![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 16
|
Merhaba ![]() Kendimden biraz daha alinti yapayim!Blogumu okuyup buraya tasidiginiz icin tesekkur ederim... 18 Mart 2008 Merhabalar, Fikir Sahibi Damaklar (FSD) grubunda bir suredir sut konusunu islemekteyiz.Asagidaki maili sizlerle paylasmak istedim.Son zamanlarda "sadece kutu sut icin" propagandalari ile beynimizi yikayanlarin etkisine girmemekte ve benim gibi israrla acik sut kullanmaya devam etmekte iseniz,**** oh ne iyi UHT sut kullaniyorum,tertemiz saglikli yanilgisinda olup,miniklere bile Akrilamid veriyorsaniz lutfen okuyun ve beraber bir daha dusunelim.Cam sisede mis gibi pastorize sut ile hic te PAK olmayan kartonlarda UHT sutlerin cok farkli oldugunu unutturdular bize...Sutle yaptigimiz pembe domates corbalarinin zehir degil sifa olmasi dileklerimle... Sevgiyle kalin Yesim Guris Değerli grup üyeleri, konu adli tıp alanı dışında olabilir fakat bulaşmadan edemeyeceğim, konu, daha çok sokak sütünün olası zararları üzerine ve ekonomik açıdan açıklanmakta ilgili alanlar, veterinerlik, zooteknik, tarım ekonomisi ve gıda teknolojisi gibi sayılabilir, bu tartışmalara pek katılmayan grup ise gıdacılar, halbuki konunun en önemli boyutu onları ilgilendiriyor, paketleme ve UHT tekniği, tv deki çeşitli reklamların (sanki ihtiyacı varmış gibi) konu ile ilgili paketleme fabrikası tarafından finanse edildiği, Ülkemizdeki sokak sütü satış oranının ancak %3'ler seviyesinde olduğu, hiper-süpermarketlerde nadiren/tesadüfen karşılaşılan günlük pastorize sütlerin neredeyse kaybolmakta olduğu, bu malum firmanın kendi ülkesinde UHT süt satışının hiç bulunmadığı, hatta avrupa ve amerikada ancak dağcıların sırt çantalarında taşımak için çok az satışının bulunduğu, ....PAK ve ....BRICK isimleri ile Türkiye pazarının tamamını eline geçirmiş bu dev isveç firmasının neredeyse Ülkemiz dışında hiçbir yerde bu ürünü satamadığı, (nedense?, sağlık açısından yasak olmasın sakın?) avrupa ve amerikada süt tüketiminin günlük şişe sütlerde olduğu, UHT tekniğinin insan sağlığına son derece zararlı AKRİLAMİD oluşmasına neden olduğu, AKRİLAMİD'in prekanseröz olduğu, ayrıca ...PAK kutularının 7 katmandan oluştuğu ve en iç kaplamasının diğer katmanlar arasında oluşan toksik etkili ürünlerin sütün içerisine migrasyonuna (göç etmesine) engel olamadığı, UHT tekniği ile üretilen sütün aniden 150 C dereceye çıkartılıp aniden soğutulması işlemi sonrasında, protein zincirlerinde insan bağırsağında hazmedilmesi imkansız türde bir denatürasyona neden olduğu, bu tür denatüre proteinlerin bağırsaklardan emilmeden dışarıya atıldığı, sadece kalsiyum ve bir kaç mineral ve vitaminin emilebildiği, üniversitelerdeki gıda bölümü hocalarının çoğunun bu gerçekleri bildiği ve çeşitli (??) nedenlerle bu konuyu açıklamaktan geri durdukları, hatta bir anektod vermek gerekirse; gıdacı bir öğretim üyesinin "niçin bunları basın yoluyla toplumla paylaşmıyorsunuz" sorusuna; "aman hocam ne yapıyorsun, bizi yok ederler!!" şeklinde bir beyanının olduğu, bu firmanın öncelikle Ülkemiz sağlığı açısından, sonra ekonomik açıdan ciddi tehlikeleri bulunduğu gerçekleri çok çarpıcı, esasen biraz daha araştırma yapıp konuyu daha teknik verilerle paylaşmam iyi olurdu fakat yoğun bir çalışma temposu içerisindeyim, konuya ilgi duyanlar daha fazla araştırabilir, şahsi çözümümü de belirteyim, yaklaşık bir yıldır oturduğumuz yere yakın bir köyden, iki ineği bulunan bir kişiden haftada 8-10 litre süt alıyorum, litresi 1 TL, 3-5 dk hafif kaynatıp, kaynar vaziyette aroma veya tamek meyve suyu şişelerine dolduruyorum, ağızlarını hemen kapatıp çalkalıyor ve 5 dk sonra buzdolabına yerleştiriyorum, oldukça uzun süre muhafaza edilebiliyor, çocuklarıma uzun yıllardır içirmiş olduğum (UHT) paket sütlerden dolayı ise neden daha önce incelemedim ve bilgilenmedim diye de vicdan azabı çekiyorum, Saygılarımla, 12 Mart 2009 Perşembe 14:27 tarihinde Adnan SERPEN <adnanserpen@yahoo.com> yazdı: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|