![]() |
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Ev temizlik malzemelerini evde hazırlamak
Alıntı:
Sonra adım adım diğer yerleri de; sadece karbonat, sirke, arapsabunu, çamaşır sodası, boraks ile temizlemeye başlayıp da, bunlardan aldığım sonuçların da mükemmel olduğunu gördükten sonra, artık zehirli maddeler olmadan da bir evin temiz tutulabileceğini kendime kanıtlamış oldum. Çamaşır, sabun tozuyla yıkandığı zaman da gayet güzel temizleniyor. Kokusu alışık olduğumuz yumuşatıcıların parfüm kokusunu barındırmasa da, çocukluğumun mis gibi beyaz sabun kokusu da bana yetiyor doğrusu. Bir tek uygulayamadığım, bulaşık makinesi oldu (nedense kendimi bu konuda ikna edemiyorum). Onda da bulaşığı; doğal olduğu, doğaya ve insan sağlığına zarar vermediği ve doğada yüksek oranda çözünebilirliği iddia edilen bir deterjanla elde yıkamakta buldum çareyi. En önemlisi ise klorla beyazlaştırılmış peçete ve tuvalet kağıtları kullanımı konusu. Naturel olan kağıtlar pahalıya mal olduğundan, elini taşın altına koyacak firma yok galiba. Doğa asite, zararlı maddelere doyup da intikamını almaya başlamadan, küçük de olsa bir parça katkı da bizler koymalıyız. Özellikle son zamanlarda yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz, kullandığımız herşeyin; bizlere ve geleceğimiz olan nesillere ne gibi zararlar vereceğini bir kez daha düşünüp, yaşam biçimimizi de hem kendimizi hem de doğayı savunacak şekilde ayarlamak gerekiyor galiba. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
"Geliştik, modern olduk, satılanlar her şey ambalajlı, öyle zenginiz ki kullan at..." derken telafisi zor bir şekilde dünyamızı kirletiyoruz. Eskiden pazara filelerle gidilirdi, sebzeler için pazarcıda naylon poşet olmazdı. Ambalajlar basitti, şimdi üç kuruşluk bir çocuk oyuncağı bile kaç türlü ambalajın içinde. En çok da Marketlerde kullanılan poşetlere acıyorum, çöplükler poşet dolu. Temizlik malzemeleri kullanımında öğrendikçe daha doğala gitmeye çalışıyorum. Çoğu ürün özünde aynı, üstelik çoğunun da özü çevreye zararlı; duvar için, fayans için, metal için, ahşap için derken ürün çeşitliliği arttırılıyor ve pazardan pay kapılıyor. Eminim ki bazılarında sadece renk, parfüm farkı vardır. Mümkün olduğunca bu çeşitleri azaltmaya çalışıyorum, hem çevreye, hem keseme zarar, ayrıca ev çeşit çeşit kimyasal maddeyle, plastik kutuyla doluyor. Son zamanlarda mutfakta sirke kullanımını arttırdım, hijyen sağlaması, metalleri güzel temizlemesi ve parlatması, ucuz ve zararsız olması güzel, ayrıca bazılarının tahmin ettiği gibi kötü koku da bırakmıyor. Cam silmek için özel temizlik maddesine de gerek yok. Önceki mesajlarda da belirtildiği gibi, bulaşık sabunu, sirke hatta az miktarda alkol de katabilirsiniz. En son çocukluğumda kullandığım arap sabunu artık benim evime de giriyor (bu arada çiçeklerde de kullanıyorum). Yumuşatıcı kullanımını minimuma indirdim, sadece çok sert havlularda istesem de az miktarda kullanıyorum. Renkli çamaşır için leke çıkarıcı tozları uzun zamanır hiç almıyorum. Çeşitleri azalttım ama yine de kullanımından rahatsız olduğum ürünler var tabii ki, onları da buradaki mesajlardan öğrenerek, doğal yoldan halletmeyi düşünüyorum. Sonuç olarak kendimizi bir pazarlama dünyasının içindeki tüketiciler (dünyayı ve parayı tüketme konusunda) olarak görüyorum, uyanmak ve uyandırmak lazım, dünya elden gidiyor diyorum. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çamaşırlarda sabun tozuna yeni geçtim. Her toplayışımda "annemin çamaşırları" gibi diye düşünüyorum. Hava kirliliğinin olmadığı, sokakların, hatta caddelerin egsoz kokmadığı günlerde annemin balkondan çamaşırları toplayıp içeri götürmem için bana verdiği çamaşırların kokusunu hatırlatıyor. Arap sabununu ahşaplarda, zeminde ve halı temizliğinde kullanıyorum. Çok memnunum. Bulaşıkta ağırlıklı olarak sabun kullanıyorum. Arada bir kaçamak yaptığım kızartma ve margarinli poğaça yapımında kullandığım araçları detarjanla yıkıyorum. Banyo, fırın, ocak temizliğinde halen bildik temizlik malzemelerini kullanıyorum . Sizin yaptığınız gibi hepsini kapının önüne koymak en iyisi. Yoksa kolaya kaçmaya devam edeceğim. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
|
At Kestanesi Deterjanı ve Şampuan
Geçenlerde sanırım Alman yapımı '2 Dakikada Bilim' programında çok basit bir yöntemle at kestanesinden yapılan deterjanın çamaşır yıkamada kullanıldığı gösterildi. Ben de önce foruma baktım, ilgili konu bulamayınca da araştırdım. Yabancı kaynaklarda epeyce bahsediliyor. Wikipedia'daki bölümü aktarmak istedim. Aesculus hippocastanum - Wikipedia, the free encyclopedia Özetle aşağıdaki gibi anlatılmış: ''Eskiden Fransa ve İsviçre'de at kestanesi meyvelerinden keten, ipek ve yünün beyazlatılması için yararlanılırdı. Meyvelerin içerdiği sabunsu özsu çamaşır yıkamak için elverişlidir. Bunun için 6 litre suya 20 adet meyve kullanıması yeterlidir. Meyvelerin kabuğu soyulup rendelenir (kurumuş meyveler değirmen vb aletler ile öğütülebilir). Kullanılacak su yumuşak türde (yağmur, dere vb suyu olabilir, kuyu suyu işe yaramayacaktır) olmalıdır. Rendelenen meyveler bu suda demlenmeye bırakılır, açığa çıkan sabunlu madde suyun rengini süt beyazına çevirecektir. Oluşan sıvı iyice karıştırılır ve çökmesini takiben süzülür. Bu madde ile yıkanan çamaşırlar sonra durulanır ve kumaş makul bir açık mavimsi renk alır (beyazlar demek istiyor sanırım). Keten ve yün kumaşlardaki lekeler çıkarken kumaş kesinlikle zarar görmez. At kestanesi saç yıkamada da kullanılabilir. Bunun için boş bir şişenin içine konan 1 adet rendelenmiş at kestanesinin üzerine 3/4 cup (1 cup = 250 ml) kaynar su boşaltılır ve kapağı kapatılarak köpüklü beyaz bir sıvı elde edilene dek iyice çalkalanır. Bu sıvı süzülerek saç yıkamada kullanılabilir.'' Eğer konu ile ilgili uzmanlar da bilgi eklerse çok iyi olur. Doğal bir madde ile ve çok basit olarak bir temizlik maddesi yapma fikri çok güzel. Diğer taraftan dikkatli olmak ta lazım sanırım. At kestanesinin meyveleri bildiğim kadarıyla sindirim sistemimizde proses edilemiyor ve (ne derece olduğunu bilemiyorum) zehirlenme belirtileri ortaya çıkarıyor (ama geyik gibi bazı hayvanların sistemleri içindeki maddeleri ayrıştırabildiğinden, at kestanesi meyvelerini besin olarak kullanabiliyorlar. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
|
Bende merak ettim. Görünüşü çok hoşuma giden ancak yerlerde ziyan oluyor diye üzüldüğüm bir meyve böyle kullanılabiliyorsa hemen denerim. Umarım bilgisi olan üyelerimiz vardır. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
-
|
Deterjan firmasında kimyagerim. Evimde çok az çeşit deterjan kullanıyorum. Hem çeşit az hemde kullanım miktarımız çok düşük. En önemli olan bu bence. Az kullanmadıktan sonra suya karışan her madde doğal düzeni bozuyor. Temizlik konusunda sirkeyi mutlaka araştırmanızı öneririm. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Mısır nişastası, karbonat, kuru naneyi bir kapta karıştırıyorsunuz ve ... Doğal maddelerle halı temizliği için bu videoyu mutlaka izlemelisiniz. Bu karışım aynı zamanda kuru şampuan olarak saçların yağlardan arındırılmasında kullanıldığı gibi yıkanmayı sevmeyen kedilerin temizlenmesinde de işe yarıyormuş ![]() |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
agaclar.net
|
"Nane koku ve fonksiyonu ile halının hijyenini sağlıyor"muş Kokuyu anladım da hijyen sağlama?Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
) Bildiğim kadarıyla hijyeni nane değil karbonat sağlayacak, nane de güzel koku verecek. |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
agaclar.net
|
Yani mısır nişastası olmak zorunda değil, bir nişasta kullanmak gerek ![]() Karbonat tamam, koku olarak da neyi seviyorsanız onu kullanın ![]() |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Bir tv kanalında gördüğüm Erkan Şamcı'nın koku ile ilgili bir ipucunu daha ileteyim. Evi süpürmeye başlamadan önce bir iki pamuk parçasına portakal yağı (siz sevdiğiniz herhangi bir kokulu yağı deneyebilirsiniz) döküp elektrik süpürgesine çektiriyorsunuz. Böylece siz makineyi çalıştırırken, makinenin arkasından çıkan hava portakal kokuları yayıyormuş. Evde güzel koku için bir diğer yöntem de, portakala karanfil tanelerini saplayıp bir köşeye koymak yetiyormuş. Alıntı:
Kedi besleyen biri olarak onların da bu temizliğe izin vereceklerini pek sanmasam da sonuçta yapması kolay ve evde bulunan malzemelerle güzel çözümler üretmiş. Konuyla ilgileniyorsanız ve zaman bulursanız Erkan Şamcı'nın doğal çözümlerle ilgili diğer videolarına da bir bakın derim![]() |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-05-2014
|
bende yüzdeyüz yerli türk markası bitkisel sertifikalı ersağ ürünlerini kullanıyorum.hemde satıyorum.temsilcisiyim ilgilenenler bana ulaşabilirler.mail adresim gulkarabeyoglu@hotmail.com.dan ulaşabilirler. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-03-2008
|
Bulaşık makinası
Merhaba, Bulaşık makinasında denemediğim karışım kalmadı diyebilirim. Son olarak kullandığım, çok memnun kaldığım ve herkese tavsiye edebileceğim karışım limon tuzu ve karbonat ikilisi. Makinanın deterjan gözüne 2 çorba kaşığı kadar limon tuzu , 1 tatlı kaşığı kadar da karbonat koyarak yıkıyorum. Sonuç : pırıl pırıl bulaşıklar. Tabii öncesinde tabakları koymadan önce yemek artıklarınıdan arındırıyorum. Parlatıcı olarak da sirke mükemmel sonuçlar veriyor. Denemenizi tavsiye ederim. Herekese zehirsiz bir ev diliyorum. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu konu epeydir işlenmemiş. Evde yapabileceğimiz o kadar çok çevre dostu ve cep dostu temizlik malzemeleri var. Saymakla bitmez. Ben bunlardan bir kısmını kullanıyorum. Mesela, çamaşır tozu, bulaşık makinesi tozu, leke sökücü, sıvı el sabunu, sıvı bulaşık yıkama deterjanı ve diğerleri. Kullanılan ürünlerin hiç birinin çevreye zararı yok, cebe ise faydası çok. Bütçemize ve çevremize en çok zarar veren ürün çamaşır deterjanıdır. Aşağıdaki malzemeler ile çok hesaplı ve etkili bir çamaşır tozu imal edilebilir. PEROKSİTLİ ÇAMAŞIR TOZU: Malzemeler 1-Sodyumhidrojenperkarbonat 2-Soda kalsine veya çamaşır sodası 3-Zeytinyağ sabunu. Yıkama talimatı 50-70 derece sıcaklık ve en az 45 dakikalık bir yıkama programı. Sıcaklık 70 dereceyi geçmemeli. (Peroksidin ağartma effekti azalıyor) Malzemeler kimyasal satan mağazalardan ve internetten alınabilir. Bağlayıcı olmayan fiatlar Zeytinyağ sabunu 8-15TL/kg Soda kalsine 5TL/kg (Büyük ambalaj daha ucuz) Sodyumperkarbonat 14Tl/kg (Gitti gidiyor.com) Sabun zeytinyağ sabunu olmalı.Kendiniz de imal edebilirsiniz. Sabun rendelenmiş olarak deterjan gözüne veya direk makinenin içine verilebilir. Sodyumperkarbonat eridiğinde dışayı ısı verdiği için sıcak su ile eritmede dikkat. Kabdan dışarı taşabilir. Her üç maddeyi bir kapta eritin (yıkama effekti hemen başlaması için) deterjan gözüne veya makinenin içine dökün ve makineyi çalıştırın. Bebeğinizin kakalı bezi var ise, kullanacağınız çamaşır tozunun yarısını bir leğende eritin ve bezleri içine akşamdan basın, sabah da çamaşır tozunun kalanını ve leğendeki suyu bezler ile makineye koyun. Bezlerdeki kaka lekelerinin çıktığını göreceksiniz. Bu yöntemle bir çok lekeleri de çıkarabilirsiniz. Domates, vişne, yağ gibi. Yıkama effekti suyunuzun sertliğine ve çamaşırlarınızın kirliliğine bağlıdır. Düzenleyen Sergüzen : 20-09-2017 saat 15:32 Neden: imla hatası |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Kullanım miktarları aşağıdaki gibidir. Soda kalsine Sert sular için 6 tatlı kaşığı Orta sert sular için 4 tatlı kaşığı Yumuşak sular için 2 tatlı kaşığı nı makineye verin Zeytinyağ sabunu(rendelenmiş) Çok kirli çamaşırlar için 3 tatlı kaşığı Kirli çamaşırlar için 2 tatlı kaşığı Az kirli çamaşırlar için 1 tatlı kaşığı Sodyumperkarbonat Çok kirli beyazlar için 2-3 tatlı kaşığı Hafif kirli beyazlar için 1 tatlı kaşığı Lekeli renkliler için 1 tatlı kaşığı veya 0 tatlı kaşığı. makineye verin. Yıkama programı mutlaka 1 saat veya üstü olmalıdır! Düzenleyen Sergüzen : 20-09-2017 saat 15:42 Neden: imla |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| at kestanesi, ekolojik, sabun, şampuan, temizlik ürünleri |
|
|