agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   patara67 / Ceviz bahçesi Ayaş, Ankara (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/36172.htm)

patara67 01-02-2015 22:54

1 Eklenti(ler)
Konteynır gelişi,

hazerhan 02-02-2015 08:31

sayın patara konteyneri kaça nerden aldın benimde böyle bir konteynere ihtiyacım var hayırlı olsun kaç m2 teşekkürler

patara67 02-02-2015 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hazerhan (Mesaj 1352692)
sayın patara konteyneri kaça nerden aldın benimde böyle bir konteynere ihtiyacım var hayırlı olsun kaç m2 teşekkürler

Sayın hazerhan
Konteynırı Ankara/Hurdacılar sitesinden 3m x 6m içerisinde oda falan yok sadece bir bölme var ve 2014 fiyatıyla 5250 TL. Siz böyle bir şey alacaksanız varsa Yerköy'den yoksa Yozgat'tan bakarsanız daha iyi olur.

patara67 02-02-2015 21:12

148. Bu gün 01 Temmuz 2014 Salı. Savurdan sonra saat 03,30’da yola çıktım bahçeye vardığımda hava yeni aydınlanıyordu ve çok güzel bir koku vardı. Damlama sulama için muslukları ayarladım, sonra sulamada sorun var mı diye ağaçları ve asmaları tek tek dolaştım ve sabah serinliğinde üst taraftaki asmaların otlarını yoldum. Sonra saat;07,00 gibi uyudum 12.30 da kalktım, 2-3 saat sonra konteynırdaki dolabı monte etmeye çalıştım ve akşam saat 19,00 da evin önündeki meyve ağaçlarına koyun gübresi verdim ve çapaladım sonra alttaki asmalar otlar içerisinde kalmış onların bir kısmını yoldum. Daha önce sigortaya taktığımız zaman saati çalışmamış, elektrikçiyi aradım bana cihaz bozuktur diyor. Neyse….
149. Elektrikçiyi kaç defa aradım dedim ki bu zaman saati çalışmıyor, bana diyor ki saat bozuktur. Dün Ulus’a elektrikçiye gittim o malzemeyi aldığım yere kondaktörü 20 m kablo ile değiştirdim. Sabah 03,30’da bahçedeydim sobanın içinden bir tıkırdı geldi, bir baktım içine kuş düşmüş onu çıkardım, damlama sulamayı açtım sebzelere ve evin önündeki ağaçlara su verdim. Hayatımda ilk defa fasulye yetiştirdim, yaklaşık 1,5 kg oldu. Bahçemizin ilk mahsulü, akşama doğru 7 adet kabak ve biraz da marul koparttım, çok zevkliydi ve ilk ürünümüzdü demek ki yetiştirince oluyor.
150. Bu gün 10 Temmuz 2014 Çarşamba. Sabah 02,30 da yola çıktım bahçeye vardığımda hava karanlıktı ve el feneri ile ağaçların damlamasını açtım evi süpürdüm ve dışarıda biraz durunca 04,30 gibi hava aydınlandı. Saat 07,00 a kadar cevizleri dolaştım, toplam 20 ceviz tutmamış 3 adette aşı yerinden sürgün vermiş. Alttaki cevizlerden dibi ot olanları temizledim oruç olduğumdan dolayı eve girdim ve saat 10,00 da kalktım suyu ağaçlardan kesip sebzelere verdim. Bu gün yine 7-8 kabak, 1 kg civarında fasulye ve marul aldım. Alttaki asmalar ottan kaybolmuş yarıya kadar otlarını yoldum, mısırları çapaladım. Çatıya çıktım sobanın içine kuş düşmesin diye bacanın deliğini kapattım sabah eve geldiğimde 3 kuş ölüsü vardı 1 tanede canlı çıkarmıştım saat 16,00 gibi ağaçlara tekrar su verdim saat 21,00 e kadar.
151. Bu gün 13.07.2014 Pazar. Sabah 08,30 da Aksel tarıma gittim ve evin etrafındaki erik ve elmalar için gübre aldım bunu her ağaca 2 bardak olacak şekilde verdim. Yalnız dut ve kirazlara veremedim yetmedi. Bu gün sebzeleri ve meyve ağaçlarını, asmaları suladım. Alt sıralardan bir tanesinde bulunan cevizin yaprakları kurumuş nedenini anlamadım bende yaprak yanıklığı vardır diye fungisit (mantar ilacı) yaptım. Alttan 5-6 adet damlama musluğunu değiştirdim oruç nedeniyle hepsini yapamadım. Meyve ağaçlarını hortumlu su ile yıkadım diplerine de gübre erisin diye su verdim. Bu gün 5 kg kabak, 1,5 kg fasulye, 2 salatalık, marul aldım. patlıcan çiçek açmış.

patara67 02-02-2015 21:17

4 Eklenti(ler)
İlk mahsulüm ve gübre, ceviz ağaçlarına bu sene bu gübreyi Şubat ve Haziran ayında her ağaç başına 250 -300 gr olacak şekilde kullanacağım. Çünkü bu gübre yeni nesil ve yavaş salınımlı ayrıca bir ağacın ihtiyacı olan her madde var. Detayına internetten bakabilirsiniz. Yalnız şuna dikkat edin bölge bayileri arasında fiyat farkı var yani düzgün bir fiyat politikaları yok. neden derseniz. Ben 02 Mart 2015'te Ankara/Yenikent'ten Aksel Tarımdan 3 torba aldım ve tanesine 120 TL verdim fakat Amasya bayisini aradım torba fiyatı 80 TL dediler yani ben kazık yemişim. ****** gerekli yerlere şikayet ettim ama iş işten geçmiş oldu.

sulubey 02-02-2015 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hazerhan (Mesaj 1352692)

Komutanıma ilave olarak kapalı kamyon kasaları var çıkma şekilde satılıyor.ben 2sene önce denizli sanayideiç dış yalitimli bir tane denk getirdim 1250 tl sızdırmaz derli toplu birsey .sanayide iki tane de pencere yaptırıp montelettim toplam nakliyesi ile 1500 e maloldu.tüm alet edevat içinde.hani kalmak istesem kalınır da :-)

sulubey 02-02-2015 21:30

Komutanım bu yaz inşallah yolum ankaraya düşer ve o faslyeler göründükleri gibi lezzetli mi görmek isterim:-D

patara67 02-02-2015 23:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sulubey (Mesaj 1352933)
Komutanım bu yaz inşallah yolum ankaraya düşer ve o faslyeler göründükleri gibi lezzetli mi görmek isterim:-D

Hocam her zaman beklerim yerim belli

hazerhan 03-02-2015 09:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi patara67 (Mesaj 1352920)
Sayın hazerhan
Konteynırı Ankara/Hurdacılar sitesinden 3m x 6m içerisinde oda falan yok sadece bir bölme var ve 2014 fiyatıyla 5250 TL. Siz böyle bir şey alacaksanız varsa Yerköy'den yoksa Yozgat'tan bakarsanız daha iyi olur.

teşekkür ederim inşallah ben ankaradan alırım buralarda yok

patara67 03-02-2015 19:30

152. Bu gün 15 Temmuz 20014 Salı. Sabah 02,30 da yola çıktım sabah vardığımda 03,20 di. Cevizlerin suyunu açtım hava aydınlanınca cevizleri dolaştım iyi ki dolaşmışım çünkü dipleri ot olmuş ve en alt sırayı iple bağlamamıştım damlama delikleri kaymış onları iple bağladım zaten saat 07,15 oldu ve hava sıcaklaşacağından dolayı eve girdim. Bu gün cevizler 10 saat sebzeler 7 saat sulandı. Akşam 18,00 ile 20,30 arası alttaki asmaların otunu aldım tabiî ki hepsini bitiremedim ottan zor buluyorum asmaları. Bu ramazanda her 3-4 günde bir asmalar için sebzeler ve evin önündeki ağaçlar için gitmek zorunda kaldım buraya bir sulama zaman saati lazım o olursa haftada bir giderim daha iyi olur çünkü sıcak ve ramazanda zor oluyor.
153. Bu gün 18.07.2014 Cuma. Sabah ezanından sonra bahçeye vardım. İlk işim evin önündeki ağaçların ve asmaların damlama sularını açmak oldu saat 12.00 den sonra da sebzelere su verdim saat 21.00 e kadar. Yalnız damlama boruları 20 cm bir delik olanı 50-60 m den fazla yapmamak lazım yoksa sorun çıkıyor, ya basınç az geliyor ya da 50 m den sonra damlama yapmıyor. Cumaya gittim 15 kg kabak topladım, 3 kg da fasulye 4-5 marul 5-6 salatalık aldım. İlk defa domates meyve vermiş elma büyüklüğünde bir tane vardı, patlıcanlar da meyve vermeye başlamış, kırmızı biber dökmeye başlamış, dolmalık biber de başlamış, hatta bu gün 7-8 adet topladım. Asmaların otunu bitirdim üsteki sıraya diktiğim ceviz çöğürlerinin otlarını yolmaya başladım yarım kaldı.
154. Bu gün 22 Temmuz 2014 Salı. Ceviz ağaçlarının sulama günü sabah 03,30 -09,00 arası ve 16,30 – 21,00 arası suladım diğer zamanda sebzeler sulandı. Bir gün önce Ulus’tan yaprak gübresi (mikro elementler) ile demir gübresi aldım. Sabah erkenden yapraktan mikro elementleri meyve ağaçlarına uyguladım. Akşam da saat 19,30 da demir gübresini uyguladım meyve ağaçlarına yaprakları sararmış olan şeftali, erik, elma, 2 kiraz duta yaptım. Asmalarda sulandı.
155. Bu gün 24 Temmuz 2014 Perşembe. Sabah 09,00 da evin kapısını takmaya İkon’dan 2 usta geldi. Kapıyı ve sinekliği taktılar mutfak dolabının ayarlarını ve altındaki fayansları çıkardılar iyi oldu bende sabahtan sebzeleri suladım.

patara67 04-02-2015 22:26

156. Bu gün 25 Temmuz 2014 Cuma sabah 05,00 te bahçeye vardım ve 06,30 a kadar ceviz çöğürlerinin otunu yoldum sonra uyudum ve 11,00 de Kazım CIBIR geldi cevizlerin budamasını yaptı. Kazımın söyledikleri;
- Ağaçlara mümkün olduğu kadar kimyasal gübre ve ilaç verme
- Sonbaharda 2 kova hayvansal gübre at ve karıştır
- Bundan sonra amacın toprağı yumuşatmak olsun bunun içinde çiftlik gübresi ve yeşil gübre kullan
- Hümik asit çok gerekmez
- Damlama borularını ağacın etrafına yuvarlak yap
- Ağustosun 20 de su vermeyi kes ki ağaçlar kışa olgunlaşmış olarak girsinler
- Şimdi lider dal bıraktım baharda onlara şekil vereceğiz
- Aşının üstünden sökmeyenler dibinden sökmüş dip sürgününün bir tanesi uzasın gerekirse ona aşı yaparız olmazsa konuşuruz sonbaharda yeniden dikeriz
- Meyve ağaçlarını yer değiştirmene gerek yok onlar suyu verdikçe altı taş ta olsa kökler gider hem bu ağaçlar kazık köklü değil yanlara doğru gider sen bunlara hayvansal gübre ver yeter dedi
- Kiraza hiç kimyasal gübre verme hatta hayvan gübresi de verme çünkü kiraz sevmez en iyisi yapraktan gübre vermektir
- Havuza kamyon bırandası ser o seni 10 sene götürür
- Bordo bulamacı iyi ondan bir şey olmaz ya sonbaharda veya bahar gözler uyanmadan şubat gibi yapabilirsin biz 3 defa yapıyoruz
- Bu sene budadık önümüzdeki sene moral meyvesi bırakacağım ondan sonraki sene ağaçlar meyveye yatacak
- Misinalı motorlu tırpan ile otları yukarıdan aşağı tırpanla o aynı zamanda yeşil gübre olur
- Tavuk yumurtası 3 gün durur bir şey olmaz
- Hindilerin kıçını yağlarlar yoksa ölür

kimyager147 05-02-2015 10:33

Azminizi tebrik ediyorum. Yaptığınız işlemleri ne güzel özetlemişsiniz.

afyoncevizci 05-02-2015 12:47

Baştan sonra takip ettim emeğiniz yağlı olsun. (Afyondan)

patara67 05-02-2015 21:19

157. Bu gün 29 Temmuz 2014 Salı. Saat 13,30 da bahçeye geldim meyve ağaçlarına yaprak gübresi ve belli ağaçlara demir ilacı verdim. 2 hafta önce verdiğim demir ilacı işe yaramış yaprakları sarı olan erik ve elmalar yeşile dönmüş yoksa bu ağaçlar neredeyse kuruyacaktı,
158. Bu gün 03 Ağustos 2014 Pazar. Sabah erkenden kayınbirader, ben ve Halil Babam bahçeye saat 07,00 de vardık. İlk önce saat 12,00 ye kadar giriş kapı demirlerini söktük, oldukça zorlayıcı bir işti. Sonra evin arkasındaki su hattını kazdık yerin altına aldık ve aynı hattan biraz daha ileriye konteynıra elektrik hattını kazdık ve onu da yer altına aldık. Daha sonra evin yanındaki kumu yaklaşık 10 el arabası havuzun içine boşalttık. Bu arada sabah 07,00 – 12,00 arası sebzelere ve 15,00 – 20,00 arası tüm ağaçlara su verdim.
159. Bu gün 07 Ağustos 2014 Çarşamba. Dün kepçeci abi ile görüştük bana yarın gel dedi. Sabah ezandan sonra yola çıktım ve damlama sulamayı açtım 2-3 saat kadar sebze ve asmalara aktı daha sonra kepçeci geldi ve kilit taşı yapacağımız yerleri düzledi, güzel oldu, ona 3 adet te ağaç çukuru açtırdım ve sökemediğimiz beton direkleri söktü. İş bitince bende Özkul karoyu aradım ve onlarda yarın 2 kamyon göndereceklerini söylediler. Kepçeci abi de kum getirecekti bende akşam orada kaldım ve ertesi gün ilk önce taşlar geldi, onları indirdik daha sonra 2 kamyon kum (0-3 ) geldi akşam kaldığımda 12 saat boyunca cevizlere su verdim. Kilit taşını yapacak ustayı aradım malzeme tamam dedim o da benim işçiler uygun olunca seni arayacağım dedi. Dönerken Ayaş’a uğradım Gezerlerden 15 adet çimento ve 2 adet direk siparişi verdim, bir de 2 adet ortası delik baca tuğlası aldım onunla su soğutmayı deneyeceğim.
160. Bu gün 11 Ağustos 2014 Pazartesi. Sabah namazdan sonra yola çıktım. Sebzelere su verdim evi süpürürken kilit taşı ustaları geldi. Nasıl yapacaklarını konuşurken, ilk önce bordürleri döşeyeceğiz dedi, bende bir daha getirtemem diye kepçeciyi aradım ve 2 kamyon toprak ile bir kamyon kum getirmesini söyledim. ilk önce toprağı bir abi getirdi toprak çok güzelmiş mis gibi kokuyor et toprak ve kahverengiymiş toprak evin önüne dökülüyor ileride bahçe olacak. Öğleden sonra 1 kamyon kum geldi. Bu arada ustalar bordürleri döşemeye başladılar. Ben onlara yemek ve çay yapıyorum. Öğleden önce ve akşama doğru cevizlerin diplerini ve çok büyük otları almaya başladım.

patara67 05-02-2015 21:26

4 Eklenti(ler)
kilit taşı için düzenleme,

patara67 05-02-2015 21:28

4 Eklenti(ler)
kilit taşı yapımı,

patara67 06-02-2015 20:35

161. Bu gün 12 Ağustos 2014 Salı. Sabah erken kalkamadım saat 08,30 da kepçe gelecekti ben 07,20 de bahçedeydim ustalar gelmiş ve işe başlamışlar. Daha sonra kepçeci abi geldi 1 saat çalıştı ve ince kumu serdi. Sonra ustalar kumu düzeltip taşı döşemeye başladılar. Bende bu arada Ayaş’a gittim ve veterinerden ev ilaçlaması için ilaç aldım, akşam evin içini ve dışını bir güzel ilaçladım evde pire ve tahta kurusu var. Bir hafta sonra tekrar bir kez daha yapacağım veteriner çeşmeye gitmeyin yoksa eve pire vb getirirsiniz dedi. Suyumuzu tahlil ettirmemiz lazım. Saat 17,00 gibi son ölçümü yaptık ve Özkul Karo’dan kalan taşları da istedik, yarın getirecekler, ayrıca taşların üstüne 2 m3 0 kum mil kum gelecek. Bu gün Ayaş’ta Ziraat Mühendisi ile karşılaştım kimyasal kullanmadan önce bizle irtibata geç ve Eylül 1-5 arasında suyu vermeyi kes dedi. Çünkü sürgünlerin odunlaşması ve kışa donlara hazırlıklı girmesi gerekiyormuş, su vermeye devam edersen gelişmesini sürdürdüğünden dolayı sonbahar donlarından zarar görüyormuş. Bu gün yine yan komşu ile beraber Beypazarı Karayollarından Ali beyle görüştük büzü açmak için bir ekip göndereceğini söyledi.
162. Bu gün 13 Ağustos 2014 Çarşamba. Sabah 06,30 da bahçeye vardım bu gün cevizlerin sulama günü toplam 9,5 saat ortalama 80 lt su vermişim. Akşam 20,00 den sonra Muhterem su istedi 3 saat dedi ama kameradan bakacağım kaç saat aldığını. Kilit taşı ustaları 08,00 de geldiler bayağı iş yaptılar Gezerler ticaretten 2 m3 kilit taşı üstüne kum ve 3 adet çimento ve 1 adet beton direk geldi. Akşam saat 17,30 gibi Özkul karodan kalan kilit taşları geldi.
163. Bu gün 17 Ağustos 2014 Pazar. Sebzelere ve asmalara su verdim ve ev ile konteynırı ilaçladım.
164. Bu gün 20 Ağustos 2014 Çarşamba. Şükran’la birlikte sabah erkenden bahçeye vardık bu günkü işimiz evin temizliği çünkü iki defa evi komple ilaçladım. Evin temizliği iyi oldu. Bende tekrar evin dışını 2 kuşak olacak şekilde yeniden ilaçladım.
165. Bu gün 23 Ağustos 2014 Cumartesi. Bahçeye vardığımızda kayınbiraderle beraber ilk önce demir kapının beton direklerini diktik, bu öğleni buldu. Daha sonra kurusun diye bıraktık Halil babamla evin merdivenine bakarken 2-3 saat içerisinde onu da yaptık, bu arada ben ilk defa el kesme makinasını kullandım, biraz dikkat etmek gerekiyor. Meyve ağaçlarını 2 saat kadar suladım bu arada armut meyve vermiş çiçekler meyveye dönmüş ama koparılacak çünkü sonbahar geliyor 2 hafta sonra sulamayı keseceğim. Karasinek ilacı yapmam lazım çünkü yemek yedirtmiyorlar.

patara67 06-02-2015 20:44

5 Eklenti(ler)
kilit taşı,

patara67 06-02-2015 20:46

5 Eklenti(ler)
kilit taşı, kapı, ev önü toprak serilmesi,

patara67 07-02-2015 19:57

166. Bu gün 28 Ağustos 2014 Perşembe doğum günüm. Sabah erkenden kayınpedergille bahçeye gittik işimiz tarhana yapmak, hemen kumlu olan konteynırın önündeki kilit taşını temizledik. Bende sulamayı açtım. Bu gün ağaçların sulama günü, dün Kazım CIBIR’la görüştüm sulamayı 15 güne çıkar ve en son 15 Eylül de su ver ve sulamayı kes dedi. Ben daha sonra aşağıdaki cevizlerin altındaki otları temizlemeye başladım ot çok ve kalınlaştığından dolayı zor oldu ancak 1,5 sırayı yapabildim, baktım belim ağrıyacak gibi bıraktım, konteynırdaki dolabı monte ettim, anlaşılan iş daha çok, bir kısmını kış gelmeden bitirmek gerekiyor. Öğlen arasında kamerayı kontrol ettim gece hiçbir şeyi görmüyor ve gündüz de seçmesi çok zor çünkü çözünürlüğü az. Bence önümüzdeki sene güneş enerjisi ile çevre aydınlatma yapmak ve ev ile deponun aydınlatmasını da buna dahil etmek suretiyle kameraları daha yakın mesafeye koymak hatta internet üzerinden yayın yapacak şekilde sistemi kurmamız lazım
167. Sabah ezandan sonra yola çıktım saat 06,00 da bahçeye vardım ilk işim sebzelere su vermek oldu öğlen 11,00 e kadar su verilecek. Bu günkü işim cevizlerin dibinin otunu almak ve dış kapıyı yapmak bunun için saat 09,30 a kadar ancak 2 sıranın otunu alabildim çünkü otlar kalınlaşmış yaptığım yer otların en çok olduğu yerdi diğer sıralar daha kolay olacak aslında, iyi bir çapa bulmak lazım, biraz ağır olacak mesala keser ile güzel ot alınıyor. Ancak oturarak ve tek elle yapmak zorundasın bunun yerine ayakta ve 2 elle yapmak daha kolay olur. Saat 11,00 den sonra 1,5 saat kapının sağını yaptım bunun için ustalar kenarlara kırmızı kaldırım taşı koymamışlar ben artanlardan oraya koydum bunun için yaptıkları betonu kaldırdım ve bir el arabası harç yaptım, kilit taşlarını yerleştirdim ve sağ taraf bitti öğleden sonra saat 16,00 gibi diğer tarafı da aynı şekilde yaptım, sonra telleri çektim ve bağladım. Sağ tarafta 1 m kadar tel eksik geldi onu da yan komşudan istedim ondan aldım ve hava kararmak üzereyken kapıyı bitirdim saat 16,00 dan 19,30 a kadar meyve ağaçlarına ve asmalara su verdim artık ayın 15 den sonra su yok. Bir gün önce Enerjisa’dan aradılar elektriği 380 V çıkarmak için, yeniden dilekçe vermem gerekiyormuş, bunun için benden dilekçe, yapı ruhsatı ve onaylı güç artırma projesi istediler. Ben de Elektrikçi yi aradım o da yaparız ancak proje için 300 TL lazım dedi, bende tamam dedim. Bakalım yeniden dilekçe vereceğiz ve onlarda elektriği 380 Volta çıkaracaklar, tabi bu biraz zaman alacak, çünkü gelip voltaj kontrolü yapıyorlarmış bizde ütü, fırın kuyu motorunu çalıştıracağız yan komşular da dahil.

patara67 08-02-2015 22:42

168. Bu gün 06 Eylül 2014 Cumartesi. Sabah erkenden bahçeye geldik bu gün itibariyle sulamayı 10 güne indirdim en son 16 da sulayacağım ve artık suyu keseceğim.
169. Bu gün 09 Eylül 2014 Salı. Öğleden sonra Sincan’daki …. Elektriğe gittim amacım evin elektriğini 220 Volt tan 380 Volt a çıkarmak, daha önceden Enerjisa ya dilekçe vermiştim, onlarda güç artırım projesi, bahçe tapusu ve yapı ruhsatı, işle beraber yeniden dilekçe verin demişlerdi, bunu anlattım. Oradaki kişi de Enerjisa bu hattı çekmez çünkü ekonomik değil ancak siz çekerseniz kabul ederler dedi, o da çok pahalıya mal oluyor sonuçta yeniden sorup bana bilgi verecek ona göre hareket edeceğiz
170. Bu gün 11 Eylül 2014 Perşembe. …. elektrikten aradı, bana Enerjisa daki yetkililerle görüştüm, sizin bahçeye 380 Volt elektriği kendileri çekemezlermiş çünkü ekonomik değilmiş, belki köy gibi bir yer olsaydı olabilirdi, ancak kendi imkanlarınızla yaparsanız olabilir demişler, bende proje çizdirmekten vazgeçtim. Devlet teşvik vereceğine bu işleri düzenlese daha iyi olur.
171. Bu gün 13 Eylül 2014 Cumartesi babamla beraber bahçeye erkenden vardık bu günkü amacımız tavuk kümesini yapabildiğimiz kadar yapmak sabahtan işe koyulduk tahtaları ayağa kaldırdık ve ayaklarına beton attık. Bu işlem bayağı zaman aldı, bu gece burada kalmaya karar verdik. Ertesi gün de tavuk kümesini yapmaya devam ettik, ancak tahta yetmedi. Ben tutmayan ceviz ağaçlarını saydım 19 adet tutmamış, bunu Kazım CIBIR kasım ayında değiştirecek. Geçen hafta içinde yağmur şiddetli yağmış ve yine sel gelmiş yan komşunun bahçeden girmiş ve bizim ortasından devam etmiş bahçeden böyle giderse çok toprak kaybı olacak buna bir çare bulmamız lazım benim aklıma gelen arpa veya buğday ekmek bunlar su erezyonuna engel olur gibi geliyor. Bahçede çok iş var bir türlü azaltamadım.

patara67 08-02-2015 22:47

4 Eklenti(ler)
Tavuk kümesi yapımı,

patara67 09-02-2015 19:31

172. Bu gün 21 Eylül 2014 Pazar. Sabah erkenden bahçeye gittik bu gün kü amacımız pekmez yapmak çapa makinasının römorkunda üzümleri ezdik evin önüne ocak yaktık akşam 22,00 gibi üzüm oldu yaklaşık 20 kg bu iş oldukça zahmetli bir işmiş bizim üzümler tam olgunlaşmamıştı yani üzümler koruktu, kazan yerine küçük kaplar vardı, zannedersem toprak ta çok iyi değildi, yinede iyi yaptık. Demek ki pekmez yapmak için daha önceden iyi hazırlık gerekiyor ve işi iyi bilen birisi olacak, hazırlık için ocağın altına demirden 3 ayak olacak, pekmez kazanı olacak, odunlar daha önceden hazır olacak ve bu iş 2 günde yapılacak. Bahçeye yine yukarıdan sel gelmiş ve daha derin yarıklara sebep olmuş, bunun için işaretleme yaptım ve uzun araştırmalardan sonra buraya yonca ekilebileceğine karar verdim. Bunun için dün AKM deki tarım fuarına gittim ve AKSEL bahçeden Mustafa bey bana yoncanın köklerinin uzun olduğunu, havadaki azotu alarak toprağa verdiğini, meyve ağaçları için daha yararlı olduğunu, erozyonu önleyeceğini söyledi, Yan komşu ekmenin kolay olduğunu, bunun için 2-3 defa çapa makinası ile gidildikten sonra, tohumun elle atıldığını ve arkasından çapa makinası ile bir kez daha sürüldüğünü söyledi. Tabi yazın sulamak da gerekiyormuş, bunun için kolay bir fıskiye sistemi kurulabilir. Bundan sonra amacım oraya traktör sokmamak, araları yeşil olsun ve bizde yoncayı motorlu tırpan ile biçelim, belki yonca değerli başkasına veririz o biçer veya otu satarız veya gübre karşılında değiştiririz. Çeşmenin üst tarafındaki tarla sahibi ile de görüştüm onların tarla bu sene boş olduğu için oradan en ufak bir yağmurda bizim bahçeye sel geldi, onlar bu sene orasını nadasa bırakmışlar, bu sene buğday ekeceklermiş, herhalde önümüzdeki sene bu kadar sel olayı yaşanmaz. Ayrıca Üst komşu önümüzdeki bahar Sarıoba köyünden günlük yevmiyesi 50 TL ye 3 kişi tutarız ve bir de römorklu traktör buluruz, tarlanın yüzeyindeki taşı toplatırız dedi. Üç gün çalışsalar tarlada taş azalır dedi. Yan komşu şunu da söyledi; eğer yonca ekilirse diğer otların çıkmasına da engel oluyormuş bakalım hayırlısı. Ben damlama borularını toplamak için bir sistem yapmam lazım ve de cevizlerin etrafındaki otları çapa makinası ile alsam daha kolay olacak gibi ancak çapa makinasını çalıştıramadım.
173. Bu gün 25 Eylül 2014 Perşembe. Behiçbey fidanlığından 600 adet mazı aldık evin etrafına çit bitkisi yapacağız. Bu gün sabahtan bahçeye vardım ilk işim mazıları arabadan indirmek oldu. Daha sonra 2 sıra cevizin dibinin otlarını elle yoldum, arkasından kilit taşı üzerinde bulunan kumları temizledim ve fazla kumları aldım. Sirke olmuş mu diye baktım. arabayı elektrik süpürgesi ile süpürdüm, aşağıya tahtadan iki yere set yaptım bakalım yağmurla giden toprağı tutacak mı. Ne zamandır bir araştırma yapıyordum bunları sonuçlandırdım. Şöyle ki; cevizin diplerindeki otlar elle yolunması gerekiyormuş çünkü kökü içinde kalmayacak eğer motorlu tırpan veya biraz büyüyünce çapa makinası ile alırsan kökü içinde kalacağı için cevizi kurutmaya çalışıyormuş, yaşamak için asit salgılıyormuş. Önemli ot yolmak istemiyorsan cevizin dibine malç yapacaksın, bunlar talaş, kesilmiş çim , saman , ağaç kabuğu gibi malzemelerden, böcek gelmemesi için bir tarif var ama onu tam öğrenemedim, ördek yumurtası falan içinde bir şeyler varmış bulunca yazarım. Ayrıca ağaçların arasına yonca ve korunga ekmek gerekiyormuş ben yonca ekeceğim şu faydaları sağlayacak; erozyonu önleyecek, toprağa azot verecek, erken ve geç donlarda 3-4 derece sıcaklık sağlıyacak, toprağa gübre olacak, kökü derine indiği için alttan yukarı doğru besinleri taşıyacak ve kendisi para ediyor ve bahçeyi artık sürmüyorsun.

patara67 09-02-2015 19:34

1 Eklenti(ler)
Mazı,

Cevizciankara 10-02-2015 10:28

beton getiren şöföre dedim ki; biz acemiyiz ona göre dedim, o da usta yok mu dedi, bende usta biziz dedim.

Komutanım ne güzel söylemişsin.Ağzına sağlık.
İş başa düştümü acemilik falan kalmıyor,ustalaşıyor.

patara67 10-02-2015 21:39

174. Bu gün 27 Eylül 2014 Cumartesi. Sabah erkenden bahçeye vardım dün aldığım 300 adet mazıyı da götürdüm ve indirdim. Evin anahtarını almamıştım çünkü bahçede yedek anahtar vardı, ama koyduğum yerde bulamadım dolayısıyla dışarıda kaldım. İlk işim çapa makinasını çalıştırmaya çalışmak oldu ama çalıştıramadım tekrar servisine gitmem gerekiyor. Kalan zamanda cevizlerin altının otlarını yolmaya başladım, 2 sıra daha bitti. Sonra alt taraftaki asmaların yukarıdan otunu almaya başladım, burası da orman gibi olmuş ancak asmalar güzel durumdaydı. Akşam hava karardıktan sonra inşaat işleri için usta geldi ve fiyat verdi. Çeşmenin suyu bahçeye doğru akmaya devam ediyor durdurmak lazım.
175. Bu gün 30 Eylül 2014 Salı. Sabah babamı da aldım ve Ayaş’a vardık. Bu gün evin işlerini yapacak usta da gelecek ve Ayaş’tan malzemeleri alacağız. İki yerden fiyat aldık , en kaliteli olan ve fiyatı uygun olan bir yerden, malzemeler konusunda anlaştık. Bayramdan sonraki Perşembe günü yani 9 Ekim de malzemeler gelecek usta dediğim gençten bir çocuk adı Ömer, evi yapan abinin akrabası, o abiye de sordum yapabilir mi diye yapar el işi iyidir dedi. Bu gün Ömer de benden 500 TL istedi, ben 400 TL önden verdim, iskele kiralayacağım ve arabaya gaz parası yapacağım dedi. Toplam işçilik ücreti olarak 2250 TL ye anlaştık. Bunun için evin bacasını yapacak, havuzu onaracak, sondajın üstüne 2*4 m lik bir kulübe yapacak ve evin kenarlarını kaplama taş yapacak, hayırlısı yarın gelip evin duvarlarına başlayacak. Usta gidince babamla ben çapa motorunun bujisini değiştirdim dün servisinden almıştım sonunda çalıştırmayı başardım, bujiyi takınca bir çekişte çalıştı, demek ki her hafta çalıştırmak lazım. Babamla daha sonra dün Ostim den aldığım 3 adet kablo makarasına cevizlerin 6 sırasını sardık ve depoya koyduk, gayet güzel oldu. Üzerlerine hangi sıra olduklarını da yazdım, baharda damlama boruları sermek istediğimizde çıkarıp sereceğiz, bana 3 adet daha lazım, böylece damlama borularının hepsini sarmış ve depolamış olacağım. Bahçeye çok yağmur yağmış yine yukarıdan sel gelmiş ben su yoluna tahtadan direnaj yapmıştım su onu da yıkmış demek ki daha sağlam yapacağım çünkü önüne toprak toplamış. Bahçeyi traktöre sürdürmesem ne olur ki?

Asoo 11-02-2015 07:01

Keyifle her gün okuyorum. Hem bahçe hem de yazılar için elinize sağlık.

Tabiatta hangi ağacın altı sürülüyor ki?

Girdileri arttırmadığımız sürece tabiat ana yeterince cömert davranacaktır.

Ne fazla, ne de eksik, yeterince cömert!

Orhank 11-02-2015 08:37

traktör sokmak iyi olmuyor topragın üst 25-30 cm lik kısmı yi oluyor ama altı sertleşiyor.
Çapa makinasını da yüksek devirde kullandığında da aynı şey oluyor.
O nedenle ağaç dikiminden önce sürme ve patlatma denilen işleri yaptıysanız büyük traktör sokmayın çapa makinası ya da küçük bahçe traktörleri ile işleyin

patara67 11-02-2015 11:35

Bende aynen katılıyorum size. Neden derseniz? İleriki zamanda bahçeyi traktörle sürdürdüm daha sonra yağan yağmurlar nedeniyle bahçenin alt tarafında yarıklar oluştu. üst bahçede yoktu çünkü onların toprağı sertti ve üzerinde kısa otlar vardı. Benim bahçenin üst toprağı yumuşak olunca gelen biraz sel bile üst toprağı götürdü. Ben de önlem almak için halen düşünüyorum ve çok araştırdım. Bence; biz toprağı niye sürdürmek istiyoruz; çünkü, bahçede ot olmasın ve çoğu kişi için güzel gözüksün. Aslında cevizlerin dibini elle yolsak sonra kalan küçük otları elle veya çapa makinasıyla çapalasak, ağaç aralarını çapa makinasıyla çapalasak veya motorlu tırpan ile otları tohum vermeden kısaltsak daha iyi olur. Böyle yaparsak; erozyonu önlemiş oluruz ve ilkbahar erken donlarında da bir miktar ağaçları korumuş oluruz. Hem böylelikle yeşil gübre olan yonca, fiğ gibi bitkiler ağaç aralarında yetiştiriebilir. Bunun bence sakıncası tarla faresi çok oluyor ve özellikle baharda o bölge nemli kalabiliyor. bunun içinde falcon'un fare kovucuları var ve nem içinde otların tırpanla kısaltılması çözüm olur gibi geliyor.

Orhank 11-02-2015 12:01

Bakın ben bu sene fig ekmeyi düşünüyorum.
Sulamayacağım da kurumaya yakın biçip malç yapacağım.
Öyle bi niyetim var fig de baklagil aynen yonca gibi ama tarla bitkisi yonca kadar suya ihtiyaç duymuyor ama çok yıllık değil tohumlarını döküyor tohumdan yeniden çıkıyor.
gecen sene ağaç diplerine saman ile malç yapmıştım.
Ot sıkıntısı yaşamadım ama mantar yaşama ihtimalim vardı.
Bu sefer fiğ düşünüyorum yaz sonuna doğru çapalayım toprağa karıştıracağım
Bahçem ve bahçe evim kalecikte beklerim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025