agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Dış mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (https://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Gül Hastalık ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/5983.htm)

ilyasz 27-06-2011 14:07

2 gündür cevap verecek kimse yokmu koca forumda?

ilyasz 30-06-2011 10:40

bu forumu kapatin insanlar bos bosuna üye olmasin,
bu lafima cevap verecek en az 10 kisi cikar simdi

Yılmaz Yalçın 30-06-2011 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilyasz (Mesaj 827717)
selam,
benim gül çiçeklerimin üzerinde lekler olusuyor. Pembe ve beyaz gülümde vardi simdi kirmiziya da bulasti.
3 gülümde tirmanici gül cinsinden.

Yaprakta kara leke vardi onun icin mantar ilaclamasi gecti ama bunlara bir çözüm bulamadim.
eminönündeki satıclara sordum onlar ellerinde var olan ilaci satma derdinde.

Bu bir hastalik midir yoksa yetersiz beslenme midir.

tesekkurler

Sevgili İlyas Bey,
Sorunuza mutlaka cevap verilir ancak yaz dönemi olduğundan ve de çoğu tecrübeli arkadaşlar bahçe ve tarla işleri ile uğraştığından siteye giremiyorlar bu dönemlerde.Sorunuzu aşağıdaki linkte sorarsanız Mine Hanım size en sağlıklı cevabı verecektir.Benim görüşüme göre sorununuz kara leke ve bu tür hastalık bulaşıcıdır.Bu nedenle diğer güllerinize de bulaşmıştır.Bu nedenle topas gibi mantar hastalıklarına iyi gelen bir fungusitle 15 günde bir tüm bitkiye fıs fıs yardımı ile ilaç püskürtülmelidir.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...607#post828607

ilyasz 30-06-2011 15:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 829774)
Sevgili İlyas Bey,
Sorunuza mutlaka cevap verilir ancak yaz dönemi olduğundan ve de çoğu tecrübeli arkadaşlar bahçe ve tarla işleri ile uğraştığından siteye giremiyorlar bu dönemlerde.Sorunuzu aşağıdaki linkte sorarsanız Mine Hanım size en sağlıklı cevabı verecektir.Benim görüşüme göre sorununuz kara leke ve bu tür hastalık bulaşıcıdır.Bu nedenle diğer güllerinize de bulaşmıştır.Bu nedenle topas gibi mantar hastalıklarına iyi gelen bir fungusitle 15 günde bir tüm bitkiye fıs fıs yardımı ile ilaç püskürtülmelidir.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...607#post828607

selam,
cevabiniz icin tesekkur ederim,
Kara Leke icin Conan 5 FL Marka Fungisit kullandim. diger taraftan da sorumu sorayim cevabi ve uygulama sonucunu buraya yazarim ki bu sorunla karşılasan kisi/kisiler icin yardimci olmus olurum

saygilarimla

ilyasz 05-07-2011 20:28

güller sizlere ömür ama ben yine bekliyorum cevabi

ecut 19-08-2011 11:23

gül hastalığı

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar bahçedeki gülde bu türde bir şey gözlemledim, butun yapraklar bu şekilde yenmiş yeni çıkan sürgünler dahil heryer ve hiçbir yerinde bir canlı görmedim sizce bu neden kayankalnıyor?

Hülya 19-08-2011 13:20

Yeşil küçük tırtıllar yiyor yaprakları,dikkatli bakarsanız görebilirsiniz.Toplayıp uzaklaştırın,ilaçla da yokedebilirsiniz.

ecut 19-08-2011 18:04

evet buldum diğer güllerin üsttünde ilk farketiğimin üstünde yoklar çok küçüktü ve hiç yaprağı kalmamış nerdeyse , çok teşekkür ederim.
hangi ilaçı kullanmalıyım ?

harun34 29-08-2011 13:14

teşekkürler

kgursan 05-02-2012 17:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilyasz (Mesaj 829699)
bu forumu kapatin insanlar bos bosuna üye olmasin,
bu lafima cevap verecek en az 10 kisi cikar simdi

Sn ilyasz., Soru sormak ve soruyu düzgün sormak, cevabı da düzgün almak demektir. Ama anlamsız sorulan soru cevap bulamaz. " Güllerimin çiçeklerinde lekeler var" Bilin bakalım bu nedir? gibi sorular açıklayıcı değildir, kimse birşey anlamamıştır. Ne lekesi, nasıl bir leke, İlaç kalıntısının lekesi mi, hastalık lekesi mi, zararlı lekesi mi? Kim nereden nasıl bilecek ki size cevap versin. En azından düzgün bir fotoğraf olsa, nasıl birşeymiş görsek belki tahminde bulunur cevab yazardık.

Ayrıca yukarıdaki uslubunuz da hiç hoş değil. Buradakiler sizin memurunuz değil ki? hemen cevaplasın???

Kolay gelsin.

garlic 28-04-2012 18:42

gül tırtılı için ilaç ismi verebilir misiniz?

Antar Satya 29-04-2012 11:17

Gül için evde hazırlayıp uyguladığım ilaç

Merhaba,
Balkonumda 2 hafta kadar önce aldığım gül fidanım var. Koçtaş'tan aldım. Çok tecrübesiz olduğum için, alırken farketmemişim, üzerinde bit varmış... Sonra nasıl bakmam gerektiğini araştırırken, forumu inceleyip bir sürü yöntem okudum.

Önce sadece su püskürttüm, bitler bir kaç gün yok oldu ama sonra tekrar döndüler.
Daha kötüsü külleme denen hastalığın da başladığını farkettim... Anlatılan belirtiler, ve başkalarının koyduğu fotoğraflardan bu hastalık olduğunu gösteriyor sanki.

İçme sodası+yağ+su karışımını hazırlayıp bu sabah püskürttüm. Sormak istediğim şey şu: Şimdi yaprakların üzerinde beyaz beyaz kalıntılar oldu. Bunları öylece bırakmalı mıyım, yoksa bir süre sonra yıkamalı mıyım?

Uygulanan ilacın faydalı olup olmadığı ne kadar sürede anlaşılır? Faydalı olmamışsa başka bir formül ne zaman denenmelidir?

Bir de bitler için örneğin sarmısaklı, arapsabunlu ilacı hazırlasam onu ne zaman uygulamalıyım? Kısacası, 2 farklı sorun için ilaçların zamanlaması ne olmalıdır? :)
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Forum harika, hepinizin ellerine sağlık... Benim için tek sorun; bir soru sormak istediğimde doğru başlığın hangisi olduğunu bir türlü çıkaramamak... Umarım doğru yerdeyimdir...:)

Sevgiler

Halil Önen 30-04-2012 00:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Antar Satya (Mesaj 955795)
Merhaba,
Balkonumda 2 hafta kadar önce aldığım gül fidanım var. Koçtaş'tan aldım. Çok tecrübesiz olduğum için, alırken farketmemişim, üzerinde bit varmış... Sonra nasıl bakmam gerektiğini araştırırken, forumu inceleyip bir sürü yöntem okudum.

Önce sadece su püskürttüm, bitler bir kaç gün yok oldu ama sonra tekrar döndüler.
Daha kötüsü külleme denen hastalığın da başladığını farkettim... Anlatılan belirtiler, ve başkalarının koyduğu fotoğraflardan bu hastalık olduğunu gösteriyor sanki.

İçme sodası+yağ+su karışımını hazırlayıp bu sabah püskürttüm. Sormak istediğim şey şu: Şimdi yaprakların üzerinde beyaz beyaz kalıntılar oldu. Bunları öylece bırakmalı mıyım, yoksa bir süre sonra yıkamalı mıyım?

Uygulanan ilacın faydalı olup olmadığı ne kadar sürede anlaşılır? Faydalı olmamışsa başka bir formül ne zaman denenmelidir?

Bir de bitler için örneğin sarmısaklı, arapsabunlu ilacı hazırlasam onu ne zaman uygulamalıyım? Kısacası, 2 farklı sorun için ilaçların zamanlaması ne olmalıdır? :)
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Forum harika, hepinizin ellerine sağlık... Benim için tek sorun; bir soru sormak istediğimde doğru başlığın hangisi olduğunu bir türlü çıkaramamak... Umarım doğru yerdeyimdir...:)

Sevgiler

Arap sabunu+yağ+ sarımsaksuyunu üç gün ara ile herzaman kullanabilirsiniz. İçine acı biber suyu da konabilir.

Güllerde akar hatalığının seyri küllemeye biraz benzer. Eğer külleme tehlikesi varsa karışıma karbonat eritip karıştırabilirsiniz.

Ev yapımı ilaçların etkisi bazen 3,4 gün sonra görülür akar hastalıklarında, sık kullanmada fayda var. Güllere zararı olmaz.

Halil Önen 30-04-2012 00:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi garlic (Mesaj 955409)
gül tırtılı için ilaç ismi verebilir misiniz?

Gül tırtılının ergini kelebek ise delfin wg. kullanabilirsiniz.

Antar Satya 30-04-2012 13:40

Teşekkür ederim Halil Bey,
İlk karışımı dün vermiştim. Bu durumda 2 gün sonra tekrar verebilirim.
Gülümü iyileştirmeyi çok istiyorum, umarım başarılı olurum:) çünkü hastalığı atlatırsak, balkondaki güneşi ve havayı çok seveceğine eminim:)

Gkmnoztrk 01-05-2012 10:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 956286)
Arap sabunu+yağ+ sarımsaksuyunu üç gün ara ile herzaman kullanabilirsiniz. İçine acı biber suyu da konabilir.

Güllerde akar hatalığının seyri küllemeye biraz benzer. Eğer külleme tehlikesi varsa karışıma karbonat eritip karıştırabilirsiniz.

Ev yapımı ilaçların etkisi bazen 3,4 gün sonra görülür akar hastalıklarında, sık kullanmada fayda var. Güllere zararı olmaz.

Merhaba Halil Bey,
Benim güllerimde de önce bitlenme akabinde aşağıdaki resimlerdeki gibi yapraklarda küllenme/kireçlenme gibi sorunlar oluştu. Eski parlaklıkları yok :( yukarıda konuştuğunuz problemin aynısı mıdır ? aynı şekilde çözebilir miyiz ?
Bu yaprakları kesmem gerekir mi? eski parlaklıklarına kavuşurlar mı ? yardımcı olursanız ok sevinirim .İlk kez gül yetiştirmeye başladım ve bu konularda çok acemiyim.
Teşekkürler.

http://img823.imageshack.us/img823/2891/dsc0701bi.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/6025/dsc0700q.jpg

kartal124 01-05-2012 17:07

Bir zirai ilaç satıcısından Topas isimli ilacı alacaksınız(15-20 TL civarıdır).Bir enjektöre 1 lt su için 0.25 cc çekip suyla karıştırıp bir pompa ile sıkacaksınız.Kökte dahil olmak üzere yaprakların altını, üstünü yıkacaksınız.10'ar gün arayla 3 kez yapın.Daha sonra da hastalık belirtisi olmasa da ayda bir aynı uygulamayı yapın.
Külleme bulaşmış yaprakları da koparıp imha edin.O yapraklar düzelmezse de yeni filizler çıkacaktır.

Gkmnoztrk 01-05-2012 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kartal124 (Mesaj 957300)
Bir zirai ilaç satıcısından Topas isimli ilacı alacaksınız(15-20 TL civarıdır).Bir enjektöre 1 lt su için 0.25 cc çekip suyla karıştırıp bir pompa ile sıkacaksınız.Kökte dahil olmak üzere yaprakların altını, üstünü yıkacaksınız.10'ar gün arayla 3 kez yapın.Daha sonra da hastalık belirtisi olmasa da ayda bir aynı uygulamayı yapın.
Külleme bulaşmış yaprakları da koparıp imha edin.O yapraklar düzelmezse de yeni filizler çıkacaktır.

çok teşekkürler :) uygulayıp sonuçlarını paylaşacağım.

Emre İlhan 06-05-2012 13:41

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selanikli;

Özel mesajdan alıntıdır;

Balkonumda orta boy saksıların içerisinde bakmaya çalıştığım bir iki gülümün yapraklarının benekler halinde açık yeşil ve sarıya döndüğünü, sonrasında da dökülmeye başladığını ve bir diğer saksıda ki güle de sirayet ettiiğini gördüm.

Bunun üzerine 0,5 litre suya 1 gr dikotan m-22 ( fungusit ) çözelti haline getirerek yapraklarını sprey tarzında iyicene yıkadım.

Bununla birlikte bauhause'dan minyatür güller aldım. Onlar balkonun bir diğer tarafından duruyorlar. Eğer onlarda da aynı problemi yaşarsam aynı ilaçlama yöntemini izlememi önerir misiniz?

Sevgili selanikli; güllerinizde oluşan problem aşağıdaki fotoğrafa benzer bir hastalık mı?

Eklenti 291768

selanikli 06-05-2012 15:00

Değerli Emre İLHAN bey arkadaşım;

Başta içinde bulunmuş olduğum bu sıkıntıya göstermiş olduğunuz hassasiyetten dolayı size teşekkür etmek isterim.

Evet, güllerimde görülen sıkıntı resimde görüldüğü gibi ancak ilerleyen süre içerisinde bu yapraklar sararıyor ve dökülüyor şu an gülüm %60'a varan ölçüde yaprak kaybına uğradı.

Emre İlhan 06-05-2012 21:01

Ricâ ederim sevgili, selanikli. Bu hastalık mildiyö. Kullandığınız ilaç ise gayet uygun bir ilaç. Mildiyöye karşı etkili bir fungusit. Bitkilerinizde mildiyö veya herhangi bir hastalık gördüğünüz zaman tüm bitkileri ilaçlamalısınız. Aksi takdirde hastalık diğer bitkilerinize de sıçrar ve onlar da etkilenir. Bu durumda minyatür güllerinizi de ilaçlamanız gerekiyor. İlaçlama yaptıktan sonra mantarlar öldüğü için dolayısıyla yaprakların dökülmesi de normal. Bende bitkilerimi fungusitle ilaçladığım zaman problemli yapraklar hep dökülüyor. Korkmayın ve bitkinizin ihtiyacı olan tüm besinleri verip rutin ilaçlamanıza devam edin, kendini toparlar.

muratege 11-05-2012 08:52

Arkadaşlar herkese Merhaba;
Bahçemde 7 tane gül var.25 gün önce şu siyah böceklerden belirdi.2-3 defa arap sabunlu karışımı uyguladım.Ancak bu seferde güllerin üzeri un serpmiş gibi oldu.Böcekler tektar belirdi.Geçen yıldan nofar55ec isimli böcek ilacı vardı, bu sefer onu uyguladım.Ancak sorun geçmedi yapraklar sararıp sertleşiyor.Goncaları öldüreceğimden korktuğum için fazla ilaç kullanmayı düşünmüyorum ama güllerimin durumu kötüleşiyor.Forumdan okuduğum kadarıyla bu una benzer şeyler külleme.BUnun için kükürt uygulaması yapmalımıyım. Elimde toz kükürt , ridomil72 wp fungusit ve nopar55ec ddvp var hangisini kullanmalıyım , **** hepsiini karıştırıp uygulasam olurmu? Yardımlarınızı bekliyorum , şimdiden teşekkürler.

Emre İlhan 11-05-2012 09:30

"Ridomil MZ 72 WP" adlı fungusit küllenme de ruhsatlı değil. Mildiyö için etkili bir fungusit.

Bence siz bir ziraat dükkânından küllenmeye uygun bir ilaç edinip ilaçlama yapın.

Kükürt, küllenmeye karşı etkilidir fakat ileri safhada çokta çözüm olmuyor.

"DDVP 550 EC" böcek probleminizi çözmenize yardımcı olacaktır.

Ancak; unutmadan söyleyeyim, mantarlara karşı mücadelede daha erken davranmalısınız, yoksa hızla çoğalıyorlar.

Eğer fotoğraf yükleyebilirseniz problemi daha iyi saptarız.

muratege 11-05-2012 13:13

Emre Bey yardımlarınız için teşekkür ederim. Desenize bana ziraatçinin yolu göründü.En kısa zamanda resim çekip eklemeye çalışacağım , tekrar teşekkürler.

muratege 11-05-2012 19:02

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar işte güllerin fotoğrafları.Az önce fotoğraf çekmek için bahçeye indiğimde güllerin üzerine toz kükürt serptim.Acaba işe yarar mı yoksa başka çaresi nedir?Tabi fotoğrafları kükürt atmadan çekmiştim

Eklenti 294116
Eklenti 294117
Eklenti 294118
Eklenti 294119
Eklenti 294120

tatlı bezelye 11-05-2012 22:11

Merhabalar,

Benim güllerimde de maalesef üç problem birden başgösterdi. Birincisi küllenme, ikincisi yaprak altlarında kırmızı minik böcekler ve üstlere doğru da daha büyük uzun bacaklı siyah böcekler var. Yazılanları okudum, ancak sormak istiyorum yine de, bitkiyi yıpratmadan üç problemi birden nasıl çözebilirim. Arkasında gala rizomu ekmiştim ve limon selviler var, onlar için de koruyucu tedavi gerekir mi?

Çok teşekkürler şimdiden, selamlar.

kartal124 11-05-2012 23:11

Külleme başlamışsa bulaştığı yaprakları kurtarmak mümkün olmuyor,toplayıp imha edin,sonra hastalığı önlemek için Topas isimli ilacı alın 10'ar gün arayala 3 kez, daha sonra da hastalık olmasa da koruyucu olarak ayda bir püskürtün.Ölçü olarak 1 lt suya bir enjektörle 0.25 cc ölçüp katın.Bu ilacı yakın çevredeki tüm bitkilerinize de yapın.
Böcek için ise uygun bir böcek öldürcü tarım ilacını alıp uygulayın.

voetra 12-05-2012 22:52

Merhabalar,

Balkonumda bulunan gul de sanirim mantar sorunu meydana geldi ama emin olamadigim icin sizeler sorarak emin olmak istedim. Yaprak altlarinda **** gul tomurcuklarinda bocek **** sinek yok. Sadece pamuk gibi beyazlanmalar var. Nasil bu sorundan kurtulabilirim cok fazla zarar verir mi?

http://212.174.107.11/_MG_8091.JPG

Emre İlhan 12-05-2012 23:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratege (Mesaj 964230)
Arkadaşlar işte güllerin fotoğrafları.Az önce fotoğraf çekmek için bahçeye indiğimde güllerin üzerine toz kükürt serptim.Acaba işe yarar mı yoksa başka çaresi nedir?Tabi fotoğrafları kükürt atmadan çekmiştim.

Doğru tespit etmişsiniz. Bu hastalık küllenme.

Toz kükürt etkili olur ama bu safhadan sonra net sonuca vardıracağını pek zannetmiyorum.

Önceki mesajımda yazdıklarımı uygulayın.

Elinizi çok çabuk tutmanız lazım. Aksi takdirde hastalık daha da ilerleyecek.

Bu durumda en azından elinizdeki DDVP ile ilaçlama yapın ki güllerinizin üzerindeki böcekler küllenmeyi diğer bitkilerinize de taşımasın.

İlaçlama hususunda dikkât etmeniz gerken nokta ise şu; ilaçlamayı sabah erken saatte yapın ki gün içerisinde bitki kurusun ve geceyi kuru geçirsin. Unutmayın, mantar problemi olan bitkilerin geceyi kuru geçirmeleri çok önemlidir.

muratege 13-05-2012 14:01

Emre Bey ilginiz için teşekkür ederim.Dediklerinizi yapacağım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025