![]() |
Kabuklu Bit
1 Eklenti(ler)
Eklenti 153534
Kabuklu bitler ile mekanik mücadele söz konusu değildir. Ama bir adet bitkiniz varsa, vaktiniz de bolsa, o zaman birşey diyemem. Kimyasallara geçmeden önce birşey söylemek istiyorum; kabuklu bitler genel olarak tozlu bitkilerde daha yoğun olurlar. O yüzden bitkinizin tozlu olmamasına gayret gösterin. Kimyasal olarak, yazlık yağ çok etkili ve doğal düşmanlara karşı zararsızdır. Kullanımı kusursuz ise etkisi de kusursuz olacaktır. Bitkiye ince tabaka şeklinde uygulamanız yanlış olur, sanki bitki suya batıp çıkmış gibi ıslanmalıdır. Yaprağın hem alt hem de üst yüzeyi ilaçlanmalıdır. Bu şekilde beyaz yağ uygulaması iyi sonuç verir. Tekrar denemenizi tavsiye ederim. Ama yine de olmuyor derseniz, o zaman başka insektisitlere başvurmanız gerekecek. Örneğin `Hektolineum` gibi 700g/l bir yazlık yağ alırsanız %1,5 oranında karışım hazırlayacaksınız. Yani 1 L suya 15 ml `Hektolineum` ilave edeceksiniz. Bitkinin yaprak ve ince dallarına (sanki bitki suda ıslanmış gibi) bolca püskürteceksiniz. Püskürteceğiniz cihaz gelişmiş bir sırt pülverizatörü olabileceği gibi, kuaförlerin kullandığı basit spreyler de olabilir. Beyaz yağlar, insanlara, diğer sıcak kanlılara, arılara ve faydalı böceklere toksik etkisi bulunmadığı için ruhsatlandırma sırasında etki süresi hesaplanmamıştır. Kullanım sıklığı size kalmış. Yağ formunda olduğu için çok sık uygularsanız bitkinizin stomalarını kapatırsınız. Yağ formundaki çevreye ve insana zararsız olan bu insektisit kabuklu bitlerin solunum deliklerini kapatacak. Ve oksijen alamadıkları için ölecekler. O yüzden ani etki beklemeyin. Birincil zararlı olan böcek öldükten sonra ikincil zarar (yapışkan şekerli salgılar) zamanla ortadan kalkacaktır. Benim fikrim: Üzerinden yağmur yağmadığı sürece 15 gün ara ile iki uygulama sizin için yeterli. Bayer'in 850 g/l dozundaki `Summer oil` gibi bir yazlık yağ alırsanız o zaman karışımda yazlık yağ oranı %1,25 olacak. Yani 1 L suya 12,5 ml `Summer oil` ilave edeceksiniz. Mesela; Suprathion 40 EC (Methidathion) olabilir. veya Gusathion M WP 25 (Azinphos methyl). Öncelikle yazlık yağı tekrar denemenizi öneririm. Kükürt, Captan ve Folpet ile yazlık yağ ilaçlamaları arasında en az 21 gün geçmeli, yazlık yağ uygulama sırasında bitkiler su stresinde olmamalı, hava sıcaklığı 32 derecenin üzerinde olmamalıdır. Başarılı olmazsa Suprathion'u kullanmanızı tavsiye ederim. Kabuklu bitlerin mücadelesi meyve ağaçlarında, süs bitkilerinde, ve turunçgillerde birbirinden farklıdır. Farklı insektisitler kullanılır. |
1 Eklenti(ler)
Sayın arkadaşlar,
Aşağıda Afrika menekşemin hastalık sonucu geldiği hali görüyorsunuz. Lütfen bu hastalığın unlu bit mi yoksa başka bir sorun mu olduğu konusunda yardımcı olun. Maalesef diğer bir menekşemde de bu sorunu gözlemlemeye başladım. Ayrıca belirtmek isterim, sağlıklı menekşelerim de bulunuyor ve bu forumdaki arkadaşlarımın uyarısı sayesinde hastalıklı olanlarla onları ayırdım. |
Benim de Elma ağacımda var unlu bit yapraklarda değil gövdede. şu an mekanik yoldan temizliyorum sürekli ama boyumdan büyük ağaç sürekl temizle temizle canım çıktı. ayrıca bu şekilde bir çözüme ulaşamayacağım kesin. hekplan20sp diye bir ilacım var insektist. onu uygulasam fayda eder mi? aslında kimyasal sokmak istemiyordum ama pek arap sabnuya ölecek gibi değiller. incecik dalda cm lerce kalınlıkta pamuk tabakaları oluşuyor. elle kazı kazı nereye kadar :(. pamukları kazımadan ilacı atsam etkilenecekler mi peki?
|
Sn. Mine Hanım;
Elma ağacımda aşırı miktarda pamuklu bit var. Elle temizliyorum ancak sürekli ürüyorlar. Ve ağacın kabuğu sanki maket bıçağıyla kesilmiş dikey, boydan boya yarık. (irili ufaklı tüm dallar için böyle) ordan tutunca kabuğun tamamı kolayca soyulabilecek yumuşaklıkta. bu Elma ağacının bir özelliği mi bilmiyorum. bu yarıklara özellikle bitler dolmuş. ne yapabilirm. yıkıyorum olmuyor her gün elimle eziyorum. toprak sürtüyorum. kurtulamıyorum.ayrıca yaprak ve meyve saplarına tutunduklarında, çok yumuşatarak yaprağın ve meyvenin düşmesine de sebep oluyorlar. 20-30 tane de meyva var. bu sene elma yemek istiyordum.ağacım genç 3-4 yaşında. insektist ilaç da kullanabilirim. Bir yöntem söyleseniz, etkili çözüm için çok sevinirim. |
Kendim bir yöntem buldum sanırım. İlaç sıkmak için kullanılan pompalı bidon gibi şeyler var.
2 litrelik benimki. Onun ucunu aeresol gibi atsın diye değil tam tersine toplu olarak atması için ayarlıyorum. Sıvıyı toplu şekilde atıyor. İyice pompaladıktan sonra suyu bu tazyikli şekilde pamukların üstüne sıktığımda pamuklar hemen gidiyor. Fırçayla temizlemekten çok daha kolay. Meyve ve yaprak sapları da kırılmıyor. En son da insektisit bir ilaç attım. Ama suyu attığım şekilde özen gösteremedim ilaca. Çünkü bayağı zehirli. İnsana da elbet bir zararı vardır solumanın. Evde küçük bitkilerinizde rahatça kulanabilirsiniz bu yöntemi. Yeterince tazyikli su sıktığınızda sadece pamuklar değil bitler bile sökülüp gidiyor. İlaca gerek kalmadan bile çözebilirsiniz. Ben ağaçta uygulayabildiğime göre küçük bitkilerde hayli hayli olur. |
Bu bitten kurtuluş biraz zor gibi ancak mücadeleden bıkmayacağım.Menekşelerimden 2 saksı attım ve şu an bir saksım ve birde pet bardaktaki menekşemde var.İkisinide DDVP Em isimli çok zehirli bir ilaçla ilaçladım.BEnim sorum bu bitler pamuk bağlanmadan daha çabuk yok edeceğim bir yöntem var mı?
|
Çamlarımda aynı sorun vardı, supracide ve priban adlı ilaçları karıştırarak kullandım ve başarılı sonuç aldım. Denemenizi tavsiye ederim.
|
arkadaşlar bu zararlıya karşı parathion metyl içerikli insaktisit(böcek ilacı)kullanabilirsiniz
bu ilacı butun tarım ilaçları bayilerinde bulabilirsiniz ayrıca fiyatlarıda çok uygundur kilosu 10tl dir(ben satıyorum) siz 250 gr lık alın bir litre suya 10 gr ilaç kullanın |
Neemazal uyguladım, topraktan ve yapraktan. Henüz yaygın değil Ama müthiş hızlı ürüyorlar. Kürdanla tek tek temizliyorum. Köpeğim olduğu için zehirli ilaç da kullanamıyorum, bir yaprak yere düşse köpeğim onu bulur. Umarım sadece sardunyalarda kalır.
|
Yaprak paraziti
5 Eklenti(ler)
Sarmaşık ve limon agacımın yapraklarında görülen bu paraziti nasıl yok edebilirim. Kürdan ucuyla temizledim olmadı, elimle oğuşturarak sıvı sabunlu su ile yıkıyarak yapraklarını teker teker yıkadım ama başedemedim. Elimde ziraat böcek ilacı ve suda eriyen kükürt de mevcut ama bunları denemedim bunlardan nasıl kurtulabilirim. Deneyimlerinize ihtiyacım var.
|
Bu zararlıdan önce bir Yucca'mı sonra da ismini bilmediğim güzel bir palmiyemi kaybettim.
Bir forumda okuduğum NeemAzal isimli yağ temizleme konusunda işe yaramıştı. Bir satın alma sitesinden alıp sulandırarak püskürtme yapmıştım. 10 gün içinde temizlenmişti. Ancak ilk nesili temizlesem de 2. neslin yumurtalardan çıkış anında ilaçlamayı denk getiremedim sanırım. yine sardı. Ve sürekli ilaçlamak gerektiriyordu. 5 günlük tatile gidip gelişim sonucu nüksetmişlerdi. Bu zararlının sadece tüysüz yapraklı salon bitkilerine bulaştığını sanıyordum, ancak bugün sevimli bir kaktüs ve menekşeleri de sarabildiğine şahit oldum. Nereden gelip bulaştıklarını çözemiyorum doğrusu. Örneğin o menekşeler uzun süredir aynı odadaydılar. Yeni bir bitkiyle temasları olmadı. Torf / toprak içinden gelebilir mi bu zararlı? Arada toprak eklemesi yapabiliyoruz çünkü. |
Sayın Dostça bende bunlarla bitkilerimde karşılaştım,siteden bazı ilaçlar baktım ama yolum ziraat ilaçları satan bir dükkana düşünce satıcı bana DDVP 55 EM koruma isimli ilaçı verdi kullandım ve başarılı oldum.Yanlız çok zehirli yazıyor.Ben cam sil kutusunu su ile doldurdum 2 çay kaşığı kadar koyarak kullandım.İlaçlama yaparken çok dikkatli omak gerekiyor.belkide bunu kullanmadan başka yöntemler de vardır arkadaşların tavsiyelerini alarak ilaçlama yapın.Bu kullandığım ilaç siyah bitleride anında öldürüyor.
|
Sayın Dostça bitkilerinizdeki zararlı büyük ihtimalle kabuklu bit. Eğer zirai ilaç ile sorunu çözmek isterseniz Supracide 40 EC veya Basudin 40 EM gibi ilaçlarla uygulama yapabilirsiniz.
|
Alıntı:
Merhaba, uzun zamandır bu başlık ile ilgili giriş olmamış sanıyorum fakat yardımcı olursanız sevinirim. Gardenyamda ciddi boyutta pamuklu bit var, neemazal aldım fakat hangi olcude nasıl kullanmam gerektiğini bilemiyorum, içerikteki listede gardenya bulunmuyor çünkü. acil yardım bekliyorum. |
Neemazalı gardenyamda 1 litreye 2 cc kullanmıştım. Toprağa ve yapraklara uyguladım. Görünürde unlu bit kalmasa da tekrarlayabileceğini düşünüyorum.
|
Merhaba, bir online satış sitesinden uygun fiyata aldığım ufacık bir şişede NeemAzal ve kullanım ölçüleri yazıyordu. 2 Litre suya 10 cc NeemAzal kullanabilirsiniz. İyice çalkalayın ve püskürtücü ile sıkın. Yalnız ilaçlama sıklığını yazmamışlardı. Balkona çıkartıp bir hafta her gün ilaçladım. Yaz mevsimiydi. Bitkiler toparlandı. Ancak 15-20 gün sonra sanırım 2. nesil türedi ve yeniden sardı. 20 gün sonra tekrar ilaçlamanız gerekiyor. Özellikle Areka gibi çok yapraklı bitkilerde çok inatçı oluyorlar. Çiçekçiler getirirseniz temizleyebileceklerini söylüyorlar. Ancak bahar veya yaz ise. Çünkü dükkan dışına koyarak temizliyorlar, kışın içeri koyamazlar bulaşıcı. Forumda arap sabunu ve zeytinyağlı bir karışım da önerilmişti. Onu da deneyebilirsiniz. Olumlu sonuç alanlar oldu. Bitkileriniz küçükse yıkamak veya bir diş fırçasıyla yaprakları ve sap diplerini fırçalamak da işe yarayabilir.
|
Sayın SerDağ,
karınca70'den aldığım Neemazal şişesinin üzerinde 2 litreye 5 cc yazıyor. 10 cc yapraklarda yanma filan yapmadı mı? |
Teşekkür ediyorum, hemen deniyip bakacağım umarım işe yarar, gardenyam ölmek üzere çünkü:(
|
4 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,
Çok sevdiğim kauçuğum ve malesef adını bilmediğim bir başka çiçeğim hastalandı. Kauçuğumun bir kaç yaprağının yoğunluklu olarak altında, bir miktar da üzerinde kırmızı çil şeklinde lekelenmeler oluştu. Resimlerde bunu fotoğraflamaya çalıştım. Ayrıca çok diri ve sağlıklı görünen yapraklarında bile yarılmalar oluşmaya başladı. Diğer çiçeğimin bir dalında ise yapraklarda kireçlenme şeklinde beyaz lekeler hasıl oldu. Her iki çiçeğim için de çok kaygılıyım, yanlış bir teşhis ve tedavi uygulamak istemiyorum. Siz benden daha tecrübeli çiçekseverlerin teşhis ve önerilerini rica ediyorum. Şimdiden çok teşekkürler, Limoncello |
Kauçuğunuzda gördüğüm kadarıyla pas hastalığı var,ufak kırmızı lekeler bir fungus enfeksiyonunu işaret ediyor,şiddetli enfeksiyon geçiren yaprakları budayarak ve uygun fungusitlerle ilaçlama yaparak bitkinizi tedavi edebilirsiniz.
Aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü üzere daha farklı bir hastalık var, pamuklu veya unlu bit olabilir. Bu mücadeleyide uygun insektisiklerle veya yazlık yağlarla yapabilirsiniz.Ama ben organik olarak mart sonu nisan ayı başlarında başlayarak aşağıdaki karışımı 15 gün arayla uygulamanızı öneririm... 50 gr tütün suyunu 1 lt suda 4 dk kaynatın soğuyana kadar bekleyin,2 kaşık arap sabununu ve 2 kaşık sıvı yağı ayrı bir yerde iyice karıştırıp bu tütün suyuna katın, ve içinede az miktarda sarımsak ezmesi katın....Bu karışımı çok iyi bir şekilde karıştırın ve bitkinizi bununla yıkarcasına spreyleyin. Bitkinizin yağla çok iyi kaplanması gerekmektedir, yaprak altlarını unutmayın, toprağın üstünede ilk ilaçlamada iyice uygulayın... Geçmiş olsun. |
Ya arkadaşlar gerçekten bu asalak hayvanı temizlemek okadar zor ki, limon ağaçlarım bu unlu bitten hiç gelişemedi, nasıl olduysa da evimizdeki bütün bitkilere sardı. Bizde bir kere ilaçladık ama tekrar türemişti hızlıca, 5 günde bir uygulamak gerekiyor demekki.
|
Birkere ilaçlamak hiç bir zamn yetmiyor, sorun geçene kadar uygulamak gerekli. Bela bir yaratık ben onun yüzünden çok çiçek kaybettim, hatta mümkünse bit sarmış olan bitkiyi diğerlerinden ayırın.
|
Pul Bocekleri
Benim bundan yaklaşık 5 sene önce diktiğim daha doğrusu saksının dibine oylesine attığım mandalina çekirdeğinden çıkan bir mandalina ağacım var.Boyu 2 metreye yakındı ama haşereler yüzünden kesmek zorunda kaldım dallarını çünkü hangi ilacı kullanıcağımı bilmiyorum.Sanırım ismi pul bocekleri bunların internette assağıdaki fotoğrafı buldum renkli resmin aynısı denilicek kadar benziyorlar fakat bu kadar yakın ve sık değil ağacın heryerine dağılmıs durumdalar ve ağac hep yapış yapış oluyor.Genelde yaprakların gunes goren kıssımlarında veya yeni çıkan odunlaşmamış dallarda duruyorlar ve hiç kımıldamıyorlar.Simdi ben bunlara napayım rasgele bi ilaç alamam çunk mandalina veriyor ve yiyyorum sonuçta zararı olmayan bişi lazım yani organik bişi.Gercek ressim lazımsa bitkimin resmi onuda koyarım.
|
Kabuklu bit dendiğini sanıyorum .
|
Bu kahve rengimsi parazitler saksılarda ki mandalin ve limonda kamkatta vardı, epeyce mekanik olarak etkisiz hale getirdim. Bu sıralarda göremiyorum.
|
Bende bilmiyorum adlarını yeni öğrendim boylarından büyük is yapıyorlar teras bile yapış yapış oluyor ve ne kullanıcagımıda bilmiorm kendimide göturmeden :)
|
Resmini verdiğiniz zararlılar pul böcekleri deği, koşnil (kabuklu bit) dir. Site içinde veya internette arama yaparak bunlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
|
Benimde başım kabuklu bitlerle dertte kamkatım da vardı mekanik olarak temizledim,sık sık kontrol ediyorum.Benjamini de bu yüzden kaybettim kabukların bit oldugunu fark ettigim de çok geçti malesef:((
|
Maalesef bu zararlı yüzünden gözüm gibi baktığım iki yabani iğdeyi kaybettim. :(
|
Forumu inceledim,benim bitkimde de minik minik beyaz larvalar var.bazı yapraklarda da kabuklu bit görüntüsünde oluşumlar gördüm.
Şu an bir ilaç kullanmadım.Önce bir size göstermek istiyorum. |
Tabi fotoğraf yüklemeyi başarabilirsem.Yardımlarınızı bekliyorum.
|
2 Eklenti(ler)
Bitkimin türü marginata.Yazın komşuma bırakmıştım.Muhtemelen onun bitkilerinden bulaşmış.Ayrıca toprağında da mantar çıkmış.Bildiğiniz kültür mantarı gibi minik mimik 7-8 tane oldular.Toprağın üst kısmını temizledim.Bunlara nasıl bir ilaç almam gerekiyor.
|
Bana yardım edecek kimse yok mu? :(
|
Bunlar unlu bit, mosplan isimli ilaçla öldürebilirsiniz. Her 15 günde 2-3 kere tekrar ilaçlamanız lazım.
|
Teşekkür ederim.Umarım geçerler...
|
bu unlu bitler için bugün ziraatçı bana fertil ddvp 550 ec adında bir ilaç verdi. 5 tl ye aldım. 1 litre suya 1-2 çay kaşığı dökecem mi püskürtecem mi bilmiyorum. 4-5 gün sonra geçmezse tekrarlarsın dedi. siz ne dersiniz doğru ilaçmı işe yarar mı
|
Difenbahya bitkisinde beyaz bitler
3 Eklenti(ler)
Merhaba iş yerimizde bu bitkiden var yapraklarında ve gövdesinde bu beyaz bitlerdan var çarşıda pazarda sorduğumuz çiçekçiler bize yardımcı olamadılar. Diğer bitkilerede bulaştı galiba yoksa bizmi bir hata ettikte bu meydana geldi lütfen anlayan birisi bize yardımcı olsun bir ilaç filan önerirseniz sevinirim teşekkürler.
|
Merhbalar . Bu beyaz unlu bit ile bugun tanışdım maalesef. Bahsı gecen yazlık beyaz yag nerede satılır. Bundan önce arasabunu sıvıyag sarımsak kürümü denenmeli acaba.Cicegimi aksam ustu tamamen temizledim ama saat 12 gıbı bakdıgımda tekrar 5 adet beyaz bit ayıkladım.Bunlar nereden cıkdı bilmiyorum.Aynı şekilde yaprak biti ve sinekleri ile savaşmakdayım.
Acil yardım lutfeenn. Çiceklerim ölüyor.. |
Eminönü'nde çiçekçilerin olduğu bölümde satan bir kaç yer var. Bir kaç yıl önce oradan almıştım.
|
çiçeklerim ölüyor acil yardımm
Merhbalar . Bu beyaz unlu bit ile bugun tanışdım maalesef. Bahsı gecen yazlık beyaz yag nerede satılır. Bundan önce arasabunu sıvıyag sarımsak kürümü denenmeli acaba.Cicegimi dün aksam ustu tamamen temizledim ama saat 12 gıbı bakdıgımda tekrar 5 adet beyaz bit ayıkladım.
Aynı şekilde yaprak biti sinekleri ve karıncalar ile savaşmakdayım.İlgili yere soru yazdım ama kimse detaylı bisey yazmadı. Karıncalar ve yaprak biti icin gelen çözum önerisi şu 15 gram fabrika artığı tütün 4 litre su içerisinde bir gün süreyle oda sıcaklığında (yaklaşık 20 derecede) bekletilir. Sonra tülbentten süzülerek elde edilen sıvı ilaç olarak kullanılabilir. Tütün suyu hemen hemen tüm böceklere karşı kullanılabilir. Ancak yaprak bitlerine karşı çok etkili bir ev yapımı ilaç olarak kabul edilebilir. Burda 50 gr 1 dal sigaranın icindeki tütün yeter mi. Birde sarımsak arap sabunnu sıvıyaglı kür. Şimdi anlamadıgım konu şu bunları bitkiye iyicene fısfısladık.Arkasına hemen durulama yapmalı mı.Yoksa bitkinin üzerınde beklicek mi.Topragına ınerse bu karışımlar zararı olur mu.Çicege zararı olur mu. Ne şekilde nasıl uygulmalı kaç gun beklemeli.Detaylı anlatım lazım. Teşekkur ederim Acil yardım lutfeenn. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025