agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

Sinova57 29-12-2010 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcukdemirci22 (Mesaj 730586)
Merhaba arkadaşlar

Yazılarınız sıkılmadan okudum ve iyi bilgiler edindiğimi düşünüyorum.Buyüzden foruma üye olarak bilgi ve tecrübelerinizden daha fazla faydalanmak istedim.
Ben Edirne de orman arazisi kiralama peşindeyim ve başvuruyu yapmama az bir zaman kaldı.Yaklaşık 90-100 da arazi kiralayıp ceviz yetiştirmek istiyorum.Kiralayamadığım takdirde mecburen arazi satın alacağım.Kafaya taktım bikere ceviz olayını:) fakat kafamda milyonlarca soru işareti var.izninizle bilgisi olan arkadaşlara sorularımı sormak istiyorum.
1-Ceviz çeşit ve özelliklerini resmi ve kesin olarak gösteren devletin bir döküman varmıdır?(Tarım ve köyişleri bakanlığı gibi).Çünkü heryerde ayrı özelliklerden bahsediliyor anlatılanlar bazen birbiriyle çakışıyor.
2-iklim,sıcaklık ve toprak bilgilerini (Edirne) nereden öğrenebilirim?
3-''şu kadar saat soğuklama ihtiyacı'' ne anlama gelir?
4-Edirnede bir fidan firmasından öğrendiğim kadarıyla,Edirne ye en uygun ceviz Chandler mış.ve sattığı aşılı fidanlar ilk senesinde meyve yapıyormuş Doğrumudur?
5-Chandler hangi senelerde ortalama kaç kg verim yapar?
6-cevizin pazarlaması hususunda,buğday ve ayçiçeğinde olduğu gibi bir borsası **** devletin ceviz alan herhangi bir birimi varmıdır **** alıcıyı kendimizmi bulmak zorunda kalacağız?
7-100 dönüm arazi için sanırım minimum 1500 fidan ekiliyor.Sertifikalı fidanların maliyeti ve ekim ücreti 100 dönüm için tahmini nekadar tutar?
8-Devlet desteği alabilmek için fidanlar sertifikalı olmak zorundamı?
9-kaliteli ve bilgilerine itibar edebileceğimiz bildiğiniz forum ve siteler hangileridir?
10-ceviz hakkında uzman olarak bildiğiniz irtibata geçebileceğim **** kitaplarını alabilceğim bildiğiniz kişiler kimlerdir? (Yaşar Akça gibi)

Arkadaşlar kusura bakmayın çok uzun oldu ama bilgilere çok ihtiyacım var ve gördüğüm kadarıyla bu konulara hakim birçok kişi var bu forumda.gezdiğim diğer forumlarda bilgi alabileceğim kişler bulamadığım için hepsini sizlere sormak zorunda kaldım.umarım mağzur görürsünüz.Simdiden teşekkürler

İyi günler selçuk demirci; ben de Sinop ilinde ormandan yer tahsisi alarak ceviz ekimi yapacak birisiyim ve olayı proje aşamasına kadar getirdim 1 hafta 10 gün içerisinde projemizi de teslim edeceğim ama resmen iğnenin deliğinden geçirdiler
Bir de uygun yer bulabildiniz ise ne mutlu çünkü Ek 19-1 no.lu tamim çıktıktan sonra artık karadeniz bölgesinde kalmadı umarım Trakya bölgesinde vardır.

Sinova57 29-12-2010 15:03

Ceviz
 
Arkadaşlar iyi günler;
forumda epeydir yazamıyordum?
araştırmasını yapıp bazı sonuçlar aldığım bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
İnternet te tohumdan ceviz üretimi diye yazdığımda baktığım pek çok sitede yastıklama yöntemiyle üretildiğinden bunun da 60-90 gün arasında çatlama ve kök salımından bahsediliyor idi. Biz bu süreyi kısaltmak için belki bu forumda yazışanların hepsinin ama benim daha önce bilmediğim bir yöntem kullandık. şöyleki; tam olgunlaşma döneminde yeşil kabuğundan kendimiz soyduğumuz cevizler içerisinden ağırlık ve parlaklığından karar verdiğimiz cevizleri damızlık olarak seçerek bir kovanın içerisinde yaklaşık 3 hafta su içinde beklettik iyice şişipte ağızlarını açanları, altı göz göz delik bir kasanın içerisine en alta çakıl onun üzerine inşaat kumu serip düzledik, sıralar halinde cevizleri ek yerleri alta gelecek şekilde yatay olarak yerleştirip cevizler kapanacak kadar tekrar inşaat kumu ile kapatıp, cevizlerin kalınlığının iki katı kadar sera toprağı ile beklettiğimizde ilk ceviz tohumumuzu 3. hafta sonunda kök olarak bir hafta sonra da yaprak olarak gördük tümünün çıkması 5. hafta sonunda oldu yani bu internette yazılanların yarısı kadar bir süre olduğu için sizlerle paylaştım.
Bir de özellikle kendi çevremdeki şu ceviz iyi bundan dik yok bu ceviz daha iyi ondan dik, aşılı fidan sana maddi kayıptan başka ne sağlayacak gibi söylenceleri yıkmak ve ileriye yönelik olarak tahsisini aldığım araziye deney yapmak amacıyla bu fidanları dikeceğim.

Sinova57 29-12-2010 15:22

Ceviz türü seçimi
 
Sayın Lilium size bir sorum olacak
Belki takip etmişsinizdir bilemiyorum fakat ben gen de anlatayım.
Ben Sinop İli Merkez İlçede, rakım 30 metre olan bir yerde, kısmen karayel rüzgarına açık hafif meyilli, aldığımız numune ölçümlerinde 6,5 alt limit 7,41 üst limit de ph'ı olan, tuz yok denecek kadar az seviyede, kireç oldukça iyi ve makul olçülerde suya domuşluk oranı alt limiti 66 üst limiti 80 olan bir toprak yapısında, sulama suyu ölçümleri sonucunda ph'ı 8 olan tuzluluk (T3) Alkaliklil (A1) olan SAR değerlerleri, elektriksel iletkenliği ve diğer değerleri iyi olan bu arazide sizce hangi ürün daha iyi gelişim gösterir.
İnternette yaptığım araştırmada ve Sinop Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede Asıl Tür olarak Tokat-1 tozlayıcısı olarak Yalova-3 ve aralarına 20-25 civarında albenisi ve bahsettiğim türler ile uyumlu Yavuz dikmeyi düşünüyorum
Sizin engin bilginizden yararlanmak amacıyla acaba doğru mu? yoksa yanlışmı?
Şimdiden teşekkürler.

GUNDOGDU2 29-12-2010 17:43

arkadaslar gumuşhanr için en uygun turu yazabilecek arkadas varsa çok memnun olurum.lütfen yardımcı olun

Lilium 29-12-2010 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sinova57 (Mesaj 733216)
Sayın Lilium size bir sorum olacak
Belki takip etmişsinizdir bilemiyorum fakat ben gen de anlatayım.
Ben Sinop İli Merkez İlçede, rakım 30 metre olan bir yerde, kısmen karayel rüzgarına açık hafif meyilli, aldığımız numune ölçümlerinde 6,5 alt limit 7,41 üst limit de ph'ı olan, tuz yok denecek kadar az seviyede, kireç oldukça iyi ve makul olçülerde suya domuşluk oranı alt limiti 66 üst limiti 80 olan bir toprak yapısında, sulama suyu ölçümleri sonucunda ph'ı 8 olan tuzluluk (T3) Alkaliklil (A1) olan SAR değerlerleri, elektriksel iletkenliği ve diğer değerleri iyi olan bu arazide sizce hangi ürün daha iyi gelişim gösterir.
İnternette yaptığım araştırmada ve Sinop Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede Asıl Tür olarak Tokat-1 tozlayıcısı olarak Yalova-3 ve aralarına 20-25 civarında albenisi ve bahsettiğim türler ile uyumlu Yavuz dikmeyi düşünüyorum
Sizin engin bilginizden yararlanmak amacıyla acaba doğru mu? yoksa yanlışmı?
Şimdiden teşekkürler.

Sevgili Sinova57, daha önce belitmişimdir ama bir kez daha belirteyim, ben çiftçi çocuğu bir esnafım, öyle engin bilgilere de sahip değilim, fidancı falan da değilim. Ama bu gidişle başlayacağım galiba, en büyük nedende fidancıların ne olduğu beli olmayan fidanları sırf satayım diye bu budur deyip veriyor, nasıl bir vijdandır ki, aldıkları paraları kursaklarından geçiriyorlar anlayamıyorum.

Konumuza gelecek olursak, sinop'un iklim şartlarını bilmiyorum, yazın sıcaklık kışın soğuklama değerleri nedir.
Ceviz çok da toprak secici bir ağaç değil, ama derin ve humuslu topraklar da daha iyi kök çalışması yaptığından daha iyi gelişim daha iyi verim alınıyor, Örneğin: Aynı bölgede aynı ırk bir cevizden bir tane derin humuslu kumlu bir toprağa ek, bir tanede toprağın yarım metre bir metre altı kireç olan veya çatlayan çorak bir toprağa ek, ikiside aynı ırk olmasına rahmen arasında çok farklar olacağını göreceksin.(Bu diğer türler içinde geçerlidir.)
Bir diğeri, bazı bölgelerde geç donlar oluyor ve bizim yerli ırklarımız yalova bilecik(vs) erken uyanan çeşitler uyandıkları dönemde bir kaç saatlik ayaz don uyanan filizin donmasına ve meyvasız bir sezon geçirmelerine neden oluyor. meyvasız dönem sadece dondan değil tabi ki, dozlayıcılar da önemli.(Bu gibi olayları takip etmeyenlerde benimkiler şu kadar yıl oldu meyva bağlamıyorlar diyebiliyorlar.)

Bu nedenle şu şurada olur, bu burada olmaz demek, karşıdan gazel okumaya benzer. Bunu en iyi şu şekilde yapabilirsiniz, bir elinize bölgenizin iklim şartlarını ve toprak yapısını alırsınız, diğer elinize de ceviz türlerini alır ve eksileri eler artıları düşünürsünüz.

Benim chadleri tercih etmemin en büyük sebeblerinden biri geç uyanması, geç donlardan etkilenmemesi etkilense bile yüzde oranı çok düşük, ikinci neden verimliliği, üçüncü neden albeniliği,düzgünlüğü iriliği, gerek kabuklu görünümü, gerek iç ceviz olarak her iki şartlarda da favorim.

Bir arkadaşımız daha önceki mesajlarda sormuş yeni gördüm cevap veremedim.
Alıntı:

Ayrıca siz chandler ekecektiniz yeni tarlanıza, pedro tercih etmeyişinizin sebebi nedir
Pedro çok beğendiğim verim olarak çok iyi verim veren bir ırk (Nacizane benim önerim) görünüm olsun diye bahçelerinin önüne ekeceklere önerdiğim bir ırk.

Fidancılarla konuştuğum zaman pek önermiyorlar, neden dediğim zaman da ya iç kurduna çok hassas ya meyvayı iyi doldurmuyor diyorlar, ya da ellerinde fidan üretimi yok, bilemiyorum. Bundan dolayıdır ki, bende işkilliyim.
Ben chadler ekmeye niyetlendiğim zaman elinde chadler fidanı olmayanlar da chadler için aynı şeyi söylemiştiler, şimdi chadler fidanı üretiyorlar aynı şeyi şöylemiyorlar. :)
Bölgemizde bir kaç tanede olsa yetişmiş pedro var fakat benim değil, gerek iç kalitesi olsun gerek iç doluluğu olsun gibi net bilgilere sahip değilim. Gözümle görmeden inanmam sözünün takipcisiyim.:)
Bölgemizde sırf pedro olarak kurulan kapama bahçe de var, fakat tam olarak meyvaya yatmadığı için çok kesin bir şeylerde söyleyemiyorum, bazen verimlilikleri ile ilgili resimler koysam da bunlar ön görüşlerimden öteye geçemez.

selcukdemirci22 30-12-2010 02:54

*** Sinova 57
izninle yer tahsisi hakkında tecrübelerinizden faydalanmak isterim,çünkü aklımda birkaç soru işareti var.
Köyümüze ait olan kullanılmayan bozuk orman arazisi olduğu bilgisini öğrendim fakat tam olarak yerini tespit edemedim.Köy muhtarından bilgi alamıyoruz ayağımızın altına taş koymak istiyor.Ne civarda olduğunu tahmin ediyoruz fakat tam yerini öğrenebileceğimiz bir devlet birimi bulamadık.ilçe orman şefliği ve bağlı birimleri dolaştım fakat hiçbiri haritasını açarak ''şurasıdır'' diye söleyemiyor.Siz yeri nasıl tespit ettirdiniz? hangi makamlar yardımcı oldu? bilgi verirseniz sevinirim
Birde,başvuruyu ilçe orman şefliğine yapıcam sizce uygunmudur? Verdiğiniz başvuru dilekçesinin genel olarak bir örneğini yazabilirmisiniz? ve dilekçe yanında vermemiz gereken belge,harita ya da kroki gibi bişeyler varmıdır?
Tecrübeli biri olarak aydınlatırsanız sevinirim
Şimdiden teşekkürlerr

Avanos 30-12-2010 05:46

Sayın Selcukdemirci22 dilekçenizi Orman Bölge müdürlüğüne yaparsanız işler daha hızlı yürüyor.Ama önce yeri tespit etmelisiniz.Yer tespit olayı sadece ve sadece ordaki şef ve memurun iyiniyetine bağlıdır. Çünkü kanun onlara yer gösterme yükümlülüğü getirmemektedir.Müracatta kroki ve harita istiyorlar.En son olarakta MTA dan sahada maden izni olup olmadığının yazısını istiyorlar. Bu hafta biz yeni dilekçe verdik.Bu uygulamalar bölge müdürlüklerinin iyi niyetine göre farklılık göstermektedir.Bundan sonra bu konuda yazışmaları özel ağaçlandırma bölümü var orman diye başlayan bölümde orda yazarsaka konu karışmaz.

eko_ 30-12-2010 09:51

Orman arazilerinden yararlanacak arkadaşlar,öncelikle bu arazilerde yabancı çeşitlere izin veriliyor mu? Bunu araştırmaları gerekir.

Avanos 30-12-2010 10:10

Sertifikalı fidan dikimi mecburiyeti olduğu için emin olmamakla birlikte çoğu yabancı çeşit için sertifika verilmemekte tarım tarafından.

Lilium 30-12-2010 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eko_ (Mesaj 733668)
Orman arazilerinden yararlanacak arkadaşlar,öncelikle bu arazilerde yabancı çeşitlere izin veriliyor mu? Bunu araştırmaları gerekir.

Yabançı çeşitlere izin verimediği gibi, bölge ziraat müdürlüğünün önereceği çeşidi ekmek zorundasın.

Devletten arazi kiralayacaklar, arazinin bulunduğu bölgedeki köy muhtarlığının veya köy sakinlerinin olumluluğunu almaları kendi menfaatlerindir, zira köylünün olumsuz bakması durumunda verecekleri zararı göz önüne almalılar.

Lilium 30-12-2010 12:16

Alıntı:

Köyümüze ait olan kullanılmayan bozuk orman arazisi olduğu bilgisini öğrendim fakat tam olarak yerini tespit edemedim.Köy muhtarından bilgi alamıyoruz ayağımızın altına taş koymak istiyor.
Olumsuz bakıyorsalar hiç boşuna uğraşmayın o iş olmaz. köylerde ki bu cehalet, bende yok sende de olmasın zihniyeti bunca boş arazilerin tarıma açılmamasına sebep oluyor, veya iki çobanın rahatsızlığı şikayeti ya da verecekleri zarar bu gibi olumsuzluklara neden oluyor.

selcukdemirci22 30-12-2010 18:09

sn. Lilium
yanlız şöyle bir durum var,babam doğma büyüme o köyden,köyün çoğu ve de muhtar akrabamız,babamın ikameti orada ve şu an o köyde çiftçilik yapmakta.ama yine de muhtar yerleri saklamakta ısrar ediyo ekemeyelim diye,sizin dediğiniz gibi bende yok sende de olmasın mantığı var,yer yok diyo bize.diğer köy halkı ne düşünür bilemiyorum,ama yakında kokusu çıkar.çünkü yerleri araştırdım baya,ve yavaş yavaş tüm köylü duyacaktır kulaktan kulağa,tepkileri ozaman görebiliriz.ama yine de babamın o köyden olması bize avantaj sağlarmı?

tarimbilisim 30-12-2010 18:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sinova57 (Mesaj 733206)
Arkadaşlar iyi günler;
forumda epeydir yazamıyordum?
araştırmasını yapıp bazı sonuçlar aldığım bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
İnternet te tohumdan ceviz üretimi diye yazdığımda baktığım pek çok sitede yastıklama yöntemiyle üretildiğinden bunun da 60-90 gün arasında çatlama ve kök salımından bahsediliyor idi. Biz bu süreyi kısaltmak için belki bu forumda yazışanların hepsinin ama benim daha önce bilmediğim bir yöntem kullandık. şöyleki; tam olgunlaşma döneminde yeşil kabuğundan kendimiz soyduğumuz cevizler içerisinden ağırlık ve parlaklığından karar verdiğimiz cevizleri damızlık olarak seçerek bir kovanın içerisinde yaklaşık 3 hafta su içinde beklettik iyice şişipte ağızlarını açanları, altı göz göz delik bir kasanın içerisine en alta çakıl onun üzerine inşaat kumu serip düzledik, sıralar halinde cevizleri ek yerleri alta gelecek şekilde yatay olarak yerleştirip cevizler kapanacak kadar tekrar inşaat kumu ile kapatıp, cevizlerin kalınlığının iki katı kadar sera toprağı ile beklettiğimizde ilk ceviz tohumumuzu 3. hafta sonunda kök olarak bir hafta sonra da yaprak olarak gördük tümünün çıkması 5. hafta sonunda oldu yani bu internette yazılanların yarısı kadar bir süre olduğu için sizlerle paylaştım.
Bir de özellikle kendi çevremdeki şu ceviz iyi bundan dik yok bu ceviz daha iyi ondan dik, aşılı fidan sana maddi kayıptan başka ne sağlayacak gibi söylenceleri yıkmak ve ileriye yönelik olarak tahsisini aldığım araziye deney yapmak amacıyla bu fidanları dikeceğim.

Ekim tarihinizde sıcaklık 10 derece civarımıydı
***** ekimden sonra sakladıgınız yerin sıcaklıgı kac derece idi sinan bey?

tarimbilisim 30-12-2010 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sinova57 (Mesaj 733216)
Sayın Lilium size bir sorum olacak
Belki takip etmişsinizdir bilemiyorum fakat ben gen de anlatayım.
Ben Sinop İli Merkez İlçede, rakım 30 metre olan bir yerde, kısmen karayel rüzgarına açık hafif meyilli, aldığımız numune ölçümlerinde 6,5 alt limit 7,41 üst limit de ph'ı olan, tuz yok denecek kadar az seviyede, kireç oldukça iyi ve makul olçülerde suya domuşluk oranı alt limiti 66 üst limiti 80 olan bir toprak yapısında, sulama suyu ölçümleri sonucunda ph'ı 8 olan tuzluluk (T3) Alkaliklil (A1) olan SAR değerlerleri, elektriksel iletkenliği ve diğer değerleri iyi olan bu arazide sizce hangi ürün daha iyi gelişim gösterir.
İnternette yaptığım araştırmada ve Sinop Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede Asıl Tür olarak Tokat-1 tozlayıcısı olarak Yalova-3 ve aralarına 20-25 civarında albenisi ve bahsettiğim türler ile uyumlu Yavuz dikmeyi düşünüyorum
Sizin engin bilginizden yararlanmak amacıyla acaba doğru mu? yoksa yanlışmı?
Şimdiden teşekkürler.

yavuz iri duru ama ic verimi dusuktur agırlık olarak.Bolgenizde don riski yoksa sebin dikin derim tozlayıcı olarak bilecik .yalova cesitleride uygun olabilir.mart nisan aylarındaki sıcaklık ortalaması nedir son 5 yılda? -1 lere dusuyormu?

Avanos 30-12-2010 19:04

Sayın tarımbilisim badem ve ceviz değerlendirmelerinde tüm araştırmacılar şu hatayı yapmıştır.Yapmayada devam ediyorlar değerlendirmeler iç verim üzerine yapılıyor.Bu yanlış bir değerlendirme badem konusunda bu konuyu açıklamıştım.Burdada badem örneğini vereceğim badem konusunda daha tecrübeli olduğum için.Badem çeşidi olarak nonperial (elle kırılan çeşit) hep bu bademin iç veriminin yüzde 55 olduğunu söyleyip öneriyorlar.Ferragnes çeşidinin ise yüzde 38 olduğunu söylüyorlar ama profosyonel üreticiler için önemli olan toplam ürün değilmi.Şimdi iki çeşit için örnek vereceğim nonperial çeşidi kabuklu yakşalık 16 gr gelir buda yaklaşık 9 gram iç badem eder yüzde 55 oranı ile ferragnes çeşidi 36-38 gram gelir kabuklu olarak iç badem ağırlığı yaklaşık 14 gram.Ayrıca ferragnes ağacı daha çok ürün verir. Toplamda ferragnes dikildiğinde birim alandan daha çok iç badem alınır ama iç badem oaranı daha düşük.Yavuz çeşidini bilmiyorum siz iri dediğiniz için bu örneği verdim iri ürünlerin iç verimleri daha düşük oluyor genelde benim verdiğim örnekteki gibi iç verim oranı derken bu konu atlanmasın derim. Saygılar.

Avanos 30-12-2010 19:05

Ayrıca arkadaşlar sıcaklık değerleri konusunda yardımcı olabilirim.Herhangi istenen bir yer için.

tarimbilisim 30-12-2010 20:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Avanos (Mesaj 733829)
Sayın tarımbilisim badem ve ceviz değerlendirmelerinde tüm araştırmacılar şu hatayı yapmıştır.Yapmayada devam ediyorlar değerlendirmeler iç verim üzerine yapılıyor.Bu yanlış bir değerlendirme badem konusunda bu konuyu açıklamıştım.Burdada badem örneğini vereceğim badem konusunda daha tecrübeli olduğum için.Badem çeşidi olarak nonperial (elle kırılan çeşit) hep bu bademin iç veriminin yüzde 55 olduğunu söyleyip öneriyorlar.Ferragnes çeşidinin ise yüzde 38 olduğunu söylüyorlar ama profosyonel üreticiler için önemli olan toplam ürün değilmi.Şimdi iki çeşit için örnek vereceğim nonperial çeşidi kabuklu yakşalık 16 gr gelir buda yaklaşık 9 gram iç badem eder yüzde 55 oranı ile ferragnes çeşidi 36-38 gram gelir kabuklu olarak iç badem ağırlığı yaklaşık 14 gram.Ayrıca ferragnes ağacı daha çok ürün verir. Toplamda ferragnes dikildiğinde birim alandan daha çok iç badem alınır ama iç badem oaranı daha düşük.Yavuz çeşidini bilmiyorum siz iri dediğiniz için bu örneği verdim iri ürünlerin iç verimleri daha düşük oluyor genelde benim verdiğim örnekteki gibi iç verim oranı derken bu konu atlanmasın derim. Saygılar.

Bende onu diyorum Yavuz cesidi kaplan cesidi iri cusseli durur ama
ic verimi dusuktur hafiftir.

tarimbilisim 30-12-2010 20:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Avanos (Mesaj 733830)
Ayrıca arkadaşlar sıcaklık değerleri konusunda yardımcı olabilirim.Herhangi istenen bir yer için.

İllerin soguklanma sureleri varmı sizde son 3 yıl olarak?

selcukdemirci22 31-12-2010 02:34

arkadaşlar,
yabancı bazı çeşitlere sertifika verilmiyor demişsiniz
sertifikalı chandler varmı ülkemizde?
ben 1500 tane dikmek istesem fidancılara önceden sipariş etmemmi gerekiyo yoksa ellerinde hazır bulunduruyorlarmı acaba?

Samsunlu55 01-01-2011 00:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarimbilisim (Mesaj 733854)
İllerin soguklanma sureleri varmı sizde son 3 yıl olarak?

Bazı illerin soğuklama süreleri.

Avanos 01-01-2011 07:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarimbilisim (Mesaj 733851)
Bende onu diyorum Yavuz cesidi kaplan cesidi iri cusseli durur ama
ic verimi dusuktur hafiftir.

İç verimin düşük olması iç verimi yüksek olan çeşitten birim alanda daha az ürün alınacak demek değildir.

tarimbilisim 01-01-2011 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 734318)
Bazı illerin soğuklama süreleri.

tesekkur ederim bu vardı bende.daha genis kapsamlı olan varmı acaba?bartın bu iller icinde yok bana bartın in lazım.birde ozellikle mutlaka cesitlerin soguklanma ihtiyaclarını gosterir bir tablo arıyorum tesekkurler.

eko_ 05-01-2011 20:33

AŞILI CEVİZ AĞAÇLARI dikimden sonra mutasyona uğrarmı? Bu konuda bilgisi olan uzman
arkadaşlar tecrübelerinizi paylaşırsanız yararlı olacak.

Lilium 09-01-2011 23:33

Daha önce bahsetmiştim, bir arkadaşıma kapama ceviz bahçesi kurma çalışmalarımız var diye, bu çalışmalara başlandı ve hızla devam ediyor, hava koşullarını göz önüne alarak mümkün olduğu en hızlı en kısa bir sürede en uygun olduğu şekilde ceviz fidanlarını yerlerine koymak.

İlk etepta ottuz dönüm olarak planlanıp arazinin ekim planı çıkarılarak işe başlandı, İki buçuk dönümlük bir kısmı ev için ayrıldı, geri kalan bölüme 500 fidan dikebileceğiz.

Bugün, ekeceğimiz aralık mesafeleri tespit edilerek, araları dip kazan dediğimiz alet ile yeri patlattık, yarın fidan cukurlarını kepçe ile derince kazdırıp üst toprağı alta, alt toprağı üste gelecek şekilde kazıma başlıyoruz.

İnşallah fırsat bulurum da bir kaç fotoğraf çeker ve ekim safhalarını fotoğraflarla anlatmaya çalışırım.

seyyah53 10-01-2011 09:52

Hayırlısı olsun sayın lilium....çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim....deneyimlerinizden bizi mahrum bırakmayın....

Bende Yaşar Akça hocanın kitabını aldım baştan sona okuyorum şuan ...sizin arkadaşınızın bir kaç sene gerisindeyim :))

WM1TR 10-01-2011 15:25

aynı süreçten geçmişiz. ben de riper yerine dipkazan yaptırttım. :)

ama şu kepçe işi çok tuzluya geliyor bilgin olsun lilium, her bir fidan için ayakları yere sabitleme, çukur nizami açam vs gibi sebeplerden dolayı süre çok uzuyor. ben şimdi çukurları kapattırıyorum. yaklaşık1 aydır açıktı.

dk başına yerine çukur başı anlaştınız umarım.

Lilium 10-01-2011 23:01

4 Eklenti(ler)
Bugünkü çalışmamız da epey yorucuydu, dün çektirdiğimiz dip kazandan sonra yerin altı taş taban düşüncesi ile bugün kepçe çalışmalara başladı, 1,5-2 metre genişlik 1,5 - 2 metre derinliklere inilerek taban güzel bir şekilde kırılarak, az da olsa bazı yerlerde ki taşlar çıkarıldı temizlendi, üst toprağı alta gelecek şekilde çukurlar tekrar dolduruldu.
Ceviz ekecekler çukurları kepçe ile açtırmalarında çok büyük yarar ve faydası olduğunu bilmelerini isterim, ne burgu ile açtırmaya benziyor ne de belle kürekle açtırmaya. Maliyetin de çok fark etmeyeceği kanısındayım, elle veya burguyla açtırsam üç aşağı beş yukarı aynı maliyetlere gelecek kepçenin saati 70 liradan anlaştık, oparatörümüz canavar gibi çalışıyor, bir işçi yövmiyesi 50 lira, bir işçinin bir günde açacağı çukuru o bir saatte daha fazlasını açıyor, derinliği genişliği toprağı gevşetmesi de çabası.

Çalışmalarımızdan bir kaç fotoğraf koyayım,
Dipkazan çektirirken
Eklenti 188294

Kepçenin çalışmaları
Eklenti 188295

Eklenti 188296

Eklenti 188297

Lilium 10-01-2011 23:02

3 Eklenti(ler)
Arazi köstebek yuvasına döndü.

Eklenti 188298

Eklenti 188299

Eklenti 188300

Sinova57 11-01-2011 15:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcukdemirci22 (Mesaj 733624)
*** Sinova 57
izninle yer tahsisi hakkında tecrübelerinizden faydalanmak isterim,çünkü aklımda birkaç soru işareti var.
Köyümüze ait olan kullanılmayan bozuk orman arazisi olduğu bilgisini öğrendim fakat tam olarak yerini tespit edemedim.Köy muhtarından bilgi alamıyoruz ayağımızın altına taş koymak istiyor.Ne civarda olduğunu tahmin ediyoruz fakat tam yerini öğrenebileceğimiz bir devlet birimi bulamadık.ilçe orman şefliği ve bağlı birimleri dolaştım fakat hiçbiri haritasını açarak ''şurasıdır'' diye söleyemiyor.Siz yeri nasıl tespit ettirdiniz? hangi makamlar yardımcı oldu? bilgi verirseniz sevinirim
Birde,başvuruyu ilçe orman şefliğine yapıcam sizce uygunmudur? Verdiğiniz başvuru dilekçesinin genel olarak bir örneğini yazabilirmisiniz? ve dilekçe yanında vermemiz gereken belge,harita ya da kroki gibi bişeyler varmıdır?
Tecrübeli biri olarak aydınlatırsanız sevinirim
Şimdiden teşekkürlerr

Yeri en kolay Kadastro Müdürlüğünden tespit edebilirsiniz, fakat bu yer aynı zamanda bozuk orman örtüsü muhteviyatında olacak ve en önemlisi ağaçlandırma genel müdürlüğünün sitesinde yer alan özel ağaçlandırma ile ilgili bölümde de yayımlananı bulunan 19 Nolu tamim ile 19 no.lu tamime ek-1'e bakmanızı şiddetle öneririm çünkü orada sınırlayıcı hükümler var.
Başvuruyu da siz garantiye alın İldeki varsa orman bölge müdürlüğüne eğer yoksa orman işletme müdürlüğüne yapın ki engller kolay aşılsın.
ilk etapta dilekçe ekinde; yerin kadastro paftası üzerinde işaretli krokisi ile müracatınız yeterli sonrası oldukça uzun meşakkatli ve bir o kadar da masraflı bir yoldur. Altta da dilekçe örneği var tel ve T.C. No yerleri ilave olduktan sonra birebir aynısıdır kolay gelsin

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
SİNOP



6831 sayılı Orman Kanununun 57’nci maddesi ve bu maddeye dayanarak 09.10.2003 tarihli ve 25254 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ağaçlandırma Yönetmeliğinde, 30.04.2009 tarihli ve 27215 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikler doğrultusunda Bakanlıkça yayımlanan 23.07.2009 tarihli ve 19 nolu tamime göre, İlimiz, Merkez İlçesi Bostancılı Köyünde, Sinop Hava Alanın güney istikametinde bulunan, 2 Pafta, 490 Parsel no.lu ve 78,885 m² yüzölçümlü ve orman vasıflı taşınmaz malın krokide işaretli olan yaklaşık olarak 30.000-35.000 m²’lik bölümüne, özel ağaçlandırma amaçlı ağaç (Ceviz, kestane, vb) dikmek istiyorum.

Gereğini saygılarımla arz ederim. 15/03/2010




Nizamettin ALTAY

ADRES :

Bostancılı Köyü
Karagöl Mevkii No:1 /SİNOP
T.C.No:
Tel:


Ekler :

Ek-1 Yerleşim Yeri ve Adres Belgesi
Ek-2 Kroki örn.
Ek-3 Uydu görüntüsü

Sinova57 11-01-2011 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eko_ (Mesaj 733668)
Orman arazilerinden yararlanacak arkadaşlar,öncelikle bu arazilerde yabancı çeşitlere izin veriliyor mu? Bunu araştırmaları gerekir.

Orman arazilerinde yabancı ceviz türlerinin yapılamayacağına ilişkin hüküm yok sadece Tarım yabancı türlere destek vermiyor şöyle anlatalım 30 dönüm araziye yerli ırk ceviz diktin ve Tarım İl Müdürlüğüne müracaat ettin projeli olursa 6.000TL destekleme alırsın projeli değilse 3.000 TL (2010 yılı fiyatlarıyla) ve yerli ırkları Tarımdan alırsan %50 indirimli alırsın yine örnek Projeli yapana Sinop Tarım İl Müdürlüğü 2010 yılında 4,00.-TL'ye maal ettiği ceviz fidanını 2,00.-TL'ye sattı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025