![]() |
264. Bu gün 27 Ekim 2015 Salı. Artık bahçeye giderken şu işi yapacağım diye gidiyorum ve işlerin bitmesi açısından çok faydalı oluyor. Eğer yorucu bir iş varsa yanında daha kolay bir iş seçiyorum. 3-4 gündür yağmur yağdı ve arkasından 3 gün hava iyiydi ben de motorlu çapa yapmak için bu zamanı bekledim. Sabahtan itibaren akşama kadar alttan 2 sıra arasını çapaladım. Burası en çok ot olan yer. Arazide biraz ot vardı bu nedenle çapa makinasının çapasının arası otla doluyor, bunu ilk başta el testeresi ile temizledim daha sonra temizleme işini de bıraktım çünkü toprak nemliydi ve yukarı çıkarken 2 nci vitese alınca çapanın demirleri yeterince iş görüyor ve kendini bir miktar temizliyor. Domates ektiğim yere giremedim çünkü burada bitki boyu büyük onları da hava biraz soğuyunca, bitki ölmeye başlayınca deneyeceğim. Zannedersem o zaman kolay olacak. Ağaçların etrafına gübre atmıştım, çapa yaparken bu gübreleri de toprağa karıştırabildim, arazi temizlendiği için bir dahaki sefer çapa yapmak kolaylaşacak. Ancak traktör sürmediyse ve toprak sertse çapa yapmak zorlaşıyor bunun için de çapa makinasının pulluğunu kullandıktan sonra çapa yapmak belki sorunu çözer. Bir de akşama kadar çapa yapmak çok yorucu oluyor, en iyisi her gidişte bir arayı çapalamak, bunun için yeterli zaman olacağını zannediyorum. Akşama doğru sondajın üstünü izocamla kapattım ve naylonla örttüm. Evin ve sistemdeki suyu boşalttım, damlama suları arazide serili kalacak bu nedenle en sonlarını açtım. Bu tedbirlerle geçen sene herhangi bir don zararı olmadı. Domatesleri topladım yaklaşık 100 kg yeşil domates çıktı onları güneşten kızarsın diye evin balkonuna koydum. Ağaçlar halen yaprak dökmedi. Geçen hafta Fernor alacağım firmayı aradım ismimi yazıp yazmadıklarını sordum yazılmış. Fidanların sökülmesi için kırağı olmasını ve yaprak dökmelerini bekliyoruz, muhtemelen Kasım 15 den sonra sökmeye başlayacağız dediler. Fidanlar Bursa/İnegöl Arda Fidancılık’tan gelecek İbrahim Balkal’dan.
265. Bu gün 31 Ekim 2015 Cumartesi. Sabahtan asmaların arasını çapaladım, asmaların damlama borularını topladım. Önümüzdeki yıldan itibaren su vermeyeceğim çünkü 2016’da üçüncü yılına girecekler hem o bölge sulak. Öğleden sonra 6 adet ceviz çukuru açtım. Ceviz yaprakları yavaş yavaş dökülmeye başlamış ancak hava sıcaklığı eksi derecelere inmedi. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
266. Bu gün 05 Kasım 2015 Perşembe. Yeşil domatesleri kızarsın diye terasa koymuştum ve üzerini naylonla örtmüştüm hepsi çürümüş, köylüler domatesin üzerine naylon örtüyorlardı ancak onlar bu işi dışarıda hava alan bir yerde yapıyorlardı ben hava almayan yerde yaptığımdan oldu herhalde, bunu sormam lazım.
267. Bu gün 07 Kasım 2015 Cumartesi. Sabah bahçeye vardığımda hava çok güzeldi sabahtan öğlene kadar 11 adet ağaç çukuru açtım öğleden sonra da 4 çukur açabildim. Toplam Fernor ceviz fidanları için 53 adet çukur açmış oldum toplam 70 adet olacak. 268. Bu gün 12 Kasım 2015 Perşembe. Sabahtan öğlene kadar 12 ağaç çukuru açtım. Öğleden sonra koyun gübresi veremediğim ağaçlara 1 kova gübre verdim. Bahçenin üst tarafına kireçli olan yerlerde açtığım ağaç çukurlarına 1 kova koyun gübresi dökmeye başladım, aslında ağaç çukuruna gübre vermek istemiyordum çünkü gübre her ne kadar 5 senelik olsa da usulüne uygun fermente edilmediğinden dolayı fidanlara zarar verebilir diye düşünüyordum, fakat toprakta organik miktar az olunca faydası zararından çok olacak gibi geldi, hem eskiler böyle yapmıyor muydu? Alttaki 3 sırayı Temmuz ayında budamamıştım keşke budasaydım, çünkü çoğunda lider kaybolmuş Y şeklini almış, onları budamayla düzeltmek daha zor olacak, o yüzden Mart ayındaki ve Temmuz ayı başındaki budama çok önemli. Yaz budaması Haziran 15-20 si gibi de yapılıyor, eğer bu tarihte yapılırsa yanına dikilen sopanın en az 1,5 – 2 m olması gerekiyor ki tek bırakılan sürgün bağlanabilsin ve rüzgardan kırılmasın. Sürgünler Temmuz ayında biraz daha pişkinleşiyor ancak tek sürgün daha az uzama şansına sahip olabilir. En iyisi Haziran 15-20’de yaz budaması yapmak ve yandaki sopayı (herek) uzun bırakıp ona bağlamak Temmuz ayında da gövdeyi güneş yanıklığından korumak için kireç ile boyamak. Öğleden sonra büzü açmak için belediyeden küçük bir itfaiye aracı geldi, onunla büzün üstünden su verildi ertesi gün yan komşu İbrahim abi aradı; büzün içinden 63 lük boru geçirdim dedi. Ancak boru ekliymiş çıkmış halbuki o kadar tembih etmiştim sakın ekli boru ile iş yapma diye Pazartesi tekrar uğraşacağız hayırlısı. |
269. Bu gün 16 Kasım 2015 Pazartesi. Annem ve babamla birlikte sabah 08,00’de bahçeye vardık. Annemin ikinci gelişi ona yaptıklarımı anlattım. Daha sonra Oltan belediye şefi ile görüştüm çeşmeden büze gelen su kanalını açması için bir kepçe istedim sağ olsun hemen gönderdi kepçe kanalı açtıktan sonra İbrahim abi işle beraber büzün içerisinden 50.lik boruyu geçirdik bunun için 2 senedir uğraşıyorduk şimdi sadece bağlantılar kaldı onu da Perşembe günü halledeceğiz. Bundan sonra çeşmenin suyu bizim bahçeye akmayacak yan komşunun havuzuna akacak, bakalım kışın ve baharda büzün bizim bahçe tarafı sulak olacak mı? 11 adet ağaç çukuru açtım toplam çukur sayısı 70 oldu. Şöyle de yapabilirim 65 adet Fernor 5 adet Ronde Montiac’a ilave olarak 2 adet Balkal, 2 adet Franquette, 2 adet Fernette ve 2 adet te Meylanise sipariş etmeyi düşünüyorum firma ile görüşmem lazım. Amacım hem tozlayıcı sayısının çeşidini artırmak hem de bu çeşitler zaten geç açan, dona yakalanmayan çeşitler bahçede onları da denemek istiyorum. Yine bu gün C. Beyin Chandler ve Fernor ağaçlarının resmini çektim bizim Oğuzlar cevizi %75 oranında yapraklarını döktü chandlerların yaprakları yanmış ancak fazla dökülen yoktu Fernorlar % 75 yapraklarını dökmüşlerdi.
|
5 Eklenti(ler)
16.11.2015 Bölgedeki cevizlerin durumu
|
5 Eklenti(ler)
16.11.2015 Bölgedeki cevizlerin durumu2
|
270. Bu gün 19 Kasım 2015 Perşembe. Sabah biraz geç yola çıktım çünkü yol üzerindeki bir keresteciden dikeceğim ağaçlar için kazık ısmarladım boyları 2 m. bunun 50 cm toprağa girse geriye 1,5 m kalacak, bu yükseklikte 2 nci sene ağacın uzayacağı dal uzunluğunu bağlamaya yeterli olacaktır. Ek siparişleri de verdim bu nedenle 8 çukur daha kazdım. Yan komşunun havuzuna çeşmenin suyunu aktardık. Kamera sistemi ile uğraştım. Eve böcek ilacı yapacaktım pompanın contası esnekliğini kaybetmiş yapamadım. Artık hava erken kararıyor saat 17,00 de kararmış oluyor.
271. Bu gün 23 Kasım 2015 Pazartesi. sabah bahçeye giderken yol üzerinden 94 adet 2 m.lik herek aldım. Gün boyunca açılan çukurlara koyun gübresi döktüm ve açtığım çukurları saydım 8 adet fazla açmışım şimdi siparişi artırmam lazım. Cevizler komple yapraklarını döktü. 272. Bu gün 29 Kasım 2015 Pazar. Sabahtan bahçeye vardım çünkü dün Fidancı ile görüştüm ve bana Salı günü fidanların elime geçeceğini söyledi. Dikim için bazı hazırlıkları yapmam lazım vakit kaybetmek istemiyorum. Fidanların kökleri fazla dışarıda kalmamalı diye düşünüyorum. Bu nedenle daha önceden aldığım 2 m lik herekleri açtığım çukurlara dağıttım, bu arada gerçekten 8 adet fazla çukur açmışım hayırlısı. Öğleden sonra can suyu için hortumları ayarladım, ek malzemelerde eksikliler vardı onları almam lazım, bahçenin boyu 200 m olduğundan dolayı hortumu taşımak zor oluyordu o nedenle aşağıdan ve yukarıdan sulayacak şekilde hortumu 2 parça yaptım. Fidanları bağlamak için özellikle eski bez parçalarından kestim bunlar fidanda iz yapmıyor. 2 adet kürek ayarladım ve bir adam tuttum. Kökleri budamak için budama makası ve hijyen için fıs fıslı 1/5 çamaşır suyu katılmış su hazırladım. Ağaçları beyaz silikonlu boya ile boyamak bana pek mantıklı gelmedi. Sonuç olarak hiç zaman kaybetmeden ağaçları dikmemiz lazım. |
273. Bu gün 30 Kasım 2015 Pazartesi. sabah 08,30’da babam geldi ve onunla beraber Kargoya gittik saat 08,45’te fidanları aldık. 2 paket yapmışlar, altlarını siyah naylonla bantlamışlar. Fidanlar küçük gelir diye korkmuştum ancak Fernorlar ile Franqutte en az 1,5m -2 m boyunda diğerleri daha kısaydı. Ronde’lere göz aşısı yapmışlar diğerlerinde kalem aşısı İngiliz dilcikli aşı vardı . Hiç vakit kaybetmeden bahçeye vardık. Köyden bir de adam tutmuştum, saat 10,30 ile 13,30 arasında 76 adet fidanı diktik. Tabi ben daha önceden çukurları ve sulama sistemini ve kazıkları hazırlamıştım biz şöyle yaptık; bir kişi tuttu 2 kişi toprakla doldurduk dikmeden önce köklerinde budama yaptım ve bir de budama makasını fıs fısla çamaşır suyu karıştırılmış su ile her seferinde dezenfekte ettim. Tepelerini vurmadık, 2 m kazık (herek) diktik, toplam 3 saatte dikmeyi bitirdik, dikerken aşı yerini kapatacak şekilde kümbet yaptık, daha sonra su verdik ve arkasından tekrar 5-6 kürek toprak attık. Amacımız köklerin soğuktan donmasını engellemekti. Bu şekilde kümbet yapmamın tek sakıncası aşı yerinin toprak altında kalması ve aşı yerinde mantar oluşmasıydı ancak çoğu yere sordum ve forumda inceledim baharda aşı yerlerini açarsam herhangi bir sorun olmazmış, ben de iyi ki kümbet yapmışım çünkü fidanları diktikten 2 gün sonra hava sıcaklığı -9’a düştü. Fidanlar 65 adet Fernor, 5 adet Ronde, 2 adet Fernette, 2 adet Meylanise, 2 adet Franquette. Fazladan açtığım 8 adet çukur boş kaldı onları da baharda dikerim.
|
Son Söz
Sayın Ağaçlar.net ceviz yetiştiriciliğiyle uğraşan arkadaşlar; ceviz bahçesi kurmayı düşündüğüm ve uygulamaya geçtiğim üç yıl içerisinde yaptıklarımı, düşündüklerimi ve araştırmalarımı sizlere aktarmak istedim. Bunları niye yaptım? Diyorum ki hem bu bilgiler kalıcı olacak hem de yeni ceviz bahçesi kuracak olanlara belki bir ışık tutacak. Eğer sabredip de tüm yazdıklarımı okuduysanız, detayların içinde çok önemli bilgilere ulaşabileceğinizi tahmin ediyorum. Ben bu işe başlamadan önce böyle bilgilere ulaşamadığımdan dolayı yanlış çeşit seçtim ve 3 yılım boşa gitti. Notlarım burada bitiyor. Saygılar. |
Sn. Patara67,
Yazdıklarınızın tamamını okudum ve gerçekten ceviz bahçesi kurmak isteyenlere yol gösterecek nitelikte. Çok emek vermişsiniz, Allah emeklerinizi boşa çıkartmasın inşallah. Bol ürünler alırsınız. Ankara'da ikamet ediyorum yolum Ayaş tarafına düşerse bahçenizi görmek isterim. Saygılar. |
Alıntı:
|
Sayın Patara
Başınıza gelenlerin çoğu başına gelmiş bir kişi olarak size yaşadığınız bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.Satır aralarında o kadar değerli bilgiler var ki ceviz bahçesi kuracakların mutlak en baştan okuması gereken yaşanmış bir kaynak vazifesi görüyor.Konu hakkında biliyorum edasında yanlış bilgi veren o kadar çok kişi var ki yaşadığında seni ne kadar yanlış yönlendirdiklerini sonradan anlamak insanı ister istemez çok üzüyor. Çok değerli paylaşımlarınıza bile konu ile uğraşıp yazılarınızı okuyup bir teşekkürü fazla görenlerin bu kadar az olması ikinci bir üzüntü noktası.Saygı ve selamlarımla |
Sn.Patara..
Paylaşımlarınız için teşekkürler.... |
öncelikle herkese selamlar foruma yeni üye oldum ama devamlı takipteydim çok değerli bilgiler var herkesim emeğine sağlık teşekkürler.
|
ben bahçe aşamasına geçemedim ama başarılı üç yaşına giren aşılarım var.
|
sayın patara. pes etmekyok
|
Ankara Bağlum
Merhaba ,
Ankara da bilişim üzerine bir firmam var. Bağlumda 8.500 metre bir tarla aldım burada ceviz dikimi yapmak istiyorum. Bahçe konusunda hiç bir deneyimim yoktur. Devlet teşfikiyle böyle bir bahçe yapayı düşünüyor. Fikirleriniz çok önemli bana bu konuda yardımcı olur musunuz. saygılar |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Merhaba ben yeni üyeyim mesleğim Elektronik Teknisyeniyim uğraştığım dal ise yenilenebilir enerji kaynakları güneş enerjisinden elektrik üretmek üzerine faaliyet gösteriyorum.
sayın patara67 abimizin yaptıklarını takip ediyorum.Ama ben geç kalmışım.Toprağı ve toprakla uğraşmayı seviyorum.06-06-2015 yılında Kırıkkale-Keskin'in-Köprüköyü'nde 12 dönüm yer aldım abimizin geçtiği zorlukların yarısını çektim çünkü devlet destekli yapmadım,ve 390 adet chandler ceviz diktim 4x6 aralıklı sondaj 40 mt elektrikği güneş enerjisi ile çözdüm.Burda Patara67 abimizin sorunlarından bir tanesi ot sorunu sürdürmekle otu bitiredim bitiyor 1 hafta sonra başka ot çıkıyor.Onu bitiriyorum başka ot çıkıyor.Çözüm tavuk alıyım dedim hem otu yesin hemde yumurta versim satarım dedim.15 adet tavukla başladım.Baktım güzel yumurta veriyor herkes yumurta istiyor fazla tavuk besle biz yumurta satın alırız diyor.ama ot için biraz az miktar.Ayrıca ektiğim sebzeleri yiyor.Neyse sebzeleri korumaya alarak çözdüm.Tavuk sayısını 300 çıkarma kararı aldım.50 mt karelik bir çadır aldım.Sistemi kurdum tabi tavukçu bi kazık atıyor bilemiyorsun 18 haftalık diye karışık göndermiş civciv bile var içinde seçtim değiştirdim ama miktar fazla olunca bilemiyorsun tavukların cinsi lokman (sarı tavuklardan)geldiği hafta 10 adet öldü aradım satıcıyı normal dedi.Birde önüne gelen yemi veremiyorsun ilk önce büyütme yemi 2 ay kadar sonra yumurta yemi Sonra her hafta 1-2-3 derken sayı 220'ye kadar düştü yumurtlamaya başladılar.Günlük 180 yumurta veriyorlardı.Yumurtalar her gün birikiyordu satmam lazımdı aylık yem tüketimi hazır yem 1350tl idi al deyince kimse almadı 50 kuruştan 30 kuruşa düşürdüm anca satabildim.Anladım ki ilk önce pazarı oluşturacan alırım diyenler sen yap diyenler dönü veriyor.Bende maliyeti düşürmek için arpa-buğday-mısır aldım verdim.Günlük yumurta miktarı 55-60 a düştü aradım veterineri anlattım olmaz hazır yem verecen dedi bunlar hazır tavuk köy tavuğu değil dedi yani anlayacağınız tavuk işi hüsran birdaha yaparmısın tövbe önce pazar.Şimdi ise ot ile mücadele için 200 mt kare kapalı alan yapıyorum kaz ve koyun yetiştirmeyi düşünüyorum.Kazları aldım 10 adet anaç çoğaltıp hedef 200 bunları deneyecem otla uğraşmaya harcadığım parayı hayvana yatırıp biyolojik mücadele düşünüyorum.buda olmazsa kesip yeriz artık |
merhaba bilgisi olan arkadaşlar.Ceviz bahçesinde koyun yetiştirsek ceviz fidanını yer mi?
|
Hayır koyunlar ceviz fidanını yemez.
|
Sayın ermana 2 yıldır otla mücadeleden bıktım kimyasal kullanmadım kullanmakda istemiyorum.Biyolojik çözmek istiyorum.Koyunlar ceviz fidanını yemez dediniz ya içimdeki sıkıntı bi nebze gitti çünkü son çare koyun ve kaz yetiştirmek fidanların arasında, kazları aldım.Yerini önceden ayırmıştım. 200 mt kare kapalı alan yapıyorum.Teşekkürler.
|
Koyunlar taze fidanların bırakın yapraklarını dış kabuğunu kemirir. Başı boş salıvermeyin
TURKCELL T60 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Alıntı:
|
Alıntı:
TURKCELL T60 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
halil bey,ceviz bahçeniz varmı içerisine koyun saldınızda cevizlerinizi mi kemirdilerde böyle yazıyorsunuz. medem sorulan soruda tecrübeniz yok neden verilmiş cevabı illa çürütmek adına bu kadar emmin yazıyorsunuz.
koyunlar bazı ağaçların yapraklarını severek yerler evet ancak cevizin yaprağı acıdır ve kazda koyunda kesinlikle YEMEZ. buraya yazılanları ileride başkaları içinde fikir oluyor emin olmadığımız şeyi kesin biliyormuş gibi yazmayalım. |
Komutanım bir süredir forumdan uzak kaldım yazdiklarinizin tamamını okudum yılmak yok inşallah guzel olacak bahceniz ..acizane bu sene yaptığım ot uygulamasını belirtmek istiyorum.yeşil kurutan kullandım ama bunun icin iki adam tuttum ve 1.5 metrelik citalara üzeri plastik kaplı kartonları sabitledim en düşük basınç ayariyla sıra üzeri ilaçlama yaptım böylece ilacın tozutmasini ve fidanlara zarar vermesini enfellerim cok şükür fidan kaybımız yok ot mücadelesi de daha kolay oldu biraz riskli ama tedbir alinca sonuç aldım size kolay gelsin yazilarinizin devamını bekliyorum
|
Alıntı:
Ermana gibi düşünüyordum, fakat geçen seneki denemede 1 yaşında cevizlerin yaprağını bırakın genç sürgünlerini bile yediler. Fidanlar seneye 3 yaşında olacak, tekrar denemeyi düşünüyorum. |
Ermana hemşerimi de üzmek istemem. Çünkü ben koyun soktuğumda sıra araları traktörle yeni işlenmişti. Sadece kök civarında 1x1 kadar alanda ot vardı. Ot yerken kafayı kaldıran koyunlar ceviz fidanlarını da kemirdi keçi gibi. :(
|
Cevizlik
Bende nasip oursa 20 dönüme başlayacağım sizinki gayet hoş görünüyor tebrik ederim iyi iş çıkarmışsınız bahçenizde
|
sayın ceviz yetiştiricileri eğer ilk baştan itibaren okuduysanız şu an en son durumu belirtmek istiyorum.
Ankara da ceviz yetiştirmeyi seçtiğim 6 yıl önce aynı zaman da Babamın bahçesi olan ve dedemden kalan Çorum/İskilip te de 40 civarında Oğuzlar77 ve Kaman cevizi dikmiştik şu anda onlardan verim almaya başladık geçen sene yaklaşık 100 kg kabuklu ceviz oldu. Ankara Ayaş Oltan da bulunan bahçemi nihayet bu sene satabildik ve harcadığımızdan çok düşük fiyata sattık yani zararına verdik çünkü ANKARA da ceviz yetiştirmek uygun değil. Çok araştırdım dona karşı çözüm bulamadım bir çözüm vardı belki (üstten sulama) ona da çok para gidecekti yapmadım. HATALAR 1. İlçe Tarımdaki Ziraat Mühendislerine güvendim. 5 yıl ceviz üzerine Çiftçi kayıt Sistemim vardı güya her şeyi kontrol edeceklerdi. hala gitsen sorsan orada ceviz yetişip yetişmediğini bilmiyorlardır 2. Fidanları Oğuzlardan almıştım orada bana bunları satan Fatih CIBIR adlı kişi Ankara da ceviz yetişmeyeceğini söylemedi. çünkü kendisi adı gibi biliyordu. 3. Kimyasal gübre kullandım bu ceviz için iyi değilmiş. ne zaman kullanmadım cevizlerin durumu o yıl çok iyiydi 4. İbrahim BALKAL satış yapmak için ege bölgesi şartlarına göre açıklama yapıyor ve İç Anadolu bölgesindeki yetiştiricileri şaşırtıyor. Çünkü Çorum İskilip teki bahçemize onlardan aldığımız yabancı çeşitler hiç büyümedi 5. Çok para ve emek harcadım 6 yıl boşa gitti 6. ortak yaptım yanlış yapmışım 7. evden çok uzaktı 60 km çok sorun oldu KISACASI ANKARA DA CEVİZ OLMUYOR Hobi olarak bazı yerlerde olabilir fakat KAPAMA BAHÇESİ ZOR. zaten olsaydı Ankara nın CEVİZİ MEŞHUR OLURDU |
Alıntı:
|
Sayın Akhisarlı arkadaşım. tam da demek istediğim bu işte siz anladığım kadarıyla kimyasal gübre kullanacaksınız veya kullanıyorsunuz. biz de Çorum İskilip teki cevizlerde kimyasal gübre kullanıyoruz . ancak oranın toprağı çok iyi orman toprağı. o nedenle şu ana kadar bir zararı olmadı. ancak Ayaş taki toprak tahlilinde sorunlar vardı PH yuksek kireçli gibi. Kimyasal kullanınca demir eksikliği belki kalsiyum eksikliği, belki potasyum eksikliği belki de bakır eksikliği gibi belirtiler oldu yapraklar sarardı potasyum eksikliği belirtileri oldu vb. bununla ilgili tahlil de yaptırdım ona göre de gübre kullandım sonuç aynı. bir de geç yaprak dökme veya suyunu geç çekme oldu yani sonbahar donlarına yakalandı. tavsiye; hızlı büyütmek için toprak sorunluysa kimyasal kullanmayın en güzeli hayvan gübresi.
|
Sayın patara 67......
Ph yüksek ve kireç sıkıntısı olan bi arazide 290 ağacımız var... Kimyasal odaklı büyütme bir noktadan sonra sıkıntı veriyor haklısınız....ama kükürt içerikli kimyasallar toprak taki elementleri çözüp bitkinin alabileceği forma dönüştürdüğü için Kapsam dışına alalım..Gerekli olabiliyor..Ayrıca biz de Yapraklarda yeni sürgünlerde sararma ve sonra beyazlasmaya kadar gidip kurumalar gözlemledik....Sıvı demir takviyesi yaptık yapraktan şimdi vaziyet harika....kimyasalı kestik leonardit ve solucan gübresi ni dayadık.....Kimyasala karşıyım.... Sadece ilk yıllar büyütmeye yönelik kullanıp ,sonra organige geçişi zaruri görürüm.....toprak durumu istediğimiz gibi olsa da olmasa da.... Ayrica büyükbaş hayvan gübresi kullanmayın....Ya da illa kullanacaksanız boceklenme ve kurtlanma için 10 -15 günde bir gulleci atın.... ama yine de tavsiye etmem.... Koyun keçi ve tavuk gübreleri daha ziyade düşünülebilir.... Ama tavsiyem solucan gubresidir..... Biz kendimiz üretiyoruz.... üretimi yapabilen kendi yapsın... Toprağı,araziyi ıslah ediyor... Yıllar geçtikçe bitkinin alamadığı element mineral vesaire toprakta alması gerekenleri çözümleyip bitkinin alabilmesini sağlıyor...organik madde artıyor....Kireç ve ph sıkıntısı kontrol altına alınabiliyor ve zamanla devam ettikçe problemler de ortadan kalkıyor.... |
Ben geçen yıl diktim cevizleri. Dikerken organomineral gübre attım diplerine. Ve geçen yıl sadece hümik asit ile amonyum sülfat verdim. Bu yıl işlerimizden dolayı hayvan gübresi zamanını kaçırdık. Fakat kimyasal da vermek istemiyorum. Muhtemelen sıvı solucan gübresi ve hümik asit ile takviye edeceğim bu saatten sonra. Benim toprağımda kireç ve pH yüksek.
|
Tavsiyem katı leonardit ve katı solucan gübresi dır....
|
bana da en mantıklısı o geliyor. zamanın önemi yok değil mi? bu ay ya da haziranda atsam da olur
|
Alıntı:
bana da en mantıklısı o geliyor. zamanın önemi yok değil mi? bu ay ya da haziranda atsam da olur |
Olur....Şubat Mart Nisan daha uygun ama...her zaman atılabilir..
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:39. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025