agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   jinekolog1959 / Ankara Polatlı'da bir Ceviz Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/34825.htm)

önal 27-02-2015 04:18

Sayın jinekolog1959,cevizlere uyguladığınız bu kış bakımı ve yeni döneme hazırlık için neler yapılacağına dair sizin tecrübelerinizden faydalanmak isteriz.Bu konudaki görüşlerinizi yazarmısınız?Selamlar.

jinekolog1959 27-02-2015 18:03

Sayın Önal,

Benim bahçem henüz 1 yaşında ve bu sene ilk kışını geçirdi. Kışın bölgemdeki killi toprak yapısı nedeniyle tarlaya kadar olan yoldaki balçıklaşma ve göllenmeler yüzünden ulaşım çok zor. Ayrıca tarla bütün kış karla kaplıydı. Dolayısıyla kış bakımı konusunda "tecrübe" olarak sunabileceğim bir faaliyetim olmadı.

Yeni sezona hazırlık faaliyetleri olarak da bence herkes kendi bahçesinin ihtiyaçlarına göre kendi programını hazırlamalı. Ben kendi bahar faaliyet programımı özetleyeyim:

Organik tarıma geçtiğim için birinci önceliğim toprağımı erozyona karşı korumak. %10 eğimi olan arazimde bunu sağlamak için sıra aralarımda beşer metrelik şeritler halinde korunga ekeceğim. Kars'tan getirilmiş ve hiç ilaçlanmamış korungadan elde edilmiş tohum için bağlantımı yaptım, muhtemelen haftaya alacağım.

İkinci önceliğim, artık kimyasal gübre kullanmayacağım için toprağımı azot yönünden şimdiden zenginleştirmek. Bu amaçla, bir baklagil bitkisi olan ve havadaki azotu fikse ederek toprağa bağlayan korunga köklerinin azot dolu nodüller oluşturmasını sağlamak gerekiyor. Bu oluşumu garantilemek için korungaya has Rhizobium bakteri kültürünün tohumlara karıştırılarak ekilmesi lazım. Bana gerekli olan 4 kg bakteri kültürünü Yenimahalle'deki Toprak Su Gübre Araştırma Enstitüsü'nden temin ettim.

Üçüncü işim ise otla mücadelede hiçbir şekilde herbisit kullanmayacağım için her fidanın çevresinde 2x2 metre olarak kullanmaya karar verdiğim malç tekstilinin döşenmesi. Haftaya, daha önce bağlantı yaptığım firmaya kesin siparişimi vererek ruloları getirteceğim. Bu uygulamanın otlanmaya engel olma dışında, sırtlarımda oluşabilecek erozyonu da engelleyeceğini düşünüyorum.

Geçen yıl tutmayan fidanlarımın yenilenmesi için toprağımdan çamurun kalkmasını ve tava gelmesini beklemek zorundayım. Ama açık köklü olarak ve hendeklenmiş durumda Denizli'de bekleyen fidanlarıma orada olası bir iyi havada erken su yürümesi riskini almamak için acilen bahçeme nakletmem ve dikime kadar bahçemde hendeklemem gerekiyor. (Fernorlara benim bahçede Nisan ortasına kadar su yürümesi mümkün değil.) O yüzden haftaya fidanları da naklettirip bahçede hendekletecek ve ilk fırsatta dikeceğim.

Bu baharda dalgıç pompamı da büyütüp, damlatıcılarımı da 4 lt/saat'lik damlatıcılarla değiştirmeye niyetliyim. Bu işlemle önemli bir enerji tasarrufu sağlamayı planlıyorum.

Daha yapacağım pek çok şey var, ama isterseniz yaptıkça fotoğraflarıyla beraber paylaşayım.

Esen kalın


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025