![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-04-2012
|
Hayırlı olsun yeni projenizde başarılar dilerim. -Siz belki biliyorsunuzdur ama bilmeyen arkadaşlara bilgi vermek isterim eski ata tohumlarımız özellikle domates günümüzdeki çoğu hastalığa dayanıksızdır. Yani GDO suz 50 sene önceki tohumu buldum sevinçliyim derken bir bakmışsınız kendinizi 4-5 tane zirai ilacın ortasında bulabilirsiniz. - Bu yüzden ata tohumlarını son derece steril koşullarda hatta topraksız tarımda torf ya da kokopitde yetiştirirseniz hastalıkla baş edebilirsiniz bu seferde topraksız tarımda bitkilere çok fazla gübre verirsiniz gene organik olmaz. Ata tohumları gen haritalarına bakılıp Ülkemizde ıslah edilerek GDO suz dayanıklı yeni bireyler elde edilebilir ve bu bireylerin tohumları kullanılabilir. Saygılar, |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Anadolu coğrafyasına ve diğer coğrafyalara ait kaç çeşit domatesi hangi koşullarda yetiştirip bu sonuca vardınız? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Eğer sizin elinizde benim söylediklerimle çelişen bir ata tohumu varsa biz güncellemeye açık insanlarız, hem bu güzel ülkeye sizinde bilim adına bir katkınızda olabilir |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Hangi birini yazayım Ziraat fakültesinde tohum adaptasyonu, açık tozlanan tohumların aslında sanıldığı gibi/kadar stabil olmaması gibi konular işlenirken okulu mu astınız? Belki de bunlar hiç anlatılmadı, bilemiyorum. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
Tohumcular hibridlerini böyle yapıyor zaten. Bir sürü eski tohumu yıllardır yetiştiriyorum, herhangi bir zirai ilaç kullanma gereksinimim olmadı. Steril filan da değil, bahçede, hayvan gübresiyle. Okulda atalık tohum hasta olur diye mi öğretiyorlar? Çok da şaşırtıcı değil aslında. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Lütfen olayı başka yerlere çekmeyelim Atalık tohum hasta olur diye kimse birşey söylemedi, eski tohumlar bitki olduklarında hastalıklara karşı dayanıksız olur ve verim düşük olur diye ögretiliyor. Sizin yazdığınızdan benim anladığım Atalık tohum hasta olur; Ata tohumlarımızın içinde hastalık vardır ben bunu anladım, hayırlı böyle birşey yoktur. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
Buradan çıkan anlam, ata tohumları steril ortamda yetiştirilmezse hastalıkla baş edilmez şeklinde. Doğru mu? Atalık tohumlar, ya da daha doğru tanımıyla "open pollinated" (açık tozlanan) tohumlar tek bir standarda sahip mi ki böyle olsun. Sadece domateste bilinen 5 bin civarında "open pollinated" çeşit var. Hepsinin de özellikleri farklı. Hastalıklara ve zararlılara dirençleri, iklim koşullarına uyum özellikleri de farklı. Sizin söylediğiniz daha çok F1 hibridler için geçerli. Aynı F1 tohum dünyanın her yerinde yetiştirilmeye kalkıldığında bir çok yerde başarısız olur. Çünkü tohumun iklime, toprağa uyum sağlama fırsatı olmamıştır. Çoğu kişinin iyi bildiği black cherry domates. Seneler önce Kuzey Amerikadan bahçemize ilk geldiğinde boyu 1 metre kadar olmuş, salkımlarında da 15-20 kadar domates olmuştu. İkinci sene boyu 2,5 metre olmuştu. Üzerinde 250 tane domates saydığım salkım da olmuştu. "Open Pollinated" tohumlar yetiştirme ortamlarında her yıl değişikliğe uğrarlar. Yetiştirilen bitkiden seçilerek alınan tohumların ertesi yıl orada daha başarılı, daha dayanıklı olma olasılığı yüksektir. F1 hibridlerin asla böyle bir şansı yoktur. Güneydeki sahil bölgelerinde de durum farklı değil. Oranın şartlarına adapte olmuş veya adapte olma kapasitesindeki tohum, bölge ve toprak adaptasyonuna tabi tutulma şansı olmayan F1 bir çeşitten daha başarılı olur. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-02-2017
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2013
|
Alıntı:
gram ilaç atmadan topraktan fışkırırcasına domates hasadı yapıyoruz 3-4 yıldır tohumları da bir kısmı yerel tohum derneğinden bir kısmı forumdan almıştım kaldı ki 4-5 zirai ilaç atacak adam bu kadar şeyle uğraşmaz bizim tek derdimiz atalık tohum+ilaçsız tarım varsın verimi düşük olsun ( ki ben buna inanmıyorum, tecrübelerim de inanmıyor) Şunu da belirteyim atalık dediğimiz tohumun genlerinde onlarca hatta yüzlerce yıllık genetik bilgi var Bu tohum 100 yıl boyunca susuzluğa,sele,rüzgara,böceklere vs vs aklınıza gelecek her türlü afetle savaşmış ve savaşma yöntemlerine ait bilgileri genetiğiyle bir sonraki nesile aktarmış. Gdo lu tohumdan dayanıksız olması mümkün değil. bu koca bir yalan. diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Kesinlikle görüşlerinize katılıyorum söyledikleriniz tekrar etmeye gerek görmüyorum elimden geldiğince ürettiğim tohumlardan size yollarım sizden de bende olmayan tohumlardan rica ederim... Çalışmalarınızda başarılar yorumunuz için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı: