agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz aşısı (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/7961.htm)

Yaşar Aydın 24-02-2014 10:21

Aşı kalemi
 
Sayın tiryaki,
Özelinize mesaj attım. yanıtlarsanız memnun olurum.
Saygılarımla

gezgin57 24-02-2014 13:40

sayın tiryaki ben sinopta öğretmenim.hobi olarak bu işlere ilgi duyuyorum .geçen yıl köyümüzdeki birçok yaban cevizini kestim ama aşılayacak kalem bulamadım.Ben sizden kalem talep edeceğim.Şartlarınız nedir acaba?

ncp1963 26-02-2014 17:17

merhabalar,

mart ayının ilk haftası fernor ve fernette fidanlarının budamasını yapacağız.

aşı kalemi almak isteyenler özelden veya mail adresimden bana ulşabilirler.

limon_sever 05-03-2014 14:29

Yarma aşı yapılmış fidanların aşı bantları ne zaman çıkarılmalıdır?

carizma_009 06-03-2014 12:40

Bende cevizleri kestim hazırladm aşılıcak kalem yok yardımcı olabilecek biri varmı ?

copur 09 06-03-2014 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1256373)
Yarma aşı yapılmış fidanların aşı bantları ne zaman çıkarılmalıdır?

Sayın Limonsever, bir sene sonra aşı bandının (elektrikçi bandı ise); aşı yapılan yerin ters tarafının yanından, boydan boya keskin bir bıçakla çizin ağaç büyüdükçe bant sökülecektir.

gökhan07 06-03-2014 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Blacksoul1903 (Mesaj 988622)
Herkese selamlar. Bende bu baharda cevizlerimin gövdesine kabuk altı aşılar yapmıştım. Önceleri aşı kalemlerinden 1-2 santimlik filizler patladı ama daha sonra patlayan bu filizler nedense kuruyor. Bunun nedeni hakkında bir fikri olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.

Sayın Blacksoul,
Kalem aşılarında en önemli olan nokta aşı yapılacak ağacın 15-20 gün önceden kesilmiş olması gerekiyor.
Aksi takdirde juglans sıvısı aşıyı tutturmuyor. Eğer aşıdan önce kestiyseniz ( suyu tamamen aksa da) vejatasyon döneminde tekrar aşı noktasına su yürüyor. Aşı macununu, aşı yerine su geldiği zaman akacak yer bırakmadan her yerini kapatmışsanız aşınızın tutması zorlaşır.(gelen suyun tahliyesi için azda olsa boşluk bırakmak gerekiyor) Sürgünler 15-20 gün içerisinde patlar ama bu aşının tuttuğunu göstermez, patlayan gözler ağacın suyuyla patlıyor ve en fazla 3-4 cm olunca büyüme duruyor sonrasında da aşı kuruyor. (Tutan aşı yeşille karışık kırmızı renkte olur, besin aldığını ve aralarında kallus tabakasının oluştuğunu gösterir)
Saygılarımla.

carizma_009 07-03-2014 12:51

Aşı kalemi konusunda yardımcı olurmusunuz lütfen.

goksal 07-03-2014 21:17

Aşı kalemi ve ceviz fidanı için 0539 4323485 nodan bana ulaşabilirsiniz

popeye42 07-03-2014 21:28

Sn Lilium dan chandler aşı kalemlerimi aldım,Konyada 1200 rakımda dilcikli aşı yapacağım ,1 yaşındaki toprağa dikmiş olduğum fidanlarıma,hava yağışlı mart sonuna kadar yapsam sakıncası olurmu,

gökhan07 09-03-2014 22:04

Selamlar,
Çeşit değiştirme aşılarında bir çok yöntem ve şekil denedim.
Edindiğim tecrübelere göre yaşadıklarımı sizinle paylaşmak istedim.
İlk önce acı suyun akması için ağaçların daha önceden kesilmesi gerekiyor.
Kesinlikle aşı yerine macun vs sürülmesi gerekiyor (acı su için tahliye yeri kalması şartı ile, yanlış yönlendirmek istemem ama ben aşı yerine macununu çok az kullanıyorum)
Aşı yerini mutlaka ve mutlaka toprak içerisine almak gerekiyor.
Toprak koymadan, sadece macunlayıp ya da sutut sürüp kapatmak mümkün ama tutma başarısı oldukça düşük. Ayrıca böyle yaptığım aşılarda aşıların dikey büyümediğini sanki pendula (yatay-sarkık) formda olduğunu gördüm.

Yapılan çeşit değiştirme aşılarında aşı yeri bantla ya da streç film ile sarılıyor ve aşı macunu aşının her yerini kapatacak şekilde uygulanıyor. (Hava almaması için) ve etrafi naylon poşet ile sarılıp içerisi toprak dolduruluyor.
Bence sarılan bant aşı noktasını sıkıyor ve bazende bütün bu işlemler (aşı macunu,streç film) acı su tahliyesini engelliyor. Ayrıca şeffaf naylon poşet içerisinde olan toprak (Sera etkisi) güneşi daha çok aldığı için aşı yerini yazın çok sıcak, kışın ise aşı noktasını soğuk tutuyor.

Bu sene yapacağım çeşit değiştirme aşılarında naylon torba ve aşı macunu kullanmadan yapmayı planlıyorum. (toprak mutlaka olacak )

Uzun süre bu konu üzerinde düşündüm ve bu sene uygulamaya karar verdim.
Gelişmeleri buradan sizlerle paylaşacağım.
(Çeşit değiştirme aşılarını anaçtan 1 mt. aşağıdan yapmayı planlıyorum, 1 mt altından yapılan aşılarda tutma oranı düşük olsa da,(acı su çok daha fazla geliyor) bence doğru olan aşılama mesafesi 1mt altından yapılandır. (ağacın tacını daha düzgün ve daha rahat oluşturabilmek için, çok yüksekte olmaması için)
Not: Yaptığım aşılarda en fazla tutma yüzdesi gösteren aşı çeşidi çivili kabuk aşısıdır.
Saygılarımla.

Yaşar Aydın 10-03-2014 10:42

Sayın gökhan07,
77 nolu mesajımdaki videodan da yararlanmanızı öneririm. Ben de bu sezon ilk defa deneyeceğim. Geçen yıl aşı etrafına poşet geçirip içine buranın killi toprağını doldurup zaman zaman da sulamama hatta bir kısmına perlit doldurmama rağmen başarı oranı Polatlı'da %10'u bulmadı! Tutmayanları incelediğimde bir kısmının kuru bir kısmının da fazla ıslak olduğunu gördüm. Diyeceğim nemini kontrollu tutmak oldukça zor... Aşağıdaki videoda da (her ne kadar ceviz olmasa da) aşı kalemi üzerine parafilm sarılması sonra hepsinin üzerine kesekağıdı geçirilmesi mantıklı görünüyor (ben de naylon poşet geçirip kuzey yönü hariç diğer yönlere alüminyum folye bant yapıştıracağım)...
http://www.youtube.com/watch?v=ZmCiXtHr_zg

gökhan07 10-03-2014 23:00

Sayın Yaşar Aydın,
Topraksız yapılan ceviz aşıları bana çok mantıklı gelmiyor.
Benim fikrim topraklı aşı yapmanız. Bir önce ki mesajım da anlattıklarımı dikkate alırsanız başarılı olacağınıza inanıyorum. Geçen sene mayıs ayında yapmış olduğum 30 adet aşıdan 27 adet tutan aşı vardı. Umarım bu senede aynı başarıyı yakalayabilirim. Yapım aşamasını aşı zamanı gelince fotoğraflayıp buradan paylaşmayı düşünüyorum.

seayden 11-03-2014 10:21

Merhabalar
 
Cevizde yarma aşı başarısı konusunda (karasal iklimde yapılmıştır.) daha önce gönderdiğim mesajin linki aşağıdadır. Ben cevizlerde aşı macunu kullanmıyorum. Beyaz renkli, (güneş ışığını fazla absorbe etmiyor) killi ve yapışkan, evleri sıvamada kullanılan toprakla yaptım. Bir yıl içinde 2-3-4 Metre boy attılar.

http://www.agaclar.net/forum/1223738-post4464.htm

umarım faydası olur.


Başarı oranı % 90 oldu. % 10 luk kayıp ta denem amaçlı aşı bandını erken çözmemden dolayı fire verdi. Bence aşı bağını bir yıl sonra ağaçlar yaprağını döküp uykuya geçtiği zaman: Ocak-Şubat-Mart aylarında çözmek lazım.

Selamlar.

gökhan07 11-03-2014 10:41

sayın seayden,
Bu sene bende aşı macunu yerine killi toprak ile aşıları yapıcam. Bir arkadaşım tuğla fabrikasından bulmuş. Yine topraklı aşı ama aşı macunu kullanılması gereken yeri bu toprakla kapatmayı düşünüyorum. ( Olası acı suyu çekmesi için ) Yapacağım ağaçların gövde çapı büyük olduğu için yarma aşı yerine kabuk aşı yapacağım.

seayden 11-03-2014 11:51

Gökhan Bey merhabalar,

Yanlış anlaşılma olmasın, aşı bölgesine belirttiğim toprağı bolca suyla karıştırıp çamur halinde sıvadım.
Bu çamurun faydaları:
1-Ceviz acı suyunu bünyesine çekiyor.
2-Aşı bölgesini aşırı ısı değişimlerinden koruyor. (Beyaz renkli çamur+şeffaf bozdolabı poşeti, gündüz aşırı ısınmadan koruyor, gece de aşırı soğumadan)
3-Çamur Aşı kalemini ve aşı bölgesini en az 1 ay boyunca nemli tutuyor. üstüne geçirilen kilitsiz buzdolabı poşeti sayesinde çamur nem kaybetmiyor.
4- Belki de yaranın iyleşmesini hızlandırıyor. (Bilimsel bir çalışma yapılması lazım. Çocuk iken köyde böcek ısıran yerlerimize çamur sürerdik.)

cnrtkt 11-03-2014 12:48

Toprağı nemli tutma
 
Ben de yakında çivili kabuk aşısı yapacağım.

Peki arkadaşlar aşı toprağını nemli tutma imkanımız kısıtlıysa nasıl bir yol izleyelim.

Benim bahçe biraz uzak (elbetteki bahçesi daha uzak olan arkadaşlarımız da vardır) , gün içinde gitmeye de müsait değilim, sürekli toprak kurumasın diyerek nemlendirme imkanı kısıtlı. Veyahut diyelimki çok yağmur yağdı ve toprak aşırı nemli kalıyor, bunun da zararı olacaktır.

Bu abimizin yöntemi sizce de uygun olabilir mi.

Ceviz Yetiştiriciliği 2013 - Cevizde Kabuk Aşı 2.Bölüm Tarım Sözlüğü - Bereket TV - YouTube

limon_sever 11-03-2014 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seayden (Mesaj 1258318)
Cevizde yarma aşı başarısı konusunda (karasal iklimde yapılmıştır.) daha önce gönderdiğim mesajin linki aşağıdadır. Ben cevizlerde aşı macunu kullanmıyorum. Beyaz renkli, (güneş ışığını fazla absorbe etmiyor) killi ve yapışkan, evleri sıvamada kullanılan toprakla yaptım. Bir yıl içinde 2-3-4 Metre boy attılar.

http://www.agaclar.net/forum/1223738-post4464.htm

umarım faydası olur.


Başarı oranı % 90 oldu. % 10 luk kayıp ta denem amaçlı aşı bandını erken çözmemden dolayı fire verdi. Bence aşı bağını bir yıl sonra ağaçlar yaprağını döküp uykuya geçtiği zaman: Ocak-Şubat-Mart aylarında çözmek lazım.

Selamlar.

Videodakilerin aynısı uygulayıp bu sene üç fidana bir aşı daha yapmayı deneyeceğim. İnşallah başarılı olurum.

Yaşar Aydın 13-03-2014 13:56

Sayın gökhan07,
Önceki yıllarda yaptığım yarma aşılarının yara yerlerine sututla komple kapamıştım. Geçen yıl ise nisan ilk haftasında ağaçları kesip nisan sonunda yaptığım kabuk altı aşılarını da yara yerlerini ithal silikonlu şeffaf aşı bantı ile yine komple kapayıp pet şişe ve poşet bağlayıp toprak doldurmuştum. Ayrıca aşı kenarının 8-10 cm altından da 45 derece açıyla testere ile ağacın kabuğunu çizip acı su tahliye kanalı açmıştım. Sizin de belirtiğiniz gibi benim de gözlemim acı suyun akması için mutlaka yaranın hemen bitişiğinde bir tahliye yarığı veya aşının seyrek sarılması gerekiyor... Bu şekilde toprağa alınabilir. Veya sayın seaydin'in videosundaki gibi killi kerpiç toprağını çamur kıvamına getirip yara yerlerinin tamamına sürülüp toprağın kurumaması için tamamen naylon sarılması halinde de bu toprak acı suyu emeceği için uygun olacaktır. Yalnız yara yerlerinin acı suyun tahliyesine imkan vermeyecek şekilde sututla kaplanması sakıncalı olacaktır.
Saygılarımla

ömür-uşak 13-03-2014 19:46

Cevizde yarma aşı geçen yıl yaptığımız 85 ağaçtan 80 tanesi tuttu.Ağaçlar 13 yaşında idi çeşit değiştirme yaptık.Aşılanacak ağaçlar 10 gün önce kesin Aşılarken tekrar kesin acı su akanları aşılamayıp daha sonra aşılayın. Yarıp kalemi yerleştirdikten sonra kafayı siyah elektirikçi bandıyla sarın, anacın üstündeki yarığı ve kafayı macun kıvamında çamur ile 1cm yüksekliğinde kaplayın.Çamurun üstünü sutut ile kapatın kalemlerin üst kesik yerinede sutut sürün. Kalemlerin üstünüde beyaz su bazlı sulandırılmış boya sürün.Acı su akışı için kalem çaktığınız yarığın altını kapatmayın.Sıcak olması için siyah elektirikci bandı kullnın siyah renk ısıyı çeker.Ağaçlar 4-5 yaşından büyük ise bir dal aşılamayın çeker dal olsun eğer bırakılmazsa kök güçlü olduğu için aşı gözleri aşırı büyüyüp kırılma yapıyor ve anacın her tarafından filiz fışkırıyor. Tutan aşılar 50-60 cm filiz verdiğinde daha güçlü olması için filizlerin uçlarını kırın.Siyah bandı hava almıyacak şekilde sarın üzerine sutut sürmeyin.Biz bu şekilde başarılı olduk benim tavsiyem budur.Aklıma gelenleri yazmaya çalıştım.Görüşmek isteyen arkadaşlara tel 0535 816 63 54 her zaman ulaşabilirler.Başarılı olmanız dileğiyle.

fındıkçı74 17-03-2014 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak (Mesaj 1259120)
Cevizde yarma aşı geçen yıl yaptığımız 85 ağaçtan 80 tanesi tuttu.Ağaçlar 13 yaşında idi çeşit değiştirme yaptık.Aşılanacak ağaçlar 10 gün önce kesin Aşılarken tekrar kesin acı su akanları aşılamayıp daha sonra aşılayın. Yarıp kalemi yerleştirdikten sonra kafayı siyah elektirikçi bandıyla sarın, anacın üstündeki yarığı ve kafayı macun kıvamında çamur ile 1cm yüksekliğinde kaplayın.Çamurun üstünü sutut ile kapatın kalemlerin üst kesik yerinede sutut sürün. Kalemlerin üstünüde beyaz su bazlı sulandırılmış boya sürün.Acı su akışı için kalem çaktığınız yarığın altını kapatmayın.Sıcak olması için siyah elektirikci bandı kullnın siyah renk ısıyı çeker.Ağaçlar 4-5 yaşından büyük ise bir dal aşılamayın çeker dal olsun eğer bırakılmazsa kök güçlü olduğu için aşı gözleri aşırı büyüyüp kırılma yapıyor ve anacın her tarafından filiz fışkırıyor. Tutan aşılar 50-60 cm filiz verdiğinde daha güçlü olması için filizlerin uçlarını kırın.Siyah bandı hava almıyacak şekilde sarın üzerine sutut sürmeyin.Biz bu şekilde başarılı olduk benim tavsiyem budur.Aklıma gelenleri yazmaya çalıştım.Görüşmek isteyen arkadaşlara tel 0535 816 63 54 her zaman ulaşabilirler.Başarılı olmanız dileğiyle.

Ömür kardeş bende 8 yaşındaki ağaçlarımı 1 metre seviyelerinden kestim nisan başında bazılarını çivili aşı bazılarını yarma aşı uygulayacağım çivili aşıdada siyah bant gereklimidir sututun altındaki çamur hep nemlimi kalıyor saygılar

ömür-uşak 17-03-2014 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fındıkçı74 (Mesaj 1260362)
Ömür kardeş bende 8 yaşındaki ağaçlarımı 1 metre seviyelerinden kestim nisan başında bazılarını çivili aşı bazılarını yarma aşı uygulayacağım çivili aşıdada siyah bant gereklimidir sututun altındaki çamur hep nemlimi kalıyor saygılar

Bant çekersen kalemler daha sağlam durur.Zaten çivi kabuğu kalemi toparlıyor.Üstünede bant kaplarsın sağlam durur. 5 cm genişliğinde elektirik malzemecilerinde bantlar var dahada güzel.

ömür-uşak 18-03-2014 19:20

Arkadaşlar merhaba, bu gün 60 tane daha 14 yaşındaki ceviz ağacımı çeşit değiştirme aşısı için kestirdim. 1 tane ağaçta acı su akışı oldu. Diğerlerinde olmadı. Tereddütte kaldım.Havalar çok kurak ondan mı bilmiyorum.Geçen yıl mart başında kesmiştim.Kafamıza ağacın suyu damlıyordu.Sizlerinki nasıl oldu acı su akışı varmıydı lütfen paylaşırmısınız.

gökhan07 18-03-2014 19:24

Sayın ömür-uşak,
Su akmayan ağaca su yürümemiştir daha ama merak etmeyin ayın büyük olduğu dönemdeyiz ve gece daha soğuk olacağı için ağaçlar tepki verir ve su akışı başlar.

gökhan07 18-03-2014 19:53

Sayın ömür-uşak
3-4 gün içerisinde su akışı olmazsa kestiğiniz yerin 1 cm altından tekrar bir kesim yapın.
(Sağlıklı olmayan ağaçlarda da su akışı çok olmuyor)

cnrtkt 19-03-2014 10:06

1 Eklenti(ler)
Sayın ömür-uşak,
Az önce gittim baktım Mart' ın 2 sinde kestiğim ağaçlarda ağlama olmamış. Bu pazar aşılamayı düşünüyodum, biraz daha düşünmeliyim sanırım.

ömür-uşak 19-03-2014 12:35

Cevizde mutlaka ağlama olması lazım. Geçen yıl ağlama durmadığı için 5 ağaç tutmadı.Aşı yapıldıktan sonra ağlama olursa acı su kalemleri boğuyor.Hatta aşı tutmuş gibi 4-5 cm filiz veriyor ve kuruyor.Su yürümemiş olsa tomurcuklarda hafif hareket olmaz.Tomurcuklada kabarmalar başlamış.Bekleyip görelim.Kalemler durduğu sürece nisan sonuna kadar aşı yapabiliriz.Kolay gelsin arkadaşlar.

ahmettugrul55 20-03-2014 13:37

ŞU YONGALI GÖZ AŞISI KONUSUNDA DETAY VEREBİLİCEK VAR MI_?
www.ceviz.biz-- Haberler - Niksar'da Cevizde Uygulamalı Aşı Kursu

limon_sever 20-03-2014 16:59

1 Eklenti(ler)
Biraz önce üç fidana aşı yaptım. Fotosunu eklediğim cevize kabuk aşı yapacaktım. Ama kalemi biraz küçük almışım. Bende diğer fidanlara yaptığım gibi bunada yarma aşı yaptım. Ama aşı kalemi bu fidanla orantısız oldu. İleride aşı tutarsa bu aşı sorun olur mu?

Eklenti 477171

ahmettugrul55 20-03-2014 18:14

hayır olmaz.bu çaptaki cevize kabuk aşısı yerine yarma aşı daha ideal.aşı tutarsa zamanla kalem çapı artarak bu farkı kapatacaktır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025