agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Doğasever, İnsansever, Hayvansever Web Siteleri (https://www.agaclar.net/forum/dogasever-insansever-hayvansever-web-siteleri/)
-   -   batem.gov.tr (https://www.agaclar.net/forum/dogasever-insansever-hayvansever-web-siteleri/15125.htm)

Kemal Kabcık 21-04-2009 07:27

batem.gov.tr

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün (BATEM)

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün (BATEM) tarihçesi Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarına dayanmaktadır. Enstitü, farklı araştırma kuruluşlarının (Narenciye Araştırma Enstitüsü, Seracılık Araştırma Enstitüsü, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Bölge Pamuk Araştırma Enstitüsü) değişik zamanlarda birleşmesiyle bu günkü halini almıştır.

Enstitümüz;
Enstitüde, tarla bitkileri, örtüaltı sebzecilik, meyve türlerinde ıslah, genetik, doku kültürü, biyoteknoloji, fizyoloji, tarımsal üretim tekniklerinin geliştirilmesi, hastalık ve zararlıların kontrolü, entegre ürün yönetimi, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, sera teknolojileri, tarımsal mekanizasyon, tarım ekonomisi ve yayımı konularında temel ve uygulamalı araştırmalar yürütülmekte ve uygulamaya aktarılmaktadır. Islah çalışmaları sonucu elde edilen materyallerin özel sektöre sunulmasıyla ve tarımsal üretim tekniklerinin iyileştirilmesiyle, ülke ekonomisi ve kırsal kesimin kalkınmasına büyük ölçüde katkı sağlanmaktadır.

BATEM’de, ülkesel ve uluslararası entegre projelerle halen devam eden ve gelecekte yapılması planlanan çalışmalar;

- Bitki ıslahı ve ıslah edilen materyallerin üretici firmaların hizmetine sunulması,
- Üretim tekniklerinin iyileştirilmesi, iyi tarım uygulamaları konusunda araştırmaların yürütülmesi,
- Enstitü bünyesinde mevcut çeşitli analiz laboratuarlarıyla, üreticilerin sorunlarına çözüm getirilmesi, zirai karantina analizlerinin yapılması ve ülke çiftçisinin ihtiyaç duyduğu tohumluk, virüsten ari aşı gözü ve fidan üretilmesi,
- Bitki genetik kaynaklarını toplanması, değerlendirilmesi, karakterizasyonu ve biyolojik çeşitliliğin korunması,
- Hasat sonrası teknolojilerinin geliştirilmesi,
- Üniversiteler, çiftçi kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak öncelikli problemlerin belirlenmesi ve ortak çözümlerin üretilmesi,
- Araştırmaların, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla bilgi ve teknoloji paylaşımı yapılarak yeni tekniklerle güçlendirilmesi olarak özetlenmiştir.

Bu ileri teknolojilerin uygulanmasının bölgesel ve ülkesel tarımsal kalkınmaya katkı sağlayacağına inanıyoruz.

ENSTİTÜYE GENEL BAKIŞ
Enstitü, altı ayrı yerleşim biriminde toplam 4.850 dekar arazi ve yaklaşık 50 dekar sera varlığına sahiptir. Ayrıca farklı konularda hizmet veren laboratuarları bulunmaktadır. Bunlar:

Bakteriyoloji,
Mikoloji,
Nematoloji,
Viroloji,
Doku kültürü,
Moleküler Biyoloji,
Yaprak-toprak analiz,
Hormon analiz,
Pomoloji,
Biyolojik mücadele,
Gıda teknolojisi,
Mısır sap ve koçan kurdu

BÖLÜMLERİMİZ
1. Meyvecilik bölümü (Kayaburnu) Tlf No :0.242.727 23 77
2. Sebzecilik bölümü (Kocayatak) Tlf No :0.242.724 52 92
3. Bitki koruma bölümü (Çallı) Tlf No :0.242.345 28 84
4. Bitki besleme bölümü (Çallı) Tlf No :0.242.345 28 84
5. Tarla bitkileri bölümü (Aksu Merkez) Tlf No :0.242.429 73 31
6. Tarımsal yayım ve ekonomi bölümü (Merkez)Tlf No :0.242.321 67 97
7. Süs ve tıbbi bitkiler bölümü (Aksu Merkez) Tlf No :0.242.724 52 92
8. Gıda teknolojisi bölümü (Merkez) Tlf No :0.242.321 67 97
9. İşletme bölümü (Aksu-1) Tlf No :0.242.426 33 11
10 Tarımsal Mekanizasyon ve Destek Hizmetler bölümü(Aksu Merkez)Tlf No :0.242.429 73 31
11. İdari ve mali işler (Merkez) Tlf No :0.242.321 67 97

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Paşa Kavakları Cad. Demircikara Mah. No : 25 Pk:35 ANTALYA
Tlf:: +(90) 242 321 67 97 Fax : +(90) 242 321 15 12
http://www.batem.gov.tr/tarihce/tarihce.htm

Fortunella japonica (Kamkat)

Üretimi:

Göz aşısı (ilkbaharda sürgün aşı, yazın durgun aşı) ile tercihen Troyer anacı üzerine) yapılır.

Bakım İstekleri:

Havadar, aydınlık, uzun süre direkt güneş ışığı alabilen alanlardan hoşlanır. Güneş ışığının yetersiz olduğu durumlarda çiçek açmaz, meyve vermez ve yaprak döker. Yazın haftada 1, kışın 10-15 günde, tercihen kireçsiz su ile sulanmalıdır. İlkbahar ve yaz aylarında, 15 günde bir 2 g/l iz elementli-kompoze gübre verilmelidir. Bitki bodur yapıda olduğu için sadece genç bitkilerin saksısı 2 yıl sonra değiştirilmelidir.

( http://www.batem.gov.tr/urunler/sus_...n/ic_mekan.htm adresinden alıntı KAMKAT YETİŞTİRİCİLİĞİ bilgisi )

Kemal Kabcık 21-04-2009 07:43

Bir Ağaç Dostu Olarak; Kamkat'a Dikkat Çekebilmek!.

kanaat ederek yoksunluğa; huzura erebilmek
avuç açarak rabbimize; hayırla umuda koşana
maksatların en güzelinde: öze inen kalıcı dem
kimseciği incitmeden kamkatlarımızı yetiştirmek
arzu dizginleyerek, küçültülen maksatta mana
tarımsal uğraşılarda: Insana huzur ve de umut

Kemal Kabcık 30-04-2009 06:16

Tarımsal Girişimlerinde Bana Yararı Bulunan BATEM ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜRLER!.

Saygıdeğer arkadaşlar; geçen günlerde, BATEM'e giderek: YASEMİN ÇİÇEK'i satın almıştım!. YASEMİN ÇİÇEK'inin bakımı ve gelişimi adına, kafama bir soru takılınca, BATEM ÇALIŞANLARININ YARDIMI ile, sorularıma cevap almıştım!. Emeğini ve bilgi birikimini paylaşan BATEM DOSTLUKLARINA ÇOK ÇOK, TEKRAR TEKRAR TEŞEKKÜRLER!.

Şimdi şu an; saksıda, YASEMİN ÇİÇEK'i YETİŞTİRME prensiplerini öğrenme çabasındayım!. YASEMİN ÇİÇEK'ine; bilinçli budama yöntemi ile, bir ağaç biçimi verme ve bir ağaç biçiminde, bir YASEMİN'i balkonuma kazandırabilmenin huzur ve umudunu arayış haline giriverdim!.

Bence; ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİMİZİN değerini bilmeli ve onlardan yeni bir bilgi edinerek; kendimize ve YURDUMUZ İNSANLARINA yararlı olabilmeliyiz, diye düşünüyorum!. SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!.

Düşüncelerimi paylaşmamda yardımcı olan; AĞAÇLAR.NET adresi çalışanlarına da: ayrıca TEŞEKKÜR eder, SAYGILARIMI sunarım!. SAĞOLUN!. VAROLUN!.

k0900 30-04-2009 06:56

Fiyat listesi aşağıda ilginizi çekebilir.

http://www.batem.gov.tr/haber/fiyatlar/2008fiyatlar.htm

k0900 30-04-2009 07:00

Sn Ali Kemal, Meyer limon olarak üretilen limon; bizlerin saksıda yetiştirmeye çalıştığı, ilk yıl bile meyve veren MAYER limon dediğimiz limonmu acaba ?

Kemal Kabcık 03-05-2009 05:56

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitisü (BATEM)

BATEM'i dikkate alarak, BATEM yararına hizmet gören, duyarlı dostluklara; ÇOK ÇOK, TEKRAR TEKRAR TEŞEKÜRLER!.

Duyarlılık Yüklü Yaklaşımları ile; BATEM'e ve BATEM DESTEKÇİLERİNE: HUZUR ve UMUT DİLERİM!. Doğaya duyarlı yaklaşımlarımız; elbette ki: HUZUR ve UMUDU EBEDİYETLE YÜZLEŞTİRMESİNİ HAKKIYLA BAŞARACAKTIR!.

SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!.

karagoz 07-05-2009 20:15

çok tesekkürler.

Kemal Kabcık 08-05-2009 07:56

Saygıdeğer arkadaşlar;

BATEM yararına hizmet verebilmek için; dün, herhangi bir özel sektörden satın aldığım kaktüslerimi, bugün satışa sunmak istiyorum!. Satın aldığım kaktüslerimin alış fiyatı 2,5 TL'dir. Ben; 25 KR. kar ile; satın aldığım kaktüslerimi: 2,75 TL' üzerinden satışa sunmak istiyorum!. Kargo ücreti; kaktüs alıcısına aittir!. En hesaplı kargo hizmeti veren kuruluş ile çalışmayı düşünüyorum!. Satın aldığım kaktüslerim üzerlerinde, şu an için çiçeği de mevcut!. 1 kg'lık kargo paketi gönderimi 3-4 TL. arasında değişiyor. Bir tek kaktüs çiçeğinin kargo gönderim ağırlığı, 100 gr. kadardır!. 100 gr.'lık kargo gönderim ücretine, Türk Lirası üzerinden, ne kadarlık değer biçilir, şu an için bilmiyorum!. Eğer ki, bir sipariş alabilirsem; 100 gr.'lık kargo giderinin masrafını da öğrenebileceğim!.

Muhasebeme ait bilgilerimi bu sayfa üzerinden paylaşmayı düşünüyorum!. Ne kadar kazandım, kazandığımı nerede harcadım, bu ve buna benzer bilgileri; BATEM DOSTLUKLARI ile paylaşacağım!.

Bana bu konu üzerinde, önemle yardımını beklediğim: AĞAÇLAR.NET DOSTLUKLARI'ndan da, gerekli olan desteği sağlamalarını beklemekyeyim!.

Ben kaktüslerimi; BATEM ARAŞTIRMACILIĞI'nın devamlılığı adına satışa sunuyorum!. Şu an için; elimde, 6 adet kaktüs bulunmaktadır.

Paylaşımımıza duyarlı olan ve destek veren DOSTLUKLARA; şimdiden: ÇOK ÇOK, TEKRAR TEKRAR TEŞEKKÜRLER!.

Şu an için; BATEM ARAŞTIRMALARI YARARI ADINA kazanacağım parayı; FUL ÇİÇEÇİĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ üzerine ARAŞTIRMALARDA BULUNABİLMEK için değerlendirmeyi düşünüyorum!. Şu an için; FUL ÇİÇEĞİ ÇELİĞİNE İHTİYACIM VAR!. Ful çiçeği çeliği ihtiyacımı; patronumdan sağlamayı düşünüyorum! Ve; ful çiçeği çeliğini köklendirme aşamasında, BATEM ÇALIŞANLARININ tavsiyesi üzerine, KÖKLENDİRİCİ HORMON satın alarak, girşimlerimi sürdürebilmeyi düşünüyorum!.

Dün; BATEM TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTİSÜ'nü telefonla aramıştım!. Yetkili kişi; "ÜRETMEK İSTEDİĞİNİZ ÇİÇEĞİN LATİNCE İSMİNİ SÖYLEYİN Kİ; YARDIMCI OLABİLELİM!." dedi!. Ben; ful çiçeğinin latince adını bilmiyorum!. Ful çiçeğinin latince adını bilen, bu sayfa üzerinden bana yardımcı olmasını dilerim!. Yetkili kişi; "FUL ÇİÇEĞİNİN ÇELİĞİNİ BULABİLİRSENİZ; ARAŞTIRMA ENSTİTİMÜZE GETİRİN, KÖKLENDİRME ÜNİTESİNDE, BİZ, SİZİN İÇİN FUL ÇİÇEĞİ ÇELİĞİNİ KÖKLENDİRMEYE ÇALIŞALIM!." dedi!. Yetkili kişinin DUYARLILIĞINA TEŞEKKÜR eder, SAYGILARIMI sunarım!. İYİ Kİ VARSINIZ!.

ARAŞTIRMALARIMA TEKLİFTE BULUNACAK DUYARLILIKLARA AÇIK OLDUĞUMU BİLDİREREK; şu an için, bu mesajımı noktalıyorum!. SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!.

(NOT: Bu forum sayfasını, hangi paylaşım sayfasında açmam gerektiğini bilmiyorum!. Bu konu üzerinde; AĞAÇLAR.NET çalışanlarından yardımlarını bekliyorum!. SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!. İYİ Kİ VARSINIZ!.)

SAYGILARIMLA!.

BATEM ARAŞTIRMALARINA DESTEK VEREBİLMENİN MUHASEBESİ

07.05.2009 - 6 Adet Mini Saksı Kaktüs Alım Gideri ----------------- 15,00 TL.
07.05.2009 - 6 Adet Mini Saksı Kaktüs Alımı Promosyon Kazanımı ---- 2,50 TL.

Kemal Kabcık 08-05-2009 08:56

Yetmişmilyonluk Yurtsever Dostlukların Duyarlılığına: TEŞEKKÜRLER!. SAYGILARIMLA!.

BATEM ARAŞTIRMALARINA DESTEK VEREBİLMENİN MUHASEBESİ

07.05.2009 - 6 Adet Mini Saksı Kaktüs Alım Gideri ----------------- 15,00 TL.
07.05.2009 - 6 Adet Mini Saksı Kaktüs Alımı Promosyon Kazanımı ---- 2,50 TL.
08.05.2009 - Annemden Aldığım Harçlığın Batem Kazancına Birikimi - 5,00 TL.

k0900 08-05-2009 11:14

Jasminum sambac : ful yasemin

Ayrıca hemşeriniz Mutlu beyin şu başlığıda size faydalı olabilir :
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12878

Ayrıca : http://www.agaclar.net/forum/showthr...ht=ful+yasemin

Kemal Kabcık 15-05-2009 06:32

Bolu-Abant yaylasından, Seyfi DAĞDEVİREN Abimin yardımseverliği ile elde ettiğim anaç mor çiğdem soğanlarını BATEM GÖZETİMİ'inde çoğaltabilmeyi düşünüyorum!. Mor Çiğdem Çiçeğinin Bakımını ve Mor Çiğdem Çiçeği Soğanının çoğaltılması konusunda; BATEM'in yardımcılığını beklemekteyim!.

SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!. İYİ Kİ VARSIN BATEM!. İYİ Kİ VARSIN SEYFİ ABİ!.

Kemal Kabcık 07-06-2009 21:08

agaclar.net adresi dostluklarına; ÇOK ÇOK, TEKRAR TEKRAR TEŞEKKÜRLER!.

Saygıdeğer arkadaşlar; ben, kendi adıma, yeni bir hayata başlamak istiyorum!. Tarım adına, tüm hatalı girişimlerimden dersler çıkararak, artış gösteren bir kuvvetle, hayata tutunmaya devam etmek istiyorum!.

Bana, tarımsal konularda, bilgi ve tecrübe birikimini sağlayan, duyarlı dostlukların yaklaşımına TEŞEKKÜR ederim!. Beni bilgilendiren ve çalışmalarımı daha da manalı kılan, saygıdeğer BATEM ÇALIŞANLARI’na da ayrıca TEŞEKKÜR eder, araştırmalarında BAŞARI ve KOLAYLIKLAR dilerim!.

Saygıdeğer ağaçlar.net forum sayfası dostlukları; paylaşımlarımı bu forum sayfası üzerinden gerçekleştirmek istediğimi, saygıyla bildirmek isterim!. Benden; kaktüs, zıpçıktı, kudret narı tohumu, bodur nar ağacı tohumu isteyen duyarlılıklara: maddi gücümün elverdiği ölçüde, bu forum sayfası üzerinden cevap vermeye çabalayacağım!.

SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!. İYİ Kİ VARSINIZ!.

Kemal Kabcık 07-06-2009 21:20

Saygıdeğer arkadaşlar; yarın: Güngör SALMAN isimli, zıpçıktısever, ağaç dostu duyarlılığın, benden istemiş olduğu Pembe Renkli Zıpçıktıyı göndermeye çabalayacağım!.

Paylaşabildiğim için ve paylaşıma duyarlı dostlar edinebildiğim için; huzurlu ve umutluyum!. Huzur ve umut; tarımsal gönüllülerin, emek ve alınteri gerektiren, tüm araştırma ve çalışmalarında hep yanında bulunsun isterim!.

SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!.

Kemal Kabcık 07-06-2009 23:06

http://www.agaclar.net/forum/group.p...iscussionid=20

Saygıdeğer arkadaşlar; kitap okumaya ve kaleme almaya, yukarıdaki adreste devam etmekteyim!."Hikayeni Yaz, Yeteneğini Geliştir" grubuna üye oldum!. Üyeliğimin gerektirdiği sorumlulukla; paylaşımı yaşatmaya ve kendimi geliştirmeye devam edebilmeyi düşünüyorum!. Paylaşımcı dostluklara; tekrar TEŞEKKÜR eder, SAYGILARIMI sunarım!. İYİ Kİ VARSINIZ!.

Kemal Kabcık 07-06-2009 23:42

Saygıdeğer arkadaşlar; diyalog yazımı konusunda ilk denememi kaleme aldım!. Umarım; kendimi geliştiren, ağaçlar.net dostluklarının zemin muhafazasını daimi kılabilirim!. Okumak, kaleme almak ve ürettiğin bir çiçeği paylaşmak; yaşanabilecek güzelliklerin en iyisi!.

SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!. İYİ Kİ VARSINIZ!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 03:39

Batı Akdeniz Tarım Araştırma Enstitisü (BATEM)

= 000.000.001 =
15 Seneye varan tedavimde; kendi kendime telkinle hayata tutunmaya çabalıyorum!.
Kendime bir iyilik yaparak; kitap okuma ile tedavimi gerçekleştirmeye çabalıyorum!.
Tedavi gören insanlar; tedaviden yana, kendini kendine karşı sorumlu tutabilmelidir!.
Kendi iyiliğimden yana, kendimi kendime karşı sorumlu tutuyor ve hayatı seviyorum!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 03:41

Batı Akdeniz Tarım Araştırma Enstitisü (BATEM)

= 000.000.002 =
Kitaplardan yana; kitaplardan gereğince yararlanmasını bilirsem şikayetçilik kalmaz!.
Hazır mevcut kaleme alınmış kitapları iyi anlamalıyım!. Eğitimim için duyarlı olmalı!.
Duyarlı ve özverili kitap anlatılarından payıma düşen huzur ve umudu büyütebilmeli!.
Paylaşımcı duyarlılıkların yaşandığı Yurdumuz Topraklarında; sevgi ve saygıyı anmalı!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 03:43

= 000.000.003 =
Paylaşımcı duyarlılıkların yaşandığı Yurdumuz Topraklarında; umutlu ve huzurlu ol ki;
Özverili yaklaşımların serinliğinde, sevgin ve saygın artarak: eğitimine yararlı olabil!.
Sevgin ve saygın ne kadar derin olursa; eğitiminden yana, payın oldukça büyük olur!.
Kusur bulmak yerine; yarar sağlamayı düşün!. Şikayetsizlik ile; hayatı yaşayabilmeli!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 03:44

= 000.000.004 =
Annelerimizin, daimilikteki tebessümünü, daha da canlı ve verimli tutabilmek adına;
Kendi eğitimim ve ruhsal olgunluğum üzerine sorumluluklarımı bir bir tanıyabilmeli!.
Huzurum ve umudum için; başkalarının rahatını terk etmesini istemeden ilerlemeli!.
Hazır mevcut imkânların verdiği ölçüde; huzurlu ve de umutlu olmasını: bilmeliyim!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 03:46

= 000.000.005 =
Annem, benden; anlayışlı olmamı istiyor!. Annemi, gereğince anlamak görevim oldu!.
Benim iyiliğimi isteyen anneciğimi; gereğince anlamak için çaba sarf edeceğim artık!.
Annemi üzmeyeceğim!. Ve onun istekleri doğrultusunda; hayatımı şekillendireceğim!.
Benim iyiliğimi isteyen annemden yana asla şüpheye düşmeden; hayatımı seveceğim!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 03:48

BATEM Gözetiminde; Bitki Tanıma ve Bitki Yetiştirme Güncesi:

= 000.000.006 =
Annemi üzmemek için; elimden gelen gücümü kullanacağım! Ve iyiliğini isteyeceğim!.
Annemden daha yakın bir canı nerede-nasıl bulabilirim ki?. Anneler; üzülmesin artık!.
Annesinin iyiliğinden yana duyarlı olabilen bir insan olarak; hayatımı sevebilmeliyim!.
Hayatımdan ve tecrübelerimden dersler çıkararak hayatıma telkinler hazırlamalıyım!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 03:49

= 000.000.007 =
Kendi mutluluğum adına; kendi varlığıma sorumluluk duymalıyım!. Ve; ilerlemeliyim!.
Mutluluğum ve umudum adına; başkalarını sorumluluk altına almak: yanlış karar olur!.
İyi düşünerek, doğru kararlar alabilmelidir!. Ve kararlarımda; istikrarlı olabilmeliyim!.
Kitap okuma yolu ile; kendi varlığına sorumluluk duyan yazarları, örnek alabilmelidir!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 03:50

= 000.000.008 =
Tüm olumsuzlukları lehime çevirerek ilerleyebilmeliyim!. Ve; istikrarlı: olabilmelidir!.
Yaşadıklarımda; hayrı görmeli ve hayra karşı yürümelidir!. İyi niyet ile; hayata tutun!.
Hazır mevcut imkanlar dahilinde mutlu ve umutlu olmaya çabalamalı ve ilerlemelidir!.
Kitap anlatılarından gereğince yararlanarak; hayatıma nasihatleri kazandırabilmelidir!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 03:51

= 000.000.009 =
Bana, doktorlarımın uyguladığı tedaviyi sevdiren, anneciğimi, çok çok sevebilmeliyim!.
Hayrı gören ve; tedavimdeki gelişmeleri hayra yoran, anneciğimi; çok sevebilmeliyim!.
Annemin gözetimi altında; kendimi, mutluluğuma ve umuduma adapte edebilmeliyim!.
Tedavimi gerçekleştiren, tüm doktorlarıma; ÇOK ÇOK, TEKRAR TEKRAR TEŞEKKÜRLER!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 03:55

Ali Kemal’in Güncesi = 000.000.025 = Güneş Gene Doğar!.
Sabah güneşinin tatlı ışıkları odamı dolduruyordu. Bugün ilk kez güneşten yana şikayetçiliği bıraktım ve odama giren güneş ışınlarından rahatsızlık duymuyordum!. Güneşle barışık olmak ne güzel!. Afrika Menekşelerim de, sabah güneşinden nasip alıyordu ve ben; Afrika Menekşelerimle huzurlu ve de umutluyum!. Her bir insanın; bence: Afrika Menekşeleri olmalı!. Güncemi kaleme alırken; kendi varlığıma yararlı olabildiğim için de; huzurlu ve de umutluyum!. İnşallah; hayra vesile olan gelişmelerle: istikrarlı olabilirim!. 08:29:47

Kemal Kabcık 23-09-2009 04:07

= 000.000.030 =
Bitki tanıma ve bitki geliştirme adına; araştırmalarını sürdüren BATEM’e TEŞEKKÜRLER!.
BATEM’in gözetimi altında, tarımsal çalışmalarımı sürdürebilmelidir diye düşünüyorum!.
Bana; bilgileri ve tecrübeleri ile, yardımcı olan BATEM’e: ÇOK ÇOK ‘TEŞEKKÜR’ ederim!.
BATEM GÜNCESİ ile; bitkileri tanımalıdır ve bitkilere yararlı olmaya çabalayabilmeliyim!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 04:54

Ali Kemal’in Güncesi!. = 000.000.032 = Her Şey Annelerimiz İçin!.

Bugün için; 4 tane Afrika Menekşem var ve ben: Afrika Menekşelerimle huzurlu olanım!.
Annemin verdiği harçlıklar ile; Afrika Menekşelerime sahip olabildim ve umutlu olanım!.
Bir bitkiye adanmışlıkta Afrika Menekşelerime karşı yararlı olabilirsem mutlu olabilirim!.
Hazır mevcut imkânlarımın sağladığı genişlikte; sabır ve cömertlik ile bitkileri tanımalı!.

habibe 23-09-2009 12:54

Sayın Ali Kemal,
"kendi varlığına sorumluluk duyan yazarlar örnek alınabilmelidir" demişsiniz.
Bu yazarlara, bir kaç örnek yazabilir misiniz?. Daha çok kimleri okursunuz?.
Teşekkürler.

Kemal Kabcık 23-09-2009 22:31

Ali Kemal’in Güncesi!. = 000.000.033 = Her Şey Annelerimiz İçin!.

Annemin huzur ve umudu için; harçlıklarımın muhasebesini iyi ve güzel yapabilmeliyim!.
Annemin varlığının muhafazası adına, kendimi adayabilmeli ve annelerimiz üzülmemeli!.
Annelerimizin mutluluğuna adanmış Afrika Menekşelerimle; kendimizi muhafaza etmeli!.
İyiliğin ve güzelliğin paylaşıldığı bir aile için; sevgi ve saygıyı anmalı, dost olabilmelidir!.

Kemal Kabcık 23-09-2009 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 500386)
Sayın Ali Kemal,
"kendi varlığına sorumluluk duyan yazarlar örnek alınabilmelidir" demişsiniz.
Bu yazarlara, bir kaç örnek yazabilir misiniz?. Daha çok kimleri okursunuz?.
Teşekkürler.

Ali Kemal’in Güncesi!. = 000.000.034 = Her Şey Annelerimiz İçin!.

Kitap kaleme almış olan Tolstoy; kendi varlığına karşı, sorumluluk duymuş, ve kendisini; Mükemmelliğe adamış bir yazar olarak kendisini tanıyorum!. Tolstoy; kendini eğitime adamış bir yazardır!. Tolstoy; öncelikle: kendi eğitimine karşı, kendi öğrenimine duyarlı olan bir yazardır!. Tolstoy; kaleme aldığı her bir kitapla: kendi eğitimini, zirveye taşımak isteyen ve varlığının manasını, kitap yazarak arayan bir yazardır!.

İlginize teşekkür eder, saygılarımı sunarım!. İYİ Kİ VARSINIZ!.

Kemal Kabcık 24-09-2009 00:03

Ali Kemal’in Güncesi!. = 000.000.040 = Her Şey Annelerimiz İçin!.

Annelerimizin daimilikteki tebessümünü muhafazası adına; Yasemin Çiçek’i satın aldım!.
Yasemin Çiçek’lerini saksı içerisinde, balkonlarımıza uygun düşecek ağaç stili biçiminde,
Budama yolu ile, hem annelerimize, hem de Yasemin Çiçek’lerine yararlı olabilmelidir!.
Ağaç stili verme konusunda bilgilenmeli, ve Batem’in tecrübelerinden yararlanabilmeli!.

Kemal Kabcık 24-09-2009 16:55

YASEMİN YETİŞTİRİCİLİĞİ

İklim ve Toprak İstekleri:

Yasemin sıcaklığa iyi dayanabilen bir bitkidir. Ancak O oC'nin altındaki sıcaklıklara çok hassastır. Özellikle Şubat ayında hafif gece donları zararlı olmaktadır. Bu zarar şayet kış kesimi erken yapılmış ve bitki sürgün vermeye hazırlanıyor ise daha da yüksek olmaktadır.
İspanyol yasemini hafif kumlu ve derin topraklarda çok iyi büyür. Zira ağır topraklara göre hafif topraklarda köklenme daha çabuk olmaktadır. Ayrıca kök çürümesi ağır topraklarda sık rastlanmasına karşın, hafif topraklarda genellikle pek görülmez. Ancak bitkinin gelişimi ve daha fazla çiçek vermesi, hatta çiçeklerdeki uçucu yağ oranı ağır topraklarda yetiştirildiğinde daha yüksektir.

Yetiştirme Tekniği:

İspanyol Yasemininde genellikle vegetatif organlarla üretim yapılır. Bu ise iki şekilde uygulanır.

Çelikle Üretim:

Çelikle üretim Ekim ortasına kadar yapılabilmektedir. Bunun için yaklaşık 20 cm uzunlukta ve 0.5 cm kalınlıkta iyi olgunlaşmış, tek yıllık odunlaşmış çubuklar kullanır. İlkbaharda üretim Mart ortasına kadar yapılır ise de mümkünse daha öne almak iyidir. Ayrıca ilkbahar üretiminde daha ince çelik kullanmak mümkündür. Buda köklenmenin daha çabuk olmasını sağlar.

Çeliklerde iyi bir köklenmenin olması için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.

• Üretim ortamı (kumlu-tınlı toprak karışımı) dezenfekte edilmeli, böylece sağlıklı çelikler elde edilmelidir,

• Üretim ortamında sıcaklık mümkün olduğu kadar stabil olmalı ve 18 oC'nin altına düşmemeli,

• Üretim ortamında rutubet oranı sabit tutulmalı, toprak kaymak bağlamamalı,

• Sulamaya özen göstermeli, şayet mümkün ise oransal nemi çok yükseltecek bir düzen kurulmalıdır.

• Üretim ortamı iyi gölgelendirilmeli (% 50) ve rüzgardan korunmalıdır.

• Üretim ortamı kışın bir plastik örtü ile örtülmeli ve hafif ısıtılmalıdır.

Bu hususlara dikkat edilmediği takdirde iyi bir köklendirme olması mümkün değildir.

Daldırma ile Üretim:

Bu yöntemin olumsuz yönü; bu yöntemin uygulanabilmesi için kuvvetli bir ana bitkinin bulunması ve büyük bir parçasının toprağa gömülmesinin zorunlu olmasıdır. Ancak bu yöntemde köklenme daha hızlı ve garantili olmaktadır.

Daldırma Ocak ayından Mayıs ayına kadar yapılabilmektedir. Ayrıca Ağustos-Eylül aylarında da uygundur. Daldırmada ana bitkinin bulunduğu toprağın rutubetli tutulması gerekmektedir.

Daldırmada henüz odunlaşmamış, uzun sürgünler kullanılır ve bunlar en az 5 cm toprağa gömülür. Boğum yerlerindeki yaprakları kesmek gereklidir. Böylece köklenme hızlandırılmış olmaktadır. İyi bir ana bitkiden 8-15 kadar daldırma çubuk elde edilebilir ve bunlar ortalama 2 ay içinde köklenirler.

Daldırma ile oluşan genç bitkiyi ana bitkiden ayırmadan 2-3 hafta önce biraz daha kuvvetli genç bitki elde edilir.

Üretimde Toprak Hazırlığı :
İyi kültür şartlarında yasemin plantajından 15 yıldan fazla bir süre faydalanmak ve iyi bir verim almak mümkündür. Bu nedenle plantaj kurulurken yabancı otlardan arı olması, iyi drenajlı bulunması ve çok derin işlenmesi gerekmektedir.
Bunun için şu işlerin yapılması zorunludur.

• Çiftlik gübresi ve ticari gübre verilmeli

• Bir defa derin sürülmeli (40 cm)

• İki-üç defa diskaro çekilmeli

• Tesfiye edilmeli

• Bitki ve su kanalları yapılmalı

• Toprakta bitkinin dikileceği çukur veya delikler açılmalı

• Toprak dezenfekte edilmelidir.

Çeliklerin Şaşırtılması:

Köklenmemiş çelikler şaşırtmada herhangi bir öneme haiz değildir. Zira bunların köklenmesi için gerekli bakımları (sulama, yabancı otları ayıklama ve çapalama) çok pahalıdır.

Kuvvetli köklenmiş çeliklerin şaşırtılması ve daldırma ile üretim Sonbaharda Eylül-Ekim aylarında veya İlkbaharda Mart-Nisan aylarında uygulanmalıdır.

Üretim alanında çeliklerin sökülmesi veya daldırma ile üretimde üretim alanının iyice sulanması gerekir. Genç bitkileri çıkarırken, köklerin yaralanmamasına dikkat edilmesi ve şaşırtmanın hemen yapılması zorunludur. Kurumaya karşı çok hassas olan köklerin kurumasına kesinlikle engel olunmalıdır. Bitki çukurlarının yeterince derinlikte (50x50x80 cm) olmasına, böylece çeliklerin köklerini dikine gömebilmeli ve bitkinin kök boğazının 10 cm kadar toprakta kalmasına öze gösterilmelidir. Şaşırtma esnasında kuvvetli rüzgar iyi bir sonuç almamızı büyük ölçüde engellemektedir. Şaşırtmada bitki sıklığında sıra aralarının 180-200 cm. sıra üzerlerinin ise 80-100 cm olması uygundur. Bu durumda dekara 500-550 çelik dikilmiş olur.

Şaşırtmadan sonra iyi bir sulamanın yapılması gereklidir. 3-6 gün sonra ikinci defa hafif bir sulama büyümeyi çabuklaştırmaktadır.

Bakım:

İspanyol Yasemininde bakım çok önemlidir. Zira uzun yıllar aynı plantajdan yararlanmak mümkündür. Bakımda gübreleme, sulama, çapalama ve yabancı otlarla mücadele en önemli konulardır.

Gübreleme:

Hemen her tip toprak için temel bir gübreleme yapılır. Bu temel gübrelemenin toprak işlemesi gerekir. Bu temel gübrelemede ortalama olarak aşağıdaki miktarlar verilir.
4 ton/da çiftlik gübresi
13.5 kg/da P2O5
6.5 kg/da K2O
Azotlu gübre dozları ise iki yıl aşağıdaki şekilde uygulanmalıdır.
2.5 kg/da N köklenemden sonra (Nisan ortası)
3.5 kg/da N Haziran ortası
2.5 kg/da N Ağustos ortası

İlk plantajın kurulduğu yıl yukarıdaki gübreleme yapıldıktan sonra her yıl veya iki yılda bir 2-3 ton/da ahır gübresi bitki diplerine verilmelidir. Ayrıca 10-15 kg/da P2O5 ve 5-10 kg/da K2O gübresi ile gübrelenmelidir. Bu gübreler Şubat-Mart aylarında verilmelidir. Hem çiftlik hem de fosforlu ve potaslı gübreler çalı tipindeki bitkilerin diplerine verilmeli, kökleri zedelemeden bunları toprağın 10 cm derinliğine gömmelidir. Yıllık toplam verilmesi gerekli azotlu gübre miktarı ise yaklaşık 15 kg/da N olup, bunların verilme doz ve zamanı aşağıdaki şekilde olmalıdır.
3.5 kg/da N Mart ortası
3.5 kg/da N Mayıs ortası
2.5 kg/da N Haziran ortası
2.5 kg/da N Temmuz ortası
2.5 kg/da N Ağustos ortası

Sulama:

Özellikle kurak yaz aylarında 10-15 günde bir sulama yapılması gerekir. Sulama genellikle salma ve ark usulü şeklinde uygulanır.

İspanyol yasemini üretiminde ilk iki yılın önemi fazladır. Bu dönemde şaşırtılan bitkilerin hızlı büyüyebilmesi, ikinci yılda çiçek hasadına girebilmesi için tarlanın yabancı otlardan temizlenmesi gerekir. Genç plantajlarda 4-5 haftada bir çapa gerekirken, yaşlı plantajlarda bir sezon içinde 2-3 çapa yeterli bulunmaktadır.

İspanyol Yasemininde Kesim:

Bakım işlerinin en önemlilerinden birisi de kesimdir. Kesimin İlkbaharın başlangıcında çok erken yapılması gerekir. Ancak kesimden sonra düşük sıcaklıklarında olmaması zorunludur. Zira kesimden sonra alınan genç sürgünler bu soğuklardan zarar görmektedir. Ancak kesim genel olarak ilk sulama ve ilk gübrelemeden önce yapılmalıdır.

İlk iki yıl toprak üzerinde kuvvetli bir dallanma oluşturulması istenir. Çalı şeklinde büyüyen bitkilerde esas saplar ne kadar çok olur ise ilerki yıllarda gençleştirmek için kesimler o kadar kolaylaşır.

Yıllık kesimler o şekilde ayarlanmalıdır ki bitki çiçeklenme esnasında 1.40 m'den yüksek 1.20 m'den geniş olmamalı, böylece çiçek hasadı kolaylıkla yapılabilmeli.

İşten tasarruf etmek için 2-3 yılda bir kuvvetli bir kesim yapılmalıdır. Bu kesimlerde kuru çiçek durumları, yaşlı odunumsu kısımlar ayıklanmalıdır. Diğer kesimlerde ise bitkinin çapalamaya imkan verecek ve eski çiçek sürgünlerini uzaklaştıracak şekilde olmalıdır.

Hasat:

Çiçek hasadına başlama zamanı kış kesimine, gübreleme ve sulama durumuna göre belli ölçüde değişmekle beraber haziran ortamından itibaren başlamakta ve en az 120 gün sürmektedir. Açmış olan çiçeklerin günlük toplanması güneş battığı sırada başlamaktadır. Çiçeklerin toplanması sabah en geç saat 09.00 veya 10.00'da son bulmalıdır. Aksi takdirde çiçeklerdeki uçucu yağ oranı çok azalır.

Hasat edilen çiçeklerin gölgede biriktirilmesi ve hasat bitince fazla bastırılmadan hemen distilasyon yerine taşınması gerekir. Çiçeklerin kızışmasından sakınmalıdır.

Verim:

Bitki sıklığı dekarda 450-550 bitki bulunacak şekilde bulunana bir plantasyondna 100-120 günlük bir hasat devresinde 500-700 kg çiçek elde edilmektedir.

Tüketimi:

Kullanılan Bitki Kısmı : Flos Jasmini

Etken Maddesi:

Çiçekleri uçucu yağ taşımaktadır. Uçucu yağ organik çözücü ile tüketme yolu ile elde edilmektedir. Uçucu yağın en öenmli maddeleri ise benzil asetat, jasmon, linalol ve geraniol'dur.

Kullanımı:

Uçucu yağı özellikle parfümeri sanayi inde kullanılmaktadır.

Kemal Kabcık 24-09-2009 17:07

Ali Kemal’in Güncesi!. = 000.000.046 = Her Şey Annelerimiz İçin!.

Hayata tutunabilmek için, hayatımıza mana kazandırmak için; üretici olmak gerekiyor!.
İnsan; ürettiği ile anılabilir!. Bir insan; bitki yetiştirmek ile de huzur ve umut bulabilir!.
Geçen her saniyenin kıymetini iyi anlamalı ve geçen her saniye tohum için umut olmalı!.
Bugün için, tohum döşeği toprağa düşen bir tohum; geleceğimizin: umudu ve sevincidir!.

Kemal Kabcık 24-09-2009 17:37

Ali Kemal’in Güncesi!. = 000.000.047 = Her Şey Annelerimiz İçin!.

Aceleye getirilen kararlarla; duyarlılığımı ve verimliliğimi köreltmemeli diye düşünüyorum!.
Yasemin Çiçek’leri kendi halinde gelişirken; kısa vadede gelir getirecek işi yapabilmeliyim!.
Bu düşünce ile; bugün, Marul Tohumu aldım ve tohumların birazını ektim! İnşallah iyi olur!.
Sabırlı ve istikrarlı olarak; çalışmalarımdan sonuç alabilmek için: mücadeleci olabilmelidir!.

Kemal Kabcık 24-09-2009 17:58

MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİ

Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur. Son yıllarda yağlı baş salata ve kıvırcık baş salata tiplerinin Türkiye’deki üretimi ve yeme alışkanlığı salata ve marullara çeşit zenginliği kazandırmıştır.

100 gr yenilebilir salata ve marulda 10-15 kalori, 0,9-1,2 gr protein, 0,2 gr yağ, 1,2 -2,9 gr karbonhidrat, 0,9 gr kül, 95 gr su, 22-26 mg Ca, 0,5-2 mg Fe, 9 mg Na, 175-264 mg K, 330-1900 IU A, 0,04-0,06 mg B1, 0,07 mg B2, 0,2-0,4 mg niacin, 6-18 mg Cvitamini bulunur.

MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİNİN İKLİM İSTEKLERİ:

Salata ve marullar soğuğa kısmen dayanıklı, nemli hava koşullarına gereksinim duyan serin, ılık iklim sebzesidir. Vegetasyon süresi kısa olduğundan Türkiye’nin tüm bölgelerinde yetiştirilebilir. Yazları serin geçen bölgelerde yaz yetiştiriciliği de mümkündür. Bu bakımdan yaz aylarında 1000-1500 m. olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.

Salata ve marul gruplarının sıcağa karşı duyarlılıkları farklılık gösterir. Sıcağa karşı kıvırcık baş salatalar çok hassas oldukları halde, yağlı baş salatalar orta derecede hassas, yaprak salatalar daha az hassastır. İyi bir baş oluşumu için düşük sıcaklıkta yavaş büyüme idealdir.

Salata ve marul yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15,5 ºC ile 18,3 ºC arası ise de baş bağlama esnasında 8 ºC-12 ºC arasında olmalıdır. 18 ºC’nin üzerindeki sıcaklıklarda vegetatif devreden generatif devreye geçiş başlar. Islah çalışmaları ile yüksek sıcaklıklara dayanıklı, çiçeklenmeyen yazlık çeşitler geliştirilmiştir.

MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TOPRAK İSTEKLERİ:

Salata ve marullar iyi drene edilmiş, özellikle 25-30 cm.lik toprak tabakasında humusça ve besin maddelerince zengin, tınlı kumlu veya kumlu tınlı toprakları sever. Salatalar pH 6-7, marullar pH 5,5-7 olan topraklarda iyi yetişir.

Salata ve marullar toprak tuzluluğuna orta derecede hassastır.

MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ:

Salata ve marul fidelerini yetiştirmek için tohumlar fide yastıklarında sterilize edilmiş harç üzerinde 10 cm aralıklarla açılmış sıralara yapılabildiği gibi, içlerine sterilize edilmiş harç doldurulmuş saksılara veya plastik torbalara ekilebilir.

İyi bir çimlenme için toprak sıcaklığı 4,4 ºC ile 26,7 ºC arasında, en uygun hava sıcaklığı 24 ºC olmalıdır.ekimden 6-10 gün sonra tohumlar çimlenir ve toprak yüzüne çıkarlar. Bitkiler 3-4 yapraklı olduğu zaman yastıklarda seyreltme yapılır. Fidelikte yabani otlar ayıklanır, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.

MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DİKİM:

Tohum ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında Ağustos-Aralık ayları, dikim Eylül-Ocak aylarıdır. Hasat Ekimde başlar, periyodik olarak çok soğuk kış ayları hariç Haziran sonuna kadar devam eder. Yayla şartlarında tohum Martta ekilir, Nisan, Mayısta dikilir, hasat Temmuz-Eylül aylarında olur.

Fideler 6-7 yapraklı olunca tarlaya dikilirler. Yaprak salata, yağlı baş salata ve marul çeşitleri nispeten daha küçük olduğundan, kıvırcık baş salatalara göre daha dar aralıkla dikilmelidir. Baş salatalarda m2’de 7-12 bitki bulunmalıdır. Genelde karık yönteminde dikim ikili sıralar halinde yapılmalıdır. Fideler sıra arası 30-35 cm, sıra üzeri 25-30 cm olmak üzere dikilirler. Dikim sonrası bitkilere bol can suyu verilmelidir.

MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BAKIM:

Dikimden sonra birkaç defa toprağı kabartmak veya yabancı otları temizlemek amacıyla çapalama yapılır. Açık tarla yetiştiriciliğinde yağmurlama sulama yapılmalıdır. Yetişme mevsiminde toprak ve hava nemi göz önüne alınarak toprağın suya doyumu üstünde su verilmemelidir. Fazla su kök çürüklüğüne neden olur. Hasada yakın dönemde fazla su ve gübreleme yapılmamalıdır.

Salata ve marulların büyüme periyotları kısa olduğundan gübre istekleri fazladır. Salata ve marul yetiştiriciliğinde dekara 3-5 ton organik gübre verilir. Saf olarak dekara 10 kg N, 5 kg p2o5, 20-25 kg k2O verilir. Fosforun tümü, azot ile potasyumun 1/3’ü dikim öncesi taban gübresi olarak verilir. Potasyum ile azotun geriye kalan kısmının 1/3’ü rozet yaprak dönemi, 1/3’ü ise baş bağlamadan önce verilir.

MARUL YETİŞTİRİCİLİĞİNDE HASAT:

Salata ve marullarda hasat yapraklar kartlaşmadan ve tohuma kalkmadan önce yapılmalıdır. Aksi taktirde acılaşma görülür. Hasat bitkinin tek tek elle yapılması suretiyle gerçekleştirilir. Toprak yüzeyine yakın kısmından kök boğazının üzerinden bir bıçakla kesilmek suretiyle yapılır. Tarladaki bitkinin hepsi aynı anda hasat olgunluğuna ulaşmadığından hasadın birkaç kez yapılması gerekebilir.

Kemal Kabcık 25-09-2009 03:03

Ali Kemal’in Güncesi!. = 000.000.048 = Her Şey Annelerimiz İçin!.

Ufkumuzda Doğan Yeni Bir Düşünce; Yeni Bir Hayata: Müjdecidir!.
= I =
Bir hobi bahçesinin verdiği huzur içinde, eğitimim için düşünmek!.
Her bir öğrenci sevgi ve saygı içersinde öğretmenlerine ulaşabilir!.
Bugün; dünden daha cömert ve sabırlı olmalı ve düşünebilmelidir!.
Karşılıklı sevgi ve de saygı; başarının, müjdeci habercisi oluversin!.

Kemal Kabcık 25-09-2009 03:15

Ali Kemal’in Güncesi!. = 000.000.049 = Her Şey Annelerimiz İçin!.

Ufkumuzda Doğan Yeni Bir Düşünce; Yeni Bir Hayata: Müjdecidir!.
= II =
Bir hobi bahçesinin verdiği umut içersinde bilgilenebilmek gerek!.
Bir bitkinin güzelliğine erişebilmek için çalışmalı ve öğrenmelidir!.
Bana yardımcı olan BATEM ÇALIŞANLARINA çok çok TEŞEKKÜRLER!.
Bitkiler dünyasında, iç evrenimizi genişletebilmek için; öğrenmeli!.

Kemal Kabcık 25-09-2009 03:42

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

GİRİŞ:

Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Soğan genel olarak iki yıllık bir bitkidir. Birinci yıl yumru, ikinci yılda tohum oluşur. 100 gr. Soğanda 1.2 gr. Protein, 0.1 gr. Yağ, 8.9 gr. Şekerli maddeler, 8 gr. Su, 12 gr. Kuru madde, 30 mg. Kalsiyum ve 42 kalori bulunur.

İKLİM İSTEKLERİ:

Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır. Erken gelişme devresinde ortalama sıcaklık 12,8 ºC olmalıdır. Baş bağlamaya başladığı zaman 21 ºC, başın olgunlaşması için 24-27 ºC optimum sıcaklıklar istenir. Soğan bitkisi -8, -10 ºC sıcaklıklara dayanır.

Gün uzunluğu istekleri çeşitlere göre değişir. Erkenci çeşitler 10-12 saat, geççi çeşitler için 13-15 saat gün uzunluğu gereksinimi vardır. Akdeniz sahil kesimi için sonbahar ekimi yapılan yerlerde kısa gün soğanları seçilmelidir.

TOPRAK İSTEKLERİ:

Yeterli düzeyde bitki besin maddesi içeren hafif topraklarda yetişir. Kumlu-tınlı topraklar yanında humusça zengin killi-kumlu topraklarda iyi ürün alınır. En uygun toprak pH’sı 6-6,5’tur.

YETİŞTİRİLME TEKNİĞİ:

Soğan yetiştiriciliği üç şekilde yapılır.

1- Doğrudan tohum ekimi: aynı vegetasyon periyodunda 5-6 aylık bir dönemde başlar elde edilir.

2- Kıska (arpacık) ile yapılan yetiştiricilik: Bu çeşit yetiştiricilikte 1. yıl arpacıklar elde edilir. 2. yıl bu arpacıklar ekilerek baş elde edilir.

3- Fideyle yapılan yetiştiricilik: Süresi tohum ekimiyle olan yöntemle aynıdır. Aynı yıl baş elde edilir.

Ekonomik bakımdan en uygun yöntem doğrudan tohum ekimiyle olan yöntemdir. Makineli tarımı da uygundur. Bu yöntemle tarlada çok iyi toprak hazırlığı yapılması gerekir. Tarla sonbaharda 15-20 cm derinlikte işlenir. İşlemeden önce dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi atılır. Akdeniz bölgesi içi tohum ekim tarihi 15 ağustos’tan 15 ekime kadar olan dönemdir. Ekimden önce toprak tava gelir gelmez yüzlek işlenir. Toprak kültivatör, tırmık ile iyice parçalanır, sonra bastırılır ve tohum ekilir. Ekim sırasında 500 gr/da tohum kullanılır. Pnömatik mibzerle ise 200 gr/da tohum kullanılmaktadır. Ekim sırasında toprak sıcaklığının 10-12 ºC olması gerekir. Bitki sıra aralığı 20-30 cm olmalıdır. Bitkiler 10 cm yüksekliğe geldiğinde sıra üzeri mesafeyi ayarlamak için elle seyreltme yapılır. Sıra üzeri mesafe 2-3 cm, iri çeşitlerde 5 cm olmalıdır. Yabancı otlara karşı da ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

GÜBRELEME:

Dekardan 4-6 ton baş soğan alabilmek için dekara 15 kg saf azot, 10 kg saf fosfor, 15 kg saf potasyum gereklidir. Fosforun tümü, azot ile potasyumun 1/3’ü ekimde taban gübresi olarak verilir. Geriye kalan azot ve potasyumlu gübrelerin bir kısmı ekimden 1 ay sonra, diğer kısmı da baş oluşturma döneminde verilir. Gübrelemede azotun fazla kullanılması iriliği artırır. Ancak soğanın içi fazla azot kullanımında kof olur, dayanıklılığı azalır ve geççiliğe neden olur.

BAKIM İŞLERİ:

ÇAPALAMA:
Dikimden başlayarak 10-15 cm boydan sonra ot alma ve toprağı kabartma amacıyla 1. çapa yapılır. Bitkinin gelişme durumuna göre 3-4 çapa yapılabilir.

SULAMA:

Soğan yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde yeterli yağış varsa (450-500 mm) sulamadan da yetiştirilebilir. Aksi halde sulama yapılmalıdır. En uygun sulama yöntemi yağmurlamadır. 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır.

TAZE SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ:

Daha çok kıska ile yetiştiricilikte taze soğan elde edilir. Daha kısa sürede hasada ulaşılır. Aralık ve mesafeler 15-20 cm sıra arası 1-2 cm sıra üzeri olmalıdır.

HASAT:

TAZE SOĞANDA HASAT:

Soğanlar 1-2 cm çapını aldığı zaman sökülür. Üst yaprakları temizlenip kökleri yıkanır. Demetlenerek pazarlanır.

KURU SOĞANDA HASAT:

Hasattan 1-1,5 ay önce kuru maddenin artırılması için sulama kesilmelidir.

Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığı an üst kısmı kırılarak yatırılır. 15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurur, soğanlar sökülüp çıkarılır. Toprak yüzünde 5-10 gün tutarak güneşte kurutulur. Soğanın sökümü elle çapa kullanılarak yapılır. Hasat edilen soğanların üst kuru sapları kopartılır. Turfanda pazarlanan soğanlarda kurutma yapılmaz.

SOĞANDAGÖRÜLEN HASTALIKLAR:

Mildiyö,soğan sürme hastalığı.

SOĞANDA GÖRÜLEN ZARARLILAR:

Soğan sineği, soğan sap nematodu.

Hastalık ve zararlılarla mücadelede daha geniş bilgi için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.

KAYNAKLAR:

- GÜNAY A.1983. Özel Sebze Yetiştiriciliği Cilt II, A.Ü. Ziraat Fak.

Kemal Kabcık 25-09-2009 07:27

Satıştan Elde Ettiğim Gelir ile; BATEM YARARINA ÇALIŞABİLİRSEM ne mutlu bana!.

Patronumun hediyesi olan “Zıpçıktı Çiçek”lerini satışa sunmak istiyorum!.
“Zıpçıktı Çiçek”lerim pembe renkte olup, 700 cc.’lik saksılarda yetişiyor!.
Saksılarımı; saksı altlıkları ile birlikte: 1,5TL’ye, KOÇTAŞ’tan satın aldım!.
Saksı markasının; HİTİT 1 NOLU TOPRAK SAKSI olduğunu söylemem gerek!.
Saksılarda kullanmış olduğum torfta ise KOÇTAŞ’tan aldığım torf mevcut!.
Torfun markası GÜNEY TORF olup, 20 litreliğini 5,25TL’ye satın almıştım!.
Satışa sunmuş olduğum “Zıpçıktı Çiçek”lerimin sayısı 17 taneyi geçmiyor!.
Yetiştirmeye aldığım her saksıda; bir tek “Zıpçıktı Çiçek”i soğanı mevcut!.
Kargoya paketleme şeklim; kendimce çiçeklerimizin muhafazasına odaklı!.
Tercih ettiğim kargo şirketi ise; “PTT KARGO” olup; kargo gideri 3TL.’dir!.
Kargo gideri alıcıya ait!. “Zıpçıktı Çiçek”lerimi; 3TL.’ye satmak istiyorum!.

İstekli “Zıpçıktı Çiçek”i severlerin; “özel mesaj”la iletişim kurması gerek!.

İlginize TEŞEKKÜR eder, SAYGILARIMI sunarım!.

Kemal Kabcık 03-10-2009 05:04

Düşünerek İlerlemeli ve Duyarlılığımız; Yurdumuz İnsanlarına Hizmet Verebilmeli!.

İnsan Eğitimine Karşı Duyarlı Olur İse; Bir Çiçekten Bile Çok Şey Öğrenebilir!.
= I =
Zaman en değerli hazinemiz ve başarıyı zamana genişletmek; insanın elinde!.
Aceleye getirilen girişim ile varlığımızı riske etmemeli ve düşünerek ilerlemeli!.
Bir çiçeğin gelişimi için zamana ihtiyaç vardır!. Ve insan sabrı ile başarılı olan!.
Bir çiçeğin yetiştiriciliğinde sabırlı olmalı, ve zaman duyarlılıkları: çiçeğe umut!.

{ Kaleme Alan: Kemal KABCIK – ANTALYA - 03 Ekim 2009 Cumartesi 06:01:53 }

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025