agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Doğasever, İnsansever, Hayvansever Web Siteleri
(https)

Beğeni Düzeni74Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-01-2015, 19:36   #1
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2012
1.
Alıntı:
Sanırım köylünün kendi ürettiği tohumu satma hakkınının 2006 yılında çıkarılan tohumculuk yasası ile elinden alındığını bilmiyorsunuz!
Tohumculuk kanununun neleri kisitladigini/yasakladigini sormuyorum. Dernek olarak, yasanin yerli ticari tohum uretimine getirdigi bu kisitlamalarin ortadan kaldirilmasi konusunda dernek olarak ne gibi calismalar yaptiginizi soruyorum. Yerli ticari tohum uretimi yapan sirketler sizce var olmali mi yoksa yerli tohum sadece takaslarla/tohum dagitimiyla mi yayginlastirilmali?

2.
Alıntı:
Uganda da ki yerel tohumda yerel tohumdur, yeterki bizim topraklarımıza uyum sağlasın.
Yukarda sizin bahsettiginiz ve dernek sayfalarinda sikca gorulen "yerellik" kavrami, maalesef ilk kim yaptiysa ceviriyi yapan kisi tarafindan, Ingilizce'deki orjinalindan Turkce'ye yanlis cevrilmis. Bir kere, yerel tohum kavrami aciklanirken referans verilmesi zorunludur. Turkiye'ye getirip ektiginiz yabanci tohuma "yerel tohum" diyemezsiniz; boyle bir tanim yok. Turkiye'yi referans alacaksak, Ankara'nin yerel tohumu, Manisa'nin yerel tohumu denilebilir. Fransa referans alinacaksa, once Fransa'nin yerli tohumu (Fransa sinirlari icinde gelismis tohum), sonra da yore adi belirtilerek ornegin Marseille'in yerel tohumu denilebilir. Ayrica bizde tarihsel olarak arsivcilik zayif oldugu icin bircok atalik cesidimizle ilgili bilgi mevcut degil ama Bati uygarliklarinda atalik tohumlar, mumkun oldugunca tarihceleriyle birlikte anilirlar ve uretilirler ki bu ayrica bir kulturel onur meselesidir onlar icin. Adamlar Charentais kavununundan bahsederken, buyuk bir gurur ve ozguvenle bahsederler. Tohumlarin sahipsizlik durumu, bize mahsus bir hastalik.

3.
Dernegin Adana icin actiginiz Facebook sayfasindaki arka plan resminin ustunde soyle yaziyor:

Alıntı:
Amacimiz; yerli degil YEREL TOHUMLARIN kullanimini artirmak icin bu tohumlarin uretimini desteklemek ve paylasimina yardimci olmaktir
Yukardaki ifadede ne demek istiyorsunuz?

4.
Alıntı:
Anadolu topraklarında yetişen ürünlerin sadece %30-40 kadarının mensei Anadoludur, kalan kısmı dışarıdan gelmiştir. Sanırım yerel kavramında anlaşamıyoruz, kaldı ki Tokat ta yetişen Fransız domatesi bölgeye uyum sağlamışsa o da artık yerel tohum sınıfına konur.Yerel tohumdan anlatmak istediği sürdürülebilir bir tohum olması gerektiğidir.
Vah ki ne vah. Biz gece gunduz Anadolu'ya ait geleneksel/atalik tohumlarin tasnifini yapmak, arsivlemek icin ugrasaduralim siz de Fransa'ya ait atalik tohumlari (tohumu saklanip ertesi sene ekildiginde aslina uygun sonuclar veren ve kimisi on yillar kimisi de yuzyillar boyu ekilegelen tohumlardan bahsediyorum), "yerel tohum" adiyla yerli ureticiye dagitin. Sizin bahsettiginiz yerel tohum kavramiyla (tekrar belirteyim, dunya literaturunde sizin yaptiginiz sekliyle yapilmis bir tanimlama yok) yine dunya standartlari belli olan atalik tohum kavrami birbirinden cok farkli seyler.

Eger bir domates, Anadolu topraklarinda bundan 200 yil once bir koylu tarafindan amator islah yoluyla edilmisse, domatesin anavataninin Guney Amerika olduguna bakilmaksizin, o domates artik Anadolu menseylidir. Yine dunya literaturunde, sizin tanimladiginiz gibi bir mensey kavrami yok. O zaman referans noktasi olarak Isa'nin dogumunu alip butun kulturel aidiyetleri bir kenara birakalim. Bir aci biberin, herhangi bir toplumda kendine yer bulup cok ekilir olmasinin sosyal ve kulturel tercihlerle dogrudan ilgisi var. Sizin mantiginiza gore Karabuk'un Maniye domatesi, Guney Amerika'ya ait bir domates mi oluyor?

5.
Sn MeyveliTepe'nin paylastigi burdaki alinti kime/hangi kaynaga ait, bilgi verebilir misiniz (kopyala/yapistir yapilmis)?

6.
2014 yilinda dernek olarak kac cesit tohumun dagitimini yaptiniz? Bunlarin hepsini sozunu ettiginiz uretim bahcelerinde mi urettiniz? Yerel tohum senliklerine katilip topladiginiz tohumlari, bu bahcelerde kendiniz uretmeden dernek uyelerine dagittiginiz oluyor mu? Dagittiginiz tohumlar icinde yerli/yabanci tohum orani nedir?

7.
Alıntı:
2- Kısır olan, tek yıllık olan, geri dönüşümsüz olan tohumların ticaretine karşıyım ki sizinde karşı olmanızı beklerim.
Zaten sorun, ciftcinin ozgurlugunun elinden alinmasiyla ilgili, degil mi? Hic kimse koylunun/ciftcinin fikrini sormuyor. Herkes birsey dayatip baska birseyi yasaklama derdinde. Hukumet, ciftcinin atalik tohumunu ekmesini yasakliyor, sizinki gibi dernekler de hibrit tohum ekmesine karsi. Yani ciftci, oyle para kazanacagini dusunuyorsa ve kendi tercihiyle hibrit tohum ekmek istiyorsa, niye ekemiyor? Ciftciyi egitmekten, dogru bilgilendirmekten kastiniz, "hibrit tohum ekemezsin, atalik tohum da ekemezsin" demek mi? Bu, ciftciyi aptal yerine koymaktan, birilerinin onun adina karar vermeye calismasindan baska birsey degil mi? Ne onu ekebilecek ne oburunu; ne yapacak acliktan agzi mi kokacak?

loveforlife beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2015, 20:11   #2
Ağaçsever

antebi's Avatar

Giriş Tarihi: 25-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
1.

Tohumculuk kanununun neleri kisitladigini/yasakladigini sormuyorum. Dernek olarak, yasanin yerli ticari tohum uretimine getirdigi bu kisitlamalarin ortadan kaldirilmasi konusunda dernek olarak ne gibi calismalar yaptiginizi soruyorum. Yerli ticari tohum uretimi yapan sirketler sizce var olmali mi yoksa yerli tohum sadece takaslarla/tohum dagitimiyla mi yayginlastirilmali?

2.

Yukarda sizin bahsettiginiz ve dernek sayfalarinda sikca gorulen "yerellik" kavrami, maalesef ilk kim yaptiysa ceviriyi yapan kisi tarafindan, Ingilizce'deki orjinalindan Turkce'ye yanlis cevrilmis. Bir kere, yerel tohum kavrami aciklanirken referans verilmesi zorunludur. Turkiye'ye getirip ektiginiz yabanci tohuma "yerel tohum" diyemezsiniz; boyle bir tanim yok. Turkiye'yi referans alacaksak, Ankara'nin yerel tohumu, Manisa'nin yerel tohumu denilebilir. Fransa referans alinacaksa, once Fransa'nin yerli tohumu (Fransa sinirlari icinde gelismis tohum), sonra da yore adi belirtilerek ornegin Marseille'in yerel tohumu denilebilir. Ayrica bizde tarihsel olarak arsivcilik zayif oldugu icin bircok atalik cesidimizle ilgili bilgi mevcut degil ama Bati uygarliklarinda atalik tohumlar, mumkun oldugunca tarihceleriyle birlikte anilirlar ve uretilirler ki bu ayrica bir kulturel onur meselesidir onlar icin. Adamlar Charentais kavununundan bahsederken, buyuk bir gurur ve ozguvenle bahsederler. Tohumlarin sahipsizlik durumu, bize mahsus bir hastalik.

3.
Dernegin Adana icin actiginiz Facebook sayfasindaki arka plan resminin ustunde soyle yaziyor:

Yukardaki ifadede ne demek istiyorsunuz?

4.

Vah ki ne vah. Biz gece gunduz Anadolu'ya ait geleneksel/atalik tohumlarin tasnifini yapmak, arsivlemek icin ugrasaduralim siz de Fransa'ya ait atalik tohumlari (tohumu saklanip ertesi sene ekildiginde aslina uygun sonuclar veren ve kimisi on yillar kimisi de yuzyillar boyu ekilegelen tohumlardan bahsediyorum), "yerel tohum" adiyla yerli ureticiye dagitin. Sizin bahsettiginiz yerel tohum kavramiyla (tekrar belirteyim, dunya literaturunde sizin yaptiginiz sekliyle yapilmis bir tanimlama yok) yine dunya standartlari belli olan atalik tohum kavrami birbirinden cok farkli seyler.

Eger bir domates, Anadolu topraklarinda bundan 200 yil once bir koylu tarafindan amator islah yoluyla edilmisse, domatesin anavataninin Guney Amerika olduguna bakilmaksizin, o domates artik Anadolu menseylidir. Yine dunya literaturunde, sizin tanimladiginiz gibi bir mensey kavrami yok. O zaman referans noktasi olarak Isa'nin dogumunu alip butun kulturel aidiyetleri bir kenara birakalim. Bir aci biberin, herhangi bir toplumda kendine yer bulup cok ekilir olmasinin sosyal ve kulturel tercihlerle dogrudan ilgisi var. Sizin mantiginiza gore Karabuk'un Maniye domatesi, Guney Amerika'ya ait bir domates mi oluyor?

5.
Sn MeyveliTepe'nin paylastigi burdaki alinti kime/hangi kaynaga ait, bilgi verebilir misiniz (kopyala/yapistir yapilmis)?

6.
2014 yilinda dernek olarak kac cesit tohumun dagitimini yaptiniz? Bunlarin hepsini sozunu ettiginiz uretim bahcelerinde mi urettiniz? Yerel tohum senliklerine katilip topladiginiz tohumlari, bu bahcelerde kendiniz uretmeden dernek uyelerine dagittiginiz oluyor mu? Dagittiginiz tohumlar icinde yerli/yabanci tohum orani nedir?

7.

Zaten sorun, ciftcinin ozgurlugunun elinden alinmasiyla ilgili, degil mi? Hic kimse koylunun/ciftcinin fikrini sormuyor. Herkes birsey dayatip baska birseyi yasaklama derdinde. Hukumet, ciftcinin atalik tohumunu ekmesini yasakliyor, sizinki gibi dernekler de hibrit tohum ekmesine karsi. Yani ciftci, oyle para kazanacagini dusunuyorsa ve kendi tercihiyle hibrit tohum ekmek istiyorsa, niye ekemiyor? Ciftciyi egitmekten, dogru bilgilendirmekten kastiniz, "hibrit tohum ekemezsin, atalik tohum da ekemezsin" demek mi? Bu, ciftciyi aptal yerine koymaktan, birilerinin onun adina karar vermeye calismasindan baska birsey degil mi? Ne onu ekebilecek ne oburunu; ne yapacak acliktan agzi mi kokacak?
1- Yerli tohum üreten ('. sene ekimi yapıldığında yine ürün verecek olan) firmalar tabi ki de olmalı, olmaması için bir sebep görmüyorum, böyle bir şey de zaten söylemedim. Arada https://www.change.org/p/tar%C4%B1m-...um-kullanilsin böyle paylaşımlarda yapıyoruz.

2- Benimle burada neden çelişki yaşadınız anlamadım bende size katılıyorum.

3- Yerli de olsa hibrit (Geri dönüşümsüz, tek yıllık) tohuma karşı olduğumuzu vurgulamak istedim.

4- Bir tohumun yerellilik özeliği kazanması için üretim yapıldığı araziyde kaç yıl üretilmesi gerekir? Bunun bir kıstası varmı? Kamba biberine Kamber biber denince yerel oluyor, red robin domates tohumu atalık tohum diye satılıyor, bunlar nasıl oluyor?

5- Kaynak te kime ait olduğu da yazıyor zaren, yazanlar sizin merakınızı gidermeye yetmedi ise grupta yazının sahibine sorabilirsiniz, engel yok.

6- 2014 yılında dernek kurulumu yeni olduğu için dernek olarak 1 tane bile tohum dağıtımı yapılmadı. Ancak 2015 yılında dağıtılacak olan tohumların tamamı derneğe ait bahçede tamamen tohum alma amacıyla üretimi yapılan ürünlerden alınan tohumlar olacaktır. Dernek olarak şenliklere tohum toplamak için değil tohum dağıtımı yapmak için katılım sağlanacaktır, takip edebilirsiniz.

7- Çiftçinin atalık tohum ekmesini yasaklayan bir kanuni yönetmelik veya tamim varmı.? Yasak olduğunu nereden çıkartınız. Dernek olarak kimsenin ne ekip ne biçip ne yiyeceğine karışma yetkini kendimizde görmüyoruz, Bizim ki sadece düşünce paylaşımı ve öneri, uyup uymamak, tutup tutmamak çiftçinin bileceği bir iştir.

Düzenleyen antebi : 03-01-2015 saat 20:17 Neden: hatlı yazım
antebi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2015, 21:49   #3
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Hem sizin hem ayrildiginiz grubun kullandigi yerel tohum kavrami uydurma bir kavramdir. Bu kavramin Turkceye cevrildigi orjinalinde sizin kullandiginiz gibi bir anlam soz konusu degil. Orjinalinde "yerel tohum" dendiginde, icinde bulunulan yorenin tohumu kastedilir. Eger Yunanistan'in bir koyunde bir Italyan biberi ekiliyorsa, bu bibere Yunanistan'in yerel biberi degil; Italya'nin falanca bolgesinin yerel biberi denir. Sizin kullandiginiz sekliyle yerel tohum kavrami hem teknik anlamda hem de Turkcesi itibariyle cok sorunludur ve konu hakkinda bilgisi olmayanlari yanlis yonlendiricidir.

Alıntı:
Yerli de olsa hibrit (Geri dönüşümsüz, tek yıllık) tohuma karşı olduğumuzu vurgulamak istedim.
Atalik tohuma sahip ciktiktan sonra, hibrit tohum uretiminde bence herhangi bir sakinca yok. Kucuk uretici hem atalik tohumunu korusun; hem de refah seviyesini ve pazardaki payini arttiracaksa hibrit tohumunu eksin (bu arada GDO=hibrit demek degil). Yeryuzundeki butun hibrit tohum ureticileri de kuresel uretici degil. Kaliteli ve besin degeri yuksek yeni cesitler ureten kucuk olcekli ve durust tohum ureticileri de var. Bu konuda da herkesi kuresel bir oyunun parcasi gosterip, insanlari yanlis yonlendiriyorsunuz.

Alıntı:
Bir tohumun yerellilik özeliği kazanması için üretim yapıldığı araziyde kaç yıl üretilmesi gerekir? Bunun bir kıstası varmı? Kamba biberine Kamber biber denince yerel oluyor, red robin domates tohumu atalık tohum diye satılıyor, bunlar nasıl oluyor?
"Bir tohumun yerellilik ozelligi kazanmasi" gibi bir durum soz konusu degil. Boyle bir kavram yok. Bir Fransiz tohumunu Turkiye'nin bir koyunde 100 senedir yetistiriyorsaniz, o yine Fransiz tohumudur, bu kadar basit. Bir tohumun uzun yillar boyunca bir iklimde yetistirildiginde o iklime uyum saglamasi durumu da (tohumun adaptasyonu) tohum sirketlerinin sisirdigi bir kavramdir. Eger tohum ekim zamanlarini ve sartlarini dogru ayarlarsaniz, belli bir adaptasyon surecine gerek olmadan da, Turkiye'nin kuzeyinde yetisen tohumlarin (oncelikli olarak zirai tohumlari kastediyorum) tamamina yakinini basariyla guneyinde de yetistirebilirsiniz. Bunun tersi de dogrudur. Tohum adaptasyonu da cok yanlis anlasilan bir kavram.

Kirkagac Kavunu'nu ele alalim. Ilk cikis zamani hakkinda fikrim yok. Diyelim ki, bu kavun ilk kez 1600 yilinda bir koylu tarafindan amator islahla elde edildi. Genel kabul, kavunun 2 jenerasyon (yaklasik 50 yil) sonra, yani 1650 itibariyle geleneksel kavun statusu kazanmis olacagi yonunde. Bugun artik bir atalik yerli kavun cesididir. Bunun yaninda, bugun artik ekimi cok yayginlasmis, 20 yuzyilin ikinci yarisi icinde tohum sirketlerinin veya devletin tohum uretimi calismalarinin sonucu olarak uretilmis tohumlar var. Bunlar da bugun artik geleneksel tohumdur (ben bunlara atalik tohum demem).

Red Robin domatesi, aslina uygun meyveler veren bir geleneksel domates cesidi (dogada herhangi bir capraz tozlasma olmadiysa, tohumunu ektiginiz zaman ayni sonucu verecek). Eger amator islahla birkac jenerasyon once elde edildiyse atalik bir cesit; ticari uretim sonucunda elde edilmis bile olsa geleneksel tohum olma ozelligini koruyor. Kamber Biberi adinda, kultivarlarindan birisi Bilecik'e ait olan bir biber cesidi var; atalik yerli cesittir. Kamba cesidiyle, Bulgaristan'a ait biberi kastediyorsaniz o baska bir biber (ayni tohum, zaman icinde, acilimlar yaparak farkli kultivarlar da gelistirebilir). Bulgaristan'dan ozellikle 20. yuzyil baslarinda goc eden Turkler araciligiyla Turk topraklarina getirilmis ve yukarda siraladigim ozellikleri tasiyan cok sayida cesit var. Bunlar yerli atalik tohum statusunu coktan haketmislerdir.

Alıntı:
Çiftçinin atalık tohum ekmesini yasaklayan bir kanuni yönetmelik veya tamim varmı.?
Ciftcinin atalik tohum ekmesinin onune cok buyuk engeller cikaran sertifikali tohum uygulamasi var (bazi uygulamalar, yavas yavas, birden tepki cekmeyecek sekilde hayata geciriliyor). Eger tohum sirketi, devletin sertifika onayi vermedigi tohumu uretemiyorsa ve ayni devlet ciftciye sertifikasiz tohum ekemeyecegini soyluyorsa, bu ne demek oluyor? Sertifika verilen atalik tohum sayisi gittikce azalmiyor mu? Gen havuzu, Aci Kil Biber, Pala Patlican, Kirkagac Kavunu gibi cesitler cercevesine indirilip iyice daraltilmis olmuyor mu?

Son olarak asagidaki ifadede ne demek istediginiz hakikaten anlamadim; lutfen yardimci olur musunuz?
Alıntı:
Amacimiz; yerli degil YEREL TOHUMLARIN kullanimini artirmak icin bu tohumlarin uretimini desteklemek ve paylasimina yardimci olmaktir
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antebi Mesajı Göster
1- Yerli tohum üreten ('. sene ekimi yapıldığında yine ürün verecek olan) firmalar tabi ki de olmalı, olmaması için bir sebep görmüyorum, böyle bir şey de zaten söylemedim. Arada https://www.change.org/p/tar%C4%B1m-...um-kullanilsin böyle paylaşımlarda yapıyoruz.

2- Benimle burada neden çelişki yaşadınız anlamadım bende size katılıyorum.

3- Yerli de olsa hibrit (Geri dönüşümsüz, tek yıllık) tohuma karşı olduğumuzu vurgulamak istedim.

4- Bir tohumun yerellilik özeliği kazanması için üretim yapıldığı araziyde kaç yıl üretilmesi gerekir? Bunun bir kıstası varmı? Kamba biberine Kamber biber denince yerel oluyor, red robin domates tohumu atalık tohum diye satılıyor, bunlar nasıl oluyor?

5- Kaynak te kime ait olduğu da yazıyor zaren, yazanlar sizin merakınızı gidermeye yetmedi ise grupta yazının sahibine sorabilirsiniz, engel yok.

6- 2014 yılında dernek kurulumu yeni olduğu için dernek olarak 1 tane bile tohum dağıtımı yapılmadı. Ancak 2015 yılında dağıtılacak olan tohumların tamamı derneğe ait bahçede tamamen tohum alma amacıyla üretimi yapılan ürünlerden alınan tohumlar olacaktır. Dernek olarak şenliklere tohum toplamak için değil tohum dağıtımı yapmak için katılım sağlanacaktır, takip edebilirsiniz.

7- Çiftçinin atalık tohum ekmesini yasaklayan bir kanuni yönetmelik veya tamim varmı.? Yasak olduğunu nereden çıkartınız. Dernek olarak kimsenin ne ekip ne biçip ne yiyeceğine karışma yetkini kendimizde görmüyoruz, Bizim ki sadece düşünce paylaşımı ve öneri, uyup uymamak, tutup tutmamak çiftçinin bileceği bir iştir.

Eski 03-01-2015, 22:39   #4
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2011
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi antebi Mesajı Göster
Yerli de olsa hibrit (Geri dönüşümsüz, tek yıllık) tohuma karşı olduğumuzu vurgulamak istedim.
(Yerli ve f1 tohum eken bir üretici olarak yazıyorum.)

Şuan piyasada f1 ürünler olmasa çiftçi 1 hafta karnını bile doyuramaz. Yerli ürünlerin pahalı olacağı için vatandaş nasıl bu ürünleri alacak?

Maddi yönünü geçtim yerli ekimde aşırı derecede ilaç kullanımı gerekiyor. (Her tür için geçerli değil.) Örnek: Ben bu sene f1 lahana ektim sadece 2-3 defa tırtılla mücadele ettim. (1 defa etkisi 1 hafta olan ilaç, geresi organik mücadele.) Diğer yerli fide eken ise 5 defa fungisit ilaçlaması yaptı. Diğer ilaçlamaları saymıyorum. Siz olsanız hangi ürünü alırdınız??

Her açıdan f1 tohum şarttır. Gdo tohum demiyorum.

2.si ise fotoğrafta yer alan hibrit ürünlerin tadı, kokusu aromasının neredeyse hiç olmadığı kokunusu. Bunun dayanağı nedir? Neredeyse ocak ayına kadar hıyar satışı yaptım (şimdilerde kendimize kadar var) alanlar hâlâ gelip hıyarlar nerde diye soruyor. Bu bitkinin gübrelemesi ve bakımı ile ilgilidir. Siz bitkiye istediğini vermez iseniz yerli ürünlerde f1 ürünlerde tatsız kokusuz olur.

Ben üretici olarak yazdım. Tohum yerli veya hibrit olsun bilinçli üretim herkesin kazancı olacaktır..

loveforlife beğendi.
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2015, 06:43   #5
Ağaçsever

antebi's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster

Şuan piyasada f1 ürünler olmasa çiftçi 1 hafta karnını bile doyuramaz. Yerli ürünlerin pahalı olacağı için vatandaş nasıl bu ürünleri alacak?

Maddi yönünü geçtim yerli ekimde aşırı derecede ilaç kullanımı gerekiyor. (Her tür için geçerli değil.) Örnek: Ben bu sene f1 lahana ektim sadece 2-3 defa tırtılla mücadele ettim. (1 defa etkisi 1 hafta olan ilaç, geresi organik mücadele.) Diğer yerli fide eken ise 5 defa fungisit ilaçlaması yaptı. Diğer ilaçlamaları saymıyorum. Siz olsanız hangi ürünü alırdınız??

Her açıdan f1 tohum şarttır. Gdo tohum demiyorum.

2.si ise fotoğrafta yer alan hibrit ürünlerin tadı, kokusu aromasının neredeyse hiç olmadığı kokunusu. Bunun dayanağı nedir? Neredeyse ocak ayına kadar hıyar satışı yaptım (şimdilerde kendimize kadar var) alanlar hâlâ gelip hıyarlar nerde diye soruyor. Bu bitkinin gübrelemesi ve bakımı ile ilgilidir. Siz bitkiye istediğini vermez iseniz yerli ürünlerde f1 ürünlerde tatsız kokusuz olur.

Ben üretici olarak yazdım. Tohum yerli veya hibrit olsun bilinçli üretim herkesin kazancı olacaktır..
Yani F1 hibrit tohumlar yokken hem çiftçi hem vatandaş açmıydı? Zaten bu gün çiftcilerin cebinden paralar taşıp duruyor. Tohuma ve kimyasallara (Gübre ve ilaç) verdiğiniz parayı, kirlettiğiniz toprağı ve tüketicinin sağlığa harcadığı parayı hesap ederdeniz kimin para kazandığı ortaya çıkar, Tarım ilacı üreten bir çok firmanın aynı zamanda insan sağlığı için de ilaç ürettiği gerçeği ortada iken ne üretici olarak siz ne de tüketici olarak vatandaş kazanır.

Yerli üretimde aşırı ilaç kullanımı gerekiyor demişsiniz. Bu ilaç kullanma zorunluluğu (ki ben bu görüşte değilim) acaba toprağın kirletilmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir mi? Zararlının kullanılan tarım ilaçlarına karşı bağışıklık sistemini geliştirmiş olması olabilir mi?

Yarın F1 tohuma ulaşamayacağınız şartlar oluşursa ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Eski 04-01-2015, 07:37   #6
Ağaçsever

antebi's Avatar

Alıntı:
Hem sizin hem ayrildiginiz grubun kullandigi yerel tohum kavrami uydurma bir kavramdir. Bu kavramin Turkceye cevrildigi orjinalinde sizin kullandiginiz gibi bir anlam soz konusu degil. Orjinalinde "yerel tohum" dendiginde, icinde bulunulan yorenin tohumu kastedilir. Eger Yunanistan'in bir koyunde bir Italyan biberi ekiliyorsa, bu bibere Yunanistan'in yerel biberi degil; Italya'nin falanca bolgesinin yerel biberi denir. Sizin kullandiginiz sekliyle yerel tohum kavrami hem teknik anlamda hem de Turkcesi itibariyle cok sorunludur ve konu hakkinda bilgisi olmayanlari yanlis yonlendiricidir.
Burada çeliştiğimiz konu nedir? Yani Fransanında, Ugandanında, Japonyanında yerel tohumu korunmalı diye düşünüyorum. Atalık tohumun nerede yetiştiğinin menşeinin neresi olduğunun bir önemi yok, önemli olan atalık olması diye düşünüyorum. Fransız biberini Adanada yetiştirince bu artık Adana biberi oldu diye bir iddiam yok. Bhut Jolokia biber tohumu dağıtımı yapılırken bu biberin nerede yetiştiğinin değil atalık tohum olup olmamasının önemi vardır.

Alıntı:
Atalik tohuma sahip ciktiktan sonra, hibrit tohum uretiminde bence herhangi bir sakinca yok.
Bence var, çünkü hibrit tohumla beraber kimyasal kullanı artmıştır, bu nedenle de topraklarımız gün geçtikçe kirlenmektedir. Toprakları bizden sonraki nesillere kullanılmayacak bir halde bırakılmasını istemiyorum.

Alıntı:
Eger tohum ekim zamanlarini ve sartlarini dogru ayarlarsaniz, belli bir adaptasyon surecine gerek olmadan da, Turkiye'nin kuzeyinde yetisen tohumlarin (oncelikli olarak zirai tohumlari kastediyorum) tamamina yakinini basariyla guneyinde de yetistirebilirsiniz.
Bunun mümkün olmadığını 3 senedir yaşayarak öğrendim. Saimbeylinin ince kabuk kokulu domatesini hem tohumdan hem fideden üretme çabalarım sonuçsuz kaldı. Bir tane bile domates alamadım.

Alıntı:
Bulgaristan'dan ozellikle 20. yuzyil baslarinda goc eden Turkler araciligiyla Turk topraklarina getirilmis ve yukarda siraladigim ozellikleri tasiyan cok sayida cesit var. Bunlar yerli atalik tohum statusunu coktan haketmislerdir.
Yerli atalık tohum statüsünü hak etmenin bir ölçüsü varmı?

Alıntı:
Ciftcinin atalik tohum ekmesinin onune cok buyuk engeller cikaran sertifikali tohum uygulamasi var (bazi uygulamalar, yavas yavas, birden tepki cekmeyecek sekilde hayata geciriliyor). Eger tohum sirketi, devletin sertifika onayi vermedigi tohumu uretemiyorsa ve ayni devlet ciftciye sertifikasiz tohum ekemeyecegini soyluyorsa, bu ne demek oluyor? Sertifika verilen atalik tohum sayisi gittikce azalmiyor mu? Gen havuzu, Aci Kil Biber, Pala Patlican, Kirkagac Kavunu gibi cesitler cercevesine indirilip iyice daraltilmis olmuyor mu?
Aynı düşünceleri paylaştığımızın farkında mısınız? TİGEM'in "Sertifikalı tohum kullan %25 ürün artışı olsun" anlamında reklamları halen panolarda yer almakta. Şimdi ben elimdeki tohumu sertifikalandırırsam benim ürünüm %25 artacak mı? Ayrıca atalık, yerel tohum olduktan sonra sertifikalı olmasınında bir sakıncası yok. Ancak çiftciye tarım desteği şartını sertifikalı tohum kullanımına bağlanmasına karşıyım. Çiftçi kendi tohumunu kullandığında da destek almalı. Burada anlaşamadığımız bir durum yok sanırım.

"Amacimiz; yerli degil YEREL TOHUMLARIN kullanimini artirmak icin bu tohumlarin uretimini desteklemek ve paylasimina yardimci olmaktir "

Yerli dendiğinde Anadoluya yani bizim topraklarımıza özgü tohum anlaşılır, oysa yerel diyerek dünyanın herhangi bir bölgesinde yetişen yerel tohumu kastettim.

Eski 04-01-2015, 09:16   #7
Ağaçsever

antebi's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Anayasa gibi dernek logosuyla birlikte her yere yapıştırılan yazıya bir bakalım:
Bu yazıyı doğru bulmadığımı söylediğimde ise;

Diye yazmışsınız.

Yazının kaynağı yok, belirtilmemiş. Yazanın kendi ürettiği ifadeler gibi görünüyor (o kadar çok yerde gördüm ki, Saraçoğlu kaynaklı diye düşünüyorum).
Evet doğru söylüyorsunuz, Yazının kaynağı Saraçoğludur,

http://www.agaclar.net/forum/organik-tarim/10064-4.htm 96 noulu mesajda belirtilmiş. Saraçoğlu gibi profesörlük ünvanı kazanmış kişilerin görüşlerine itibar edilebilir diye düşünüyorum. Konunun doğru olup olmadığını ispat etmek bana değil Saraçoğluna düşer.

Alıntı:
Hibrid tohumun F1 seviyesinden sonra elde edilen meyveden alınan tohumun F1'den farklılaşması da tohum şirketlerinin ticaretlerinin devamlılığında bir araç oluyor.
Bu yazı size ait. F1 tohumlara karşı olmadığınız anlamını çıkarabileceğimiz pek çok ifadeniz olduğu göz önüne alındığında sizin herhangi bir tarım firmasıyla bağlantılı olabileceğiniz geliyor aklıma. Öyledir demiyorum yanlış anlamayın.

Arkadaşımın kızı doğduğunda şeker hastası olarak doğdu, bu durumun sağlıksız beslenme ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı beslenme sağlıklı tohumla başlar, kendi benzerini üretemeyen tohumun sağlıklı olduğuna kimse beni inandıramaz, kusura bakmayın.

Alıntı:

Öte yandan tohum şirketlerinden pazar beklentisi (ki pazar deyince tüketiciler anlaşılmamalıdır, üretici ve devamındaki tüketiciye kadar zincir - tüketici pazardan sayılmıyor) erken hasata gelen, ürünün tamamının bir defada hasat edilebileceği, hepsi biribirine benzeyen, raf ömrü olabildiğince uzun, hamken bile olgun görünen ve güzel görünüşlü meyveler üreten tohumlar. Bu beklentilerin içinde ne lezzet, ne de besleyicilik var. Dolayısı ile ortaya çıkan tohumlar da ona göre. Bu tohumların f2 seviyesinde f1'deki ürünü vermemesi ise tohum şirketlerin kendilerince sürdürülebilirliğini sağlayan bir durum ve bazı küçük şirketler dışında hibrid olmayan tohum ıslah etmezler. Buna bir de olgunlaşmadan toplanmasını, olgunmuş gibi görünmesini sağlayacak müdahaleleri ekleyin.

Sizin aslında karşı olduğunuz, benim ve buradaki bir çok kişinin karşı olduğu da budur. Ancak bunu tamamen"hibrid" kavramına indirgediğinizde bir çok açmaz ile karşılaşırsınız.
Sizin yazınızdaki koyulaştırarak vurguladığım konuya karşıyım. Başkada karşı olduğum bir durum yok. Tekrar belirteyim benim karşı olduğum tek yıllık, geri dönüşümsüz, kısır olan tohumlardır. Gen havuzumuzun gittikçe küçülmesidir. Bu nedenle yerel tohumların devamının sağlanmasını isteğim karşısında geri dönüşümsüz tohumları savunmak niye anlamadım.

Alıntı:
Grup üyelerinizden birinin önüne, hangisi olduğunu belirtmeden bir heirloom bir de hibrid tohumdan yetişmiş domates koysam, tadına da baksa ve hangisini beğendiğini sorsam büyük ihtimal hibrid olanı beğendiğini söyler. Bu durumda ne olacak? Bütün bina yıkılacak mı? Oysa bu örnekte hibridin beğenilmiş olmasının bir önemi yok. Buna rağmen yaygınlaşması gereken heirloom tohum olmalı (bana göre).
Benim hibrit tohumdan ne kastettiğimi siz çok iyi biliyorsunuz

Alıntı:
Bu gibi projeleri, doğru temeller üzerinde kurulduğu, kavramların ve hatta terminolojinin bilim temelinde herkesin doğrusuyla eşit olduğu, ilkeleri açık, etik kuralları net bir şekilde belirlenmiş, yörüngesinden sapmadığı sürece elimden geldiğince desteklerim. Fakat, sırf laf ebeliği olsun diye başka yerlerden bulduğu alakalı-alakasız yazıyı kaynak da belirtmeden kendi ürünü imiş gibi yapıştırıp, filancanın yazını yapıştıracağına linkini verseydin, oradan da okurduk dendiğinde de, "illa istiyorsan link de veririm" diyenlerin ve normal karşılayanların etiği ile bunu yapabilecekseniz yolunuz açık olsun, ben yokum
Umarım buradaki suçlama bana ait değildir. Benim paylaşımlarım da eğer değişiklik yapmamışsam mutlaka kaynak belirtirim. Bunu bir çok paylaşımda kaynak olarak agaclar.net'i göstermemden de anlayabilirsiniz. (1 ocak tarihli paylaşımım https://www.facebook.com/groups/yere...3969904080872/ Ama alıntılar üzerinde değişiklik yapmışsam kaynak belirtmem doğru olmaz diye düşünüyorum.

Alıntı:
Antioxidant Composition in Cherry and High-Pigment Tomato Cultivars
(Marcello S. Lenucci, Daniela Cadinu, Marco Taurino, Gabriella Piro,Giuseppe Dalessandro)

COMPARISON AMONG HEIRLOOMS AND HYBRIDS OF 'CUORE DI BUE' TOMATO: A GLOBAL APPROACH TO QUALITY EVALUATION (P. Sambo, A. Brigi, S. Bona, M. Giannini, A. Marangon, T. Zanini)

Antioxidant activity and bioactive compound changes during fruit ripening of high-lycopene tomato cultivars (Ilahy Riadh, Chafik Hdider, Marcello S. Lenucci, Imen Tlili, Giuseppe Dalessandro)
Yabancı dilim olmadığı için bu dökümanları anlamam mümkün değil, gruptaki bir çok insan da benim durumumdadır. Eğer bunların Türkçesi veya Türkiyede yapılan araştırmalar varsa bunların linkini verirseniz sevinirim.

Eski 05-01-2015, 05:13   #8
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Bastan soyleyeyim; ne hibrit tohum ustune dayali bir is yapip para kazaniyorum ne de ciftcilere hibrit tohum ekmelerini tavsiye ediyorum. Bunun yaninda, sirf birseyi tercih etmiyoruz diye, onunla ilgili kimisi yalan boyutlarina varan kimisi de dupeduz bilgisizlik, tembellik ve merak etmemekten kaynaklanan propagandist yaklasimlara onay vermek zorunda miyim? Tabii ki hayir.

Simdi diger konulara gecelim:

Alıntı:
Bhut Jolokia biber tohumu dağıtımı yapılırken bu biberin nerede yetiştiğinin değil atalık tohum olup olmamasının önemi vardır.
Diger ifadeyle soyle diyorsunuz: "Tasnif ve arsivleme olmasin (zaten bugune kadar olmamis), ne gerek var. Fransiz domatesini Antalya'daki yerel tohum senliginde kirmizi domates diye dagitalim. Sonra o domatesi alan kisi tohumunu cogaltip baskalarina "Antalya'dan kirmizi domates" diye dagitsin. Ayni domatesi yetistiren ucuncu kisiler de domatesi Antalya'nin yerli domatesi diye bilsin." Ne guzel, atalik tohumlar korundu Yurtdisinda bu isi ciddiyetle yapan kurumlarin atalik tohumlari nasil korudugunu, hangi sartlarda nasil yetistirdigini hic arastirdiniz mi?

Alıntı:
Bence var, çünkü hibrit tohumla beraber kimyasal kullanı artmıştır, bu nedenle de topraklarımız gün geçtikçe kirlenmektedir. Toprakları bizden sonraki nesillere kullanılmayacak bir halde bırakılmasını istemiyorum.
Yani tesadufe bakin ki, Sn Ismail Kuzucu bu soylediginize yukarda yanit vermis. Hemen bakalim:

Alıntı:
Sn Ismail Kuzucu, F1 fide ektigi icin daha az ilaclama yaptigini soyluyor. Yerli fide (sanirim atalik tohumu kastediyor) eken diger ciftcinin de daha fazla ilaclama yaptigini soyluyor. Bu duruma gore, F1 fide yetistirmeyle ilaclama arasinda bir dogru oranti var mi? Organik tarim yapilarak F1 tohum yetistirilemez mi? Turkiye'de hic F1 tohum ekilmese, ilaclama da sona mi erecek yoksa ilaclamada ciddi oranda azalma saglamak icin biyodinamik tarim uygulamalarina mi gecilmeli?

Alıntı:
Saimbeylinin ince kabuk kokulu domatesini hem tohumdan hem fideden üretme çabalarım sonuçsuz kaldı. Bir tane bile domates alamadım.
Eger Turkiye'de baska bir yerde Saimbeyli adinda bir yerlesim birimi yoksa ve siz bu cesidi yine Adana'da kendi yasadiginiz yerde yetistirmeye calisip bir tane bile domates alamadiysaniz, kusura bakmayin ama konu adaptasyonla ilgili degil. Forumda tecrubeli uyelerimizin yeni yetistiricilere yardimci oldugu basliklar var; yetistirmeyle ilgili sorularinizi orda sorabilirsiniz. Tohumunu da agaclar.net tohum paylasimi etkinligine gonderip paylasirsaniz bu cesidin yayginlasmasina katkida bulunmus olursunuz.

Alıntı:
Yerli atalık tohum statüsünü hak etmenin bir ölçüsü varmı?
Var. Daha once de bahsettigim kistaslar. Ozetleyeyim: Uzerinde mutabakata varilan kabule gore, tohumun yerlesikligini ve belli bir yetistirici grubu icinde (bu tek bir kisi olabilecegi gibi, bir aile de koy de olabilir, ayni toplum icinde zamanla daha genis bir alana da yayilabilir) surdurulebilirligini kanitlamak adina, tohum amator islah yoluyla elde edildikten sonra en az iki insan nesli boyunca (yaklasik 50 yila tekabul eder) yetistiriliyor olmasi atalik tohumun atalik sinifina girmesi icin yeterli.

Ornek:

1. nesil-Babanizin cesidi bahcesinde islah ettikten sonra evdeki yemeklerde kullanilmak uzere yetistirdigi nesil.

2. nesil-Sizin babanizdan miras kalan tohumu yetistirdiginiz nesil (bu asamada tohum zaten atanizdan size aktarilmis durumda ama siz de sonraki nesillere aktararak tohumu tanitacaksiniz)

Kamba Biberi (eger ayni cesitten bahsediyorsak), Bulgaristan kokenli ama tohum konusunda tasnif ve arsivleme yapilirken kesinlikle atlanmamasi gereken cok onemli bir konu insan. Her tohumun, bilsek de bilmesek de, mutlaka bir hikayesi var ve atalik olarak sonraki nesillere aktarilan her tohum, insanla ve onun ait oldugu veya kendini ait hissettigi toplumla ozdeslesir. Bulgaristan'da yasayan birisinin tohumu Edirne'ye gondermesi baska birsey, tohumu bohcasina koyup goc ettigi Edirne'de yetistirmesi baska. Kendisinin bir parcasi gormese birlikte getirmezdi. Her durumda, tohumun kokeninin belirtilmesi zorunludur. Tohum kataloglama isi ciddi bir is ve bir kolleksiyoner titizliginde yapilmali.

Alıntı:
Aynı düşünceleri paylaştığımızın farkında mısınız? TİGEM'in "Sertifikalı tohum kullan %25 ürün artışı olsun" anlamında reklamları halen panolarda yer almakta. Şimdi ben elimdeki tohumu sertifikalandırırsam benim ürünüm %25 artacak mı? Ayrıca atalık, yerel tohum olduktan sonra sertifikalı olmasınında bir sakıncası yok. Ancak çiftciye tarım desteği şartını sertifikalı tohum kullanımına bağlanmasına karşıyım. Çiftçi kendi tohumunu kullandığında da destek almalı. Burada anlaşamadığımız bir durum yok sanırım.
Sertifika konusundaki dusuncenizi ayrica uzun uzun tartisabiliriz. Simdilik tartistigimiz konu kapsamindaki sorunlu noktayi tekrar vurgulayayim. Sizin kullandiginiz anlamiyla, "yerel tohum" diye bir kavram yok. Yerli (Turkiye menseyli) atalik tohum var; bir de daha kucuk olcege inerek incelenebilecek yerel atalik tohum var. Turk Dil Kurumu'ndan "yerel"in anlami:

Alıntı:
sıfat Yöresel
Yerel atalik tohuma ornek: Ege'nin yerel atalik tohumlari, Aydin'in yerel atalik tohumlari vb.

Dunya uzerinde cok farkli toplumlarin binlerce degerli atalik tohumu var (kendi bahcelerimde Uzak Asya'dan da Avrupa'dan da Turkiye'den de tohum yetistiriyorum). Bunlarin hepsi degerlidir ama Fransa'nin kavununu Izmir'e getirip yetistirdiginizde, Izmir'e has yerel tohum elde etmis olmuyorsunuz; o yine Fransa'da ait oldugu yore neyse oranin yerel tohumu oluyor. Ayrica, daha once de dedigim gibi yerellik kavramini adaptasyon sureciyle ozdeslestirmek de cok anlamsiz. Size Charentais tohumu gondereyim, Adana'da ekin, yetistirici olarak bir hata yapip bitkiyi oldurmedikten sonra hemen sonuc alirsiniz. Bu tip bir yerellik kavrami one surerek de zaten elimizde hicbir arsiv bilgisi bulunmayan tohum cesitlerinin tasnifini cok daha zorlastirmis olacaksiniz. Yani bu haliyle, yararinizdan cok zarariniz olacak.

Alıntı:
"Amacimiz; yerli degil YEREL TOHUMLARIN kullanimini artirmak icin bu tohumlarin uretimini desteklemek ve paylasimina yardimci olmaktir "

Yerli dendiğinde Anadoluya yani bizim topraklarımıza özgü tohum anlaşılır, oysa yerel diyerek dünyanın herhangi bir bölgesinde yetişen yerel tohumu kastettim.
Simdi siz bu tanimi yaptiginiza gore, su videoyu gostereyim (sizin mensubu oldugunuz dernek de sanirim videoda bahsedilenle ayni, oyle degilse lutfen belirtin):

https://www.youtube.com/watch?v=iPtPbVPGiD4

Hakan Bey, videonun 13. saniyesinden baslayarak dernegin amacini anlatiyor:

Alıntı:
Dernegimizin amaci, yerel tohumlarimizi yasatmak, neslini devam ettirmek ve yerel tohumlarimizi islah etmektir. Ha nicin yerel tohumlarimiz bu kadar onemlidir? Soyle soyleyeyim ben size, tohumuna sahip cikmayan bir millet gelecegini kaybeder.
Burdaki yerel tohum tanimiyla sizinkinin bir alakasi var mi? Hakan Bey, tohumuna sahip cikmayan bir millet derken Uganda Halki'ni mi kastediyor?

Bir soru daha: "Yerel tohumlarimizi islah etmektir." denirken ne kastediliyor? Siz tabii bunu Hakan Bey'in yerine yanitlamak istemeyebilirsiniz ama bir fikriniz varsa, bizi de aydinlatir misiniz?

loveforlife beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025