agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm)

Dursunbeyli 19-07-2016 11:09

1 Eklenti(ler)
Değerli arkadaşlar yaprakların üzerinde beyaz beyaz larvalar var ve karıncalar bunları sarmış durumda. Hemen hemen tüm yaprakların üzerinde durum böyle.

Dursunbeyli 19-07-2016 11:11

1 Eklenti(ler)
Foto devam

poyraz2205 19-07-2016 18:21

"Değerli arkadaşlar yaprakların üzerinde beyaz beyaz larvalar var ve karıncalar bunları sarmış durumda. Hemen hemen tüm yaprakların üzerinde durum böyle."

Sayın Dursunbeyli, resimde görünenler yaprak biti, karıncılar da yaprak bitinin çıkadığı tatlı sıvıyı sevdiği için orada, hem sıvıyı tüketiyor, hemde bitleri koruyorlar. Böcek ilacı işini görür.

ademukas 23-07-2016 17:05

Ceviz yaprak göl akarı
 
1 Eklenti(ler)
Arkadaslar merhaba. Ben Litvanya'nin Klaipeda sehrinde ceviz agaclari yetistiriyorum ve fotografta gordugunuz sorunla karsi karsiyayim. Internetten arastirdigim kadariyla bu hastaligin adi ceviz yaprak göl akarı. Bunu nasil iyilestirebilirim fikri olan var ise cok memnun olurum. Agaclari yetistirdigim sehir dniz kenari, kislari oldukca soguk ve yazlari serin olan bir yer. Yakici gunesi yok, cok nemli biryer degil. Iyi gunler dilerim

Kemal12 31-07-2016 00:24

Ceviz
 
1 Eklenti(ler)
Ceviz bahcede genç yapraklarda resimlerdeki gibi sararmalar basladı acil yardım

Kemal12 31-07-2016 01:02

Ceviz
 
1 Eklenti(ler)
Basladı resimler

permakültür 01-08-2016 08:19

şu sayfaya bir bakın isterseniz,

Ceviz Fidanı-Chandler-Fernor - Cevizde Besin Elementi Eksiklikleri

Kursatates 09-08-2016 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ademukas (Mesaj 1473700)
Arkadaslar merhaba. Ben Litvanya'nin Klaipeda sehrinde ceviz agaclari yetistiriyorum ve fotografta gordugunuz sorunla karsi karsiyayim. Internetten arastirdigim kadariyla bu hastaligin adi ceviz yaprak göl akarı. Bunu nasil iyilestirebilirim fikri olan var ise cok memnun olurum. Agaclari yetistirdigim sehir dniz kenari, kislari oldukca soguk ve yazlari serin olan bir yer. Yakici gunesi yok, cok nemli biryer degil. Iyi gunler dilerim

Ceviz yaprak göl akarı: (Erlophyes tiristrı altes) yaprak dokusu içinde yaşar ve bulunduğu yerde yaprağın her iki tarafında kabaran gal oluşur.önce açık yeşilim tırak olan gal rengi giderek kızarır,kahverengileşir ve siyaha dönüşür.Yoğun bulaşmalarda meyvenin şekli bozulur ve olgunlaşmadan dökülür.

ilaç::80WP) 500 gr/100 lt suya veya Thiodan 150 ml/ 100 lt suya karıştırılarak uygulanır.

ms200 12-10-2016 21:23

ceviz gövde hastalığı
 
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, 2-3 yşında olan chandler ağaçlarımın bazılarında gövdede bir ıslanma ve ıslağın ortasında kahverengi bir nokta görünümlü hastalık başladı. Kimi ziraatçi mantar diyor, kimisi gövde kurdu diyor. Ama kurt falan görmedik. Nedir bu hastalık? Yardımcı olursanız sevinirim.

erasmus 19-10-2016 08:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceviz54 (Mesaj 1469996)
Merhabalar ,
Geçen sene ekmiş olduğum ceviz fidanlarımın bu sene çıkan yapraklarının altında beyazlıklar fark ettim. Ne olduğuna dair bilgim yok. Görseldeki sorunun ne olduğuna dair yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Hastalığınız, microstroma juglandis. Maneb Ya da zineb gibi bir fungusitle, Birinci uygulamayı yaprak gözleri uyanınca, ikinci uygulamayı yaklaşık on gün sonra üçüncüyü de yaprakların büyümesi tamamlandığında yapabilirsiniz.

can ceviz 01-11-2016 14:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 261945)
Merhabalar,
Bahçemdeki tek ağacım ceviz. Daha önceki sahipleri harım dedikleri bu yerde bakla, soğan vb. gibi sebze tarımı yapmışlar. Komşu arsa ile olan sınırımda da bir kaç aşısız incir ve hayıt ağacım var. Cevizin dibini kış sonunda taş ile ördürmüş ve toprak ilavesi yaptırmış idim. Genç bir ağaç ancak son iki yılda çok iyi ürün vermiş. Bahçe meyilli ( köyde düz arazi çok az zaten her taraf yamaç desem olacak). Ağacın üst tarafına bir toprak havuz açtım ve hafta sonları gittiğimde havuzu su ile doldurararak cevizin sulanmasını sağladım ( bunu bana köylüler tavsiye etmiş idi). Ağaç sanki çoştu. Üzeri ceviz dolu, hatta bazı dallara destek yaptım. Ancak bir ay kadar önce alt taraftaki yapraklarda kara lekeler oluşmaya başladı (lekeler siyah renkte ve mercimek tanesi büyüklüğündeler). Hatta bir kaç yaprak kurudu da. Ve maalesef son gidişimde lekeli yaprak sayısında büyük artma olduğunu gördüm. Ama bu arada ağaçtaki keyf aynen sürmekte. Göğe doğru filizler fışkırıyor desem olacak. Meyvelerde hiç leke görünmüyor ve dökülmede yok. Bu hastalık hakkında bana bilgi verebilirmisiniz acaba. Nasıl bir ilaç kullanmam lazım. Köylülere soruyorum ama pek üzerinde durdukları yok. Ama ben endişe etmeye başladım. Almam gereken bir önlem varsa geç kalmaktan korkuyorum.
Hoşçakalın.

Bordo bulamacı mutlaka yapmalısınız. Bölgenizde bulunan zirai ilaç satan yerler ve köy işleri müdürlüğünden detaylı bilgi alabilirsiniz.

DEMRELİ 01-12-2016 07:48

fernor ceviz yapraklarında problem
 
3 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar ben forumda yeniyim 2 yaşında yaklaşık 4 da. fernor ceviz bahçem var. Ağaçlarımın yeşil aksamında kıvırcıklaşma oldu. Resimleri yüklemeye çalıştım.Bu şekilde yapraklar mevsim dolayısı ile dökülmeye başladı ve 20 gündür görmedim muhtemelen tamamen dökülmüş olması lazım. Sizce bu nedir ve tekrar yaşarsam nasıl çözebilirim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Lilium 01-12-2016 10:41

Sayın demreli öncelikle sitemize hoş geldiniz,

Sorununuz görebildiğim kadarıyla mangan eksikliğine benziyor, ph yüksek olan topraklarda bu eksiklik daha çok görülür, bizler sadece görebildiğimiz kadarıyla bir şeyler söyleyip yardımcı olmaya çalışıyoruz daha emin olabilmek için toprak analizi ve haziran sonu gibi yaprak analizi yaptırırsanız daha emin olursunuz.

DEMRELİ 01-12-2016 14:43

Cevabınız ve ilginiz için teşekkürler sayın lilium. Bahar aylarında toprak analizi yaptırıcam dediğiniz gibi ozaman herşey daha net olucaktır sanırım.sizlerle de sonuçları paylaşırım.belki başka arkadaşlara da faydası olur.iyi günler iyi çalışmalar.

nurdangul 04-01-2017 09:01

doğal fungisitler
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 938388)
Merhaba,

Cevizde bakteriyel yanıklık hastalığı ile ilaçla mücadele konusunda bir miktar araştırma yaptım. Özetini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tanımı ve belirtileri ile ilgili bilgiyi bu linkte bulabilirsiniz.

İlaçlı Mücadelesi:
Türkçe kaynaklarda maalesef yeterli bilgi bulunmamaktadır. Genel olarak Bordo Bulamacı ya da Maneb %80 ya da "bakırlı preperatlarla" ilaçlaması önerilmektedir.

Ancak yurt dışındaki kaynaklara baktığımızda pek çok karşılaştırmalı araştırma bulabiliyoruz. Ben de bu yazı ile sizlerle bu araştırmaların bir özetini paylaşmak istiyorum.

Öncelikle "bakır bağışıklığı" diye bir etki var. Nasıl bazı hastalıklar antibiyotiklere karşı direnç kazanabiliyorsa bakteriyel yanıklık bakterisi de bakıra karşı direnç kazanabiliyor. Amerika'da ceviz üretiminin %80'ini yapan California'da bakır direnci artık bilinen bir gerçek.

Bakırlı preperatların en büyük sorunu yağmur ile birlikte yıkanmaları ve/veya etkisini kaybetmeleri. Ayrıca toprakta bakır birikimine de yol açmaları ayrı bir sıkıntı.

Bordo bulamacına metal iyonları (Fe, Mg, Ca, Mn, Zn) katıldığında etkisini arttığı gözlemlenmiş. (%2.5 bordo bulamacı + 10 mikrogram/lt iyonlar). Link

Manzate adı verilen ilaç sanıyorum ülkemizde henüz yok. Aslında Maneb (62%) + Magnesium (%16) + Çinko (%2) karışımından oluşuyor. Yine araştırmalarda Manzate uygulamaları da başarılı bulunuyor.

Manzate, Maneb ya da Mancozeb bakırlı preperatlarla kullanıldığında en güzel sonucu veriyor. Bakır denildiğinde de genel olarak Bakır Oksiklorür (Kocide) ile yapılan deneyler en çok rastlanılanları.

Organik mücadele tarafına doğru kaydığımızda Regalia SC (sanırım Türkiyedeki satış adı değişiyor) karşımıza çıkıyor. Giant knotweed, Reynoutria sachalinensis adındaki bir bitkinin ekstraktı olan bu biopestisit tek başına kullanıldığında genellikle düşük yoğunluklu yanıklık sorunlarında daha çok etkili oluyor.

Ancak yine de bakırlı preperatlarla (Kocide) karıştırıldığında en iyi sonucun alındığı söyleniyor, ancak Maneb-Mancozeb-Manzate ile karıştırmak da mümkün. Regalia'nın en büyük avantajlarından birisi 1 saat içinde bitki tarafından alınarak yağmurdan etkilenmemesi.

Biopestisit cephesinde son ürünümüz Bacilus Subtilis. Ülkemizde Serenade adıyla satılan bu ürün de organik ceviz yetiştirenlerin tercihi olabilir.

Regalia 1 lt fiyatı 155TL + KDV, Serenade 4 lt fiyatı 120TL + KDV şeklinde alındı. Görüldüğü üzere maliyetleri gerçekten yüksek. Zaten biopestisidler kalıntı oranı sıfır olduğu için en çok meyve tutumu sonrası 2.-3. ve daha sonraki ilaçlamalarda kullanılıyor.


Ben bu sene Mancozeb + Kocide olarak başlayacağım, 3. ilaçlamayı Bacilus Subtilis yapabilirim.

Bu bilgilere ihtiyacınız olmaması dileklerimle :)

Kaynakça:
http://marronebioinnovations.com/pdf...nut_blight.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2009/2009_241.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_195.pdf

benim de ceviz antraknozu ile başım dertte.13 dönüm ceviz bahçem var.8 yaşında ve en büyük problemim antraknoz.Bıgüne kadar doğal olsun diye hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanmadım.organik ilaç ta kullanmadım.ama bu sene bir şeyler yapmak zorundayım.belirttiğiniz ilaçları araştırıcam ama benim aklımda başka bir şey var.
kekik suyu
sarımsak suyu gibi bitki ekstratları karışımları hazır halde ülkem,zde satılıyor mu tarımda kullanılmak üzere.
ben mantarda kekik,sarımsak,karanfil,zerdaçal vb.çok etkili olacağını düşünüyorum.Bireysel sağlığımda mantarla çok uğraştığım için bunun bitkilerde de etkili olacağını düşünüyorum ama yanılıyor da olabilirim.
böyle hazır karışımlar yoksa kendimiz kekik suyu sarımsak suyu yapıp ağaç diplerindeki otlara yapraklar dallara bunu ağaçlar uyanmadan püskürtsek etkili olur mu acaba.
sonuçta ağaçların altındaki yaprak,dal,ot pek temizlemek mümkün olmuyor.illaki kalıyor.teşekkürler.deneyimli arkadaşlar düşüncelerini paylaşırsa sevinirim.

nurdangul 04-01-2017 09:35

doğal fungusitler
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurdangul (Mesaj 1491579)
benim de ceviz antraknozu ile başım dertte.13 dönüm ceviz bahçem var.8 yaşında ve en büyük problemim antraknoz.Bıgüne kadar doğal olsun diye hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanmadım.organik ilaç ta kullanmadım.ama bu sene bir şeyler yapmak zorundayım.belirttiğiniz ilaçları araştırıcam ama benim aklımda başka bir şey var.
kekik suyu
sarımsak suyu gibi bitki ekstratları karışımları hazır halde ülkem,zde satılıyor mu tarımda kullanılmak üzere.
ben mantarda kekik,sarımsak,karanfil,zerdaçal vb.çok etkili olacağını düşünüyorum.Bireysel sağlığımda mantarla çok uğraştığım için bunun bitkilerde de etkili olacağını düşünüyorum ama yanılıyor da olabilirim.
böyle hazır karışımlar yoksa kendimiz kekik suyu sarımsak suyu yapıp ağaç diplerindeki otlara yapraklar dallara bunu ağaçlar uyanmadan püskürtsek etkili olur mu acaba.
sonuçta ağaçların altındaki yaprak,dal,ot pek temizlemek mümkün olmuyor.illaki kalıyor.teşekkürler.deneyimli arkadaşlar düşüncelerini paylaşırsa sevinirim.

belirtmeyi unutmuşum.Öncelikli olarak EM (etkin mikroorganizmalar) kullanmaya karar verdim.Bu uygulamayı yapan arkadaşlar sitede var oları takip etmeye çalışıyorum.ancak EM5+EMFPE Birlikte kullandığımda ekonomik olarak bana ağır geliyor.sadece EMA kullansam ağaçlar uyanmadan mart başı gibi ağaç diplerindeki kuru otlara yapraklara EMA püskürtsem buradaki yararlı bakterileri çoğaltmayı sağlarsam Antraknoza neden olan zararlı bakterileri etkisiz hale getirmede etkisi olabilir mi acaba.
yani mantığım şu zararlıyı direkt yok etmektense yararlı bakterilerin sayısını arttırarak zararlıları kontrol altına almak.İnsan bünyesi ile ilgili bağlantı kuracak olursak vücudumuzda hem zararlı hem yararlı bakteriler var doğalımızda.zararlıların sayısı artınca hastalık ortaya çıkıyor.asıl edavi antıbiyotik ya da besin desteği almak değil probiyotıklerle vücudumuzdaki yararlı bakteri oranını arttırmaktır.Bu en doğal tedavi şeklidir bunu ceviz bahçesi için de düşünebilir miyiz? teşekkürler

aydemiraydın 04-01-2017 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kursatates (Mesaj 1475655)
Ceviz yaprak göl akarı: (Erlophyes tiristrı altes) yaprak dokusu içinde yaşar ve bulunduğu yerde yaprağın her iki tarafında kabaran gal oluşur.önce açık yeşilim tırak olan gal rengi giderek kızarır,kahverengileşir ve siyaha dönüşür.Yoğun bulaşmalarda meyvenin şekli bozulur ve olgunlaşmadan dökülür.

ilaç::80WP) 500 gr/100 lt suya veya Thiodan 150 ml/ 100 lt suya karıştırılarak uygulanır.


bu yazdığınız tarım ilacı yasaklanalı yıllar oluyor.

efedag 04-01-2017 11:49

sayın Nurdangül
Çalışmalarınızı paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Han&Nur 02-03-2017 12:52

4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaslar;

Ceviz diplerini çapalarken cevizlerin gövdesinde resimdeki gibi durum tespit ettik. Biraz araştırma yaptım kurt deniliyor ama emin olamadım.
Neden bu duruma gelmiştir? Bununla nasıl mücadele ederiz? Yardımcı olursanız sevinirim.

Dursunbeyli 29-04-2017 11:38

Don vurması
 
1 Eklenti(ler)
22 23 Nisanda soğukların ve hafif yağan karın sonucu. İlk sürgünler gitti.

Karaasar 29-04-2017 20:58

İlkbahar geç donları.
 
2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dursunbeyli (Mesaj 1505082)
22 23 Nisanda soğukların ve hafif yağan karın sonucu. İlk sürgünler gitti.

Maalesef benim durumum da aynı. 23 Nisan bayramı bize zehir oldu. Yalnız bahçede don elektirik akımı gibi gezmiş. Belli bir hat üzerinden hareket etmiş.

Mahmut Ozkur 17-05-2017 17:18

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Dün bahçede toplam 40 ağaçtan 2 tanesinde sorun olduğunu farkettim. Ağaçlara daha önce nasıl bir bakım ve ilaçlama yapıldığını bilmiyorum. Ben, Ekim ayında aldığım bahçede, kışa girerken ağaç köklerine yanmamış inek gübresi döktüm. 29.03.2017 tarihinde %2,5 bordo bulamacı attım. 18.04.2017 tarihinde toprak tahlili neticesine göre önerilen oranda 20-20 gübre attım. Dün ise ceviz iç kurdu için decis EC 2,5 attım. Kuru bir iklimi olmasına rağmen, bir kaç hafta kadar önce yağan dolu nedeni ile cevizdeki bazı yaprak ve meyveler etkilenmiş, asma yapraklarında da mantar oluşmuş. Mesafe uzak olduğu için anlık müdahalelerde bulunamıyorum. O nedenle bu sene yaprak sarması yerine alternatif yemekler yiyeceğiz. :rolleyes:

Sorun sadece 2 ağaçta olduğuna göre, don ve susuzluk ile alakalı olamayacak hastalığın ceviz antraknozu olduğunu düşünüyorum. Sizce teşhis doğru mu? En erken iki hafta sonra müdahale edebileceğim bahçede başka ne yapabilirim? Cevizlerin hemen yanında bulunan asmalardaki mantar, cevizleri olumsuz etkiler mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Eklenti 648337
Eklenti 648338

dosyu 17-05-2017 19:43

5 Eklenti(ler)
ceviz ağacım yaşını tam bilmiyorum, bu hastalık nedir ? ve nasıl kurtarabilirim ? cevaplar için şimdiden çok teşekkur ederim.

laputa 29-05-2017 21:46

merhaba dosyu,

Daha onceki sayfalarda, nemli bolgelerde gorulebilecek -liken- oldugundan bahsediliyor. Diger hastaliklar kadar agir sonuclari olmasa da , agaca zarar verdigi belirtilmisti. Anladigim kadariyla yasli ve bakimsiz agaclarda goruluyor. Ayni soruna cozumu ben de arastiriyorum. Oncesinde ekilmis, cinslerini dahi bilmedigim,ceviz agaclarimda bu sari mantar goruluyor. Resimlerini paylasacagim. Tam recete olusturmayi basarirsam burada paylasacagim. Her halukarda koklerin oldugu bolgenin topragini iyilestirmeyle baslamak gerekiyor sanirim. Bir de dogru zamanda yapilan bordo bulamaci ilaclamasi faydali olacaktir denmisti.
Hastaligin tam ismini bulabilirsek, yabanci kaynaklardan arastirma yapabilirim.

ayrica nu sayfaya da goz atabilirsin;

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/20274.htm

dosyu 17-06-2017 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi laputa (Mesaj 1508868)
merhaba dosyu,

Daha onceki sayfalarda, nemli bolgelerde gorulebilecek -liken- oldugundan bahsediliyor. Diger hastaliklar kadar agir sonuclari olmasa da , agaca zarar verdigi belirtilmisti. Anladigim kadariyla yasli ve bakimsiz agaclarda goruluyor. Ayni soruna cozumu ben de arastiriyorum. Oncesinde ekilmis, cinslerini dahi bilmedigim,ceviz agaclarimda bu sari mantar goruluyor. Resimlerini paylasacagim. Tam recete olusturmayi basarirsam burada paylasacagim. Her halukarda koklerin oldugu bolgenin topragini iyilestirmeyle baslamak gerekiyor sanirim. Bir de dogru zamanda yapilan bordo bulamaci ilaclamasi faydali olacaktir denmisti.
Hastaligin tam ismini bulabilirsek, yabanci kaynaklardan arastirma yapabilirim.

ayrica nu sayfaya da goz atabilirsin;

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/20274.htm

çok teşekkur ederim.

patara67 05-08-2017 23:13

Fernor ve Oğuzlar77 ceviz bahçesi Ayaş/Ankara
 
5 Eklenti(ler)
Sn Ağaçlar net üyeleri. benim bahçem Ayaş/Ankara'da. Cevizler 2-4 yaş arasında 4 senedir Temmuz ayında havalar sıcaklaşınca ağaçlar fotoğraflarda olduğu gibi oluyor. Haftada bir gece sulama yapıyorum yaklaşık 70-80 Lt. Temmuz ayında 25'den sonra sulamayı 10 güne çıkarmıştım (baharda geriye doğru uç kurumaları olduğu için). Ağaçlara 2 sefer Manep + Dursban4 + Yaprak gübresini karıştırıp attım. Bu sene Haziran ayı çok yağışlı geçti yani yeni tomurcuk oluşurken Manep atamadım yapraklar çıkınca attım. Nisan sonu ve Mayıs 15 gibi 2 defa tabandan 15+15+15+Zn gübre verdim. 2 sefer de damlama gübresi verdim. Suyumuzda sorun yok tahlil yaptırdım. Ağaçların bu durumunu bir türlü çözemedim. Yardım ederseniz sevinirim. Saygılar

huzen 10-08-2017 23:14

Antraknoz mu besin eksikliği mi?
 
1 Eklenti(ler)
Sayın patara67

Benzer sorunlar benim bahçemde de var. Mayıs sonu Fungusit verdiğim halde... Hikayesi aynı. Dediğiniz gibi Temmuz ortasından sonra havalar ısınmaya başlayınca bu belirtiler artıyor. Yaprak tahlili yaptırdım bilemediler. Bir ceviz üstadına sordum O, Antraknoz dedi ama bana pek de öyle gelmedi.

Ceviz kitapları ve internet kaynaklarında araştırdığım kadarıyla benim yapraklardaki sorun sanki Bor eksikliği gibi.

Ama sizin yaprak örnekleri Ceviz Antraknozu belirtilerine çok benziyor. Siz yine de bir bilene gösterin.

Saygılarımla....

patara67 13-08-2017 23:24

Cevizde yaprak sorunları
 
Sayın Huzen, bu belirtiler Temmuz ayına kadar yoktu ne zaman havalar ısındı o zaman başladı. İbrahim Balkal'ın Müdürü olan Mesut Beye de fotoğrafları gönderdim hastalıktan ziyade besin eksikliği dedi. İnternette biraz araştırma yaptım o da; havalar ısınınca güneşten dolayı yapraklarda kuruma başlıyormuş ve bu belirtiler kesinlikle antraknozla aynı oluyormuş. Ben de artık önümüzdeki sene Kaolin kili atacağım, havalar sıcaklaşınca yani Temmuz başından itibaren su vermeyi sıklaştıracağım ve Haziran sonundan itibaren gübrelemeye dikkat edeceğim hayırlısı artık.

coskunsarıkaya 14-08-2017 19:48

Sayın patara 67 ve huzen;
Komutanım sizin ağaçlarınızdaki belirtiler potasyum ve çinko noksanlığına benziyor.Her ne kadar gübreleme yapsak da toprak ph sının ve kireç oranının yüksek oluşu besin elementlerini bağlayıp alınamaz forma getiriyor.Bunun için ne yapabiliriz ayda 1 toprak düzenleyici humik fulvik asit kullanabiliriz.Topraktan yeterli besin alamadığı durumda makro ve mikro besin elemenler içeren yaprak gübresi kullanabiliriz.Aynı zamanda sıcak bir günün akabinde toprak soğumadan yağan yağmur ve sulama bunun gibi zarara yol açabiliyor, tıpkı huzen in yapraklarında olduğu gibi.Saygılar iyi akşamlar.

cerenella 14-08-2017 20:59

Sayın Patara,
benim Ankara Temelli'de bulunan bahçemde de aynı sorun var. 50 lt suya 2,5 kg oranında kaolin uygulamasını hem temmuz başında hem de ağustos başında yaptım. 3 gün sonra bahçeye gittiğimde bazı ağaçların yapraklarının tümüyle kuruduğunu gördüm. Kaolini kullanırken de dikkat edin


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025