![]() |
Sayın safranlı makale degilmiş ... "Walnut Production Manual " isminde ceviz yetiştiriciligi hakkında en kapsamlı kitap var onda okumuşum sayfa 155 "three thinning " bölümü.. google dan aratıp bulabilirsiniz ..
|
Sayın lillium bizim milletimiz ne yazıkki iki kişi bir araya gelip bir işi yapamıyor o yüzden dünya devi bir şirketimiz yok o yüzden ticaretimiz zayıf..
kimse kimsenin gelişmesine faydası olsun istemiyor.. bizim köyde herkes 4 ceker traktör alma sevdasında herkes benim olsun istiyor komsumda olmasın, başkası ögrenmesin yapmasın.. Üretici malını tüccara verip sıyrılmak istiyor kemen inanın bugdayı arpayı bile hemen tüccara veriyorlar hemen parayı almak için.. Gecen gün haberlerde belçikadaki çiftçilerin eylemini gördüm süt fiyatları için, o kadar hoşuma gitti ki.Bizde gemisini kurtaran kaptan... o yüzden bu forum hoşuma gidiyor sanki süregelen yanlışları sürdürmemek üzere herkes anlaşmış gibi gün gelir bizim agaclar büyüyünce kooperatif benzeri birşey de kurarız bu kafayla.. :) |
Alıntı:
İlk sene traktör vs almadan yapalım dedik. Kiralarız köylüden işimiz yürür dedik. Gelgelelim sürüm için 50 dekara 1000-1200 TL isteyenler oldu. Örneğin römorkla 2 ton gübre taşıyacağız 3 km mesafeden 15 dakikalık iş. 100 TL isteyen oldu. 3 tonluk su taşıyalım dedik ona bile saçma sapan paralar istendi. Maalesef çocukluğumuzda öğrendiğimiz iMC olayının tamamen masal olduğunu öğrendim. Her evin bahçesinde makine ekipman parkları oluşmuş, aletlerin bir çoğu da paslanmış. Hal böyle olunca kendimiz orada büyüyüp, bu ekipmanları ortak alıp çalıştırmak daha mantıklı geldi. Bugün Amerika'daki bahçelere baktığımız zaman bizim gibi 20-30 dekarlarla bu işleri yürütmüyorlar. Tek bir noktada binlerce dönüm arazilerde, büyük ekipmanlarla işi çözüyorlar. Biz hasatı yapsak, ayıklamayı nerede yapacağız, nakliyeyi nasıl halledeceğiz derken dağıtım kanallarına malı teslim etmek zorunda kalıyoruz fındıkta olduğu gibi. Sayın Lillium'un da dediği gibi dünyanın en pahalı yakıtını kullanıyorsan "aracılar" bu işin ekmeğini yemiş oluyor. Örneğin depolama konusunda pek bir yazı görmemiştim burada. Yarın bir gün tonajlar artıp mevsiminde satılmayan cevizler ne olacak ? Bunun için depo kuruluş maliyeti, işletme maliyeti konusunda bilgisi olanlar var mı ? Yurtdışında adamlar bahçenin yanına yaptıkları depolarda stoklarını da tutabiliyorlar. Farzedin biz de yaptık; bunun elektirk, su, güvenlik vs maliyetleri ülkemizde çok pahalı maalesef. |
işçilik
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bahce kuracak kisiler icin ,etrafindaki bahcelerde nar ,incir ,findik yetisiyorsa yabanci casitler de dahil olmak uzere her turlu cesit yetisebilir denebilirmi...
|
Alıntı:
denmese iyi olur:D valla bizim orada ne nar oluyor ne incir,fındığın da soğuğa dayanıklı olan çeşitleri yetişiyor fındık bahçesi olan da 3-5 kişi.. |
Alıntı:
Şimdide kimyasal ve zehir kullanmadan nasıl üretim yaparız diye kendimizi perişan ediyoruz :) Fındık daha çok nemden hoşlanır ceviz nemi sevmez antraknoz olur İncir bazı çeşitleri soğuktada olur ama ceviz kadar soğua dayanamaz Nar çok nemli yerde hemen basara olur birazdaha serin kuru havayı sever ama soğuktan hoşlanmaz Diye biliyorum yanılıyormuyum ?? |
Bazı kaynaklarda Amerika'ya önümüzdeki 20 yıl içinde ceviz konusunda en büyük rakibin Türkiye olacağı da söyleniyor. [/QUOTE]
Bu işe çok sıcak bakan birisi olarak moral bozmak istemem ama Çin'de ciddi ıslah çalışmaları başlamış. Ciddi behçeler kurulmaya başlanmış. 15-20 yıla kadar ABD'yi fazlasıyla geçeceğini okudum. Akça Hoca'dan. |
Bir arkadaşım Türkmenistan da gördüğü aynen asmadaki üzüm gibi salkım salkım ceviz veren ceviz agaclarından bahsetti tahminim çinlilerde bu tarz ceviz yetiştiriyor olabilir..
Uzmanların şimdiye kadar ilgilenmemesi ilginç biz hep batılının eline bakıyoruz yıllardır.. Ayrıca Çin şu anda zaten üretim miktarı olarak ya birinci ya da ikinci olması lazım.. |
Sayın ncp1963 aşılı ceviz ceşitlerinin de ne kadar sogugu sevdigi tartışılır yerli yabancı farketmez aksi taktirde forumda bu kadar soguk zararı ile ilgili mesaj olmazdı..
Benim köyümde incir ,nar,fındık hatta antep fıstıgı bile yetişiyor ama yerli yabancı bütün agaclarımda soguk zararı oldu gerek ilkbahar gerek sonbahar hatta gecen sene aşırı soguklarda da zarar görenler oldu ama en azından agac kaybetmedim .. Çetin cevizlerle karıştırmamak gerek aşılı cevizleri... |
Karasal iklime soguklara nispeten dayanıklı çeşitlerin anavatanında yarın 1 aralık ta beklenen sıcaklıkları:
Giresun:22/14 Kırşehir:14/4 Bilecik:17/11 |
Alıntı:
ceviz ağacı -25 dereceye kadar dayanır diye yazıyor heryerde buna rağmen geçen kış bizim buralarda bir kaç günde olsa -35 lerin de altında sıcaklıklar oldu ağaçların tepkisi ne oldu ?? geç uyandılar, ince dallarda kısmi kurumalar oldu bazı ince dallar çok geç uyandı meyva miktarında önemli düşüş oldu. bizlerin burada ilkbahar geç donları ve sonbahar erken donları olarak bahsettiği soğuk zararı bu değil. erken uyanan ağacın yapraklarının veya çiçeklerinin soğuktan zarar görmesi ve ya geç uyuyan ağacın yeşil olan kısımlarının sonbaharda soğuktan zarar görmesi bizim burada tartıştığımız. uyuyan ağaç yukarda da belirttiğim gibi çok soğuklarda bile çok zarar görmüyor kaldıki bu türden soğuklar herzaman görülmez bunlar 10-15 yılda bir olur önemli olan bölgemizin geç donlarından önce uyanmayan erken donlarından önce uyuyan cinsleri bulup dikebilmek şöyle düşünelim dünyanın en verimli cinsini aldık diktik ağacın gelişimi mükemmel ama bizim bölgemizin geç donlarına yakalanıyor neredeyse tüm çiçekleri zarar görüyor verim çok düşük.. burada ağacın herhangi bir suçu varmı?? veya tersi sonbahar erken donlarından önce odunlaşamıyor yeşil halde donlara yakalanıyor yandal verimli olan ağacımız gelecek yıl meyva vereceği genç yan dallarını kaybediyor ve gelecek yıl çok düşük bir verim alıyoruz.. ağaçmı suçlu??? yoksa biz hırsımızın kurbanımıyız??? |
çapa makinası
Arkadaşlar konuya balıklama dalmak gibi olucak ama çapa makinası alacağım yaza kalırsam fiyatlar % 20 oranında artıyor. 3-4 bin tl lik 10 dönüm araziyi rahat rahat sürmek için beni mekanik anlamda yormayacak,servis ağı geniş, dizel bir makina arıyorum kullanan memnun kalan bir arkadaş varsa tavsiyesi edeceği bir araç varmı ? Marka ismi vermek istemiyorum ama bu 1 haftadır kaan 60 S oturaklı çapa makinası ile ilgileniyordum istanbul karaköy'de mağazada buldum fakat oturaktan bir kaç kullanıcı düşmüş bunlarda yasaklamışlar :))
Eğer bu işi yapıyorsak kesinlikle alet ve ekipmanların mutlaka olması gerekiyor bunu öğrendim. |
Aviator kardeşim 10 dönüm yerde çapa makinası yorar.İkinci el küçük bir traktör al.Her işini görür. ilaçlama sürme nakliye.Traktörün üzerinden inmeden ilaçlama,çapalama sürme hepsini yaparsın.35 lik fergusom,leyland,veya yeni küçük traktörler var.kolay gelsin.bol ürünler
|
sayın ömür-uşak bir çok kişi aynı şeyi söylüyor 2. el bir traktör şart gibi ama benim bahçemin tel boyları fidanla arasında 2 metre fark var traktör girmiyor.ucuz yollu bi çapa makinası alıp birde traktörmü alsak ?
|
Sayın Aviator34, çapa makinesiyle ilgili mesajları şu başlığa yazarsak konularda dağılmamış olur.
Düşüncemi oraya yazdım. :) |
(Ceviz bahçesi bakımı ile ilgili olduğu için yine bu başlıkta devam ettiriyorum)
Sn. Aviator34 Sn. Lilium'un dediği gibi 10 dönümün toprak işlemesi için sadece çapa makinesi yetmeyecektir, ama ağaç diplerini çapalamak için alacağınız bir çapa makinesi işinizi çok kolaylaştıracaktır, iş gücünden tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Traktör almak için ise 10 dönüm bence "kritik eşiği" geçirmiyor. Traktör kiralamanız belki daha ekonomik olacaktır. Ayrıca, siz de benim gibi uzaktan bahçe idare etmeye çalışan birisiniz. Hafta sonu gittiğinizde eğer traktörünüz sorun çıkarıyorsa onun tamiri, bakımı vs, ile uğraşmanız zor olacaktır. 10-12 bin TL'ye alacağınız 1990 öncesi bir model muhtemelen size epey sorun çıkaracaktır. Dolayısı ile birim maliyeti elbette yüksek olacaktır ama traktör kiralama, satın almak ile karşılaştırıldığında toplam sahip olma maliyeti açısından daha hesaplıya gelebilir. Syg. Ç. |
Değerli Arkadaşlar 17 dönümlük tarlaya ceviz ektik. aynıyere ek ürün olarak yonca ektiğimizi düşünün her iki ürün içinde devlet desteği alabilirmiyim.selamlar
|
Alıntı:
|
Bu işe çok sıcak bakan birisi olarak moral bozmak istemem ama Çin'de ciddi ıslah çalışmaları başlamış. Ciddi behçeler kurulmaya başlanmış. 15-20 yıla kadar ABD'yi fazlasıyla geçeceğini okudum. Akça Hoca'dan.[/QUOTE]
Dünya ceviz üretiminin yaklaşık %8'ini karşılayan Türkiye, büyük üretici ülkeler sıralamasında Çin ve ABD'nin ardından üçüncü sırada yer alıyor. 2010 yılı FAO verilerine göre, dünyada 844 bin hektar alanda, 2 milyon 555 bin ton ceviz üretiliyor. Dünya üretiminde ilk sırayı 1 milyon 61 bin ton üretimle Çin alırken, bunu sırasıyla, 457 bin tonla ABD ve 178 bin tonla da Türkiye izliyor. Dünya ceviz verim ortalaması da dekar bazında 240 ile 300 kg arasında değişim gösteriyor. Türkiye'de ceviz üretimi istikrarlı bir seyir izlerken, verilen desteklerin de etkisiyle son 10 yılda ceviz üretimi %52,7 oranında artışla, 2011 yılında 183 bin 240 tona çıktı. Türkiye'nin ceviz üretiminin 2012 yılında da 194 bin 298 ton düzeyinde olacağı tahmin ediliyor... sn oz26 çin zaten abd yi 2ye katlamış 2010 da, önümüzdeki yıllarda da üçe beşe katlar..adamlar tüm dünyayı sarmış durumda,cevize bari bulaşmasalardı:) |
"...çin ceviz yetiştiriciliğinde özellikle 2010yılında üretim alanlarının artmasına yönelik yoğun bir çalışmanın olduğu anlaşılmaktadır. 2010 yılı istatistiklerine göre Çinde ceviz üretim alanları 1.82 milyon hektara yükselmiştir...
...çin'de mevcut bahçelerin yanında 600 bin hektar alanın da önümüzdeki 5-10 yol içinde meyve vermeye başlamasıyla dünya ceviz üretiminde Çin in fiyat oluşumunda etkili olması beklenmektedir... ...özet olarak gelecek 10 yıl içinde Çin dünya ceviz yetiştiriciliğinde sadece üretim değerlerinde değil dış ticarette de söz sahibi ülke olma yolunda önemli projeler yürütmektedir." tekrar baktım da böyle diyor hoca. sn ladikli evet 5 e katlamaları yakındır. ve evet keşke bulaşmasalardı :) |
Alıntı:
|
sn.lilium bildiğim kadarıyla sizin bahçenizde yalova1 ve chandler çeşitleri var,bunlardan başka verim aldığınız yerli ve yabancı çeşidleriniz var mı..bunların karşılaştırmasını yapabilir misiniz rica etsem..(verimleri,soğuğa-hastalıklara dayanıklılıkları falan)
|
Merhaba arkadaşlar,
Haftasonu bahçeye gittiğimde 15 ekimde diktiğim chandler ağaçlarımdan 30% kadarında, lider dalın uçlarında kararma gözlemledim. 2-3 hafta öncede gözlemliyordum ama sanki biraz sayıları artmış. Fidanın boyunun yarısına kadar kararanlar var. Soğuk etkisimi sizce? Halbuki henüz soğuklarda başlamadı Fidanların yapraklarını dökmesini bekliyordum, hepsini %50 su ile seyreltilmiş plastik boya ile boyamayı düşünüyorum. Sizce bu kararmaların ilerlemesini engellermi? Bu konuda deneyimi olan veya başka önerisi olan varmı? |
MERHABA DEĞERLİ FORUM ÜYELERİ.
Tekirdağ Marmara ereğlisinde 5.5 dekarlık bir ceviz bahçem var. 80-90 cm derine inince alttan beyaza yakın toprak çıkıyor. Acaba kireçli toprak mı? Çünkü tahlil yaptırmamıştım.Bir fikir verirseniz memnun olurum. Ayrıca fidanlar 3-4 yıllık. |
60 tane bilecik, 20 tane şebin cinsi ceviz fidanı yanına chadler dikilirmi?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sn. Permakültür,
Şimdi tam belli olmayabilir, ama kışın budama yaptığınızda bu dalların çok kolay kırıldığını (elinizle bile çok kolay kırabilirsiniz) görürseniz bakteriyel yanıklık sonucu olduğuna da hükmedebilirsiniz. Bu sene bordo bulamacını güzelce yapmaya çalışın, mümkünse bir tane şimdi, mümkün değilse Şubat-Mart gibi yapın. Eğer hastalıktan emin değilseniz ilçe tarım'a da danışarak, bud-break aşamasında sadece bakır ile girişebilirsiniz. İki haftada bir de yeni sürgünleri kontrol edip daha ciddi bir kimyasal kullanma konusunda kararınızı verebilirsiniz. Eğer kimyasal kullanmak istemiyorsanız yine alternatifleriniz (pahalı da olsa) var. Ceviz Hastalıkları bölümüne bakteriyel yanıklık konusunda epey yazdım, onları okumanızı tavsiye ederim. |
Bordo Bulmacını hem aralık hem de şubatta mı uyguluyoruz yoksa 1 kere uygulamak yeterli midir ?
|
Alıntı:
Ancak normal sezonda zaten bakteriyel ve mantari hastalıklara karşı bakırlı vs. preperatlarla girişecekseniz bir de sonbaharda atmayın derim ben. Bizim oradaki meyveciler sadece Şubatta atıyorlar. Mantıken de kışın bu hastalıklar uyuma devresinde oluyor, yağmurlarla vs. attığımız bordo bulamacı da bir miktar yıkandığını düşünürseniz, bana biraz ekstradan masraf ve gereksiz kimyasal kullanımı gibi geliyor. Geçtiğimiz sene sonbaharda bordo bulamacı atmadık. Şubat ve Mart aylarını da karlar çok geç eridiği ve arazimizin killi yapısı nedeniyle çok çamurlu olduğu için kaçırdık. Onun yerine tomurcuklanma kedi kulağına dönme aşamasından itibaren düzenli bakırlı preperat ve fungisit uyguladık. Cevizlerde sonuç fena olmadı. Oluşan bir kaç antraknoz ve bakteriyel yanıklık vakası da bence eşik değerini geçmediği için iki uygulamada kestim, üçüncü uygulamaya gerek kalmadı. Şeftalilere ise hiç bir şey uygulanmadı, daha doğrusu cevizlerden artanları şeftalilere kullandık ama sonuçta kapsamlı mücadele olmadığı için onlarda epey mantari hastalık oldu. |
2 Eklenti(ler)
MERHABA DEĞERLİ FORUM ÜYELERİ.
Bir süredir forumunuzu takip ediyorum. Bu sitede harika ve çok faydalı bilgiler var. Emeğini ve bilgisini esirgemeyip paylaşan herkese çok teşekkürler ederim. Ceviz ağacını çocukluğumdan beri çok sevmişimdir, şimdi de küçük bir ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Sn.Lilium bilgi,tecrübe ve paylaşımlarınız gerçekten çok değerli, Benim arazim 750 m yüksekte ve Uludağ eteklerinde orman iklimindedir. Aşağıdaki 25 adet fernor,4 adet fernette ve deneme için 1 adet chandler fidanımı sizce şimdi mi yoksa ilkbaharda mı dikmeliyim? Eğer şimdi dikersem 3-4 göz yukarıdan tepe almasını şimdi mi yoksa dona karşı ilk bahardamı yapsam daha iyi olur? Birde keseceğim yeri işaretlerseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler... |
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Fidanlarınızı ekerken üç dört göz üzerinden kesiniz söylemi daha çok açık köklü fidanlar için geçerli bir söz, açık köklü fidanların kök sistemi sökerken tamamıyla bozuluyor o nedenle tekrar yeni bir ekimle kök sistemini oluşturuncaya kadar o uzun gövdeyi bakamıyor güneşe dona maruz kalıp kurumalar görülebiliyor, o nedenle üç dört göz üzerinden kesimleri daha çok açık köklü fidanlara öneriyorum. Bu kesim iyi gelişim göstermemiş tüplü fidanda da olabilir, ama iyi gelişim göstermiş üstelik kök sistemide (tüplü) bozulmayacağı için kesim uygulamanız şart değil. Gördüğüm kadarıyla fidanlarınız tüplü ve iyi gelişim göstermişler ve boylularda, boyları 1-1.20 ler cıvarında varsa sadece tepe vurmanız kafidir. Ben her iki uygulama içinde kesilecek yerleri işaretledim, karar ve uygulama size kalmış bir şey. Eklenti 351564 Eklenti 351565 Kırmızı çizgiye kadar Toprağa gömülecek. Ekerken aşı bantlarını sökmeyi ihmal etmeyin, hatta hemen sökün. Eklenti 351566 |
Sn. Lilium,
Verdiğiniz değerli ve ayrıntılı bilgilere sonsuz teşekkürler. Yerimi yaz başında derin sürdürüp, Ekimde de düzelttirdim. Şimdi de çukurlarını kazıp, bir miktar organik gübre ve leonardit karıştırarak dikimini yapacağım. Verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak, Allah razı olsun... |
Alıntı:
Siz sayın lilium a sormuşsunuz ama ben dayanamadım cevap yazacağım fidanlarınıza yazık olmasın. Resim üzerindeki tarih mutlaka doğrudur, eğer doğru ise şu anda bu fidanlar rakımı düşük bir yerde gövdeler pişkinleşmemiş uyumamış yani 100 metreden 750 metreye transfere hazır değiller. Bekleyin fidanlarınız tüm yapraklarını döksün gövdeler yeşilliğini kaybetsin kısaca uyusun sonra ister dikin ister Şubat sonu Mart başı gibi dikin |
Sayın AVCI016,
fidanlarınız pişkinleşmemiş, zaten tüpte, yaz başlarında dikersiniz, daha garanti olur, riske girmeyin derim.. |
Alıntı:
Bana yapraklarını döktükten sonra dikilebilir gibi geldi, risk olarak neyi gördünüz? Özellikle aşının üstü çok yeşil gözüktüğü için mi öyle söylediniz? Bence fidanın kendi yerinde bahara uyanması çok önemli. Kök çalışması açısından Mayıs-Haziran dikimi bir iki ayın kaybı gibi geliyor. Geç dikilirse de bu sefer çok su istiyor, kuruyabiliyor ya da ölçü kaçırılıp çok su verilince de boğuluyor gibi geliyor bana.. bilmem ne dersiniz? Ç. |
Bugün aralığın 5 şi, üstelikte fidanlar tüplü, tüplü fidanda ne zamandır yaprak dökülmesi beklenir oldu?
Su yürümesi durmuş yaprakların %90 dökülmüş fidanı sallasanız diğerleri de dökülecek, Yaprakların görevi kısacası işi bitmişşş. Gelişimi durmuş su yürümesi durmuş fidan, Bu evreye kadar pişkinleşmemişse, bundan sonramı pişkinleşecek? "Bekleyin fidanlarınız tüm yapraklarını döksün gövdeler yeşilliğini kaybetsin kısaca uyusun" Üzerinde su iletişimi bitmiş görevi bitmiş bir kaç yaprak olması fidanın uykuya yatmadığını göstermez, fidanlar uykuya yatmıştır, daha nasıl uykuya yatacaklar? yün döşeğe yatıncamı uykuya yatmış oluyor, ve bundan sonra nasıl gövde yeşilliğini kaybediyorlar, bu nasıl oluyor, su yürümesi durmuş fidan gövde yeşilliğini kaybetmesi için nasıl bir çalışma yapıyor da yeşilliğini kaybediyor, havadan besin takviyesimi alıyor, nasıl oluyor, Öğrenelim ben bilmiyorum da. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025