agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-12-2005, 22:16   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2005
Mesajlar: 1,017
Galeri: 108
Kamu'ya ait alanlardaki ağaçlar..

Konuyu araştırmadım, sadece merak ediyorum..

Örnek olarak TCDD'na ait güzegah ve arazileri örnek olarak vereceğim..

Apartmanımız, bir sokağın en ucunda, şehir içinden geçen demiryolunun hemen kenarında..

Ana caddeye yaklaşık 30-40 metre mesafe var ve yaklaşık 5 yıl önce bu yolun kenarındaki kaldırımın üzerine bir köfteci dükkanı açıldı.. Yolun diğer tarafında ise kaldırım yok.. Bu köfteci dükkanının agaclarla ne ilgisi var diyebilirsiniz.. Devam ediyorum..

Çok eleştirdiğim bu olayın aslını geçen gün öğrendim.. Demiryolu kenarındaki tel örgünün dışında kalan bu arsa TCDD'a aitmiş.. Bizim sokak aslında çıkmaz sokakmış.. Benim kaldırım diye bildiğim ama aslında TCDD'na ait olan bu araziyi, kurum 49 yıllığına köfteci dükkanını açan şahsa kiralamış..

Bu köfteci burada olduğu için, teorik olarak çıkmaz sokak olan ama pratikte tam hemzemin geçide çıkışı olan sokağımız, park yerine döndü.. Bebek arabasıyla sokaktan geçemediğimiz zamanlar oluyor.. Üstelik, masa ve tabure koyduğu kaldırımın üzerini, bir yere kadar tente ile kapattığı için, akşamları şarapcıların mekanı haline geldi.. Akşamları da şarapcılardan geçemez olduk.. Kısacası TCDD'nin kiraya verdiği arsa, aslına uygun olarak çıkmaz sokak olsaydı bu köfteci dükkanı açılmayacaktı.. Biz de bu sorunları yaşamayacaktık..

TCDD, kendi arsası üzerinde, kiraya vermek gibi bir hakkı olduğu için bunu kullandı ve benim yaşam alanıma müdahale etti..

Aynı TCDD'nin, demiryolu güzergahında yüzlerce ağaç var.. Anıt ağaç olma niteliğinde çınar ağaçları var.. 5 - 6 katlı binalar yüksekliğinde dev gibi çınar ağaçları bunlar.. Demiryolunun sağında solundaki eğimli arazide büyümüş çeşit çeşit ağaçlar, çam ağaçları, incir ağaçları, kavak ağaçları ve daha niceleri..

Bu ağaçlardan bazılarının, demiryolu hattına çok yakın dalları zaman zaman kesiliyor.. Yaklaşık 6 katlı bir binayla aynı yükseklikteki kavak ağacı, ben daha bu siteden bihaberken kökünden kesildi.. Balkondan bu sahneyi izlemek beni çok üzmüştü..

Şimdi düşünüyorum da.. İzmit'teki o anıt çınarlar da eski demiryolu hattında..
Askeri bölgelerdeki ağaçlandırma çalışmalarına ve ağaçlara gösterilen ilgiye inanamazsınız.. Zamanla terkedilen bu bölgeler, yine orduya ait araziler olarak kaldığında bile, o ağaçları korumaya devam ediyorlar..

Balkonumuzdan, mahallemizin ve bitişik mahallenin diğer ucuna kadar görebildiğim demiryolu hattının kenarındaki ağaçlara bakıyorum, bir de dönüp beton yığınlarına.. Şehir dışındaki ağaçsız, çorak arazileri düşünüyorum..
İnsanlar gelip, bölgenin en ağaçlı en güzel yerlerine yerleşmişler.. Fidanlar dikmişler belki.. "Baktığım ağaca, ben doğmadan çok önce yaşamış insanlar da bakmıştı" diye düşündüm bir an.. Bu ağaçlar, onlardan bize kalmış bir miras..
İnsan, bir fidanı neden diker ki ? Kendisi bu dünyadan gittikten sonra bile o ağacın yaşayacağını düşünerek, gelecek nesiller için dikmiyor mu bu fidanı ?

TCDD güzergahı değişmeden önce, hepimizin ortak değeri olan bu ağaçlar hakkında karar verebilme yetkisi, o kurumun bir ya da birkaç yetkilisine mi veriliyor ?

Bu konunun aslını bilen var mı ?

Cihangir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2005, 16:37   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
Cihangir bu köfteci dükkanı nerede?
Bir de bildiğim kadarı ile Kamu ihale kanununa göre
o kadar uzun yıllar kiraya verilemiyor bu tür yerler.
Demir Yolları Basın Halkla İlişkiler bölümüne konuyu aktaracağım adres verir misin?

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024