agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları (https://www.agaclar.net/forum/doga-cevre-ekoloji-gida-hukuk-ve-politikalari/)
-   -   Fındık sorunu (https://www.agaclar.net/forum/doga-cevre-ekoloji-gida-hukuk-ve-politikalari/1625.htm)

memet 12-09-2006 19:30

fiskobirlik'te yönetim değişmiş

malina 12-09-2006 22:45

Yaşar Pamuk

1960 yılında Ordu Ulubey'de doğdu . 1976-1981 yılları arasında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Lisans bölümünden mezun oldu. Askerliğini yedek subay olarak yaptıktan sonra, 1983 yılında Malatya Arapkir Lisesine Matematik Öğretmeni olarak atandı. 1987 yılında Ordu Merkez Kuylu İlköğretim Okul Müdürü , 1990 yılında Ordu Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okul Müdür baş yardımcısı, 1993 yılında Ordu Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni , 1994 yılında Ordu Fen Lisesi Matematik Öğretmeni ve Müdür baş yardımcısı olarak çalıştı. 1999 Mahalli İdareler seçimlerinde Ulubey‘de Belediye Başkan adayı oldu.

21 Haziran 2000 tarihinde Ordu Fen Lisesi Matematik Öğretmenliğinden istifa ederek Ordu Soya Sanayi A.Ş. Genel Müdürlüğüne getirildi. Evli ikisi erkek birisi kız üç çocuk babası olan Pamuk, en son Ordu Yağ Sanayi A.Ş. Genel Müdürü olarak görev yapıyordu.

malina 13-09-2006 19:04

50. Fındık fiyatının yüksek olması ihracatçının yararına olduğunu söylüyorsunuz. Fakat fiyatın düşmesi için açıklamalar yapıyorsunuz. Düşük fiyatı savunuyorsunuz. Bu konuda tepki alıyor musunuz?
( Ali Ekber Yıldırım / Dünya )

Cüneyd Zapsu: "Sevgili Ali Ekber Bey, yüksek, düşük, güzel, çirkin bunlar hep göreceli kavramlardır. “Düşük” fiyatı savunuyorsunuz diyorsunuz, sizce fındık fiyatı ne olmalı? Misalen, 3 USD mı, 13 USD mı yoksa 23 USD mi? Bunun bir sınırı var mıdır? Nerededir? Tekelcilikten bahsediliyor, artık global dünyada tekelcilik kalmamıştır. Bizim ne azami ne de asgari, bizim optimal bir fiyata ihtiyacımız vardır. Fiyat o kadar düşük olacak ki, üreticimiz yine de memnun olacak, ancak o kadar yüksek olacak ki, kendimize Arjantin, Şili, Kafkasya, Ukrayna ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi yeni rakipler çıkarmayacağız.

Demin ki yeni rakiplerin üretim imkanlarını, üretim maliyetini çok iyi inceleyip fiyatımızı onların bu ürüne geçmeyecekleri bir noktada tespit etmemiz gerekir. Şundan emin olabilirsiniz ki son 2 seneki fiyat seviyesi bırakın Ukrayna, Kafkasya ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi düşük gelir ülkelerini, İtalya hatta ABD gibi yüksek maliyet ülkelerini dahi kat ve kat aşmıştır.

Bu konuyu incelemenizi rica ediyorum. İnceleyin ve ondan sonra fiyatımızın ne olması gerektiğini söyleyin. Ben kendim yurtdışındaki ekim alanlarını gördüm ve hakikaten korktum.

Dikkat etmediğimiz taktirde “yorgan gitti, kavga bitti” durumuna gelebiliriz. Eminimki bu görüş açısına durumu incelediğinizde siz de varacaksınız. Tekrar ediyorum ben kendi menfaatimi değil, Türk fındık sektörünü ve dünya pazarının tümüne yetebilecek derecede fındık üreten bir ülke olmuş olan Türkiye’nin geleceğini düşünüyorum."

demiş ama gelişmeler ilginç bir yönde olmaya başladı...

Alıntı:

İspanya'da Türk fındığına protesto

Mehmet ÇİFTÇİ/MADRİD, (DHA)

Türkiye’de fındık için belirlenen taban fiyatın çok düşük olduğunu düşünen İspanyol fındık üreticileri Türk hükümetini protesto etti. AB yetkililerine de çağrıda bulunan İspanyol üreticiler, fiyatların yukarı çekilmemesi halinde Brüksel’e yürümekle tehdit etti.

İspanya’nın en büyük fındık üretim merkezlerinden Katalonya’nın Reus bölgesi fındık üreticileri Türk hükümetini protesto etti. Karadenizli fındık üreticilerine destek veren İspanyol fındıkçılar, Türk hükümetinin belirlediği fiyat oranının İspanya’daki fındık alımlarını yüzde 50 düşürdüğünü iddia etti.

’KATALAN FINDIK ÜRETİCİLERİNİ BİTİRİYORLAR’

Katalonya fındık üreticileri derneği ’la Unio de Pagesos’ yönetimi yaptığı açıklamada, sene başında kabuklu fındığın kilogram başına 5.25 euro olarak belirlenen fiyatının Türkiye’den gelen haberler yüzünden yüzde 51 düşerek 3.50 euro’ya indiğini belirtti. Türk hükümetinin belirlediği fındık fiyatının Katalan fındık üreticilerinin sonunu hazırladığını savunan dernek yöneticileri Avrupa Komisyonu’nu derhal ’göreve’ çağırdı. İspanyol fındık üreticileri Avrupa Birliği’nden de zararlarının karşılanması için yardım isteyerek, bunun gerçekleşmemesi durumunda gerekirse Brüksel’e kadar yürüyeceklerini açıkladı.

Bundan sonraki tavırlarını Avrupa Konseyi’nin 16 Kasım’da Türkiye’de yapacağı toplantıdan çıkacak sonuca göre belirleyeceklerini kaydeden dernek yöneticileri tüm siyasi partileri de fındık konusunda ortak hareket etmeye çağırdı.
Kaynak

bonsaisever 13-09-2006 19:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
[B]50. Fındık fiyatının yüksek olması ihracatçının yararına olduğunu söylüyorsunuz. Fakat fiyatın düşmesi için açıklamalar yapıyorsunuz.

"Dikkat etmediğimiz taktirde “yorgan gitti, kavga bitti” durumuna gelebiliriz. Eminimki bu görüş açısına durumu incelediğinizde siz de varacaksınız. Tekrar ediyorum ben kendi menfaatimi değil, Türk fındık sektörünü ve dünya pazarının tümüne yetebilecek derecede fındık üreten bir ülke olmuş olan Türkiye’nin geleceğini düşünüyorum."
Alıntı:

İspanya'da Türk fındığına protesto

Mehmet ÇİFTÇİ/MADRİD, (DHA)

Türkiye’de fındık için belirlenen taban fiyatın çok düşük olduğunu düşünen İspanyol fındık üreticileri Türk hükümetini protesto etti. AB yetkililerine de çağrıda bulunan İspanyol üreticiler, fiyatların yukarı çekilmemesi halinde Brüksel’e yürümekle tehdit etti.
Kaynak

Emin ÇÖLAŞAN'ın "Yalçın Nereye Koşuyor" kitabını okudunuz mu?
Anlattığı kişi Yalçın DOĞAN
Türkiyenin en küçük bankeri ve bu konuda hapis yatan iki kişiden biri.
Hapishanede (yanılmıyorsam Eskişehirde yatıyordu) bile rahat durmayıp boncuk
tekelini eline geçiriyor.
İstanbuldan getirttiği boncuklarla önce fiyatları kırıyor ve hapishanede boncuk satışı yapan kişilerin önünü kesiyor.
Satıcı kalmadıktan sonra da fiyatlarla istediği gibi oynuyor.
Boncuk deyip geçmeyin.
Adam hapishanede kazandığı bu paralarla ailesinin geçimini sağlayıp para biriktiriyor ;)

Her nedense bu adam aklıma geldi :D
Tabii bizde bu fiyatlarla üretici kalırsa ;)

memet 19-09-2006 18:24

TMO'nun çalışmaları sonucu madur olmayan üretici, fındığı artık. 2.50 den satıyor...

malina 22-09-2006 08:05

Alıntı:

TMO ve Fiskobirlik anlaştı, fındık alımında sorun kalmadı

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile "TMO adına fındık alınması, Fiskobirlik depolarının kullandırılması ve depolardaki 2005 yılı ürününün bedelinin ödenmesi için kredi bulunması konusunda anlaşma sağladıklarını açıkladı. Anlaşmaya ilişkin protokol bugün imzalanacak.

BARIŞ SAĞLADIK:

Pazartesi gününden beri Ankara’da, görüşmeler yaptıklarını kaydeden Pamuk, "Fındık üreticisinin sorununun çözümü konusunda barış sağladık. Herkesle kucaklaştık" dedi. Pamuk, şöyle devam etti: "sorunları çözmek için her türlü fedakarlığı yaptık ve sonuçta anlaşmalar sağlandı. Fındık alımı ve satımı konusunda TMO ile birlikte hareket edeceğiz. İnşallah en kısa zamanda 2005 yılı fındığı ile ilgili borçlar ödenme noktasına gelinecek ayrıca 2006 fındığı için gerekenler yapılacak." Önceki yönetim dönemindeki görüşmelerde TMO ile Fiskobirlik’in fındık fiyatları ve kira bedelleri konusunda anlaşamadığının hatırlatılması üzerine Pamuk, şunları söyledi:

RAHATLATMAK GEREKİYOR:

"Onlarla ilgili bir problem yok. Yarın protokol imzalayacağız. Depomuzdaki 2005 yılı fındığı ile ilgili alakalı, TMO bize kredi almamız konusunda kolaylık sağlayacak. Fiyatlar açıklandı. TMO, Karadeniz’in bir gerçeği haline geldi, fındık almaya başladı. Fındık 2,2 YTL’ye kadar düştü. Şu anda TMO’nun ve bizim açıklamalarımızdan sonra 2,8-2,9 YTL’ye yükseldi. Bu artış trendinin devam etmesi, arz fazlası fındığın piyasadan çekilmesine bağlı.

Bu anlamda biz, piyasa fiyatlarının yükselmesi adına, hem Fiskobirlik adına hem de TMO adına alım yapacağız. Depolarımızı TMO’ya açacağız. Asıl gaye fındık fiyatının yükseltilmesi. Bu arada 11 Eylül’de, 13 ildeki 50 alım merkezinde fındık alımlarına başlayan TMO, bugüne kadar 6 bin 628 üreticiden 22 bin 822 ton fındık beyanı aldı ve bu üreticilere randevu verdi. Ofis, 18 Eylül itibariyle alım merkezlerinde 850 üreticiden toplam 2 bin 362 ton fındık alımı yaparken üreticilerin hesaplarına; ürün bedellerinin ilk taksidi olarak 3,5 milyon YTL aktarıldı.
Hürriyet

malina 24-09-2006 21:48

Alıntı:

Başbakan Tayyip Erdoğan, Ordu’yu ziyareti sırasında kendisinden fındığa sahip çıkmasını isteyen köylülere "Fındığınızı tüccara vermeyin. TMO, Fiskobirlik’le anlaştı, fındığınızı Fiskobirlik’e verin" yanıtını verdi.
Kaynak

malina 25-09-2006 16:40

Allah; eşeğini kaybettirir üzer, sonra buldurur sevindirirmiş :)

Alıntı:

Fiskobirlik'ten üreticilere bayram müjdesi...

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Üyesi Ramis Sungur, FİSKOBİRLİK'e 2005 yılında fındık teslim eden üreticilere, Ramazan Bayramı'ndan önce ödeme yapmayı planladıklarını söyledi.

Sungur, düzenlediği basın toplantısında, TMO ile bir protokol anlaşmasına vardıklarını anımsatarak, ''Varılan anlaşma çerçevesinde, TMO 46 bin ton fındık karşılığı bize kredi verecek'' dedi.

FİSKOBİRLİK olarak 2006 ürünü fındığın ücretini şubat, mayıs, temmuz aylarında ödemeyi planladıklarını ifade eden Sungur, şunları kaydetti:

''Üreticilerimize 2005 ürünü paralarını Ramazan Bayramı'ndan önce ödemeyi düşünüyoruz. Ayrıca üreticilerimiz ihtiyaçları yoksa ellerindeki fındıkları satmasınlar. Şu an pazara inen fındık tamamen üreticilerin ihtiyacından dolayı. Üreticinin gönlü FİSKOBİRLİK'ten yana.'' Sungur, TMO'nun fındık alım işi içinden tek başına çıkamayacağını ileri sürerek, ''TMO'nun fındık alımı konusunda ne alt yapısı, ne depoları ne de elemanları var'' görüşünü savundu.

Kaynak

malina 28-09-2006 17:34

http://finduklutarifler.blogspot.com/

malina 29-09-2006 11:14

Türk fındığı nasıl kurtulur?

Alıntı:

Sonuç

1.
Bana göre “aganigi” yaklaşımı son derece yanlış olmuş ve bütün popülaritesine rağmen Türk Fındığı’nı maalesef kirletmiştir. Eleştirdiğim, bu reklam serisinin temelini oluşturan afrodizyak konumlandırmasıdır. İkincisini değilse bile, ilk reklamı ben de keyifle izlediğimi hatırlıyorum.
2.
Fındığı markalaştırırken, hedef kitlenin değerler sistemi dikkate alınmalı, alt grup ve düşük profil popüler kültür anlayışına teslim olunmamalıdır.
3.
Tüm görüş ayrılıklarına son verecek yöntem, bilimsel yaklaşımdır. Her iletişim faaliyetinin Türk Fındığı’na ne kazandırıp he kaybettirdiğini ölçümlemek bilimsel yöntemlerle mümkündür. Bu araştırmaları yapmak, Türk Fındığı’nın markalaşma yolundaki yönünü tayinde çok yararlı olacak, benim de burada nefes tüketmeme gerek kalmayacaktır.
4.
Türk fındığının ancak sağlam, doğru ve hedef tüketici kitlesinin beklentilerine uygun bir konumlandırmayla istenilen başarıya ulaşacağına inanıyorum.
5.
İletişimde istikrar şarttır. Süreklilik, aynı zamanda harcanan bir önceki iletişim kaynağının boşa gitmemesinin güvenceye alınması, verimliliğin yükseltilmesi açısından da çok önemlidir.
6.
Türk fındığının Amerikan fıstığına göre tek eksiği markalaştırılamamış olmasıdır.

Sorunu, yalnızca taban fiyat, üretici-ihracatçı çekişmeleri, Fiskobirlik seçimleri gibi noktalardan tartışmaya devam edersek, belki de asıl odağı kaybederiz.
Konunun tamamını okumak için:
http://selimtuncer.blogspot.com/2006...-kurtulur.html

malina 27-10-2006 09:41

Alıntı:

Bu sezon TMO 4 YTL'den 60 bin ton fındık aldı. Bu genel üretimin yüzde 9-10 kadar bir miktarı. Fiskobirlik de 5 YTL ile 30 bin ton fındığı deposuna koydu; ama parasını gelecek şubat, mayıs ve temmuzda üç taksitle ödeyeceğini açıkladı. Ayrıca parayı ödeyemezse, malı geri vereceği taahhüdünde bulundu.

Bir yandan depodan fındık satılıyor, üreticinin eline para geçmiyor, aksine Fiskobirlik'ik borcu azalmıyor.Lokman Kondakçı bu tehlikeli tabloya işaret ederken, bir başka uyarıda bulunuyor:

FİSKOBİRLİK, ÜRETİCİNİN MALINI TMO'YA REHNEDİYOR
"Şimdi öğreniyoruz ki, Fiskobirlik 5 YTL'den aldığı ve üreticiye henüz bir kuruş ödemediği fındığını TMO'ya rehnedip oradan avans almaya başlamış.

Ve bu para da, birliğin maaş, vergi ve temsil gideri gibi cari harcamalarda kullanıldı. Bu inanılmaz bir skandaldır. TMO, Fiskobirlik'e bunu sormuyor mu, "Sen bu malın sahibi değilsin, üreticiye niye bu parayı avans olarak ödemiyorsun" diye.

Fiskobirlik'in üç dört ay sonra 100 trilyon üzerinde yeni bir borçla karşılaşacağını ve bunun da hiçbir karşılığı olmayacağını ve gelişmelerin bir banker skandalına dönüşeceğini ileri sürüyor.

Fındıkta fiyat 5 YTL, ama serbest piyasada 2.8 YTL; üretici ağlıyor, Türkiye'nin döviz girdisi azalıyor; Fiskobirlik borç içinde yüzüyor.

Peki sorunun sahibi kim?
Yalçın Bayer / Hürriyet

Yazının tamamı

memet 27-10-2006 10:30

Fiskobirliğin eski yönetiminin hatalı olduğunu söylüyorlardı.
Yeni yönetim buna son vereceğini söylüyordu.
Şimdi durum daha da karmaşıklaştı sanki...
Ya da gazetelere mi böyle yansıyor acaba.

malina 15-07-2008 12:07

Yine yeşillendi fındık dalları,
Acep ne olacak yarin halleri

Konuyu unutmuştuk, değişen çok bir şey yok gibi...

Alıntı:

Fındıkta sıkıntı büyüyor!

Fındıkta yeni sezona 15 gün kaldı. Ortalık toz duman. Hâlâ fiyat belli değil! Rekolte tahmini konusunda ortak bir görüş yok! Rekolteyi kimin açıklayacağı belli değil! Müdahale kuruluşu TMO mu? Fiskobirlik devreye girecek mi?
Geçen hafta Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ulusal Fındık Konseyi ile bir araya geldi. Eker, açık açık, "Fındık işini kucağımızda bulduk. Bu yıl yine görev verirlerse TMO olarak piyasada olacağız" dedi.
Çarşambanın gelişi perşembeden belli!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, fındıkta bu yıl 728 bin ton rekolte bekliyor. Fiskobirlik, rekolte için 833 bin ton derken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, "798 bin 500 ton" rekolte tahmininde bulunuyor. Acaba bu tahminlerden hangisi doğru çıkacak. Bu tahminlerin tümü kayıtlı dikim alanları üzerinden yapılıyor.

Ancak 100 bin hektar civarında olduğu tahmin edilen kayıtdışı dikim alanları var. Kimse kayıtdışı dikim alanına dönüp bakmıyor!
Peki, fındıkta ne olacak?

TMO'da 300 bin ton stok var. TMO geçen yıl fındığa 5 YTL fiyat vermişti. Bu yıl bu arz fazlası nedeniyle bu fiyat yakalanır mı? Sorun bu. Çünkü yeni ürün satışa çıktı. Alivre satışlarda 2.5 YTL'den işlem görüyor.
Duyurulur...
Meliha Okur

malina 01-09-2008 15:53

Alıntı:

Karadeniz’deki fındık üreticisi ‘mutsuz’ ve de ‘umutsuz’

Ben size Karadeniz’deki fındık üreticisinin durumunu anlatayım. Siz yazdıklarımı okuduktan sonra “vicdanınızın sesini dinleyiniz”. Onların yerine kendinizi koyunuz. Ve de karar veriniz.

Efendim, Karadeniz’de özellikle Giresun, Ordu ve Trabzon’un dik eğimli topraklarında fındıktan başka ürün yetişmiyor. Bölgede yaşayan 1 milyon insanın ana geçim kaynağı fındık. Bu bölgelerde aile başına fındıklık büyüklüğü 20 dönüm. Bir dönümden yaklaşık 100 kg kabuklu fındık elde ediliyor. Bu, aile başına yılda 2 bin kg fındık üretimini ifade eder.

Geçen yıl hükümet fındığın kilosuna 5 YTL fiyat biçti. Bu fiyatın rüzgârında, üretici, fındığını tüccara 3.5 YTL dolayında sattı. En babayiğidi 4 YTL’den alıcı buldu.

Destekleme fiyatı önemli

Hükümet 5 YTL fiyat biçmişken, TMO fındık alımı yaparken üretici neden tüccara daha ucuz fındık satıyor? Çünkü, TMO’ya fındık satmak zor, parayı hemen ödemiyor.

Hükümet bu yılın fiyatını açıkladı. TMO fındığın kilosuna 4 YTL ödeyecek. Ama üretici fındığını hemen satmaz, bekletirse yıl sonuna doğru fiyat 5 YTL olacak. Bu yılın ürününü tüccar 2.5-3.0 YTL’den toplamaya başlamıştı. Demek ki, hükümetin açıkladığı fiyattan sonra tüccarın peşin alım fiyatı 3-3.5 YTL olacak. Üretici fındığını daha ucuza tüccara satmamak, 4 YTL de TMO’ya satmak için ne yapacak? Tarım Bakanı onu da açıkladı:
(1) Üretici bir bilgisayar bulacak. İnternet bağlantısı olacak. Üretici internetten TMO sitesine girecek. Randevu alacak. Kendisine 3 vakte kadar randevu verilecek. (2) Randevu günü üretici fındıklarını kamyona yükleyerek TMO’ya teslim edecek. (3) Fındık parası 15 gün sonra bir banka hesabına yatırılacak.

TMO’ya satmak zor

Üretici, güç işleyen bu çarkın içine giremediği için fındığını daha ucuza ama peşin parayla tüccara satmaya mecbur kalıyor. Tüccarın fiyatını da hükümetin açıkladığı fiyat aşağıya çekiyor. Tarım Bakanı diyor ki, (1) Bu yılın fiyatını geçen yılın fiyatının altında açıkladık ama, üreticinin zararı yok. Çünkü bu yıl ürün fazla. Üretici çok satarsa eline geçen yılki kadar para geçer. (2) Fındığın maliyeti kiloda 2 YTL’dir. Açıklanan 4 YTL’lik fiyat iyidir.
Karadeniz’de bir aile ortalama 2.000 kg fındık elde ediyor. Aile bu ürünü 4 YTL’den satsa, eline geçer 8.000 YTL. Bakanın açıklamasına göre, kiloda 2 YTL masraf varsa, üretici ailenin geliri düşer 4.000 YTL’ye. Bölünüz 12’ye: Aylık 335 YTL gelir eder.

Üretici desteklenmiyor

İşte bunun için fındık fiyatı Karadeniz’de geçimi sadece fındığa bağlı aileler için önemli. Üreticisi mutsuz ve umutsuz. Dört kişilik, beş kişilik ailenin aylık geliri işte bu kadar... Bu kadar ama fındığının kilosunu 4.0 YTL’den satarsa bu kadar. Halbuki üreticinin TMO’nun alımını beklemeye takatı yok. Nakit paraya ihtiyacı var. Çünkü borcu var. Ödeyecek.
Başbakan, memur maaşlarındaki ayarlamaları değerlendirirken, “Memuru enflasyona ezdirmeyiz” diyor. Ama üreticinin, hem de memleketlisi üreticinin ürününe geçen yılın altında fiyat veriyor. Üretim girdilerindeki artışı dikkate almıyor.

Tabii ki, fındığın dış piyasadaki fiyatı önemli, tüccarın da para kazanması gerekir, TMO’nun imkânları sınırlı... Ama biz bu ülkede üreticiyi “olduracak” yerde “öldürür” isek, ekonomiyi nasıl ayakta tutabiliriz? Tarımda üretici mutsuz ve umutsuz... Sanayide de öyle... Bu işte bir yanlışlık yok mu?
(Vicdanınızın sesi ne buyuruyor? Yazdıklarım yanlış ise “yanlışsın” deyiniz. Özür dileyeyim.)
Güngör Uras
Milliyet

Doğrunun bir kısmını yazmak, olayı doğru yapmıyor...
Her yıl aynı şeyler... Ülkemizin tarım politikası var diyebilir miyiz?

Alıntı:

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındık taban fiyatının arazinin eğimine göre verilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Turan Karadeniz yaptığı açıklamada, tamamen düz arazilerde zahmetsiz bir şekilde hasat edilen fındığın yüzde 80 eğimli bahçelerde toplanan ürünle aynı fiyata satılmasının haksızlık olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Karadeniz, üreticinin hakkını korumak için eğime göre taban fiyat belirlenmesi gerektiğini belirterek, "Taban arazi ile eğimli arazide yetişen fındıkları fiyatı farklı olmalı. Eğim katsayısıyla taban fiyat çarpılarak fındığın esas fiyatlı belirlenmelidir. Çiftçi kayıt sistemlerinde her yörenin ve ilçenin eğim verileri mevcuttur.

Bugün Keşap'ta, Tirebolu'nun yüksek köylerinde yüzde 70-80 eğimli arazilerde fındık hasat ediliyor. Bu bölgenin insanı zor şartlar altında fındığı sırtında taşıyarak harmana getiriyor.

Düzce'de çiftçi düz arazide fındığı traktörle topluyor ve aynı fiyata pazara getiriyor. Böyle bir haksızlık olamaz. Adapazarlı'nın fındığını tüccar ya da TMO fındığını 5 YTL'den alacaksa, eğilimli araziden bin bir zorlukla fındık üreten üreticinin fındığı ise 7.5 YTL'den alınmalı" dedi.

"DÜZ ARAZİDE MISIR YETİŞTİRİLMELİ"

Eğimi arazilerde fındık üreten üreticinin daha fazla zahmet edip daha fazla masraf ettiğini belirten Prof. Dr. Karadeniz, şöyle konuştu:

"Karadeniz Bölgesi'nde eğimli arazilerde fındık üreten çiftçi terörün gelmesini de engelledi. Ormanları korudu, asayişini sağladı. Akçakoca'daki çiftçi hiçbir zahmet etmeden dönümden 300-400 kilo aldı. Fındık milli bir ürün, mutlaka fındık eğim katsayıları alınarak fiyatlandırılmalıdır.

Düz araziler alternatif ürünlerle değerlendirilmeli. Hiç eğimi olmayan bu verimli arazilerde fındık dikilecek en son ürün olmalı. Bu arazilerde mısır, soya, çeltik, sebzelerin her türlüsü olur. Yılda üç kez ürün alınacak araziler. Her yıl değişik ürün üretilebilir. Fındığa tahsis edildiğinde başka bir tarım yapılamaz.

Vatandaşı bu konularda bilgilendirilerek ve eğime göre fiyat politikası belirlenmeli. Böylece gelir adaletsizliğini ortadan kaldırılacak. Bu yöntemle fındık üreticilerin hakkı korunacaktır."
Prof. Dr. Turan Karadeniz
www.turankaradeniz.com

malina 01-09-2008 15:57

1 Eklenti(ler)
Google'da "verimli araziye fındık" kelimelerini yazıp aratırken gördüm.

Konu dışı ama buraya ekleyeceğim.

Eklenti 46197

Bakanlık sitesi kontrol eden görevli elemanları yok mu?

eskimo 03-09-2008 19:31

Fındık Savaşları 3
Alıntı:

Fındıkçılar AK Parti binasını taşladı
Sakarya’nın Kocaali ilçesinde fındık alım fiyatına tepki gösteren bir grup üretici, AK Parti ilçe binasına saldırdı. Protestocu gruba polis biber gazıyla müdahale etti.
http://www.ntvmsnbc.com/news/458271.asp
Alıntı:

Fındık üreticileri isyanda
Düzceli fındık üreticileri, hükümetin fındık ürününe vermiş olduğu fiyatı protesto etmek için bahçelerde kullandıkları patpat motorları, traktörler, patoz makineleri ve kamyonlarla D-100 karayolunda eylem düzenledi.

http://www.radyoonbes.com/haberler_d...haber_id=10734

eskimo 03-09-2008 19:34

Alıntı:

Vatandaşı bu konularda bilgilendirilerek ve eğime göre fiyat politikası belirlenmeli. Böylece gelir adaletsizliğini ortadan kaldırılacak. Bu yöntemle fındık üreticilerin hakkı korunacaktır."

Prof. Dr. Turan Karadeniz
Düz arazide AKP'nin oy oranı %50
Eğimli arazide AKP'nin oy oranı %50
Bu konuda bir adaletsizlik olmadığına göre diğer politikaların ne önemi var?

malina 03-09-2008 21:18

Gak guk, ne desem bilmem ki :)

İklimsiz 16-06-2009 23:21

Bugüne kadar doğrudan fındık alarak iç piyasaya üretici lehine müdahil olan devlet, bu yıldan itibaren fındık almayacak. Fındık alımı yerine üreticiye dekar başına destekleme primi verecek olan Tarım Bakanlığı, düz arazilerdeki fındıkların sökülmesi içinde üreticiye 3 yıl boyunca yüksek miktarda teşvik verecek.

Kaynak

gurbik67 18-06-2009 17:24

Acaba dünyada fındık üreticisi ikinci ülke kim. eğer AB üyesi bir ülke ise birinciliği o ülkeye verip fındıkta söz sahibi o ülkeyi yapmaktır.
devlet elindeki stok fındığı neden yeterince pazarlamaz ya da pazarlamak istemez. eğer fındık satılamıyorsa, Düzceli fındık fabrikaları aylarca neden Zonguldak yöresinde yana yakıla fındık ararlar.
fındığın verimli arazilere dikildiği belirtilmekte acaba bunu diyenler verimli arazilere konut yapıldığını neden görmezden gelirler .aslında bunun üzerine gidilmeli o halde.
amaç verimli toprak meselesi gibi görülsede bu zihniyetin sahipleri kimlere hizmet eden kişiler olduğuda bilinmektedir. fındığı söküp tarıma kazandırabilirsiniz apartmanları yıkıp tarıma geçemezsiniz.
Neticede karadeniz genelde tarıma çokta elverişli topraklar değil fındıkta zaten dağlık ve engebeli arazilerde dikilidir. buralarda ne traktör nede biçerdöver hareket edebilir.
tarıma elverişli yerde zaten insanimiz kivisini ya da sebzesini bir şekilde dikmektedir. nasıl yer altı madenlerimizi yok yok pahasına veriyorsak verecek artık daha ne kaldı. tarımda Konya ovası olacak şimdide karadeniz ovası.

angel67 18-07-2009 17:26

Fındık üreticiletine devlet kazığı!!!!!

Evet 40-50 yıldan beri fındık yetiştiren insanların ellerinde Orman vasfı adıyla fındıkları söktürülmekte..Çünkü zilliyetlikten hak taleb edeceklerinden korkan devlet Tapu vermemek için Vatandaşını mağdur etmekte.Orman diye vatandaşının elinden aldıkları arsaları zenginlere peşgeh çekecekler....Uyansın zavallı halkımız toprağına sahip çıksın 50 yıldır ancamı aklına geldi devletin bu fındıkları söktürüyorlar amaç farklı 2B vasfı olan yerler yeniden orman deniyor .........

hamibasoglu 04-11-2009 09:35

Sen gidip fındık borsasını Almanya'da kurarsan fındığı da bu hale düşürürsün.
Fındığa her zaman talep var.Ama hep söylüyorum ehliyetsiz kurum yöneticileri tarafından yönetilen bir dönemdeyiz.
İspanyol ve İtalyan fındık üreticileri bile Türkiye'nin politikalarından isyan etmiş.

fındıkçı74 25-07-2013 11:53

Fındığımıza sahip çıkalım

Merhabalar öncelikle bu konuyu açmamdaki amaç fındık üreticilerini ve diğer üreticileri bir çatı altında toplamak. malum bu sene bütün istatistlikler, bütün enstitüler ,ziraat odaları, bu ve diğer tarımsal örgütler bu yıl haziran ayında yapılan kozalak sayımında rekoltenin 450 bin ila 480 bin arasında olacağını belirttiler buna ilaven bu sene yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklık fındık rekoltesini dahada düşürmüştür .

zaten para kazanamayan üreticinin tek umudu bu yıl fındığın rekote kaybından da olsa iyi paraya satması Türkiye de fındık üreticisi tüccarlara terkedilmiştir . üretici tüccarın insafına bırakılmıştır bütün bunlar yetmiyormuş gibi fındık hasatına çok az bir zaman kala fındık ihracatçıları birliğinden yazılı açıklama geliyor ve bu yılın fındık rekoltesinin 650 bin ton olduğunu söylüyorlar amaçları üreticiden fındığı ucuza almak ceplerini doldurmak arkadaşlar orta fındık üzerine oyunlar oynanıyor siz siz olun bu oyunlara gelmeyin.

fındıkçı74 25-07-2013 12:00

Sayın fındık üreticileri siz siz olun sakın EMANETE FINDIK VERMEYİN emanete fındık verip tüccarın ekmeğine yağ sürmeyin .

fındıkçı74 25-07-2013 12:02

Emanete fındık verirsen sen tüccarın peşinde dolanırsın vermezsen tüccar senin peşinde dolanır .

fındıkçı74 25-07-2013 12:15

Fındık üzerinde oynanan bu oyunu el birliğiyle bozalım fındığımızı hemen pazara indirmeyelim ihtiyacımız kadar satalım acele etmeyelim ve sakına emanete fındık vermeyelim bazı gurbetçi üreticiler fındığını hemen satıyor aslında acele etmeseler çok güzel para alacaklar .yetiştiriciliği en zor olan tarım fındık tarımıdır kolay değildir %80 eğimlerde fındık tarımı yapmak düz arazide tarımı herkes yapar ama % 70 %80 eğimli arazilerde birtek Karadeniz insanı çalışır bütün bunlara rağmen fındık üreticisi yalnızdır üretici üç beş ihracatçının eline bırakılmıştır her yıl üretici haricinde herkes ceplerini dolduruyor ALLAH fındık üreticisine ve diğer üreticilere kolaylık versin inşallah her üretici ürününü değerinde satar. saygılar selamlar.

fındıkçı74 25-07-2013 12:27

Fındık üzerinde oyunlar oynanıyor

Merhaba saygıdeğer forum üyeleri sayın fındık üreticileri ve diğer üreticiler fındık üzerinde büyük oyun var 450 bin ton olarak açıklanan 2013 fındık rekoltesi fındık hasatına çok az bir zaman kala fındık ihracatçıları birliği yazılı açıklama yapıyor çıkıp hiçbir tespit yapmada bu yıl fındık rekoltesinin 650 bin ton olacağını söylüyor.amaçları üreticiden fındığı ucuza kapamak sisz siz olun bu oyuna gelmeyin bu sene rekolte 400 bini geçmez aşırı sıcaklar ve kuraklık rekolteyi dahada düşürdü.

fındıkçı74 25-07-2013 12:32

Sayın fındık üreticileri fındığımıza gereken değeri verelim sakın siz siz olun sakına EMANETE FINDIK VERMEYİN emanete fındık vermek tüccarın ekmeğine yağ sürmektir emanete fındık verirsen sen tüccara yalvarırsın vermessen tüccar sana yalvarır bu oyunu bozmak bizim elimizde emanete fındık vermezsek birde fındığı satmak için acele etmezsek fındık gerçek değerini bulacaktır .

fındıkçı74 25-07-2013 12:41

FINDIK Üreticileri Sendikası (Fındık SEN) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, Ziraat Odaları'nın 2013 fındık rekoltesini 484 bin ton olarak açıklanmasının ardından ihracatçıların 634 bin tonluk rekolte açıklaması yaptığını hatırlattı," Fiyatları düşürmek güdüsü ile hareket ettiklerini görmezden gelmemizi istiyorlar "diyerek üreticileri mücadeleye çağırdı.

Fındık tarımı yapılan illerde oluşturulan komisyonların çotanak sayımına dayalı rekolte çalışmalarını yaparak geçtiğimiz günlerde rekolteyi açıkladıklarını hatırlatan Yaşar, "Ziraat Odaları 484 bin tonluk tahmini rekolte açıklaması yaptı. Ardından ihracatçılardan 643 bin tonluk rekolte tahmini açıklaması geldi. İllerde aynı koordinasyon altında yürütülen tespit komisyonu çalışmalarında her nedense farklı çıktılar yaratıldı. İki açıklama arasında 159 bin tonluk fark oluştu" dedi.

Kutsi Yaşar açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bu yıl kuraklık özellikle alt ve orta kollarda fındık tarımında olumsuz etkiler yaptı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili birimleri bu konuda saha çalışmaları yürütüyor. Ziraat Odaları'nın rekolte açıklamalarında kasıtlı ve yanlı olmak ve fiyatları yükseltmek güdüsü ile hareket ettiğini ileri süren ihracatçılar, kasıtlı ve yanlı olarak sürekli fiyatları düşürmek güdüsü ile hareket ettiklerini görmezden gelmemizi istiyorlar.

http://www.stargazete.com/

gül- 25-07-2013 13:54

merhaba

fındık üreticileri hakkında bilinçlendirici bilgiler paylaşmanız çok güzel ve umarım türkiye'de tüm tarım, hayvancılık vb. üreticiler emeklerinin karşılığını alabilsinler. ama sizden ucuz alınan fındık biz tüketicilere pahalı olarak satılmaktadır. acaba tüketicilere de ucuz fındık tüketmeleri için önerileriniz varmı... sevgiler

gül- 25-07-2013 13:56

merhaba

fındık üreticileri hakkında bilinçlendirici bilgiler paylaşmanız çok güzel ve umarım türkiye'de tüm tarım, hayvancılık vb. üreticiler emeklerinin karşılığını alabilsinler. ama sizden ucuz alınan fındık biz tüketicilere pahalı olarak satılmaktadır. acaba tüketicilere de ucuz fındık tüketmeleri için önerileriniz varmı... sevgiler

fındıkçı74 26-07-2013 10:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gül- (Mesaj 1183738)
merhaba

Merhaba Akdenizden fındık için paylaşımlar yapmanız çok güzel marketlerde çok pahalı satılan fındık üreticiden işbirlikçi art niyetli tüccarlar tarafından maalesef yıllardır çok ucuza alınıyor inşallah üreticiler bu oyunlara gelmezler tüketicilerin ucuz fındık yemeleri için önerim ağaçlar net aracılığıyla direk üreticiden fındık almaları ancak bu şekilde olabilir .saygılar selamlar.

fındıkçı74 26-07-2013 10:17

Merhaba üreticilerden fındık alırsanız ucuza alırsınız saygılar selamlar.

gül- 26-07-2013 10:32

merhaba

sayın fındıkçı74

ülkemizde fındık her yerde üretilmediğine göre biz tüketicilerin farklı bölgedeki üreticilere direkt ulaşması çok zor değilmi. kaldı ki üretici de sanırım perakende yerine toptan satmayı tercih edebilmektedir. elbette ki direkt üreticiden almak ucuz bir yöntem ama herkes bu yönteme ulaşamayacağına göre ben bunun dışında ülke genelinde herkesin fındığı ucuz alabilmesi için önerilerinizi dile getirmenizi rica etmiştim. sanırım konu sizi de aşıyor olabilir. çünkü yıllardır süregelen sistemsel bir düzen var, üreticinin pahalı tüketimi sonuncunda da bu düzenin içinde herkes kar edebilmekte tüketici hariç... sevgiler

nkutsay 26-07-2013 10:45

misal bu forumda bile ureticiler alisveris bolumunde kaliteli findiklarini satis yoluyla bizlerle paylassa olur bence. cogumuz onca araciya verecegimiz parayi kargo sirketine odemeye haziriz. hicbirimiz en kalitelisinden findik tatmamis olabiliriz.

ayni onerim ceviz, antep fistigi, kuru yemis, zeytin ureticileri icin de gecerli.

boy, cins, yag orani gibi gereken kriterler belirlense, urunler tanitilsa ve satisa sunulsa...

belki boyle perakende satislar ureticilerin ilgisini cekmiyordur ama urunleri begenildikce yillar icinde cok guzel satis ve kar potansiyeli barindirabilir...

fındıkçı74 26-07-2013 11:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gül- (Mesaj 1184006)
merhaba

sayın fındıkçı74

ülkemizde fındık her yerde üretilmediğine göre biz tüketicilerin farklı bölgedeki üreticilere direkt ulaşması çok zor değilmi. kaldı ki üretici de sanırım perakende yerine toptan satmayı tercih edebilmektedir. elbette ki direkt üreticiden almak ucuz bir yöntem ama herkes bu yönteme ulaşamayacağına göre ben bunun dışında ülke genelinde herkesin fındığı ucuz alabilmesi için önerilerinizi dile getirmenizi rica etmiştim. sanırım konu sizi de aşıyor olabilir. çünkü yıllardır süregelen sistemsel bir düzen var, üreticinin pahalı tüketimi sonuncunda da bu düzenin içinde herkes kar edebilmekte tüketici hariç... sevgiler

Tüketicilerin ucuz fındık ceviz badem a.fıstığı vs.yemelerini herkes çok ister bu bir kamu meselesi devletin eskiden olduğu gibi fındık üreticisini desteklemesi lazım yani fındığı ürericiden eskiden olduğu gibi(Fiskobirlik) aracılığı ile veyahut başka birlik kurarak üreticiden fındığı devletin alması lazım bu şekilde arz talep dengesi korunabilir fındık devletin tekelinde olursa istediği gibi piyasaya müdahele edebilir sonunda üreticide emeğinin karşılığını alır tüketicide ucuz fındık yer ..saygılarımla...

fındıkçı74 26-07-2013 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1184008)
misal bu forumda bile ureticiler alisveris bolumunde kaliteli findiklarini satis yoluyla bizlerle paylassa olur bence. cogumuz onca araciya verecegimiz parayi kargo sirketine odemeye haziriz. hicbirimiz en kalitelisinden findik tatmamis olabiliriz.

ayni onerim ceviz, antep fistigi, kuru yemis, zeytin ureticileri icin de gecerli.

boy, cins, yag orani gibi gereken kriterler belirlense, urunler tanitilsa ve satisa sunulsa...

belki boyle perakende satislar ureticilerin ilgisini cekmiyordur ama urunleri begenildikce yillar icinde cok guzel satis ve kar potansiyeli barindirabilir...

Merhaba güzel düşüncelerin için teşekkürler ağaçlar net üyeleri için belki içimizden bir fındık üreticisi parekende satış yapar inşallah.

athena -asena 26-07-2013 22:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1184008)

Geçen sene dediğiniz gibi satış başlığı açtım ama 1 kilo bile satış yapamadım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025