agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

nogaifatih 01-10-2012 18:52

Dun araziyi kiraladigim kepceyle (100tl/saat) duzlettirip icme suyu ve orgu tel hattini temizlettim.
Bugun icme suyu hattini cektim ve dipkazan cektim. Suan itibariyle hala tarladayim, yarin orgu telciler gelecekler. Sulama suyu icin kuyucuyla anlastim hersey dahil metresi 75 tl ye kazacak. 5kw gucunde bi dinamo kurmayi planliyorum, yaklasih 30ton/saat su icin. Tarlaya kasimda ceviz tohumlarimi ve bahardada yonca ekimi yapacagiz.

cetiner 01-10-2012 20:07

bizim buralarda kuyu kazma metresi 250 tl nasıl bu kadar fark olur

Çamtepe 01-10-2012 20:55

Eğer etütü onlara yaptırıyorsanız, garantili iş yaptırıyorsanız (su çıkmazsa para yok), ruhsat vs. işleri ile firma ilgileniyorsa 250 tl çok anormal olmayabilir.

ncp1963 02-10-2012 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1025827)

sayın cetiner selamlar
bahsettiğiniz rakama neler dahil???

su arama izin belgesini ben kendim çıkarttırdım, sondajcı ile mt si 30 tl ye anlaştım, mt si 25 tl den platik muhafaza borularını aldım çakıl ve diğer işçiliklerle ilgilide mt sine yaklaşık 5 tl verdim.

yani kısaca delim, muhafaza borusu, çakıl ve çamur çukuru vs dahil 60tl mt oldu çünki 100 mt için toplamda 6000 tl harcadım.. 5,5 kw pompa içinde kurulum dahil 3000 tl verdim..

100 Mt için

3000 TL kuyucu
2500 TL muhafaza borusu
400 TL çakıl
100 TL kepçe

permakültür 02-10-2012 10:34

Sayın ncp1963;
hangi pompa markasını aldınız? Araştırmalarınıza dayanarak hangi pompa markalarını tavsiye edersiniz. 3000 tlik harcamanızın alt kırılımınıda verebilirmisiniz. Nekadarı elektrik tesisatı, nekadarı pano, nekadar pompa vs..

teşekkürler

ncp1963 02-10-2012 12:19

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi permakültür (Mesaj 1026043)
Sayın ncp1963;
hangi pompa markasını aldınız? Araştırmalarınıza dayanarak hangi pompa markalarını tavsiye edersiniz. 3000 tlik harcamanızın alt kırılımınıda verebilirmisiniz. Nekadarı elektrik tesisatı, nekadarı pano, nekadar pompa vs..

teşekkürler

ekte görebilirsiniz

nogaifatih 02-10-2012 18:01

bugun araziyi tel orguyle cevirecektikn tel orguculer islerini bitirememis, beni persembeye ertelediler. bende bugun tarlaya koyacagim konteyner aradim. yasam konteyner fiyatlari 3m X 7m 4500 tl civarinda. Ankara bizim koy nakliye icin 400 tl istediler 120 km icin. Ayrica bugun vaktim oldu biraz cesit aradim, bi kac fidanciyla gorustum ve bana balikesir civarindan olanlar israrla chandler onerdiler ! oysa benim en son dusunecegim tur chandler icanadolu icin. Bu konuda degerli form yazarlarin tavsiyelerini bekliyorum. Rakim 900m, iklimimiz ; en son bahar donlari nisan sonlari, en erken sonbahar donlari ekim ortalari, yaz ortasi en yuksek sicaklik 36-40 derece, kisin en soguk -16 - 20 derece. Toprak kumlu-tinli, taban suyu 7m, tuzsuz.

cupressus 03-10-2012 07:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1025827)

Bigadiç'te araştırınız.

nogaifatih 03-10-2012 11:16

selamlar,

cogur olusturmak icin kullanacagim anac tohumlari ariyorum, yardim edebilecek arkadas varmi? cesit ve temin konusunda.
bolge Ankara/ kirsehir.

formullaone 03-10-2012 13:03

Arkadaşlar,bu soruyu gübreleme bölümünde de sordum gerçi ama 2 yaşlı cevizlerde ERİŞ TAVUK GÜBRESİ kullanmak istiyorum,ağaç başı 1 - 2 kg diye öneriliyor..sizce faydasını görür müyüm? toprak zaten organik madde olarak fakir yapıda..teşekkürler..

cupressus 03-10-2012 15:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nogaifatih (Mesaj 1026554)
selamlar,

cogur olusturmak icin kullanacagim anac tohumlari ariyorum, yardim edebilecek arkadas varmi? cesit ve temin konusunda.
bolge Ankara/ kirsehir.

çetin ceviz ismiyle arayınız. kendi yörenizdeki köylerde de bulabilirsiniz sanıyorum.

e.ışık 03-10-2012 18:11

çokmu soruyorum ama daha çok soracak gibiyim,köy kökenliyim ama bu konuda bilgisizim ama istekliyim öncelik sıralamasını bile yapamadım.
Toprak analizini gösterdiğim orman müh ve ziraat müh. olumsuz değerlendirmedikleri için yazmamıştım ama burayı incelediğimde benim toprağımın cevize uygun olmadığı düşüncesine kapıldım. Kazılan fidan çukurlarının bazılarında ıslak gibi toprak çıktı burası senelerce karayolunun suyunu emmiş menfez ağzında olan bir bölüm durumu ziraat müh. arkadaş da gördü buralara cevizden başka meyve ekeriz diye düşündük. Şimdi sizlerin fikirlerini almak istiyorum gerçi toprak analiz için bir noktadan numune alındı ve burası en taban yerdi. Sonuçlar şöyle;
1-0-30cm= bünye%55Killi tın,ph 6.14 hafif asit,ec80tuzsuz,organik madde%1.51 az,fosfor4.8 az,potasyum135 yeterli,bakır0.6yeterli,demir62.1 fazla,çinko1.5yeterli mangan 21.8yterli,kireç 0.78 az kireçli
2-30-60cm=bünye%52killitın,ph6.15 hafif asit, ec47 tuzsuz, org. madde%0.93az,fosfor0.5 den az,potasyum71 az,bakır0.5 yeterli,demir38.7 fazla,çinko0.8 yeterli,mangan20.3 yeterli,kireç %0.61 az kireçli
3-60-90cm= bünye%58killi tın,ph 7.06 nötr,ec 48 tuzsuz,kireç%2.62kireçli,org madde%1.05 az,fosfor0.5den az,potasyum 60az,bakır0.4 yeterli,demir r22.4yeterli,çinko0.5yeterli,mangan17. 4 yeterli
durum bu şimdi ne olacak değerlendirebilirmisiniz.
Araştırdıkça ümitsizliğe kapılıyorum. Teşekkürler.

Çamtepe 03-10-2012 22:33

Toprağınız killi, organik maddece fakir, makro elementler açısından da durum çok parlak gözükmüyor. Bana uygun değil gibi geliyor.

Lilium 04-10-2012 00:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi e.ışık (Mesaj 1026765)
Şimdi sizlerin fikirlerini almak istiyorum gerçi toprak analiz için bir noktadan numune alındı ve burası en taban yerdi. Sonuçlar şöyle;

Sayın e.ışık, Taban yerin analiz sonuçları sizleri yanıltabilir, bildiğim kadarıyla yanılmıyorsam araziniz 30 dönümdü.
Anlatımınızdan da anladığım, 30 dönüm olan arazinizin en taban yerinden numune alıp analiz yaptırdınız ve sonuçlar böyle çıktı. Sonuçlar iyi değil.

Şayet bu işe gönül vermişseniz yapmakta kararlıysanız toprağınızın her yerinin böyle olmadığına birazcık eminseniz, daha da emin olmanız için arazinizi bu işlerden anlayan birine ya da bir ziraat mühendisi eşliğinde iyi bir etüt çalışması yapabilirsiniz.
Bu etüt çalışmasını yaparken arazinin her yeri çok iyi gözetilmelidir ve gözetime göre uygun yerlerden tekrar numune alınıp analiz yapılmalı. Daha da emin olmak için kepçeyle derin çukurlar açılıp toprağın 2 hatta 3 metre altı kontrol edilmeli.

Ben de bahçemde buna benzer konulardan şüpheliydim, emin olmak için kepçe getirip 2-2.5 metre derinlikte çukurlar açıp toprağın alt katmanlarının ne olduğunu görüp buna göre ektim.

Örneğin: en taban yer, elverişli değildir de, Atıyorum arazinin 20 dönümlük yeri elverişlidir, bu elverişli yeri eker diğer tarafı ekmezsiniz.

Şu yazdıklarınızdan sonra size önereceğim çok iyi bir etüt çalışması bunu yapmadan ve emin olmadan da hiç bir işe kalkışmayın.

bozy 04-10-2012 00:23

E.ışık topragınız killi ancak ziraatçıların bana söyledigi şey yüzde 70 sınır olarak kabul ediliyor idi sanırım onun için size de olumsuz görüş belirtmemişler burada killi toprak ile ilgili epey bir tartışma oldu karar sizin ... asıl sorununuz taban suyu yüksekligi anladıgım kadarıyla eger taban suyu yüksekse ya da belli bir dönem arazinizin yüzeyinde su birikiyor ve su altında kalıyorsa kesinlikle ceviz dikmeyin..diger meyve agaclarını bilemem ama ceviz olmuyor olmaz...

cupressus 04-10-2012 07:47

Ceviz sayfasında garip gelebilir ama,

üretim için gerekli faktörler, emek, sermaye, arazi ve girişimci diye geçer ekonomi kitaplarında. Hepsi aynı anda varsa ne güzel. Arazimiz cevize uygun değilse ve az bir masrafla uygun hale gelmeyecekse ne yapacağız. Sermayemiz oranında başka arazi bakacağız. Ya da üretimini düşündüğümüz ürünü değiştireceğiz.

Çok karşılaştığım için yazıyorum. Cevize uygun değil dediğimiz yerler için çok az kişi vazgeçiyor. Fidancıya soruyor, iki yıl yazın üçer defa sula yeter cevabı alıyor. Öğreniyoruz ki dikmiş. Üç sene sonra geliyor biz ne yapacağız diye soruyor tekrar. Ziraatçilerin hatası yok mu diye düşünenler için de yazayım diyeceğim, hangisini yazayım, vazgeçtim...

e.ışık 04-10-2012 10:51

sizlerin fikirleri değerli teşekkür ederim.ama biz buradan numuneyi orman müh. arkadaşla birlikte aldık ve sonuçlar hem ziraat müh. hemde orman müh. gördü bu durumda bir senedir boşuna hayal kurup dozerle sürdürmüşmü olacağım acaba

formullaone 04-10-2012 16:30

Arkadaşlar,aynı soruyu tekrar sorduğum için kusura bakmayın ama cevap alabilirim diye tekrar şansımı denemek istiyorum.Eriş tavuk gübresini 2 yaşlı cevizlerde uygulasam olur mu sizce? İşlenmiş ve yanmış ahır gübresi bulamadığım için bunu düşündüm.Teşekkürler..

Lilium 04-10-2012 18:30

Sorunuzu daha önce gördüm fakat kullanan arkadaşlar cevap verir diye düşündüm, ben kullanmadım, kullananların çok fayda gördükleriyle ilgili haberler aldım.
Kullanabilirsiniz hiçbir sakıncası yok, yararı mutlaka vardır, diğer hayvan gübresi gibi toprağı humuslaştırma özelliği varmı bilmiyorum, kanımca yoktur. Ne kadar kullanılır o konuda bilgim yok.

formullaone 04-10-2012 21:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1027182)
Sorunuzu daha önce gördüm fakat kullanan arkadaşlar cevap verir diye düşündüm, ben kullanmadım, kullananların çok fayda gördükleriyle ilgili haberler aldım.
Kullanabilirsiniz hiçbir sakıncası yok, yararı mutlaka vardır, diğer hayvan gübresi gibi toprağı humuslaştırma özelliği varmı bilmiyorum, kanımca yoktur. Ne kadar kullanılır o konuda bilgim yok.

Kullanım miktarı,uygulama şekli ve zamanını öğrenip ona göre karar vericem,çok teşekkür ediyorum sayın lilium,iyi çalışmalar diliyorum.

Shehzade52 07-10-2012 21:14

Kıyı karadeniz

Merhaba değerli arkadaşlar.Aşılı ceviz ağacına ilgim 2 sene kadar önce başladı halbuki karadenizliler fındık bahçelerinde ceviz yetiştiriler; ancak bu ceviz çetin ceviz dediğimiz kabuğundan ayrılmayan, kalın kabuklu, genelde verimi düşük,Randımansız ,tohumdan yetişen ceviz ağaçlarıdır ve genelde budanmaz.

1 yıllık internetten yaptığım araştırmalar neticesinde Ordu/Ünye de denize 20 m yükseklikte yine fındık bahçesinin içine 10 adet kaman1 ve 5 adet chandler cevizi diktim.Ancak anladım ki bahçenin içinde ne kadar yaparsam yapayım verim elde edemeyeceğim.

Sırf ceviz yetiştirmek için Ordu/ünye ya da Samsun/terme de yine deniz seviyesinde 5-10 dönüm civarı bir tarla bakıyorum.Ancak yaptığım araştırmalarda vardığım genel kanı daha çok yerli çeşitlerin bu belgede yetiştirebileceği.Açıkçası Kaman1-Chandler-Pedro çeşitlerinden ceviz yetiştirmek niyetindeyim.Zira kıyı kesiminde yetiştirilen yerli cinslerin verimi ve meyve kalitesi beni tatmin etmedi.

Bu saydığım cinslerin deniz seviyesinde(20m-50m yükseklite olabilir)yetiştirilip yetiştirilemeyeceği hakkında yardımınıza ihtiyacım var.
Selamlar....

Lilium 11-10-2012 00:02

Özelden de belirttiğinize göre bölgenizin kışlarıda yazlarıda ılımansa öncelikle pedro daha sonra chandler öneririm.

inegöllü 13-10-2012 22:49

merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım.geçen yıl aralık ayında 55 kök chadler ceviz dikimi gerçekleştirdim.malesef iyi bakamadığımdan yaklaşık 20 kök kurudu.bu yıl nasipse kuruyanların yerine(aralık ayında çıplak kök)yenilerini dikerek yola devam edeceğim.

Çamtepe 15-10-2012 01:12

Ceviz yetiştiriciliği kolay mı? :)

5 Eklenti(ler)
Merhabalar

Forumda tarım işine girme heveslisi pek çok arkadaşımız var. Aşağıdaki fotoğrafları bu işin uzaktan göründüğü gibi kolay olmadığını bir kez daha anlatmak için ekliyorum.

Aşağıda bahçemizdeki ceviz ağaçlarımıza domuzların verdiği zararların sadece bir kısmını görebilirsiniz. Diyeceksiniz ki domuzun cevizde işi ne? Yeşil kabuğu üzerindeyken muhtemelen çok acı olan, üstelik kabuklu bir meyve için bu kadar zahmete girmiş arkadaşlar. Ağaçların üzerine tek tek abanıp eğdirip kırdıkları dallardan cevizleri yemişler. Bazı ağaçlar dayanmış, bazıları (zayıf olanlar) dayanamayıp kırılmış.

Eklenti 338894
Eklenti 338895
Eklenti 338896
Eklenti 338897
..ve artık kesmek zorunda kalıyoruz..
Eklenti 338898

Kötü tarafından bakılırsa, senelerin emeği gitti. İyi tarafından bakılırsa, zaten yeterli gelişim gösterememiş ağaçlar doğal seleksiyona uğradı diyebiliriz. (Tabi bu arkadaşlar o ağaçları kırarken elimizde bir tüfekle oralarda olsaydık doğal seleksiyon ters yönde işleyecekti)

Şimdi zoraki de olsa "derin budadığımız" ağaçlarımızın baharda patlamasını ve daha güçlü ağaçlar oluşturmasını bekleyeceğiz. Aşı yeri altından patlayanlar olacaktır, onları da aşılayacağız mecburen.

Domuzun çaresini soranlar olacaktır. Domuzlarla mücadele başlığını okuyabilirsiniz, ama en garantili yöntem arazinin etrafını güzelce çitle çevirmek.

Domuzsuz günler dilerim.

Lilium 15-10-2012 01:51

Geçmiş olsun çamtepe, umarım zarar fazla değildir,

Çamtepe 15-10-2012 02:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1032082)
Geçmiş olsun çamtepe, umarım zarar fazla değildir,

Sağolun, ağaçların üzerindeki çamur lekelerinden anladığımız kadarı ile her ağaca en az birer kere abanmışlar. Zayıf olanlar kırılmış gitmiş. Bir de resimlerini koymadığım kırılan dallar var. Mecburen taçlandırma artık 150 cm'in üzerine çıkacak.

Gövdeden kesmek zorunda kaldıklarımıza aşıya bekliyorum sizi bu baharda, aman kimselere söz vermeyin :)

Safranlı 15-10-2012 09:03

çok geçmiş olsun
domuz sorunu köylünün en büyük dertlerinden...

ncp1963 15-10-2012 10:59

Geçmiş olsun

geçmiş olsun sayın çamtepe

formullaone 15-10-2012 12:35

Geçmiş olsun Sayın Çamtepe,bizim bölgede de domuz zararı çok olmakta.Özellikle mısır tarlalarına büyük zarar vermekteler.Ceviz bahçemizde de kırdıkları herekler 30 taneyi geçmiştir,bazen de fidanların diplerinde gübre olduğu için eşeleyip solucan arıyorlar,bir nevi doğal çapalama yapıyorlar :)

Çamtepe 15-10-2012 13:42

Sayın formulaone,

Doğal çapa yapmalarına itirazım yok. Ama o kadar "kendini bilmez" hayvanlar ki cidden verdikleri zarar fayda potansiyellerine göre çok çok daha fazla.

Bahçeyi satın aldığımız ilk sene de bunlar 5-10 tane genç ağacı kırmıştı. Sonra gübre, sulama derken alttan yine patlatmıştık bu ağaçları. Şimdi bu sene o patlayan yeni ağaçlardan 1-2 metre boyuna gelenleri yine kırmışlar. Cidden ellerinin ayarı yok bunların.

Geçen sene de şeftali ağaçlarımızı bir elden geçirip cevize hiç dokunmamışlardı. Her şeftali ağacının dibinde 25-30 çekirdek duruyordu. Bu sene şeftalilerin alt dallarını budadık, ağaçları yükselttik, zararları olmadı.

Tam da bu seneyi zararsız atlattık derken cevizlere dadandılar, üstelik 200m ötede nefis sulu kavunlar dururken.. Cidden ilginç hayvanlar.

Domuz başlığında aslan dışkısından söz ediliyor, Çanakkale civarında aslan çiftliği olan arkadaşlar varsa haber etsinler :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025