agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm)

acemi_cevizci 23-10-2013 14:13

Tüplü fidan alacağım ve tüplü fidan alırken nelere dikkat etmeliyim kanserli fidan alma ihtimali olurmu tüplü fidanlarda kanserli fidan riski nedir ?

kadir_prog 16-11-2013 13:57

Cevizlerim kara kara nedendir acaba ?

3 Eklenti(ler)
S.a. arkadaşlar, Benim ceviz ağacımının meyveleri son 4yıldır falan böyle, bu bi hastalıkmıdır nedir, ilacı falan varmıdır acaba bilemedim, bi yardımcı olabilirmisiniz.

formullaone 16-11-2013 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kadir_prog (Mesaj 1219273)
S.a. arkadaşlar, Benim ceviz ağacımının meyveleri son 4yıldır falan böyle, bu bi hastalıkmıdır nedir, ilacı falan varmıdır acaba bilemedim, bi yardımcı olabilirmisiniz.

Meyveleri topladıktan sonra yeşil kabuklu olarak bekletmekten dolayı olabilir. Yeşil kabuğun hemen soyulması gerekir.

Bir diğer sebebi de,cevizlerinizin içi tam kurumamış olabilir. Hava sirkülasyonu olmayan ve rutubetli bir ortamda kurutuyorsanız bu şekilde içleri kararıp küf yapabilir.

kadir_prog 19-11-2013 09:05

Cevizlerim kara kara nedendir acaba ?

Bide şöyle bi enteresanlık var, bu cevizin kabukları daha içi olmamışken kurumaya başlıyor, ben cevizi ağaçtan çırptığımda cevizler yeşil kabuklarından çıkarak yere düşüyor :) ben yeşil kabuklarını çıkarmak için bişey yapmıyorum yani.

formullaone 19-11-2013 17:22

1 Eklenti(ler)
Bugün,10 tane kadar gövde kurdunu imha ettim. Genelde yan dallara girmişlerdi. Ancak gövdeye girenlerde vardı. Girdikleri deliklere tel sokmak ve ilaç sıkıp kapatmak dışında başka bir mücadele yöntemi var mıdır? Sanırım kullandığım ahır gübrelerinden dolayı bu kadar çoğaldılar.

karabuz 19-11-2013 18:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1220511)
Sanırım kullandığım ahır gübrelerinden dolayı bu kadar çoğaldılar.

bu yıl bendede çoklar, ahır gubresi hic atılmamış 20 yıl işlenmemiş (bu hafta başladım atmaya ) tarlamda en fazla var, senesindenmidir nedendir bilmem :confused:

ömür-uşak 19-11-2013 20:40

[QUOTE=formullaone;1220511]Bugün,10 tane kadar gövde kurdunu imha ettim. Genelde yan dallara girmişlerdi. Ancak gövdeye girenlerde vardı. Girdikleri deliklere tel sokmak ve ilaç sıkıp kapatmak dışında başka bir mücadele yöntemi var mıdır? Sanırım kullandığım ahır gübrelerinden dolayı bu kadar çoğaldılar.[/QUOT
Bizde yaşlılar ağaçları ayın karankısında budayın derler. Yani ağaçları ay karanlık zamanda budayın dolunay veya dolunaya yakın günlerde budamayın derler.Ağaç gövde kurdu kelebeği gece aydınlıktata faliyet gösteriyor.Budanmış yerlerden girmesi daha kolay.Eskiden ilaç olmadığı için bir nebze çare olmuş.Budamayı ay karanlık dönemde yaparsak faydası olur.

hdoğan 19-11-2013 22:00

Alıntı:

Bugün,10 tane kadar gövde kurdunu imha ettim. Genelde yan dallara girmişlerdi. Ancak gövdeye girenlerde vardı. Girdikleri deliklere tel sokmak ve ilaç sıkıp kapatmak dışında başka bir mücadele yöntemi var mıdır? Sanırım kullandığım ahır gübrelerinden dolayı bu kadar çoğaldılar.

Sayın formullaone, dışarıdan bakınca belirtileri neler, kurtlu olduğu nasıl anlaşılıyor ben şu ana kadar bahçemdeki hiç bir ağaçta görmedim, dallarda delik,kuruma sararma vs birşeye rastlamadım.

formullaone 19-11-2013 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hdoğan (Mesaj 1220660)
Sayın formullaone, dışarıdan bakınca belirtileri neler, kurtlu olduğu nasıl anlaşılıyor ben şu ana kadar bahçemdeki hiç bir ağaçta görmedim, dallarda delik,kuruma sararma vs birşeye rastlamadım.

Kurt giren dalların yaprakları dökülüyor,girdiği yerden dışarıya talaş parçaları çıkıyor ve girdiği dal sararıyor. Zaten,en hafif bir rüzgarda bile o dal zayıflamış yerinden kırılıyor.

Eğer gövdeye girdiyse,siyah bir delik oluşturuyor ve o delikten sıvı akıyor.

Belirtileri genelde bunlar. Tel ve ya kablo yardımıyla yok etmeye çalışıyorsunuz ama göremediğiniz için bundan emin olamıyorsunuz.

ahmettugrul55 20-11-2013 22:22

ayın karanlık günü

Bizde yaşlılar ağaçları ayın karankısında budayın derler. Yani ağaçları ay karanlık zamanda budayın dolunay veya dolunaya yakın günlerde budamayın derler.
eskilerin tecrübeleri yaşanmışlıklar sonucu oluşmuş.
annem bugün bana tarlaya ekim yapacaksan ayın eskimesini bekle deyice burda ki alıntı aklıma geldi ve çok şaşırsım.aynı şeyi farklı ifade edilmiş.ayın askisi demek ayın dolunay dan sonnraki son dördün denilen evresi olduğunu fark ettim.ekilen ürn daha iyi olur muş. deneyeceğim

bozy 21-11-2013 15:27

sari ilac yaptim ben gecen sene bu siralar yine yapacagim govde kurdu icin dediler bana sari bi ilac yag gibi.. en korktugum sey govde kurdu gozumun gormedigi sey cunku..

hdoğan 29-11-2013 17:04

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1220665)
Kurt giren dalların yaprakları dökülüyor,girdiği yerden dışarıya talaş parçaları çıkıyor ve girdiği dal sararıyor. Zaten,en hafif bir rüzgarda bile o dal zayıflamış yerinden kırılıyor.

Eğer gövdeye girdiyse,siyah bir delik oluşturuyor ve o delikten sıvı akıyor.

Belirtileri genelde bunlar. Tel ve ya kablo yardımıyla yok etmeye çalışıyorsunuz ama göremediğiniz için bundan emin olamıyorsunuz.

Sayın Formullaone gövde kurdu hiç aklımda yoktu sayenizde dikkatimi çekti bu gün kontrol ettim ağaçları iki ağaçta buldum, birini bıçakla açarak buldum diğerinide tel ile öldürdüm ve şırınga ile zehir sıktım. Birinde büyük kurdun haricinde minik minik kurtlarda vardı. Teşekkürler.

Aksu_Tarım 01-12-2013 10:07

Cevizde Hastalık ve Zararlılarla Mücadele

Hastalık ve zararlılarla mücadele
Hastalık ve zararlılarla mücadele yönünden ceviz birçok meyve ve bitkiye göre daha az uğraş isteyen bir ağaç olmasına rağmen, onunda yüzlerce zararlısı ve onlarca hastalığı mevcuttur.
Biz burada periyodik genel bir korumadan ve en çok rastlanan birkaç hastalık ve zararlıdan bahsedeceğiz.
Özellikle kapama ceviz bahçesi kuranların mutlaka bitki korumacı bir ziraat mühendisi ile irtibat halinde olmaları gerekmektedir.Yıl boyu belli periyotlarla (ayda bir iki kez) bahçeler kontrol edilmeli, dal yaprak ve meyveler ciddi bir gözlem altına alınmalı, en ufak bir olumsuz gelişmenin sebebi derhal araştırılmalı, bulunmalı ve gereği yapılmalıdır.
İnsan sağlığında olduğu gibi bitkilerde de erken teşhis hayati önem arzetmektedir. Çünkü bitkilerdeki tüm zararlılar ve çoğu hastalıklar bulaşıcıdır. Bahçelerde temizlik çok önemlidir. Yılda birkaç kez çapalama ve ağaç altı sürümleriyle hem bahçemizin temizliğini hemde toprağımızın havalanmasını sağlamış oluruz. Bahçemizde özelliklede ağaç alt ve kenarlarında hiçbir zaman dal yaprak artıkları ot vb birikintilere asla müsade etmemeliyiz. Bunlar bahçe dışına çıkarmalı, yakılarak veya derin gömülerek imha edilmelidir.
Zirai mücadele denildiğinde hemen akla kimyasal mücadele gelsede aslında en son başvurulması gereken mücadele şeklidir. Aslında zirai mücadeleyi öncelik sırasıyla üç ana başlıkta ele alabiliriz.
• Fiziksel mücadele
• Biyolojik mücadele
• Kimyasal mücadele

Fiziksel mücadele

Fiziksel mücadele çevre açısından uygun bir mücadele çeşididir. İsminden de anlaşılacağı üzere genellikle zararlıların bitkilerden uzaklaştırılması da denilebilir. Her türlü tuzak, kapan, korkuluk, ses cihazları, engel, örtü vb alet ve araçlardan da istifade ederek zararlıların engellenmesi, uzaklaştırılması, yakalanması ve imha edilmesi zirai mücadelede fiziksel mücadeleyi oluşturmaktadır.

Biyolojik mücadele

Zararlı bir canlıyla mücadelede başka bir canlının kullanılması diye de özetleyebileceğimiz bir zirai mücadele yöntemidir. Bu yöntem de bilinçli ve kontrollü yapılmalı doğal denge gözetilmelidir. Şunu unutmamalıyız bir şey için zararlı olan canlı bir başka şey için olmazsa olmaz hayati önemde olabilir.
Ceviz bahçelerinde karga, kuş ve özellikle sincapla mücadelenin bazan ne kadar gerekli ve zor olduğunu birçoğumuz bilmekteyiz. Sincapla mücadelede yılan şahin ve baykuştan istifade etmeyi biyolojik mücadeleye bizi ilgilendiren basit bir örnek olarak gösterebiliriz.

Kimyasal mücadele

Zehirli kimyasal bileşimlerle hastalıklarla mücadele etmeye ve zararlıları öldürmeye de kimyasal mücadele diyebiliriz. Kimyasal mücadele en etkili mücadele yöntemi olmanın yanısıra çevre ve insan sağlığı açısından da en sakıncalı mücadele metodudur. Bu sakıncalarından dolayı kimyasal mücadelede çok bilinçli ve dikkatli olunmalıdır.
Kimyasal mücadele yaparken ilaçlamayı yapan kişinin mutlaka maske kullanması, ilaçlamaları rüzgarsız ve yağmursuz bir havada yapması gerekmektedir. Yaz ilaçlamalarında güneşin etkili olduğu saatlerde ilaçlamaya ara verilmesi gerektiği unutulmamalı.
Cevizde hastalık ve zararlılarla mücadelede herhangi bir belirti görmeyi beklemeksizin koruma amaçlı yapılması gereken bir uygulamayı tavsiye etmek istiyoruz.

Bordo bulamacı

a) Ağaçlar yaprak döktükten sonra:
Ağaçlar yaprak döktükten sonra tüm gövde ve dallar BORDO BULAMACI eriyiğiyle yıkanmalıdır. Bordo bulamacını göztaşı (bakır sülfat) ve kireçten (kalsiyum hidroksit) kendimiz hazırlayabiliriz. Bu karışımı zirai ilaç bayilerinden hazır satın alabilmemizde mümkündür.
Ülkemizde bordo bulamacı uygulamasında miktarı bölge ve iklime göre ikiye ayırabiliriz; ılıman kıyı iklimlerinde %2 lik, soğuk ve karasal iklimlerde %1 lik bordo bulamacı uygulanmalıdır.

b) Ağaçlar yapraklanmadan önce:
İlkbaharda ceviz ağaçlarımız yapraklanmaya başlamadan 10-15 gün önce de yukarıdaki şekil ve ölçülerde bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.

CEVİZ ANTRAKNOZU HASTALIĞI (Gnomonia leptostyla)
Bu hastalık ceviz ağacının yapraklarında taze sürgünlerinde yaprak saplarında ve meyvelerinde çok belirgin olarak görülür. Yapraklarda az miktarda başlayan bu hastalık zamanla taze sürgünlerde ve hatta meyvelerde ciddi zararlara yol açar. Meyvelerin içine işleyen hastalık meyve kalitesini bozduğu gibi cevizleri çürütür. Daha sert kabuktaki lekeler bile hasattan sonra cevizlerin çabuk çürümesine yol açar. Ayrıca bu hastalık bir sonraki yılki meyve verimliliğini de olumsuz etkiler.
Yapraklarda kahverengi lekeler halinde başlayan bu hastalık zamanla lekelerin büyüme ve birleşmeleriyle yaprakların tamamını kaplayıp onların işlevini yapamaz olmasına ve dökülmelerine yol açar. Meyvelerde de belirti aynıdır. Yeşil kabuk üzerinde aynı şekilde kahverengi lekelerle başlar, yayılarak ve lekeler birleşerek tüm meyveyi kaplar.
Ceviz antraknozu ile mücadele de sonbaharda budama artıkları ve yaprakların bahçe dışına çıkarılıp imha edilmesi, budamada hastalık bulaşmış dalların kesilmesi ve bordo bulamacı uygulamaları hayati önem taşımaktadır. Ayrıca tomurcuklar yeni yaprağa dönüşürken, yapraklar yarı büyüklüğüne ulaştığında ve meyveler bir santim çapa ulaştığında üç kez uygun bir ilaçla uygun dozda ilaçlanmalıdır.

Ağaç sarıkurdu (Zeuzera pyrina)

Ergin döneminde lacivert noktalı kanatlı beyaz masum görünüşlü bir kelebek olan bu zararlı larva dönemini ağaç gövde dal ve sürgünleri içinde açtıkları deliklerde geçirir ve buralarda beslenirler. Larvanın kafası siyah sert vücudu açık pembe renkli yumuşak, birkaç santim boyunda bir tırtıl gibidir.
Bu zararlıda genç fidan ve ağaçlarda ciddi zararlara yol açmaktadır. Bir tane larvanın bir ağacı öldürebilecek güçte olduğu unutulmamalıdır. Ciddi ve etkin mücadele yapılmazsa bahçeleri kurutabilir.
Ağaç dal ve gövdelerinde oluşan akıntılardan ve atıkalrdan bunları tespit etmek kolaydır. Larvaların yuvalandığı galerilerin giriş delikleri tespit edildiğinde ince çelik bir teli delikten içeri defalarca sokarak larvanın ölmesini sağlamalı. Daha sonra bu delikler aşı macunuyla kapatılmalıdır.
Ağaç ve bahçelerdeki zararlının tespiti sonbahardan yapılıp fiziksel mücadele ile elden geldiğince larva öldürülmelidir. Eğer larvalar ciddi bir sayıya ulaşmışsa ilkbaharda başlayarak belli periyotlarla sonbahara kadar tüm bahçe ilaçlanmalıdır.

Aksu_Tarım 01-12-2013 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kadir_prog (Mesaj 1219273)

Bunun sebebi yanlış bölgeye yanlış çeşit seçimi.. ceviz seçimi hakkında bilgi verirseniz

Çamtepe 01-12-2013 18:20

Alıntı:

Şu mesajda bilgi vermeye çalışmıştım. Orada KSÜ'nün araştırmasını okuyunuz.

Defne yağı zehir değil, ama pahalı olabilir.

Capsanem, biyolojik bir mücadele ama büyük bahçeler için maalesef çok pahalıya patlıyor. Ama en azından zehir kullanmamış olacaksınız..

Geçmiş olsun..

sevoş 01-12-2013 21:51

Benim bahçemde 8 yıllık olan 4 ceviz ağacım var.Hala hiç meyve vermedi.Acaba yanlış veya eksik birşeyler mi var?Neden hala meyve vermiyor?Cinsi nedir bilmiyorum.Zaten fidancılara hangi cins fidan sorsan var diyorlar ,alıyoruz yıllar sonra istediğimiz cins olmadığını görüyoruz.Hadi geçmiş ola!

Aksu_Tarım 02-12-2013 00:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevoş (Mesaj 1225508)
Benim bahçemde 8 yıllık olan 4 ceviz ağacım var.Hala hiç meyve vermedi.Acaba yanlış veya eksik birşeyler mi var?Neden hala meyve vermiyor?Cinsi nedir bilmiyorum.Zaten fidancılara hangi cins fidan sorsan var diyorlar ,alıyoruz yıllar sonra istediğimiz cins olmadığını görüyoruz.Hadi geçmiş ola!

8 Yıllık ise muhtemelen aşısızdır çeşir aramayın .. eğer aşılı olsa illaki meyve göstermiş olması gerekmektedir. saygılarımla

AVCI016 13-01-2014 14:31

Sevgili ağaç dostları,
İlaççıdan fidanlarım için bordo bulamacı almıştım fakat bahçeye gittiğimde farkettim ki aldığım ilaç "Koruma Bakır WP 50" idi. Telefonla sorduğumda bu ilacın bordo bulamacı ile aynı işi yaptığını söyledi.
Ben de kullandım, yeşil renkli bir tozdu.
İlaç satan yerler ticari konuştukları için şüphede kaldım. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar, fikirlerini paylaşırsa çok sevinirim.

cetine 23-02-2014 19:13

Ceviz fidanlarında kararma, siyahlaşma

4 Eklenti(ler)
Ceviz fidanlarımdan 5-6 tanesinin gövdesinde siyahlaşmalar oldu. Fidanlardan bazıları tamamen kurumuş, bazılarının ise üst kısımları sağlıklı bir fidan gibi. Arazinin bazı bölgeleri killi veya toprağın 30-40 cm altında parçalanabilen kaya benzeri bir tabaka var. Bundan kaynaklı taban suyundan oluyor diye düşünüyorum. Ya da bakteriyel, viral bir hastalık olabilir mi?
Toprak ph 6. Orman kenarı bir arazi.
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

Yeni bir fotoğraf ekledim. Hastalığın ilk belirtileri gövdede soluk kararmalarla çıkıyor. Sonra ilerleyip siyahlaşıyor.

Kanaatim bakteriyel hastalık olduğu yönde. Sonbaharda ve geçen hafta Mastercop ile ilaçlamıştım. Dün de bordo bulamacı uyguladım.

ism 24-02-2014 00:11

Sayın ÇETİNE Damlama borusunu orada görünce aklıma hemen kökboğazı çürüklüğü geldi .Sulamalarda suyu gövdeyle temas ettirmekten kaçınmak ,bu hastalığı önleme yollarından biri.İnşallah tedavi edilebilir bir hastalıktır.Uzman arkadaşlarımızın görüşlerini merakla bekliyoruz.

TCM 24-02-2014 14:31

Yaşının 30-40 olduğu tahmin ettiğim ceviz ağacım geçen sene toprağa yakın tarafından traktör tarafından darbe aldı ve üst kalın kabuğu yarım metrekare kadar soyuldu. Herhangi bir sorun olmadı şimdiye kadar. Halen yapmam gereken veya dikkat etmem gereken bir şey olur mu?

ömür-uşak 25-02-2014 19:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1252979)
Yaşının 30-40 olduğu tahmin ettiğim ceviz ağacım geçen sene toprağa yakın tarafından traktör tarafından darbe aldı ve üst kalın kabuğu yarım metrekare kadar soyuldu. Herhangi bir sorun olmadı şimdiye kadar. Halen yapmam gereken veya dikkat etmem gereken bir şey olur mu?

Kabuğun diger yerlerinin soyulmaması için cam çivisi ile kabuğu çakabilirsin soyulmuş yerleride aşı macunuyla kapat.Kabuğun tamamı soyulursa ağaç kurur.

Lilium 17-03-2014 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetine (Mesaj 1252588)
Arazinin bazı bölgeleri killi veya toprağın 30-40 cm altında parçalanabilen kaya benzeri bir tabaka var. Bundan kaynaklı taban suyundan oluyor diye düşünüyorum.

Bu tabaka ve kil kireç ağaçın besin ve demir alımını engelleyip iletişim damarlarını tıkıyor, ayrıca alttaki kayaya benzettiğin tabaka kış sularını daha derinlere geçirmeyerek kış sularının kök bölgesinde durmasını sağlayıp kılcal köklerin çürümesi doğal olarakta kök kanserine dönüşmesine neden oluyor, bu tür topraklarda ceviz yetiştiriciliği yapılmamasını öneriyorum, bir çok kişi toprak ıslağı çalışması yaparak yapabileceğini ya da yapılabileceği öneriyorlar toprak ıslağı yaparak 4-5 sene oluyormuş gibi olacak gibi görünse de ileri ki yıllarda yapmış olduğun toprak ıslah çalışması bittikten sonra ağaçların kuruduğunu göreceksin tüm emeklerin harcadığın para heba olacak, ceviz yetiştiriciliği yapacak arkadaşlar hele büyük kapama bahçe kuracak arkadaşlar toprağını çok iyi etüt ettirsinler ceviz her ne kadar toprak seçici değilse de ekonomik anlamda gelir bekleyenler kil, kist, taban, zayıf, taban suyu yüksek topraklara bahçe kurmamalarını öneririm.

cetine 18-03-2014 00:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1260212)
Bu tabaka ve kil kireç ağaçın besin ve demir alımını engelleyip iletişim damarlarını tıkıyor, ayrıca alttaki kayaya benzettiğin tabaka kış sularını daha derinlere geçirmeyerek kış sularının kök bölgesinde durmasını sağlayıp kılcal köklerin çürümesi doğal olarakta kök kanserine dönüşmesine neden oluyor, bu tür topraklarda ceviz yetiştiriciliği yapılmamasını öneriyorum, bir çok kişi toprak ıslağı çalışması yaparak yapabileceğini ya da yapılabileceği öneriyorlar toprak ıslağı yaparak 4-5 sene oluyormuş gibi olacak gibi görünse de ileri ki yıllarda yapmış olduğun toprak ıslah çalışması bittikten sonra ağaçların kuruduğunu göreceksin tüm emeklerin harcadığın para heba olacak, ceviz yetiştiriciliği yapacak arkadaşlar hele büyük kapama bahçe kuracak arkadaşlar toprağını çok iyi etüt ettirsinler ceviz her ne kadar toprak seçici değilse de ekonomik anlamda gelir bekleyenler kil, kist, taban, zayıf, taban suyu yüksek topraklara bahçe kurmamalarını öneririm.

Aynen söylediğiniz gibi. Kışın ve ilkbaharda özellikle tam bu zamanalarda suyun etkisi daha iyi görülüyor. Taban suyunun yüzeyden hissedilmediği yerlerdeyse, fidan çok iyi gelişse de 4-5 yaşlarında birden bu hastalık ortaya çıkabiliyor.
Geçen sene kuruyan fidanların çukurlarını kepçe ile 1,5 m derinliğinde geniş çukurlar açarak, %30 iyi yanmış koyun gübresiyle yüzey toprağı karıştırarak hazırlamıştım. Tarım kireci de uygulamayı düşündüm ancak kökler gelişince ağaç 2 farklı ph da toprakla temas sağlayıp iyice şaşırırsa diye vazgeçtim. Lilium'un söylediği gibi kökler bu çukurun dışında uzanınca yine o taban suyu boğacak ağaçları büyük ihtimalle.

Bu konuda yaptığım yüzeysel araştırmada erik ağaçlarının saçak kök yapısı ve anaçlarının dayanıklılığı yönünden, taban suyundan daha az etkilendiği gibi bilgilere ulaştım. Deneme olarak bir miktar can-papaz erik fidanı diktim bu sene.
Bu tür topraklarda, Edirne kuzey ormanlık bölgede, ph6 civarı, killi, kistik, taban suyu sorunlu toprağı için ağaç önerisi olan arkadaşların fikirlerini beklerim. Taban suyu sayın Lilium'un da bahsettiği gibi kış ve erken ilkbaharda oluyor. Yağışlar bitince tamamen kuruyor toprak.

Lilium 18-03-2014 01:10

Alıntı:

Geçen sene kuruyan fidanların çukurlarını kepçe ile 1,5 m derinliğinde geniş çukurlar açarak, %30 iyi yanmış koyun gübresiyle yüzey toprağı karıştırarak hazırlamıştım.
Taban, kil, kist (vs) olan yerlerde bir çok kişi bu şekilde olacağını düşünüyor ya da bu şekilde yönlendiriliyor, öyle duyumlar alıyorum ki, bunları fidancıları bu şekilde yaparsan olur deniyormuş,

Geçirgen olmayan daha doğrusu geçirgen olmayan tabakayı geçemediğin o tabakayı bozamadığın sürece büyük çukur açıp toprağı nasıl ıslah ederseniz edin isterseniz toprak ithal edin olmaz, üstelik geniş büyük çukur açtırmak daha da zararlı olur Yani siz buraya havuz yapmış içine de toprağı doldurmuş olursunuz ki, kış yağışlarıyla da kökler bu havuzun çamurun içinde ölür.

Erik tercihin yerinde olmuş, erik genetiği itibarıyla daha dayanıklı.

ykaya194 18-03-2014 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetine (Mesaj 1260402)
Edirne kuzey ormanlık bölgede, ph6 civarı, killi, kistik, taban suyu sorunlu toprağı için ağaç önerisi olan arkadaşların fikirlerini beklerim. Taban suyu sayın Lilium'un da bahsettiği gibi kış ve erken ilkbaharda oluyor. Yağışlar bitince tamamen kuruyor toprak.

Ceviz dikmeyi düşünürseniz, sırta dikimi tavsiye ederim. Diğer meyve cinsleleri olarak bodur olan meyveleri ve yine sırta dikim tercih ediniz. Bodur cinslerin kök yapısı kısa olduğu için taban suyundan etkilenmiyor. Yakın zamanda araba ile yanından geçerken dikkatimi çekti, denize sıfır ve kodu neredeyse sıfır olan (taban suyu yüzeye çok yakın) Tahirova/Gönen çiftliğinde yaklaşık 3000 dekar alana bodur elma fidanları sırta dikim yapmışlar.

Sayın lilium o alanı iyi bilir.

cemilahmet 18-03-2014 13:38

sn lilium
benim badem ağaçlarım var ancak kök ve dal kanseri denilen hastalığı görünce bademlerden soğudum.badem ağaçlarının içine ceviz dkilebilirmi. eğer dkilirse söz konusu olan bademdeki kök ve dal kanseri ceviz fidanlarına da geçermi.şunu da belirtmeliyim ceviz fidanları 4-5 yaşına gelinceye kadar bademlerde yaşasın daha sonra bademler şökülebilir.ne dersiniz. sizin öneri ve görüşleriniz benim için önemlidir.kök ve dal kanseri dediğim şeyleri birazcık açayım.seffaf çam ağacı recinesi gibi bir akıntı. bu akıntı daha sonra kahve rengine ardından da siyaha dönüyor.ve ağacın dalında ise dal kökünde ise ağaç komple kuruyor.saygılar

cemilahmet 27-03-2014 15:42

sn lilium
benim badem ağaçlarım var ancak kök ve dal kanseri denilen hastalığı görünce bademlerden soğudum.badem ağaçlarının içine ceviz dkilebilirmi. eğer dkilirse söz konusu olan bademdeki kök ve dal kanseri ceviz fidanlarına da geçermi.şunu da belirtmeliyim ceviz fidanları 4-5 yaşına gelinceye kadar bademlerde yaşasın daha sonra bademler şökülebilir.ne dersiniz. sizin öneri ve görüşleriniz benim için önemlidir.kök ve dal kanseri dediğim şeyleri birazcık açayım.seffaf çam ağacı recinesi gibi bir akıntı. bu akıntı daha sonra kahve rengine ardından da siyaha dönüyor.ve ağacın dalında ise dal kökünde ise ağaç komple kuruyor.saygılar

Lilium 27-03-2014 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemilahmet (Mesaj 1264063)
sn lilium
benim badem ağaçlarım var ancak kök ve dal kanseri denilen hastalığı görünce bademlerden soğudum.badem ağaçlarının içine ceviz dkilebilirmi. eğer dkilirse söz konusu olan bademdeki kök ve dal kanseri ceviz fidanlarına da geçermi.

Sayın cemilahmet, benim böyle bir deneyimim tecrübem yok ama litaratürler derki,
kök kanseri ya da fungal hastalıklar olan toprağa ekmeyiniz der, fungal hastalık ya da kök kanseri olan bir ağaçın kökleri çıkarılıp çukura kireç verip kapatılmalı en az bir yıl beklemeli der.
Bu bilgiler doğrultusunda uygulamayı sizlere bırakıyorum.

cemilahmet 06-04-2014 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1264070)
Sayın cemilahmet, benim böyle bir deneyimim tecrübem yok ama litaratürler derki,
kök kanseri ya da fungal hastalıklar olan toprağa ekmeyiniz der, fungal hastalık ya da kök kanseri olan bir ağaçın kökleri çıkarılıp çukura kireç verip kapatılmalı en az bir yıl beklemeli der.
Bu bilgiler doğrultusunda uygulamayı sizlere bırakıyorum.

TEŞEKKÜR ETTİM.saygılar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025