![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-10-2007
|
Bal kabaklarımın son durumuna ait resimleri koymak istiyorum. Daha önceki mesajlarımda toplam üç kök Atlantic Giant bal kabağım olduğunu söylemiştim. Bunlar üstündeki kayda değer büyüklükte olanların resimlerini aşağıya koyuyorum. Bu büyüklükteki bal kabaklarımla birincilikten üçüncülüğe kadarki tüm derecelere talibim. Tabii ki bu bir şaka. Sadece en büyük kabağımla yarışmadayım. Ama ben yine de resimleri koyayım. Artık ağırlık tahminini size bıraktığımı belirtmiştim. Ölçü olarak kullandığım telefonun boyunun 10,3 cm olduğunu bir kere daha belirteyim. Birinciliğe talip bal kabağıma ait üç resim. ![]() ![]() ![]() İkinciliğe talip bal kabağım ![]() Üçüncülüğe talip bal kabağım ![]() Selamlar, saygılar.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Bugün bal kabaklarıma tekrar bakmaya gittim ve iki büyük olanın ağırlık tahminine esas ölçümlerini yaptım. Ağırlık tahminlerini merak ettiğinizi sanıyorum. Bu nedenle tek tek ağırlık tahmini yerine aynı kök üzerinde iki büyük kabağın ağırlık toplamını vereyim. Tahmin tablosuna göre bu iki kabağın toplam ağırlığı 200 kg. Tek tek ağırlık tahmini yazmaktan biraz kaçınıyorum. Çünkü tartıda umduğum ağırlıkların çıkmama olasılığı var. Zaten tahmin tablosu büyük olasılıkla artı eksi % 5 hata verebiliyor. Yani kabaklar daha ağır da, daha hafif de çıkabilir. Dev kabak yetiştirme işinde baştan iri kabak yetiştirme yerine dev kabak yetiştirme şeklinde yola çıksaymışım hatırı sayılır bir dev bal kabağı yetiştirebileceğimi anladım. Bu arada, bunları nerede tartacağız sorununu da çözdüm. Yakınımızdaki köyde canlı hayvan ağırlıklarını ölçtükleri elektronik bir kantar varmış. Kazasız belasız hasatı görürsek orada tartacağız. Kabakların gelişmesi ise bayağı yavaşlamış gibi. Yine de günde birer kg alıyorlar. Selamlar.. Bahçedeki 4 adet kabağa ait bir fotoğraf koyayım. En önde görülen en uzak kökteki kabaklardan biri. Sağda örtü altında olan en büyük kabak. Solda örtü altındaki, büyük kabakla aynı kök üstündeki ikinci büyük kabak. Soldaki örtünün az sağında arkada görülen kabak ise üçüncü kökteki kabak. ![]() Düzenleyen Serpent : 23-08-2012 saat 17:11 Neden: Fotoğraf ve açıklaması ilave edildi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2011
|
Alıntı:
![]() Sayın Serpent, birşeyler üretmek çok güzel, hele bir de sizin gibi iddialı değilken çok iyi üretmek keyfine doyulmaz bir zevk herhalde. Yarışmada size ve tüm yarışmacılara bol şans dileriz. Bizim (kızım ve ben) merak ettiğimiz bir husus var: Bu kabak yarıştıktan sonra yenilecek mi, eğer yenilecekse tüm ağaçlar. net üyelerine yeter mi ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Bu kabakların tüm forum ailesine yetmeyeceğini takdir edersiniz. Ancak çözümü de yok değil. Bildiğim kadarıyla forum tohum dağıtımı yapacak. Ben de ayrıca dağıtırım. Sonuçta gelecek yıl epey bir kabak ekilecek demektir. Her tohumdan 100 kg kabak alınsa toplam 20 ton veya daha fazla kabak eder. Bu miktar ise foruma yeter diye düşünüyorum. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Bal kabağı yarışması için bir iki kişinin yüklediği resimlerden başka resim yok. Bari ben bir iki resim daha yükleyeyim. Aşağıdaki üç resim diğer kabaklarıma ait. Toplam üç kök Atlantic Giant bitkim üzerinde toplam 9 kabak var. Bir kaç tanesi 10 kg dan büyük iken çürüdü. Aşağıdaki üç kabak resmi ile toplam 9 kabağımdan kayda değer 6 tanesinin resimlerini önceden sunduğum resimlerle birlikte sunmuş oluyorum. Diğer üç tane büyümeye devam edenler ise 10-20 kg arası gelir. Verdiğim dereceler forumun yarışması için olmayıp, benim kendi bal kabaklarım arasındaki derecelendirmem anlamına gelmektedir. ![]() Resimlerin çekilme tarihi 19 Ağustos 2012 Bu kabağım dördüncülüğe aday. ![]() Beşinciliğe aday bal kabağı ![]() Bu da altıncılığa aday kabağım. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Serpent; Sizin bal kabaklarınızı görünce, "yarışmada sonuncu olacağım" kanaatine vardım. Bizim yetiştirdiğimiz en büyük kabak (ilk defa yetiştiriyoruz) olduğundan, yarışmaya katılmaya karar vermiştim. ramazan dolayısı ile bahçeye daha seyrek gittiğimizden, kabağın gelişimi durdu gibi. Bizim kabak tahminen en büyüğü 20-25 kg. kadar olacak. Allah bereket versin. Aynı zamanda oluşmalarına rağmen bir tanesi çürümeye başlayınca (yaklaşık 5 kg.) koparmak zorunda kaldım. Bir diğeri 8-10 kg.civarı, büyümeye devam ediyor. Yakında fotoğraf eklerim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Dünyalı, Bu yarışmada derece almak önemli değil. Benim yaklaşımım, kendimizin gurur duyacağı çalışmalar yapmak şeklinde. Zaten yarışmanın bir ödülü filan da yok. Sizi yarışmaya katılarak gösterdiğiniz medeni cesaret için kutlamak isterim. Ben üç yıl önce yetiştirdiğim ilk bal kabaklarında 18,5 kg ağırlığı elde edince dünya rekoru almış gibi sevinmiştim. Gelecek yıllarda çok daha büyüklerini yetiştirebileceğinizi düşünüyorum. Bu arada dev kabak için cins seçimi çok önemli. Dev kabak yetiştirenlerin büyük bir bölümü Dill's Atlantic Giant cinsini kullanıyor. Aslında dev kabak yetiştirmek zor bir iş değilse de sürekli ilgiyi gerektiriyor. Benim bahçem evime 54 km uzakta. Buraya hergün gidip gelmem mümkün değil. En fazla haftada iki kere gidebiliyorum. Ancak dev kabak yetiştirmeyle ilgili her şeyi tam olarak uygulayamadıysam da olabildiğince gerekli yöntemleri takip ettiğimi düşünüyorum. Sizin de önümümüzdeki dönemde çok daha büyük kabaklar yetiştirebileceğinize gönülden inanıyorum. Selamlar, saygılar.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
21.08.2012
Sayın Serpent; Bizim bahçemiz de eve 52 km. Biz de, haftada 2 gün gitmeye çalışıyoruz ve sizin 3 yıl önce yaşadığınız duyguları şimdi yaşıyoruz. Küçük olan bal kabağı, şimdilik 6 kg. civari. ![]() (bana göre) Büyük bal kabağı, 15 kg. civarı ![]() Bu sene bal kabağı yetiştirmeyi başardık, seneye dev bal kabağı yetiştiririz inşallah. İzmir'den saygılar, selamlar. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-11-2010
|
Bilgisayarmda ki sorundan dolayi fotoraflari koyamiorum ama 3 kok giant atlantic ektim birer kabak biraktim hepsinin ustunde 3 u de 35 40 kg civari ilk defa dev balkabagi ektim tecrube oldu seneye daha buyuk olucak ins. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
koyu turuncu olna kabaktan daha önce eken biri varsa nasıl pişirileceği hakkında bilgi verirse sevinirim normal yerli kabak gibi pişirince püre gibi oluyo tadı güzel ama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
|
Arkadaşlar bu sezon bende giant atlantic denedim, ancak nedendir bilmiyorum yaklaşık 1.5 - 2 kg olduktan sonra hemen hemen tamamı çürüdü.Geleneksel yerli balkabaklarım 15 şer kg civarında olgunlaşmaya başladılar.Seneye inşeallah sağ olursak tekrar denemeye devam... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
karahisari Bende de baya 5-6 tane curuyen oldu simdi 3 tane var cikiyo hala kopariorum ustundekiler buyusun diye.bide su turuncu kabagi eken biri yokmu ya ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Eğer tahmin ettiğim gibi Turk's Turban ise o kabağın fırında çekirdekleri çıkarıldıktan sonra kabuğunun içi doldurularak pişirme (pirinçli, etli vs) şeklinde tarifler var. Ben hiç pişirmedim. Turk's Turban kabağından ben de ektim. Pişirirsem nasıl olduğunu paylaşırım. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Eğer çevrede erkek çiçeklerin polenlerini dişi çiçeğe taşıyacak yeterli sayıda arı ve/veya böcek yoksa ve siz de elle tozlaşma yapmadıysanız; o meyve içinde nesli devam ettirecek tohum gelişemeyeceği için bitki o kabağı düşürür (İngilizcedeki deyimiyle "abortion"). Ayrıca, tozlaşma olsa bile kabak düşük yapabilirmiş. Bunun sebebinin ise fırsatçı bir mantar olduğuna dair bulgular varmış. İri kabak yetiştireceğim derken öğrendiklerimden bazıları bunlar. Düzenleyen Serpent : 30-08-2012 saat 19:21 Neden: Kelime düzeltme |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Fransiz kirmizi kestane kabagi yaziyo aldigim sitede ama bizim kabaklarin tatlisi daha guzel oluyo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşım, O kabağın tatlısı değil çoğunlukla çorbası yapılıyormuş. Gerçi bu bölüm forumun yemekler kısmı değil ama tariflere ait linki de vereyim. 39 red pumpkin recipes | Page 1 of 3 | Tarladalal.com Bu konuya bundan sonra forumun yemekler kısmında devam edilse daha iyi olur. Selamlar.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Biraz önce kabaklarımın yanından geldim. Aşağıdaki fotoğrafta, sağda birinciliğe, solda ikinciliğe aday ve ortada gariban kabağım görülüyor. Gariban kabak; çünkü diğer iki kabaklı kök bu bitkinin gelişim alanını işgal ettiği için onun gelişmesi için yer bırakmadı. Üstelik gariban kabak tek kök üstündeki tek kabak. ![]() Bu resimde birinciliğe aday kabağım görülüyor. ![]() Bu, gariban kabak. Buna hiç ihtimam göstermedim. üstünü bile örtmedim. ![]() Bu da ikinciliğe aday kabağım. ![]() Ben bu adaylıkları yazıyorum ama, daha önce üçüncülüğe aday diye fotoğrafını koyduğum kabak bir atak yaptı ve ikinciliğe oturdu. Çünkü şu anda 100 kg. Belki de birinciliğe aday kabağımı bile geçebilir. Üstelik o kök üzerinde 5 adet kabak var. Bu atak yapan kabağın hemen yanında 7-8 kg lık bir kabak vardı onu budadım. Madem böyle bir atak yaptı, ben de yardımcı olayım istedim. Şu anda üç kök kabağımın üstünde 8 adet kabak var. Daha önce verdiğim toplam 400 kg kabak hasatını 500 kg olarak revize ediyorum. Muhtemelen daha fazlası da çıkacaktır. Sonuç olarak bir adet 100 kg üstü, üç adet her biri 100 kg civarı (biraz fazlası ve biraz eksiği olabilir) ve toplamı 200 kg olan 4 adet daha bal kabağı hasat edeceğimi umuyorum. Toplam 500 yerine 600 kg mı oldu? Olabilir. Selamlar, saygılar.. Düzenleyen Serpent : 02-09-2012 saat 14:59 Neden: İlave yapıldı. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın Dünyalı, Tebrik etmek için acele etmeyiniz. Çünkü gün doğmadan neler doğar. Yarışmaya katılmak için 1 Aralık'a kadar süre var. Bakarsınız benim bal kabaklarının başına bir şey gelir veya sessiz bir şekilde çalışan bir yarışmacı çıkabilir. Bu arada, ben ayrıca yerli bal kabakları da yetiştiriyorum. Ölçüm yapmadım ama kabaklarımın bir çoğu 15 kg civarında gibi geliyor bana. Bir tanesinin resmini de koyayım. ![]() ![]() Selamlar, saygılar.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Allah korusun, Onların ne şekilde yetiştirildiğini, nasıl gözünüz gibi baktığınızı ben çok iyi bilirim. Alıntı:
Alıntı:
![]() Kazasız, belasız, iyi günler dilerim. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın Dünyalı, Haklısınız, deyim yerindeyse bal kabaklarına gözüm gibi bakıyorum. En önemli endişem fare zararı. Çünkü bahçede bir iki fare var galiba. Fareler bal kabağını delip içindeki çekirdekleri yiyorlar. Eğer fareler kabağı delerlerse, o kabak yarışma dışı kalıyor. Bildiğim kadarıyla, içini gösterecek derecede çatlak veya deliği olan bal kabakları yarışmalarda kabul görmüyor. Fareler için zehir yapamıyorum. Çünkü çevrede baykuşlar var. Zehirlenmiş fareyi yiyen baykuşlar ölüyor. Önceki yıl tam bir fare epidemisi vardı ve çevrede zehir yapanlar nedeniyle onlarca baykuş ölüsü toplandı. Kapan da yapamıyorum, çünkü çok sayıda kedi yavrusu var ve onlara zarar vermek istemiyorum. Zaten kediler bahçelere farelere karşı getirilmişti. Bu kediler farenin kökünü tam kazıyamadıysa da önemli derecede azalttı. Bundan sonra baykuşlara ve kedilere güvenmek zorundayım. Bahçemi ziyaret eden bir kaç tane de kirpi var. Geçmiş yılların mesajlarından birinde okuduğum kadarıyla birinin bal kabağını yemişler. Ancak bu doğru olamaz. Çünkü kirpiler böcekçil hayvanlardır. Böcekleri yerler. Bitki olarak çilek, üzüm, böğürtlen gibi meyveleri de yerler. Kabak yediklerini sanmıyorum. Bunlar her gece bahçeme gelip etrafı kolaçan ediyor ve eşimin kediler için koyduğu kuru kedi mamalarını ağızlarını şapırdatarak yiyip gidiyorlar. Kirpilerin kuru kedi mamasına bayıldıklarını ve evde de bu şekilde beslenebileceklerini öğrendim. Özetle birinci endişem fareler. Selamlar, saygılar.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-04-2012
|
benden bu kadar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Siz biraz erken ektiğiniz için hasatınız da erken olmuş. Benim Eylül sonunu beklemem gerekecek herhalde. Kabaklarınız çok sağlıklı görünüyor. Eğer ağırlıklarını da yazarsanız, biz de bilgilenmiş oluruz. Selamlar.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-06-2008
|
yaw arkadaşlar bendekiler bal kabağı değil ama bunlar kadarda büyük ![]() yarışmaya katılsam olur mu |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Bal kabağı olmayan ama bunlar kadar büyük kabakların cinsi nedir? Görmek isteriz... |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-06-2008
|
pardon şimdi bi arkadaş yazmış 120 130 kilo diye. bendekiler 20-25 kiloya kadar çıkabiliyor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Dün kabaklarıma bakmak ve hafif bir sulama yapmak için bahçeme gittim. Hafif bir sulama yaptım, çünkü havalar biraz serinlediği için bitkinin su ihtiyacı azalmışa benziyor. Merak ettiğinizi tahmin ediyorum ama fotoğraf çekmedim, ölçüm de yapmadım. Çünkü fotoğraf belli bir aşamadan sonra pek bir şey ifade etmiyor. Yani artık fotoğraflardan büyümenin hızını algılamak zorlaşıyor. Sanırım üşendiğim için ölçüm de yapmadım. Bununla beraber görünüşe göre büyük kabağım 120 kg ağırlığı geçti. Tabii ki benim bu tahminlerim çok bir anlam ifade etmiyor. Esas olan tartıda ne çıkacağı. Aslında mantar ilacı yapmam gerekirdi, ancak artık bitkiyi kendi haline bırakmak düşüncesiyle onu da yapmadım. Yukarıda da söylediğim gibi, dev bal kabağı yetiştirmek teknik anlamda zor değilmiş. Ancak sürekli bir ilgiyi gerektiriyor ve bu da yorucu ve bir anlamda bıkkınlık verici bir iş haline geliyor. Gelecek yıl bu işe devam edermiyim, bilmiyorum. Belki de çektiğim yorgunlukları unutup yeniden denerim. Selamlar.. |
![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|