![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Alcea pallida,Hatmi çiçeği, Devegülü
![]() Sistematik hiyeraşisi: Kingdom : Plantae Subkingdom : Tracheobionta Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal Class : Magnoliopsida Brongn. Subclass : Dilleniidae Takht. ex Reveal & Tahkt. Order : Malvales Dumort. Family : Malvaceae Juss. Genus : Alcea Linnaeus |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Uzun boylu çok yıllık otlar. Gövde keçemsi ve yıldızsı tüylü. Yapraklar 5-7 loplu ve hafif kalınlaşmış. Kaliks çiçekli dönemde olukçuklu değil fakat daha sonra olukçuklu. Petaller 40-50 mm boyunda, beyaz, pembe veya leylak renkli ve genellikle tabanda sarı lekeli. Meyve kanatlı, buruşuk, sadece oluklarda tüylü. Ülkemizin kuzeybatı, batı ve güneybatı kesimlerinde yayılış gösteren bu tür, yetişme ortamı olarak 300-1500 m'ler arasındaki yükseklikleri tercih eder. Daha çok yol kenarlarında ve step arazilerde bulunan bu tür haziran-ekim aylarında çiçeklenir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Harhalde bu bitkinin yetişmediği yer yok. Yaşadığım yer rakım olara 1360 mt. de ve bu çiçeklerin pembe ve beyaz renkleri doğal hallerinde bir sürü. Bizim buralarda eskiler sabunduruk otu diyorlardı. Hatmi çiçeğini öğrenene kadar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-05-2008
|
Alıntı:
![]() Biz de çocukken hatmiye horoz çiçeği derdik. Taç yaprakları koparıldıkları yerden ikiye ayrılınca yüze yapışmasını sağlayan bir sıvı çıkıyor. Alnımıza, burnumuza, çenemize bunlardan ibik yapardık... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-05-2008
|
Afyonkarahisar'dan hatmi çiçeği
Benim hatmi Afyonkarahisar merkezden. Yer Taşlıdere. Dün çektim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-05-2008
|
Merhabalar, Bir çiftçiden öğrendiğime göre bu çiçeğe Eskişehir'de "Fatmagül" diyorlarmış, genellemeyelim en azından merkeze yakın bazı köylerde diyelim. Sanırım "Hatmi Gül"den diline kolay, kulağına daha tanıdık gelen "Fatmagül"e çevirivermiş insanımız. Türkçe isimleriyle ilgilenenlere duyurmak istedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2009
|
Hatmi çiçeğinin tohumu nasıl oluyor,fotoğraf ekleyebilirmisiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
|
Ben de hatmi çiçeğini çok seviyorum.Tohumlar kuruyan çiçek tablalarının içinde yer alıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-06-2015
|
Merhaba, bu çiçek çok geniş coğrafi yayılıma sahip. Bakü'de de bu çiçekten sık sık görüyorum. Hem kendiliğinden yetişiyor, hem de parklarda süsleme amaçlı yetiştiriyorlar. Tohumu etrafa yayılıyor ve her sene kendiliğinden aynı yerlerde büyüyor. Aynı zamanda bitki sağlıklı, büyük ise, her sene aynı kökten filizler verip aynı yerde büyüye biliyor. Bu resimleri Bakü'de bir parkta çektim. Uzaktan yaklaşarak bir kaç defa çekim yaptım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-06-2015
|
Yukarıdaki resimleri çektiğim zaman diğer gülhatmi üzerinde büyük bir arı gördüm. Tam arı uçmaya başlarken fotoğraflaya bildim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
|
Benim hatmi çiceğim. Ne renk olduğunu bilmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
|
Rengi belli oldu.Çok güzel. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-10-2020
|
Ekim ayları gibi bitkinin üzerinde sararmış bohçacıklar oluşacaktır. İçlerini çıkardığınızda kalp şeklinde siyah tohumları göreceksiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-10-2020
|
Sn.Sardunya 18 gülhatminizin rengi gerçekten çok güzelmiş. Ben de aynı renkte bu gülhatmi tohumunu edindim. Bu sene ekimini gerçekleştireceğim. İyi günler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|