View Single Post
Eski 20-09-2017, 14:31   #15
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Bu konu epeydir işlenmemiş. Evde yapabileceğimiz o kadar çok çevre dostu ve cep dostu temizlik malzemeleri var. Saymakla bitmez. Ben bunlardan bir kısmını kullanıyorum. Mesela, çamaşır tozu, bulaşık makinesi tozu, leke sökücü, sıvı el sabunu, sıvı bulaşık yıkama deterjanı ve diğerleri. Kullanılan ürünlerin hiç birinin çevreye zararı yok, cebe ise faydası çok.
Bütçemize ve çevremize en çok zarar veren ürün çamaşır deterjanıdır. Aşağıdaki malzemeler ile çok hesaplı ve etkili bir çamaşır tozu imal edilebilir.

PEROKSİTLİ ÇAMAŞIR TOZU:
Malzemeler 1-Sodyumhidrojenperkarbonat 2-Soda kalsine veya çamaşır sodası 3-Zeytinyağ sabunu.
Yıkama talimatı 50-70 derece sıcaklık ve en az 45 dakikalık bir yıkama programı. Sıcaklık 70 dereceyi geçmemeli. (Peroksidin ağartma effekti azalıyor)
Malzemeler kimyasal satan mağazalardan ve internetten alınabilir.
Bağlayıcı olmayan fiatlar
Zeytinyağ sabunu 8-15TL/kg
Soda kalsine 5TL/kg (Büyük ambalaj daha ucuz)
Sodyumperkarbonat 14Tl/kg (Gitti gidiyor.com)
Sabun zeytinyağ sabunu olmalı.Kendiniz de imal edebilirsiniz.
Sabun rendelenmiş olarak deterjan gözüne veya direk makinenin içine verilebilir. Sodyumperkarbonat eridiğinde dışayı ısı verdiği için sıcak su ile eritmede dikkat. Kabdan dışarı taşabilir.

Her üç maddeyi bir kapta eritin (yıkama effekti hemen başlaması için) deterjan gözüne veya makinenin içine dökün ve makineyi çalıştırın.
Bebeğinizin kakalı bezi var ise, kullanacağınız çamaşır tozunun yarısını bir leğende eritin ve bezleri içine akşamdan basın, sabah da çamaşır tozunun kalanını ve leğendeki suyu bezler ile makineye koyun. Bezlerdeki kaka lekelerinin çıktığını göreceksiniz. Bu yöntemle bir çok lekeleri de çıkarabilirsiniz. Domates, vişne, yağ gibi.

Yıkama effekti suyunuzun sertliğine ve çamaşırlarınızın kirliliğine bağlıdır.


Düzenleyen Sergüzen : 20-09-2017 saat 14:32 Neden: imla hatası
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön