![]() |
|
|
|
|
|
#1 | ||
|
agaclar.net
|
Alıntı:
Konuyu tam özümsemeden haber yaptıkları için agaclar.net adı yok. Röportajlara katılıp sözünü ettiğin konularda bilgi vermek değil amacım. Bu çok kısıtlı bir şey olurdu. Yapmak istediğim; doğa ve çevre konularında yaşananların yeterince farkında olmayan kitlenin dikkatini müzik aracılığıyla çekip, bu konuda yıllardan beri çalışma yapan derneklere, güncel çalışmalarını, dikkatleri çekilmiş bu kitleye aktarmasının, anlatmasının ortamını yaratmak. Şu üstteki cümleyi daha çabuk anlaşılır biçimde yazabilsem ne iyi olacak ![]() Kelalaka bir örnek versem daha iyi... Bir göl düşünün, içinde çok sayıda boğulanlar var ve kurtarılmaları gerekiyor (bunlar çözüm bulmamız gerekenlerin tümü). Yardım edenlerin sayısı yeterli değil. (bunlar da doğayla ilgili dernekler) Göl kenarında yüzlerce dolaşan var ama o yöne bakmadıkları için boğulanları göremiyor. Biz, bağırıp çağırıp (gerçekte müzik aracılığıyla) dikkatlerini çekiyoruz ki, göle atlayıp, boğulanlara yardım etsinler. Zaten yardım edenlere katılmaktansa, sayısı bizden binlerce fazla olanları yardıma çağırmak daha mantıklı... Doğa İçin Çal, projesi bunu hedefliyor. Sizlere de görev düşüyor. DİÇ Projesinde Yer Alanlar bölümüne katkınızı göremiyorum ![]() Doğrusunu isterseniz o bilgileri, bu projeye katılmayı kabul eden derneklerin yazması daha doğru olurdu... Alıntı:
![]() |
||
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Ben olsam, 'Ey STK olarak yollara düşmüş olanlar; kendi bünyenizde kişisel didişmeleri bırakın da, amacınıza odaklanın. Çevre felaketinin gözümüze girdiği bu günlerde enerjinizi kısır çekişmelerle tüketmeyin, çanlar sizin için çalıyor' derdim. (Bu sözüm hepsine, her üyeye değil tabi. İçlerinde canla başla gayret gösterenler, ufak da olsa başarı kazanılmış etkinlikler de var, ama ne yazık ki devlet yönetimi bazında sonuç almada yeterli olamıyor.) Bunu defalarca, her fırsatta dediğim ve yapılan toplantı ve etkinliklerin fazla ses getirmediğinin, heyecanın bir parlayıp bir söndüğünün, bağımsız çevreci olarak yola devam etmenin daha yapıcı olabildiğini gördüğüm için de DİÇ Projesinde Yer Alanlar bölümünde katkılı olamıyorum. Ama birikimimi kişisel olarak bu projeye de aktarma gayretindeyim. Çalışmaya devam, 1-2 gün içinde web sayfaları üzerine konuşabiliriz sanıyorum. |
||
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Çözüme odaklanmak..
Proje ortada, amaç belli; farkındalık. Bundan sonra doğa için yapılacaklar (bunu bizim açımızdan 'çalmak ve söylemek') olarak algılar isek yapılacaklar belli, projeyi duyurup, birlikte en yakınımızdan başlayarak doğa için projeler üretip, birlikte yürütüp, sonuçlandırmak. Sonrasında yapılanları fotoğraflayıp, videolayıp, sitemizden, forumumuzdan paylaşmak olmalı. Divane aşık gibi'yi dinleyip, beğenmek ile kalmamalıyız. Doğa için, çevremiz için düşünmeli, çözüm üretmeli ve bunu birlikte yapıp, sonuçları da paylaşmalıyız ki olumlu örnekler görüp, benzeri, daha iyileri başka başka yerlerde uygulanabilsin. Sembolize edecek olursak, kıvılcım çakılıp, ateş yakıldı, şimdi bunu yaymalı ve başka yüreklerde de tutuşturmalıyız ki sönmesin. gece ateş hep ormanlarımızı yakıp kül etmez, hızlı değişimleri, gelişimleri de ifade eder diyen forum kişisi! |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çalmak, söylemek ve topluca somut bir etkinlik yapmak. Nasıl bir etkinlik? dersen, ilk aklıma gelen; dediğin gibi en yakınımızdan başlayarak..: Önce kendi aramızda, şu ana kadar projeye destek vereceğini söyleyen üyelerle bir çekirdek grup oluşturulur. Strateji, program, kullanılacak metinler, sorumluluk, görev dağılımı, maliyet, bütçe, sponsor v.s belirlenir. Kararlaştırılmış bir disiplin içinde, forumdaki tüm alt başlıklara mesaj yazılarak, henüz projeden haberdar olmayan üyelere de katılım için çağrı yapılır, destek istenir. Sayımız belli bir doygunluğa ulaşınca, üyeler kendi bulunduğu şehirde veya bölgede, aynı gün ve aynı saatte, agaclar.net adına, 'Doğa İçin' etkinlik(ler) düzenler. Site üyesi olmayan eşini, dostunu, ulaşabildiği STK'ları ve belli kurumlardaki ilgili kişileri etkinliğe davet eder. Basın mutlaka olmalıdır. Üzerimizde agaclar.net t-shirtleri, mekanda oluşturulmuş bir panoda 'Çevre üzerine' metinler, fotoğraflar ve fondaki 'Divane Aşık Gibi'nin eşliğinde sohbetler, piknik, doğa yürüyüşü, v.s yapılır. (Müzisyenlerin katılımı belki İstanbul'da sağlanabilir ama diğer yerlerde klip gösterilebilir. Bazı bölgeler üye sayısı açısından zayıf kalırsa yakın bölgelerden takviye yapılır.) Etkinlik Türkiye'nin bir çok şehrinde, aynı gün yapılır ve basına aksettirilebilirse çok ses getirir, başka uygulamalara da örnek olabilir diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aslında şu sizin yazdıklarınızı çanakkale gezisin de küçükte olsa yapılmasını istemiştim, ne yazık ki organize olamayıp iptal etmek zorunda kaldık. Kurtuluş savaşı verdiğimiz cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk temellerinin atıldığı topraklarda böyle bir etkinliğin daha da ses getireceğini ve oradan başlanmalı diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
![]() |
|
|