agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-10-2010, 14:23   #1
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Farmasotik atıklar

Farmasotik, yani ilaçlar ve eczanelerde satılan tıbbi gereçler ile ilgili atıklar...


10. Türkiye Eczacılık Kongresi, Türk Eczacıları Birliği, Ankara Eczacı Odası, Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği ev sahipliğinde 30 Eylül-3 Ekim 2010 tarihleri arasında “Gelecek” temasıyla Ankara’da yapıldı.
Kongreye eczacılığın tüm alanlarından 1460 meslektaşımız ve 600 eczacılık fakültesi öğrencisi katıldı. Türk Eczacıları Birliği Resmi İletişim Kanalı Farmainbox üzerinden ise 2000’den fazla eczacı kongrenin bazı oturumlarını canlı yayında izledi, konuşmacılara sorular sordu. 217 konuşmacının olduğu kongrede 20 bilimsel oturum, 8 panel ve 3 söyleşi gerçekleştirildi.

Bu oturumlardan birisi FARMASÖTİK ATIKLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ'ne dairdi.
Kongrede eczacıların zannedildiği gibi "eczanesinde oturan, vitrinden ilacı alıp, kutusunu kesip, kuşa çeviren, oturduğu yerden para kazanan meslek erbabı" kişiler olmadıklarını, sosyal çevre içinde çok önemli roller oynadıklarını bir kez daha gözlemledim. Bir grup meslekdaşımla tanıştığım o gün, benim için önemli günlerden birisiydi.

ÇEKOOP (Sınırlı Sorumlu Eczacılar İlaç Sağlık ve Eczane Gereçleri Atıklarını Değerlendirme Çevre Koruma ve İşletme Kooperatifi) kurucularından bir grup eczacı arkadaşımız bize yaptıklarını anlattılar. Onların ağzından:

"Çekoop, Ağustos 2010 da İzmirli ve Manisalı bir grup eczacının kurduğu, çiçeği burnunda ve heyecanla çalışan üyelerden oluşan bir kooperatif. Çevrenin hızla kirlendiği ve insan sağlığını tehdit eder boyutlara geldiği günümüzde çalışmaları ile kalıcı ve profesyonel çözümler üretmeyi hedefliyor..
“İnsan ve Çevre sağlığı her şey den önce gelir, bu yönde atılması gereken adımları vakit geçirmeden atarak, alınacak önlem ve toplumun bilinçlendirilmesine yönelik acil eylem planlarını uygulayabilmek için bir araya geldik” diyen ÇEKOOP Yönetim kurulu Başkanı Ecz. Şule İlkkurşunlu; “31 Ağustos 2010 tarihinde kooperatifimizi resmen kurduk, bundan sonra amacımız tüm yurdumuzda uygulayabileceğimiz projelerimiz ile insan ve çevre sağlığını koruma ve iyileştirme yönünde kalıcı çözümler üretebilmek” dedi.

İlkkurşunlu, ÇEKOOP.’un çalışmalarını yaparken, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliğine giderek bunların destek fonlarından yararlanmayı hedeflediklerine değinerek, ÇEKOOP.’un halk sağlığı ve halkın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalara, eğitime, eczacının mesleki gelişimine hizmet vermek üzere kurulduğuna da işaret etti .”Hepimizin doğasında yararlı olma, yaşadığı topluma ve dünyaya bir değer katma amacı var. Bu amacı paylaşan tüm meslektaşlarımızla birlikte çalışmak istiyoruz ve kooperatifimize üye olmalarını bekliyoruz.” dedi.
Amaçları ortaklarının mesleki faaliyetleri sırasında oluşan ilaç, sağlık ve eczane gereçleri fazlaları ile atıklarının değerlendirilmesini sağlayarak ortaklarına ekonomik ve sosyal fayda sağlamak. Bu atıkların yanlış değerlendirilmesi veya yok edilmesindeki bilgi ve tesis yetersizliği nedeniyle oluşacak çevre sorunlarını önlemek amacıyla faaliyetlerde bulunmak, ekonomik, sosyal ve kültürel girişimleri teşvik etmek ve desteklemektir."

Çöplere attığımız katı ilaçlar, lavabolara döktüğümüz şuruplar ve sıvı formdaki ilaçların kanalizasyon sistemi ile çevreyi hızla kirlettiğinin farkında olmamız gerekiyor. Vücudumuzda kana karıştıktan sonra bazı metabolitlere parçalanan ilaçların, kontrolsuz biçimde doğada da parçalanıp, zehirli atıklara dönüşmeye devam ettiğini, toprak ve su ile yine bize geri döndüğünü unutmamamız gerekiyor.
İzmir ve civarında başlayan ilaç atıkları toplama kampanyalarının, en kısa zamanda tüm Türkiye'ye yayılıp, imha edilmeleri gerektiği konusunda halkı aydınlatmak, ve kampanyalara bizzat katılmak gerekiyor.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024