![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-05-2008
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 42
|
Naylon zararlıdır pet şişe ve naylon kullanmak doğayı katletmektir tek çare. Kullanmamak |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
|
Farklı bir bakış
Arkadaşlar, Sektörden birisi olarak bazı bilgiler vermek istiyorum. Naylon poşet denen şey, aslında naylon değil polietilendir. Naylon ise poliamiddir. Balık ağları naylon yani poliamiddir. Poşetler ise polietilendir. Polietilen, karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Yani kanserojen olduğuna ilişkin bir veri yoktur. Sadece, geri dönüştürülen plastiklerin gıda ile temas eden ürünlerde kullanılması aslında her yerde yasaktır. Plastikler işlenirken 200 dereceye varan ısıya ve 50 bar gibi basınca maruz kalır. Yani mikrop barındırmaz. Plastikler ekonomik olarak geri dönüştürülebilir malzemelerdir. Ancak bunun için bizlere çok görev düşüyor. Amaç plastikleri ve diğer ambalaj malzemelerini organik çöplerden ayrı olarak atmaktır. Böylece ambalaj atıkları tamamen geri kazanılabilir. Plastikler tu kaka yapılmıştır. Ama gerçekler her zaman dış görünüşteki gibi değildir. Forbes dergisinde Haziran 2007'de Steve Forbes'in yazısı: San Francisco geçenlerde kağıt poşetler gibi çevreye zarar vermeden toprakta çözünemediği için büyük süpermarket ve eczanelerde standart plastik poşet kullanımını yasakladı. Ayrıca plastik poşetler güya daha fazla kirliliğe neden oluyormuş. Tüketicilerin bundan sonra mısır ya da patates nişastasından yapılmış çözünebilir olanları ya da geri kazanılmış kağıttan üretilmiş poşetler kullanılması gerekecek. Küresel ısınma vakasında olduğu gibi duygular, bir kez daha gerçeklerin önüne geçti. Kağıt poşetlerin üretim maliyeti, plastik benzerlerinin beş katı. Üretimi dört kat, geri kazanımı ise neredeyse 100 kat fazla enerji gerektirdiği için daha fazla kirliliğe yol açıyor. Halk efsanesinin aksine kağıt poşetler, atık depolama sahalarında plastik poşetlerden daha daha hızlı çözünmüyor. Çünkü çöp sıkıştırılıyor. Bazı depolama sahalarında gayet iyi korunmuş, on yıllar öncesinden kalma gazete nüshaları görmemizin sebebi de bu. Ayrıca kağıt poşetler depolama sahalarında daha fazla yer kaplıyor. Ama siyaseten doğruluk kibri, hiç istifini bozmadan San Francisco'da hüküm sürmeye devam ediyor. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Düzenleyen Halit Togay : 18-01-2008 saat 17:36 Neden: imla |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Bitkisever
Giriş Tarihi: 01-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 67
|
Kanserojen madde içeren siyah poşetler insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit... Atık maddelerden üretilen siyah poşetler, insan sağlığını tehdit ediyor. Genellikle seyyar satıcı ve pazar esnafının kullandığı siyah poşetler, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretiliyor. Türkiye'de yılda 260 bin ton siyah renkli poşet tüketiliyor. Türk gıda kodeksine göre, gıda maddelerinin atık plastik maddelerin hijyenik olmadan dönüştürülmesiyle elde edilen koyu renkli bu poşetlerin içinde taşınması ve muhafaza edilmesi yasak. Siyah renkli naylon poşetlerin içinde barındırdığı mikroorganizmalar insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit. Ancak şeffaf poşetlere göre daha ucuz olduğu için esnaf bunları tercih ediyor. Sağlıksız poşetlerin kullanımın engellenmesi konusunda yerel yönetimlerin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Şimdiye kadar İstanbul’da sadece bir ilçede, Büyükçekmece’de bu poşetlerin kullanımı yasaklandı. Tüketici dernekleri yerel yönetimlerin pazar yerlerini denetlemesi ve tüketicinin kese kağıdı kullanımına yönlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor. Atık maddelerin dönüştürülmesi sırasında şeffaflaştırma mümkün olmadığı için koyu tonlarda renklendirme yapılıyor. Poşetin kaliteli olup olmadığını kokusundan ve dokunulduğunda çıkardığı sesten anlamak mümkün. Kaliteli poşet kırıştırırken ses çıkarıyor. Kalitesiz poşetler ise katlandığında bu sesi duymak mümkün değil, ayrıca kötü bir kokusu var. Kaliteli poşet ise kokusuz oluyor. Kaynak:http://www.msnbcntv.com.tr/news/417529.asp |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
|
Kötü gazetecilik örneği
Alıntıladığınız haber bence kötü bir gazetecilik örneği. Daha önce de belittiğim gibi poşetler polietilen hammaddeden yapılır. Haberde sözü edilen PET şişeler, kovalar polietilen değildir. PET şişeler polietilen teraftalat denen farklı bir maddedir ve PET şişe geri dönüşümünden polyester elyaf ve iplik yapılır. Kovalar genellikle polipropilendir ve farklı alanlarda kullanılır. Tıbbi atıktan poşet yapıldığı iddiası da saçma çünkü tıbbi malzemelerde de polietilen pek kullanılmaz ve bilindiği gibi artık ülkemizde de tıbbi atıklar ayrı olarak toplanıp yakılıyor. Polietilenin de farklı türleri vardır. Örneğin süt şişeleri polietilendir. Ancak bu şişe yapımında kullanılan polietilenler hiçbir şekilde poşet filmi üretiminde kullanılamaz. Poşet yapımında kullanılan polietilen, filmlik polietilenlerdir ve eski polietilen filmin (poşetler gibi) geri dönüştürülmesi ile elde edilir. Haberde geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen poşetlerin mikroorganizmalar içerdiği de savunulmuş. Daha önce de belirttiğim gibi geri dönüşüm sırasında plastikler 200 derece ısıya ve 100 atmosfer basınca maruz kalır. Bu ortamda hiçbir canlının yaşaması mümkün değildir. Yine de siyah poşetlere ben de karşıyım. Çünkü yasal olarak da geri dönüştürülmüş plastiklerin gıda ile temas eden ürünlerde kullanımı yasaktır. Plastik geri dönüşüm makinaları sektöründe çalışan biri olarak haberde yapılan ciddi hataları belirtmek istedim. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Bitkisever
Giriş Tarihi: 01-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 67
|
SİYAH POŞET GIDA AMBALAJI OLARAK NEDEN KULLANILAMAZ! 16 Kasım 1997 tarih ve 23172 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlülüğe giren Türk Gıda Kodeksinin 24.maddesinde Gıda ile Temasta kullanılan plastiklerin yüksek molokül ağırlıklı polimerlerden olması gerektiği hükmü yer almaktadır. Ancak; son yıllarda 16 kasım 1997 tarih ve 23172 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlülüğe giren, Türk gıda kodeksinin Dokuzuncu Bölüm 19. maddesinin (d) bendinde kesinlikle gıda ambalajı olarak kullanılmasına izin verilmeyen artık maddelerden de poşet yapılmaktadır. Çöplerden toplanan işe yaramaz diye attığımız her türlü pis malzeme önce toplanmakta,sonra da poşet haline getirilmektedir. Çöpe atılan plastik malzemelerin içerisi, mikroorganizmaların en iyi üreyebileceği yerlerdir.Gıda ile bulaşmış poşetler, çöplüklerde adeta bir mikrop üretme merkezidir. Çöpteki poşetlerde, mikroorganizmaların yaşaması ve gelişmesi için, her türlü besin maddesi, nem, ısı v.b.etkenler mevcuttur. Mikroorganizmalar sadece kendileri üremekle kalmaz, poşetin florası sebebiyle aflotoksin gibi, mikrotoksinleri salgılar ki; salgılanan bu toksinler 300C de dahi, etkisiz hale gelmezler.Çöplere atılan atık ne kadar temiz olursa olsun onu kirletmeye çöplüğe atılması bile yeterlidir.İşte siyah poşetler bu malzemelerle yapılmaktadır.Siyah poşet kullanılmakla; 1-Düşük yoğunluklu bir malzeme ortaya çıkar ki; bu da mikroorganizmaları ve onların salgıladıkları toksinleri gıdaya bulaştırır. 2-Çöplüklerden toplanan malzemelerle yapılan poşetlerin tüketiciye sunulmadaki rengi siyahtır.Çöplüklerden toplanan malzemelerin kusurları açıkça siyah bir renkle belirsiz hale getirilmektedir.Rengi iyice sabitleştirmek için Kodekste kullanılmasına kesinlikle izin verilmeyen Siyah boya ayrıca, kullanılır.Siyah boyanın kendisi bile başlı başına büyük bir tehlikedir. 3-Eğer atık malzemeden yapılan poşeti, beyaz yapmak isterseniz, çok aşırı derecede yine kodeksimizde kullanılmasına izin verilmeyen beyazlatıcı boya kullanmak gerekir.Beyaz boya kullanılsa bile,çöplüklerden toplanan malzeme o kadar kirlenmiştir ki; beyaz boya katıldığında dahi,bundan yapılan poşetin beyazı kirlidir,sarımtırakbeyazdır.Bunu ayırt etmenin en iyi yolu, koklamak ve poşetin kalınlığına bakmaktır. 4-Artık malzemelerden yapılan poşetlerin kimyasal yapıları gereği düz bir yapı elde edilemiyor.Aksine her türlü mikroorganizmaların rahatlıkla yaşayabileceği pütürlü bir yapı oluşturulmakta ve mikroorganizmalar buralarda rahatlıkla yaşayabilmektedir.Bir de siyah poşetin bağ dokusunun zayıf olduğu düşünüldüğünde üreyen bu mikroorganizmaların gıdaya bulaşması kaçınılmaz olmaktadır. Devamı:http://www.malatya-tarim.gov.tr/haber.php?hid=14 |
|
|
|
![]() |
|
|