![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 733
|
Konunun bir yönü daha var. Birçok üretici ile paylaşılan tohumların sağlıklı olarak çoğaltıldığından nasıl emin olabiliriz ? Örneğin domates 25 m içinde yer alan diğer domates türleri ile tozlaşabiliyor ise ve çevrede farklı türler varsa, alınacak tohumlar aslından farklı bir tür olabilir. Diğer bitkiler için koşullar farklı olabilir ancak, değişim olanaklı. Kendi tohumundan üreyebilen çeşitler olarak sürdürülebilir. Ancak bir türün kesintisiz ve bozulmadan sürdürülebilmesi için, paylaşarak çoğaltmak olanaklı olabilir mi ? Bir zamanlar yapılan, tohum ıslahı çalışmalarını anımsıyorum. Pazarda tanıştığım köylüler," artık anlaşıp aynı bal kabağı türünü ekiyoruz" demişlerdi. Ne uzun ne yuvarlak ürünler ile karşılaştıkları için birlikte hareket etmeye karar vermişler. Kaynağın güvenilir olması sorunu nasıl çözülebilir ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 26
|
![]() Alıntı:
Olamazsınız..!! Çünkü tohumu size gönderen kim olursa olsun nerede nasıl ve ne kadar süredir üretildiğini bilmiyorsanız eğer emin olamazsınız ancak tohumu ekip üretip aldığınız domatesin ne çeşit olduğunu gördükten sonra ve aldığınız ürünlerden tohumları çıkarıp ertesi sene yeniden ekip aynı verimi alırsanız ürün çokluğu ve çeşit bakımından sonrasında emin olabilirsiniz. 25 metre değil 1 km mesafeden bile tozlaşma gerçekleşebilir bu büyük bir sorun değildir en kötü domatesin şekli değişiyor boyutu değişiyor ufak farklılıklar gerçekleşse bile sonraki nesillerde kendi ebeveynlerinin şeklini alacaktır almaması için aynı işleme sürekli tabi kalması gerekir ki buda pek olası değildir doğa bir yolunu her zaman bulacaktır. Olanaklıdır bizler bu yolu tercih ediyoruz zaten... Tohum takası ve düzenlenen şenliklerin amacı budur.. Köylülerin aynı ürünü ekmelerini tercih etmelerinin sebebi yöreye has özelliklerinin yitirilmemesi amacını güder ve çok mantıklıdır. Örneğin şu küçük hikayedeki gibi; Bir bölgede bir çiftçi her sene en güzel en büyük ve en lezzetli mısırları yetiştirirmiş her sene düzenlenen yarışmalarda birinci olurmuş ama her sene yetiştirdiği ve birinci olduğu mısır tohumundan her komşusuna dağıtırmış. Gazetecinin biri çiftçiye sormuş neden her sene birinci olduğunuz tohumları dağıtıyorsunuz komşularınızda aynı güzellikte mısır yetiştirirse ne olacak her sene kazandığınız yarışmayı kaybetmekten korkmuyor musunuz demiş. Çiftçi gülümsemiş sanırım bilmiyorsunuz mısır çevredeki mısırlar ile tozlaşmaktadır eğer komşularım kötü mısır yetiştirirlerse yıldan yıla benim ürünümün kalitesi bozulup verimi düşecektir komşularım ne kadar kaliteli mısır ekerlerse benim ürünlerim de o kadar kaliteli olur bu yüzden tüm komşularımla tohumlarımı paylaşıyorum demiş... hatırladığım kadarıyla hikaye böyle bir şeydi.. Kaynağın güvenilir olması sorunu nasıl çözülebilir... Bizler kaynak olarak köylerimizdeki babaannelerimizin sandıklarında tülbent içinde sakladıkları tohumların peşindeyiz dedelerimizin her yıl düzenli ekip aldıkları ürünlerden ayırdıkları tohumların peşindeyiz. Yerel tohumlar için daha güvenilir bir yol yok maalesef.... Diğer kanallardan edinilen tohumların güvenilirliği tartışılır ki bir çoğu sürdürülebilir değil uzun zamandır, yani zirai tohumları kastediyorum.... Biraz köylülerimize birazda bu işe gönül verenlere azıcık güvenmeliyiz.... Yorumunuz için Teşekkürler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 733
|
Bilimin Bize Öğrettikleri
Alıntı:
Ayrıntı olarak nitelenmez ise : Farklı bir tür ile tozlaşma, ürünün (meyvanın-tohumun) niteliğini değiştiriyor ise DNA diziliminde değişiklik olması gerekir. GDO olarak tanımladığımız ürünlerde, dizilimdeki değişim yapay olarak sağlanıyor. Yapay veya doğal. Dizilimde değişiklik oluşuyor ise ürün değişikliğe uğramış oluyor. Bu durumda, Dede-Anneanne tohumlarının ürünü olmaktan çıkıyor. Kalıtımsal değişiklik oluşmadan sürdürülebilirlik sağlanabilir mi ? Sağlanabilir ise nasıl ? Odaklanılması gereken sorunlardan birisi ve önemsenmesi gereken bir sorun. Tohumu yaşatmak kadar önemli olduğunu düşünüyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 26
|
Alıntı:
Aslında sohbet ettiğimiz bu konu üstünde daha önce bu sorunuza yanıt vermeye çalıştığımı hatırlıyorum 2 kelimeye odaklanalım Yapay veya Doğal dediniz. Yapay olarak genetik diziliminde ya da doğal olarak genetik diziliminde derken kastedilen dizilimin sonuçları farklıdır bunu kendinizde belirtiyorsunuz zaten GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) anlamı bu bilmeyen arkadaşlar olabilir. Bizim tamamıyla karşı olduğumuz durum GDO dur çünkü yapay yolla genetiği değiştirilen bu türlerin genetiğinde olmaması gereken genetik özellikler enjekte edilir. Örneğin (domuzdan kurbağadan kediden ya da farkı bir organizmadan) bu işlem daha fazla ürün vermesi daha büyük olması daha dayanıklı olması daha lezzetli olması renk değişimi vs vs gibi talepler için gerçekleştirilir bildiğiniz üzere ve bizim sağlığımızı da bozmaktadır. Bu durumda toplum olarak karşısında olmalıyız... Doğal yolla tozlaşan (döllenen) sebze meyveler kalıtsal olarak etkilenmezler (genellikle) çünkü sürekli aynı döllenmeye maruz kalması uzun süre gerçekleşmeyebilir ve bir kaç nesil sonra aslına dönebilmektedir. Dönmese bile doğanın uyumu ile sağlıksız bir durum genellikle ortaya çıkmaz diye düşünüyorum yanılıyor muyum... Kalıtımsal değişiklik olmadan sürdürülebilirliği sağlamak mümkün tabii kapalı ortamlarda (sera gibi) üretmek ya da diğer türlerden çok uzakta sürekli aynı türü üretmek soruna çözüm olabilir... Düşünceleriniz nedir..? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 492
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
tohum, tohum takas |
|
|