![]() |
1 Eklenti(ler)
Cevizlerde bu yılın mecburi ilk hasadı yapıldı. Saygıdeğer üyelerin görüşlerini bekliyorum.
|
Merhabalar,
Bir süredir pasif bir şekilde forumu okuyup, hepinizin değerli tecrübelerinizden birşeyler kazanmaya çalıştım. Şimdi soru sorma zamanı.. Bursa/ Yenişehir bölgesinde yaklaşık 60 dönüm üzerinde 6 yıllık Bilecik ve Şebin cinsi 600 ağaç bulunan bir araziyle görüşmeler halindeydik. Toprak analizi yaptırdık. Değerli yorumlarınızı bekliyorum: Ph: 8,42 Tuz: 0,12 mmhos/cm CaCO3: %8,24 Organik Madde: %0,64 Doygunluk: %47,3 Total Azot: %0,03 P: 14 ppm K: 82,85 ppm Ca: 3,671,0 ppm Mg: 430,3 ppm Fe: 6,54 ppm Mn: 5,71 ppm Zn: 0,19 ppm Cu: 2,40 ppm Tahmini/ kabaca bu değerdeki bir araziyi cevize “uygun” hale getirmek için dönüm başına ne kadarlık bir harcama yapmak zorundayızdır? Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler. |
oldukça uzun bir yol sizi bekliyor
bolca organık madda temin etmelisiniz yeşil gübreleme yapılabilir leonardit olabilir kendinize uygun bir kaç secenek var.... temel konuları bolca ziyeret edebilirseniz size çok faydası olacaktır 60 dönüm çok güzel bir alan hayırlı olsun diyelim.... gönlünüze göre olsun... |
sayın lilium bu bahcedeki cevizlerin cinsi ne acaba
|
Yerli türlerle kurulu bir bahçe
|
Merhabalar bilgili kişilerin yardımına ihtiyacım..Şimdiden teşekkürler..
Bizim bahçede 1 adet büyük ceviz ağacı var..Toprak rengi değişmeye başladı toprakta eksiklik olduğunu düşünüyorum sizce ne eksikliği var toprakta.. Nasipse ileride büyük ceviz bahçesi kurmak istiyorum.Şimdiden öğrenmem gerek.. http://d1208.hizliresim.com/10/d/btpmu.jpg Bir de cinsini kimse bilmiyor meyvesinden bir kaç resim çektim sizce cinsi nedir ? http://d1208.hizliresim.com/10/d/btpnp.jpg ağaç büyük olduğu için hiçbir ilaçlama yapamıyoruz nerdeyse antrakozdan kırılmak üzere. http://d1208.hizliresim.com/10/d/btpp0.jpg |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
herkese saygılar...
sayın lilium hocam ve diğer saygıdeğer arkadaşlar daha önceden gövdesi uzun olup ta gelişemeyen fidanlara tepe vurma ile ilgili bi kaç soru sormuştum.ilk fotoğraf kesilmeden önceki 2.si kesildikten sonraki fotoğraf. (arka taraf çok yeşil olduğu için beyaz kumaş gerdim daha net gözüküyor :)) |
2 Eklenti(ler)
Bu 2 fidan aynı, yukarıdan kurumaya başlamıştı ve aşağıdan tepe vurduk 2 fotoğraf arasında tam 14 gün var ve aradaki fark çok açık.2 haftada çok iyi gelişti.
|
Mirim havalar çok sıcak....
Bu sıcakta damlamalar yetmiyor damladıgı su o anda buharlaşabiliyor... Gündüz sıcagında kendi kendini ıslatıyor sadece... Toprak doymuyor fidanınız da biraz büyükçe imiş.... Kökleri bu gövdeye yetemiyor..... Bu günlerde durmadan su vermenizi öneririm.... |
Mavi borunun göründüğü fotoda ki topragın derin çatlağı herşeyi anlatıyor
fidanın köküne yaklaşmış ve 5 cm den daha fazla yarık olmuş... Su içemeyen adamın yüzüne su serpmek gibi olmuş.... Birde bu fidanların köklerine malçlama şeklinde nemi tutacak gibi ot saman koyulmalıdır.... Sularsınız ve buharlaştırırsınız.... O kadar bitki yeterince doyamaz... Benim acizane kanatim bu şekildedir.... |
Alıntı:
bu sene bahçede ara tarım yapalım dedik kabak ektik böyle olunca da toprağı süremedik bir dahada ekmem zaten.malçlama en mantıklısı. su olayına gelincede deponun fotoğrafınıda koyacağım 20 tonluk depomuz var su sorunumuz yok.15 gün önce kaolin kili uyguladık 3 günde bir gece 21 den 24 e kadar belirli oranlarda damlama sulama yapıyoruz açıkçası fazla su vermekten korkuyorum. (10 tane fidanı fazla sudan kurutunca temkinli davranıyorum) bu akşam diğer fotolarıda koyacağım asıl sorularımı fotoğrafla yazmak daha mantıklı ve diğer arkadaşlarda görerek anlayabilirler. |
1 Eklenti(ler)
20 tonluk depomuz bu hafta yosuna mani olması için boyandı.
|
3 Eklenti(ler)
ilk fotoğraf nisan ayından ağustos ayına kadar gayet güzel gelişmiş sürgünleri uzamış fidanlarda var altındaki gibi hala kedi kulağı gibi olan fidanlarda var (bunlar biraz daha fazla) toprak yapısı aynı,fidanlar aynı yerden alınmış,damlama sulama suyu eşit verilmişken 2 fidan arasındaki fark neden bu kadar fazla oluyor ?
Endişem bu gelişemeyen fidanların durumu ? Sonbahara girerken yaprak dökmeye başladıklarında bi daha ki yıl uyanabileceklermi ? uyanırlarsada kaldıkları yerden devam mı edecekler gelişimlerine ? Kök gelişimini hızlandırmak için Sıvı humik asiti araştırdım ancak her marka farklı zamanlarda kullandırtıyor.(kimisi sonbaharda kimisi yapraklandıktan sonra diyor) ağustosun ortasında humik asit kullansam kök gelişimi hızlanırmı ? birde chandler cevizi ne zaman uykuya dalıyor ? |
fidanlarınız gördüğüm kadarıyla çok büyük ve yaşlı imiş.
gövde kalınlıgı fazla dolayısıyla kökler gövdeyi besleyememiş muhtemeln fidanların ana kökleride kesilmiş olmalıdır... ıyı biyiyen fidan nispeten ince gövdeli gibi duruyor.. bu yıl kuruyanlar için alacaksanız kalem kalınlıgında tok gözlü ve iyi köklü boyuda en fazla 50-70 cm olan fidanları bulabilirsiniz humik asit konuusnda sıkıntı olmaz dilediğiniz zaman kullanın bu günleri kaçırmayın bu aydan sonra havada serinleyince fidanlar yeniden kendini toparlayabilir.. zaten humik asit toprakgı dengeleyip besinlerin çözülmesine yardımcı olur.... aynı mantıkta em de kullanılabilir... elinizde var ise bence kullanabilirsiniz.... bu dönemde iyi bir besleme ile kışa güçlü girebilir... gördüğüm kadarıyla temel sorun fidanların çok büyük olmasından kaynaklanmış.... |
Alıntı:
Sizin fidanlarınızın dengesiz gelişmesinin sebebi zamanında yetersiz sulama başka birşey görünmüyor, Sayın safranlının dediği gibi sadece fidanı değil fidanın kök bölgesiyle beraber oradaki toprak yarılmaları özellikle verdiğiniz suyun kök bölgesine dengeli ulaşmasına engel. Sizin yapacağınız sıcaklar arttıkça ve fidan üzerinde dal sürgün yaprak gibi yeşil aksam gelişmeye başladıkça sulama miktarını artırmanız. Yaklaşık 3 saat damlama demişsiniz verdiğiniz su 3 saatte kök bölgesine toprakta çatlama olan veya bazı derin dikilen fidanlarda kök bölgesine yeterli şekilde ulaşmayabilir. Kök bölgesine çevrenizde bulduğunuz hertürlü bitki veya örtü malzemesi bilhassa saman malçlama olarak kullanılmasında faydasını görürsünüz. Cevizlerde uyku dönemine bulunduğunuz bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak kasım veya aralık ayı başlarında ağaçlar yapraklarını dökerek dinlenme periyoduna girerler. Sizlere kolay gelsin dileklerimle, Muğladan selamlarımla. |
sizce bu ağaçta ne gibi hastalık var uç sürgünlerinin yaprakları hep yanık birde diğer yaprakları değişik biraz değişik.
bu resimde görüldüğü gibi uç sürgünlerindeki yapraklar hep yanık http://b1208.hizliresim.com/10/h/bww7k.jpg yanık olmayan yapraklarda bu şekilde http://f1208.hizliresim.com/10/h/bwvzq.jpg http://b1208.hizliresim.com/10/h/bww1d.jpg ağacın cinsi nedir bilen var mı ben bulamadım cinsinin ne olduğunu http://b1208.hizliresim.com/10/h/bww83.jpg |
4 Eklenti(ler)
Sayın avator34, Arkadaşlar fikirlerini paylaşmışlar bende biraz eklemeler yapayım.
Daha öncek ki yazılarımda bu konuya çok defalar değinip yazmıştım, yeni ekilen fidanlarınızı üç dört göz üzerinden kesip iyi süren gelişen gözü bırakıp tek dal bırakırsanız fidanınız çok daha iyi gelişecektir, ki, dördüncü resim bunu kanıtlıyor. Tek dal kalsaymış daha da iyi gelişecekti. Bu kadar kalın ve uzun ekilen fidanları ilk yıl kökler besleyemiyor onun için üç dört göz üzerinden kesmekte büyük fayda var. Buradan kesseymişin çok daha iyi olurdu. Eklenti 325571 Kesim hatası, 1 nolu yer kesim yeriniz olmalıydı. Tek lider dallı için 2 nolu yer kesim için uygundur. Eklenti 325572 Buradaki soruna biraz değineyim, Bahçeye kabak ektiğinizi söylüyorsunuz, ekebilirsiniz yanlış yok, fakat toprağı bu kadar caklamasına müsaade etmemeliydiniz, capalamayla sulamayla önleyebilirdiniz. bilhassa fidanlara bu kadar yakın catlaklar uygun değil hem de hiç değil. Bu resmi görmeden size sorsamki fidanları capalıyormusunuz evet capalıyorum diyeceksiniz, Fidanların küçük bir etrafı capalanmış resimden görüyorum, fakat capalama bu değil, daha geniş bir alan capalanmalı. Bakınız catlalara fidanın etrafını capalasanızda oluşan çatlaklar yüzünden alttan hava alır ve fidan kurur neden kuruduğunu da anlayamazsınız. Eklenti 325573 Bu dalın birini de baharda alıp tek dal bırakırsanız iyi olur bu kadar alçaktan dallandırma ileride sorunlar yaratır. Eklenti 325574 |
Alıntı:
-Damlama sulamayı 3 günden 2 güne düşüreceğim. -T.K.İ. nin humik asitinin (HUMAS marka) siparişini verdim,yarın damlama sulamaya istenilen oranlarda ilave edeceğim. Bu konularla ilgili mutabıkmıyız sevgili lilium ve diğer arkadaşlar ? Çapalama olayına gelincede bu kabakları bahçeden toplamadan çapalama yapamayacağız sanırım. Birde bu gelişen ve gelişmeyen fidan arasındaki fark neden bu kadar fazla buna anlam veremiyorum ??? |
Alıntı:
-Tepe vurmayı bahara bıraksanız daha iyi olur kanaatindeyim. Bu konuda sayın Lilium daha tecrübelidir bence diğer arkadaşların fikride önemli. -Damlama sulamayı isterseniz hergün verin o çatlaklar orda olduğu müddetçe ve fidanların etrafını bol su ile sulayıp yeterince çapalayıp topraktaki çatlamaları özellikle fidan kök bölgesine yakın olanları ortadan kaldırmazsanız sizin sorununuz devam edecektir. -Kabakları toplamadanda elle çapalama yapabilirsiniz. -Hataları telafi ettikçe ileride gelişme yönünden aradaki fark kapanacaktır. Eğer fidanlarınızda bir hastalık olmazsa. Size işlerinizde kolaylıklar diliyorum. |
walla Efendiler ceviz yetiştirmek öyle dışarıdan bakıldığı gibi bir şey değilmiş yaa.Uğraşan insanın elinde kalıyor valla bi başka cephe açtım hayatta,sitem etmiyorum ama tam bir yıldır tırmalıyorum.
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
Bazen görüyorum, yazın sulamak için fidanların etraflarını açıyorlar, kış gelincede öylece bırakıyorlar, kışın yağan yağmurlar bu çukurlarda birikme yapabiliyor don yapabiliyor. Bu açılan sulama çukurları kışa girerken mutlaka kapatılmalı. |
Yapmış olduğum aşıları burada paylaştım. Merak edenler bakabilir.
Vadideki cennet: Ceviz Yetiştiriçiliği Vadideki cennet: Chandler ceviz fidanı http://www.agaclar.net/forum/1009456-post626.htm |
Sayın ağaçlar.net kullanıcılar ,
Bahçede eski bir ceviz ağacı var.3'lü veya 1 li meyve yapıyor.Cinsinin ne olduğunu bilmiyoruz.Yanında kendiliğinden çıkma aynı cins 4-5 adet daha ceviz ağacı var..Fakat ilk meyve zamanında tutan meyvelerim %60 %70 i dökülüyor. Bazı cinslere göre erken hasat ediliyor sabah fotoğraf çekmeye gittim hasat edilebilir vaziyette yeşil kabuk meyveden ayrılmış durumda. -Tahminimce tozlama eksiği var. Ben bu ağacın cevizini seviyorum onun için yanındakileri bu cevize uygun tozlayıcı aşılayacağım. Eklediğim fotoğralara bakarak cinsi hakkında yardımcı olur musunuz. http://f1208.hizliresim.com/10/j/byuj8.jpg http://g1208.hizliresim.com/10/j/byv88.jpg |
öncelikle herkese selamlar burda bilgi paylaşımında buluna arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. bende geçen sene kasım ayında internetten araştırıp bilgi kirliliğinin içinde kendimce araştırıp 65 adet chandler ceviz fidanı diktim ağaçlar çok güzel büyüdü bazılarında 1 m sürgün oluştu fakar bölgedeki chandler ceviz ağaçlarına her sene sonbaharda soğuk vuruyormuş (DENİZLİ ACIPAYAM) bazı arkadaşlar yerli cinse döndü. ŞUAN NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRMIŞ DURUMDAYIM HEPSİNİN KESTİRİP AŞIMI YAPTIRSAM DİYE DÜŞÜNÜYORUM ????? BİLGİSİ OLAN ARKADAŞ VARSA ÖNERİ VE GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞIRSA ÇOK SEVİNİRİM SAYGILARIMLA.. 4-5 yıl beklesem ağaçtaki büyüme yavaşlasa bu kadar sürgün olmasa yine aynı sorun olur mu acaba?
|
Bir önceki mesajımda fotoğrafta görünen cevizlerden biraz topladım.Tabi ben aynı cins olan genç ağaçlardan da kopardım.Genç ağaçlardakiler biraz daha iri sadece.Yeşil kabuğu hemen ayrılıyor.Sonra bıçakla dokundum hemen açıldı ceviz İnce kabuklu bıçağa gerek bile yok daha sonra elimle kırdım hep.
Daha önceki mesajımla birlikte belirttigim özellikler dışında bir de ince kabuklu olduğu eklendi. Sizce cinsi nedir ? |
Sevgili Denizli li arkadasım, her kafadan ayrı bir ses cıkan ülkemizde hepimiz aynı sorunları yaşıyoruz... öyle her söylenenin peşinden gidersen oldugun yerde döner durursun...
Öncelikle yerli ceşide dönen arkadaşlar sonbahar donlarından kurtulsa bile ki hiç sanmam en az 15 gün önce acan agaclarını ilkbahar donlarından nasıl koruyacaklar merak ettım gercekten...izleyip bize de bildirin bizde ögrenelim...Benim görüsüme göre ilkbahar donları meyve verimi acısından daha tehlikelidir oda ayrı bir konu... 5 sene önce her agzını acan chandler diyordu simdi baska seyler söylüyorlar... sonuc olarak azotlu gubrelemeyı en gec mart ayında tamamla ve yaz ortasında agacların odunlasması ıcın potasyum gubrelemesı yap ve sakın agustosun 15 ınden sonra agaclarına su verme...ılk donlardan once agaclarını beyaz plastıkle boya keyfine bak... en güzeli birkac agacına her cinsten aşıla ve kendin gözlemle en güzel gelişen ceşitle yoluna devam et...sakın bütün agaclarını bılmedigin bir cesitle aşılama derim...ben bu sene fernoru da deniyorum bakacaz...bende hemen hemen her cins var...sende gözlemlerini buraya yaz bizde ögrenelim... |
Denizli'li hemşerim sonbahar donları değilde bu seneki kış donu fena vurdu ,bizim baklan ovasındaki 6 yaşındaki chandler ağaçlarını mahfetti çoğu dipten ama aşı yerinin üstünden tekrar patladı ,tek dal bırakıp kuruyan gövdeye bağladık yaklaşık 2m sürgün oldu olmasına ama bizi de 3 sene geriye götürdü.Acıpayam da kışları soğuk geçen bir yer,arazinin konumu nedir bilmiyorum ama çukur bir yer ise chandler tavsiye etmem
|
bizim yaylada(fethiye-seki) 1800m rakım olmasına rağmen devletten arsa kiralayıp 300 dönüm sanırım 5bin chandler ceviz dikmişler. Yazın bile buz gibi olan yerde merak ediyorum bu ağaç nasıl yetişecek. Sizce olur mu
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025