agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm)

gecekorsanı 06-01-2016 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi opel999 (Mesaj 1394018)
Arkadaşlar ceviz fidanlarımın içinde çok sayıda delikler oluştu. Çok sayıda tarla faresi Var. Fidan diplerinde sıkıntılar olmaya başladı. Lütfen Yardım edin. Nasıl yok edebilirim.

Bahçeye yılan koymalıyız. Benim bahcede bir tane var fareden eser yok

poyraz2205 11-01-2016 15:53

fidan gövdesi zarar

4 Eklenti(ler)
3 yaşında fidanları gövdesindeki bu arazlar ne olabilir sizce? Daha önce ağaçlarında böyle bir oluşum gören ve tedavisini yapan oldumu? Zarar tanısı ve tedavi önereliriniz nelerdir? Teşekkürler

ibas06 12-01-2016 08:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi poyraz2205 (Mesaj 1432515)
3 yaşında fidanları gövdesindeki bu arazlar ne olabilir sizce? Daha önce ağaçlarında böyle bir oluşum gören ve tedavisini yapan oldumu? Zarar tanısı ve tedavi önereliriniz nelerdir? Teşekkürler

Benim ağaçlarımda da oldu sanırım bunlar dolu yaraları
boya ile kapat gitsin

Meletli 12-01-2016 10:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibas06 (Mesaj 1432723)
Benim ağaçlarımda da oldu sanırım bunlar dolu yaraları
boya ile kapat gitsin

Sayın ibas 06 bu fidanlardaki görüntünün dolu yarası olamayacağından eminim.Hastalık olduğu bana göre kesin ama bu konuda tecrübeli arkadaşların yazması ve yönlendirmesi daha isabetli olacaktır.

opel999 12-01-2016 13:22

Gövdede Kurt

Bence gövde içinde kurt olma ihtimali yüksek.Akıntı varmı?

poyraz2205 12-01-2016 13:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi opel999 (Mesaj 1432782)
Bence gövde içinde kurt olma ihtimali yüksek.Akıntı varmı?

Akıntı yok, sıkıntılı fidanların gövdelerini dikkatlice inceledim kurt veya delik göremedim. Ayrıca bu fidanların gelişmidi diğerlerine göre oldukça zayıf oldu.

opel999 13-01-2016 07:20

Sutut

Gövdedeki hasarlı yerleri temizle ve sutut veya aşı macunu ile tamamen kapat.Bir süre takip edin.Gelişim düzelmezde dediğim gibi ya gövdenin içinde kurt var, **** köklerde bir sıkıntı vaA.

permakültür 07-03-2016 14:49

Don hakkında, acil yardım

Herkese Merhaba,

Arkadaşlar Antalya’ya 1 saat mesafede 800 m rakımlı bir bölgede 10 dönüm (220adet) chandler ağacım var. Ağaçlar 3 yaşında.

Geçen yıl ilkhabarda 23-24 nisandaki donlardan biraz etkilendiler, ağaçların büyük kısmında tepeden 30-40 cm kurudular, bunedenle yeni lider tepe vurduğum yerden daha aşağıda çıktılar.

Bu yıl ilk katını oluşturacağım ağaçlarım için daha umutluydum. Fakat bu hafta sonu ağaçlarımı budarken, büyük ordan donlardan etkilendiğini farkettim. Ağaçların ilk katını oluşturmayı planlarken, bir kısım ağaçta ilk kat için dal bırakamadığım gibi bel hizamdan tepe vurumu yapıp tek dala bırakmak zorunda kaldım. İlk katta yan dal bırakabildiğim ağaçlarda ise 1,5 metrelik yan sürgünlerden sadece 10-20 cm lik dal bırakabildim.

Geçen yılki geç bahar donunun etkisini anlıyorum fakat ağaçların kışın dondan etkilenmesini kesinlikle anlayamıyorum. Benim anlam veremediğim, kışın -20 derecelere çok rahat dayanması gereken ceviz ağacı nasıl olurda -7 derecenin altını görmeyen bir bölgede kışın uykuda iken donlardan etkileniyor?

Aklıma tek gelen şey son bahar erken donlarından sürgünlerin en uç kısımları etkilenmiş olabilirler, sonrasında kış boyunca aşağıya doğru ilerlemiş olabilirlermi? Bu yıl son baharda erken bir soğuk hava olmadı aslında. Ayrıca sürgünler erken pişkinleşsin diye sulamayı 10 ağustosta kestim, daha neyapıleceğimi bilmiyorum maalesef. (Bu arada bahçeye kışın yaptığım ziyaretlerde don vurduğunu farketmedim, belkide benim ziyaretlerimden sonra gerçekleşti)

Donlarla nasıl mücadele etmem gerektiği hususunda değerli görüşlerinizle yardımcı olur musunuz?

Benim başıma gelen kış don etkisini yaşayanlar varmı?

coskunsarıkaya 04-04-2016 19:49

Sayın permakültür,
forumu uzun süredir takipteyim ama yeni üye oldum bu da ilk mesajım. Hocalarımız malum bahar olması sebebiyle işler yoğun doğal olarak cevap yazamıyorlar. Hocalarımıza saygısızlık etmek istemem onların değerli görüşleri sizin için daha önemli.
Ben bu konuda sadece fikirlerimi paylaşmak istedim.
Bir programda izlediğime göre fidanlar 5 yaşına gelinceye kadar bebek muamelesi uygulamamız gerektiği azotlu gübreyi geç zamanlara kadar kullanmamak sulama periyodunu azaltarak kışa hazırlamak olmalı.Kışa girmeden yeşil kalan dalları keserek sutut **** aşı macunuyla kapatmak iyi olabilir. Ben olsaydım böyle yapardım. Ben size böyle yapın demiyorum ama aklın yolu birdir herkesinde bu konuda fikirleri olabilir.
Saygılar kolay gelsin.

artayf 25-04-2016 13:31

5 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar,bugün istanbul beylikdüzünde bir parktan geçerken aşağıda resimlerini koyduğum ceviz ağacını gördüm ve nedense mutlu oldum tahminimce 20 yıllık bir ağaç belkide,biraz incelemek istedim gövdesinde ve ana dallarda kırılma **** kesim sonrası kapatılmaması kaynaklı hastalıklar başlamış ve ilginç bir durumda meyce dallarında son resimde görünen önce meyce tomurcuğu sandığım ama dokununca patlayan kanımca böcek lavrası **** hastalık olabilir gördüm sizcede bu bir hastalıkmı yoksa normal bir durummu,ceviz dikimine hazırlanan biri olarak merak ettim şimdiden ****** cevapalrınız için.

yalıçapkını 26-04-2016 22:39

Alıntı:

Bor eksikliği veya don zararı diye düşünüyorum.kolay gelsin

Abbass 27-04-2016 10:08

Alıntı:

Benim Kasım 2014 dikim 7-8 fidanda da var, sebebini bilmiyorum. Fakat dolu zararı kesinlikle değil. Çünkü fidanlar ekildiğinden beri dolu yağmadı.

efeler09 02-05-2016 20:18

http://i.hizliresim.com/a3WWR7.jpg
uzun zamandır forumu takip ediyorum. biz de bu sene köydeki evin etrafına 9 tane ceviz fidanı diktir. hepsi tuttu ama geçen gittiğimizde yapraklarda resimdeki gibi kararmalar gördük. nedeni ne olabilir ve ilerlememesi için ne yapabiliriz...

Abbass 09-05-2016 12:13

Alıntı:

Benim Kasım 2014 ekimi fidanlarımdan birkaç tanesinde değişik zamanlarda benzer görüntü oluşmuştu. Tespitlerim.

1. 3 Tanesinde şekil budaması esnasında budanan dallarda tesadüfen odun kurdu tespit ettim. Dalların zaten budanacak dal olması şans.
2. Bir tanesinin geçen hafta ana dal diye bıraktığım dallardan birisi kırılmış. inceleyince kırılan yerin gövde tarafında bir, sürgün tarafında bir olmak üzere aynı dalda iki tane odun kurdu çıktı. Sağlam dokuya kadar geri giderek budama yaptım. Sonuçta ana dalı tamamen kesmek zorunda kaldım, Şekil bozuldu.
3. Bir tanesinin sürgün uçlarındaki yapraklar Temmuz-Ağustos'ta lodos rüzgar yanığı gibi oldu, 3-4 gün sonra diğer yapraklarda solma ve sararma gerçekleşti. Gövdede odun kurdu tespit ettim, geriye doğru budama yaptım, sonuçta fidan 50 cm civarında sopa kaldı. Sürgün verir mi bilmiyorum.
4. Sonuncuda ise geçen yaz daha fark etmiştim, fakat bilgisizlikten SUTUT sürüp geçmiştim. Yukarıdakileri yaşadıktan sonra gövdeyi biraz açtım. Tel parçası ile kurdu aradım(Yarayı çok büyük açmamak için). İçi 6-7 cm dikey yönde ve 1 cm kadar çapta boşluk çıktı fakat kurt yok idi. Yarayı temizleyip yine SUTUT sürdüm. Sanırım geçen yıl kelebek oldu ve hatta bu yılki diğer 5 tane ve belki de daha tespit edemediğim birçok kurdun anası.
Gözle tespit;
Yağmurdan sonra fidan gövdesinde pas renginde hafif fakat fark edilebilir bir akıntı oluşuyor. Akıntının başlangıç yerinden itibaren birkaç cm yukarıya kadar fidanın gövde yuvarlaklığı hafiften düzleşiyor ve parmakla sert bastırdığınızda çökme/esnemeyi hissedebiliyorsunuz. Bu seviyede bilgisizlik/tecrübesizlik nedeniyle hiçbir müdahalem olmadı, ilkbahar başında ise SUTUT sürdüm.
Kurdun giriş deliğini tespit edemedim.
İlerleyen zamanda 2-3 mm çapında bir delikten kurdun dışkıları çıkmaya başlıyor(talaş gibi). Parmakla bastırdığınızda çökme çok rahat görülüyor. Deliği 1 TL büyüklüğünde genişlettiğinizde kurda ulaşabiliyorsunuz, **** tel yardımıyla öldürebiliyorsunuz. Sonra da yarayı kapatıyorsunuz. Benim tespitim bu seviyede oldu, sanırım biraz geç bir tespit oluyor. Çünkü kurt 5-6mm çapına ve 6-7 cm boyuna ulaşmış idi.
Benim tespitlerim bunlar.

Peki;
Önlem olarak hayvan gübresi kullanımını sonlandırmaktan başka ne yapabiliriz ?
Bu zararlıya karşı hangi ilaç kullanılıyor ?
Yukarıda 4. Maddede anlattığım müdahaleden sonra bu fidanın yaşama şansı ve yaşarsa ileriki yıllarda gövdesinin rüzgara/mekanik silkelemeye mukavemeti nasıl olur ?
Yara yerinin altından budama yapıp alttan sürgün vermesi için şansımı denesem daha mı iyi olur ?

Teşekkürler.

Abbass 09-05-2016 12:19

Bu kış 3-4 fidanda daha akıntının daha hafif hali vardı, fakat onlarda yukarıda anlattığım esneme/çöküntü veya kurt dışkısı tespit edemedim. bekleyip göreceğiz.

Birde gövdeye parmak ile karpuz seçer gibi vurunca kurdun olduğu bölgede ses farklı duyuluyor.

BURGAZ73 24-05-2016 19:32

kocide opti veya kocide 2000 nereden bulabilirim arkadaslar. **** muadil bakır hidroksit.

Abbass 27-05-2016 08:07

Kocide Opti

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BURGAZ73 (Mesaj 1464205)
kocide opti veya kocide 2000 nereden bulabilirim arkadaslar. **** muadil bakır hidroksit.

Çanakkale'de buldum
1750 gr 90 tl

4-5 Haziran Burgaz'dayım.

Ayrıntıyı özelden yazdım

BURGAZ73 27-05-2016 19:50

sn abbass tesekkur ederim cevabın ıcın . ben kocide arıyorum özellikle. yınede tesekkurler. baska kımsedende cevap gelmedi malesef :(

Abbass 30-05-2016 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BURGAZ73 (Mesaj 1464894)
sn abbass tesekkur ederim cevabın ıcın . ben kocide arıyorum özellikle. yınede tesekkurler. baska kımsedende cevap gelmedi malesef :(

TAMAM
Kocide Opti de buldum.

1750gr toz paket 90 tl

BURGAZ73 03-06-2016 19:44

sn abbass kocide optiyi bugun az önce teslim etti bana. tanıstık sohbet ettik. tekrar cok tesekkurler .

recycan 12-06-2016 09:48

1 Eklenti(ler)
Bir haftadir yoğun yagmurdan olsa gerek gecen hafta hiçbirşey yoktu,şimdi bazı agaclarda yapraklar bu sekilde,sanırım antraktoz hastaligi,şuan için yapabilecegim en erken cozum nedir.

recycan 12-06-2016 10:25

Bakteriyel yaniklik olma ihtimalide yüksek,acaba maneb 80 kullanmalimiyim.

BURGAZ73 12-06-2016 13:50

maneb+mancozeb karıstırıp hemen atın .

recycan 12-06-2016 22:49

Teşekkür ederim sayin burgaz73 ilacı tedarik etmeye çalışıyorum,inşallah devamını engellerim,haftasonunu iple çekiyorum ceviz bahçeme gidicem diye..hayırlısı bakalım.

recycan 12-06-2016 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BURGAZ73 (Mesaj 1468009)
maneb+mancozeb karıstırıp hemen atın .

Teşekkür ederim sayin burgaz73 ilacı tedarik etmeye çalışıyorum,inşallah devamını engellerim,haftasonunu iple çekiyorum ceviz bahçeme gidicem diye..hayırlısı bakalım.

coskunsarıkaya 17-06-2016 22:42

5 Eklenti(ler)
Sayın arkadaşlar;

11-06-2016 tarihinde aşıları kontrole gittiğimde,sürgünlerde şiddetli ceviz iç kurdu salgınıyla karşılaştım.Hazırlıksız gittiğim için manuel olarak büzülmüş yapraları açtım kurtları temizledim.Ama ağaçları komple sarmış.Aynı gün elma içkurdu ilacı aldım.Ertesi gün tekrar köye gittim.Güneşli ve rüzgarlı olduğu için ilaçlama akşam rüzgar kesilince yaptım.İlaçlama yaparken bir böcek dikkatimi çekti.Karanlıkta fotosunu çektim cevizin yapraklarını yiyordu.Bu böceğin adı nedir?Birde ilaçlama esnasında yüzlerce kelebek uçuştu.Daha önceden kelebeklerin yumuta bırakmak için geceleri aktif olduğunu duymuştum.Bunları neden yazıyorum?İç kurdu ilaçlama zamanını akşam karanlığında kelebek varlığıyla tespit edebiliriz.Bu durum benim için tecrübe olmuştur.İYİ AKŞAMLAR SELAMLAR

Lilium 17-06-2016 23:43

Bu ceviz iç kurdu değil yaprak bititir. Diğeride zeytin sineğidir yumurta bırakır, yaprak yemez.

coskunsarıkaya 18-06-2016 00:11

Sayın LİLİUM Abi;

Cevap yazdığınız için teşekkür ederim.Amacım yanlış yönlendirmek değil.Yaprakların arasını tek tek ayıkladım 3 mm boyutunda kurt gözlerimle gördüm.2.fotoda orta parmakla yaprağın ucunda büyüterek bakabilirseniz göreceksiniz.Ayrıca yaprak biti de mevcut dikkatinize hayranım.Diğer zararlı şimdi google de baktım zeytin sineğinden çok daha büyük boyutta,o alandaki yaprakların yenik olduğunu gözlemledim fotoda mevcut.ilgilendiğin için tekrar teşekkür ederim iyi geceler.SELAMLAR

Az önce araştırdım BOMBUS arısına çok benziyor.

Cyp71 20-06-2016 08:54

Cevizlerdeki sorun sizce ne olabilir?

5 Eklenti(ler)
Mart ayında diktiğim Chandler fidanlarım ilk başta oldukça iyi gelişirken son 15-20 günde resimlerde görüldüğü gibi bir hale geldiler. Empuasca saptadık. 2 defadır ilaçlama yapıyoruz. Ciddi azalmalar oldu ancak sanki başka sorunlar varmış gibi geliyor bana. Uzman arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

kararsız 21-06-2016 14:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cyp71 (Mesaj 1469640)
Mart ayında diktiğim Chandler fidanlarım ilk başta oldukça iyi gelişirken son 15-20 günde resimlerde görüldüğü gibi bir hale geldiler. Empuasca saptadık. 2 defadır ilaçlama yapıyoruz. Ciddi azalmalar oldu ancak sanki başka sorunlar varmış gibi geliyor bana. Uzman arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

besin elementi noksanlığı var bence iz elementleri verin bence düzelecektir

Lilium 22-06-2016 00:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cyp71 (Mesaj 1469640)

Bu şekilde sulamaya devam ederseniz bu fidanlar kurur.

ceviz54 22-06-2016 10:23

2 Eklenti(ler)
Merhabalar ,
Geçen sene ekmiş olduğum ceviz fidanlarımın bu sene çıkan yapraklarının altında beyazlıklar fark ettim. Ne olduğuna dair bilgim yok. Görseldeki sorunun ne olduğuna dair yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Cyp71 23-06-2016 14:17

Sayın Lilium,
Lütfen sulama ile ilgili cevabınızı detaylandırabilir misiniz? Damlama sulama ile ilgili mi hatam?

Lilium 24-06-2016 01:01

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cyp71 (Mesaj 1470234)
Sayın Lilium,
Lütfen sulama ile ilgili cevabınızı detaylandırabilir misiniz? Damlama sulama ile ilgili mi hatam?

Damlama sulama doğru bir seçim fakat bu şekilde değil,

Eklenti 619622

Kök bölgesi suya kark etmiş çok fazla bir sulama. Ya damlatıcılarınız çok su veriyor, ya salma sulanmış gibi. Bu şekilde kök bölgesi oksijen alamaz ve fidan kurumaya kadar gider. Fidan gövdesine su değmemeli suyu kökler biraz uzaktan almalı. Sulama sıklığınızı toprak yapınıza göre tayin ediniz asla birden çok fazla su vermeyiniz, sulamalardan sonra mutlaka derincene çapalama yapınız.

Not: Şu anki durum için. Toprak tava gelince hemen toprağı çapalayarak havalandırınız, inşallah kurtulurlar.

muyurdakul 24-06-2016 03:05

Merhabalar. Rahmetli babamdan kalan tek bir ceviz fidanım var. O da geçen kış bir talihsizlik nedeniyle yaklaşık 1 cm http://i.hizliresim.com/DJYQ0z.jpgçapında ana gövdesinden kırıldı. Bu bahar dipten yeni sürgünler verdi. Ancak çıkan yapraklar 6-7 cm büyüklüğü geldiğinde fotoğrafta da görüldüğü gibi kararıp tamamen kuruyor. Forumda okuduklarımdan anladığım kadarıyla; Haziran ayının bu sıcaklarında 2-3 kez neredeyse öğlen, yoğun sulama taptım. Sebebi bu olabilir mi? Ya da antraknoz denilen güneş yanığı mı? Tek bir fidan olduğu için kaolin uygulaması yapayım mı yoksa endirekt güneş gelecek şekilde üstüne file mi gereyim? Fidanın boyutu yaklaşık 25 cm.

Cyp71 24-06-2016 07:11

Sayın Lilium,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Geçirgen bir toprağımız var ve 4 günde bir sulama yapıyorum. Burada (Kıbrıs ) havalar oldukça sıcak şu günlerde 40 derecenin uzerinde. Bir de resim cekildigi anda sulama yapiliyordu ve 2 saatlik sulamanin son anlariydi. Siz nasil bir sulama sıklığı ve süresi öneriyorsunuz? İlginize teşekkürler.

Lilium 25-06-2016 00:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cyp71 (Mesaj 1470317)
Sayın Lilium,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Geçirgen bir toprağımız var ve 4 günde bir sulama yapıyorum. Burada (Kıbrıs ) havalar oldukça sıcak şu günlerde 40 derecenin uzerinde. Bir de resim cekildigi anda sulama yapiliyordu ve 2 saatlik sulamanin son anlariydi. Siz nasil bir sulama sıklığı ve süresi öneriyorsunuz? İlginize teşekkürler.

Geçirgen toprağınız olması iyi, geçirgen olmayan bir toprakta böyle bir sulamaya 2-3 yıllık bir fidan hiç dayanamazdı.

Geçirgen olan toprağınızdan belki fidanların kurtulma ihtimali fazlalaşıyor, birinci yapmanız gerekeni söyledim toprak tava geldiğinde hemen çapa yapınız (geçirgen topraklar sulandıktan sonra böyle havalarda ikinci günü tava gelir.)

Böyle sıcak kurak yağışsız geçen havalarda Sulamalarınızı hafta da bir ve hava ısısının 36-40 derecelerde olduğu gündüz sulamayınız sulamalarınızı gece hava ısısı düştüğünde yapınız, kesinlikle fidan çevresi göllenmemeli, gövdeye su değmemeli, damlama sulamada uygun ölçülerdeki sulamada fidan etrafı kesinlikle göllenmez çok su verilmişse göllenme görülür ki, bu çok tehlikeli fidanın kurumasına kadar gider.

Sulama süresini hiç kimse veremez, siz toprak yapınıza göre sulama süresini tayin edeceksiniz, toprak yeterli nemliliğe gelmişse sulama bitirilir.

beşiktaşlı 25-06-2016 01:48

cevizde yaprak hasatalığı genelde aşırı yağaşlarda antrokoz

ONRKAL 26-06-2016 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceviz54 (Mesaj 1469996)
Merhabalar ,
Geçen sene ekmiş olduğum ceviz fidanlarımın bu sene çıkan yapraklarının altında beyazlıklar fark ettim. Ne olduğuna dair bilgim yok. Görseldeki sorunun ne olduğuna dair yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Aynı sorun benim fidanlarımda da mevcut forumdan bir arkadaş kalsiyum eksikliğinden bahsetti güneşi yeterince almaya başladığında geçeceğini söyledi. Bu konuda farklı görüşleri olan varsa paylaşırlarsa sevinirm

coskunsarıkaya 26-06-2016 17:57

Potasyum eksikliği de olabilir.selamlar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025