agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-10-2005, 15:30   #1
botanist
 
Giriş Tarihi: 23-06-2005
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 83
Galeri: 3
Korunan Doğal Alanlar Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Yayınlandı

8-10 EYLÜL 2005
S.D.Ü. ORMAN FAKÜLTESİ
ISPARTA

SONUÇ BİLDİRGESİ

Isparta’da, 8-10 Eylül 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilen Korunan Doğal Alanlar Sempozyumunda ortaya çıkan görüşlerle ilgili olarak önemli konuların, özet halinde kamuoyuna duyurulması kararlaştırılmıştır.
1. Doğa korumaya ilişkin mevcut yasaların irdelenerek ülkemiz koşullarına uygun çağdaş ve doğa korumanın tüm ilkelerini içeren kapsamlı bir KORUNAN ALANLAR YASASI hazırlanması ve yürürlüğe konulması,
2. Ülkemizin tüm ekolojik ve biyolojik farklılıklarını temsil eden bir “Korunan Alanlar Ağı”nın oluşturulması,
3. Korunan alanlarla ilgili uluslar arası ilkelerle uyumlu “Uzun Devreli Gelişme Planları” ve “Yönetim Planlarının” yapılması, bu ilkelere uyumlu olarak yapılmış ve onanmış olanların, alanda uygulanmasına geçilmesi,
4. Bu alanların yerinden ve katılımcılık ilkeleri çerçevesinde yönetilmesi ve yöre halkının planlama aşamasından, uygulama aşamasına kadar değişen süreçteki etkinliklere katılımının sağlanması için gerekli teknik ve idari altyapının ivedilikle oluşturulması,
5. Kırsal kalkınma politikalarında, korunan alanlara ve çevresine öncelik verilmesi,
6. Korunan alanların araştırma, planlama/tasarım ve uygulama çalışmalarının eşgüdüm içerisinde gerçekleştirilmesi ve tüm korunan alanların tek kamu kurumu tarafından yönetilmesi,
7. Korunan alanlar için resmi kurum ve kuruluşlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları (STK) ve yöre insanları arasında işbirliğinin yapılması ve bu amaçla koruma hedefleri ve dayanaklarının belirlenmesi,
8. Doğa koruma bilincinin ve sorumluluğunun ülke ölçeğinde yaygınlaştırılması amacıyla eylem planları yapılarak hayata geçirilmesi, ziyaretçi merkezlerinin eğitim çalışmaları ve kaynak oluşturma çalışmalarında etkin hale getirilmesi,
9. Milli Parklar başta olmak üzere tüm korunan doğal alanlardan, koruma statüsü kazanmadan önce değişik nedenlerle doğal yapısı bozulmuş olanlar için, önceki yıllarda hazırlanmış ve hazırlanacak Uzun Devreli Gelişim Planlarında ve Yönetim Planlarında, zorunlu her türlü iyileştirme ve onarım çalışmalarına da mutlaka yer verilmesi,
10. Ülkemizin korunan doğal alanlarla ilgili bilimsel bilgi boşlukları bulunduğu gerçeğinden hareketle bu alanlarla ilgili özellikle biyolojik ve sosyo-ekonomik kapsamlı bilimsel araştırmaların özendirilmesi ve desteklenmesi,
ülkemizin kısa ve uzun vadeli refahı için gerekli görülmekte olup doğal kaynaklarımızın yönetimi açısından şimdiki ve gelecek kuşaklara karşı yerine getirilmesi gereken ulusal sorumluluklarımız ve görevlerimiz arasında bulunmaktadır.
Saygılarımızla arz ederiz.


SONUÇ BİLDİRGESİNİ HAZIRLAYANLAR

Prof. Dr. Adnan UZUN
Prof. Dr. Aytuğ AKESEN
Prof. Dr. İdris OĞURLU
Prof. Dr. İlçin ASLANBOĞA
Prof. Dr. Kani IŞIK
Prof. Dr. Koray SÖNMEZ
Prof. Dr. Musa GENÇ
Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL
Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN
Prof. Dr. Osman GÖKÇE
Prof. Dr. Sümer GÜLEZ
Prof. Dr. Şenel ERGİN
Prof. Dr. Türker ALTAN
Prof. Dr. Uçkun GERAY
Prof. Dr. Ünal ELER
Doğa Derneği temsilcisi
WWF-Türkiye Doğa Hayatı Koruma Vakfı temsilcisi
Sempozyum Düzenleme Kurulu

botanist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2005, 18:43   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
biraz geç oldu ama ekledim
http://www.agaclar.net/index.php?id=2956

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2008, 13:53   #3
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Kral Hala çıplak !

Merhaba,

" Korunan Doğal Alanlar Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Yayınlandı " yazısını okuyunca önce sevindim ve heyecanlandım. Sonra Türkiyede yaşadığım aklıma gelince boşverdim ve hüzünlendim.

Malum bu gün yok olmaya yüz tutmuş bir sürü doğal sit alanı ilan edilen yerimiz,beldemiz ve belediyemiz var. Bakın bakalım kanunlara ve bir sürü bildiriye rağmen korunabilmiş mi?

Korunamadıysa sebepleri ne? Niye ve kimden korunamamış? Söyleyeyim.

Ranttan korunamamışlar. Eğer bir yerde rant varsa oranın korunma altında olması veya korunacak olması veya üzerinde ağaç olması orayı kurtaramaz. Ağacı keserler,tarihi binayı yıkarlar veya yakarlar. Niteliğini değiştirirler olmadı planı değiştirirler o da olmazsa haritayı yeniden düzenlerler. Yeşil alan ilan ederler sonra bir holdinge satarlar, üzerinde yapılana ortak olurlar.

Ama bir yolunu bulup oradaki rantı paylaşırlar. Adamını bulup kuruldan geçirirler, belki istimlak edip, sonra paylaşırlar. Belkide site yapıp paylaşırlar. Ama korumazlar.Siz de asla koruyamazsınız.

Kimler mi? Seçtiğimiz yöneticiler ve onların işbirlikçileri. Bkz. Hür ve bağımsız işbirlikçi işinibilir basınımız.

Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 11:12   #4
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Korunan Doğal Alanlar Sempozyumu Sonuç Bildirgesi ne imza atan kurulun sayın üyeleri.

Ülkemizin koruma alanlarının birisinin içinde bulunan meşhur Ayder Yaylası için ne gibi bir çalışma yapmayı düşünüyorsunuz ?.

Ayder Yaylasının artan betonlaşma yüzünden artık korunan alanlardan çıkartılması gündeme gelmişti

Kısaca Ayder Yaylasını yapılaşmadan ve diğer tehlikelerden korumak için görev yapanlar, betonlaşmaya göz yumdukları çin bu sefer yeni bir skandal karar ile artık burası betonlaştı dolayısıyla korumaya gerek yok demeye başladılar.

Sizin fikriniz nedir?

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 12:54   #5
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Demekki kamuoyu da duyarsız ki bu konuya yorum ve ziyaret bunu gösteriyor. Bu durumun acıklı neticesidir doğal alanların tahrip edilip ve hor kullanılması.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2008, 22:15   #6
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Problem vatandaşta değil.

Merhaba.

Sn nariçi,

Toplumumuzun biraz duyarsız olduğu doğru. Ama toplumun ve insanımızın suçu bence yok denecek kadar az. Hangi toplum basın yoluyla bu kadar manüple edilip önüne sanal krizler ve yaşam engelleri çıkartılsa, böyle yolunu şaşırıp memleket meseleleri yerine palyatif işler ile uğraşır hale gelir.

Asıl olan devlet iradesidir. Ülkemizde işlenebilen birçok suç, neden Avrupa Ülkelerinde işlenememektedir?. Cevabı basit. Oradaki irade izin vermez. Diyelim ki devlet iradesini kullananlar zaafa uğradı ve bir boşluk oluştu. Bu sefer de halk izin vermez. Sivil toplum kuruluşları hemen devreye girip açığı kapatırlar.

Bizde ise birçok kurul, Siyasi kirlenme kendilerine de bulaştığından, kuruluş amaçlarının tersi işler yapanları adeta ödüllendirir hale gelmiştir.

"Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir Ayder’in doğal özelliğini yapılaşma nedeniyle kaybettiğini söyledi."

Alıntı:
"Gelişim planında, Ayder’in çirkin yapılaşma, doğal yapının bozulması ve alanda korunacak her hangi bir doğal güzelliğin kalmaması nedeni ile milli park alanı sınırlarından çıkarılmasını Genel Müdürlüğe rapor ettik.

Yaklaşık 150 dönümlük betonlaşmanın olduğu Ayder merkezi kapsayan bir alan. Genel müdürlüğümüzün onayı sonrası Bakanlar Kurulu karar verirse Ayder milli park olmaktan çıkarılacak."
Basit bir sorum olacak. Benzer bir olay o bahsettiğim ülkelerin birinde olmuş olsaydı. Ayderde korunacak her hangi bir güzellik kalmayacak kadar tahrip edilmesine göz yuman, Milli Park Müdürü, Orman Bölge Müdürü, vs müdürü acaba hala koltuklarında oturuyor olabilirler miydi?

Araştırmaya korkuyorum. Belki de terfi etmişlerdir.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024