agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

aslan_k 07-04-2011 14:17

2 Eklenti(ler)
Çok teşekkürler Sn. ligustrum, aağıdaki fotograflarda ile kesmeyi düşündüğüm yeri işaretledim bu şekilde daha net ortaya çıkacaktır.

aynaerhan 07-04-2011 16:14

menemen ceviz
 
izmir menemende 5 dönüm tarlam var
boş duruyor
oraya ceviz dikmek için sırasıyla neler yapmalıyım
bu ceviz nasıl bir iş getirisi nasıl acaba...
devlet desteği varmı...

ligustrum 07-04-2011 18:47

Sayın aslan k; Benim gönlümden ancak ağacın 1/4 ünü kesmenden yana.

Kasif 09-04-2011 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kasif (Mesaj 773881)
Arkadaşlar merhaba,

Uzunca bir zamandır forumu takip ediyorum. Özellikle ceviz ve badem konularıyla ilgileniyorum ve ilgili konuların tümünü okudum. Kısmet olursa ben de kapama ceviz ve badem bahçesi kurmak isteyenlerdenim...

Ankara Kızılcahamam'da bir arkadaşıma ait 40 dönüm bir arazi var, çok uzun yıllardır işlenmiyor. Araziyi 120 dönüme çıkarmak da mümkün olabilir. Arazide tek tük meşe ve ardıç ağaçları var. Rakım 1300 metredir. Arazinin Kuzeyi ve kuzey doğusu bir tepe ile kapalı doğu ve güneyi ise çam ormanı ile kapalı. Batı ve güney batısı ise göz alabildiğine açık. Arazimiz güney batı yönünde hafif meyilli. Bölgede kış oldukça çetin ve karlıdır.

Bahsettiğim arazinin yakınında bana ait 5 dönüm bir arazi var bir parça daha korunaklı. Geçtiğimiz sonbaharda çeşitli meyve fidanları diktim geçtiğimiz hafta sonu baktığımda henüz hiçbiri patlamamıştı ancak donma kuruma belirtisi yoktu (minik zeytin fidanımız ile serviye benzeyen elwodiler hariç). Diktiğim ceviz ve badem fidanları da şimdilik sağlıklı görünüyor.

Henüz toprak analizi yaptırmadık. Sanırım bir iki haftaya yapılacak ancak öncelikle buradaki çok tecrübeli arkadaşlarımın görüşlerini almak istedim. Sizce burada bahsettiğim 40 ila 120 dönüm büyüklüğünde ticari bir ceviz yetiştiriciliğinden bahsedebilir miyiz? İlk bahar geç donları görülebileceğini sanıyorum, olursa da hangi çeşitleri araştırmamızı önerirsiniz? Son olarak da sık dikim mi yoksa ayrık dikim mi uygun görürsünüz?

Değerli zamanınız ve emeğiniz için teşekkür eder, saygı sunarım.

Merhaba arkadaşlar,

Özelden yazan bir arkadaşımız dışında yorum yapan olmadığı için sorumu hatırlatmak istedim. Ayırdığınız zamana teşekkürler...

ligustrum 10-04-2011 02:35

Sayın Kasif; Merhaba. "Henüz toprak analizi yaptırmadık.
Sanırım bir iki haftaya yapılacak ancak öncelikle buradaki
çok tecrübeli arkadaşlarımın görüşlerini almak istedim."
Yazınızdaki çok tecrübeli sözcüğü, görüş bildirecek olanları frenletmiştir.

"Cevizle ilgili arkadaşların görüşleri.."şeklinde yazmış olduğunu kabul ederek,
benim tavsiyelerim ;
40 ya da 120 dekarlık bir ceviz bahçesi kurmak isteyenler,
site ortamında toplayacağı bilgiler yanında mutlaka bağlı olduğu
Tarım Müdürlüklerine giderek şifahî net bilgilere ulaşmalıdır.

Söz konusu bölge-mıntıkada yetiştirilmesi düşünülen meyve türlerinin
olup-olmayacağı kritiğinde;
O mıntıkada bu tür meyva ağaçlarına ya da yabanilerinin
bulunup-bulunmadığına bakılmalı.
Yani; komşuda olursa sizin bahçede de hayli hayli olur.:D
Hangi ceviz derseniz?
Birinci önceliğiniz yöredeki ceviz olmalı.
Çünkü; o bölgenin huyuna suyuna adapte olmuş ki, halâ var, makbul görüyor.
Yeni arayışlarda risklerde vardır.:confused:
Kolay gelsin.

Çınarmunarı 13-04-2011 16:55

Arkadaşlar bu yıl cevizler geç uyanacak...Geçen yıl mart sonu nisan başı gibi yerli cevizler yapraklanmaya başlamıştı. Aynı yerli cevizler(Yalovalar) bu sene bu günlerde (Balıkesir yöresinde ) uyanmaya başladılar.Yabancı (chandler) çeşitlerde ise hiç hareketlenme yok. Galiba mevsimlerde de(kışdan ilkbahara doğru) hafif bir eksen kayması var.

Kasif 14-04-2011 22:57

Sayın Ligustrum ve arkadaşlar,

Bir yanlış anlaşılma olmuş. Ben çok tecrübeli arkadaşlar derken sadece hocaları kastetmedim. Ben şimdilik sadece 5 ceviz diktim. Yani 6 ağaç dikmiş herkes benim için çok tecrübelidir. Üstelik her farklı görüş yeni çağrışımlara da yol açacaktır.

Sorularıma yorum yapacak tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla

eko_ 22-04-2011 09:35

Bu yıl iklimlerde 15 gün gibi bir kayma ve cevizlerimin olduğu arazi yüksek olduğu için
yeni uyanma başlayacak.Boyunlu gözlerin alt kısmından jilet ile çizmek suretiyle düğme gözden dallandırmayı düşünüyorum.Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

cupressus 22-04-2011 12:09

Sn EKO, 15 gün kayma olayı çok su götürecek bir konu olduğu için geçip diğer kısmı cevaplayacağım. Çizme işleminde jilet pek kullanılmamakta, bıçak yeterli olmaktadır. çizme işlemi gözlerin uyanma zamanına çok yakın yapılırsa etki göstermemektedir. boyunlu gözü el ile kırarsanız zaten uyanacaksa düğme gözden uyanır. siz en iyisi gözün tamamının üzerinden bıçakla çizin (gözün yaklaşık 1 cm üzerinden), boyunlu gözü koparın, hemen yapın geç kalınırsa olmaz(bulunduğunuz yerin iklim şartlarını siz daha iyi bilirsiniz. geç kalıp kalmadığınızı bilemeyeceğim). Kolay gelsin

eko_ 22-04-2011 12:54

Sayın cupressus verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Dediğiniz gibi iklim her coğrafya için farklılıklar gösteriyor.

ligustrum 22-04-2011 17:50

Sayın cupressus; Merhaba. Ceviz fidanında boyunlu ve dövme gözlerin görevleri,
çizme olayı ile teşvik edilecek yönlendirme nedir?
yetiştiricilerin bu hususu gözlemlemek için yardımcı olacak resim koyabilir misiniz?
Sağlıcakla kalın.

deli_dervish 23-04-2011 14:34

Kimse yokmudur soruma cevap verecek.
chandler ile fernor ceviz cesitlerini verimlilik, kıs soguklarına dayanıklılık, dişi ciceklenme süresi, yapraklarını dökme süresi, bakımından karsılastırabilirmiyiz? bu iki cesitten hangisi bu alanlarda öne cıkmaktadır.
1600 rakımlı kısları sert gecen ilkbahar gec donları görülen antalya korkuteli yaylası mevkisinde hansi cinsi önerirsiniz. köyde asısız bircok ceviz agacı yetişebimektedir. ama bu yer icin hangisi uygundur denemeyi düşünüyorum.bilgilerinizi paylasırsanız sevinirim.

Avanos 24-04-2011 00:28

Tecrübeli olduğum alan badem olmasına rağmen.1600 rakımdaki bir yer için ceviz olarak şunu öneririm. Chandler ve fernor dikmeyin derim.Büyük ticari bahçemi yapacaksınız. Yoksa 3-5 tanemi dikeceksiniz.3-5 tane dikecekseniz.Aşısız ceviz dikin ordaki cevizdende aşı alıp aşı yapın fazla kafanızı karıştırmayın.Ticari düşünüyorsanız 1600 rakım için tavsiye etmem meğe yazık olma ihtimali kuvvetli.Direk yapamayın derim.

Lilium 24-04-2011 01:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deli_dervish (Mesaj 791023)
Kimse yokmudur soruma cevap verecek.
chandler ile fernor ceviz cesitlerini verimlilik, kıs soguklarına dayanıklılık, dişi ciceklenme süresi, yapraklarını dökme süresi, bakımından karsılastırabilirmiyiz? bu iki cesitten hangisi bu alanlarda öne cıkmaktadır.
1600 rakımlı kısları sert gecen ilkbahar gec donları görülen antalya korkuteli yaylası mevkisinde hansi cinsi önerirsiniz. köyde asısız bircok ceviz agacı yetişebimektedir. ama bu yer icin hangisi uygundur denemeyi düşünüyorum.bilgilerinizi paylasırsanız sevinirim.

Sayın deli_dervish,chandler hakkındaki bilgileri forumda bulabilirsiniz, türkiyede ilk etepta üretim olarak chandler üretilmeye başlandı, chandler ile kurulan bahçelerden bile daha doğru dürüs net bir şeyler alınamıyor net bir şeylerin alınabilmesi için en az bir on yıl gerekli, on yıla gelmiş bir ağaçla net birşeyler söyleme imkanı daha iyi olacak, evet ilk yıllardaki görünüm oldukça şaşırtıyor bir kere diğer yerli ırklarda görmediğimiz kalite ve verimliliği bu ırta gördük, ama daha sonraki yıllarda ne gibi olumsuzluklar çıkar onu zaman ve yıllar gösterecek, fernor daha sonra üretilip yaygınlaştılmaya çalışılan bir ırk, güzel bir ırk olduğu söyleniyor, yani türkiye geçmişi çok yeni, chandler hakında bile tam bir şeyler söyleyemezken fernor hakkında bir şeyler söylemek yanlış olmazmı.
Fernor için dış kaynaklı net bilgilere ulaşılsa bile bu türkiyede de böyle olacak anlamı çıkmamalı, "deneyim, deneyim, göreyim demişler" görmeden her söylenene inanmayın derim, bu bir sürec, ekersin olur sen kazanır bir adım önde gider kazanırsın, ekersin olmaz küllüm zarar, türk tarımı zaten bir kumar değilmidir, tuttumu kazanırsın tutmadımı batarsın.

Soğuklara dayanıklılık cevizlerde -27 lere kadar dayanabiliyorlar, uyandıktan sonra 2-3 dereceler bile etkili oluyor.

Çiçeklenme süresi yapraklarını dökme süresi iklime göre yöreye göre çeşidin cinsine göre değişkenlik gösterir bu yetiştiriciler için çok önemli bir şey değil önemli olan çeşide göre dozlayıcıyı doğru kullanmak.

deli_dervish 24-04-2011 08:52

1600 metre rakımda suan ceşitli ceviz türleri yetişiyor, köyde 20-30 yıllık ceviz agacı bol durumda. Verimleri de normal sayılır. Benim derdim su an pek verimli kullanılmayan yaklaşık toplam 20 dekarlık bir alana sahip 2-3 tarlayı yakınlarında su da bulundugundan ceviz dikmek. 20 dekar araziye 10* 5 den 400 agac yapar dogru bir çeşit secimiyle ve dogru tozlayıcıyla önemli bir gelir elde edilebilir ilerleyen yıllarda. Bir kac hocayada danıştım onlarda yabancı olarak fernor dediler. Yerli olarak da maraş 18. hem dikilen agac sayısını artırmak hemde erken yasda verime yatmasından yabancı ceviz düşünüyorum. Ama ortada bir chandler furyası oldugundan sizlerede danışmak istedim. Söylediğiniz gibi dikip 5 yıl beklemeden net bir şey söylemek zor

Avanos 24-04-2011 10:02

Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olma hala ısrarcıyım.Aşısız dik sonra ordaki ceviz çeşitleri ile aşıla ya da şebin veya Bilecik.Bu slogan olmuş Hocamın biri maraş 18ci diğeri cahtlerci. Modalar dikkat edin gelip geçicidir.

06doğaci 24-04-2011 10:15

Merhaba deli dervish bence siz hep dört dörtlük şartlara göre çeşit seçmişiniz ama yazdıklarınıza göre yeriniz yüksekte ve hala yabancı çeşitlerden bahsediyorsunuz.Biraz Avanosu dinleyin derim.Ülkemizde ekilen ceviz miktarını % 100 olarak ele alırsak doğru çeşit ve ismine doru ekilen bence % 35 i geçmez.

deli_dervish 25-04-2011 17:10

yüksekliğe nazaran ilk bahar gec donlardan zarar görecegimi düşünmüştüm bu yüzden en gec acan 2 ceşit fernor ile chandleri düşünmüştüm.fernor en geç açan çeşit diye biliyorum mayısta acıyor. Ama kıs soguklarında diger yerli çeşitlere göre nasıl dayanır bilmiyorum.

cupressus 26-04-2011 07:50

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 790633)
Sayın cupressus; Merhaba. Ceviz fidanında boyunlu ve dövme gözlerin görevleri,
çizme olayı ile teşvik edilecek yönlendirme nedir?
yetiştiricilerin bu hususu gözlemlemek için yardımcı olacak resim koyabilir misiniz?
Sağlıcakla kalın.

Ağacın bir yanında dal oluşmadığı durumlarda dal çevresinin 1/3 lük kısmı bir gözün 1 cm kadar üstünden odun kısmına kadar bastırılarak çizilir. oduna zarar vermemelidir. bu uygulama genellikle çentiğin altında kalan gözün sürmesini yeşvik eder. özellikle 2-3 yaşlı fidanlarda yetersiz dal varsa ve bir taraf ta dal yoksa o yöne gelen 3-5 gözde bu uygulamayı yapmak faydalı olacaktır. elimde cevize ait fotoğraf yok, fotoğrafla aram çok iyi değil, ihmal ediyorum. Ancak cevizde sonuç aldığım çok oldu. bu çizme işlemi apikal dormansi ismi verilen tepe tomurcuğu baskınlığını kırarak(keserek) bu göz sürer. bir nevi yukarıdan baskı gelmeyince kendini lider zanneder.
boyunlu göz cevizde en üstte bulunan iri toparlak gözdür. ilk önce bu göz sürer, şayet herhangi bir nedenle sürmezse diğer gözler sürer, tabi sürecekse. boyunlu göz gövde ile dar açı oluşturur. lider dal için istenebilir ama gövdeyi oluşturacak çatı dalları için dar açı istenmez, bu nedenle diğer gözlerin sürmesini isteriz. Boyunlu göz kırılıp düğme gözden sürme sağlanabilirse dal açma işlemine genellikle gerek kalmamaktadır.

Avanos 26-04-2011 08:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deli_dervish (Mesaj 792045)
yüksekliğe nazaran ilk bahar gec donlardan zarar görecegimi düşünmüştüm bu yüzden en gec acan 2 ceşit fernor ile chandleri düşünmüştüm.fernor en geç açan çeşit diye biliyorum mayısta acıyor. Ama kıs soguklarında diger yerli çeşitlere göre nasıl dayanır bilmiyorum.

Sayın deli_dervish cevizde bilinen en büyük yanlışların başında ilkbahar genç donlarının en çok zarar verdiğidir.Cevize en büyük zararı sonbahar donları zarar verir.Direk tespitlerimdir.Sayın Prof Dr Semih Çağlar hocamda bu kanıda geçen cumartesi benim bahçemde derlendirmeler yaparkende aynı mevzu oldu.Sizin ordada arazi yüksen erken sonbahar donları filiz uçlarını kurutur çoğu ceviz ağacı meyveyi uçlardan verdiği için ürün alamazsınız ya da az alırsınız.

ligustrum 27-04-2011 22:15

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cupressus (Mesaj 792313)
...
boyunlu göz cevizde en üstte bulunan iri toparlak gözdür. ilk önce bu göz sürer, ...

İlginize teşekkür ederim cupressus. Cevizler uyanıyor..
Soldaki sürgünün en ucundaki göz sürmüş. Cevizde bu göz tepe, bir iki santim altta sürmemiş gözler boyunlu göz mü?
Bu dut meyvesi gibi olan çiçekler erkek çiçek mi?
Dişi çiçek nerede?

Lilium 27-04-2011 23:54

1 Eklenti(ler)
Eklenti 206753

Çamtepe 28-04-2011 07:07

Sn. Lilium,

Internette inanın çok gezdim dolaştım, bir sürü "boyunlu göz, düğme göz, göz budaması" ile ilgili yazı okudum, sizin şu resim üzerine yazdığınız yazılarla şimdi konu kafama oturdu. Pek çok sitenin, kitabın yapamadığını yaptınız. Tabi ilk resmi yükleyen ligustrum'un da katkısı var.

Fırsatını bulmuşken ben de bir soru sorayım. Bahçemizde zamanında hereğinden kurtulmuş ve bakımsızlıktan alttaki şekildeki gibi yana yatmış bazı ağaçlarımız var. Bu ağaçlar için budama ile ağırlığını dengeleme operasyonu yapılabilir mi sizce? Ne tavsiye edersiniz? Yoksa ümitsiz vaka mıdır?

Saygılar,

Yana yatmış ceviz

cupressus 28-04-2011 07:31

Sn Lilium fotoğraf üzerinde çok güzel açıklamış, ellerine sağlık. Göz budaması özellikle şekil verdiğimiz yıllarda önemlidir. Buna dikkat etmek lazım, yoksa her zaman uygulanacak bir şey değildir.

Çamtepe'nin yana yatmış cevizi için;
1- Dibe yakın kesilip, yeniden dallandırılabilir.
2- Boş tarafa yakın dal kısa kesilip çıkan sürgünler boş tarafa yönlendirilerek büyütülebilir. Ağaç uyandığında biraz daha esnek olur, o dönemde az da olsa bağlanıp çekilebilir, ağaç yaşlı değil.
3- Bırak dağınık kalsın. Ege Ünv. Prof.Ali ÜNAL ceviz eninde sonunda şeklini kendisi toparlar müdahale etmeseniz de demişti. Yalnız yabancı ceviz çeşitleri için aynısını halen diyor mu onu bilemiyorum.

Forumdaki herkese iyi günler dilerim.

Çamtepe 28-04-2011 16:52

Sn. Cupressus

Bilgiler için çok teşekkürler. Dibe yakın kesmeye çok kıyamayacağım doğrusu. Eğer kesersem de zaten aşılayıp çeşit değiştirme yöntemine de gidebilirim. (Mevcut Yalova 3, hedef Chandler - ve evet bu forumdaki Chandler ile ilgili soru işaretlerini okudum)

Başka yan yatmış ağaçlarda gerdirip düzeltmeyi denedik ama çok sonuç alamadık gibi hissediyorum. Zira bu boyutlara gelmiş bir ağacı sabitlemek için çok kalın bir (ya da iki) herek dikmek lazım, bu da köklere zarar vermeden ne kadar mümkün bilemedim.

Biraz boş tarafa yakın dalı budayıp yönlendirmek, biraz da kendi haline bırakmak en doğru çözüm gibi geliyor. Bu yazıyı yazdıktan sonra evin önündeki parkta benzer bir açı ile yan yatmış koca bir çam ağacı gördüm, köke yakın gövdesinin yatıklığı 45 dereceyi geçmiş ama sonradan o kadar güzel toplamış ki, uzaktan bakınca yan yattığı farkedilmiyor bile.

Saygılar sunuyorum

selis 03-05-2011 12:03

1 Eklenti(ler)
Tomundan çıkan cevizim.. Bahçem küçücük, hiç büyümese ne güzel olurdu.. :p

WM1TR 04-05-2011 11:13

Selamlar

Fidanlarımızı bu kış ayında diktik, 1-2 hafta önce traktör ile genel toprak düzenlemesi-havalandırması-yabancı ot temizlemesini de yaptık. BU haftasonu fidanların dibindeki toprağı çapalııcaz ve yabancı otları temizliicez....

Ama asıl kaldı sulama işi....

Arazinin dibinden (20-30 metre kadar sınır kenarından) sulama kanalı geçiyor. Maddi sebeplerden dolayı damla sulamaya en erken önümüzdeki sene geçebileceğim. Ama bu yaz idare etsin diye bir sistem kurmayı düşünüyorum. Arazi 10 dönüm, o bakımda beni idare edebilir...yormaz yani.

Nasıl bir sistem kurabilirim?... Pancar motoru tarzında ama daha ucuz bir güç sistemi ile 100 metrelik bir bahçe hortumu sanırım işimi görür. yaklaşık 2metre yüksekliğindeki kanalın içinden akan suyu bu güç sistemi ile alıp bahçe hortumu gibi ince bir hortuma geçirtip oradan fidanları ellerimle sulamayı düşünüyorum...siz ne dersiniz?

Lilium 04-05-2011 13:02

2 Eklenti(ler)
Motor kurmanıza gerek yok 2 metrelik yükseklik Eklenti 208799 çalışır, on dönüm araziyi bahçe hortumu ile sulaman çok zahmetli olur. Hortum ve siprikler çok bir para tutmaz, ana hatta ikilik bir kangal hortum çekersin. Kendinizde kurabilirsiniz

Burada gönende imalatcı üretici bir arkadaşımız var çok da hesaplı, ana hatta çekeceğin ikilik hortumun boyunu ve sıralara çekeceğin hortumların metresini ve sprink adetini söyleyin fiatını hesaplatırıp bilgilendireyim.

Ana kanaldan yosun geleceği için uç kısmına pilastik bidon üzerine bir sineklik teli geçirip şimdilik bir filitre yapabilirsiniz.
Ben bidonun içine filitre yaparak işi çok ucuza çözdüm çok da memnunum
Eklenti 208822 bende de iki metrelik yükseklik var her şeyi kendim yaparak çok ucuza mal ettim.

Çınarmunarı 04-05-2011 15:25

Arkadaşlar bu ay içinde 12 dönüm ceviz fidanlığına ben de damlama sistemi kuracağım. Tarlanın en tepe noktasında 120 cm yüksekliğinde 6x4 ebatlarında yaklaşık 24 tonluk bir su havuzum var.Yaklaşık 2 aydır damlama boru işini araştırıyorum.Eğer kendim becerebilirsem düşünülenden çok ucuza yaklaşık 1000 tl ye bu işi maledebilecem gibi gözüküyor.Bu işi yapan firmalardan 4-5 bin lira gibi ucuk fiyatlar aldım.
Eğer faydası olursa ortalama fiyatları bende aktarayım.
50 lik kangal borunun metresi: 1.5 -2 lira
Düz 16 lık ince damlama borusu: 75 lira (topu 400 m olarak)
Mini vanalar adet :60 kuruş
Ayarlı meme adet :20 kuruş
Yosun filitresi :40-50 lira
Ben Balıkesir'de 10 'dan fazla esnafla telefonda görüştüm.Ortalama fiyatları yukarıya çıkardım.19 Mayıs'ta kendim kurmaya çalışacağım...
Bu arada pedro ve chandlerler tomurcukları İvrindi bölgesinde geçen yıl 23 Nisan'da patlamaya başlamıştı.Bu sene ise bu günlerde patlamaya başlamışlar.

WM1TR 04-05-2011 16:48

Çınarmuranı, sana canı gönülden kolaylıklar dilerim
Ayrıca sistemi kurduğunda fotoğrafları dört gözle bekliyor olucam....
Zira damla sulama sistemi devlet destekli olduğu için fiyatlar uçmuş durumda...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025