agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

_ozgun_ 15-12-2012 00:45

herkese merhabalar,yenı uye oldum,benımde bırkac sorum olucak,bılgısı olan buyuklerımden yardımcı olmalarını beklıyorum. bursa nın orhangazı ılcesının ortakoy mevkınde 2011 ocak ayında 10 donum bılecık ve sebın cınsı cevız bahcesı kurdum,fakat yeterlı bılgım olmadıgı ıcın bakımını yaparken sızlerden yardımcı olmanızı ıstıyorum. ornegın ılkbaharda kok gubresı atıp gelısmelerının dahada hızlı olmasını ve saglam bır kok yapısının olmasını ıstıyorum.fakat ilce zıraattakı yetkılı kısı atmamamı onerıyor,sızce ne yapmalıyım? hangısı dogru olur ve neden? cevaplarınızı beklıyorum,sımdıden herkese tesekkurler...

_ozgun_ 15-12-2012 00:56

ılkbaharda 1 bucuk ve 2 yasını doldurmus olan agaclarımın budanması gerekıyor,ılce zıraatten budama ıcın yetkılı guvenılır bır kısıye yonlendırmelerını ıstıycem,eger bana yardımcı olamazlarsa ıletısıme gecebılecegım bursaya,yalovaya yakın,budama ısımızı yapabılecek tanıdıgınız bır yetkılı varmı acaba?

Çamtepe 15-12-2012 11:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi _ozgun_ (Mesaj 1068604)
herkese merhabalar,yenı uye oldum,benımde bırkac sorum olucak,bılgısı olan buyuklerımden yardımcı olmalarını beklıyorum. bursa nın orhangazı ılcesının ortakoy mevkınde 2011 ocak ayında 10 donum bılecık ve sebın cınsı cevız bahcesı kurdum,fakat yeterlı bılgım olmadıgı ıcın bakımını yaparken sızlerden yardımcı olmanızı ıstıyorum. ornegın ılkbaharda kok gubresı atıp gelısmelerının dahada hızlı olmasını ve saglam bır kok yapısının olmasını ıstıyorum.fakat ilce zıraattakı yetkılı kısı atmamamı onerıyor,sızce ne yapmalıyım? hangısı dogru olur ve neden? cevaplarınızı beklıyorum,sımdıden herkese tesekkurler...

Sn ozgun

Bahçenizi kurmadan önce toprak analizi yaptırdınız mı? Eksik çıkan madde var mıydı?

Eğer potasyum eksik çıktıysa fidanları dikerken çukur dibine biraz kök gübresi eklemişsinizdir diye varsayıyorum.

Eksik çıkmadıysa vermenize gerek yok. Bırakın o kökler arasın bulsun besinini.. Biliyorsunuz artık çocuk doktorları bebekleri elinizle beslemeyin, bırakın kendisi üstünü kirlete kirlete yesin diyorlar. Yoksa ne elleri, ne çeneleri gelişiyor.

Fidanlar da en nihayetinde bir bebek değil midir? :) Eğer ulaşabileceği bir yerde yeteri kadar besin varsa bırakın arasın bulsun.. İlçe Tarım doğru söylemiş.

Budamacı konusunda sıkıntı yaşamamanız lazım. Bölgenizde bahçe kuran bir sürü insan var, fidancılar var. Budamayı yapacak kişi bulamamanız durumunda dahi, en azından bu bahçecilere telefonunuzu bırakın, kendi bahçelerini budarken sizi de çağırsınlar, siz de uygulamalı öğrenin. En güzel budama kendi yaptığınızdır. Kaç senedir ağaç budatıyorum daha birinin gelip diğerinin işini beğendiğini görmedim vallahi. Dolayısı ile eğrisiyle doğrusuyla artık kendim buduyorum, kimsenin gıkı çıkmıyor :)

Saygılar

Ç.

derdin 15-12-2012 18:19

Değerli arkadaşlar,Mudurnuda ceviz bahçesi kurmak istediğimi belirtmiştim.Mudurnu ve benim ceviz bahçesi kurmak istediğim yer vadi içerisinde ,bu vadinin bir tarafında tahmini 10 ,15 km lik mesafede ve rakım olarak Mudurnudan hayli yüksekte Abant gölü var, ilk bahar aylarında cevizlerin uyanma zamanında bu gölden gelen sis tabakasının uyanan ceviz tomurcuklarına zarar verdiği bu nedenle vadi içerisinde kalan yerlerde ceviz ağaçlarının verimli olmadığını birkaç kişiden duydum.Bu arkadaşlar hernekadar meyvecilik ve bilhassa ceviz konusunda yetkili olmasalarda burada yaşayan kişiler,kime sordu isem senin oradaceviz olmaz diyorlar,bu konuda tavsiyeniz ne olur, busöylenenler ne derece doğrudur,doğru ise çözüm yolu varmıdır.Selamlar.

Çamtepe 16-12-2012 13:50

Sis yer seviyesine yakın gezinen yoğun su buharı tabakasıdır. Yani ortamın nemini arttıracaktır. Dolayısı ile sadece su buharının tomurcuklara direk bir zararı olamaz. Ancak bahar aylarında artan sıcaklık ve nem birleştiğinde bakteriyel ve mantari hastalıkların yayılması için zemin oluştururlar.

Dolayısı ile eğer bu bölgede meyvecilik yapmak isterseniz bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı çok dikkatli olmanız ve mücadele için hazır olmanız gerekir. Kullandığınız ilaçların maliyeti daha kuru bir coğrafyaya göre göreceli olarak daha yüksek olacaktır. Dikkat ederseniz meyvecilik diyorum, sadece cevize yormamak lazım.

Anlattığınız coğrafya tanımından sizin bahçenizin vadinin alt kısımlarında olduğunu çıkarıyorum. Sn. Derdin, biliyorsunuz soğuk hava aşağıya doğru çöker. Dolayısı ile eğer bahçeniz bir vadinin en alt noktasını oluşturuyorsa don riskiniz yüksek demektir. Sisten çok don riskini göz önününe almanızda fayda var.

En doğru gözlemi yine etraftaki ağaç ve bitki örtüsüne bakarak yine kendiniz yapabilirsiniz.

derdin 16-12-2012 18:03

Sayın Çamtepe anlattıklarım çerçevesinde size göre belirttiğim tarlada ceviz olmamasını neye bağlarsınız hastalıkmı donmu nedir.Mudurnuda şu ana kadar tesbit edilen en son don tarihi 14 nisan olduğuna göre benim dikeceğim fidanların uyanma zamanı nisan sonuna geliyor hastalıksa muhakkak bi çaresini bulurlardı diye düşünüyorum.Ayrıca ceviz dikilen yere yakın herhangi bir fidanlık olmadığı için bir kıyaslama yapma imkanıda bulamadım.Busene evin bahçesindeki erikler meyveden nerede ise yıkılacak durumdalardı,eski yılları bilmiyorum.Netice olarak bana ne önerirsiniz.Selamlar

Çamtepe 16-12-2012 20:42

Sn derdin

Böyle bir çıkarım yapabilmek için ticari amaçla kurulmak istenmiş bir bahçe bulup onun başarısız olduğu hikayesini dinlemeniz lazım.

Bizim orada köylü genellikle baklavalık, kahvaltılık kendi ihtiyacı için ceviz eker. Hatta ceviz sevmeyen nefret edenleri bile gördüm.

Ancak mesela eşim Artvin Ardanuç'lu, onlarda ceviz bir hayat tarzı. Bayılıyorlar. Sadece tadına bakıp cevizin hangi ağaçtan olduğunu bile söyleyebiliyorlar. Oraların iklimi de Mudurnu'yu andırır. Nemse nem, soğuksa soğuk :)

Tahminim Mudurnu'da sizin bölgenizde cevizin yaygın olmaması sadece bir alışkanlıktır diye düşünüyorum. İlçe Tarım'a da bir danışabilirsiniz.

seayden 18-12-2012 21:16

Cevizde TOP 25
 
Daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum ancak uzun zamandır aradığım bilgilere tek sayfada nihayet ulaştım. 75 Çeşit cevizin puanlaması yapılmış. Bu puanlamada iç kalitesi, çiçeklenme tarihi, hastalıklara dayanıklılık, kendi kendini tozlama, vb. gibi bir çok özellik puanlanmış. Verilen puanları Topladım. İlk 25 i aşağıda sunuyorum(Chandler 46 puanla 2. olmuş). Umarım faydalı olur.
Selamlar Sedat.

KAYNAK: REU Technical Series N. 66 - ESCORENA Network on Nuts: Inventory of Walnut Research, Germplasm and References

SIRA Name Origin TOPLAM PUAN
1 Shinrei Japan 49
2 Chandler USA (California) 46
3 Chico USA (California) 46
4 Amigo USA (California) 44
5 Cisco USA (California) 44
6 Midland USA (California) 43
7 Germisara Romania 42
8 Hartley USA (California) 42
9 Fernor France 41,2
10 Ashley USA (California) 41
11 Izvor 10 Bulgaria 41
12 Maribor 24 Slovenia 41
13 Payne USA (California) 41
14 Serr USA (California) 41
15 Fernette France 40,2
16 Lara France 40,2
17 Geisenheim 139 Germany 40
18 Pedro USA (California) 40
19 Howard USA (California) 39
20 Mayette France 39
21 Meylannaise France 39
22 Rego Portugal 39
23 Tulare USA (California) 39
24 Vina USA (California) 39
25 Waterloo USA (California) 39

ahmettugrul55 18-12-2012 21:37

puanlama kritetleri neler miş ?

seayden 18-12-2012 22:33

Kriterler.
 
Ahmet bey,
"KAYNAK" yazan yerdeki linki tıklarsanız görebilirsiniz. Ancak sayfa ingilizce.
Aşağıdaki özelliklerin her birine 1-9 arası puan verilmiş. Kısaca Türkçeye çevirmeye çalışayım:

CLRV status : CLRV hastalığına dayanıklılık.

Type of fruiting : Meyve türü

Time of bud break : Tomurcuk patlatma zamanı

Dichogamy : Kendi kendini tozlama

Nut size : meyve iriliği

Kernel percentage : iç verim oranı

Kernel quality : İç kalitesi

Winter hardiness : Kışa dayanım

Blight susceptibility : Güneş yanıklığına dayanım

Anthrac. susceptibility : Antraknoz hastalığına dayanım.

derdin 19-12-2012 08:55

Sayın Çamtepe teşekkürler.selamlar

cetiner 23-12-2012 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 811947)
İlk olarak kurup bakımını da yapmış olduğum yedinci yılında ki bir ceviz bahçesinden görüntüler.

Eklenti 217525

Eklenti 217526

Eklenti 217527

sn. lilium kafama takılan bir iki şeyi size sormak istiyorum resimlerdeki fidanlarınız goble şeklindemi sn. lilium asıl merak ettiğim bir buçuk ay önce 113 tane tüplü yarısı chandler diğer yarısı fernor ceviz fidanı diktim boyları yaklaşık 50-60 cm. ilkbahar da özellikle budama konusunda nasıl bir yol izlemem gerekir yardımcı olursanız memnun olurum çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Lilium 23-12-2012 22:52

Evet ilk kurduğum bahçe goble sistemi, kendi bahçemde de bazı ağaçlar goble sistemi, insan kendinin olunca kıyıp tam uygulamaları yapamıyor aslında kıyıp tam uygulamaları yapmak gerekir, kapama bahçelerde lider doruk dallı sistem tercih edilmelidir diyorum.

Yeni ektiğiniz fidanlara bu yıl budama yapmak istemez, ufak tefek alınması gereken dal, budak, varsa alınabilir, ilk yıl alınmasa da olur çok önem arz etmez. Gelecek yıl gelişimleri de göz önüne alınarak gerekenlere tepe vurulması gerekenlere boya gitmesi şeklinde uygulama yapılabilir.

ramazanaydın 25-12-2012 12:36

Aksaray İli Ağaçören İlçesi'nde doğal olarak yetişen cevizlerin (Juglans regia l.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde bir araştırma

ahmettugrul55 25-12-2012 21:42

sn. seayden
bende bu yıl chanler bahçesi kurdum.kriterlerde de görüldüğü gibi chanler kendi kendini tozlama oranı yüksek değil.bu konuyu Sn . lilium ile de konuşmuştum.onda da tozlama sorunu olmuş.o kadar bilgi kirliliği var ki:chanler ları satın aldığımda tozlayıcı ya gerek yok %70 tozlamayı kendi yapar bile dendi..ısrarla fernette istedim sırf yok diye mi ne bu dediğim açıklamayı yaptı..sonuç bahçeye frangette ile o işi halletme yoluna gittim oda 7 yıldan önce erkek çiçekleri tam iş yapmadığını forumda okudum:(

vizyon_78 26-12-2012 09:46

sayın lilium geçen yıl bahçemdeki eksikleri tamam lamak için 6 **** 8 adet cehedler ve pedro diktim .ilk baharda bu fidanları 1 m den kestim .yaz boyun ca bazıların da şekilli şekilsiz kimin de bir **** iki sürgün kimin dede dört **** beş sürgün oluştu bu sürgünlerin boyları yakaşık kimi beş kimi on kimi onbeş cm oldular .bu bahsettiğim fidanları daki sürgünleri tek bir sürgün olarak bıraksam olurmu.? bu arada agacı birazdaha yukarıdan taçlandırmış olurum .cevabınız için şimdiden teşekkür edrim .saygılar .

Lilium 26-12-2012 10:43

Sayın vizyon fotoğraf olsaydı daha iyi bir şeyler söyleyebilirdik, fidanlar 1 metreden kesildiğine göre ve anlatımınıza göre 80-90 santimlerden dal oluşturmuş ve fazla boy atmamış sürgünlerse bu yıl ellemeyin (kesmeyin) en dikine olan liderliği alıp gelişimini sürdürüp ileriki yıllarda ondanda 70-80 santimlerden yandal oluşumu için dal tercihlerini yaparsın.

"yaz boyun ca bazıların da şekilli şekilsiz"

Bilhassa Açık köklü fidanların İlk yıl yüksek tepe vurmaların da sistemini oluşturmamış kök gövdeyi, uluşturacağı dalları iyi bakamıyor, şekilli şekilsiz ya da alcaktan yüksekten bir kaç dal oluşturuyor buda sizin şekil vermede taç yapısını oluşturmanızda zorlanmanıza neden oluyor.

Fotoğraflarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

dadaşım 26-12-2012 20:07

tohumdan ceviz fidanı üretimi
 
merhaba ceviz dostları;
2012 yılı eylül ayı başları idi, mahallede gelip geçerken baktığım meyve iriliği orta iç rengi beyaz kabuktan ayrıla bilen bir ceviz vardı o cevizden yaklaşık 45 tane aldım. Henüz içi olgunlaşmamıştı. Çevredekiler bunun yeşermeyeceğini söyledi. Mahalle baskısına aldırmadan bu cevizleri bir poşete koyarak balkonda unuttum. Yaklaşık bir ay sonra bunları kontrol ettiğimde yarısı kök sürgününü sürmeye başlamıştı. Hepsi kabuktan ayrılmıştı. Poşette yarısına kadar su vardı. Bu 45 cevizi tarla kenarında saksıya ektim. Üzerinede kargalar yemesin diye mezarlıktan atılan selvi dallarını kapattım. Sonucunu baharın paylaşacağım.

dadaşım 26-12-2012 20:21

sayın lilium neden inandırıcı gelmedi anlamadım. Vatandaş bahçe kurmuş, Yalova/dan aldığı fidanlardan yeterli verim alamamış, bunun için pişman olmuş, kendi yöresine adapte olmuş yalnızca tescil edilmemiş yerli cevizleri ekmiş ve onlardan memnun kalmış, bu memnuniyetini gurbetçi bir arkadaşına anlatıyor. İfade müthiş, o aşılanan ağacın kendisini olgun hissetme tasviri harika. Aldığı verimide söyleyebiliyor. Siz elinizdeki yetişmiş ağaçların kaç yaşında olduğunu, ve bu yabancı çeşitlerin yıllık ortalama verimini yazarmısınız, size sorulan bir soru boşta kalmış sanırım. Ha yanlış anlamayın bilginiz karşısında saygılıyım.

AĞAÇÖREN ve ÇEVRESİNDE CEVİZE YATIRIM KAZANDIRIYOR - YouTube

ramazanaydın 26-12-2012 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1063806)

bu video da konuşan kişi benim arkadaşım ve her yıl bahçesini gördüğüm ve ceviz tohumu alıp 15 dönüm ceviz dikmeme destek olan kişidir.. inandırıcı olmadığı konu ne ?? ben gerekirse forumada davet ederim kendisini...

Lilium 26-12-2012 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dadaşım (Mesaj 1075806)
sayın lilium neden inandırıcı gelmedi anlamadım.

Ağaçlara ve Ağaçların üzerine bakın anlarsınız.

Vatandaş bahçe kurmuş, Yalova/dan aldığı fidanlardan yeterli verim alamamış, bunun için pişman olmuş, kendi yöresine adapte olmuş yalnızca tescil edilmemiş yerli cevizleri ekmiş ve onlardan memnun kalmış,

Bu konuda haklı olabilir.

bu memnuniyetini gurbetçi bir arkadaşına anlatıyor. İfade müthiş, o aşılanan ağacın kendisini olgun hissetme tasviri harika.

Evet harika, ve sizde inanıyorsunuz.

Aldığı verimide söyleyebiliyor.

Hangi verim, hesap makinasında yapılan verim mi?

Siz elinizdeki yetişmiş ağaçların kaç yaşında olduğunu, ve bu yabancı çeşitlerin yıllık ortalama verimini yazarmısınız,

Ben bu konuyu bir çok yerde açıkladım forumu mesajlarımı okursanız öğrenirsiniz.

size sorulan bir soru boşta kalmış sanırım.

Hangi soru olduğunu alıntılarsanız cevaplamaya çalışırım.

Ha yanlış anlamayın bilginiz karşısında saygılıyım.

Saygılısınız, teşekkür ederim.

...

ramazanaydın 27-12-2012 00:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1075900)
...

sayın lilium bu video konusunda çok önyargılı konuşuyorsunuz.. bu kişi benim birebir tanıdığım ve konuşmalarının tamamınıda bilgi ve tecrübesiyle konuştuğu konusunda canlı şahitim.. artı bu kişi ticari bir amaç ile bu videoyu çekmiş biriside değil.. videoyu çeken kişi avrupadan emekli olup yaşadığı köyde ne gibi bir uğraş ve yatırım yapabilirim düşüncesinde olup, arkadaşla tesadüfi bir çekim yapıp köyünün web sitesinde yayınlamış olduğu bir videodur...

bende bu arkadaşımın yerli cevizinden tohum ile dikim yapan birisiyim, burada anlatmak istediği , bizim yörenin ikliminin çok sert olduğundan diğer ceviz cinslerinin uyum gösterememesi ve yakınımızda bulunan kaman ilçesinin ceviz konusunda ellerinde tescilleri olup bu yörenin cevizinin de kaman adı altında satılması... ben bir linkte atmıştım ağaçören cevizi ile ilgili selçuk üniversitesinden bir çalışma.. umarım inceleyip kıyaslamalar bölümüne de bakmışınızdır...

ramazanaydın 27-12-2012 00:19

bu çalışmayı incelemenizi tavsiye ederim... yerli ceviz ve tescil aşamasında ... bunu aşı ile verimi öne çekme çalışmaları var , bahsetmek istediğim bu cevizin tohumundan , dikip ağacından da aşı yaparak verimi öne çekmek .. adı pedro , chadner, fernetto değilde AĞAÇÖREN cevizi olacak...

dadaşım 27-12-2012 03:37

sayın ramazan aydın lilium aşılı ceviz bahçesi kuruyor. enson paylaştığı resimlerden bahçesinin 7 yıllık olduğunu ifade etmiş, kendisi ceviz hakkında bilgin biri ancak cins olarak yabancı cinse hayran, olabilir o memleketin insanları cevize kafa yormuş olabilirler bu sayede bizim dokunmaya kıyamadığımız cevizi kıyım yaparcasına budayıp iyi verim alabilirler, ceviz aşılanmaz diye bilirdik o insanlar buna inanmayıp en iyisini çoğaltmışlar burda diyecek tek şey o insanları tebrik etmek, ancak kaman çağlayan cerit oğuzlar vb yerli olan ancak selekte edilmemiş cevizleri göz ardı etmek bize sadece para zaman ve emek kaybettirmez aynnı zamanda yeşeren umutlarımızı da kurutur iş te en acısı da budur. onun için bize ait olan değerleri yerden yere vurmayalım. bahçe AĞAÇÖREN DE gelecek yıl arar bahçe sahibi ile görüşürüz resimlerini internetten paylaşırız ama yeterki söylediğimiz ve söyleyeceğimiz söz bizi mahcup etmesin esen kalın

dadaşım 27-12-2012 04:17

Alıntı:

sayın Lilium;ağaç diplerinde hafif köklü picler olur zaman zaman ihtiyacımıza göre bunlardan koparır ve ekeriz ve tutarlar, sorum şu bu kopardığımız piçler dip kök yapmıyorlar mı ? ki, söküm esnasında (ya da tüplü fidanın) kesilen kökleri dip kök yapmasın.
benimde merakım cevizin dip ürgünlerinden hiç bir tane fidan elde ettinizmi, **** bunu başaran varmı bunu duydunuz mu

Çamtepe 27-12-2012 10:15

Sayın Dadaşım, Ramazan Aydın,

Bu sitede hiç kimsenin yerli cevize karşı olduğunu düşünmüyorum. 103 sayfanın tamamını okuyabilseniz aralarda en güzel cevizin o yörenin şartlarına uyum sağlamış yerel ceviz olduğu mesajlarını göreceksiniz. Bu başlık altında "evet, Chandler Pedro şimdilik iyi verim veriyor gibi duruyor ama 20-25 senelik bir süre sonunda bu çeşitlerin Türkiye'ye gerçekten uyum sağladığını görebiliriz" mesajını da bulabilirsiniz.

Bu sitede sık sık bahsi geçen yabancı ceviz çeşitlerinin en büyük artısı (eğer gerçekten aslına uygun fidan ise), büyük araştırma geliştirme çalışmaları sonucunda elde edilmiş, performansı ve hastalık dirençleri uzun süreli gözlemlerle belgelenmiş tescilli çeşitler olmasıdır.

Ülkemizde bu tür çalışmalar ancak kısıtlı imkanlarla ve özellikle de bireysel çabalarla (Yalova Enstitüsü, Sütyemez, Akça, vb) gerçekleştirilmekte ve stratejik bir programın parçası olmaktan uzak bir görüntü sergilemektedir.

Dolayısı ile ticari ve profesyonel bir işletme oluşturacak yatırımcılar büyük yatırım kararlarını seçilmiş ve tescilli çeşitler üzerine vermek mecburiyetindedirler. Bu yabancı çeşitler üzerine de olabilir, yerli çeşitler üzerine de olabilir. Her yatırımcının kendi koşullarına göre vermesi gereken bir karardır.

Videodaki çiftçimiz Yalova türlerinin Ağaçören'de iyi gelişmediğini söylüyor ki çok haklı, Yalova ılıman iklimlerin cevizidir. Kaman gibi çeşitler o bölgeye daha uygundur.

Elbetteki ülkemizin sahip olduğu ancak henüz bir tescil sürecine tabi olmamış ceviz çeşitlerimiz olduğu gibi, tescil edilmiş olsa dahi hastalık-verim performansları üzerinde yeterli araştırma yapılmamış bir çok çeşidimiz de vardır.

Küçük ölçekli yatırım yapanlar (aslında <100 dönüm demek lazım ama site ortalamasına bakarsak <30 dönüm daha gerçekçi), hobi bahçeleri içinde çeşit denemek isteyenler elbetteki bu tip çeşitleri deneyebilirler.

Hele hele yanınızdaki komşunuz deneyip güzel sonuç alıyorsa, sizin de toprak şartlarınız çok farklı değilse sizin de denememeniz için hiç bir sebep yok.

Maalesef ve maalesef ki sitede ceviz üzerine araştırma yapan akademisyenlerimizden yok. Halbuki bir kalkıp çektikleri zorlukları, alamadıkları destekleri, strateji eksikliklerini anlatsalar herhalde bu 103 sayfalık külliyat ağlardı. Bizim de ufak ve orta ölçekli yatırımcılar, ya da ceviz sevenler olarak bu tip araştırmalara sponsor olma imkanımız yok. Ancak gönül ister ki "kurumsallaşma yolunda" olan ceviz tüketicileri (kuruyemiş, tatlı, vs. firmaları) çocuklarının ve torunlarının da hayatını kurtarmak için gelirlerinin bir kısmını profesyonel olarak bu tip araştırmalara yönlendirseler.

Ancak hazıra konmayı çok seviyoruz. Çendlır'mış, franket'miş.. Elin oğlu yapmış, bizimkiler de hoop hazıra konuyor kullanıyorlar..

Saygılarımla,

Ç.

ladikli 27-12-2012 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1059426)
sn.lilium bildiğim kadarıyla sizin bahçenizde yalova1 ve chandler çeşitleri var,bunlardan başka verim aldığınız yerli ve yabancı çeşidleriniz var mı..bunların karşılaştırmasını yapabilir misiniz rica etsem..(verimleri,soğuğa-hastalıklara dayanıklılıkları falan)



sn.dadaşım'ın dediği mesaj bu galiba..

ladikli 27-12-2012 13:08

ceviz dikilecek bölgenin şartları eğer uygunsa; maraş 18, oğuzlar77, kaman dikilmesi daha uygun bence,türkiye de son yıllrda çok büyük bahçeler kuruldu, her ilçe de bile en az 3-4 kapama ceviz bahçesi var bu yüzden de ileride piyasada çok fazla ürün olacak arz fazlası olunca aroması güzel cevizler talep görecek..bugün bahçe kurarken bunu gözardı etmememiz gerekir..
oğuzlar77 cevizinin bu sene ki toptan satış fiyatı 15-16 tl, maraş 18 ise tane 22 kuruştan satılmış (maraştan cevizci akif bey ve ziraat mühendisi ali bey ile görüşmelerim de onlar söylemişlerdi) diğer çeşitler en fazla 7-8 tl den satılırken bu çeşitlerin bu kadar yüksek fiyattan alıcı bulması gerçekten çok şaşırtıcı,demek ki aroması çok güzel yoksa bu kadar parayı kimse vermez..

hastalıklara, dona dayanımı, zararlılarla mücadele vb. etkenleri bütünüyle eklediğimizde elde edilen verim açısından yabancı çeşitlerle bu çeşitler arasında fazla fark olmayacağını düşünüyorum.(aynı şartlarda ve bakımla yabancı çeşitten örneğin; 30kg alınırsa bu çeşitlerden de 20-25 kg alınabilir)

ben pazardan her hafta ceviz alıyorum kg 15-16 tl..soruyorum nerenin cevizi diye dışardan geliyor diyorlar..hangi çeşit olduğunu anlayamadım ama resimlerde gördüğüm kadarıyla chandlere benziyor.cevizlerin tadı pek güzel değil. 7-8 tl ye satılan küçüklü büyüklü yerli cevizlerden aldım bir kaç kere onlarda tam kurutulamamış,içi siyahımsı falan oluyor kabuğu da çok kalın olduğu için kıramıyorum..
bahçesinde yerli-yabancı çeşit olan ya da başka bahçelerde görme-tatma imkanı bulan arkadaşlar her özelliğiyle bunların karşılaştırmasını yapabilirseler tüm arkadaşalr için çok faydalı olur..

ejder01 27-12-2012 13:35

merhabalar yabacı veya yerli heç farketmez bence bahçe kurulacak yerin öncelikle iklimi çok önemli bölgeye uyum sağlamış cevizlerden yetiştirmek daha verimli olur bence
ufak bir örnek vereyim benim bahçeye yavuz maraş18 bilecik şebin chandler fernette bölgemin yerli cinsleri ve toros1 cinslerini bahçemin bir bölgesini örnekleme olarak 5 metre aralıkla ektim tümüne aynı uygulama yaptım en en iyi gelişim gösteren şebin oldu en kötü gelişim gösterende maraş18 oldu benim kanatim yöreye iklim şartlarına uygun ceviz dikmek daha akıl kari
benim bahçe çok verimli olmasına rağmen 1200 rakımda olduğundan dolayı zeytin ağacı nede muz ağacı dikebiliyorum

ayrıca maraş yöresinin cevizleri benim yöreme uyum sağlayamadı maraş yöresinden getirdiğim 7 yaşlarında cevizlerim var bizim yörenin cevizleri daha verimli

ladikli 27-12-2012 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ejder01 (Mesaj 1076164)
merhabalar yabacı veya yerli heç farketmez bence bahçe kurulacak yerin öncelikle iklimi çok önemli bölgeye uyum sağlamış cevizlerden yetiştirmek daha verimli olur bence
ufak bir örnek vereyim benim bahçeye yavuz maraş18 bilecik şebin chandler fernette bölgemin yerli cinsleri ve toros1 cinslerini bahçemin bir bölgesini örnekleme olarak 5 metre aralıkla ektim tümüne aynı uygulama yaptım en en iyi gelişim gösteren şebin oldu en kötü gelişim gösterende maraş18 oldu benim kanatim yöreye iklim şartlarına uygun ceviz dikmek daha akıl kari
benim bahçe çok verimli olmasına rağmen 1200 rakımda olduğundan dolayı zeytin ağacı nede muz ağacı dikebiliyorum

ayrıca maraş yöresinin cevizleri benim yöreme uyum sağlayamadı maraş yöresinden getirdiğim 7 yaşlarında cevizlerim var bizim yörenin cevizleri daha verimli



sn ejder01 bölgenin iklimine uygun çeşitler dikilmeli tabi ki ben de onu diyorum ancak uygun çeşitler içinden eğer farklı alternatifler varsa yabancı çeşitler de olsa oğuzlar, maraş18, kaman seçilmeli diyorum

cetiner 27-12-2012 19:55

herkese merhaba internette ceviz ile ilgili videolar izlerken bir tanesinde özyeşil fidancılığın sahibi sn. Muharrem Yavaş tohumdan yetiştidiği onbinlerce çöğürden kurşunkalem kalınlığında 8 cm boyunda bir fidanın üzerinde dört tane ceviz olduğunu ve bu cevizi gözlemlemeye aldığını söylüyor kendisiyle telefonda görüşüp bu cevizden bir-iki fidan almak istedim sağolsun gönderdi yaklaşık altı senedir bu çeşidi takip ettiğini , chandler den birkaç gün daha geç uyandığını,yabancı çeşitlerden daha verimli olduğunu ve aromasının daha iyi olduğunu söyledi. Yeni bir çeşit mi geliyor ne, hem de yerli...

ladikli 27-12-2012 20:02

sn ejder01 sizin bahçenizdeki ağaçlar kaç yaşında..daha önce bir kaç kez yazdım ama pek cevaplayan olmadı, sizden rica etsem çeşitlerin karşılaştırmasını yapabilir misiniz..
hatta sn.necip1963'ün ceviz cinsleri arası karşılaştırma sayfası var oraya da bir göz atsanız size zahmet

ladikli 27-12-2012 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ramazanaydın (Mesaj 1075872)
bu video da konuşan kişi benim arkadaşım ve her yıl bahçesini gördüğüm ve ceviz tohumu alıp 15 dönüm ceviz dikmeme destek olan kişidir.. inandırıcı olmadığı konu ne ?? ben gerekirse forumada davet ederim kendisini...

ben de ilk izlediğimde çok farklı şeyler düşünmüştüm ama hiç bir zaman ön yargılı olmamak gerektiğini tekrar öğrenmiş oldum:rolleyes:

20-25 kg dan bahsediliyor zaten fazla abartılı değil ama 300-400 kg veren var diyor..Aksaray İli Ağaçören İlçesi'nde doğal olarak yetişen cevizlerin (Juglans regia l.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde bir araştırma [Studies on breeding by selection of native walnuts (Juglans regia l.) of Aksaray Province Ağaçören District] bu araştırmayı inceledim 300 yaşındaki ağaçtan 200 kg, 30-40 yaşlarındaki ağaçlardan 150 kg alındığı yazıyor..arkadaşınız 400kg da biraz abartmış sanki:p..yine de bu rakamlar çok çok iyi..

dediğiniz gibi arkadaşınızı foruma davet ederseniz daha ayrıntılı bilgi alırız..

ejder01 28-12-2012 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1076396)
sn ejder01 sizin bahçenizdeki ağaçlar kaç yaşında..daha önce bir kaç kez yazdım ama pek cevaplayan olmadı, sizden rica etsem çeşitlerin karşılaştırmasını yapabilir misiniz..
hatta sn.necip1963'ün ceviz cinsleri arası karşılaştırma sayfası var oraya da bir göz atsanız size zahmet

sn ladikli
özel sektörde çalıştığım için bahçeyle ayda 2 hafta cumartesi pazar ilgilenebiliyorum internete bilgi çokluğu kadarda bilgi kirliliği var bunu ayırt edebilmek için deneyerek anlamaya karar verdim 2008 den buyana bahçeme ceviz dikmeye başladım 2008 yılında maraşın behtiz yöresinde verimli gördüğüm cevizlerden 20 adet diktim ağaçların gelişimi çok iyi fakat maraştaki verimliliğini göremedim 3yaşında ekilen fidanlar 7 yaşına ulaştılar ağaç başına 2kilo dahi vermiyor diyebilirim yiyecek ihtiyacimizı karşılıyor

2009 da da 3 yaşlı yavuz ve bilecik cinslerini diktim yavuz 2 yıldır 3er 5 ertane meyve veriyor bilecikte tık yok
2012 başlarındada çeşitleme yapıp görmek için
şebin chandler fernette maraş18 toros1 kaman cinslerini temin edip ekimini yaptım. Aynı yıl şebin chadler ve fernette cinslerinde meyve mevcuttu en iyi gelişimde şebin gösterdi 3 yaşlı fidanlarım bu yılla 4. yaşlarına girmiş oldular
en iyi gözlemlerim bu yıl olacak

ladikli 28-12-2012 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ejder01 (Mesaj 1076622)
sn ladikli
özel sektörde çalıştığım için bahçeyle ayda 2 hafta cumartesi pazar ilgilenebiliyorum internete bilgi çokluğu kadarda bilgi kirliliği var bunu ayırt edebilmek için deneyerek anlamaya karar verdim 2008 den buyana bahçeme ceviz dikmeye başladım 2008 yılında maraşın behtiz yöresinde verimli gördüğüm cevizlerden 20 adet diktim ağaçların gelişimi çok iyi fakat maraştaki verimliliğini göremedim 3yaşında ekilen fidanlar 7 yaşına ulaştılar ağaç başına 2kilo dahi vermiyor diyebilirim yiyecek ihtiyacimizı karşılıyor

2009 da da 3 yaşlı yavuz ve bilecik cinslerini diktim yavuz 2 yıldır 3er 5 ertane meyve veriyor bilecikte tık yok
2012 başlarındada çeşitleme yapıp görmek için
şebin chandler fernette maraş18 toros1 kaman cinslerini temin edip ekimini yaptım. Aynı yıl şebin chadler ve fernette cinslerinde meyve mevcuttu en iyi gelişimde şebin gösterdi 3 yaşlı fidanlarım bu yılla 4. yaşlarına girmiş oldular
en iyi gözlemlerim bu yıl olacak

sn.ejder01 çok teşekkür ederim..

ben de bu şekilde yapmayı düşünüyorum.önce yerli yabancı 5-6 çeşit dikip ona göre bahçe kuracağım

dadaşım 28-12-2012 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1076129)
sn.dadaşım'ın dediği mesaj bu galiba..

evet o mesaj açıkta kalmış ona dikkat çektim

dadaşım 28-12-2012 17:43

gerçeği tespit etmek
 
değerli ceviz dostları;
foruma katılmam bir kaç günlük ancak cevizle tanışıklığım sanırım 40 yıllık yaklaşık 2008 den günümüze forumu izliyorum.
bugün elimde yaklaşık 250-300 tane aşılanmayı bekleyen ceviz fidanım var fidanlarım silivri fener köyde, aşılandıtan sonra muhtemelen Erzuruma götüreceğim,
işte bütün sorular burda başlıyor.fidanın bulunduğu yer ve gideceği yer. bu birinci hikaye

benim doğup büyüdüğüm yerlerde çocukluğumda son baharda bir buçuk ay cevizle iç içeydik, cevzlerimiz bir yıl verir 2 yıl biraz az verirdi ama her yıl verirdi bu cevizler arasında 7 gram dan 14-15 grama kadar vardı, kimisi çetin cezdi kimisi iyi kabuğu orta kalınlıkta ceviz, ancak çocukluk yıllarımızda inegölden bir kütükçü amca geldi o belkide anıt olabilecek cevizleri kesti tabi kalan cevizlerimiz bizi yine besliyordu. bu kesilen cevizlerin yerine ilçe tarmdan ziraat dediğimiz cevizleri diktik ne satan ilçe tarımdaki memur bu cevizin cinsini biliyordu nede satın alan biz köylü.

ceviz dostları bugün yaklaşık 20 yaş üstü enaz 300-350 tane ağacımız var veri vasat şimdi ne yapacağız geldiğimiz noktada yapılan HES projeleri hergün iklimi değiştiriyor. söylermisiniz şimdi nolcak you tobe atılan o video onun için dikkatimi çekti videoda konuşan ceviz dostu beyle telefonla görüştüm ve forumda ceviz dostuna yanlış yapıldığını düşündüm beyefendiden almamız gerekn bir ders var diye düşündüm çünkü bölgesinde yalova çeşidinin iyi sonuç vermediğini söylüyor, oysaki benim fidanlarımın olduğu yerde 8-10 yıllık yalova çeşitleri var ve köylü bundan memnun diğeceğim oki biz toplum olarak görerek öğrenen bir milletiz kervan yolda dizilir ata sözü bize ait kamu yönetimimiz bile buna göre şekillenir.

herkes deneyimini yazacak görselde anlatacak belki anlatılanlar sacma gelecek hakaret etmeden deneylerin sonuçlarını göreceğiz ve doğruyu bulacağız söylenilen söze inanmıyorsak kaynağa inip doğruluğunu öğreneceğiz

2012 yılı mart ayında İstanbul Eminönü/ne fidancıları gözlemliyordum. Bir alıcı orda 65-70 yaşındaki satıcıya BODUR CEVİZ sordu. Satıcı ordan az geleişmiz bir fidanı (muhtemelen 2-3 yıl saksıda kalmış) bodur diye alıcı ya 5 tl farklı fiyatla sattı. satıcıya yanaştım, Bodur Ceviz diye bir şey olmadığını söyleyerek müşterisini neden kandırdığını sordum. Satıcı amca ısrarla yaptığının doğru olduğunu söyleyerek başka bir fidanın üzerinde bulunan etiketi verdi buraya sor dedi.

Balıkesir Edremitte bir fidancıya ait bir etiket aradım ancak numara kullanılmıyordu. Eminönünde başka bir fidancıya durumu anlattım. Kendisinin bu konuda fazla bilgisi olmadığını, daha önce fidan aldığı Panç Fidancılığı aramamı ordan cevap alacağımı söyledi. İnternette kısa bir çalışma sonucu Panç Fidancılığı aradım. Telefona çıkan beyefendiye duyduklarımı ve gördüğümü anlattım. sağolsun Panç Fidancılık yetkilileri insanların daha çok para kazanmak için butür yalanlara baş vurduklarını söyledi. Forum aracılığı ile kendilerine tekrar teşekkür ediyorum hepinize saygılar

dadaşım 28-12-2012 18:23

sayın lilium diyorsunuz ki;
İnandırıcı olmayan konu o ağaçlardan o gelişmişteki ağaçlardan ortalama 25 kg ceviz alması her bir ağaç 25 kilo ceviz vermez, anlatım öyle ki ortalama 25 kg, eğer böyleyse bazı ağaçlar 40 bazı ağaçlar 10 kg veriyor ki ortalama 25 kg deniyor, bu söylemi bile doğru kabul etsek o ağaçlarda 40 kg verim verecek ağaç ve ağaçların üzerinde o verimi göremedim.

Bana inanandırıcı gelmeyen tarafı bu.

sayın lilium amacım sizin gibi yıllarını cevize vermiş bir ceviz dostu ile tartışmak değil dediğim gibi ben o videoyu ilk izledikten sonra o videodaki beyefendi ile görüştüm 2012 yılı iklim olumsuzluğundan dolayı verim kaybı olduğunu kendisi zaten söylüyor cevizle ilgili tek iddiası kendi yöresel ceviz çeşidinin kaman cevizi olarak satılması, buda gayet normal ispir fasulyesi meşhur lokantalarda çayeli fasulyesi diye satılmıyormu? oda bunun gibi bir şey

Bunu ben cevize istinaden yazmadım örnekleme yapmıştım sanırım yanlış anladınız.

Konu ceviz olduğu için cevizi sordum.

ramazanaydın 28-12-2012 19:04

ben kendim her ne kadar bursada yaşasamda memleketim akaray / ağaçören ... konu o video üzerinde yoğunlaştı ve ben selçuk üniversitesince yapılan araştırmayı paylaştım burada, bilmiyorm dikkatlice inceleyen oldumu (sayın ladikli dışında)... orada videodaki arkadaşımın anlatımlarında hiç bir abartma veya yanıltma yoktur..

tek bir eksik konu var oda kış mevsiminin sertliği ve lkbahar donları na çare üretememizden dolayı don yüzünden ürün kaybı.. yoksa bahsettiğimiz ceviz lezzet bakımından ilk sırada değilsede ikinci sırada yer alır... dadaşım ile görüştüğünü bilmiyordum ama forumda yazılanlardan dolayı kendisini birinin aradığını söylemişti, söylediğine göre dadaşımmış. sayın dadaşım sana ceviz yollayacağını söylemiş arkadaş , bence hiç kaçırma o cevizleri tohum olarak kullan :) çünki benim çocukluk arkadaşım ama denk getiripte cevizini alamadım. sadece tohum olarak 2 yıl önce dikmeye almıştım (eğer ikna edersem kalemde alacağım) şuanda 165 ceviz agacım var forumda sayfa 84 lerde sanırım fotolarıda mevcut.

ramazanaydın 28-12-2012 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1015625)
Çok şükür, siz cümleleri düzeltiniz bende anlayabildim. ;) sabahtan beri böyle yazsaydınız ya. :)

"Cinste açılma olmasın diye" cümlenize bende katılıyorum, fakat daha erken ürün almaya katılamayacağım.

Bir kaç gün önce ankaradan telefonla arayan bir arkadaş da böyle güzel verimli bir cinsten bahsetti, ve bunu çoğatmak istiyormuş aşılamadan anlamadığı için ankaraya gelip aşılama konusunda yardımcı olmamı istedi.
Cinsi merak ettim, resim gönderdi fakat resimlerden çok iyi görüp karar vermek oldukça zor.
Resmi sizlerle de paylaşayım.

Eklenti 329970

Eklenti 329971

sayın lilium buresimdeki cevizi budamaya gidebildinizmi cins konusunu aydınlatabildinizmi acaba ? , malum ankarada yakın bize.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025