![]() |
fidan mart ayında çıplak kök olarak alınıp dikildi.firmayı arayıp konuştuğum kişi aşı yerinden sürdüğünde ısrar ediyor.onlardan aynı anda aldığım 2 adet fidan daha var.onlar normal.bu fidanı nasıl fark etmedim anlayamıyorum.beni kızdıran asıl bu tanınmış firmanın üst üste yaptığı hatalar.
|
5 Eklenti(ler)
mesaj ilk foto yukarıya doğru çıkan odunsulaşmış sürgünnün altındaki sarı renkli kabarık doku anacın olduğunu kanıtlar gibi.siz değerli ,tecrübeli forum sakinlerinin yorumlarını bekliyorum.
|
filizin anaçtan oldugu rahat görünüyor, fernorun yolda telaf olmasını sorun yaptıgınıza firma "al sana fidan" demiş sanırım, bu zamanda geriye aldıklarında cöpe atacaklar muhtemelen, ne gönderdiklerini bildiyorlar demek.
kargo parası verecegine ay sonu göz aşısı yap hiç ugraşma. |
aşı yapılacak ama elime aşı gözü temin edebileceğim sağlıklı fernor ,fernette henüz bu firma sayesinde elime geçmedi.
|
Bu fidan aşılı bir fidan ancak aşı yeri öyle kritik bir şekilde ki insan zor karar veriyor, genelde aşı yerinin hemen üzerinden kolay kolay göz çıkmaz çıksa da üst taraf kesildiğinde aşının üstü kesileceğinden aşının gözü ile bitkinin aşısız yerinin göz oluşturup sürgün vermesi arasındaki zaman dilimi orada bir göz oluşturmatya yetmeyebilir. Bizzat yerinde görmek lazım, bence aşı konusunda çeşitten emin olunamıyorsa ilk olarak geç veya erken uyanıp uyanmadığı ve aşılanan gözün alındığı ağaç esas isme konu çeşit midir o tartışılmalı bence zira o aşı bir yerde yapılıyor ve oradan da vukuat çok geliyor özellikle çeşidine doğruluk ve sağlıklı fidan açısından.
|
selahattin bey, en son koyduğum fotoğraftaki 4.fotoğrafta üstten konulduğu ve tuttuğu düşünülen aşı parçası dikkat edilirse parçanın şişmediği sanki alttan yara kapatan cevizin suyu (sarı renk) ile anacın büyüdüğü.bu fidanın cinsi fernette. mesajınıza hitaben birde şunu sormak istiyorum. aşı alınan ağaç önemli dediniz.bu fernette olduğu düşünülen fidan şebin ve kamandan daha önce uyandı. fernettenin soğuğa dayanıklı olduğu söyleniyor.yerli çeşitlerden önce uyandığı için bu fernette değil mi.
|
fidancı aşı yeri altı ile üstü farklı renkteyse aşı tutmuştur diyor. şimdi ben bir çöğürü kessem seneye sürgün verse aynı renk olur mu? siz ne düşünüyorsunuz.aşı tutma konusunda bu bir ayrım unsuru mu?
|
ben internetten bir kaç fernor meyvesi gördüm.sanki farklı bir cinsmiş gibi görüntüleri var.bunların hangisi gerçek fernor. piyasada gerçek sarı sertifika fernor var mı?
|
selahattin bey,incelemek gerek dediğiniz nasıl olacak.fotoğraf yetersiz ise biraz daha farklı açılardan çekelim mi?
|
Benim düşüncem fidan aşı değil. Aşağıdaki fotoğrafa göre sol kısımdaki yer göz aşısının alındığı boşluk yer. Sağ taraftaki kısım ise aşı gözünün olduğu yer. Aşılama yapılırken gözün özü düşürülmüş veya aşı bandı çok sıkıldığı için göz patlamamış.
Göz aşısı yapılırken sanki kabugun altında çögürün gözü kalmış gibi bir durum var. http://www.agaclar.net/forum/attachm...01923350-4.jpg |
Bence de aşı tutmamış. Fülüt aşı dediklerinden yapılmış. Göz ortada olduğu için patlama yeri iki kesik arasında olması gerekirdi diye düşünüyorum.
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Maalesef çeşit seçerken insanlar pazarlama yeteneği iyi, ağzı laf yapan fidancılara takılıp kalıyorlar, ülkemizdeki fernor bahçesi şu an için tüm fidancıların aşı kalemini karşılamaya yetmeyecek kadar az gerisini varın siz düşünün ancak damızlık bahçesi olduğunu bildiğimiz fidancılar mevcut ben şahsen onlara güveniyor onlarla birlikte hareket etmeye çalışıyorum. Bu konuda referans araştırması en iyisidir. Alıntı:
Evet iyi olur. |
Şu konuya da açıklık getirmede fayda var.Cevizde göz aşı daha faydalı bulunuyor.nedeni anaç olacak çöhür kalem aşısı yapıldığında gelişimini tamamlayamadan ilk sene meyve gösterip yormakta bundandırki meyveleri yolunmakta.göz aşıda ise zaten kendiliğinden ilk seneler (bunun 2 sene olduğu söylenmekte) meyve tutması olmuyacak ve bu koparma işçiliğinden kurtarılacak denilmekte. burda göz aşılı fidan tercih etmemin sebebi bu oldu.bir görüşe göre de cevizde göz aşı önerilmeyen bir yöntem. siz ne düşünüyorsunuz.
|
1 Eklenti(ler)
Bu sene 20 adet 5 yaşındaki şebinlerime kıyıp Chandler aşılattım. Yalnızca 1 tanesini tutturamadık. Kalemlerin üstünde bulunan gözlerin de hemen hemen hepsi sürmüş.
Kırmızı ile işaretlediğim yerlerden kesip tek sürgün bırakmak istiyorum. Bunun için en uygun zaman nedir.? |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
24martta yapmış olduğum dilcikli aşılamaların fotoğraflaması
Eklenti 503252 Eklenti 503254 Eklenti 503255 Eklenti 503256 Buda benim aşıcı oğlum Muhammet Görkem Eklenti 503253 Yapmış olduğum 22 adet aşıdan 4 tanesi tuttu,yanlış yaptığım ise aşı bandı yerine,elektirik bandı ile sarmamdan dolayı yapışkan madde kallus yapmasına engel oldu tutanlar ise tahliye için banda tahliye kanalı açmış olduklarım tuttu. |
4 Eklenti(ler)
Eklenti 503257
Eklenti 503258 Eklenti 503259 Eklenti 503260 bunlarda tutan aşılarımın resimleri,bahçeye pek bakamadım aralara nohut ekmiştim kendi yiyeceğimizi çıkarmak için maşallah son yağan yağmurlardan sonra nohut yerine yabancı ot çıktı.. Benim sorum şu,bu şişe için de bulunan toprağı ne zaman çıkartacağım zamanı var mı yapacağım başka n e var yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlarım. 30 marrta meydana gelen dondan dolayı aşılarda etkilendi ,anaçlardan alttan gelen filizleri şimdi erken göz aşısı yapsam olurmu yoksa seneye mi bırakayım ne dersiniz. |
Alıntı:
|
@Selahattin Yılmaz hocam ben üni. öğrencisiyim, bahçemizde ceviz ağaçları var yerli olarak, göz aşısı çeşit videolarınızı izledim şimdi bu cevizlerimiz için uygun göz aşısı nedir?
|
Alıntı:
Topraklı da ise aşı yeri karanlıkta kallus oluşturduğu için toprağı aldığınız zaman güneş ışığından etkilenebilir. Toprağı aldığınız zaman bir süre aşı yerini güneşten koruyun. ( Alüminyum folyo veya beyaz plastik boya olabilir ) Sürgün göz aşıları genelde kışları sıcak geçen bölgelerde yapılır, aşı çok gelişemeyeceği için soğuk bölgelerde kışın zarar görür. Sürgün göz aşısını yapın ama tutmama riskine karşılık biraz üstten yapın ki seneye tekrar aşı yapmak için yeriniz kalsın. Tutan aşıları kışın mutlaka soğuklardan koruyun ya da ağustosta göz aşısı yapın. Bulunduğunuz iklim sert bir iklim bana kalırsa ağustosta durgun göz aşısı yapın ve aşı yerini kışın toprakla örtün. Daha önce ki mesajlarımda da belirttim aşı yeri her zaman oksijen ister. Dilcikli aşıda bandı sararken ara ara boşluk bırakmak gerekiyor, hem acı suyun tahliyesi için hemde aşı yerinin oksijen alabilmesi için. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Dış ortamda yapılan topraksız dilcikli aşılarda yeterince nem sağlanırsa sorun olmaz. ( seralarda yapılan aşılar gibi ) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
ceviz aşılarım
3 Eklenti(ler)
Mart ayında yaptığım aşılarım
|
Merhaba arkadaşlar,
Benim de 19-22 nisan tarihleri arasında yaptığım 180 adet aşıdan 60 tanesi tuttu... Ben yine de çok mutluyum. Çünkü karasal iklimin mevcut olduğu Polatlı'da şimdiye kadar yaptığım aşılarda en başarılı olduğum yıl. Çoğunluğu dilcikli kalem aşısının yanında yarma aşı, çivili, çivisiz kabuk aşıları olmak üzere hepsini bu sezonda yaptım. Dilcikli aşıların aşı yerlerini seyrek (acı suyun tahliyesine izin verecek şekilde) fakat sıkı bir şekilde aşı bağı ile bağladıktan sonra yumruk şeklinde (5cm çapında 10 cm uzunluğunda) çamurla sıvayıp hem bu çamuru hemde aşı kaleminin tamamını beyaz su bazlı plastik boya ile boyadıktan sonra çamuru streç film ile sardım. Yarma ve kabuk aşılarını da benzer şekilde çamur sıvayıp sardım. Aşı çeşidine bağlı olmaksızın her çeşit aşıdan yaklaşık 1/3'ü sürdü. Gözlemlerimi şöyle özetlemek isterim: -Ilıman ve rutubetli bölgelerde ister topraklı, ister çamurlu, ister sadece sututlu aşı yapılsın aşının tutma oranı karasal iklime göre çok yüksek... -Karasal iklimde ise 1.Rutubet azlığı, 2.Gece gündüz sıcaklık farkının yüksekliği 3.Belki en önemlisi ilk 2 nedenin yanında aşırı LODOS esintisi arazi korunaksızsa kalemleri kurutuyor. Ben de aşıları yaparken kalemlere parafilm sarmayı düşünmeme rağmen tembellik edip sadece beyaz boya ile yetindim. Sezonda en az 7-8 kere kuvvetli LODOS esintisi kalemlerin kurumasını hızlandırdı... Seneye yapacağım aşıları da yine çamur sıvamalı fakat kalemleri parafine batırarak (pek pratik olmayacak ama) ya da parafilm bant sararak yapacağım. Sayın Popeye42, sizin yaptığınız aşıların hemen hemen benzerini ben de geçen sene yapmıştım. Başarı oranı %10'u bile bulmamıştı... Aşıları siz Fındıkçı74 gibi ılıman ve rutubetli yerde yapsaydınız inanın hepsi tutardı... O yüzden çok üzülmeyin. Konya gibi karasal iklimin dezavantajları yanında aşı yerinin komple sarılması ve aşıyı çok erken yapmış olmanız da biraz sorun yaratmıştır. Ayrıca Konya'da bu mevsimde sürgün göz aşısı sakın yapmayın tutması kesinlikle imkansız olacaktır. Ayrıca temmuz, ağustostaki durgun göz aşılarının da karasal iklimde tutma oranı %10 bulması çok çok zor... Selahattin Yılmaz hocanın yaptığı aşılara dikkat ederseniz, kalemlere hiç acımıyor. Yani kalem temini sorunu olmadığı için çok pişkin kalın kalem kullanmanın yanı sıra aşı temas yüzeyini de mümkün olduğu kadar uzun (10cm gibi) tutuyor... Saygılarımla, |
Alıntı:
|
Alıntı:
1200 rakımda yaptığım aşılar bu sene şaşmadı, Yükseltinin aşı üzerinde çok fazla bir etkisi yoktur. Yeterki doğru yapılsın. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
sayın gökhan07 kesmemi önerdiğiniz kısımları resimlerde gösterebilir misiniz?
|
Sayın obahar fotoğrafları daha yakından eklerseniz daha rahat görülür.
Boyunlu gözler uzamışsa onları kesin. Bu yıl bir çok çeşitte boyunlu gözler uzadı. Özellikle fransız çeşitlerinde. |
Alıntı:
Taktir edeceğiniz gibi rakımla karasal iklim farklı 2 husustur. Mesela Giresun Şebinkarahisar 1300-2000 m. Bitlis Adilcevaz 1700m rakımda olmalarına rağmen rutubetli yerlerdir. Popeye42 bu aşıları Bursa Bartın gibi nemli yerlerde yapmış olsaydı aşıların büyük çoğunluğu tutacaktı. Zamanlama da tabi ki önemli, fakat büyük pet şişelerde toprak içinde yaptığı için don zararının önemli ölçüde engellenmiş olması gerekir. Fındıkçı74'ün topraksız, çamursuz sadece aşı bağı sararak yaptığı aşılar Bartın'da tutabilir. Gel bunun aynısını Konya'nın kuru ikliminde ister martta ister nisanda yap ta tuttur bakalım. Mümkünü yok. Konya ve Polatlı'nın tepelerinde yaylalarında doğal bitki örtüsü olarak ağaç göremezsin o yüzden buralar bozkır olup genellikle buğday tarımı yapıldığı için Türkiye'nin buğday ambarları olarak bilinirler. Yani hem kuru (rutubetsiz) hem de gece gündüz sıcaklık farkı yüksektir. Dolayısıyla aşının yapıldığı yer de ÇOK önemlidir... Ha buralara uygun aşı yok mudur? Nemi ve sıcaklığı muhafaza edecek topraklı veya çamurlu olması, aşıların nisan sonuna kaydırılması önemlidir. Ancak kalemleri de koruyacak farklı yöntemler tecrübeyle bulunacaktır. Ustaların videolarındaki bildik standart yöntemler çok fire vermektedir. Saygılarımla |
gökhan bey resimleri tekrardan çekme şansım yok. ben boyunlu göz diye tabir ettiğiniz durumu bilmiyorum. siz boyunlu göz olan bir resim eklerseniz ben oradan hareketle durumu çözerim
|
Alıntı:
Cevap için teşekkür ederim hocam, yarın bir iki tanesinin kartonlarını sökmeyi düşünüyordum bende. Tazelediğim aşılarda da gözler filizlenmiş. fotoğraflarım yarın. |
Alıntı:
Bölgelere ya da karasal iklimde yapılan aşılara yüzde vermek bence doğru değil. Karasal iklimde de yaptığım çok aşı oldu. Ben sadece tecrübelerimi paylaşıyorum. Aşıya yeni başlayacak arkadaşların doğru bilgilendirilmesi adına. Aşı konusunda bu sayfada yeterince bilgi oluştu. Aşı konusunda da çok fazla şey yazmama gerek kalmadığını düşünüyorum, çoğu kişinin artık aşı konusunda bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum, artık insanlar aşı konusunda kendi tecrübelerinden hareket ederek aşılarını yapabilirler. Saygılarımla. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
aynı gövdede bazı kalemler 40-50 cm filizlenmiş, bazıları da 15-20 cm filizlenmiş ve çok zayıflar belki de ilerde kuruyacak. Gerçi , daha önceden pek sağlıklı görünmüyorlardı ama toparlamışlar, kallus oluşumu yeni yeni tamamlanıyo olabilir sanırım. Bu fotoğrafı 10 gün önce falan çektim. İşaretli sürgün yaptığım aşıların içinde en erken çıkan sürgündü. Sağlıklı değildi. Geçen hafta biraz daha toparlamış, hafiften kızarmıştı ama, kendisinden 10 gün sonra çıkan sürgün ile kıyaslanamaz tabi ki. Üzerinde meyve olan sürgün 10 gün sonra çıkmasına rağmen 10 katı gelişim gösterdi. Eklenti 503838 Çok uzayan sürgünleri de herekle sabitliyim de kırılmasınlar. Bu hafta ki rüzgarlardan etkilenmemişlerdir inşallah. Hocam siz çıkartınız mı kartonları. Sizin sürgünler baya kuvvetliydi. Kartonları alınca haber verin de kopya çekiyim :) |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sayın obahar, sanırım chandler aşıladınız, boyunlu gözler genelde dediğim gibi fransız çeşitlerinde çok ve hızlı uzuyorlar.
Siz yinede bakın, uzayan boyunlu gözü kesmekte ki amaç normal gözden süren sürgünün gücünü almaması. ( Ortada ki sürgün, yaprak sapının üzerinden süren göz ) Eklenti 503922 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025