Sebebi ise çiçek açıp meyveye dönerken meyve çiçeğini atamıyor. Ve güçlü ise meyveyi dar alanlardan geçirip büyümeye sebebiyet veriyor.

Bu arada ilk iki domates benim daha önce bahsettiğim ceviz büyüklüğündeki salkım sarı çeri domates. Lezzeti harika. İnce kabuklu. Kabuğu varla yok arasında. Kapış kapış giden bir domates çeşidi.

Eski 10-08-2012, 23:51   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-08-2012
Cherry

iftarlik ilk minik domateslerim

Eklenen Resimler

OguzUgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 23:47   #30
Ağaçsever

Orcn's Avatar

Giriş Tarihi: 06-03-2007
OguzUgur, profilinizden göründüğü kadarıyla Almanya'dasınız sanırım. Bize bu sene üzerinde tam da sizinkilere benzeyen domates fotoğraflarının olduğu tatlı cherry domates tohumları geldi. Tatlı cherry domatesin hem görüntüsüne hem de tadına bayılıyorum.

Afiyet olsun...

Orcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025