agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-03-2009, 18:10   #61
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Pazar poşetlerine dikkat

Pazarlardaki siyah renkli ve kötü kokulu poşetleri kullanmamaya özen göstermek gerekiyor. En iyisi, pazara file veya evdeki poşetlerle çıkmak.

Alıntı:
- Bir ara siyah poşet tartışmaları vardı. Bazı belediyeler yasaklamıştı. Tehlikeli mi gerçekten?

Şimdi aslında bu işin düzenleyicisi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Gıda kodeksi der ki; geri dönüştürülmüş maddenin içine gıda maddesi koyamazsınız. Bu anlamda zaten siyah poşetin içerisine gıda maddesi konulmaması gerekiyor. Ama belediyelerin jetonu biliyorsunuz seçimler yaklaştığı zaman düşüyor.

Bir de bunun siyah **** başka bir renk olması önemli değil. Önemli olan geri dönüştürülmüş olması. Bunların içine gida maddesi koymak riskli.

- Nasıl anlaşılıyor?

Alacalı renkli, kötü kokan, elinize aldığınız zaman pütür pütür olan poşetler geri dönülmüş poşetlerdir.

- Marketlerdekiler?

Marketten aldıklarınız geri dönüştürülmüş değil. Pazarlardakiler öyle.

- O zaman pazar poşetlerine hiçbir şekilde gıda maddesi koymayalım.

Yani risk var. İlla kanser olursunuz diye bir şey söz konusu değil. Ama içerisine ağır metal, zehirli bir kimyasal madde bulaşmışsa tehlikesi var.

- Pazarcılar ne yapacak peki?

Marketler gibi orijinal poşet kullanacak.
Kaynak

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2009, 10:21   #62
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Sağlıklı ambalajın bedeli.

Merhaba.

İster geri dönüşümden kazanılmış olsun isterse temiz ham petrolden elde edilmiş olsun, Naylon poşetlerin hepsi insan sağlığı için sakıncalıdır.

Kısaca, Petrolden elde edilen herşey zararlıdır. Peki ne yapacağız?

Eskiden olduğu gibi, kesekağıdı mı kullanacağız? Hayır. Kesekağıdı genelde eski gazetelerden yapıldığından üzerindeki matbaa mürekkebi veya boyası zaten zararlıdır. Gıdalara bulaşabilir.

Kraft torbalar mı kullanacağız? Hayır. Kraft torbalar genellikle geridönüşümden kazanılmış olan kağıtlardır.(Eskiden Matbaacılık yapmış olduğum için bu bilgileri edindim) Kraft ve hatta krafttan yapılmış olan ve meyvelerimizin içinde bulunduğu koliler de esasında sağlığımıza zararlıdır. Çünkü kutuları imal ederken hem ondüle denen iç kısmı ve üzerini yapıştırmak için Cam suyu kullanılır. Hem de imal edildikleri yerler sağlıksızdır. İçlerinden herşey çıkabilir.

Sağlıklı ambalaj yok değil. Var ama pahalıya mal olduğundan firmalar tercih etmiyor. Müşteri olan bizlerin de sağlıklı ambalaj talebi olmadığı için kullanılmayı gerektirecek bir zorlaması bulunmuyor. Herkes istediği ambalajı kullanabiliyor.

Öte yandan, Sağlıklı ambalaj kullanmaya kalksalar da birçoğumuzun pahalı olduğunu bahane ederek kullanmak istemeyeceğimiz de bir gerçek.

Dolayısıyla en uygun olan, Sn. memet arkadaşımızın doğal malzemeden yapılmış olan filesidir.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 15:28   #63
Ağaç Dostu
 
denizkedisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: BODRUM
Mesajlar: 319
Galeri: 2
Arkadaşlar eceninbalkonu diye bir blog dan, bir bakın , orada file yapımı da var.Metro marketlerde TEMA vakfının keten torbalarını ve pamuk ipi filelerini de 1.5 liraya aldım ben,tabii eceninkiler dha şık.

Eklenen Resimler
  
denizkedisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2009, 11:24   #64
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan Mesajı Göster
Merhaba.

İster geri dönüşümden kazanılmış olsun isterse temiz ham petrolden elde edilmiş olsun, Naylon poşetlerin hepsi insan sağlığı için sakıncalıdır.

Kısaca, Petrolden elde edilen herşey zararlıdır.
Toplumda "naylon" poşet düşmanlığı adeta bir histeriye dönüşmüş durumda. Öncelikle "Naylon" denen maddenin ne olduğuna bakmak gerekiyor. Naylon kelimesi tıpkı traş bıçağına jilet denmesi gibi dile yerleşmiş bir yanlış ifade biçimidir.

Naylon veya daha daha doğru bir deyimle "Nylon" DuPond firmasının tescilli markasıdır. Nylon sanıldığının aksine poşetlerin yapımında kullanılan polietilenin değil, polyamid denen bir başka polimer grubunun adıdır. Nylon veya polyamid kadın çorabı ve mayo gibi maddelerin hammaddesidir.

Alışveriş poşetleri ise polietilen hammaddeden yapılır. Polietilen, karbon, hidrojen ve oksijen atomlarının oluşturduğu polimer zincirlerinden oluşur. Aynı şekilde karbon, hidrojen ve oksijen atomlarının oluşturduğu zincirlerden meydana gelen diğer tür maddeler arasında nişasta, şeker ve alkol bulunur.

Polietileni nişasta ve şekerden ayıran tek fark, molekül zincirlerinin nişasta ve şekerden daha uzun olmasıdır. Yani bir polietilen molekülünde nişastadan farklı olarak daha fazla sayıda hidrojen, oksijen ve karbon atomu bulunur.

Bugün gelinen teknolojiyle, petrol yerine nişastadan plastik poşet yapmak mümkündür ve özellikle Avrupa'da bu yapılıyor.



Ambalaj, milyarlarca insanın daha sağlıklı, temiz gıdalara ulaşabilmesini sağlayan çağdaş yaşamın bir sonucudur. Eğer ambalaj maddeleri olmasaydı, bugün milyarlarca insan hala gıda zehirlenmeleriyle çok daha sık olarak karşılaşıyor olacaktı.

Eskiler hatırlayacaktır. Pilav yapmak zahmetli bir işti. Çünkü pirincin içinden taş ayıklamak, uzun ve zahmetli bir işti. Bugün artık pirincin içinden neredeyse hiç taş çıkmıyor. Dolayısıyla zahmetli taş ayıklama işi de tarihe karıştı. Bu durum, gelişmiş gıda işleme teknolojilerinin yanısıra ambalajın bir sonucudur.

Plastik poşetlerin çevreye zararlı olmadığını söylemiyorum. Özellikle insanların duyarsızlığı yüzünden geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarını doğaya atmaları yüzünden denizlerde ve okyanuslarda binlerce canlı boğuluyor.

Ama doğaya attığımız korkunç zehirli maddeler ile kıyaslandığında (başta piller) polietilen çok daha masumdur. İnsan sağlığına zararı da sanıldığının aksine, pek çok madde ile kıyaslandığında çok daha düşük düzeydedir. Sonuçta parçalandığında ortaya çıkan maddeler, hidrojen, oksijen ve karbondur. Bunlar da hayatın temel taşı olan maddelerdir. Yani civa, kadmiyum ve diğer ağır metaller, hatta tarımda kullanılan gübre ve zehirlerle kıyas bile kabul etmezler.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2009, 09:00   #65
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
Galeri: 11
Naylon poşetlerin en büyük tüketim yeri Marketler.
Devletin bu konuda yaptırımcı gücü var.İsterse azaltıcı veya alternatif tedbirler alınabilir.
Ama bizimkilerin uğraşacak o kadar saçma konuları var ki.......

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2009, 10:22   #66
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 2
Cevko ile bu konu hakkinda gorusme icindeyiz.

polimernet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2013, 22:34   #67
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
eski bir konu ancak benim aklıma takılan bir soru için en uygun başlık olarak göründü.Balkonda tarım ya da topraksız tarım yaparken saksı olarak kullandığımız plastiklerin bitkiye zararlı salınım yapma olasılığı nedir?en az zararlı plastik PP (5 nolu plastik) diyor uzmanlar, en kötüsü de PVC.Peki tarımda kullanılan pvc ürünlerin (su deposu,çit vb.) toprağa zararı ve hatta organik diye binbir uğraşla yetiştirdiğimiz bitkilere salınımı nedir?bilen var mı?

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2013, 23:58   #68
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-05-2008
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 42
Doğal sağlıklı yetiştirme eğerki olanağınız varsa direkt toprağa ekmektir plastik saksıda yetiştirmenin o kadarda zararlı salınım yapacagını zannetmiyorum

yekadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2013, 23:59   #69
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-05-2008
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 42
Naylon zararlıdır pet şişe ve naylon kullanmak doğayı katletmektir tek çare. Kullanmamak

yekadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024