agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Denizli'de 23 dekar ceviz bahçem (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/32973.htm)

ermana 21-12-2013 09:56

:Devet ozaman dediğiniz gibi önlem almanız faydalı olacaktır. bu arada isimde güzelmiş rakımı yazmanıza bile gerek yokmuş yerleşkenin ismi dahi yeterli

antitem 21-12-2013 15:45

Sayın doğa64, su borularına yapılan izolasyon malzemesi ile kapatacağım derken tam olarak ne ile kapatacağınızı yazabilir misiniz? Kusura bakmayın ben tam olarak anlayamadım da.

ömür-uşak 21-12-2013 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1231577)
4 göz az gibi geldi bana ben 5-7 göz kadar bırakarak budadım.
denizlide izalasyon malzemesi kullanacak kadar soğuk olacağını düşünmüyorum.

Fidanların tepe budamasını şimdi yapma.Fidan kışın yara tedavisi için uğraşmasın.Serinhisarda 15 mart 1 nisan arası tepe budaması yapıp su tut ile kapatırsan iyi olur.Soğuklar zaten bazı gözlere zarar verecek.Ona göre budayacağın bölüme karar verirsin.Diyelim şimdi 4 gözden budadın.2 gözde kurursa ağaçların şekilsiz olur. Zaten chandler dikeceksin onların uyanması nisan sonunu bulur.Başarılar dilerim.

doğa64 22-12-2013 18:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antitem (Mesaj 1231644)
Sayın doğa64, su borularına yapılan izolasyon malzemesi ile kapatacağım derken tam olarak ne ile kapatacağınızı yazabilir misiniz? Kusura bakmayın ben tam olarak anlayamadım da.

Sn antitem

dışarda kalan su borularının donmasını engelleyen ve korunması için kullanılan bir malzeme. Dikim yaptıktan sonra fotoğrafları yüklerim...

doğa64 22-12-2013 18:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak (Mesaj 1231699)
Fidanların tepe budamasını şimdi yapma.Fidan kışın yara tedavisi için uğraşmasın.Serinhisarda 15 mart 1 nisan arası tepe budaması yapıp su tut ile kapatırsan iyi olur.Soğuklar zaten bazı gözlere zarar verecek.Ona göre budayacağın bölüme karar verirsin.Diyelim şimdi 4 gözden budadın.2 gözde kurursa ağaçların şekilsiz olur. Zaten chandler dikeceksin onların uyanması nisan sonunu bulur.Başarılar dilerim.

Sn ömür-uşak

Ben tepe vurmasını yaparsam fidan köklere çalışıp daha sağlam ve gelişmiş bir kök ile uyanmış olur diye düşünüyorum. Yanlış mı düşünüyorum acaba? Kafam karıştı...

ömür-uşak 22-12-2013 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğa64 (Mesaj 1231916)
Sn ömür-uşak

Ben tepe vurmasını yaparsam fidan köklere çalışıp daha sağlam ve gelişmiş bir kök ile uyanmış olur diye düşünüyorum. Yanlış mı düşünüyorum acaba? Kafam karıştı...

Dikerkende köklerde temizlik yapılacak.Ağaç yaraya çalışacak.Bence budama uyanmaya yakın yaparsın.950 rakımda toprak üstü sıcaklığı -20 leri buluyor.Aşı üstünden 1-2 gözü soğuk vurur.Tepeler pişkin olmaz.En iyisi tomurcuklar kabarmaya başladığında belli olur.Bence budama.

horoz2063 23-12-2013 08:02

Değerli Hemşerim
Denizli'de fikir alabileceğin kurum ve kuruluşlar var.Ekizler fidancılık,Tarilmak gibi...Yatrımını bilgi sahibi uzman kişilere danışarak yaparsanız,daha az hata yaparsınız.Sonra pişmanlık duyma ihtimali azalır.Atalarımız bir tutam sakızın varsa ustasına çiğnet demişler.İl ziraat müdürlüğünden yardım alınız derim.

doğa64 23-12-2013 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi horoz2063 (Mesaj 1232007)
Değerli Hemşerim
Denizli'de fikir alabileceğin kurum ve kuruluşlar var.Ekizler fidancılık,Tarilmak gibi...Yatrımını bilgi sahibi uzman kişilere danışarak yaparsanız,daha az hata yaparsınız.Sonra pişmanlık duyma ihtimali azalır.Atalarımız bir tutam sakızın varsa ustasına çiğnet demişler.İl ziraat müdürlüğünden yardım alınız derim.

Sn horoz2063

Bilginin paylaşıldıkça çoğaldığını ve 1 elin nesi var 2 elin sesi var düsturunu prensip edinmiş birisi olarak şunu söylemek istiyorum.

Elimden geldiğince çok arkadaşla fikir alışverişi yapmaya çalışıyorum ve bunları birleştirip ortak noktalarını benimseyeceğim. Bir de şu var bu forumdaki arkadaşlar birebir üretimin içinde olan kişiler(Olmayan çok azdır zannediyorum) ama hala bilgilenmek için burada foruma soru soruyorlar ve cevap arıyorlar. Ve şunuda eklemek isterim ki burada foruma katkıda bulunan birçok arkadaşım tecrübesini paylaşıyor ve işin teoride değil pratikte nasıl yapılacağının bilgisini veriyor.

onun için her kişinin bilgisi değerli benim için. Dediğiniz yerlere de gittim ve onlarla da bilgi alışverişi yaptım bundan şüpheniz olmasın

saygılarımla...

doğa64 01-01-2014 21:32

fidan dikimine başladık çok şükür

doğa64 01-01-2014 21:36

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğa64 (Mesaj 1237703)

fidan dikiminden kareler

doğa64 01-01-2014 21:38

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

tarif edilemez bir mutluluk

doğa64 01-01-2014 21:40

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

çay keyfine diyecek yok

Kayahann 01-01-2014 22:02

hayırlı olsun, ilk sayfadaki reno da baya temizmiş :)

doğa64 01-01-2014 22:07

Alıntı:

serinhisar tarla - YouTube

formullaone 02-01-2014 13:02

Bahçeniz yavaş yavaş oluşuyor,tekrar hayırlı olsun. Fidanların hepsi resimdeki gibiyse çok güzel. Oldukça sağlıklı görünüyor. Zemin yüksekliği de ideal olmuş.

Herekleri uzun biçtirmekle çok iyi yapmışsınız. Biz kısa biçtirmiştik,bir de kavak ağacı olduğu için uçları çürüdü ve çabucak kullanım dışı kaldılar. Pek verim alamadık.

Fidanlar bu yaz (2014 yazında) 3-4 dal olarak serbest şekilde büyüyecek ve hepsi kendi liderini belli edecek. 2015 yazında tek dala düşürüp onu hereğe bağlayıp 2-3 metreye kadar düz olarak büyüteceksiniz. Bu yüzden,hereklerin ömrü uzun olsun ve çabuk çürümesinler diye,şimdi değil de,2015 baharında yerlerine vurabilirsiniz.

Bu yaz fidanlardan çıkacak olan sürgünlerden dikine gelişen birini lider yapıp bağlayıp büyütebilir ve diğerlerini kesebilirsiniz,ama ben bunu hatalı buluyorum. Çünkü,fidanın ilk yıl kök yapısını güçlü oluşturup,yerine sağlamca tutunması için yeşil dallara ihtiyacı var. Tek dal bırakmak kök yapısına pek katkı sağlamıyor. Zaten amaç,1. yazın sonunda değil, 2. yazın sonunda fidanı tek lider olarak 2-3 metreye ulaştırmayı başarmak.

Kolay gelsin ..

doğa64 02-01-2014 17:15

Sn formullaone

Öncelikle iyi dilekleriniz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

Fidanların tepe vurmasını mart ayına bıraktım. Nasip olursa mart ayında tepe vurmalarını yapınca yıl boyunca gelişimleri iyi olur İnşaallah. Önümüzdeki yıl yavaş yavaş şekillenmeye başlarlar.

Allah (c.c) emeklerimizi boş çıkarmasın İnşaallah.

ahmettugrul55 02-01-2014 17:57

amaç,1. yazın sonunda değil, 2. yazın sonunda fidanı tek lider olarak 2-3 metreye ulaştırmayı başarmak.

peki o zaman da dikilen açık köklü ceviz 3. yılında ancak ilk katını oluşturmuş oluyor.dolayısıyla ilk iki yıl ki emekler sadece fidanda tek lideri istenen boya getirmek için harcanmış olmuyor mu?
işe ilk başlarken ilk yıl 1. taç 2. yıl 2. taç 3. yıl 3. taç oluştururum diye düşünüyordum:)

formullaone 02-01-2014 18:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 (Mesaj 1237915)
amaç,1. yazın sonunda değil, 2. yazın sonunda fidanı tek lider olarak 2-3 metreye ulaştırmayı başarmak.

peki o zaman da dikilen açık köklü ceviz 3. yılında ancak ilk katını oluşturmuş oluyor.dolayısıyla ilk iki yıl ki emekler sadece fidanda tek lideri istenen boya getirmek için harcanmış olmuyor mu?
işe ilk başlarken ilk yıl 1. taç 2. yıl 2. taç 3. yıl 3. taç oluştururum diye düşünüyordum:)

Sayın ahmettugrul,keşke dediğiniz gibi olsa da,3 katı 3 yılda oluşturabilsek ;)

İlk yıl da fidan iyi tutunup gelişirse,lideri seçip bağlarsanız,rakip dalları kesersiniz ve benim için kök yapısı önemli değil yeter ki bir an önce liderim büyüsün derseniz, 2 metreye ulaştırabilirsiniz.. Ancak,yaz budamasıyla müdahale etmezseniz ve 3-4 dallı olarak serbest bırakırsanız, işte o zaman 2 metreye ulaşmıyor.

Mesela ben 1. yaz lider seçme çabasına girmedim ve 4-5 dallı bıraktım,sonuçta 2350 fidandan sadece 16 tanesi 1. yazın sonunda 2 metreye ulaştı ve tepesini vurup dallandırdık.

Ağacı erken taçlandırmaya zorlamanın diğer olumsuz tarafı da,gövde henüz çok ince olduğu için,yazın çıkan yan dalların ağırlığını taşıyamayıp,gövdenin yamulması ya da kırılması. Bizim geçen yaz,25 tane fidan sert bir rüzgarda gözümüzün önünde kırıldı. Sebebi de,gövde henüz ince iken taçlandırmış olmamızdı.

Diğer taraftan,benim profil fotoğrafımdaki gibi, 2. yaz hem yukarıya gelişip hem de tepesi vurulmadığı halde yan dallarını oluşturan fidanlar da oluyor. O fidanlara küçük yaz budaması yaparak şekil vermeye çalışmak dışında yapıcak bir şey kalmıyor.

ömür-uşak 02-01-2014 18:50

Hayırlı olsun.Gerçekten çok güzel.Bahçene yolum düşerse nazar boncuğu getireceğim.Fidanlarınıda güzel seçmissin.Çok okuyup çok araştırmanın eseri budur.Ülkemize böyle bahçeler gerekli.Kolay gelsin başarılar kardeşim.

ykaya194 02-01-2014 19:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 (Mesaj 1237915)

Ceviz budaması uzmanlık isteyen bir konu. Her fidanın gelişimi ve buna bağlı dallanması farklı olabiliyor. Genelde fidan 2 mt ye ulaştığında 1,5-1,8 mt den tepe vurması yapılmalı ve altan 80-100 cm den 1. kat taç oluşturmaya başlanmalı, bu 1.yıl sonu veya 2. yıl sonu olabilir. Yan dalları hızlı gelişmiş zayıf gövdeli fidanları rüzgardan kırılmasını önlemek için her zaman yeşil budama yaparak fidanın dengeli büyümeside sağlanabilir. Örneğim, fidanda dengesiz uzamış dallar varsa ucundan keserek büyümesini yavaşlatabilirsiniz

Budama ile ilgili linkteki paylaşımlardan faydalanabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm

Lilium 03-01-2014 02:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğa64 (Mesaj 1237910)

Fidanların tepe vurmasını mart ayına bıraktım.

Gördüğüm kadarıyla sanırım açık köklü fidan ektiniz, açık köklü fidanların yeni bir kök sistemi kök oluşumu sağlaması gerekir, bu sistemi sağlayıncaya kadarda 1-1.20 den kesilen bir gövdeyi kabuğu bakmakta filiz oluşturmada zorluk çekiyor bu arada da birde üstüne güneşe maruz kalıp gelişimi yavaşlıyor, Benim önerim martta aşının 3-4 göz üzerinden kesip tek bir filiz sürgün verdirerek düzgün dinç kök yapısıyla birlikte ana gövde oluşturmak ve gelecek yıl uygun ölçülerden tepe kesimi yapıldıktan sonra oluşmuş olan kök sistemi ikinci yıl ana yan dallarını daha iyi oluşturacak bakabilecek besleyebilecek, ana yan dalları oluşurken de liderini de hazırlayacak.

Bu tip yapılan budamalarda ileride daha az bir kesimle ağaçlarınızın budamalarınızı sürdüreceksiniz, yani temelden yön ve hareket sizin elinizde olacak, ilk yıl 1 ya da 120 lerden tepe kesimi yapılan fidanların yön ve hareketleri sizin elinizde olmuyor ya da bir şekilde kıyılıp kesilemiyor ya alçak taçlanıyor ya çok dallı oluyor ya şekilsiz oluyor ve ileride de kalın dal çıkarmak zorunda kalınılıyor.
Fikir bizden uygulamak tercih sizden.

ermana 03-01-2014 07:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1237989)
Gördüğüm kadarıyla sanırım açık köklü fidan ektiniz, açık köklü fidanların yeni bir kök sistemi kök oluşumu sağlaması gerekir, bu sistemi sağlayıncaya kadarda 1-1.20 den kesilen bir gövdeyi kabuğu bakmakta filiz oluşturmada zorluk çekiyor bu arada da birde üstüne güneşe maruz kalıp gelişimi yavaşlıyor, Benim önerim martta aşının 3-4 göz üzerinden kesip tek bir filiz sürgün verdirerek düzgün dinç kök yapısıyla birlikte ana gövde oluşturmak ve gelecek yıl uygun ölçülerden tepe kesimi yapıldıktan sonra oluşmuş olan kök sistemi ikinci yıl ana yan dallarını daha iyi oluşturacak bakabilecek besleyebilecek, ana yan dalları oluşurken de liderini de hazırlayacak.

Bu tip yapılan budamalarda ileride daha az bir kesimle ağaçlarınızın budamalarınızı sürdüreceksiniz, yani temelden yön ve hareket sizin elinizde olacak, ilk yıl 1 ya da 120 lerden tepe kesimi yapılan fidanların yön ve hareketleri sizin elinizde olmuyor ya da bir şekilde kıyılıp kesilemiyor ya alçak taçlanıyor ya çok dallı oluyor ya şekilsiz oluyor ve ileride de kalın dal çıkarmak zorunda kalınılıyor.
Fikir bizden uygulamak tercih sizden.

sayın lilium bu şekilde tek sürgün verdirdiğimizde fidanı ilk yazında güneşten koruyamamış olmayacakmıyız. ayrıca bir kaç sürgün bırakarak ağacın fotosentez yaparak daha güçlü bir kök sistemi oluşturmasını sağlamış olmazmıyız.

doğa64 03-01-2014 07:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak (Mesaj 1237928)
Hayırlı olsun.Gerçekten çok güzel.Bahçene yolum düşerse nazar boncuğu getireceğim.Fidanlarınıda güzel seçmissin.Çok okuyup çok araştırmanın eseri budur.Ülkemize böyle bahçeler gerekli.Kolay gelsin başarılar kardeşim.

Allah (c.c) razı olsun. Her zaman beklerim başım üstünde yeriniz var. Bugün nasip olursa su bazlı tavan boyasıyla fidanları boyayacağım. Kışı rahat geçirsinler.

Lilium 03-01-2014 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1237992)
sayın lilium bu şekilde tek sürgün verdirdiğimizde fidanı ilk yazında güneşten koruyamamış olmayacakmıyız. ayrıca bir kaç sürgün bırakarak ağacın fotosentez yaparak daha güçlü bir kök sistemi oluşturmasını sağlamış olmazmıyız.

O bir kaç sürgünü bakacak kök yok ki sürgünler uzayıp yapraklansın, burada dikkat etmeniz dikkatinizi vermeniz gereken nokta bir önceki yılki gövde. Bir kaç sürgün değil, gövdeyi beslemeye harcadığı enerjiden sürgünleri besleyemiyor.

Sürgün sürerken yaprağıyla birlikte sürer dolayısıyla yapraklar gövdeyi yeni oluşan kök de yeni patlayan filize (güneş) ısıyla birlikte su pompalar filiz dinç sağlıklı oluşur,
Birazda şöyle düşünün sert budanan ağaçla hafif budanan ağaçlardaki sürgünleri göz önüne getirin, ki, böyle bir ağaçda yılların kökü var ve kesilmeyle birlikte uzun dinç filizler verdirir, yeni ektiğiniz fidan ise bir önceki yıl köküyle birlikte bakabileceği filizi oluşturur bu oluşmuş kök sistemi sökülüp başka bir yere ekildiğinde o gövdeyi besleyemiyor bakamıyor boçalıyor,

Bir başka yönden de şöyle anlatayım,

Budamalarda şöyle bir sistem ya da söylem vardır dinç giden ağaçı hafif sürgünü az, ya da zayıf gelişen ağacı daha sert budayacaksın, nedeniyse şu, kök de ya bir sorun var ya kök gelişemedi o gövdeyi besleyemiyor biraz sert budamayla yeni bir filiz ve yeni bir kök sistemiyle fidanı hareketlendirmek ne kadar yeşil aksam olursa o kadar fotosentez.

Diğer durumda ise kök önceki yılki gövdeyi kabuğu beslemeye uğraşıyor düzgün güçlü filizler oluşturamıyor.
Fidan yer değiştirmemiş yerinden sökülmemiş olsa oluşturduğu gövdeye bakar, sökülmüş yeri değişmiş bir kök gövdeye kabuğa gücü yetmiyor öleyim mi dirileyim mi diye uğraşıyor, dirilenler kendini kurtarıyorlar.

Bu gibi sebeplerden dolayı ben yeni ektiğim fidanı aşının üç dört göz üzerinden keserim sürgün sürdükte sonrada korkma eğer başka bir yanlışlar yapmazsan o fidan yürür gider.

ermana 03-01-2014 13:38

anladım abi haklısın anlattınların mantıklı.
o zaman bu yaz sürgünler patladığında en üstteki sürgünü bırakıp onu düzgün ve dikine geliştireceğiz ve diğer sürgünleride çıkartacağız.

karabuz 03-01-2014 14:18

Ufacık bir ek yapayım, fidanlara gösterebileceğimiz ilgi kesim oranını cok etkiler bence, örnegin bahceye iki hafta veya ayda bir gitme imkyanımız olacak ise daha yuksek bir kesim yapmak otların fidanı boğmaması acısından onemli, yok ben fidanlarımın etrafında kesinlikle ot barındırmam, her birine yeterince zaman ayırabilirim diyorsak kesinlikle Nail Abinin dediklerine katılıyorum.

Safranlı 03-01-2014 16:37

bu cennet vatan adına fidan diktiğiniz örnek oluşturabilecek bahçe kurduğunuz için sizleri tebrik ediyorum ve memleket adına teşekkür ediyorum
ülkemin dağı taşı yeşermeli,gerçek cennet olmalıdır
sizin katkınız teşekkürü hak ediyor...

formullaone 03-01-2014 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1238080)
O bir kaç sürgünü bakacak kök yok ki sürgünler uzayıp yapraklansın, burada dikkat etmeniz dikkatinizi vermeniz gereken nokta bir önceki yılki gövde. Bir kaç sürgün değil, gövdeyi beslemeye harcadığı enerjiden sürgünleri besleyemiyor.

Sürgün sürerken yaprağıyla birlikte sürer dolayısıyla yapraklar gövdeyi yeni oluşan kök de yeni patlayan filize (güneş) ısıyla birlikte su pompalar filiz dinç sağlıklı oluşur,
Birazda şöyle düşünün sert budanan ağaçla hafif budanan ağaçlardaki sürgünleri göz önüne getirin, ki, böyle bir ağaçda yılların kökü var ve kesilmeyle birlikte uzun dinç filizler verdirir, yeni ektiğiniz fidan ise bir önceki yıl köküyle birlikte bakabileceği filizi oluşturur bu oluşmuş kök sistemi sökülüp başka bir yere ekildiğinde o gövdeyi besleyemiyor bakamıyor boçalıyor,

Budamalarda şöyle bir sistem ya da söylem vardır dinç giden ağaçı hafif sürgünü az, ya da zayıf gelişen ağacı daha sert budayacaksın, nedeniyse şu, kök de ya bir sorun var ya kök gelişemedi o gövdeyi besleyemiyor biraz sert budamayla yeni bir filiz ve yeni bir kök sistemiyle fidanı hareketlendirmek ne kadar yeşil aksam olursa o kadar fotosentez.

Diğer durumda ise kök önceki yılki gövdeyi kabuğu beslemeye uğraşıyor düzgün güçlü filizler oluşturamıyor.
Fidan yer değiştirmemiş yerinden sökülmemiş olsa oluşturduğu gövdeye bakar, sökülmüş yeri değişmiş bir kök gövdeye kabuğa gücü yetmiyor öleyim mi dirileyim mi diye uğraşıyor, dirilenler kendini kurtarıyorlar.

Bu gibi sebeplerden dolayı ben yeni ektiğim fidanı aşının üç dört göz üzerinden keserim sürgün sürdükte sonrada korkma eğer başka bir yanlışlar yapmazsan o fidan yürür gider.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...dler-karik.jpg

Sayın Lilium,daha önce yazdıklarımla biraz çelişkili olucak ama bazen insanın doğru bildikleri bile yanlış çıkabiliyor. Üstteki fotoğraf 1. yaz sonunda çekilmişti. Bana o zamanlar,sizin gibi yön gösteren olsaydı,bu fidanları tek dala düşürüp bağlardım. Böylece 1 yıl daha kazancım olabilir,tepelerini erken vurup dallandırabilirdim.

Uzman yardımı da almadığımız için,kendi başımıza ancak bu kadar yapabildik.

doğa64 03-01-2014 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1238080)

İyiki Ağaçlar.net in üyesiyim diyorum. Arasan bulunmayacak insanlar burada. Şimdiden tüm arkadaşlara teşekkürü bir borç biliyorum.

Sayın Lilium...

Doğru anlamışmıyım bir bakalım...

- Mart Nisan gibi gözler uyanmadan fidanı aşı yerinden 4 göz bırakarak tepe vurması yapacağız..

- Uyanan gözlerden lider seçip diğer yıl taçlandırmaya başlayacağız..

Lilium 04-01-2014 00:10

Sırasıyla cevap vermeye çalışayım.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1238083)
o zaman bu yaz sürgünler patladığında en üstteki sürgünü bırakıp onu düzgün ve dikine geliştireceğiz ve diğer sürgünleride çıkartacağız.

Evet kısmen doğru,

Bazen ise en üst göz değilde daha alttaki göz liderliği alır, bu durumda da sizin dediğiniz gibi yaparsanız yanlış yapmış olursunuz, bu durumda iyi gözlem iyi tespit koymak gerekir liderliği hangisi almışsa ve bu lider alt gözden patlamışsa ve biz bunu lider yapacaksak üstünü üst kısmını kesip aşı macunuyla kapatacağız,
Şayet dediğiniz gibi en üstteki göz liderliği almışsa bunu dikine geliştireceğiz, daha alttaki sürgünleri de (bu söylemim ilk yıl için) çıkarmıyoruz, bunlar şayet lidere ortak olacak durumdaysalar ya da öyle bir durum söz konusuysa bunları ya eğerek durduracağız ya da haziran ayında uç kesimiyle biraz dur diyeceğiz, Yani ilk yıl dipten çıkarılmamalıdır, düşünün dört göz patlamış sürüyor siz ikisini çıkarırsanız %50 kesim yapmış olursunuz, buda ağacın gelişimini yavaşlatır, yaz budamaları en az bir kesimle uygun bir kesimle halledilmeli.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karabuz (Mesaj 1238095)
yuksek bir kesim yapmak otların fidanı boğmaması acısından onemli,

Sayın karabuz, güçlü kuvvetli gelişen filiz ya da sürgün kendini ota boğdurmaz hatta otların arasından güneş isteğinden dolayı daha boya gider.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1238143)

Sayın Lilium,daha önce yazdıklarımla biraz çelişkili olucak ama bazen insanın doğru bildikleri bile yanlış çıkabiliyor.

Sayın formullaone, Aslında bilinenler doğru fakat bildiğinin uyguladığının artılarını eksilerinin tespitinde hata var, doğrusunu yapayım derken bunun zararını eksisi ne olurunu da düşünmek gerekiyor,

Ama üzülmeyin bahçeniz çok uzmanın bahçesinden daha güzel, ufak tefek hatalar olabilir kimde yok ki, benim bahçemde bir çok hatalar var, terzi söküğünü dikemez misali.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğa64 (Mesaj 1238205)
Sayın Lilium...

Doğru anlamışmıyım bir bakalım...

- Mart Nisan gibi gözler uyanmadan fidanı aşı yerinden 4 göz bırakarak tepe vurması yapacağız..

- Uyanan gözlerden lider seçip diğer yıl taçlandırmaya başlayacağız..

Doğrudur sayın doğa64,

Bu budama ya da kesme bir yetiştiricilik yöntemi, bu şekilde de yaparsınız diğer tür 1- ya da 1.20 lerden de keserek yapabilirsiniz, ama dediğim yöntemde fidan fazla bocalamaz sürgün çalışmasıyla kök de çalışarak gelişir, Şöylede diyebiliriz, sürgün çalışmasından sonra diğer konularda hata yapılmadıktan sonra fidanlarınız da kuruma tutmama rizki çok azdır, şimdi bazı arkadaşlar kök olmadan sürgün olmaz diyebilirler, oda doğru, kök var fakat bunu harekete geçirecek olanda yeşil aksamdır, burayı iyi anlamak gerekir.

Arkadaşlar biz bu konuları ceviz yetiştiriciliği bölümünde yazışsak da arkadaşımız sayın doğa64, sayfasına müdehale etmesek daha iyi olmaz mı?

doğa64 04-01-2014 15:17

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim sayın lilium

Ayrıca bu sayfada yazışmanız benim için sıkıntı yaratmaz aksine çok memnun olurum. Değerli bilgilerinize ihtiyacımız var.

doğa64 08-01-2014 10:13

Dikim işimiz bitti çok şükür.

doğa64 08-01-2014 10:17

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğa64 (Mesaj 1239249)
Dikim işimiz bitti çok şükür.

Ağaçlarımızı staraforla kapattık mart'ı bekliyoruz artık. Allah (c.c) utandırmasın İnşaallah...

Safranlı 08-01-2014 15:15

ne kadar temiz ve titiz bahçeniz olmuş yürekten tebrik ederim
maşallah

ykaya194 08-01-2014 15:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğa64 (Mesaj 1239253)
Ağaçlarımızı staraforla kapattık mart'ı bekliyoruz artık. Allah (c.c) utandırmasın İnşaallah...

Böyle bir uygulamayı ilk defa duyuyorum. Bu durumda fidanların hava alması engellenmiş olmuyormu? ayrıca fidan ile strafor arasına giren ve arada kalan yağmur suyu fidanlara zararı olur gibi sorularda aklıma geliyor. Bence bu konu tartışılmalı.

ibas06 08-01-2014 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1239333)
Böyle bir uygulamayı ilk defa duyuyorum. Bu durumda fidanların hava alması engellenmiş olmuyormu? ayrıca fidan ile strafor arasına giren ve arada kalan yağmur suyu fidanlara zararı olur gibi sorularda aklıma geliyor. Bence bu konu tartışılmalı.

Arkadaş sanırım soğuklardan korumak için böyle bir uygulama yapmış zor bir iş bence yazın tekrardan sanırım cıkartacaktır.Zamanı olan parası olan yapabilir selamlar

doğa64 08-01-2014 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1239330)
ne kadar temiz ve titiz bahçeniz olmuş yürekten tebrik ederim
maşallah

Teşekkür ederim sayın Safranlı...

Elimden geldiğince düzgün bişey yapmaya çalıştım.

doğa64 08-01-2014 16:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1239333)

Sayın ykaya194 bu uygulama ile fidanları daha yerine alışmadan soğuğa maruz bırakmamak için uyguladım.

Ayrıca nasip olursa mart ayında straforları çıkartıp 4-5 göz üzerinden tepe vurması yapacağım. Fidanların çöyür olan yerlerini açık bıraktım hava alsın diye ve straforların tepelerini kapattım yağmur suyu içine girip fidanları don vurmasın diye.

ibas06 08-01-2014 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğa64 (Mesaj 1239358)
Sayın ykaya194 bu uygulama ile fidanları daha yerine alışmadan soğuğa maruz bırakmamak için uyguladım.

Ayrıca nasip olursa mart ayında straforları çıkartıp 4-5 göz üzerinden tepe vurması yapacağım. Fidanların çöyür olan yerlerini açık bıraktım hava alsın diye ve straforların tepelerini kapattım yağmur suyu içine girip fidanları don vurmasın diye.

Bu uygulamayı kaç ağaça yaptınız maliyet ne tuttu ?
selamlar

doğa64 08-01-2014 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibas06 (Mesaj 1239360)
Bu uygulamayı kaç ağaça yaptınız maliyet ne tuttu ?
selamlar

Sayın ibas06 610 ağaca uyguladım 490 tl maliyeti oldu...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025