agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Beğeni Düzeni18Beğeniler
  • 2 Gönderen genome
  • 4 Gönderen genome
  • 3 Gönderen hozat
  • 1 Gönderen Cumhur Tonba
  • 2 Gönderen Tolga Özmeral
  • 1 Gönderen pria
  • 1 Gönderen Oğuz Karsan
  • 4 Gönderen s.serdar

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-10-2013, 01:06   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 14
Galeri: 2
Red face Kum Zambağı tükenmesin, kıyılarımız zambaksız kalmasın

Cuma, 11. Ekim 2013, 14:16
‘Ege Kumsallarının İncisi Solmasın!’ denilerek başlatılan kampanyanın sloganı:

Sahillerimizde sayıları giderek azalan bitki türlerinden ‘Kum Zambakları’ lise öğrencilerinin proje konusu oldu. İzmir Özel Fatih Koleji proje bölümü öğrencileri ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Herbaryum Merkezi’nin ortaklaşa hazırladığı ve Alaçatı Belediyesi’nin desteklediği proje ile, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında yetişen ancak Ege’de sayıları çok azalan Kum Zambağı koruma altına alacak.

Projeye TEMA Vakfı İzmir Temsilciliği ve Ankara merkezli Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği de katkıda bulunuyor. Herbaryum Merkezi’nden Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol’un bilimsel desteği ile başlatılan proje için Alaçatı Belediyesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi.
Düzenlenen basın toplantısına Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Herbaryum Merkezi’nden Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol, İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve İzmir Fatih Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Doğanata,İzmir Özel Fatih Koleji Projeler Bölümü Sorumlusu Ümit Karademir, kolej müdürleri, proje bölümü öğretmen ve öğrencileri ile TEMA Vakfı İzmir Temsilciği’nden Merih Yücel ve Ender Uyguç ile TEMA gönüllülerinden Zuhal Bilgin, Semiha Kapçı katıldı. Ardından pilot bölge olarak seçilen Alaçatı Güvercinlik koyunda projeye start verildi.

HALKIN DİKKATİNİ ÇEKMEK İSTİYORUZ

Kolej öğrencileri Elif Nur Kurt ile Utku Ege Yıldırım yaptıkları sunumda, çevreye duyarlı, bilinçli gençler olarak, dünyadaki çevre problemlerine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmanın esas görevleri olduğunu belirterek, “Bu kapsamda Ege kıyılarında bulunan ve gün geçtikçe sayıları azalmak olan Kum Zambağı bitkisini korumayı amaçladık. Yaptığımız bir alan gezisinde saptadığımız bu problem bu yıl ki sosyal sorumluluk projemiz oldu.

Daha önce Alaçatı kıyılarına gelerek Kum Zambağı bitkisini yerinde inceledik. Gördüklerimize inanamadık! Sahile gelenler çiçeği kopardılar, bazıları kökleyip soğanını alıp götürdü. Hatta kıyıya gelen piknikçilerin ateş yakmak için bu bitkileri kullanıldığını gördük. Bunun üzerine çeşitli kurum ve kuruluşlarla bağlantıya geçerek kum zambağının doğal habitatında üretilmesi ve korunmasıyla ilgili girişimlerde bulunduk. Bu toplantımızda kum zambağını çevreye duyurmak, halkın dikkatini çekmek ve bilinçlendirmek istiyoruz” diye konuştular.

ÇEŞME YARIMADASI ÖNEMLİ KUMULLARA SAHİP BİR HABİTAT

Öğrencilerin yaptığı sunumun ardından ilk olarak söz alan Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol, kum zambağı ile ilgili temel bilgileri verdi, yapılması gerekenleri anlattı. Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi - Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bitki sistematiği ve son 10 yıllık dönemde ise tozlaşma ve koruma biyolojisi konusunda çalışmalarını başarıyla sürdüren Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol şöyle konuştu:

“Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi olarak, genç arkadaşlarımızdan böyle bir teklif gelince hiç düşünmeden projede yer almak istedik. Alaçatı’daki plaja bir arazi gezisi düzenledik ve doğal olarak ilk arazi gezimizde bölgedeki kum zambaklarının bireylerini saydık. Burası birey sayısına göre, benim Ege kıyılarında gördüğüm en zengin popülasyonlardan birisi. Çok küçük bir alanda 613 kum zambağı saydık. Bu kadar yüksek sayıda bireyi bir arada görmek neredeyse olanaksız.

Kum zambağı Latince kelime anlamıyla kıyılarda yaşayan dayanıklı bir bitkiyi ifade ediyor. Çünkü soğanları var, kuma iyi tutunuyor. Ama maalesef ikinci konutlar ve turizm nedeniyle çok dar alanlara sıkışmış durumdalar. Bizim insanımız da bitkilerin üzerine basarak denize gitmek istemiyorlar, bu yüzden yoluyorlar. Çeşme yarımadası önemli kumul alanlara sahip bir habitat. Bu habitat alan içerisinde de en iyi temsil edildiği nokta herhalde Alaçatı.

Bitkinin kumda yaşamasından öte tozlanma sıkıntısı, yani döllenmesiyle ilgili problemleri de var. Çok bulunmayışının sebeplerinden bir tanesi de bu. Çünkü gece tozlaşan bir bitki. Bunun üzerine insan baskısı olarak sökme, taşıma, yok etme ve benzeri gibi nedenler girince popülasyon giderek küçülüyor.

Denizle yayılan bir bitki. Tohumların yüzeyleri su geçirmiyor. Denizde yüzlerce km sürüklenebilir ve vurduğu bir kumsalda tekrar açmaya başlar. Ama çimlenmek için de tatlı suya ihtiyaç var. Çiçek açması 3-4 seneyi buluyor.

Yerel yönetimlerden ve sivil toplum kuruluşlarından insanları bilinçlendirmek gerek. Plajlarda, deniz kıyısında temizlik yapılabilir ama toprağa yakın olan kumul kısım çok ellemeyerek bunlara yaşam şansı verebiliriz. Bir yüksek lisans öğrencimize İzmir’in bütün kum zambağı popülasyonlarıyla ilgili bir proje verdik, haritalayacağız.

İzmir’in kıyılarının hangi noktasına kaç bireye sahip olduğumuzu ve bu bitkinin hangi böceklerle tozlaştığını araştırıyoruz. İlerleyen yıllar içerisinde bu bilgileri yerel yönetimlere verme olanağımız olacak. Bu bilgiler böcek ilaçlama konusunda kendilerine yararlı olacaktır.”

AMACIMIZ BÖLGEYİ KORUMALI BİR ŞEKİLDE TURİZME SUNMAK

Alacatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ise basın toplantısında yaptığı açıklamada, insanın yaşadığı çevre içerisinde yaşam boyunca hep beraber olduğu bitkiler veya coğrafyayla ilgili bazen farkına varmadığı şeyler olduğunu, ancak bu tür projeler sayesinde, çok iyi tanıdıkları hakkında farkındalık yaratıldığını söyledi. Dalgıç, “Bu bir eğitim, bir kültür ve bilinçlendirmedir. Alaçatı’da bu tür projelere belediye olarak her zaman sıcak bakar, ve destek veririz.

Bunun bir örneği, dördüncüsünü yaptığımız ot festivali. Belediye olarak bu bölgede yetişen yüzlerce bitki için bir uygulama bahçesi hazırladık. Burada yaşayan toplumun salatasını, yemeğini ve mezelerini yaptığı dağdaki, ovadaki otların bir çoğunu gelecek kuşaklara taşımayı amaçladık.

Ama kum zambağı bizim 50 yıldır kumlarımızda gördüğümüz ama önemsemediğimiz bir çiçekti. Hocamızın bahsettiği sözü geçen bölge Güvercinlik Koyu ve zaten koruma altında. SİT’leri değerlendirme çalışmaları kapsamında bu bölgeyi koruma altına aldırdık. Birinci derece Doğal SİT oldu. Dört yıl önce de belediye olarak o bölgenin kullanım hakkını aldık. Oraya kadar yol yapıldı, elektrik çekildi. Kum zambaklarının olduğu yer, 163 dönümlük bir alanda küçük bir yerde. Bizim temel olarak da yapmaya çalıştığımız şey hem coğrafi, hem mimari olarak bu bölgeyi korumalı bir şekilde turizme sunmak. Onun için sevgili gençlere, yöneticilerimize ve TEMA’ya teşekkür ediyorum. Üzerimize düşen bir şey varsa, biz o desteği vereceğiz” dedi.

SAKSIDA YETİŞTİRELİM, TOHUMLARI TEKRAR DOĞAL ORTAMA DİKELİM

Toplantı sonunda kum zambağının sadece deniz kenarlarında yetişmediği, güzel kokusu nedeniyle saksıda süs çiçeği olarak da yetiştirilebildiğine dikkat çekilmesi üzerine, TEMA yetkilileri tohum üretimi yapılabildiği takdirde, kendi projelerinden biri olan tohum takası sayesinde kum zambağını geniş kitlelere yaygınlaştırmayı gönüllü olarak üstleneceklerini belirttiler.

Bu sayede çoğaltılan tohumların yine deniz kenarlarına, doğal habitatlarına dikilerek kum zambağı popülasyonunun artacağına dikkat çekildi.

pria ve maya beğendi.
genome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2013, 01:12   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 14
Galeri: 2
Çalışmaya ait fotoğraflarımız

Eklenen Resimler
     
pria, justice, Sevgi ve 1 kişi beğendi.
genome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2013, 11:12   #3
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Dün, sahilde bilinçsizce sökülüp atılan kum zambaklarını görünce içim sızladı.

Neden insanlar dünyada yaşanan bir çok kötülüğün kökünü kurutmuyor da,

bir doğa harikası olan bu zambakları soyunu tüketiyor anlamıyorum.


Name:  IMG_2674.jpg
Views: 1701
Size:  44.4 KB

herkese iyi pazarlar diliyorum

İzmirli, yeşillim ve Sevgi beğendi.

Düzenleyen hozat : 13-10-2013 saat 12:35
hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 19:16   #4
Ağaç Dostu
 
celalim01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,212
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hozat Mesajı Göster
Dün, sahilde bilinçsizce sökülüp atılan kum zambaklarını görünce içim sızladı.

Neden insanlar dünyada yaşanan bir çok kötülüğün kökünü kurutmuyor da,

bir doğa harikası olan bu zambakları soyunu tüketiyor anlamıyorum.


Eklenti 447449

herkese iyi pazarlar diliyorum
Sanırım genel olarak bu Zambağı tanımadıklarından olsa gerek ,benim elimde uzun zaman önce bir yerden geçmişti sonra tayin nedeniyle memlekete döndük yer ayarlayana kadar Annemin bahçesine bırakmıştık saksıyla bazı çiçeklerim çalındı ama elimde şuan 3-4 kök var ,bu sene soğanlarını söküp çoğaltmaya çalışacağım.Sevdiğim bir zambak saksıda yetiştiriyorum.

celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 22:16   #5
Ağaç Dostu
 
jojoba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2013
Şehir: Sakarya/ Hendek
Mesajlar: 272
Tanısalar tanımasalarda böyle güzel bir çiçeği neden öldürüyorlar ki?

çiçeğin isminin kum zambağı olduğunu öğrenince mi vazgeçecekler sökmeden? o da bir cansa, bunu böyle yapanda cani değil mi?

jojoba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 00:15   #6
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
5 dakika evvel CNN i izliyordum. İngiltere' de ki deniz üzerine kurulu rüzgar trübünlerini gösteriyordu. Proğram bitti.
Ve Kum Zambaklarını göstermeye başladı. Bir araştırmacı fotoğraflarını çekiyor du. Aniden hava durumunu sunmaya başladılar. Haberlere geçti sonra.

Fakat bu sayfayı okumuştum. Hatta sayın malina buraya taşımış. Demek ki konu Türkiye'nin gündeminde. Bu nedenle bu mesajı yazdım.

Sevgi beğendi.
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 02:11   #7
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Bir diğer adı da ''deniz nergisi'' olan bu güzel çiçek ile ilgili biraz daha geniş bilgi için:

Kum zambağı, deniz nergisi ‘Pancratium maritimum’ | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 12:32   #8
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Bizim buralarda (Sinop/Akliman) epey bol yayılım gösteriyor bu tür.
Neredeyse tüm sahil şeridi bu çiçeklerle bezeli desem abartmış olmam sanırım.
Ayrıca oldukça da yoğun bir kokusu var.
Türü korumak adına doğru bir davranış olur mu bilemem ama, arzu eden arkadaşlara çoğaltmak adına soğanlarını yollayabilirim.
Ya da hiç dokunmasak, orada doğal ortamı içinde senelerdir olduğu gibi üremeye devam mı etse? Bilemedim.

Günüm ve pria beğendi.
Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 13:59   #9
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Hakikaten Sinop/Akliman'ın da çok harika güzellikleri varmış:

Kum Zambakları Çiçek Açtı haberi

Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli

SİNOP FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİNDEN TÜRKİYE DERECESİ

Tübitak ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ FİNAL YARIŞMASI
SERGİLENEN PROJELERİN DERECELERİ:

AHMET FURKAN VURAL
EBUBEKİR YÜCE
CEMİLE CANŞI DEMİR SİNOP FEN LİSESİ

SİNOP AKLİMAN MEVKİİNDEKİ KUM ZAMBAĞI (PANCRATİUM MARİTİMUM) BİTKİSİNİN
NESLİNİN DEVAMINI TEHDİT EDEN UNSURLARIN BELİRLENMESİ VE DOĞAL ORTAMI DIŞINDA
YETİŞTİRİLİP SAYISININ ARTTIRILMASI


http://www.tubitak.gov.tr/tubitak_co...uclar_2012.pdf

limonağacı beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2013, 10:32   #10
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Sn. genome,

Bu çeşit zambaklardan, Şile, Doğancılı sahilinde de binlerce var. Evim sahile 320 m uzaklıkta, alıp bahçeye ekeyim dedim, bir türlü tutturamadım.
Yıllardır uğraşıyorum sadece 2 adet tuttu. Ama harika kokuyorlar.

Saygılar

hira beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2013, 11:50   #11
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
Sn. Oğuz Karsan, kıskandım zambaklarınızı bendede olsa da iki tane olsa.. Zaten çoğalmazlar mı ki?

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2013, 12:31   #12
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Sn. hira,

Sökmek için sanıyorum uygun zamandır. Tek dikkat etmeniz kökü çok derinde oluyor açarken sabretmek lazım.
Bir de kökünün etrafındaki kumları da almak lazım. Toprakta yetişmiyor ben çok denedim. Galiba Denizin serpintisini de istiyor çünkü sahilin çok geniş ve derin olmasına karşılık sadece denizden 15-40 m uzağında oluyor daha uzakta rastlamadım.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2014, 03:23   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Galeri: 1
Bartın/İnkum

Kum Zambakları.

Sanırım kandırıldık. Kum zambaklarının sadece İnkum'da yetiştiğini sanmıştık.

Name:  z1.jpg
Views: 861
Size:  73.4 KB

Name:  z2.jpg
Views: 1257
Size:  71.3 KB

Name:  z3.jpg
Views: 850
Size:  64.3 KB

Name:  z4.jpg
Views: 853
Size:  58.2 KB

Name:  z5.jpg
Views: 802
Size:  66.7 KB

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2014, 11:33   #14
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Sn. s.serdar,

Şiledekilere çok benziyor ancak, resimlerinizdekilerin yaprakları daha kalın ve gür.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024